好少cafe肯開得早,通常late morning先開,平時早起身都好難搵到cafe食早餐,依間好早8:30am已經會開,所以行山前去左食。環境好正,大大個玻璃窗,自然光照入黎好舒服。✨味道75分,環境80分,服務75分。.🔸好日輕盈英式早餐($58)最特別係綠色既多士,唔同朋友都話係唔同既味,有人話斑蘭,綠茶,紫菜,原來係菠菜多士!仲有炒蛋,薯餅,煙肉,紐倫堡腸,沙律。味道唔錯,唔會好鹹,沙律菜啲汁又啱啱好。早餐時間嗌抵啲,午餐時間貴一倍只係3樣野食。.🔸Cappuccino(+$20)早餐免費配橙汁,紅茶,黑糖薑母茶。咖啡味道都唔錯。
好少cafe肯開得早,通常late morning先開,
平時早起身都好難搵到cafe食早餐,
依間好早8:30am已經會開,所以行山前去左食。
環境好正,大大個玻璃窗,自然光照入黎好舒服。

✨味道75分,環境80分,服務75分。
🔸好日輕盈英式早餐($58)
最特別係綠色既多士,唔同朋友都話係唔同既味,
有人話斑蘭,綠茶,紫菜,原來係菠菜多士!
仲有炒蛋,薯餅,煙肉,紐倫堡腸,沙律。
味道唔錯,唔會好鹹,沙律菜啲汁又啱啱好。
早餐時間嗌抵啲,午餐時間貴一倍只係3樣野食。
好日輕盈英式早餐

🔸Cappuccino(+$20)
早餐免費配橙汁,紅茶,黑糖薑母茶。
咖啡味道都唔錯。
Cappuccino
2021-05-19
$65 (早餐)
好日輕盈英式早餐
Cappuccino
今日食lunch選擇位於Life@KCC 8樓 Good Day Cafe☕️環境光猛 坐位寬敞舒適 唔會太逼夾Lunch Menu 選擇唔算太多 對選擇困難症既我 可以好快諗到食咩 🤭🌯洋蔥芝士雞肉雜菌墨西哥捲 配薯條 $108一開始仲擔心個餅會乾身,但居然好脆秘製醬汁 酸酸甜甜墨西哥捲非常足料 咬一口 餡多到爆哂出黎一啲都唔孤寒 🤤🍔至尊珍寶磨菇手打牛肉雙層芝士漢堡 配薯條 $146巨型既漢堡飽 再加薯條 附上少少沙律菜 🍔🥬麵包頂同底都有烘 好脆口漢堡扒厚實多汁 切開一半 肉汁滿瀉,一咬落去好Juicy配上新鮮烘香啡菇,加上清新蕃茄和生菜,非常惹味🍟餐配上薯條 薯條屬於幼身 咬落脆口 但略嫌欠缺薯味🥔🌟🌟🌟🌟每位約$76-$150 免加一 當天我地一點離開 已經見到門外好多人等位餐廳環境舒服 如果選擇平日食 就盡量逼開繁忙時間 可以慢慢同朋友傾下計Chill下 😌
環境光猛 坐位寬敞舒適 唔會太逼夾
Lunch Menu 選擇唔算太多
對選擇困難症既我 可以好快諗到食咩 🤭

🌯洋蔥芝士雞肉雜菌墨西哥捲 配薯條 $108

一開始仲擔心個餅會乾身,但居然好脆
秘製醬汁 酸酸甜甜
墨西哥捲非常足料 咬一口 餡多到爆哂出黎
一啲都唔孤寒 🤤
洋蔥芝士雞肉雜菌墨西哥捲 配薯條

☕️

🍔至尊珍寶磨菇手打牛肉雙層芝士漢堡 配薯條 $146

巨型既漢堡飽 再加薯條 附上少少沙律菜 🍔🥬
麵包頂同底都有烘 好脆口
漢堡扒厚實多汁 切開一半 肉汁滿瀉,一咬落去好Juicy
配上新鮮烘香啡菇,加上清新蕃茄和生菜,非常惹味
至尊珍寶磨菇手打牛肉雙層芝士漢堡 配薯條

2021-05-27
洋蔥芝士雞肉雜菌墨西哥捲 配薯條
至尊珍寶磨菇手打牛肉雙層芝士漢堡 配薯條
2021-05-31 333 浏览
這裡地方頗大,選擇了坐在靠窗bar 枱☀️▫️English all day breakfast,+$22把多士轉了bagel ,bagel本身質地偏硬,內裡有薄薄一層cream cheese 。整體而言,all day 本來就是沒有大驚喜的食物,但這裡份量也頗多,滿足。▫️Cream cheese sourdough with poached egg。水煮蛋沒有流心,同想像中的有點不同,牛油果也頗生,硬硬的。然後本加了烤鵝肝,要額外加$48,卻放了在English all day breakfast的餐點上。有點不細心。▫️Americano 放涼了的味道更佳,先微酸,後甜,再微甘。

這裡地方頗大,選擇了坐在靠窗bar 枱☀️

▫️Americano
放涼了的味道更佳,先微酸,後甜,再微甘。
2021-05-28 217 浏览
呢間本身係銅鑼灣人氣小店 然後搬到葵興葵興可能唔太就腳 但行遠少少就可以避開人潮 靜靜坐下都幾好🚶🏻‍♀️至尊烤珍寶蘑菇手打牛肉雙層芝士漢堡🧀🍔漢堡包份量非常足料🤡🤡無論係珍寶菇定係漢堡扒都又大件又厚實💪🏻再加上整體調味都適中唔會死咸😻配合埋芝士都唔會食到好膩🙌🏻 高質特濃芝士炙燒粗薯條伴蜜糖芥末醬🧀🍟🍯呢個真係好好食!!薯條新鮮炸起🤤🤤🤤🤤再加上無得輸既蜜糖芥茉醬🤤🤤🤤面頭仲要有大量燒過嘅芝士🔥🔥🔥呢個組合真係無敵🔥香草蕃茄龍蝦汁蜆肉,紅蝦意大利飯🍅🦐🍚相比起之前兩款食物呢一點比較遜色蕃茄龍蝦汁唔係好食到有龍蝦味🤷🏻‍♀️同埋好多時食意大利飯都食到生米粒既感覺🧐如果唔多都可接受 但呢碟整體都偏硬😟所以我麻麻地🥲🥲73%特濃朱古力🍫佢飲品都出色🤟🏻🤟🏻 特濃朱古力真係好重朱古力味🤗 無呃人🤗🤗但係份量比較少 有d唔夠喉🥲🥲Matcha latte🍵抹茶味都好夠 唔會覺得好淡好稀👏🏻
呢間本身係銅鑼灣人氣小店 然後搬到葵興

至尊烤珍寶蘑菇手打牛肉雙層芝士漢堡🧀🍔
漢堡包份量非常足料🤡🤡
無論係珍寶菇定係漢堡扒都又大件又厚實💪🏻
再加上整體調味都適中唔會死咸😻
配合埋芝士都唔會食到好膩🙌🏻 高質

特濃芝士炙燒粗薯條伴蜜糖芥末醬🧀🍟🍯
呢個真係好好食!!
薯條新鮮炸起🤤🤤🤤🤤
再加上無得輸既蜜糖芥茉醬🤤🤤🤤
面頭仲要有大量燒過嘅芝士🔥🔥🔥
呢個組合真係無敵🔥

香草蕃茄龍蝦汁蜆肉,紅蝦意大利飯🍅🦐🍚
相比起之前兩款食物呢一點比較遜色

73%特濃朱古力🍫
但係份量比較少 有d唔夠喉🥲🥲

Matcha latte🍵
抹茶味都好夠 唔會覺得好淡好稀👏🏻

這裡最正的係有一個大大嘅露台似的高枱座位區,可以看到開揚的市景,也可以曬太陽咁嘆咖啡😂 (不過真係好曬吓😅)Pink Salt & Toffee Dirty (HK$54).燒烤的焦糖拖肥面上加咗少少的岩鹽做裝飾.下面的牛奶和咖啡的層次分明.微甜的骯髒咖啡又幾特別喎!Black Sesame Burnt Basque Cheesecake (HK$48).黑芝麻口味嘅巴斯克芝士蛋糕,都係第一次見!.脆薄的面層,有焦香的味道.沒想到黑芝麻與芝士也很夾,中心係流心似的軟心質感

.燒烤的焦糖拖肥面上加咗少少的岩鹽做裝飾
.下面的牛奶和咖啡的層次分明
.微甜的骯髒咖啡又幾特別喎!

Pink Salt & Toffee Dirty

黑芝麻巴斯克蛋糕  &  Pink Salt & Toffee Dirty

.黑芝麻口味嘅巴斯克芝士蛋糕,都係第一次見!
.脆薄的面層,有焦香的味道
.沒想到黑芝麻與芝士也很夾,中心係流心似的軟心質感

2021-05-08
Pink Salt & Toffee Dirty
  • 黑芝麻巴斯克芝士蛋糕
2021-05-25 143 浏览
清閒的星期六,想隨便去間cafe坐下發呆。葵興同葵芳嘅環境比較擠逼,好少會有睇到景嘅cafe,網上發現黎間cafe即刻save低,今次終於可以試下。餐廳喺8樓,一出𨋢就見到,星期六午飯時間成間鋪坐滿,我等左大概15分鐘先有露台望景位。(過左午飯時段去會無咁滿)先落單後坐 / 坐低揀完野去cashier落單。自己一個人就落左單先去坐,費時走來走去。點左杯Hazelnut  Latte ($45)放假就係要點All day breakfast ($118)好豐富有炒蛋, 焗豆, 腸仔, 煙肉, 大啡菇, 菠菜包, 重有俾舊菇遮住嘅沙律同煙三文魚。唔知係唔係個大啡菇熱得濟令到三文魚有少少熟左lol望住個景慢慢食慢慢飲,店內播緊好chill嘅廣東歌,真係好正。不過愈坐愈曬,露台位冷氣唔多,熱天之下,無咩人想坐咁曬嘅位😅,唔知餐廳會唔會考慮加防曬貼。
[Mrs. Jun自己一個去食好野系列]

清閒的星期六,想隨便去間cafe坐下發呆。

點左杯Hazelnut  Latte ($45)

All Day Breakfast with Hazlenut Latte
好豐富

唔知係唔係個大啡菇熱得濟令到三文魚有少少熟左lol

2021-05-08
午餐
  • All Day Breakfast
  這家咖啡店位於與葵興站毗連的𝐾𝐶𝐶樓上八樓。若然選擇在窗邊位置便可眺望街景。我當日六點左右到,一邊用餐,一邊看著天色漸趨昏暗🌃,很有𝑓𝑒𝑒𝑙☺️。  食物定價略為進取💰,但勝在人流不多,可以慢慢坐。相信平日在這裏工作、談工事、相約友人聊天或者是溫書、補習也是個不錯的選擇👍🏻。.◇好日豐盛日早餐◇$118賣相不錯,而且真的很豐盛❣️喜歡它的薯餅和香腸💛蛋也炒得很滑☺️🍵抹茶吐司不太吃得出抹茶的味道🤔但很打卡📸整體來說是份高質的𝐴𝑙𝑙 𝐷𝑎𝑦 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑘𝑓𝑎𝑠𝑡👍🏻.◇特濃香烤芝士忌廉雜菌雞肉意粉◇$118調味不錯,🧀芝士忌廉汁香濃且掛麵。菇和雞肉也給得很大方,口口都能吃到料☺️盤子🍽比想像中深,份量很夠,推薦~✨.◇丸安抹茶甜乳紅豆◇$54(-$10跟餐)這杯就一般,沒有太大驚喜。本人很喜歡抹茶+牛奶+紅豆這個王道的配搭。但可能因為這杯是凍飲,抹茶味🍵不算濃郁。表現一般,但可以一試。.這家雖然少貴,但食物和環境都算不錯。對於喜歡看天空發呆的人來說,它更是間很讚的小店。若然想找間人流較少的𝑐𝑎𝑓𝑒坐得久一些,這間或會是個好選擇。.𑁍 ☼︎ 𑁍

◇好日豐盛日早餐◇$118
賣相不錯,而且真的很豐盛❣️
喜歡它的薯餅和香腸💛蛋也炒得很滑☺️
🍵抹茶吐司不太吃得出抹茶的味道🤔但很打卡📸
整體來說是份高質的𝐴𝑙𝑙 𝐷𝑎𝑦 𝐵𝑟𝑒𝑎𝑘𝑓𝑎𝑠𝑡👍🏻

◇特濃香烤芝士忌廉雜菌雞肉意粉◇$118
調味不錯,🧀芝士忌廉汁香濃且掛麵。
菇和雞肉也給得很大方,口口都能吃到料☺️
盤子🍽比想像中深,份量很夠,推薦~✨
特濃香烤芝士忌廉雜菌雞肉意粉

◇丸安抹茶甜乳紅豆◇$54(-$10跟餐)
這杯就一般,沒有太大驚喜。
本人很喜歡抹茶+牛奶+紅豆這個王道的配搭。
但可能因為這杯是凍飲,抹茶味🍵不算濃郁。
表現一般,但可以一試。
丸安抹茶甜乳紅豆
丸安抹茶甜乳紅豆

這家雖然少貴,但食物和環境都算不錯。
對於喜歡看天空發呆的人來說,它更是間很讚的小店。

𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍 ☼︎ 𑁍
⭐ 推薦程度: 7.5/10
⇨味道: 8/10
⇨環境: 8.5/10
⇨性價比: 7.5/10
2021-05-14 260 浏览
環境寬敞,早餐去食係冇人,員工一位,食物不過不失。所以去搵個位坐下吹下水靜下,係幾好,但想食好西就唔好揀佢了(早餐來講)。 價錢唔平唔貴。咁既價錢食寧靜悠閒為主😉
2021-05-11
2021-05-12 259 浏览
Life@KCC原本是一棟工廠大廈,被發展商收購,改造成一棟商場。每次到訪,總覺得每層的空間不足,通道很窄,因為同一層有很多商戶,直到上了八、九樓才覺得空間寬敞些。這間咖啡店就在八樓,環境舒適,景觀開揚,更可以眺望葵興一帶。除了Dirty之外,我還點了一份全日早餐,綠色的麵包很好吃。
同女朋友想chill 下,就揀左呢間cafe, 星期日去,唔知係咪比較偏遠同工業區,人好少,不過就岩晒我地,想放鬆下hea 下叫左個2人套餐,一個牛油果黑醋沙律,一個湯 , 牛肉burger, 龍蝦汁蟹肉意大利飯先講沙律,比較普通,d 菜有小小苦 不過對我地嚟講沙律唔係重點個湯幾好飲,薯蓉湯加蘑菇,有小小辣辣地,而薯蓉亦都增加左個口感,幾好飲個大啡菇牛肉burger 幾出人意料,burger 份量好大,好juicy, 無論係牛肉定舊大啡菇都係份量十口同口感非常軟彈,個人認為呢個必叫,薯條亦都熱辣辣,但如果係粗薯條就更好另外burger 都有一小份沙律,一樣比較普通,係比較可惜既地方然後個意大利飯,個汁好濃郁,每粒飯麵粒粒分明,亦有份量算阿既蟹肉同蜆肉增加左口感同味道,同時一樣係好大份,食到我地勁飽個人覺得可以唔洗加小食or 蛋糕,因為真係好飽總括嚟講,係值得推薦既餐廳

個人覺得可以唔洗加小食or 蛋糕,因為真係好飽

總括嚟講,係值得推薦既餐廳
2021-05-02
2021-04-28 309 浏览
今次去咗葵涌KCC食lunch☀️試咗兩個餐牌上面都幾想食嘅嘢😍兩樣都好食呀!👍🏻至尊珍寶蘑菇手打牛肉雙層芝士漢堡🍔配薯條🍟呢個burger支旗仔寫住大家嘅心聲🤣「不想上班」💼舊蘑菇唔大舊不過好厚好多汁😍成個burger咬落去都好好食👍🏻好juicy而且唔會好漏好膩✔️✔️不過有埋沙律都可以當解下油膩嘅🤣洋蔥芝士雞肉雜菌墨西哥捲餅🌯️配薯條🍟呢個賣相冇乜特別〰️但係入口好豐富口感😋好足料👍🏻同樣係好juicy😋但係其實食半舊都開始飽🤣仲有薯條都好食👍🏻我本身鍾意幼薯條🤣檸檬蜂蜜🍋🍯餐飲嚟㗎望落細細杯〰️不過其實都夠飲〰️都幾好飲㗎唔會太甜✔️
今次去咗葵涌KCC食lunch☀️

餐飲嚟㗎望落細細杯〰️
不過其實都夠飲〰️
都幾好飲㗎唔會太甜✔️
2021-04-28 304 浏览
✨至尊珍寶磨菇手打牛肉雙層芝士漢堡 配薯條 ($146)| 黑松露醬(+10)漢堡包份量好大 燒烤菇同牛肉都超級juicy一切開啲肉汁湧哂出嚟值得一讚既係漢堡包烘得好靚連底嗰塊都烘香埋👍薯條好脆身 一啲都唔油黑松露醬似普通沙律醬略嫌爭咁啲松露既香味(;▽;)建議下次可以試下蜜糖芥末‼️仲有呢度比較特別既係有冬瓜茶揀食完之後好滿足💛-唔怪之得lunch time咁多人排隊絕對值得encore的一間餐廳💯希望佢可以開多幾間分店啦( ;∀;)
漢堡包份量好大
燒烤菇同牛肉都超級juicy
一切開啲肉汁湧哂出嚟
值得一讚既係漢堡包烘得好靚
連底嗰塊都烘香埋👍

薯條好脆身 一啲都唔油
黑松露醬似普通沙律醬
略嫌爭咁啲松露既香味(;▽;)
建議下次可以試下蜜糖芥末‼️
仲有呢度比較特別既係有冬瓜茶揀
食完之後好滿足💛
唔怪之得lunch time咁多人排隊
絕對值得encore的一間餐廳💯
希望佢可以開多幾間分店啦( ;∀;)
2021-04-19 992 浏览
想在葵涌區找一間有質素的cafe其實兩隻手掌🙌🏻就數得完不是到葵芳就要到荃灣區才有多點選擇,其實又不是完全沒有質素不俗的cafe,在鄰近葵興站的商場就有啦 @gooddaycafehk酥炸軟殼蟹鮮芒果莎莎漢堡 $148這個組合讓我放棄傳統的burger,實在令人有所期待🤩 賣相相對精緻,味道又如何呢?軟殼蟹🦀炸得鬆脆味道有不算太重的鹹香芒果莎莎醬味道偏甜,味道上是非常匹配而薯條🍟、沙律🥗和漢堡各佔三分之一,還奉上沙律醬方便客人用來配搭兩者略嫌美中不足的是軟殼蟹其實不是太飽肚不過對比傳統的漢堡🍔來說這個的而且確是比較清新和不太油膩班尼迪蛋 配沙律煙三文魚 $9850/50份量的班尼迪蛋和沙律不吃煙三文魚的話還可以選擇珍寶蘑菇🍄、巴馬火腿或蟹肉,選擇還算多聽說店家用上新鮮的日本🇯🇵雞蛋,難怪🥚蛋味濃郁唯一不太理想😞是水波蛋有點overcooked,切開兩蛋兩蛋都未能呈現出流心的效果醬汁味道不錯,挽回不少分數特濃芝士炙燒粗薯條配蜜糖芥末醬 $69性價比非常高👍🏻另一樣比較欣賞的是店家用火槍把最外邊的芝士🧀燒至帶點燶黑,令芝士香味更加濃烈配上蜜糖🍯芥末醬,味道正常,能中和芝士的濃厚味道,要不要
想在葵涌區找一間有質素的cafe其實兩隻手掌🙌🏻就數得完

酥炸軟殼蟹鮮芒果莎莎漢堡 $148
軟殼蟹🦀炸得鬆脆味道有不算太重的鹹香
芒果莎莎醬味道偏甜,味道上是非常匹配
略嫌美中不足的是軟殼蟹其實不是太飽肚
不過對比傳統的漢堡🍔來說這個的而且確是比較清新和不太油膩

班尼迪蛋 配沙律煙三文魚 $98
50/50份量的班尼迪蛋和沙律
聽說店家用上新鮮的日本🇯🇵雞蛋,難怪🥚蛋味濃郁
醬汁味道不錯,挽回不少分數

特濃芝士炙燒粗薯條配蜜糖芥末醬 $69
性價比非常高👍🏻
配上蜜糖🍯芥末醬,味道正常,能中和芝士的濃厚味道,要不要點醬就純屬個人喜好

Latte $39(凍飲$44)
Tiramisu Latte $45(凍飲$50)
咖啡☕️來說算是不過不失,奶味重啡味偏nutty
帶點期待下點了一杯Tiramisu Latte,或許期望過多?🤔 味道不算太特別,Tiramisu味比較淡口

店家的環境和空間感兼備,最受歡迎的相信是貼近落地大玻璃的座位,因為在這裡可以看到美美的日落🌄,而這個景觀亦是店家的賣點

雖然座落於工業區的商場內,除上班💼族外平日的人流真的相對稀少
周日來光顧店家的客人也不算太多,來這裡享受美景跟美食chill一下也是非常推薦❤️
2020-11-01
好耐冇黎葵興,原來呢度有個咁方便嘅新商場,地鐵站直接有天橋可以嚟到,全幢都好多嘢食。咖啡店環境幾好,光線充足,如果一至兩個人嚟可以坐近窗,三人以上就唯有坐返中間。餐廳食物選擇不多不少,飲品四五十蚊一杯,正常咖啡店水平,因為都預咗你會坐得耐,但呢度要主動問侍應先會俾水同埋加水。我知道咖啡店靠賣飲品賺錢,但我冇可能坐兩個鐘嗌五杯咖啡,而且已經有每人最低消費,唔驚啲人唔嗌嘢飲,所以餐廳最好主動俾水,或者有個自助枱俾人自己加水。食物方面,嗌咗一個有花生醬既漢堡。漢堡扒唔算乾,但亦都唔算好多肉汁。花生醬幾好味,唔會好膩,整體ok。意粉黑椒味超辣,我食咗一啖已經再食唔到。之前有睇OpenRice,有人推介嗌特濃朱古力,鍾意朱古力味嘅我就跟,但所謂嘅特濃都唔算好濃,同茶餐廳係濃少少,但同真係濃嘅咖啡店比就好一般,有啲失望。總括來講,呢度環境唔錯,但係服務同食物都仲有好大進步空間。

蒜香白酒辣味櫻桃茄,烤大啡菇意粉

意粉黑椒味超辣,我食咗一啖已經再食唔到。

總括來講,呢度環境唔錯,但係服務同食物都仲有好大進步空間。
2021-04-11
午餐
🎐幾年前,熊妹同貓妹去過銅鑼灣店嘅《GoodDay Cafe》食晚餐,熊妹好少食過一次的餐廳會再去食,不過近排發現佢哋搬咗新鋪,去咗葵涌KCC,Menu唔同,今日決定同貓妹再過去回味一下。📌KCC好容易去,係葵興地鐵站E出口一出就係。《GoodDay Cafe》位於8樓,搭lift上去就係。📌嘩!新鋪簡直煥然一新,地方闊落,環境光鮮,有圓枱,有方形枱,仲有玻璃望窗吧枱位,望住個天食個tea簡直一流。📌新鋪新Menu📋,多咗好多嘢食喎,仲要多元化左好多,漢堡🍔都有六七款,仲有Benedicts egg、意粉、薯條🍟、沙律🥗同各款小食,價錢大概$110至到$150,配搭飲品可以跟原價減$10,以Café價錢來講算中上價。📌作為咖啡店,飲品方面當然有沖調咖啡啦,仲有其他梳打特飲,價錢為$30-$50,咖啡店嘆杯咖啡☕️,坐成個下午,價錢都🈴理。至尊烤珍寶蘑菇手打牛肉雙層芝士漢堡,$152➕加半個牛油果,$28食漢堡梗係要食手打牛肉先叫做係漢堡包🍔,呢個漢堡仲要係店舖推介,熊妹不得不試啦。半溶的雙層芝士澎湃到呢,簡直覆蓋著成塊漢堡扒,望到都垂涎三沢。🤤伴碟有一大堆沙律菜🥗同埋一大堆粗身薯條🍟,沙

至尊烤珍寶蘑菇手打牛肉雙層芝士漢堡
至尊烤珍寶蘑菇手打牛肉雙層芝士漢堡,$152
➕加半個牛油果,$28

伴碟有一大堆沙律菜🥗同埋一大堆粗身薯條🍟,沙律菜好新鮮,撈上黑醋汁好開胃。薯條熱辣辣炸得好脆口,粗身薯條🍟又夠厚,好似食緊成個薯仔咁🥔。又健康又邪惡,都算係攞返個平衡。🔛
另加半個牛油果🥑係擺咗喺伴碟,可以讓食客隨意地就咁食牛油果又得,或者夾喺漢堡包入面連埋漢堡包一齊食加多重口感又得,呢個做法幾好喎!牛油果熟到超級好,超腍超熟超香,熊妹比較鍾意額外就咁食,因為可以令牛油果喺口腔入邊自己停留然後溶化,慢慢滲出牛油嘅香味。

漢堡包切開之後,來一個近鏡先。

嘩!牛肉漢堡扒都好厚一塊,肉質好腍,煎到大概八成熟又唔會太嚡太乾,而且仲好Juicy,呢塊手打牛肉功架很唔錯。

上下嘅半溶芝士夾住塊漢堡扒,令到食漢堡扒嘅時候一定會食到車打芝士嘅鹹香🧀,漢堡包入面,芝士配漢堡扒一定係最佳配搭。

大啡菇🍄煎烤過好香,菇肉好爽口,好新鮮,好多菇汁,滋潤埋個漢堡扒,令到成個包好濕潤唔會好乾。

仲有一片番茄片🍅同埋沙律菜🥗,一口過由包皮連半溶芝士牛肉漢堡扒番茄生菜咬落去,口腔入面充斥着各種食材嘅口感同味道然後又混合埋一齊,呢個就係漢堡包嘅滋味之處。

好日豐盛日早餐,$118
➕多士轉鬆餅配自製果醬,+$18
➕加半個牛油果,$28
貓妹比較大食,豐盛日早餐先會夠佢飽。炒蛋🍳、煙三文魚🐠、大啡菇🍄、沙律菜🥗、薯餅🥔、香腸🐷、基本嘅材料都有齊,另外貓妹唔食茄汁豆,轉左多啲沙律菜,同埋另加$18將多士轉左鬆餅配自製果醬。

炒蛋係用日本蛋,真係食得出分別㗎。蛋味香濃啲,口感滑啲,冇咁嚡口;煙三文魚有一小塊,肉質正常冇渣;大啡菇煎烤過,香菇味仲有菇汁,口感彈牙幾新鮮;沙律菜好新鮮,撈上黑醋汁,開胃又健康;炸薯餅味道正常,粒粒薯粒點茄汁最適合;豬肉腸有兩條,外皮煎香過,咬落去有啲油脂咇出嚟,冇雪藏味,無肉渣。

鬆餅係熊妹最愛嘅提子鬆餅,有提子乾,放涼左都仲係好重牛油味,外皮未算好脆,係入口都仲係好鬆化,最驚喜係自製果醬,比較稀身嘅忌廉芝士醬混合埋少少果醬搽喺鬆餅上面,更加提升鬆餅混合物嘅味道,呢個自製果醬值得加分。

Cold brew冷泡伯爵茶啡
Cold brew冷泡伯爵茶啡,$54
貓妹一望個drink menu就揀呢個冷泡茶啡🍷,因為佢係屋企都會自己沖黎玩。

冷泡茶啡嘅原理就係以冷水去浸泡茶葉同咖啡粉嘅味道出嚟,因為用冷水去浸,所以要嘅時間比較長啲,就唔似用熱水好快就可以沖出茶或者咖啡嘅味道。

嘩!熊妹就真係第一次飲呢個冷泡茶啡,就咁聽落去熊妹以為係走奶的鴛鴦,但飲落去完全係另一個高檔層次🔝!伯爵茶嘅茶香味好出,但係又可以飲到咖啡味嘅回甘,識得用上伯爵茶呢種咁獨特嘅茶味,又唔會比香濃黑咖啡嘅味道蓋過左,兩種味道各有千秋,但係同時喺同一啖入邊可以品嚐到又唔會撈埋一齊,呢種配搭非常聰明,貓妹續啖續啖去品嚐佢哋嘅味道,都讚口不絕,絕對值得一試嘅獨特咖啡店飲品。

Flat  white
Flat white,$39
熊妹一如以往,揀返自己喜愛嘅沖調咖啡-Flat white☕️。
拉花好特別,唔係一般嘅心形,而係好少見的海馬。

可能因為海馬嘅形狀,變成奶泡層唔係太多,飲落去唔算好豐厚,好快就溶返入咖啡入面,不過咖啡同奶嘅比例都恰到好處,淡淡嘅咖啡味又會散發出牛奶嘅味道,呢個就係熊妹鍾情於Flat white嘅地方。

📌嘻嘻哈哈,細聲講大聲笑,食下野又吹吓水,望吓個天又飲吓嘢,咁晴朗☀️的好日,跟好友係休閒咖啡店渡過一個美麗嘅下午時光,一生知己,熊復何求?🐻
2021-04-05
至尊烤珍寶蘑菇手打牛肉雙層芝士漢堡