2018-07-31 1103 浏览
早幾日即興想食火鍋, 平時見呢間好難有位, 試下即卜睇下有冇位啦~又有喎~咪試下囉。見到龍蝦花甲香辣鍋做promotion, 又中意食辣嘅我地就即時點呢個鍋。龍蝦生猛仲會郁嘅, 啖啖肉又有膏, 呢個真心有驚喜。花甲都唔錯, 份量好多好多, 但略為細粒, 不過都知道呢個季節同天氣唔會太大粒, 所以都接受到。要扣分一定係"湯底", 完全聞唔到香味, 食唔到辣味。同"香辣"兩字拉唔上關係。雖然見到有足夠香料但都食唔出任何味。因為個湯底咁, 之後食乜都扣左好多分。諗住響鈴包紫菜幾特別就試試。但係好失望, 連反炸都唔覺有, 好淋又油。浸落湯後好咸, 又唔脆。唔好有少少索索聲聖子王, 冇特別。值得一讚係冇沙👍, 洗得乾淨食得安心。大份安格斯牛, 肉質唔錯, 不過淥個落湯底就我覺得浪費咗少少。太耐冇食過鵝腸, 夠肥美係幾開心, 但唔知係咪發脹發得太勁, 有啲怪怪地。論驚喜, 半份和牛芝士丸算係最好食值得推介。因為就算清水淥都好, 都已經有味。而且呢個係我食得最開心嘅一款食物。另外餐廳都貼心, 櫈下有籃可放嘢。服務都幾好, 不過就係冷氣機啲風口位會滴水, 都唔知有冇滴左落個鍋就真。整體某啲食材都尚可接

整體某啲食材都尚可接受, 但以呢個價錢, 其他同價店會較出色。本身好期待個湯底, 但就因為湯底, 我未必會再食lu...

• 和牛芝士丸
2018-07-27 600 浏览
7月天,大吃天,幾個女生一聚帶朋友去我極喜愛的火鍋店品嚐特色滋味出色的味道在腦內回甘朋友看到醬料位已心花怒放選擇多多的味道,自己為自己調出好心情飲杯洛神花茶清甜解渴,等湯底大滾特滾我們點的是火焰蜆肉煲,看過一輪表演後吃掉蜆肉,再來慢吃火鍋味道是我最愛的小辣味道女性滋補從食物入手,飲湯是最好的選擇本地手切肥牛頸脊新鮮亮麗,烚一烚即是香滑嫩肉,口感帶著爽與嫩肉質軟稔,肉味香濃,口感新鮮細緻令人停不下來招牌四寶丸包括牛丸、墨魚丸、蝦丸及鯪魚球各3粒全部手打,粒粒新鮮,口感仲好有彈性蟹柳又香又有味!在湯底中滲出,朋友吃得很開心令人頻頻點讚,真是超好吃

7月天,大吃天,幾個女生一聚
帶朋友去我極喜愛的火鍋店品嚐特色滋味
出色的味道在腦內回甘

朋友看到醬料位已心花怒放

選擇多多的味道,自己為自己調出好心情

飲杯洛神花茶
清甜解渴,等湯底大滾特滾

我們點的是火焰蜆肉煲,看過一輪表演後吃掉蜆肉,再來慢吃火鍋
味道是我最愛的小辣味道

女性滋補從食物入手,飲湯是最好的選擇

本地手切肥牛頸脊
新鮮亮麗,烚一烚即是香滑嫩肉,口感帶著爽與嫩
肉質軟稔,肉味香濃,口感新鮮細緻

令人停不下來

招牌四寶丸
包括牛丸、墨魚丸、蝦丸及鯪魚球各3粒

全部手打,粒粒新鮮,口感仲好有彈性

蟹柳又香又有味!

在湯底中滲出,朋友吃得很開心
令人頻頻點讚,真是超好吃
2018-07-24 375 浏览
大樓每層只有一間餐廳,放眼一看,中式而帶點現代感元素。整體感覺空間感大,座位桌面走廊等都比較闊落舒適,乾淨俐落。店內安設自助調味吧,配料新鮮選擇多而環境衛生乾淨。因預先訂位,店家安排了一個卡座。入座隨即送上預先安排的湯底,蟹肉火鍋比相片來得大隻,令人驚喜,蟹肉幼滑爽口,入口麻辣,店內其中一面一整幅落地玻璃,晚上燈火闌珊。湯底清甜帶酒香,屬鮮甜清香類。龍蟹肉足料,肉質彈牙嫩滑,濃郁而不肥膩,建議下鍋後煮熟可先行進食。豬潤色澤鮮紅,脂肪平均分佈,入口柔軟嫩滑,化在嘴間帶即融口感。魚肉色澤新鮮,入口並沒有平日的腥味,肉質爽口彈牙,驚喜之嚐。酥炸響鈴 與炸魚皮一樣,店家新鮮即炸,即使燙過火鍋,響鈴入口有韌度,吸附濃濃湯汁,香甜豆香味濃。蟹柳咬下淡淡香,份量較多,也比較容易飽肚。建議別讓它燙太久,否則會太軟淋。整體而言,店里環境空擴舒服,沒有油煙味,價錢屬經濟實惠而量多,點餐後食物上桌速度快,食材新鮮高質,服務專業,性價比很高。

店內安設自助調味吧,配料新鮮選擇多而環境衛生乾淨。

因預先訂位,店家安排了一個卡座。

酥炸響鈴

2018-07-17 368 浏览
上星期同老朋友慶祝生日,約咗嚟銅鑼灣食飯,研究咗半個鐘,朋友終於揸主意話想試下呢間火鍋店的蟹煲。環境方面感覺良好,餐廳十分闊落,中式設計加上暗暗地,頗有格調。我地安排到一個卡位亦十分乾淨,坐得相當舒服。先點咗幾碟小配菜,雖然沒有特別驚喜,但食材十分新鮮。然後係一壺花茶,每人分到一杯,味道酸酸甜甜,我地都非常喜歡!醬料選擇不少,但大多偏辣,算正正常常啦。主角蟹煲係一個十分大鍋的湯底,散發著蟹味味,另有一隻大碟放滿非常新鮮的蟹。蟹十分常見,但蟹煲其實我比較少食,見到亦未必會點,但煮熟後蟹件出乎意料地嫩滑,大家都一件一件爭住食。不得不提,湯底非常好味,千萬唔好錯過!我地共點咗5-6個配料,全部都十分新鮮。本地手切肥牛頸脊雖然貴D,但實在好味,budget許可的話可以一試!招牌四寶丸口感出色,味道就未覺得特別。最後想推薦的係招牌四寶丸,味道似獅子頭,但配上蟹煲湯伍有特別的香味,我非常喜歡!埋單4位超過$700,但食得舒服,享受,亦十分適合朋友傾計聚舊,會推薦俾其他朋友!
先點咗幾碟小配菜,雖然沒有特別驚喜,但食材十分新鮮。
醬料選擇不少,但大多偏辣,算正正常常啦。
不得不提,湯底非常好味,千萬唔好錯過!
我地共點咗5-6個配料,全部都十分新鮮。
招牌四寶丸口感出色,味道就未覺得特別。
2018-07-14 346 浏览
裝修有中國特色環境真係好舒服,好耐冇試過食完一間火鍋,咁清爽🤣。裝修好靚,坐位闊落,抽風好好,連前菜都有8款。叫左花甲煲,花甲份量好多,等水滾先倒落去,花甲酒味好香,但唔濃,仲有藥材味。入口非常嫩口。另外西班牙黑豚肉🐷份量十足,一份有十片。質素也十分高,豚肉切得薄,而且脂肪分佈平均,入口即溶。另外,佢仲有本地手切肥牛頸脊,肉質明顯較結實,脂肪唔多,肉味好濃同埋,食材質素都非常不俗。呢一餐係我非常滿意既火鍋大餐
裝修好靚,坐位闊落,抽風好好,連前菜都有8款。

同埋,食材質素都非常不俗。

呢一餐係我非常滿意既火鍋大餐
2018-07-14
2018-07-09 212 浏览
入到店內環境不俗,但店員服務態度惡劣 食物質素亦十分參差。首先,店鋪指定首次點餐必須點齊餐牌上所有雞翼款式,各一隻。其後每次點餐必須同款式雞翼兩隻起點。但食物質素非常一般 ,甚至區別不到是甚麼款式,店員亦沒有給予說明。其次,店內張貼告示指食用時間為60分鐘,若浪費食物(食唔曬)。我與友人正在用餐期間(未坐夠30分鐘),店員走至我們所在的餐桌,拍我膊頭說:「要食哂喎」接著再拍同行友人的膊頭說:「仲有啲菜喎」,店員態度惡劣。另外店內告示指浪費食物需賠償$198,本人認為太離譜。請大家謹重考慮光顧此店。
入到店內環境不俗,但店員服務態度惡劣 食物質素亦十分參差。

2018-07-09 171 浏览
心血來潮想食卜卜蜆約左朋友食 ,見有新開張店 於是簡左呢間 。原先諗住叫「大石砸死蟹」$288 ,但去到先知原來個promo己完結。不過冇所謂 因為主角係卜卜蜆大家一坐低 即刻叫左$188個卜卜蜆 果然冇失望 好鮮味 鮮甜 完全冇沙 冇苦味個湯我都有飲 !very good!我地另外再叫左肥牛 牛肩 鄉鈴 娃娃菜 炸魚皮 等。真心想講 個炸魚皮 真係冇得輸!一望一食就知岩啱炸起 好脆 。色澤金黃。個牛當然食得出新鮮 4人 最後埋單千幾 其實食左吾算多野 呢個價錢 咁講 有D貴 但野食新鮮 好食 !值!
心血來潮想食卜卜蜆
個湯我都有飲 !very good!
一望一食就知岩啱炸起 好脆 。色澤金黃。個牛當然食得出新鮮
2018-07-08 127 浏览
朋友send出「麻辣雞煲9點前$28」假如你打算黎食,強烈建議你避閧以下大伏食物。伏味食物1.鮮炸紫菜響鈴($68)一夾上手知唔對路,軟趴趴的翻炸感覺。與「脆」字相距甚遠,極伏。2. 手打野生紅蝦滑($78)CP值低,極細份,味道一般冇特別3. 豬紅($38)份量頗多,但有一陣古怪的煙燻味,相當可疑。~~~~~~~~~~~~~~~~$28麻辣雞煲本身味道還可以,只是加了湯打邊爐就完全不夠味。唯有靠自己加醬料。推介食物1,白鱔片($98)這裡的魚類屬於穩陣之選,叫了這個脆鯇片,頗為新鮮。推介。2。手打芝士和牛丸(半份$58)如果仲有野推介的話,可能是這個吧。不過超級難熟,煮勁耐都唔熟。中間有芝士,由於我煮得未夠熟,佢仲未捨得溶。~~~~~~~~~~~~~~~~~~不過不失特級牛肩胛($148)牛肉味都仲有既,但係屬於比上不足比下有餘的程度。蜂巢冰豆腐($38)食過咁多間既冰豆腐,呢間做得相當差了。但未去到伏的程度。份量雖多,但上檯連d冰都上埋黎。蜂巢結構和質感亦不如理想。脆鯇片($68)這個不及白鱔片好食。不過亦算脆皮新鮮。~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~吐槽是日8點幾黎到,居然
朋友send出「麻辣雞煲9點前$28」
假如你打算黎食,強烈建議你避閧以下大伏食物。

伏味食物
1.鮮炸紫菜響鈴($68)

一夾上手知唔對路,軟趴趴的翻炸感覺。
與「脆」字相距甚遠,極伏。

2. 手打野生紅蝦滑($78)
CP值低,極細份,味道一般冇特別

3. 豬紅($38)
份量頗多,但有一陣古怪的煙燻味,相當可疑。

~~~~~~~~~~~~~~~~
$28麻辣雞煲本身味道還可以,
只是加了湯打邊爐就完全不夠味。
唯有靠自己加醬料。

推介食物
1,白鱔片($98)
這裡的魚類屬於穩陣之選,叫了這個脆鯇片,
頗為新鮮。推介。

2。手打芝士和牛丸(半份$58)
如果仲有野推介的話,可能是這個吧。
不過超級難熟,煮勁耐都唔熟。
中間有芝士,由於我煮得未夠熟,佢仲未捨得溶。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
不過不失
特級牛肩胛($148)
牛肉味都仲有既,但係屬於比上不足比下有餘的程度。

蜂巢冰豆腐($38)
食過咁多間既冰豆腐,呢間做得相當差了。
但未去到伏的程度。
份量雖多,但上檯連d冰都上埋黎。
蜂巢結構和質感亦不如理想。

脆鯇片($68)
這個不及白鱔片好食。不過亦算脆皮新鮮。

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
吐槽
是日8點幾黎到,居然好多野冇得叫。
雜菜拼盤冇、牛胸爽冇、沙冰冇……
而且全部係落單之後先翻手話你聽冇,'
而不是在一開始未落單前告訴你,
這點比較扣分。

環境方面,
冷氣機有滴水,旁邊一檯中晒招。

價錢方面,
感覺冇叫咩貴野,埋單4人12XX,每位300以上。
而且好多野唔係咁好食。

總結
呢間好滾得我會歸類為「試一次就夠」的餐廳。
作為打邊爐,同價位比佢好的實在太多。
但佢又未至於係差。
2018-07-03
  • 白鱔片
2018-07-01 154 浏览
上星期同老朋友慶祝生日,研究咗半個鐘,朋友終於揸主意話想試下呢間火鍋店的蟹煲。環境方面感覺良好,餐廳十分闊落,中式設計加上暗暗地,頗有格調。我地安排到一個卡位亦十分乾淨,坐得相當舒服。先點咗幾碟小配菜,雖然沒有特別驚喜,但食材十分新鮮。然後係一壺花茶,每人分到一杯,味道酸酸甜甜,我地都非常喜歡!醬料選擇不少,但大多偏辣,算正正常常啦。主角蟹煲係一個十分大鍋的湯底,散發著蟹味味,另有一隻大碟放滿非常新鮮的蟹。蟹十分常見,但蟹煲其實我比較少食,見到亦未必會點,但煮熟後蟹件出乎意料地嫩滑,大家都一件一件爭住食。不得不提,湯底非常好味,千萬唔好錯過!我地共點咗5-6個配料,全部都十分新鮮。本地手切肥牛頸脊雖然貴D,但實在好味,budget許可的話可以一試!招牌四寶丸口感出色,味道就未覺得特別。最後想推薦的係招牌四寶丸,味道似獅子頭,但配上蟹煲湯伍有特別的香味,我非常喜歡!埋單4位超過$700,但食得舒服,享受,亦十分適合朋友傾計聚舊,會推薦俾其他朋友!
2018-07-01 154 浏览
一連幾日天氣都好潮濕食辣野就最適合去食打邊爐!好滾得都係近期心水推介之一,首先係環境方面好多時食麻辣火鍋食完都會全身油煙味,但係呢度的確空氣屬於好清新座位好闊落而且抽風系統非常好Order完嘢食之後就可以自己去調味料區加調味,除咗辣椒粒、蒜蓉、豆瓣醬之外,我強烈建議大家打邊爐可以加多少少芝麻醬,會令到食物嘅味道層次更加提升湯底要咗個蟹鍋,識食一定係辣小小湯底.因為湯底會更加香濃有油香,我哋雖然叫中辣但仍然保留好麻嘅感覺,四川風味十足。蟹膏好多好夠味好好食,食完就開始打邊爐配合火鍋梗係要飲可以去熱氣嘅洛神花茶甜度適中又解渴🍶肉類我哋揀咗本地手切肥牛頸脊同西班牙黑豚肉,牛頸脊牛味香濃吸收左湯底嘅辣、香,肉質仍然keep住好嫰!招牌四寶丸分別有蝦丸、墨魚丸、鯪魚丸同牛丸,由於係手打關係每一粒都好爽口彈牙!一弽可以試齊四款唔同味道!非常難忘嘅仲有韭菜水餃,韭菜如果唔新鮮好容易有一浸酸味,而呢度嘅韭菜係非常鮮甜而且菜多肉少真係好食得好緊要💓皇帝菜同萵筍片都係蔬菜類,配合另一邊嘅野生菌湯就最適合不過,連友人平時唔鍾意食皇帝菜都話呢度嘅皇帝菜冇苦味!好清甜!

蟹膏好多好夠味好好食,食完就開始打邊爐
配合火鍋梗係要飲可以去熱氣嘅洛神花茶甜度適中又解渴🍶

老老實實我真係第一次落食評,就獻左畀呢間垃圾。首先店員態度極差,感覺仲差過大排檔d阿叔,擺野粗手粗腳,野飲都未飲完佢已經趕住收,有個阿叔店員同女食客講野溝女就好聲好氣,同我地講野就粗聲粗氣,親眼見住佢同其他人講野都搞到好似鬧交咁。然後係d野食勁唔掂,一開始佢畀每人一碟,有齊8款當日供應既雞翼,聽落好似唔差,但係d野食凍哂,我親眼聽住d店員話係朝早一早整定既,然而我地去既時間係下就1點。然後後尾自己叫d雞翼,佢將所有款擺埋同一碟,搞到d醉雞有哂柚子味,d柚子雞又有哂泰式d酸辣醬,成個樣勁噁心好核突。真係好心先勸大家千祈唔好黎食
老老實實我真係第一次落食評,就獻左畀呢間垃圾。

真係好心先勸大家千祈唔好黎食
2018-06-26
2018-06-26 310 浏览
見到個雞翼放題諗住黎試試佢 上到去一坐低佢即刻上八隻雞翼 全部凍既 賣相真心勁唔吸引 m記既雞翼好味好多 個侍應態度好差成日煩住晒 跟住嗌個d先精彩 落左單勁耐先黎 差唔多15分鐘 如果嗌唔同㱁 佢會將所有雞翼放落同一個碗 個底係勁油 簡直想嘔 總結唔好黎一定後悔
總結唔好黎一定後悔
2018-06-26 231 浏览
好耐無食過餐飯一肚氣我地食雞翼放題Lunch $48 一小時一開始佢就有Staff埋黎話首先每人要食左8隻雞翼先(8隻唔同味,亦唔會有咩圖或人介紹呢8隻咩味)你再想翻叫時要估下到底自己食個隻係餐牌上面邊種,如果你落錯左,恭喜你! 你會比個侍應大大聲咁話你同黑你面(我見到坐我地前一台既兩位妹妹就係咁比招呼了)+$10 (白飯1碗+ 汽水1支+菜1小碟)呢個明明寫係個餐牌度,我聽到個男侍應同隔離枱個妹妹講:「拿!而家比個優惠你,+$10 可以多個飯,汽水同菜,見你咁乖先比你」 ......落單時,我遲過我的朋友黎的,佢地都+$10要左呢個優惠,但由於我唔食飯同唔飲汽水,我就同個疑似老板娘講,我唔駛加啦,根住佢話幫我加左啦喎,其實食碗飯點都好d嫁,根住就無理我走左,我朋友話明明無幫我落到+$10,點解佢地自己決定? 不過好彩最後張單真係我無加食唔哂要罰錢雖然浪費食物我都唔主張,但我覺得係咪真係須要去到大大聲咁係間餐廳度話d客呢? 佢由我地坐低到走都有好大聲咁話唔可以食唔哂d飯菜8味雞翼,不過不失啦無特別好食,又無話難食,有幾隻炸既講真我食唔出係有咩分別,除左有隻多左個泰式辣醬汁外加單出雞翼真
好耐無食過餐飯一肚氣

我地食雞翼放題Lunch $48 一小時

+$10 (白飯1碗+ 汽水1支+菜1小碟)

食唔哂要罰錢

8味雞翼,不過不失啦

加單
出雞翼真心慢,我地最後一輪加單,只想叫多2隻雞翼食,怕一陣食唔哂又話我地
叫左個女侍應落單,佢會成日扮聽唔到走左去
到終於叫左佢過黎,落單
佢聽到我地只係落2隻雞翼:「下! 咁大工程呀」 / 之前個男侍應都好笑,我地加野食,你地一次過落哂啦,唔洗用多隻碟嘛,然後就係變左問答大會,佢負責逐隻口味問一次,你地答要定唔要,唔可以直接講你想要邊隻味。

以上情況無作大,無老吹
「完」
2018-06-25
所謂的雞翼「放題」, 1小時限定,自己決定去唔去食(1)每日8款雞翼,一坐底就每人每樣一隻,俾足8隻你,呢8款你想唔想食都要食左佢(2)上菜慢,坐底起碼10分鐘先有野食(3)全部人未食哂唔俾再order , order的話佢會叫你食多陣先(4)當你食哂嗰8隻無得㨂既雞翼之後,想加雞翼時佢會以不禮貌語氣叫你一定要食哂啲飯同菜,係講緊你自己另外俾10蚊加既飯同菜(並非任食),亦並唔係啲所謂任食既雞翼。就連飯菜食唔哂都要俾198蚊(落單時無講,但喺牆上有A4紙用細字寫浪費食物要俾$198),合唔合理自行決定(5)食物質素:不過不失,唔係好食,但唔可以話難食,屬於偏細隻既雞翼佢打正旗號話係雞翼放題,而放題俾人既期望係自選、自由添加食物,但實際俾客人既感覺佢唔想太想幫你加單,不自由(頭8隻巳經無得㨂)。可能係某兩個伙記問題,但總括食物質素、價錢、經驗,我就唔會再食。試唔試大家請自行判斷。
所謂的雞翼「放題」, 1小時限定,自己決定去唔去食
(2)上菜慢,坐底起碼10分鐘先有野食

2018-06-14 574 浏览
其實係自已衰見到新x期有promo 走去排佢個雞翼放題~ 排左半個鐘到2.30入左去(last order)佢又2:30到2:45 見到另一抬人(同時入)已經落左單,有埋野食,佢地已經有野上左。咁我地不斷示意落單,有三、四個唔同staff包括一個疑似老闆娘啲女士剩係話等陣~咁有個staff 終於肯過黎,幫手開左單,我地知佢地忙就等下(期間有上左支汽水)好啦到左3:00 咁上下都冇野上過,除左支汽水,咁我見同時入座啲另一抬已經食到七七八八,佢哋應該好飽,我地更飽(成肚氣),再問疑似老闆娘,佢問邊個同事落單,話落漏左,其實會唔會係推哂個責任落d 同事到呀,係解決問題就快小小上野咪okay lor。到我諗住俾番支汽水錢走啦,終於有個staff 話剩番3 隻味,(本身13 隻,入去知冇左5至6隻,等到得三隻),咁我不如去食KFCPS 等嘅期間成間餐廳應該有1x至20碟雞翼(加單)上左, 我地食空氣我地坐得最近廚房,成枱得支汽水(同空氣),都冇人理,唔係近水樓台先得月架走左冇等嘅同學仔係明智架!諗住食啲朋友,諗清楚,1)雞翼好快冇(半曰就截左)2)唔同味道好快冇到兩點得三隻點都好,支氣水最後冇收

走左冇等嘅同學仔係明智架!
到兩點得三隻

點都好,支氣水最後冇收錢,冇左一個鐘姐,濕濕碎