2019-05-22
曾經荃灣係不夜城,再夜都大把嘢食!但依幾年啲人健康咗?收舖時間改早哂嘅?要廿四當然要數老麥,另外仲有茶餐廳,粥檔同打冷都開得好夜,但打冷每份好大,一個人好難食哂,炒飯麵選擇唔多,又貴,仲要之前試過有幾隻炒小強😓;粥檔就真係得粥,好多嘢都放到涷哂,雖然迫食貴嘢都唔太貴,但悶;茶餐廳變化亦不大,除非去傳說中有錢嘜都吃到過間,但餐牌上都唔平;老麥更唔洗講,食到就快姓麥。睇落好似好多,但如果長時間十二點後揾食,就會發現好多原來收一點或更夜嘅舖突然早收咗,選擇越嚟越少,難免有啲失落。點解講依間?其實有間麵檔同車仔麵開得仲夜,係我個人唔太好,而且通常唔飽。香港人唔知幾時開始,麵就係食米線,開到成街都係仍生存到就知。依間本身我較好食涼拌雞絲功夫麵,個麵囗感十足,超值得食,但師傅出手唔太穩定,有時我連微辣都頂唔順。其實湯麵都有功夫麵,曾試過一次仲送菜添,個麵仲浸極唔淋,囗感依舊,但粉味太重,除非你係堂食速食型,否則好似我依啲外賣,又或者慢食型人士,快好個湯底就充滿麵粉味,放入口都唔想。米線煮得偏淋我唔太鍾意,但對比起嚟就覺得好好,不過食邊隻麵都係為咗個湯底,辣得好爽!就算我選微辣,入口唔太辣都不自覺食
米線煮得偏淋我唔太鍾意,但對比起嚟就覺得好好,不過食邊隻麵都係為咗個湯底,辣得好爽!就算我選微辣,入口唔太辣都不自覺食到成身汗,辣係要出汗先爽!而且味道自然,食完唔會特別口乾。點解次次我都叫雞?係梗多種餸之中係性價比高,而最上味嘅,而湯麵好過涼拌,涼拌一早做好所以要熟透,但湯麵舊雞唔會太老,仲有雞味同嫩滑口感,辣汁索哂入去至正!
個名雖然唔同,但其實都係大家食,以前過間款式更多,開得更夜,宜家話就到點半,但成日早收,好似自己生意梗。荃灣仲有邊度宵夜好食?