難得今晚大家都得閒,即刻搞返個即興飯局,一齊去居酒屋食好嘢,把酒詳談🍶嚟得居酒屋梗係要飲返兩杯,依度酒嘅選擇好多,清酒、白酒、紅酒、啤酒咩都有,愛酒之人今次有排揀了😆💁🏻‍♀️胡麻章紅魚|作為頭盤係個好選擇✨魚同醬汁配合得天衣無縫,酸甜麻醬爽淡口嘅章紅魚100分!💁🏻‍♂️海鮮丼 |魚生新鮮不在話下,醋嘅甘甜味更升華咗成碗魚生丼嘅層次,係一碗超用心製作嘅魚生丼❤️❤️💁🏻‍♀️三文魚籽冬菇|冬菇多汁,三文魚籽卜卜脆,又幾match喎🤩💁🏻‍♂️是日燒魚 喉黑|聽講係好珍貴嘅日本海魚😯一食就知返唔到轉頭,入口竟然會融化,超鮮美又無大骨,好正啊!

2022-11-08 363 浏览
日本菜可以話係我最鍾意嘅菜式,可以食到食材嘅原味道,款式同煮法又多元化~今次就實測吓中環依間人氣日式餐廳嘅嘢食,睇吓可唔可以滿足到我嘅日本胃先🎌💎海鮮丼 $480💎皇牌海鮮丼有蟹肉、三文魚子、海膽、甜蝦、三文魚、鯛魚等魚生,份量豪邁🙉採用日本珍珠米粒粒飽滿,成碗海鮮丼嘅賣相同味道都滿分🌟💎胡麻章紅魚 $228💎餐廳另一招牌菜,欣賞依個胡麻醬係由餐廳自已調配,食得出有味淋、清酒同醬油嘅味道,十分之有底韻嘅醬汁🥣💎牛胸腹&三文魚籽冬菇💎依兩樣燒物都好優秀~牛胸腹重肉感,內裡juicy🥩三文魚籽冬菇有創意又有口感,不錯吃😻
💎海鮮丼 $480💎
💎胡麻章紅魚 $228💎
💎牛胸腹&三文魚籽冬菇💎
作為日本妖怪fans嘅我,知道中環竟然有間用妖怪嚟做佈置嘅日本菜,即刻預約帶定相機嚟食飯打卡📸未入餐廳前,見到大堂已經有不少嘅妖怪擺設,仲見到水木茂老師嘅鬼太朗漫畫作品,實在太興奮啦❤️‍🔥食物都同環境一樣令人滿心歡喜❤️胡麻章紅魚🐟口感實淨清爽,鮮甜嘅胡麻醬upgrade 咗章紅魚刺身嘅味道🔝是日燒魚喉黑🐠係一種好矜貴嘅魚,肉質細緻鮮美帶油脂,食到佢真係好幸運🤟🏼熟食好似粟米🌽、免治雞肉🍗、雞白湯茶漬飯🍲同熊本牛燒肉御膳定食🥩都同樣有賣相有味道👍🏼總括嚟講,無論你係咪日本妖怪fans都好,喺依度一定會食到最日本嘅好滋味,大推!!
2022-11-04 337 浏览
今日爸爸生日,我一早book咗中環嘅"妖怪" 同佢慶祝。之前去過幾次,嘢食好好味,而且非常有特色。我知道爸爸一定鍾意。😍 💯炙燒明太子⭕️超有特色嘅一個菜式。明太子燒到好香好脆。入面就軟綿綿。味道辣辣地,加少少檸檬汁,令明太子嘅味道更鮮味!💯熊本牛燒肉御膳定食⭕️呢個係爸爸一定要食嘅定食!🐄牛肉燒到剛剛好。外面有少少燶,但入邊就有豐富嘅肉汁。連埋配菜同雞蛋一齊食。成個味道真係100分😍爸爸激讚!💯是日燒魚  喉黑 ⭕️呢個燒魚火候拿捏得剛剛好。魚皮燒到少少脆,🐟魚肉仍然鮮甜多汁。只需要加少少🍋檸檬汁令到成個魚嘅味道更清新。讚👍🏻💯雞頸肉⭕️第一次食雞頸肉🐔,肉質比想像中嫩滑,而且有香濃嘅雞味。整得好出色!💯牛胸腹⭕️勁好味,🐮牛胸腹嘅油脂分布平均,而且肉質好淋,食落去一啲都唔靭。仲有好香牛肉味。食一串絕對唔夠!😋💯免治雞肉⭕️之前食好多免治雞肉除左肉質燒得唔夠嫩滑,整體配埋一齊都唔夾,今次食呢個所有岩岩好,雞火喉控制得好好,夠嫩,配左一齊超夾,如果唔係太飽,可以食多幾串😋爸爸都好滿意呢一餐生日飯,話媽媽生日嘅時候會再嚟!

💯炙燒明太子⭕️

💯熊本牛燒肉御膳定食⭕️

💯是日燒魚  喉黑 ⭕️

💯雞頸肉⭕️

💯牛胸腹⭕️

💯免治雞肉⭕️

爸爸都好滿意呢一餐生日飯,話媽媽生日嘅時候會再嚟!
男朋友突然嚟接我放工,仲話要俾個驚喜我,帶我去一間環境同味道都一流嘅居酒屋食飯,好期待呀🥰店員推薦咗三色呑拿魚刺身俾我哋,包括有➡️中拖羅、赤身同大拖羅。刺身質素果然好高呢😍濃濃嘅魚味十分新鮮,大拖羅好甘,食多幾塊都唔會厭🤭細細隻嘅➡️炸白海老過口癮一流,脆卜卜好香口😆燒物都好和味呢➡️特上牛舌心肉質彈牙,➡️粟米清甜,兩串串燒都唔會燒得過火喉👍🏼➡️鹽燒鰤魚鮫更加係高分之作!魚鮫油份較多,用燒嘅方法可以將油份迫出嚟,同時鎖緊魚肉嘅水份,造成外脆內滑嘅狀態😋最後以➡️雞白湯茶漬飯作總結🥳乳白色嘅雞白湯超濃郁,飲完好舒服~~

細細隻嘅➡️炸白海老過口癮一流,脆卜卜好香口😆

2022-11-03 228 浏览
每日食晏都要諗食咩真係好頭痕😵‍💫不過好彩俾我搵到一間質素高又周腳嘅日本菜,喺正中環嘅中心,地點方便又易去☑️⚫️迷你丼系列(松葉蟹肉甜蝦丼&蔥拖羅鐵火丼 )一份迷你丼有兩種美味😎 甜蝦新鮮甘醇,一絲絲嘅松葉蟹肉滿哂成個碗,超誇張!蔥拖羅鐵火丼 有吞拿魚腩茸+赤身,兩個口感雙倍美味😋⚪️燒雞定食燒汁醃後嘅雞肉甜甜鹹鹹,仍然好嫩滑~旁邊仲有燒冬菇同京蔥,好有誠意☺️定食附送嘅沙律都唔馬虎,刨成細絲嘅椰菜淋上柚子醋,飯前/飯後食都係開胃幫助消化嘅食物🖤🤍
⚫️迷你丼系列(松葉蟹肉甜蝦丼&蔥拖羅鐵火丼 )
⚪️燒雞定食
中環區精緻餐廳多不勝數,不過講到最有噱頭嘅莫過於係呢間叫做《妖怪》嘅居酒屋🔥餐廳內嘅LED屏幕會播放日本妖怪動畫,玩味十足🌝嚟得居酒屋,點少得叫啲飲酒吹水嘅小食🍻《燒沙甸魚乾》好有咀勁,點蛋黃醬食味道更佳👍🏼串燒都係必叫🍢《雞蠔肉》同《免治雞肉》都燒得焦香可口,雞肉有肉汁又夠嫩口,推介一定要試🤟🏼刺身方面,佢哋嘅《中拖羅 赤身 大拖羅》簡直無得輸👏🏼每片都充滿光澤,師傅刀功了得刺身唔會有筋,係近期食過質素最好嘅呑拿魚刺身🫶🏻主食《熊本牛燒肉御膳定食》都係必食推介👍🏼熊本和牛肥瘦均勻,半熟蛋蛋黃滲落飯入面超誘人,講起又想去食多次啦🤤
2022-10-31 250 浏览
一年一度既萬聖節又到🎃又係時候出去慶祝 睇人扮鬼扮馬👻👻👻-而今日就同左朋友黎妖怪食野🙉餐廳係食日本野既🤤顧名思義呢間餐廳既主題就係日本妖怪類似鬼太郎既主題🥸周圍都有唔同既妖怪圖案 螢幕會有兩款圖案轉換鐘意鬼鬼怪怪既望住佢地食野幾開心🥳門口位就有隻立體傘妖俾你打卡影相👻👻-食物方面啲壽司剌身都好新鮮串燒都燒得好入味 非常好食🤤🤤另外侍應都成日過黎幫我斟茶同收碟值得一讚👍🏻👍🏻
一年一度既萬聖節又到🎃
另外侍應都成日過黎幫我斟茶同收碟
值得一讚👍🏻👍🏻
2022-10-29
2022-10-28 246 浏览
位於中環皇后大道中H Queen’s 23樓嘅🏮妖怪 Yokai🏮喺我經常lunch time會幫襯嘅日本菜,無論一個人嚟食或者同同事聚餐都好適合🐵今日想食魚生,所以叫咗🥢山幸三色丼~三色魚生包括咗中拖羅、赤身同大拖羅,一次食哂三種唔同部位嘅呑拿魚❤️最正就係淺粉紅色嘅大拖羅,魚油爆棚,入口後慢慢融化🙊赤身雖然唔似大拖羅咁肥美,但魚味更強,同樣新鮮味美❤️三色丼定食仲跟埋麵豉湯、沙律、前菜,都好抵食🐵嚟食嘢記得要留意呢度嘅環境同裝修🏮周圍都有好多妖怪嘅擺設,門口隻🌂唐傘小僧都幾趣致可愛,喺度食晏特別有feel~~

2022-10-28 194 浏览
好想去日本,所以成日都會去唔同嘅居酒屋,懷念日本嘅味道🥹今次俾我發掘到一間好有格調嘅居酒屋,約埋朋友一齊食日本直送嘅海產同食材,拾回日本居酒屋嘅感覺😁🌀海產類🌀{烏魚子}用嚟佐酒好正,微微炙燒後鹹香鮮味俱全.{喉黑}係 A La Carte時價魚,秋夏交接時候食最當造,魚脂充足,簡單用鹽燒已經好美味。{胡麻章紅魚}帶自然嘅甜味,口感清爽彈牙,沾少少秘製胡麻醬盡顯章紅魚嘅鮮.{海鮮丼}每款刺身都有好幾件,切得非常厚,而且唔會有筋,色澤都好亮麗.♨️熱食類♨️{特上牛舌心}厚切牛舌心燒得軟嫩,油花勻稱,非常之正.今餐食咗好多時令海產同燒物,真係有喺日本居酒屋開懷飲食嘅感覺😚
🌀海產類🌀
{烏魚子}用嚟佐酒好正,微微炙燒後鹹香鮮味俱全.
♨️熱食類♨️
{特上牛舌心}厚切牛舌心燒得軟嫩,油花勻稱,非常之正.

幾年前去博多旅行個陣,食過當地好著名嘅✨牛腸鍋✨,返到香港之後一路念念不忘牛腸鍋嘅味道🥺終於!俾我成功係香港食返當時牛腸鍋嘅味道,好感動啊!🥹✨博多牛腸鍋套餐二人前 $780✨依個套餐除咗有主角牛腸鍋,仲有啲刺身同炸串,好豐盛☺️今日嘅刺身前菜係鯛魚,鯛魚口感結實,食落有淡淡嘅魚鮮味,可以清一清口腔😋之後有炸帶子同炸蝦,炸衣薄薄包住帶子同大蝦,酥鬆嘅炸物食多多都唔會膩🤭主角✨牛腸鍋✨上場👏🏼味增湯底融入咗牛嘅油脂,肥肥嘅牛腸配搭重口味嘅韮菜簡直係最人間仙境🤩底下嘅蔬菜同豆腐索哂湯底嘅牛脂味,邪惡到爆🤤飲杯日本啤酒,食到博多嘅滋味,It’s really make my day😍
✨博多牛腸鍋套餐二人前 $780✨
依個套餐除咗有主角牛腸鍋,仲有啲刺身同炸串,好豐盛☺️

今日去中環搵男朋友食晏,佢話帶我去一間好有特色嘅餐廳😮原來餐廳以日本妖怪👺做主題,牆上同走廊都畫咗不同妖怪嘅圖畫,好有趣嘅餐廳呢🤪午市定食都有幾多選題,每份定食都有前菜、味增汁、沙律同漬物。我揀咗🍚迷你丼系列 北海道帶子三文魚子丼拼雜錦魚生丼🍚雖然係迷你版,但刺身份量都好足夠,完全蓋滿醋飯,每一啖都食到刺身同飯,滿足👍🏼偷食咗男朋友嘅🍱親子丼定食🍱,滑蛋甜甜哋好好送飯,雞粒亦好嫩滑,入面仲有啲洋蔥,成個飯俾人一種好融和嘅感覺☺️

2022-10-26 134 浏览
今晚OT到好夜,所以決定喺公司附近食埋飯先返屋企,做得咁辛苦當然要食返啲好味嘅食物先可以平衡返我嘅心態🥹😋特上壽司定食 $1280😋先食前菜!分別有鰈魚,海膽加白蝦同白粟米。白粟米🌽味道比普通粟米甜,而且粟米味都比較濃郁。鰈魚🐠非常厚身,絕對係啖啖肉。海膽加白蝦,兩樣加埋嘅味道好夾,一齊食唔會搶過大家嘅味道。跟住就係刺身!分別有鰆魚🐠,秋刀魚🐟,稻草煙燻鰹魚🎣同仙鳳趾生蠔🦪。呢幾款刺身都好新鮮!鰆魚同秋刀魚味道同樣鮮甜。但鰆魚嘅肉質比較實同爽脆。而秋刀魚就比較腍身。稻草煙燻鰹魚有好濃郁嘅煙燻味。但魚肉嘅鮮味同樣突出。味道絕對有驚喜!仙鳳趾生蠔,有好濃郁嘅生蠔味,味道鮮甜。口感滑溜!呢幾個刺身真係好出色!而主食就係餐廳好出名嘅壽司🍣!佢嘅種類有好多,仲全冇重覆!分別係北海道海膽,大拖羅,中拖羅,赤身,玉子,石垣貝 ,金目碉同穴子!每一件刺身都超新鮮。加埋味道啱啱好嘅壽司飯一齊食。成件壽司嘅味道都提升左。真係超正!食完呢餐真係大滿足,叉好電,又返去做嘢!

😋特上壽司定食 $1280😋

食完呢餐真係大滿足,叉好電,又返去做嘢!
2022-10-26 96 浏览
今個月終於出咗bonus,可以請屋企人去食好野!今次揀咗間係中環嘅<<妖怪>>到食飯。餐廳唔單止裝修特別,所有嘅食材都係由日本直送。👍🏻未去到日本都可以止住癮先!「🐟吞拿魚刺身拼盤 🐟」嚟到一定要試嘅拖羅🐟!入面有大拖羅,中拖羅 同赤身。完全滿足到我對吞拿魚嘅慾望😍3個唔同嘅位置各有特色。但最好味嘅一定係大拖羅,成舊魚肉同魚脂嘅比例係一半!味道鮮甜美味。正!「🐠炙燒明太子🐠」明太子辣辣地。放係炭火上面燒,邊位燒到脆脆地,加埋炭火同檸檬汁嘅味道。令到成件事又鮮又惹味!「🐮特上牛舌心🐮」廚師用左全條牛脷最中間嘅位置,所以肉質非常腍。牛舌燒到好香,仲有好重嘅牛味!超正!「🐓雞頸肉🐔」外皮燒到脆脆地,雞肉超就級嫩滑。廚師只用左少少鹽去調味,就帶出左雞肉本身嘅鮮味。😋「🌽燒粟米🌽」用左新鮮嘅粟米去燒,咬落去,粟米超級多汁,而且十分鮮甜。就算唔落調味料都已經好好味!「🐮熊本牛燒肉御膳定食🥚」呢個一啲都唔欺場,牛肉燒得非常好食。入口啖啖肉之餘,仲非常多汁。再配埋滑溜嘅雞蛋同鮮甜嘅蔬菜。成個飯真係勁好食。完全係食唔停口!
「🐟吞拿魚刺身拼盤 🐟」

「🐠炙燒明太子🐠」

「🐮特上牛舌心🐮」

「🐓雞頸肉🐔」

「🌽燒粟米🌽」

「🐮熊本牛燒肉御膳定食🥚」

2022-10-24 147 浏览
今日襯老闆唔喺度,當然同同事出去食豪啲🤣,最開必係可以唔使急住返去!可以係"妖怪"到慢慢嘆我個午餐!🌟Lunch 特上壽司定食🍣呢個定食好豐富,分別有頭盤,刺身同主食!--頭盤 (鰈魚+海膽加白蝦 +白粟米)頭盤已經好豐富,剌身超新鮮。第一次試白粟米,味道香甜可口。唔錯!--有三款唔同嘅刺身(拖羅配淡雪鹽)- 配搭比較特別,淡鹽嘅味道令到吞拿魚味更突出!(生蠔  北海道鮮鳳趾)- 🦪生蠔勁大隻,口感creamy滑溜,海水嘅鹹味令到蠔味更鮮味!(稻草煙燻鰹魚)- 有好重嘅煙熏味,但就冇覆蓋魚肉本身嘅鮮味。好食!--主食🍣一共有八款唔同嘅壽司,分別係北海道海膽,大拖羅,中拖羅,赤身,玉子,章紅,金目碉同穴子。全部魚生都勁新鮮!口感彈牙爽脆!真係冇得輸😋🌟海鮮丼 🍱成個丼飯食材勁豐富,分別有海膽,三文魚子,甜蝦,章紅魚同拖羅等新鮮食材!刺身仲多過壽司飯。勁正!但我覺得最好味就係海膽同三文魚子!呢兩樣都超鮮味。海膽好大件。食落口海膽味勁濃!三文魚子就脹卜卜。口感彈牙。真係超滿足😍

🌟Lunch 特上壽司定食🍣
呢個定食好豐富,分別有頭盤,刺身同主食!

--頭盤 (鰈魚+海膽加白蝦 +白粟米)

--有三款唔同嘅刺身

--主食🍣