2024-02-06 64 浏览
今次在屯門市中心隨意搵食,今次來到這家「姚姚酸菜魚」,裝修比較簡約清新,牆身帶淺藍色色調,燈光光猛。既然來到這裏, 當然要吃一吃招牌的酸菜魚。姚姚酸菜魚店員介紹要吃一吃招牌的酸菜魚,那當然要食下這家店的招牌菜,酸菜魚份量都很足,斤兩十足。我們都不敢吃太辣,所以都揀了"少辣"。而酸辣道剛好。魚肉都是無骨,很放心食用。魚片呈雪白色,魚肉甚多而且確實嫩滑,魚肉甚多而且確實嫩滑,賣相和味道都很吸引。魚肉隨著火爐一直加熱保持溫度,而鍋底還有荳芽、酸菜、辣椒、花椒。麻辣香鍋麻辣香料與配料混和,配上辣辣的泡椒及剁椒,味道層次豐富,令人不禁吃完一口又一口。配料選了有牛百葉,土豆,筍萵片,寬粉,豬頸肉。而各種食材都好入味,香得來辛,越食越滋味,好痛快的感覺。可惜麻辣鍋底沒有明火一直加熱,吃久會怕餸菜放涼。總結,「姚姚酸菜魚」比我想像中出色,酸菜魚的味道更令人津津樂道,而且價錢也算合理,值得支持。

麻辣香鍋

2024-01-25
姚姚酸菜魚
每次經過海港城都見到大排長龍的姚姚酸菜魚,原來係屯門都開左分店!見到佢依家做緊2周年半價感謝祭😍就即刻約埋朋友一齊去食!🔸招牌姚姚酸菜魚(二人份)半價後$144酸菜湯酸中帶鮮甜,魚肉非常滑嫩!酸菜都好好食,份量十足!建議可以另加寬粉🥰🔸北京烤鴨(半隻) $188朋友想食片皮鴨,所以叫左半隻試試佢!鴨皮燒到好脆口,包埋一齊食,好好味!另外,叫烤鴨會附送埋麻辣鴨架,亦都好惹味!🔸川北涼粉 $48好開胃的涼菜,酸酸辣辣,好開胃!🔸紅糖糯米茲粑 $68甜品必點,外脆內糯軟,煙煙韌韌,配上黑糖,好滿足!🔸多多桃膠椰奶 $48好多配料的飲品,每一啖都有勁多西米、紅豆同桃膠!半價感謝祭至到2月29日!每日限量20分,希望大家都可以搶到名額食到半價酸菜魚啦🤣(姚姚酸菜魚social media預訂)

🔸招牌姚姚酸菜魚(二人份)半價後$144

🔸北京烤鴨(半隻) $188

🔸川北涼粉 $48
好開胃的涼菜,酸酸辣辣,好開胃!

🔸紅糖糯米茲粑 $68
甜品必點,外脆內糯軟,煙煙韌韌,配上黑糖,好滿足!

🔸多多桃膠椰奶 $48
好多配料的飲品,每一啖都有勁多西米、紅豆同桃膠!

午餐
作為酸菜魚愛好者,經常為過口癮不辭勞苦(?)北上,內地人氣爆登嘅「姚姚酸菜魚」進駐香港,仲要來咗屯門😍😍😍 發現後即刻去食🤤.🌶️酸菜魚午市套餐🌶️好抵食❤️ 百幾蚊有一人份量酸菜魚🐟小食(蓮藕片)、 頭抽時蔬🥬同埋茉莉檸檬烏龍茶🍹重點係酸菜魚好好食👍🏻食得出係新鮮嘅酸菜,酸得來好鮮🤤加埋幾種辣椒熬製嘅湯底,辣味好有層次,送飯一流👍🏻 魚選用了高質鱸魚,冇刺,肉嫩,好食到 唔鍾意食辣嘅人都應該要試下😍送嘅小食同埋時蔬都好有誠意😋另外仲追加咗酸辣土豆絲,爽脆又開胃👍🏻.🌶️麻辣香鍋🌶️(加麻加辣)辣到耳仔都郁埋😆脆皮肥腸好香口🤤芝士豆腐綿軟彈牙🧀寬薯粉條、蓮藕片係每次食辣都叫😂特別推介花菜🥦索哂啲辣味超級好食👍🏻.🌈彩虹烏龍冰粉冰粉就食得多,咁多材料又咁精緻就第一次食😳 將啲材料一行行排到彩虹咁,食果陣自己加奶🥛 鋪滿黑芝麻、花生粒、酒釀丸子、紅豆、提子乾,冰粉底有濃濃的蜜桃烏龍茶香🤤 味道只此一家,好值得試😍值得一提的是每枱提供的茶水都係呢個蜜桃烏龍茶🍵真係好有誠意👍🏻🧋多多桃膠椰奶甜品級嘅特飲,椰奶清甜,啖啖桃膠,口感煙韌又養顏😍.

🌶️酸菜魚午市套餐🌶️

送嘅小食同埋時蔬都好有誠意😋

另外仲追加咗酸辣土豆絲,爽脆又開胃👍🏻

🌶️麻辣香鍋🌶️(加麻加辣)

🌈彩虹烏龍冰粉

🧋多多桃膠椰奶
甜品級嘅特飲,椰奶清甜,啖啖桃膠,口感煙韌又養顏😍
2024-01-29 35 浏览
雙人套餐,只係$338,真係超抵食!套餐包括姚姚酸菜魚(精裝版)、半隻片皮鴨同埋味鴨架。先講返姚姚酸菜魚啦,湯頭酸酸辣辣好開胃!魚肉鮮嫩多汁,仲有一堆配菜好吸味!💜❤️‍🔥同餐有片皮鴨,皮脆肉嫩,香氣撲鼻,夾著青瓜食,加埋川味鴨架,鴨骨煮得好入味,肉質又鮮嫩,真係停唔到口呀!份量都多,食完半隻鴨都飽飽🦆🍖當然,食完酸辣野就想飲杯清涼的,點了新鮮水果烏龍茶,清爽又解渴,度入面仲有好多新鮮水果,令茶更加香甜好味。最後,仲試咗佢哋嘅招牌紅糖糯米茲粑,呢個甜點真係太正啦!糯米好彈牙,裡面嘅紅糖味道濃郁,一口咬落去就會食到停唔到口🍵🍡姚姚酸菜魚

2024-01-28
2024-01-28 30 浏览
今日去左屯門市廣場食野行街,發現多左好多新野食,見到呢間Tiffany blue 姚姚酸菜魚,即刻同fd一齊入去食個lunch 先~商務午餐有好多好多選擇點左麻辣香鍋❤️超正,勁麻揀咗豬頸肉做主菜,麻辣得嚟好香口入面仲有花生、蓮藕片、豆皮、薯角、椰菜花,食到唔停口套餐配頭抽時蔬,即刻健康曬😆仲有叫左雙人套餐($338)精裝版姚姚酸菜魚配半隻北京烤鴨,呢個餐食到兩樣野,份量十足,超抵!湯味酸香,還一直用着小火煲着,暖笠笠慢慢食 !魚片嫩滑,啖啖肉,無骨,加埋甜甜酸酸既酸菜,超match!半隻北京烤鴨擺得相當精緻,有半隻烤鴨外,還有一籠薄皮、青瓜條、酸蘿蔔條、京蔥絲、砂糖和甜麵醬。烤鴨仲有川味鴨架,是拆肉後的骨,加埋紅辣油,香辣惹味,勁好送飯😆嘢飲叫咗多多桃膠椰奶同新鮮水果烏龍茶,食飽飲埋杯正野飲,好yeah,可以去行街啦喂🥳

商務午餐有好多好多選擇
點左麻辣香鍋❤️超正,勁麻

揀咗豬頸肉做主菜,麻辣得嚟好香口
入面仲有花生、蓮藕片、豆皮、薯角、椰菜花,食到唔停口
套餐配頭抽時蔬,即刻健康曬😆

仲有叫左雙人套餐($338)
啖肉,無骨,加埋甜甜酸酸既酸菜,超match!

2024-01-27 15 浏览
香港愈黎愈多酸菜魚、川菜咁,依間都愈黎愈多分店!原來連假日都有午市套餐,仲坐得幾舒服放假想食好啲,所以直接叫左個二人份姚姚酸菜魚($288),啲魚大塊入口又夠滑,食魚無骨真係好爽!叫左少辣,個湯酸酸地好開胃,酸菜都特別,口感係有啲脆口另外仲叫左麻辣香鍋( $48 ),可以自己揀五款配料做個香鍋!今次揀左萵筍片( $38 )、嫩牛肉($55)、魚片頭($50)、竽絲($40)同寬粉($40),有得揀麻辣嘅程度,連油鹽都可以揀少啲!香鍋真係好惹味,每款配料都炒得好香好入味食辣野真係要叫野飲,叫左爆打青瓜檸檬茶($38)同手打檸檬茶($38)前者好清新,好香青瓜味後者就好濃郁檸檬香,茶底都好飲今餐真係好豐富

前者好清新,好香青瓜味
後者就好濃郁檸檬香,茶底都好飲

今餐真係好豐富
太耐冇食酸菜魚了,行開屯廣知道新開咗姚姚,所以嚟過吓口隱,多咗好多唔同嘅菜式👍🏻姚姚酸菜魚搵北京烤鴨雙人套餐($338)包含一份酸菜魚、半隻北京烤鴨、川味鴨架,份量幾足👍🏻👍🏻酸菜魚係呢度嘅招牌菜,我哋揀左中辣,湯底夠晒麻香,唔會好辣夠惹味,魚肉用咗食落唔會有骨嘅鱸魚片,嫩滑好入味,酸菜係用咗水東新酸菜去做,怪不得比平時喺街買嗰啲酸度適中,而且更脆~估唔到呢度會有片皮鴨食,有點驚喜😍 鴨肉份量唔少,每份都會有一隻鴨髀👍🏻 食片皮鴨嘅精髓就係鴨皮,呢度鴨皮會切走過多嘅皮下脂肪,唔會食到成口油淋淋,而且皮烤得都幾幾酥脆、香口🤤川味鴨架主要係食個汁,呢個麻辣醬料調得唔錯,鴨架有保留到部分鴨肉,都好嫩滑滋味~麻辣香鍋($244)鍋底$48,然後加上喜歡的配料,要選至少5樣的配料,價格由$35-$68左右推薦!好好食~ 一定要加蓮藕片及寬薯粉條,前者非常爽口、嫩,後者裹滿了醬汁、而且有煙煙韌韌嘅口感,好味😋

姚姚酸菜魚搵北京烤鴨雙人套餐($338)
包含一份酸菜魚、半隻北京烤鴨、川味鴨架,份量幾足👍🏻👍🏻

麻辣香鍋($244)

2024-01-17 20 浏览
原來屯市開咗間酸菜魚姚姚酸菜魚係輕鐵杯渡站行入去市廣場就見到地方感覺上都幾闊落兩個人都有卡位坐麻辣香鍋 $286 我哋揀咗少辣 配菜揀咗 魷魚鬚、椰菜花、嫩牛肉、牛栢葉同豬頸肉 配葉份量比我想像中多 特別係魷魚鬚真係好好味 椰菜就因為吸曬味所以食落都幾辣不過我最欣賞係佢唔會乾過龍 配飯食一流 所以我哋叫咗個臘味炒飯 $98另外我哋仲叫咗麻麻辣辣口水雞 $98 啲肉都算嫩口 不過如果係雞髀肉就好啦 嘢飲我哋叫咗手打檸檬茶 $38 同埋 茉莉香橙 $38 啲人話香港嘅手打檸檬茶麻麻地 但呢間飲落又okay喎~兩個人食加埋一 $614 份量十足 超級飽~
原來屯市開咗間酸菜魚
係輕鐵杯渡站行入去市廣場就見到
地方感覺上都幾闊落
兩個人都有卡位坐

麻辣香鍋 $286
不過我最欣賞係佢唔會乾過龍 配飯食一流
所以我哋叫咗個臘味炒飯 $98

嘢飲我哋叫咗手打檸檬茶 $38 同埋 茉莉香橙 $38
啲人話香港嘅手打檸檬茶麻麻地 但呢間飲落又okay喎~

兩個人食加埋一 $614 份量十足 超級飽~
發現屯門市廣場新開了酸菜魚,即刻搵日lunch去試下!成間餐廳非常光猛寛敞,仲有好多卡位!坐得舒服,又可以一路食一路聊天!有好幾種午市套餐,包小食+一款主食+一碗飯+ 一碟菜+一杯飲品!唔好以為午餐份量就會細,一個男人完全足夠!除此之外,仲可以以優惠價加小食!我地叫左涼拌萵筍絲($28)午市真係好抵食!當日我地叫左一個套餐同一個麻辣香鍋!🌟酸菜魚套餐($138)當日係生菜及蓮藕粒做前菜。酸菜魚底下有蠟燭一直暖住d魚,所以可以慢慢食,唔怕凍!魚塊有成10幾件!魚身非常新鮮,一d都唔散!辣度仲可以自由選擇!好味!🌟麻辣香鍋($271)鍋底係$48再至少要有5種配料,每種配料不同價錢!我要左,牛柏葉、萵筍、牛舌、寬粉、豬頸肉特別欣賞佢份量好多!尤其牛柏葉,平時會一熟咗之後就會縮到好細,但這裏每一塊都好大塊!寬粉非常入味!豬頸肉厚實!非常好味!!🌟手打檸檬茶($38單點;套餐+$19)真係手打,餐廳不時傳來手打聲音!食完辣飲一杯,即刻解辣!🌟姚姚脆奶($58)其實就係炸鮮奶!好味!不會太油!

發現屯門市廣場新開了酸菜魚,
即刻搵日lunch去試下!

成間餐廳非常光猛寛敞,
仲有好多卡位!
坐得舒服,又可以一路食一路聊天!

有好幾種午市套餐,
包小食+一款主食+一碗飯+ 一碟菜+一杯飲品!
唔好以為午餐份量就會細,
一個男人完全足夠!

除此之外,
仲可以以優惠價加小食!
我地叫左涼拌萵筍絲($28)
午市真係好抵食!

當日我地叫左一個套餐同一個麻辣香鍋!

🌟酸菜魚套餐($138)
當日係生菜及蓮藕粒做前菜。
酸菜魚底下有蠟燭一直暖住d魚,
所以可以慢慢食,
唔怕凍!
魚塊有成10幾件!
魚身非常新鮮,一d都唔散!
辣度仲可以自由選擇!
好味!

🌟麻辣香鍋($271)
鍋底係$48
再至少要有5種配料,
每種配料不同價錢!
我要左,
牛柏葉、萵筍、牛舌、寬粉、豬頸肉
特別欣賞佢份量好多!
尤其牛柏葉,平時會一熟咗之後就會縮到好細,
但這裏每一塊都好大塊!
寬粉非常入味!
豬頸肉厚實!
非常好味!!

🌟手打檸檬茶($38單點;套餐+$19)
真係手打,
餐廳不時傳來手打聲音!
食完辣飲一杯,
即刻解辣!

🌟姚姚脆奶($58)
其實就係炸鮮奶!
好味!
不會太油!

2024-01-15 15 浏览
以十分鮮艷奪目的蒂芙尼藍(Tiffany Blue) 作為餐廳顏色的姚姚酸菜魚,令人在一眾店舖中更能注意到她。-姚姚酸菜魚(2人份)湯底據說是經過5小時熬製,加上有大量酸菜、蒜頭、青辣椒、紅辣椒、醃蘿蔔和花椒,故此非常香和濃郁,十分適合配白飯變成湯飯。新鮮鱸魚片很滑很鮮嫩,魚味也凸出,一點也不腥。鍋底下的小蠟燭能為整鍋酸菜魚保持微溫,能令充滿膠質的湯底不易凝固。-麻辣香鍋(麻辣鍋底)雖說餐廳叫姚姚酸菜魚,但她的名物又怎只一樣。麻辣香鍋可選的的配菜有約30款,我們點了魷魚鬚、嫩牛肉、雞軟骨、土豆、寬薯粉條。整個香鍋用了大量乾辣椒,由於點了少辣,很好入口。每樣配菜的分量也很足!

-姚姚酸菜魚(2人份)

-麻辣香鍋(麻辣鍋底)
2024-01-13 14 浏览
放假入咗大西北 左穿右插 都唔知自己行到去邊個商場🤪肚餓就開始周圍覓食😋😋天氣凍 食辣野就一定岩🤣🤣姚姚酸菜魚 出左好多一人套餐 有主食 有飲品 有甜品 幾吸引🤩🥘香濃麻辣湯套餐 $88主食:香濃麻辣湯 配寬薯粉條配菜:鱸魚片 巴掌肥牛 牛柏葉 金針菇 脆魔芋絲 大豆芽
甜品:三色冰粉🍧
飲品:爆打青瓜檸檬茶🍹每個餐 可以自選三款海鮮/肉類 +三款蔬菜明明一人份量 但係個盤仲大過我肚腩🤣有勁多魚片🥰🥰仲要勁嫩滑揀左小辣 無咩料到🫣應該可以挑戰大辣冰粉都幾配料 提子乾好甜🤤 配埋個冰粉 解辣真係💯爆打青瓜檸檬茶 意外地青瓜味勁足👍🏻👍🏻👍🏻鍾意青瓜🥒味既你 一定要試 一定唔會失望🤟🏿🌶️麻辣香鍋(麻辣鍋底)《雞軟骨 蓮藕片 炸豆皮 黑木耳 豬頸肉 花菜 土豆》呢個鍋 絕對食得飽兩個人👫🏻因為揀左小辣 辣椒比例只有大約1/5每一款配料既份量 都唔係三兩舊咁簡單堆堆埋埋 就堆左超級無敵大盤🌝雞軟骨係預先炸過 加埋香辣調料 一大盤都食得落🧋多多桃膠椰奶 少甜 少冰將一碗糖水 變左成飲品椰汁味夠哂濃 加埋滑滑既桃膠 又唔會太甜既滋陰 又解辣😊呢到3-4人份量 埋單$529 抵食👍🏻樣樣野都好開胃
放假入咗大西北 左穿右插 都唔知自己行到去邊個商場🤪

揀左小辣 無咩料到🫣應該可以挑戰大辣

冰粉都幾配料 提子乾好甜🤤 配埋個冰粉 解辣真係💯

爆打青瓜檸檬茶 意外地青瓜味勁足👍🏻👍🏻👍🏻
鍾意青瓜🥒味既你 一定要試 一定唔會失望🤟🏿

🌶️麻辣香鍋(麻辣鍋底)
《雞軟骨 蓮藕片 炸豆皮 黑木耳 豬頸肉 花菜 土豆》

既滋陰 又解辣😊

呢到3-4人份量 埋單$529 抵食👍🏻
樣樣野都好開胃 食下食下 唔小心就食多左🫣
2024-01-11 337 浏览
好耐冇食酸菜魚🐟原來姚姚酸菜魚進軍香港已經一段時間裝修破格 係以Tiffany Blue做主色嘅川菜🔸麻辣香鍋 HKD269(鍋底HKD48)招牌麻辣香鍋可以自由揀選配料配料多達三十款 有海鮮 肉類 素菜每款配料價格$38-$50今次叫咗:•魷魚鬚•雞翼•土豆•四季豆•豬頸肉上枱時俾超大份量嚇親咗🫣香鍋佈滿辣椒 花椒 花生 芫荽 非常惹味而辣度亦都可以自選我哋揀咗少辣少油 所以食起上嚟都冇咁重口味 👅推薦✨ 彈牙魷魚鬚✨大大隻雞翼✨✨薯角喜愛者必食土豆✨🔹午市套餐-姚姚酸菜魚HKD128套餐包一份是日滋味小食-酸辣土豆絲土豆絲用蒜泥調味 酸中帶點辣 好開胃主角酸菜魚都可以根據自己喜好調整辣度湯底酸中帶點鮮甜 配料有酸菜 蘿蔔 魚肉滑嫩 而且啖啖肉加埋湯拌飯食一流👍🏻另外值得欣賞鍋底有火一邊熱住🔥🔸 午市套餐-自家製口水雞 HKD58口水汁味道偏麻 辣度適中雞皮好彈牙 入口係嫩滑嘅雞肉🔹新鮮水果烏龍茶 加配價HKD24大量新鮮水果塞滿成個杯!食完辣嘢飲返啖水果茶好爽😌🔸鮮奶紅茶凍 加配價HKD19飲品唔會太甜 仲有紅茶凍可以啜下😋💰人均消費大約$300/位🚩 姚姚酸菜魚 屯門屯隆街3號屯
好耐冇食酸菜魚🐟
原來姚姚酸菜魚進軍香港已經一段時間
裝修破格 係以Tiffany Blue做主色嘅川菜

🔸麻辣香鍋 HKD269(鍋底HKD48)
招牌麻辣香鍋可以自由揀選配料

🔸 午市套餐-自家製口水雞 HKD58
口水汁味道偏麻 辣度適中
雞皮好彈牙 入口係嫩滑嘅雞肉

🔹新鮮水果烏龍茶 加配價HKD24
大量新鮮水果塞滿成個杯!
食完辣嘢飲返啖水果茶好爽😌

🔸鮮奶紅茶凍 加配價HKD19
飲品唔會太甜 仲有紅茶凍可以啜下😋

💰人均消費大約$300/位

🚩 姚姚酸菜魚
屯門屯隆街3號屯門市廣場2期1樓30-33及55號舖
午餐
姚姚酸菜魚分店越開越多每次經過都好多人等緊位,難得今日平日晏晝唔使等位一於去食下酸菜魚先🐟😍午市選擇都幾多,神仙組合🪄有齊我鍾意食嘅酸菜魚同片皮鴨姚姚酸菜魚拼北京烤鴨只係$338酸菜魚雖然係精裝版,但咁大碗 3個人share都冇問題酸菜魚仲有魚頭排好,賣相一流🐟中間嘅魚片鋪滿炸蒜吊味,特別香~每湯羹都有厚厚嘅魚片而且啖啖肉冇過口感嫩滑爽口,果然係招牌菜🪄北京烤鴨賣相都好靚☺️半隻份量都好多外皮鬆脆,肉嫩多汁用中式餅皮包住最好味,加青瓜絲京蔥等可中和油膩感屯門分店限定嘅商務午餐都好多款選擇其中麻辣香鍋🌶️真係好麻好辣,夠哂正宗揀咗脆皮肥腸作主菜,好邪惡得嚟勁香口仲有蓮藕片、豆皮、薯角、椰菜花作配菜,非常惹味✌🏻🌶️套餐另配頭抽時蔬同茉莉檸檬🍋烏龍茶烏龍茶清甜解辣一流!
姚姚酸菜魚分店越開越多
每次經過都好多人等緊位,難得今日平日晏晝唔使等位

一於去食下酸菜魚先🐟😍

午市選擇都幾多,神仙組合🪄有齊我鍾意食嘅酸菜魚同片皮鴨
姚姚酸菜魚拼北京烤鴨只係$338

酸菜魚雖然係精裝版,但咁大碗 3個人share都冇問題
酸菜魚仲有魚頭排好,賣相一流🐟
中間嘅魚片鋪滿炸蒜吊味,特別香~
每湯羹都有厚厚嘅魚片而且啖啖肉冇過
口感嫩滑爽口,果然係招牌菜🪄

北京烤鴨賣相都好靚☺️半隻份量都好多

外皮鬆脆,肉嫩多汁
用中式餅皮包住最好味,加青瓜絲京蔥等可中和油膩感

屯門分店限定嘅商務午餐都好多款選擇
其中麻辣香鍋🌶️真係好麻好辣,夠哂正宗

揀咗脆皮肥腸作主菜,好邪惡得嚟勁香口
仲有蓮藕片、豆皮、薯角、椰菜花作配菜,非常惹味✌🏻🌶️
套餐另配頭抽時蔬同茉莉檸檬🍋烏龍茶
烏龍茶清甜解辣一流!

2024-01-09 30 浏览
以前食唔到辣嘅我比前阿姐訓練到我而家可以食到中辣先知原來食到辣嘢並唔係天生嘅專利後天都可以培養到完全估唔到自己都會有愛上辛辣的一天🔥🍍鮮菠蘿咕嚕小酥肉跟湯麵➡️份量都不少,整碟滿滿的咕嚕肉➡️甜中帶少少酸的菠蘿好開胃➡️而每粒小酥肉炸得酥脆可口,粒粒也黏上甜酸汁,好好吃➡️跟餐凍檸檬蜜糖鳥龍茶,不太甜,很不錯🌶香淄麻辣湯套(少辣)➡️跟寬薯粉 + 鱸魚片 + 巴峰肥牛 + 萵荀片 + 炸豆卜➡️這個辣度真的越食越想食,夠麻辣➡️推介必定是鱸魚片,因為真的很滑溜➡️跟餐三色冰粉,入口夠清涼爽快,剛好為口腔清一清辛辣的感覺➡️爆打青瓜檸檬茶,清新青瓜配上檸檬茶,又是不錯的解膩解辣的飲品,如果檸檬味更重會更好🌶麻辣香鍋(少辣)➡️自選至少5個餸➡️揀選了鮮蝦 + 牛栢葉 + 嫩牛肉 + 脆皮肥腸 + 香酥豬扒➡️每款餸份量都不少➡️每款搭配的餸菜好好食,最推薦必定是脆皮肥腸及牛栢葉,夠香口味美🍯紅糖糍粑➡️可選多或少黑糖漿及黃豆粉,靈活性大👍🏻➡️炸過的糯米糕內裡煙煙韌韌,配埋黃豆粉和黑糖漿,好味道環境舒適
以前食唔到辣嘅我
比前阿姐訓練到我
而家可以食到中辣
先知原來食到辣嘢
並唔係天生嘅專利
後天都可以培養到
完全估唔到自己都會有愛上辛辣的一天🔥

🍍鮮菠蘿咕嚕小酥肉跟湯麵
➡️份量都不少,整碟滿滿的咕嚕肉
➡️甜中帶少少酸的菠蘿好開胃
➡️而每粒小酥肉炸得酥脆可口,粒粒也黏上甜酸汁,好好吃
➡️跟餐凍檸檬蜜糖鳥龍茶,不太甜,很不錯

🌶香淄麻辣湯套(少辣)
➡️這個辣度真的越食越想食,夠麻辣
➡️推介必定是鱸魚片,因為真的很滑溜

🌶麻辣香鍋(少辣)
➡️自選至少5個餸
➡️每款餸份量都不少

🍯紅糖糍粑
➡️可選多或少黑糖漿及黃豆粉,靈活性大👍🏻
➡️炸過的糯米糕內裡煙煙韌韌,配埋黃豆粉和黑糖漿,好味道

環境舒適

今天可以補番之前食飯,要有半日自己的假期也好🥺晚餐好耐無食酸菜魚1. 酸菜魚勁多魚,今次點左BB辣,好適合撈白飯食☺️魚的份量好多,而且好好味,同之前食的味道差不多2. 雞絲粉皮麻醬加上雞絲粉皮味道唔錯,但我覺得如果麻醬多d會更好味3. 豬耳味道正常,今次第一次在呢間食,以為一條的豬耳,比較少食到較大塊的豬耳,但都幾爽口4. 宫爆蝦球味道幾開胃,酸酸甜甜,我食到有茄子同蝦球,但我個人認為有點貴,不過蝦本身都算唔平的食材5. 烏龍冰粉因為上次食過幾好食但係今次再點,而且可以解辣但今次好似比上次大碗好多同埋可以加奶所以好似抵食左6. 飲品百香果水果茶 幾清新,食完辣野飲下幾正桃膠椰奶
今天可以補番之前食飯,要有半日自己的假期也好🥺
晚餐好耐無食酸菜魚

1. 酸菜魚
勁多魚,今次點左BB辣,好適合撈白飯食☺️
魚的份量好多,而且好好味,同之前食的味道差不多

2. 雞絲粉皮
麻醬加上雞絲粉皮味道唔錯,但我覺得如果麻醬多d會更好味

3. 豬耳

4. 宫爆蝦球

5. 烏龍冰粉
因為上次食過幾好食但係今次再點,而且可以解辣
但今次好似比上次大碗好多同埋可以加奶所以好似抵食左

6. 飲品
百香果水果茶 幾清新,食完辣野飲下幾正
桃膠椰奶
2023-12-28