2024-07-15 264 浏览
成日經過葵廣都會見到一間長期好多人嘅車仔麪,食完之後終於知道點解咁多人!因為佢係一間有heart 嘅車仔麵!叫左4餸同粗麵加辣汁!必點牛什(+$5),份量好多,肚、膀、肺全部都有,好淋滷水好入味!另外叫咗豬大腸、雞腎同牛百葉,全部都好正,豬大腸係一定要點👍有口感,完全冇怪味,洗得乾淨,唔會過肥! 雞腎同牛百葉都係好味,無伏!個湯岩岩好,唔會好咸,加辣汁超爽!😛雖然好多人食,但係都好多位,眼見好幾個舖位都係佢!

雖然好多人食,但係都好多位,眼見好幾個舖位都係佢!
🛺🍜 街坊熱食入味葵芳車仔麵 車仔麵自1950年代已深入香港人日常吃麵食的排行榜中。從湯底、麵底種類及數量、配餸款式及多少款…至辣唔辣,食唔食汁等…都係好個人化的選擇。風儉由人, 豐富點想配十個配餸可以的, 輕盈點想只配一、兩個餸皆可。有人說車仔麵快靚正,容易整啦…幾分鐘淥個麵底,再執餸咁Easy。但其實用心的車仔麵檔由早開舖時幾十款配餸每款要分開處理。分開煮,配上不同配料或汁底去炆煮到入味,那備菜功夫不是那麼簡單的… 住在港島區的我,在葵青劇院看完Show後跟隨著葵芳區街坊挑食的步伐…走進葵芳街坊的美食聖地-葵涌廣場 「葵廣」。在一進去G/F層順著人流…就來到這葵芳區街坊也熱食的《孖寶車仔麵》。無揀錯啦… 加上這店開得早之餘又開至凌晨十二點。夜鬼也有好嘢食…十一點還是全枱滿座呢… 今次我跟朋友也分別點了自己喜歡的麵底及想食的各樣配餸…🍜 「車仔麵餐」也很抵食~~( 3餸.1麵套餐 配送熱餐飲 HK$52- 凍飲 另加HK$3- 特飲 另加HK$5- ) [

🛺🍜 街坊熱食入味葵芳車仔麵

今次我跟朋友也分別點了自己喜歡的麵底及想食的各樣配餸…

🍜 「車仔麵餐」也很抵食~~
( 3餸.1麵套餐 配送熱餐飲 HK$52-
凍飲 另加HK$3-
特飲 另加HK$5- )
[ 超過60款配餸/麵底 任揀 每款 HK$11-
有幾款特別配餸要另加錢 ]

🍲 湯底方面
比較傳統: 清湯 / 秘製汁 / 腩汁
[ 沙嗲汁 / 孖寶辣汁(大辣/小辣)
另加HK$3- ]

🍝 麵款方面
也很多款: 幼麵 / 粗麵 / 油麵 /
米粉 / 米線 / 河粉 / 公仔麵 /
而我覺得較特別的有: *腸粉 / 手打麵 / 撈麵
[ 烏冬 / 出前一叮 另加 HK$3-
白飯 另加 HK$5- ]

🥩🍳🥬 配餸有很多很多款……

**魷魚: 他們有兩款的
咖喱魷魚 辣味剛好 正…
水魷魚 較爽口 [ 另加 HK$5- ]

*牛雜: 五香香料味佳 [ 另加 HK$5- ]
*豬紅: 夠實淨 補血之選
*豬皮: 清潔毛處理好 補充膠原
*燒賣: 知道很多「燒賣控」 放湯配餸也幾得意

如果配餸花多眼亂不想費時挑選又不太挑食,可選擇🌟 「 孖寶招牌麵 HK$52- 」
如怕夜不吃澱粉質都可以不要麵底,只叫配餸。如愛吃辣又愛有𡁻口的你, 可以在枱頭的調味盤中加點辣菜脯, 這店是免費任加的。吃麵後又口痕想Encore都有很多小食可以單點的…

🍜🏅 潛入街坊熱食車仔麵…任均選擇…

🍽️ 《孖寶車仔麵》

🗺️ Address:
香港葵芳葵富路7-11號葵涌廣場地下A15號舖
☎️ Tel: 34273498
🕰️ Opening Hours:
6:00am - 12:00am < Monday - Sunday >

🛺🍜 街坊熱食入味葵芳車仔麵

今次我跟朋友也分別點了自己喜歡的麵底及想食的各樣配餸…

🍜 「車仔麵餐」也很抵食~~
( 3餸.1麵套餐 配送熱餐飲 HK$52-
凍飲 另加HK$3-
特飲 另加HK$5- )
[ 超過60款配餸/麵底 任揀 每款 HK$11-
有幾款特別配餸要另加錢 ]

🍲 湯底方面
比較傳統: 清湯 / 秘製汁 / 腩汁
[ 沙嗲汁 / 孖寶辣汁(大辣/小辣)
另加HK$3- ]

🍝 麵款方面
也很多款: 幼麵 / 粗麵 / 油麵 /
米粉 / 米線 / 河粉 / 公仔麵 /
而我覺得較特別的有: *腸粉 / 手打麵 / 撈麵
[ 烏冬 / 出前一叮 另加 HK$3-
白飯 另加 HK$5- ]

🥩🍳🥬 配餸有很多很多款……

**魷魚: 他們有兩款的
咖喱魷魚 辣味剛好 正…
水魷魚 較爽口 [ 另加 HK$5- ]

*牛雜: 五香香料味佳 [ 另加 HK$5- ]
*豬紅: 夠實淨 補血之選
*豬皮: 清潔毛處理好 補充膠原
*燒賣: 知道很多「燒賣控」 放湯配餸也幾得意

🍜🏅 潛入街坊熱食車仔麵…任均選擇…

🍽️ 《孖寶車仔麵》

🗺️ Address:
香港葵芳葵富路7-11號葵涌廣場地下A15號舖
☎️ Tel: 34273498
🕰️ Opening Hours:

2024-07-13 173 浏览
今次去到葵廣費事掃街,於是就去咗地下嗰層食車仔麵。依間車仔麵超多人排隊同叫外賣,好彩等咗一陣就有位。由於太多人嘅關係,落咗單都要等好耐先至上菜。今次就叫咗個撈麵食配三個餸分別係:豬紅、魷魚、豬大腸。撈麵醬汁唔太鹹,配埋粗麵一齊食味道啱啱好。豬紅非常入味,口感又好彈牙,質感非常之好。魷魚都好入味,唔算太靭,都易咬開。豬腸亦都煮得好夠淋同埋入味,份量亦都好多。車仔麵非常之好食,唔怪得知網上咁多好評,現場有咁多人排隊啦!

2024-07-12 102 浏览
服務人非常態度不好,懂沒禮貌吃飯的時候很沒禮貌對客人掃地很大影響喝奶茶非常一般,不是好喝吃什麼都最貴吃什麼都最貴服務人很差服務人態度不好服務人對客人沒有禮貌服務人真的差亞姨多
服務人非常態度不好,懂沒禮貌
吃飯的時候很沒禮貌對客人掃地
很大影響
喝奶茶非常一般,不是好喝
吃什麼都最貴
吃什麼都最貴
服務人很差
服務人態度不好
服務人對客人沒有禮貌
服務人真的差亞姨多
Hunting local delicacies with air-con under heat wave 🌊.😋 staff arranged a super cool corner for us, otherwise, I would have been melted before having a chance to enjoy this “shark’s fin soup” - vinegar is definitely a acid touch for this heaty weather ! .😂 greedily ordered lo shui platter, the portion is way bigger than we expected, stuffed and there’s no room to order their yummy rice roll 🥲 the lo shui sauce is less sweeter than Swiss sauce but quite strong in sichuan peppercorns and anise 😝.
🤭wish the noodle could be much al dente! Staff highly recommended their freshly-made crunchy pork lard !! Nostalgic way to serve it with noodle~
😋we are much fond of the crunchy squid 🦑than curry squid, probably the curry doesn’t fit our taste bud
💰HK$149
2024-07-09
  • 魚肉碗仔翅
  • 滷水豆腐
  • 滷水拼盤
  • 滷水雞翼
2024-07-07 143 浏览
細個番part time無乜錢,收工都會同同事黎孖寶食個車仔麵,貪佢菜甫免費任加😄估唔到咁耐無食,質素都仲保持到。今次叫左三餸車仔麵(送熱飲),配料揀麻吉燒、雞中翼和魚皮餃,搭配秘制汁油麵。另外仲要左份陳皮魚蛋和一份齋麵筋。秘制汁油麵,唔會太咸,撈勻啲油麵黎食十分開胃🤤麻吉燒似啲丸咁,內部餡料係煙煙韌韌嘅麻糬,甜甜地幾好味😍雞中翼滷得入味,多汁嫩滑,差唔多次次黎都有揀😙魚皮餃既魚肉有柔軟和嫩滑的質感🥳陳皮魚蛋啲辣醬幾惹味。齋麵筋夠咬口,配秘制汁,令到層次感昇華🤩金牌奶茶,一如既往都係咁滑👍🏻孖寶車仔麵的價格實惠,好多葵芳既街坊都會黎食。去開葵廣,不妨去孖寶車仔麵,試下地道車仔麵😋

雞中翼滷得入味,多汁嫩滑,差唔多次次黎都有揀😙
魚皮餃既魚肉有柔軟和嫩滑的質感🥳
陳皮魚蛋啲辣醬幾惹味。
齋麵筋夠咬口,配秘制汁,令到層次感昇華🤩
金牌奶茶,一如既往都係咁滑👍🏻

孖寶車仔麵📌葵芳葵富路7-11號葵涌廣場地下A15號舖葵廣除咗掃街之外其實呢間係唔少葵廣返工/開鋪嘅朋友仔推介我食始終日日返公司冇理由日日都食立雜嘢🤣呢到d姐姐好好人見我狂加辣菜甫問我夠唔夠🤣四餸車仔麵 辣魚蛋 鹵水蛋 雞中翼 魚皮餃 $63我鍾意呢到嘅麵底可以轉做腸粉變成車仔粉🤣我自己因為特別鍾意呢到嘅辣菜甫所以會加埋落腸粉食腸粉嘅滑加埋爽口嘅辣菜甫係另一番風味😆鹵水蛋同雞中翼都煮得好入味孖寶辣汁 +$3‼️食車仔麵強烈建議加佢個秘製辣汁凍豆漿 $14⭐️Rumple港女評分⭐️味道: 4.5/5環境: 3.5/5服務: 4/5抵食: 4.5/5
孖寶車仔麵

• 滷水雞翼
  • 辣魚蛋
  • 辣菜甫
2024-06-23 191 浏览
今日有事要過來葵芳, 見網上敢多好評👍, 就不如過來試下🤭, 車仔麵都好耐無食😜, 但好多人, 吃飯時間無乜位, 就不如叫外賣啦, 一款11元有d貴🤪 但香港租又貴人工又貴食材又貴, 都明白的😪 叫左手打麵, 秘制醬汁, 加豬紅, 羅白, 菜肉雲吞, 鹵水豆腐, 生菜和冬菇, 另外加左枝豆漿, 成為81元🤣🤣, 手打麵都幾好, 有d似上海麵, 其他餸的份量一般, 冬菇醃得幾入味, 羅白炆得淋, 不過有少少渣, 菜肉雲吞正常味道, 豬紅也入味, 不過有d碎濕濕, 生菜唔算太多, 豆腐也鹵到入味, 但唔係咸, 正體合格, 亦唔係好突出, 分左湯, 雖然d湯咸, 但食左之後都唔係太口渴, 豆漿係現成品牌, 第一次飲, 雖然話低糖, 但我覺得甜左少少😅下次希望可以堂食啦😌車仔麵都係香港人的特色🥰😸

2024-06-22
外卖自取
午餐
  • 車仔麵
  • 手打麵
2024-06-23 172 浏览
葵廣除左立食外每次想食座低食少少野都會黎呢到除左車仔麵仲有好多小食星期六下午雖然要排隊,但都好快有位三餸麵套餐 $52,送熱飲,凍飲+$3唔想食麵可以揀腸粉,都係一樣價腸粉夠晒滑,加埋混醬好好味三餸就要左雞翼,豬皮,豬紅每次黎都會叫雞翼,又腍又夠入味仲有必加佢地個菜脯叫左串燒賣加辣椒油,不得了另外朋友叫左河粉,金錢肚,花枝條,魚片頭魚片頭爽口彈牙,金錢肚滷得非常入味再加埋佢地個秘製汁,夠晒惹味凍檸茶大大杯,夠哂解渴
葵廣除左立食外
每次想食座低食少少野都會黎呢到
除左車仔麵仲有好多小食

星期六下午雖然要排隊,但都好快有位

三餸麵套餐 $52,送熱飲,凍飲+$3
唔想食麵可以揀腸粉,都係一樣價

腸粉夠晒滑,加埋混醬好好味
三餸就要左雞翼,豬皮,豬紅
每次黎都會叫雞翼,又腍又夠入味
仲有必加佢地個菜脯
叫左串燒賣加辣椒油,不得了

另外朋友叫左河粉,金錢肚,花枝條,魚片頭

魚片頭爽口彈牙,金錢肚滷得非常入味
再加埋佢地個秘製汁,夠晒惹味

凍檸茶大大杯,夠哂解渴
  • 三餸車仔麵
  • 腸粉
2024-06-22 103 浏览
Cart noodles have long been one of my favourite street food delicacies in Hong Kong. When shopping at Kwai Fong Plaza recently, instead of the usuals I opted for this Cart noodles store on the ground floor. They had a large variety of topping to choose from, the cooked radish was notably sweet. They also separated the curry squid from the noodles to prevent them from being mixed together which was very attentive of them but this slightly affected the temperature of the food. Quite a nice eat if you are looking to sit down for a quick meal amongst the hustle and bustle here.
2024-06-13 186 浏览
食車仔麵梗係要嚟呢間街知巷聞嘅人氣車仔麵餐廳啦😍除咗車仔麵仲有好多唔同嘅小食㗎🥰今次試咗個三餸腸粉☺️你冇聽錯 可以轉腸粉👍🏻都咪話唔正 有陣時唔算好肚餓 唔想食麵可以變做全小食餐 好滋味🤗 叫咗燒賣雞翼春卷同埋生菜 最欣賞係佢嘅春卷自家製脆脆地好好味😊辣汁加埋100分👏🏻另外叫咗個蘿蔔牛雜飯🤤呢個加埋腩汁配飯都好好食👏🏻之前都食過佢嘅車仔麵當然係殿堂級好食啦 連飯或者小食佢都做得相當出色👍🏻👍🏻 100分呢間值得encore再encore🤣
食車仔麵梗係要嚟呢間街知巷聞嘅人氣車仔麵餐廳啦😍
2024-06-09 142 浏览
作為葵青友怎麼會不知道葵涌廣場最出名的車仔麵-孖寶車仔麵孖寶車仔麵以其獨特的牛雜、滷水雞翼等招牌菜式吸引了眾多食客成為忠實顧客。今天和同事說起車仔麵,原來她不常吃,索性就帶她來了孖寶吃車仔麵。打開「孖寶秘笈」,我稱為懶人法寶,直接看圖點餐;如果有自己想搭配的就直接填車仔麵表格;自由搭配👍我最喜歡的搭配就是沙爹汁+牛雜+回鍋肉+牛百葉選了米粉底新鮮的牛雜為主料,配以獨特的調味料燉煮而成,口感鮮嫩多汁再搭配上沙爹汁促成濃厚的湯底;口感很豐富。同事則是選擇了孖寶辣汁(小辣)+豬紅+咖喱魷魚+滷水雞翼搭配了米粉底滷水雞翼又是港式滷水菜品中的經典之一,孖寶家的滷水雞翼入口鮮嫩多汁,滋味濃郁;讓我們不得不又單獨加了一份滷水雞翼。孖寶車仔麵的招牌菜式不止牛雜、滷水雞翼還有很馳名的滷水雞脾和各種港式小食。孖寶菜式不僅味道鮮美,而且價格實惠,深受不同年齡層食客的喜愛;無論是單點還是套餐,都能滿足吃貨對美食的渴望。
作為葵青友怎麼會不知道葵涌廣場最出名的車仔麵-孖寶車仔麵

• 滷水雞髀
  • 三餸麵
  • 咖喱魷魚
2024-06-09 112 浏览
細細個就喺葵廣打躉!成日都見到佢哋好多人!特別係下午茶,都超抵食,如果要三餸麵嘅話,仲有杯飲品添!上菜又上得快!今次第一次食佢哋嘅車仔麵,要咗個滷水車仔麵,因為貪佢夠多料啦!自己超鍾意食滷水蛋同埋豆腐!而且仲有雞腎雞腳!超足料!要咗個秘製汁放落湯底,河粉撈埋一齊食,唔錯!味道好足!但又唔會好鹹!另外叫咗一碟腸粉,都幾抵食, $12. 4條!雖然有啲唔似平時食開嘅豉油同花生醬,佢有佢特別嘅味道!正正常常咁!

2024-06-06 99 浏览
係葵青區長大,都對呢間車仔麵唔陌生讀書嘅時候成日食之後大個咗去返工都一樣係咁好食車仔麵方面一定要推介豬紅,雞翼,咖喱魷魚同埋大腸😝仲要加埋佢個辣汁小食方面每次去都一定會食佢哋個腸粉,中學既回憶返曬黎
係葵青區長大,都對呢間車仔麵唔陌生
讀書嘅時候成日食
之後大個咗去返工都一樣係咁好食

小食方面每次去都一定會食佢哋個腸粉,中學既回憶返曬黎
2024-06-05 100 浏览
車仔麵套餐 ($52)醬爆肉丸五香豬頸肉牛腩魚肉條菜肉雲吞蘿白嚟到葵廣就緊係唔單止掃街啦,其實仲有好多唔同嘅餐廳,其中就想介紹下一間好好味嘅車仔麵。首先鋪頭嘅位置真係好多,基本上都係唔使等好耐就一定會有位😆😆而且亦坐得好闊落,有時行到攰嘅落嚟坐低休息食個麵都係唔錯嘅選擇👍🏻首先想介紹下牛腩同埋五香豬頸肉,加上秘製醬汁同腩汁嘅湯底真係一流。牛腩長期浸住腩汁真係好入味,而且咬落口亦都好淋,唔使點用力都已經可以咬開🤩而豬頸肉就係好大塊,數量亦都係幾多,每舊大小都係切得啱啱好。另外就會想推介下餐廳嘅蘿白,只可以話係好好味😍😍咬落完全無渣,而且我估餐廳應該都係一直用糖水嚟浸住,令蘿白都係偏甜,之後再加埋腩汁就真係好出色😝大家嚟到葵廣都可以試下架👍🏻評分:9/10葵芳葵富路7號葵涌廣場地下A15號舖
車仔麵套餐 ($52)
醬爆肉丸
五香豬頸肉