2016-10-16 217 浏览
星期六喺銅鑼灣行完街拎住好多戰利品,想搵地方食個快飯,比我發現義順隔離原來有間燒味店!地方光猛乾淨,唔會好麻甩,見有位就入左去~餐牌好多選擇,其中一個餐叫「綠色有盈套餐」:2款燒味配飯/粉,送菜同飲品/湯。見呢個餐幾抵又有野飲,於是我點左"乳豬+貴妃雞 配瀨粉" 。瀨粉湯底好清,無咩味精;乳豬皮好薄脆,肉質好滑嫩,脆瘦適中食落無油膩感,點埋燒汁醬食好惹味;貴妃雞正好係脾位,岩晒我因為我最怕食雞胸肉~脾肉好滑,連埋上面d蔥食仲香口。我點左個熱飲,唔使加錢~佢仲有好多燒味選擇,下次有埋阿爸試下先~
地方光猛乾淨,唔會好麻甩,見有位就入左去~
我點左個熱飲,唔使加錢~
佢仲有好多燒味選擇,下次有埋阿爸試下先~

2016-10-15
2016-09-28 232 浏览
放工落左銅鑼灣,見到門面有間好企理既燒臘店,就入去食左知燒腩仔拼乳豬飯🐷,燒腩仔好香,肉既質地唔會乾,食落無油膩感。至於乳🐷既皮薄薄,好脆口😋。飯粒有米香!好味~😋😋
2016-09-21 265 浏览
今天老闆和同事們出外見客,祇有我一人去吃午飯!路經宏發燒味,被香噴噴的燒味吸引住,於是一於坐下來!叫了一客乳豬燒鵝飯,例湯及凍檸茶! 乳豬很有水準,因為乳豬皮薄很脆,乳豬肉很新鮮和入味,燒鵝份量也很夠,重要的是鵝肉很香,另外老火東瓜湯火喉十足,原來乳豬和燒鵝正是這裏的招牌菜,果然不負所望,感覺真不錯!  難怪下午一時半己人山人海,坐滿滿了!

2016-09-20
  • 乳豬燒鵝飯
2016-09-21 146 浏览
唸住食燒味飯,行過見到新裝修就冇死入去叫左燻蹄飯成$60,我心估一定吾差得去邊,點知上菜見到有雪面同有有毛燻蹄系我面前,冇口感好難死食一口之後就吾食,問心其實街市$20燒味好過佢多多聲。質素這樣差燒味第一次遇到。
2016-09-11 254 浏览
今日又到返學時間,去到銅鑼灣睇食咩好竟然見到間燒味舖,咁特別既,之後見到燒鵝超吸引,吸引左去食。原來仲有下午茶都係$40蚊有野飲,都和其他大舖頭價錢吾差得遠,下次可以再黎食下午茶餐。Roast goose with rice 宏發燒鵝飯 $60…見吾少人都有叫燒鵝就知吾錯,黎到份量剛好,燒鵝份量都吾少喎,一甲上黎有少少油好吸引,一食皮有少少脆口再上肉質結實有口感和少少鵝油十分好味,之後再上酸梅醬,酸酸甜甜增加食慾…不可不講佢酸梅醬,和出面有些不同,顏色偏淡但濃味十足,好足料喎!意外十分好味道,建議每次點少少食就可以,不然就會偏酸

2016-09-10
午餐
2016-09-08 243 浏览
因為要等女友人放工先去飲野, 但我8 點多時實在太餓, 所以求其在Sogo 後面街食個燒味飯 店不算大, 不過以銅記來說開間小店舖也好貴, 不過剛好有位不用等, 所以就入來了. 叫個义燒配乳豬飯 (HKD68). 义燒肥瘦適中, 而且我最喜歡食义燒D 蜜汁外皮, 煙靭又有點哨口. 而乳豬皮燒得金香, 非常脆口, 沒有放久變腍的狀況, 好味道, 不過份量不算多, 女士的食量上還好, 如果是我相公的話就一定要再叫其他野食. 有菜底, 整體不錯, 在銅記的中心地帶來說也算價錢適中啦~ 宏發燒臘飯店 銅鑼灣駱克道504號地舖

叫個义燒配乳豬飯 (HKD68).

有菜底, 整體不錯, 在銅記的中心地帶來說也算價錢適中啦~

宏發燒臘飯店

銅鑼灣駱克道504號地舖
2016-08-03
  • 义燒配乳豬飯
2K
2016-09-03 161 浏览
今日在銅鑼灣逛街,突然想食燒味,就去左宏發燒臘飯店。店員推介我們綠色有營套餐($68),這個套餐除了可選單或雙拼飯外,還包括油菜一碟、飲品或例湯。 當日的例湯是章魚節瓜湯,味道較清,勝在夠熱,還附送雞腳一隻。 油菜是菜心,翠綠爽脆! 主角來了,一個點了叉燒燒肉飯,另一個點了油雞燒鴨飯。想不到雙餸飯也有這麼多餸,先說叉燒,味道很香,肉質有嚼口。燒肉外層沒有脆皮,有點失望,但勝在肉質嫩滑。 油雞醃味不錯,肉質有嚼口,不錯!燒鴨香味濃郁美味,肉質夠香!

油菜是菜心,翠綠爽脆!

主角來了,一個點了叉燒燒肉飯,另一個點了油雞燒鴨飯。

2016-07-30
2K
2016-08-29 208 浏览
收工突然想食乳豬,所以就到這裡一試招牌乳豬飯。招牌乳豬飯:$110乳豬不但燒到香脆嫩滑,皮與豬肉分離,唔會因燒得太耐時間將豬肉都燒到梗,加上乳豬肉味濃郁,有著新鮮豬肉的味道,而皮亦燒得金黃,食落似食豬肉紙爽脆,加上用來點乳豬的醬汁,絕對係一絕的配搭。
收工突然想食乳豬,所以就到這裡一試招牌乳豬飯。

招牌乳豬飯:$110

2016-08-19 259 浏览
台灣朋友黎香港工幹,順便約我見面聚聚。唔講唔知,原來台灣人特別中意香港既燒臘飯。原來諗住帶佢high tea, 點知佢叫我帶佢食燒味飯!咁我就一盡地主之誼,做下功課,帶佢食間唔失禮既燒味飯openrice見到宏發燒臘又就腳,燒味又大碟價錢又合理,就帶佢去試呢間。店內大部分遊客都唔係本地人,似乎呢間燒味都係做遊客生意居多,當然啦,正正係祟光百貨附近。服務員見我同朋友對住個餐牌十五十六,佢好好,即刻過黎介紹我地食燒乳豬,佢話呢度既乳豬好香脆可口,一定要試!於是我地點左個燒腩仔拼乳豬,可以試兩款燒味嘩 乳豬同燒腩仔既顏色好光澤,簡直好似岩岩燒起一樣!!望落去都覺得佢好脆,咬落口果然係脆卜卜。燒腩仔同乳豬皮脆肉滑,肥瘦適中,激讚另外我地仲點左個燒鵝瀨。燒鵝一樣出色,鵝肉鮮嫩。唯一美中不足係個湯底,較淡,好似滾水瀨粉咁,扣少少分。燒味以外既選擇。其實南乳豬手我都好想試!!不過真係食唔落咁多。下次自己再黎試先~~~

燒味以外既選擇。
2016-08-18 175 浏览
今日接個好朋友收工,跟住行街食飯直落。朋友係sogo返工,我早左少少到,所以求其搵間野食住等佢!比我見到呢間燒臘店好多人排隊買外賣,而店內又有位,我就入左去試試。店內環境唔大,不過座位唔逼,都坐得幾舒服。我發現店內9成都係遊客,有外國人,亦有內地人等。當時全店好似得我一個本地人 哈哈。我點左個好耐無食既燻蹄切雞飯。因為唔係度度都有得食燻蹄,所以見到即刻心心眼,一定要叫!!正!有例湯送~~花生眉豆煲雞腳。無味精老火湯,好香花生味,雞腳又煲到稔哂,好好味呀~~~呢度既燻蹄皮肉均勻,好爽口,配埋白醋真係超級好味!仲要好耐無食,更覺欣賞。切雞肥美嫩滑,讚!仲要一提既係佢既薑蓉,調得好好味,唔會太油太咸,好味~唔怪得之咁多人排隊買外賣,唔怪得之咁多遊客冒名而來,係有水準之作!絕對唔失禮呀。估唔到今日意外地搵到正野食☺開心 滿足。

2016-08-18 1272 浏览
非常幸運在電台抽到了一驚悚電影的優先場戲飛,距離開場九點九還有個多小時, 先到附近找間餐廳坐坐吧~在義順旁邊有間餐廳格局相當光鮮新潮,感覺更像一些新派糖水店,當鄰店的雙皮奶一碗$36時,感覺吃個叉燒飯會比較填肚。餐廳兩旁貼滿大大張招牌菜的相片,細看之下原來都有中英對照的名字,在銅鑼灣這個觀光勝地,即使言語不通,遊客仍然可以看圖點菜,此舉確實貼心。本想點個叉燒瀨粉嚐嚐,奈何瀨粉已經售罄,最後我點了一個秘製燒腩骨飯 $80 ,當我有點肉赤是否點了個定價過高的燒味飯時,看這份量絕不欺場喔!甚至可以說是個二人前,燒腩仔整整十一件,大部份都有一隻廣東馬吊的大小,看這燒腩骨樣子相當迷人,表皮燒得金黃,層層肥瘦分明,由金黃的外皮、皮下脂肪呈透明狀、到爽脆的軟骨、再到有彈性瘦肉的部份,每層都清晰分明。咬下去亦非常香脆(要知道在晚上九時吃到香脆的燒臘是多麼不容易啊),層層鬆化,肉質帶香之餘,亦不會濺得一口肥油。吃完坐著店員也不會礙你,坐位也挺舒適的,時間到點才斯然離去,其中有一個短發胖胖的服務員態度很欣勤,值得一讚!
非常幸運在電台抽到了一驚悚電影的優先場戲飛
,距離開場九點九還有個多小時, 先到附近找間餐廳坐坐吧~
在義順旁邊有間餐廳格局相當光鮮新潮,感覺更像一些新派糖水
,當鄰店的雙皮奶一碗$36時,感覺吃個叉燒飯會比較填肚
本想點個叉燒瀨粉嚐嚐,奈何瀨粉已經售罄,最後我點了一個
秘製燒腩骨飯 $80 ,
當我有點肉赤是否點了個定價過高的燒味飯時
看這份量絕不欺場喔
看這燒腩骨樣子相當迷人
秘製燒腩骨飯
),層層鬆化,肉質帶香之餘,亦不會濺得一口肥油。
熱奶茶

其中有一個短發胖胖的服務員態度很欣勤,值得一讚!
2016-08-16
熱奶茶
2016-08-02 340 浏览
“燒鵝歷盡600年 我們現在吃到的廣東式燒鵝,相傳已有約600多年歷史,可追溯到南宋末年。據說,當時一位宮廷御廚在仙洞村,開了一間燒鵝店,憑其宮廷秘製燒鵝手藝聲名大噪。這名御廚有一女兒,後來出嫁到銀洲湖東岸的古井鎮,她把父親秘製燒鵝的手藝也帶到了古井,更世代相傳,由當地人發揚光大,所以廣東以古井燒鵝最為馳名,做法輾轉流傳到今日。廣東式的燒鵝做法可謂各師各法,但都不離醃製、上皮、風乾、燒烤等步驟。好的廣東燒鵝,要做到色澤金紅,鵝皮光亮,皮肉飽滿,腹含滷汁,皮脆酥香,脂香盈潤,肉滑鮮美;而斬件後,皮、骨、肉更要連而不脫但入口即離。這間宏發燒味又做到幾分呢!...•燒鵝皮脆有光澤,肉汁多而不帶腥味,配以酸梅醬伴吃,懶粉湯底偏清淡,剛好中和燒鵝的油膩感,吃得津津有味!•花生雞腳老火湯略略品嘗出有人蔘的甘香,色濃味濃,不簡單!•影張大特寫讚揚該店看!雞腳的趾甲被斬掉,現在會細心這樣做的店已見少賣少,其實斬掉趾甲除了更易迫出雞腳的骨膠精華外,亦更衛生,更易於咀嚼!•看到這張海報,嘴角微微笑了一笑,心想不愧為雙贏的一種宣傳方法!
“燒鵝歷盡600年

這間宏發燒味又做到幾分呢!...
•花生雞腳老火湯
略略品嘗出有人蔘的甘香,色濃味濃,不簡單!
•影張大特寫讚揚該店

2016-07-27 190 浏览
下午去左禮品中心換左馬會禮品,咁岩樓下就有燒味店,就過去食下。店鋪睇來是新裝修/新開,燈光足夠,空間闊落。咁就叫左個燒肉豉油雞瀨粉。有豉油雞就會有薑蔥蓉配埋,薑蔥蓉少油及夠咸,加在豉油雞好match! 豉油雞唔肥,冇雪雞味道,幾林又少碎骨。聽店主講,原本鋪後有個工場,即燒燒味同家禽,店員時不時就從房中拎燒味同雞出來,非常之香。
咁就叫左個燒肉豉油雞瀨粉。
2016-07-25
2016-07-27 175 浏览
剛剛去先書展,又行左一陣SOGO,做完咁多腳部運動食番個燒味就岩岩好!但又唔想食燒味飯,食左飯氣攻心,就叫左個油雞X燒排骨河食。油雞肉質鮮嫩,沒有任何雪的味道;燒排骨外皮爽脆,好惹味;湯底清淡,沒有味精味道,最後叫左杯凍華田,中和油膩感覺!
但又唔想食燒味飯,食左飯氣攻心,就叫左個油雞X燒排骨河食。

2016-07-24
2016-07-05 280 浏览
燒味三併,分別有燻啼,海蜇,玫瑰油雞。燻蹄爽口,肉質帶鹹,加上海蜇清涼爽口,是燒味既孖寶兄弟。玫瑰油雞,因為雞胸肉,所以啖啖肉,油雞雞皮幼滑,玫瑰油味香濃,帶出雞既鮮味,加上幼滑雞皮,仍燒味出品相比一般餐廳製作特出之處。
2016-07-05