2023-05-30 827 浏览
定食Doraya充滿回憶既一間食店🍣🍣🍚😊🙏🏻岩岩畢業出黎做野果陣🙌☺間唔時就會同朋友仔一齊黎食野呻下返工幾咁辛苦✧٩(ˊωˋ*)و✧我地通常都會食自選丼定食每次必點一定係帆立貝🍽通常都係鮮甜美味😍不過有一次好多人食落粒帆立凍冰冰,可能解凍唔切😢另一款比較常叫既係三文魚雖然知道三文魚生魚唔太健康但總會有想食既時候麻╮(‵▽′)╭個餐包埋面鼓湯同埋沙律仲有一碗茶碗蒸味道都比較普通環境方面,doraya既裝修幾靚,好日式成個風格係木調,深棕色既木枱同木椅子同朋友過黎食下野吹下水真係幾relax🙊❤
定食Doraya

我地通常都會食自選丼定食
每次必點一定係帆立貝🍽
通常都係鮮甜美味😍
不過有一次好多人
食落粒帆立凍冰冰,可能解凍唔切😢

另一款比較常叫既係三文魚
雖然知道三文魚生魚唔太健康
但總會有想食既時候麻╮(‵▽′)╭

個餐包埋面鼓湯同埋沙律
仲有一碗茶碗蒸
味道都比較普通

環境方面,doraya既裝修幾靚,好日式
成個風格係木調,
深棕色既木枱同木椅子
同朋友過黎食下野吹下水真係幾relax🙊❤

2023-05-30 820 浏览
食評:1) 自選丼定食(藍鰭吞拿魚赤身、香燒藍鰭吞拿魚扒、油甘魚、三文魚) $213定食set包括茶碗蒸、味噌湯、小菜同漬物,茶碗蒸入口滑身有蛋香味,味道不錯。刺身部分亦非常出色,刺身厚切,食落有口感。油甘魚同三文魚油而不膩,非常新鮮。吞拿魚赤身色澤紅潤,入口唔多筋。至於香燒吞拿魚扒食落香口,油脂感較重,味道亦相對較濃,3塊嘅份量配埋壽司飯食岩岩好,否則份量太多會覺咸。2) 自選丼定食(香燒藍鰭吞拿魚扒、深海池魚、三文魚、甜蝦他他) $204甜蝦他他撈壽司飯食一流><非常鮮甜,好味!池魚亦同樣出色,原本叫池魚都驚驚地會腥,但佢無^^ 3) 鹽燒吞拿魚鮫(300g) $128一入鋪坐底,staff就同我地推介幾款魚鮫,話限量供應主打慢煮。我地叫咗份最細份量300g嘅吞拿魚鮫試。雖然得300g,加埋係魚鮫位,原本以為應該都無咩肉食,點知魚肉份量比想像中多!食極都仲有,2個人食呢個size岩岩好。吞拿魚鮫燒得極香,魚鮫位多數油脂多D,但呢個食落唔會成口油唔舒服,油脂比例恰到好處,魚肉亦唔”鞋”~ 服務質素&環境:Staff都好nice,一埋位就有
食評:

3) 鹽燒吞拿魚鮫(300g) $128

服務質素&環境:
Staff都好nice,一埋位就有同我地介紹今日推薦菜式。見我地杯茶飲曬亦會自動幫我地斟滿。由於係平日dinner,餐廳當日未完全入座,所以整體都坐得舒服,絕對會再encore!
2023-05-24
2023-05-27 446 浏览
好耐冇嚟啦,話疫情完咗之後又變返超級多人,又要排隊。不過都算快有位。冇咗沙律吧之後呢,連沙律都冇買喎。唔知係咪因為太多人幫襯,所以轉咗送啫喱。嗰啲啫喱都真係幾好食,係甜咗少少,有兩款菠蘿同埋蜜柑,蜜柑好好食。嚟呢度食一定要食藍鯨吞拿魚,一樣高質冇變過,吞拿魚腩個位入口即溶,真係不到了。不過今次好似已經唔係全部用珍珠米,好似溝咗啲普通米,一個人嚟食食唔到好多嘢,所以一定要食藍鯨吞拿魚丼。跟餐嘅茶碗蒸都好好味,不過可能因為太多人所以冇以前咁足料,‼️注意個茶碗蒸係有芫荽㗎~如果唔食芫茜嘅話就要小心啦🤣整體來講,淨係食個吞拿魚丼同啫喱都超級開心。

整體來講,淨係食個吞拿魚丼同啫喱都超級開心。
2023-05-27 599 浏览
🇭🇰定食Doraya·呢間我成日lunch time都食嘅 不過我通常lunch都係嗌佢抵食啲既午市套餐🤑今次夜晚嚟就決定嗌呢兩個望落超吸引既丼飯 最後食得超滿足 超開心🥳·藍鰭吞拿魚四色丼定食$248 l 深海池魚丼定食$185佢呢度既吞拿魚真係食咁多次都無得輸 佢個四色丼入邊係有一個大腩同炙燒大腩 兩個都係入口即溶 油脂好好 肥美得黎唔會太膩 食落去超滿足🥰我自己就鍾意炙燒咗個款多啲嘅 因為我覺得食落再香啲🤤🤤之後另外佢呢個丼飯仲會有個赤身同腩蓉 佢個赤身都超有驚喜 佢係魚味勁出 口感好好 係好好食嘅赤身🐟之後個腩蓉都唔錯 仲食到吞拿魚個質感 撈飯好正😎之後佢個深海池魚都好好食 大家見唔見到佢個色澤係勁靚 食落又係超級肥美 係好似omakase質素嘅深海池魚 我哋超鍾意😍😍·#rbyeat#rby日本菜#rby尖沙咀 #rby銅鑼灣 #rby中環·📍尖沙咀厚福街8號H8 6樓📍銅鑼灣駱克道451-453號駱克大樓📍中環士丹利街11號Stanley 11 7樓
🇭🇰定食Doraya

📍中環士丹利街11號Stanley 11 7樓
藍鰭吞拿魚四色丼定食
深海池魚丼定食
2023-04-26 846 浏览
十分抵食嘅牛舌片定食👅$88就已經有漬物、茶碗蒸、味噌湯、白飯同埋沙律。牛舌多汁嫩滑,仲有8片咁多😋😋用嚟送飯一流,沙律同黃蘿蔔酸酸甜甜好開胃🤤味噌湯唔會太鹹,飲完一碗好滿足。

味噌湯唔會太鹹,飲完一碗好滿足。

香煎牛舌片定食
香煎牛舌片定食
2023-04-25 597 浏览
真係好耐無食DORAYA喇 ⋯⋯ 自從無咗藍鰭吞拿魚大腩丼定食之後,好掛住呀!所以決定即刻嚟食。睇一睇menu 就選擇咗食藍鰭吞拿魚大腩&魚腩蓉丼定食走蔥😂,同埋加左個甜品(期間限定)叫北海道花畑牧場水果卡薩塔蛋糕。藍鰭吞拿魚大腩&魚腩蓉丼定食走蔥 - 始終吞拿魚大腩係我嘅至愛,所以我一定like爆🥰 北海道花畑牧場水果卡薩塔蛋糕 - 其實係芝士蛋糕,質地似雪糕,芝士味夠濃,而且蛋糕裡面有不同的水果粒,令到味道更豐富,好食👍🏻

2023-04-24 543 浏览
收工搵地方午餐🥣已經食過好幾次🙂上年記得質素普通😅拖羅有小小根🥹俾多次機會再試試佢😌果然有驚喜💜🙆🏽‍♀️藍鯨吞拿魚四色丼定食$248🍣先食赤身魚味濃郁冇根😆大腩入口即溶魚鮮味再升級👍🏻炙燒大腩炙燒後散發魚油香氣🐠拖羅蓉入口軟滑送飯一流👍🏻壽司飯軟硬適中酸味剛好🍚🙆🏽‍♀️加配蜆肉麵豉湯🥣$10蜆肉鮮甜厚肉😋茶碗蒸🥚滑捋捋🙆🏽‍♀️秘製炸雞🍗$20(2件)炸粉夠薄身鮮嫩好Juice🤤今年加咗價由$228加到$248🥺但質素OK值得再來🤗
收工搵地方午餐🥣已經食過好幾次🙂
拖羅蓉入口軟滑送飯一流👍🏻
壽司飯軟硬適中酸味剛好🍚
🙆🏽‍♀️加配蜆肉麵豉湯🥣$10
蜆肉鮮甜厚肉😋茶碗蒸🥚滑捋捋
🙆🏽‍♀️秘製炸雞🍗$20(2件)
炸粉夠薄身鮮嫩好Juice🤤
今年加咗價由$228加到$248🥺
但質素OK值得再來🤗
藍鯨吞拿魚四色丼定食
2023-04-24
藍鯨吞拿魚四色丼定食
  • 蜆肉味噌湯
2023-03-27 1000 浏览
今次朋友帶我去食佢間御用飯堂,朋友話呢一間吞拿魚係主打,所以我叫左個藍鰭吞那魚丼$153,上面有隻溫泉蛋,成個set 有啲開胃前菜,酸酸地又爽脆幾好味,另外再有個茶碗蒸同湯,講真呢個價錢我俾5星🤭真係新鮮無hea,我朋友就叫左平目魚拼吞那魚腩$208,佢個平目魚油脂比較重,如果鍾意食油脂重既魚可以選擇,好香魚油味,入口有慢慢溶化嘅感覺,我叫嘅吞拿魚有灸過,佢嗰個就冇,佢嗰個都好新鮮好厚,不過我就鍾意食有輕輕有炙,因為望落好似熟熟地,心理舒服啲之餘口感都好d,個份量好多,所以男仔都唔洗怕食唔飽😊🙃🙃🙃
2023-03-26 626 浏览
歷年來最熱的其中一個夏日,冇乜胃口,都係食個刺身飯吧。【特選海之幸壽司丼定食】熱除左影響胃口,都影響大腦轉動,呢一日影左兩場相,又焗,個腦實實地,憑感覺揀左佢。唔算好多,但係視覺上大滿足。新鮮,肥美,就係我對刺身飯的基本要求,擺盤靚少少已經很出眾。茶碗蒸都係好滑,好好食。我另外加錢升級左蜆肉味噌湯,湯頭淡淡的,不會好像味噌湯,過量味噌的死咸。取而代之是蛤蜊的淡海水味。唔單只蜆肉好吃,喝這口湯亦有幸福的感覺。我朋友就話:喝一口就明白,點解要加錢了。
歷年來最熱的其中一個夏日,
冇乜胃口,都係食個刺身飯吧。

【特選海之幸壽司丼定食】

熱除左影響胃口,都影響大腦轉動,
呢一日影左兩場相,又焗,個腦實實地,
憑感覺揀左佢。
唔算好多,但係視覺上大滿足。
新鮮,肥美,就係我對刺身飯的基本要求,
擺盤靚少少已經很出眾。
茶碗蒸都係好滑,好好食。
我另外加錢升級左蜆肉味噌湯,
湯頭淡淡的,不會好像味噌湯,過量味噌的死咸。
取而代之是蛤蜊的淡海水味。
唔單只蜆肉好吃,喝這口湯亦有幸福的感覺。
我朋友就話:喝一口就明白,點解要加錢了。
2022-07-17
  • 自選魚生飯
  • 特選海之幸壽司飯定食
2023-03-17 622 浏览
定食Doraya 食左好多次,無論銅鑼灣店定尖沙咀店每一次食物水準依然keep到,每一次都好滿足,每次必食海膽丼,今次就嗌咗海膽三文魚子丼,🍱海膽新鮮味道清甜再加三文魚子嘅爽脆,🥢拖羅更加係必食之選😋肥美又新鮮之餘切得又夠厚,今次嗌多咗個蟹子沙律份量夠大,食到好飽牙~每次食完冇耐好快又令人心掛掛想去再食🤤
海膽配三文魚子丼定食
特選藍鯨吞拿魚大腩刺身
2022-08-17
海膽配三文魚子丼定食
特選藍鯨吞拿魚大腩刺身
2023-03-11 670 浏览
成日聽人介紹doraya今次終於黎到食,午餐時段去今 (午市到3:30 last order 3:00)午餐menu全部都會有茶碗蒸同漬先,仲有個餐前前菜沙律🥗(不過之前聽朋友講係salad bar, 我今次係點完餐店員就會拎一碟俾你既形式)左上就係沙律🥗外貌協會的我上菜已經覺得好正了,顏色好豐富🤭味道方面我就覺得三文魚比較冇咁新鮮,可能加上我呢2塊冇乜脂肪同魚油所以有dd唔太好咬,不過整體都出色。另一個午餐set係配麵食,但魚生飯就會係迷你size,岩哂澱粉控🤣🤣🤣
成日聽人介紹doraya

左上就係沙律🥗

2023-03-06 572 浏览
定食Doraya一向都有名,無論銅鑼灣定尖沙咀都要排一輪先入到座,呢日特登放工準時即走,希望唔洗等太耐,6點半嚟到已經有相當人數等緊,排咗廿零分鐘就入到去,不過當日有啲唔好彩,壞咗部冷氣,所以有啲熱我哋點咗火灸吞拿魚定食同天婦羅家食,加咗客牛舌前菜漬物好好食,茶碗蒸好滑,味增汁正常,天婦羅炸得啱啱好,又香又脆,吞拿魚本身新鮮,所以兩樣嘢都好食雖然佢唔平,但係有一定質素嘅,如果店員再有禮貌啲就再好啲

我哋點咗火灸吞拿魚定食同天婦羅家食,加咗客牛舌

雖然佢唔平,但係有一定質素嘅,如果店員再有禮貌啲就再好啲
2023-03-03 449 浏览
定食 Doraya@尖沙咀厚福街自從上次lunch time食過一次之後都冇食過,今次有機會再次去試吓佢呢個定食。呢間餐廳位於厚福街有棟好多餐廳嘅大廈H8。餐廳嘅地方都算闊落,內部用和式既深木色裝修。平日夜晚去唔算多人,唔使等位。餐廳主打各式定食同丼飯,而其他刺身配料亦都非常唔錯,如果鍾意高質新鮮刺身丼飯嘅朋友可以試下。咁我哋就嗌左兩個定食同小食,試一試佢味道如何:🍱藍旗吞拿魚扒定食藍旗吞拿魚身為呢間店嘅鎮店之寶,一定要試試。就咁睇色澤份吞拿魚都幾新鮮同厚身,食落都唔差,鮮嫩得黎夠肥美,無筋又咬落Juicy!🍱深海池魚他他丼定食本身池魚都算係比較冷門嘅刺身魚種,今次就試試如何。呢種魚嘅質感係幾特別,食落好爽口,但可惜魚本身嘅味道比好重嘅薑味同蔥味蓋住左,唔太食得出本身嘅鮮味。除咗丼飯外,每個定食仲會包埋:味噌湯-正正常常,冇咩特別驚喜,但夠曬開胃茶碗蒸-好足料同埋抵食,個蛋蒸得好香滑鮮甜,但可能蛋味就淡咗少少前茶 - 應該係牛蒡絲,味道唔差,食落幾過癮不知不覺就食晒漬物-幾塊開胃既醃蘿蔔,雖然我唔太鍾意食酸野但都覺得唔錯🧈鰻魚菠菜玉子燒 呢個玉子燒本人覺得係幾好食嘅,肉質爽口嘅鰻魚佩埋
定食 Doraya@尖沙咀厚福街

咁我哋就嗌左兩個定食同小食,試一試佢味道如何:
🍱藍旗吞拿魚扒定食
🍱深海池魚他他丼定食

除咗丼飯外,每個定食仲會包埋:
味噌湯-正正常常,冇咩特別驚喜,但夠曬開胃
前茶 - 應該係牛蒡絲,味道唔差,食落幾過癮不知不覺就食晒
漬物-幾塊開胃既醃蘿蔔,雖然我唔太鍾意食酸野但都覺得唔錯

🧈鰻魚菠菜玉子燒
呢個玉子燒本人覺得係幾好食嘅,肉質爽口嘅鰻魚佩埋甜甜嘅醬汁,一流!但係個玉子略嫌熟咗啲,唔夠嫩口。但朋友就投訴佢舊鰻魚稍為煮燶咗,入口較苦。

藍旗吞拿魚扒定食
深海池魚他他丼定食
鰻魚菠菜玉子燒
2023-02-21
藍旗吞拿魚扒定食
在香港當提起日式料理,第一個印象就是貴。好吃又別緻的日本餐所費不菲,吃過一頓後,可能要吃幾餐杯麵補償。實在只適合特別節日慶祝才吃一餐。如果價格太平,通常又是「偽日本料理」。總不能吃了三文魚刺身,就當吃了日本餐吧。所以在資金有限的情況下,Doraya日本餐廳算是一種中間的選擇。尖沙咀厚福街H8的Doraya開業已有一段時間,能夠捱過的疫情封禁的餐廳,都可以算是一種實力表現吧。是日想吃日本便當,腦中第一時間想起Doraya,就去吃吧。餐廳偏小,座位擺得稍為迫一點。餐桌的大小,剛好可以放上兩份定食盤子。擺放兩個盤子之後,桌子中間還有一點虛位可以放一些小食或前菜。在午餐繁忙時段,餐廳會安排左右旁邊搭枱。如果你希望用餐後,還希望可以舒適的聊天,Doraya未必是一個好選擇。我們點了兩份海膽蔥拌藍鰭吞拿魚丼飯配蕎麥麵定食,另外再加了午餐優惠$20的忌廉蟹肉餅。侍應先上了午餐附送的沙律前菜🥗沙律菜爽口新鮮,裡面夾有一點罐頭菠蘿和粟米,增加了口感。作為一個套餐附送的沙律前菜,不能夠要求太高,味道算是不錯了。吃罷沙律,定食便送上了。整個定食套餐有一個茶碗蒸蛋,一碗主角丼飯,還有就是清涼的蕎麥麵。茶碗蒸蛋
在香港當提起日式料理,第一個印象就是貴。

實在只適合特別節日慶祝才吃一餐。

如果價格太平,通常又是「偽日本料理」。
總不能吃了三文魚刺身,就當吃了日本餐吧。

是日想吃日本便當,腦中第一時間想起Doraya,就去吃吧。

餐廳偏小,座位擺得稍為迫一點。
餐桌的大小,剛好可以放上兩份定食盤子。

侍應先上了午餐附送的沙律前菜🥗
沙律菜爽口新鮮,裡面夾有一點罐頭菠蘿和粟米,增加了口感。

吃罷沙律,定食便送上了。

茶碗蒸蛋熱騰騰的,蒸蛋很滑,味道很不錯。
夾起一箸清爽的蕎麥麵,然後放進醬油裡一撈吃下,增加你的飽足感。

輪到主角丼飯了😆
丼飯賣相儀式感滿滿的,海膽和呑拿魚蓉舖滿了飯面。
我們淋一點點刺身醬油以作調味,然後把海膽跟壽司飯拌在一起吃下。

可惜,刺身醬油有點偏鹹。
海膽帶有一點不討好的腥味,儘管如此海膽自身的鮮味還是能嚐到的,算是不過不失吧。
再到吞拿魚,不知是否餐廳預算有限呢?
我們不太嚐到呑拿魚的鮮味,卻只想到吞拿魚的口感。
雖然整體當飯的味道點不足,但賣相的儀式感彌補了。

畢竟整個定食套餐,也只是要賣158元,不能夠強求太多呢🤣

評價:

儘管味道上並不完美。
但是考慮到定食的定價對比的岀品質素,還是值得的。
我認為套餐的公允價格(fair value)應值168元左右。
而餐廳卻販賣158元,因此認為值得一吃。

謹供參考。

午餐附送的前菜沙律
海膽蔥拌藍鰭呑拿魚丼飯套餐
忌廉蟹肉餅
2023-02-20 373 浏览
Went there on the weekend on the other day after work. Had a wondering dinner thereThat was 6 pm that we went in waited for 15 mins to be sited . We were lucky ppl kept coming in after we sited and we got a Conner sit as well so that the wasn’t too small it . Ordered two sets both tuna don . Sashimi was fresh and tasty and I like the rice over there as well , it was cooked nicely . I would say for its price and service . You are paying a bargain