2021-08-15 1677 浏览
在附近唱完ktv已經晚上七點了,順路來了樓下的客家人餐廳,openrice點評還比較好,所以才相信餐廳的味道。沒想到一進來服務員就推薦烤魚,三分鐘就上來了,肯定不是新鮮的魚。椒鹽九肚魚也非常不新鮮,軟綿綿的還有一股臭味,和以前在其他煲仔飯店和海鮮餐廳吃到的味道不一樣。招牌菜梅菜扣肉只有薄薄幾塊肉,只有很少的梅菜,下面居然墊著青菜,是梅菜很貴嗎???海鮮炒飯是唯一正常的主食,但居然收了128蚊,麻麻地吧。最後送了綠豆沙糖水,可以說是今晚MVP了。
椒鹽九肚魚
烤魚
綠豆沙
綠豆沙
2021-07-11 1217 浏览
未試過食三樣嘢都咁差。以為個名叫客家人就會好食,點知真係好難食!!!個冰梅骨嚟到,簡直顛覆咗我對冰梅骨嘅概念,類似將食燒鵝嗰啲酸梅醬撈埋硬到好似石頭咁嘅豬骨整出嚟,用大牙出盡九牛二虎之力都扯唔開啲肉。個鹽焗雞諗住係客家菜就冇死啦,嚟到見到個樣係黑色嘅,勁似阿媽隔夜嗰啲雞,食落口都有浸雪藏味,啲雞又斬到九唔搭八,難食。仲有嗰個蒜蓉粉絲蒸茄子,啲蒜蓉好似唔使錢咁樣倒晒落去,啲茄子走油走到成個碟都係油。

2021-07-06 791 浏览
星期六晚飯時間去到,只有两三枱客人,覺得奇怪,因為網上食評唔錯,所以專門來吃。四個人叫了半隻咸雞,客家豆腐,椒絲腐乳通菜和咸莱豬肚湯。咸雞的肉質太淋,客家豆腐不正宗,豆腐沒有煎過,是白豆腐釀些豬肉,通莱是黑黑的,腐乳都未炒匀舖在通菜表面。湯是較好的,豬肚很淋。但餸菜真的失望,而且價格又不是很便宜。性價比全無。我哥哥因為想試他的鬼馬魚腸,所以第二晚又再去光顧,但他的評語是很難吃,机會已给他两次,我以後都不會再光顧了。
2021-06-29 709 浏览
今日嚟咗客家人食飯,由於自己本身都係客家人,所以對呢一種客家味都覺得好地道,好熟悉。由於疫情關係,所以餐廳都算寬敞,枱與枱之間都有一定嘅距離。我哋坐低叫咗一糊普洱,服務都算過得去。我哋叫咗一個焗三蔬,用葡汁焗,再加上少少芝士,下面係西蘭花、菇、西芹等等。葡汁幾香,拎嚟送飯係幾唔錯。再之後叫咗個菠蘿生炒骨,生炒骨嘅係有彈性嘅豬肉,連埋菠蘿一齊炒,一啖肉一啖菠蘿係幾唔錯。黃酒煮雞湯係我一個好期待嘅菜式,嚟到嘅時候,黃酒味好濃,裏面有齊當歸、雲耳等等,飲落嘅時候非常香,雞多,但唔夠滑嫩,可以加強一下。成餐飯買單$500 ,總括而言,這裏的客家菜,風味夠地道。

由於疫情關係,所以餐廳都算寬敞,枱與枱之間都有一定嘅距離。

我哋坐低叫咗一糊普洱,服務都算過得去。

成餐飯買單$500 ,總括而言,這裏的客家菜,風味夠地道。
2021-06-29
2021-06-27 551 浏览
父親節當日,去了這間客家人食,book了6:30,當時唔係好多人,去之前預先上OpenRice睇吓有咩食,見到佢個川弓白芷燉魚頭湯係要預訂的,立即訂咗先,因為自己好鍾意這個湯,去到再叫了客家煎釀豆腐、客家炆豬肉配冬菇同埋個孖寶蒸魚加茄子燜排骨,個魚頭湯用料十足,好濃味,味道不錯,釀豆腐也滑,個芡唔會過濃過厚,不過價錢過百有啲貴,客家炆豬肉配冬菇,送飯一流,飯後仲有糖水送,服務也不錯,走時有同我們講父親節快樂,幾窩心👍🏻.
2021-06-20 380 浏览
第一次寫食評,忍唔住,因為真係差到爆,伏到。。。。叫左鹽焗雞,話係特色套餐,結果係梅嘅,話鹽焗,冇味都算,有個醬嘅,但雞肉個質地係梅,個碟有水。。雞肉鞋到飛起。。極有可能係番蒸隔夜雞!好耐未食過咁難食嘅鞋雞。
2021-06-08 448 浏览
今日同媽咪食呢間客家人,入面好闊落。好想食炸大腸同蠔餅..但2個人黎講太熱氣🥲,一定食唔哂,下次有機會再黎食!藥膳黃酒炆雞好香!補身活血,唔睇都唔知原來釀黃酒係咁複雜😯。沙嗲金菇肥牛煲配飯一流!肥牛唔係超肥👍金銀蛋浸菜心平時屋企比較少煮金銀蛋,清清地😋當我地企起身帶哂口罩出去埋單既時嘅佢地話有糖水送😂,係紅豆沙,即刻成餐飯完滿左😆,比錢既時候又狂講多謝!呢到d姐姐超好笑容😊,服務唔錯👍。
今日同媽咪食呢間客家人,入面好闊落。

藥膳黃酒炆雞
好香!補身活血,唔睇都唔知原來釀黃酒係咁複雜😯。

配飯一流!肥牛唔係超肥👍

金銀蛋浸菜心
平時屋企比較少煮金銀蛋,清清地😋

呢到d姐姐超好笑容😊,服務唔錯👍。

• 藥膳黃酒炆雞
2021-06-06 343 浏览
住系哩頭附近,放假又黎覓食啦🥳想食d家常便飯,見客家人經濟又實惠就揀佢啦😆-午市套餐$60一款小菜 白飯 餐湯 餐飲-住家靚湯(青紅蘿蔔豬骨湯)🥕飲落去唔似味精湯,飲完唔會覺得口渴🥰-菠蘿生炒骨🍍一上枱見到一碟有十幾舊先知原來咁有份量🤩生炒骨個粉漿夠薄,炸得夠火候,再加上快炒,所以外脆內軟😍而且醬汁酸甜酸甜,令人胃口大開😋-辣子雞🌶️平時出去食辣子雞,永遠都係辣椒多過雞😂但呢間既辣子雞係唔洗係辣椒底下搵雞!🐔因為一眼就見到有好多雞肉辣子雞唔會好多骨,細細舊,炒得好入味好香口呢間既辣子雞唔算辣,食唔到辣既朋友仔都可以試下-熱奶茶☕️比其他餐廳大杯好多☺️-客家人既碗碟好特別係公雞🐓圖案,好有傳統風味🤗
住系哩頭附近,放假又黎覓食啦🥳
想食d家常便飯,見客家人經濟又實惠就揀佢啦😆
午市套餐$60
一款小菜 白飯 餐湯 餐飲
住家靚湯(青紅蘿蔔豬骨湯)🥕

飲落去唔似味精湯,飲完唔會覺得口渴🥰
菠蘿生炒骨🍍

一上枱見到一碟有十幾舊先知原來咁有份量🤩
辣子雞🌶️

平時出去食辣子雞,永遠都係辣椒多過雞😂
但呢間既辣子雞係唔洗係辣椒底下搵雞!🐔
因為一眼就見到有好多雞肉

辣子雞唔會好多骨,細細舊,炒得好入味好香口

呢間既辣子雞唔算辣,食唔到辣既朋友仔都可以試下

熱奶茶☕️

比其他餐廳大杯好多☺️
客家人既碗碟好特別

係公雞🐓圖案,好有傳統風味🤗
2021-06-05 1536 浏览
身爲客家人既我,居然從來都未試過出去食客家菜。難得過黎長沙灣,經過呢間叫客家人既客家菜館,就食埋飯先走。趁午市未完食個早啲又平啲嘅晚餐先。午市做好多款套餐,又有各式炒粉麵飯,西式扒餐飯,常餐,特餐,秘製湯飯皇,小炒餐,蒸煮餐,有啲似茶餐廳,不過多啲蒸炒選擇。午市套餐小炒類 $60今餐想食多啲菜,所以揀左呢個午市套餐小炒類。可以喺十三款肉同十八款菜隨意配搭各一,好有彈性。包住家靚湯,白飯同熱飲。轉凍飲或汽水加$3。我哋揀左通菜同鮮牛肉。住家靚湯(跟餐)先黎兩碗住家靚湯。真係勁住家feel,係蓮藕紅蘿蔔煲豬骨,足料之餘味道好清又冇味精,正!通菜炒鮮牛肉鮮牛肉有六塊,加埋唔少通菜,冬菇,秀珍菇,西芹同少少辣椒加蒜蓉一齊炒,味道好夠,唔算太油,如果啲牛肉片嫩啲就更好啦。跟餐嗰碗白飯成座山咁。西式紅酒燴牛尾 $68見到呢個午市推廣嘅廚師推介,即刻叫黎試試先。西式紅酒燴牛尾超大兜,有六舊牛尾,好有咬口,骨膠原重,唔係炆到好腍嗰啲,要咬,但係好多肉同筋食,味道方面非常重紅酒味。其他配料有勁多稔甜紅蘿蔔,青紅燈籠椒,洋蔥,蔬菜量好豐富。個汁同牛尾一樣,都係極重紅酒味。跟西式紅酒燴牛尾有一大碟白飯。天氣

午市套餐小炒類 $60

通菜炒鮮牛肉

跟餐嗰碗白飯成座山咁。

西式紅酒燴牛尾 $68

見到呢個午市推廣嘅廚師推介,即刻叫黎試試先。
西式紅酒燴牛尾

天氣實在係太熱,見到兩杯季節冰特飲又忍唔住一人一杯升級。
紅豆涼粉冰,紅豆菠蘿冰

紅豆涼粉冰 跟餐加$12

紅豆涼粉冰下底一大pat紅豆蓉,配唔甜嘅梛奶好夾,用粗身飲管都飲到紅豆蓉。涼粉份量好多,我第一次食涼粉配紅豆呢個組合,都ok喎。

紅豆菠蘿冰 跟餐加$12

紅豆菠蘿冰好大杯。杯底好多菠蘿粒,上面一大pat紅豆蓉同碎冰,好多野食。而糖水唔會過甜。雖然菠蘿同紅豆感覺唔多夾,不過清甜嘅菠蘿令成杯野飲冇咁滯。

啲餸好住家feel,感覺算健康。餐廳好大,座位舒適,枱同枱之間幾闊落,令人食得安心。
2021-06-05
2021-06-05 367 浏览
你都長沙灣呢間客家人食小菜,咁岩我鄉下又係客家人,所以對客家菜都好熟悉,呢度嘅味道都幾正宗, 未試過正宗客家菜嘅朋友就可以嚟呢度試下啦。呢度坐位都幾闊落,坐得好舒服,而且全部都係擺圓形嘅中式餐枱,好有客家feel。首先叫咗個梅菜扣肉, 扣肉肥瘦分明,一睇就知係用咗五花腩去整啦,本人呢就最驚食到啲好瘦嘅扣肉,咁就變咗好似食豬肉咁,但呢嚿就完全唔會,而且都吸收曬梅菜嘅味道,十分之惹味。另外仲叫咗個沙薑雞,雞切得井井有條,食落都好有雞味,點埋個沙薑醬,就好有風味。菜方面叫咗個蒜蓉炒菜心,上枱好有鑊氣,而且金銀蒜算都有齊曬, 最緊要係佢炒得好均勻每一條菜上面都都沾滿咗蒜, 食落非常之惹味,最欣賞係佢連個芯都度返黎,好多餐廳都唔會咁做,因為會多左功夫。

2021-05-29 310 浏览
潮洲菜就食得多,客家菜真係第一次食🙈💚 黃酒炆雞上到枱嘅時候係熱辣辣,份量足半隻雞,黃酒味道重得嚟又唔會苦,食到(同睇到)藥材味, 有紅棗、杞子、黨蔘仲有啲我唔識嘅藥材🤣 配料有雲耳、冬菇同洋蔥,冬菇索哂啲雞汁好入味,個黃酒雞汁用黎撈飯真係一流,唔覺意食食吓就食哂成碗飯🥲💚 鬼馬焗魚腸表面焗到金黃,最上面嗰層係油炸鬼,下面係魚腸焗蛋,有好重嘅陳皮味,就咁望都望到有好多陳皮絲,魚腸嘅份量都幾多,味道比較清淡,胡椒粉隨個人喜好自己加,整體嘅味道好唔錯,美中不足嘅係焗得唔夠乾身。💚 金銀蛋上湯娃娃菜好家常嘅一道菜,金銀蛋份量多,有好多原粒炸蒜,但又唔會好重蒜頭味,雖然係好簡單嘅一道菜,但整得好好味。味道: 🌕🌕🌕🌕🌗服務: 🌕🌕🌕🌕🌑價錢: 🌕🌕🌕🌕🌑環境: 🌕🌕🌕🌕🌑------------📍 客家人 (長沙灣)長沙灣青山道193A號永業大廈地下B號舖------------

潮洲菜就食得多,客家菜真係第一次食🙈

黃酒炆雞

服務: 🌕🌕🌕🌕🌑
價錢: 🌕🌕🌕🌕🌑
環境: 🌕🌕🌕🌕🌑

------------
📍 客家人 (長沙灣)
長沙灣青山道193A號永業大廈地下B號舖
------------
黃酒炆雞
2021-05-25 924 浏览
性價比超高嘅客家人😙😙😙平日出街食野唔係日本野就西餐 今次心血來潮想食d中餐呢度既午市套餐好抵食 60幾蚊有嘢飲有湯😋而且大大份 味道仲唔錯添好食過好多酒樓😎.🎈梅菜扣肉飯 ($60)係肥仔最愛嘅梅菜扣肉飯😍一啖一肥膏😍呢d工夫菜真係越來越少地方有得食 就算有得食味道都麻麻呢個價錢原本以為會碟頭飯咁上 點知佢好貼心咁用一個碗分開另上 唔會浸到好似湯飯咁😋扣肉燜到好淋 做到入口即化既感覺而且仲非常入味 但又唔會過咸🤤最有誠意嘅地方係除咗梅菜之外 底下仲有啲菜心唔會搞到成件事太油膩 又唔會搞到啲肉壓哂喺底每塊肉都係厚切 真係好滿足😋😋.🎈菠蘿生炒骨 ($60)生炒骨到到都有 但就唔係到到都整得好食🥲一上台到咁大份就覺得好抵食 加加埋埋都有十舊咁上下 分分鐘仲多過出面一碟小菜咕嚕肉用料唔錯 啖啖肉 唔會淨係得舊骨🤣炸既火候都好好做到外脆內軟 炸粉厚度適中個甜酸汁亦做得唔錯 甜酸味道平衝 有少少醋香味 唔會好似有d茶餐廳咁 求其搵生粉水開個汁 但係冇味既.🎈總括而言價錢唔貴但食得好滿足😋除左份量足料 味道都好有誠意可以話係一間臥虎藏龍嘅餐廳👏唯一缺點就係離地鐵站都有少少距離不過絕對係一間會回頭
性價比超高嘅客家人😙😙😙
平日出街食野唔係日本野就西餐 今次心血來潮想食d中餐
餐湯

呢度既午市套餐好抵食 60幾蚊有嘢飲有湯😋
而且大大份 味道仲唔錯添好食過好多酒樓😎
梅菜扣肉飯

🎈梅菜扣肉飯 ($60)
係肥仔最愛嘅梅菜扣肉飯😍一啖一肥膏😍

最有誠意嘅地方係除咗梅菜之外 底下仲有啲菜心
唔會搞到成件事太油膩 又唔會搞到啲肉壓哂喺底
每塊肉都係厚切 真係好滿足😋😋
菠蘿生炒骨

🎈菠蘿生炒骨 ($60)
生炒骨到到都有 但就唔係到到都整得好食🥲

不過絕對係一間會回頭嘅餐廳🤤
餐湯
  • 梅菜扣肉
2021-05-23 227 浏览
朋友話好耐唔食客家菜,啱啱好來到長沙灣,呢度有間餐廳「客家人」空間好大,乾淨舒適,員工好熱情。我啲來得早,樓下唔咩客,所以上菜好快。圍村獅頭鵝:好大一煲,一上檯香味撲鼻而來,鵝肉份量十足,肉鬆軟且吸收秘制料酒,使鵝味唔會太重,讓人欲罷不能。枝竹軟且完美啲吸住湯汁,好好食!黑木耳好脆。整道煲真啲正!紅燒乳鴿:乳鴿表皮香脆,唔會太多油,肉質幼嫩。蒜蓉通菜:通菜唔止單單加蒜蓉,仲加佐秘制料酒,使通菜更加香濃好味。兩人食晒呢D食得好飽,餐牌上仲有好多其他嘢睇起來好好味,下次再來幫襯!
2021-05-20 191 浏览
今日同老公去長沙灣走親戚,回家前路過客家人,睇到餐牌,諗起好久冇下餐廳食炒菜,就入店叫左3菜飽肚。先上桌係椒絲腐乳炒通菜,呢道菜要讚下廚師,手藝了得,通菜好鮮嫩,而且不會變黃,出水。成碟從上盤到買單都好新鮮,味道都好正。主菜嗌左客家鹽焗雞,雞醃得好入味,就算唔要沙姜汁都好好味,好慫飯。雖然得半隻雞,但分量都不少,夠吃。另一份嗌左沙嗲金菇肥牛煲,肥牛煙煙韌韌,好彈牙,粉絲分量好多,好滑,而且好入味,好香。還加左菠蘿提味。成道菜啲性價比都好高。呢間餐廳嘅招呼都好好,好有禮貌。值得做回頭客。
呢間餐廳嘅招呼都好好,好有禮貌。值得做回頭客。
椒絲腐乳炒通菜
客家鹽焗雞
2021-05-20
椒絲腐乳炒通菜
客家鹽焗雞
2021-05-20 150 浏览
是日同honey去長沙灣,見到哩間客家人,身為客家人的我,當然陪感親切,所以同honey決定去哩間食晚餐見到本menu,有好多不同的客家菜、,樣樣都系自己食開的,最特別系佢哩個公雞logo的餐具,真係好懷舊,點左水仙茶都唔錯,有茶味,另外有碟花生食下,菠蘿生炒骨汁醬都多,酸酸甜甜,另外感覺醬汁有少少山楂味客家鹽焗雞(半隻)客家人最重要的餸,雞味重,碟邊都系熱熱地,另外比埋碟醬,味道唔錯焗四蔬葡汁焗的四蔬,有不同的菜,葡汁甜甜地,汁料送飯一流,芝士溶溶地都唔錯。白飯飯後會送埋甜品,木瓜雪耳糖水作為飯後甜品!

見到本menu,有好多不同的客家菜、
,樣樣都系自己食開的,

菠蘿生炒骨
汁醬都多,酸酸甜甜,另外感覺醬汁有少少山楂味

客家鹽焗雞(半隻)

焗四蔬

白飯

飯後會送埋甜品,木瓜雪耳糖水作為飯後甜品
2021-05-18