餐厅: 容記小菜王
资讯:

2023-11-27 128 浏览
今日一家4口到太子食晚飯,平常老爸同阿媽都喜歡約朋友去容記飲早茶。其實呢度的晚市都好經濟實惠又有水準。店舖裝修明亮企理,店員服務勤快有禮。除可選餐牌內的特色或招牌菜式,仲有好多時令菜、特惠菜及多款套餐選擇。茶位每位$15,另有醒胃前菜醃青瓜$25.-原條虎班三寶 $368.-清蒸原條沙巴虎斑(約1斤)師傅掌握時間十分好,魚肉質感嫩滑,配上大量蔥絲、薑及蔥段,淋上自調蒸魚豉油,蒸魚豉油不會過鹹,更突顯鮮甜。豉油王大海蝦 (半斤)海蝦大隻份量足,蝦身炒得乾身香口,蝦肉鮮香彈牙,豉油味均勻佈滿蝦身,食的時候連蝦殼都帶鮮味。蜜汁叉燒 (例)叉燒有燶邊🥰,厚切叉燒啖啖肉,質感軟腍肥瘦適中,蜜汁香味突出。咸魚雞粒炒飯 $108.-飯粒炒到粒粒分明又軟熟,加埋咸魚及雞粒,令味道更加豐富及香口。燒汁鐵板原條茄子 $98.-大大件茄子中間夾著肉餡,味道鹹香鮮味,有淡淡的鹹魚香味,茄子炸過後再打上芡汁,放在鐵板上保持熱度,茄子熱辣辣又多汁,零舍好食。
今日一家4口到太子[容記小菜王]食晚飯,平常老爸同阿媽都喜歡約朋友去容記飲早茶。其實呢度的晚市都好經濟實惠又有水準。

茶位每位$15,另有醒胃前菜醃青瓜$25.-

原條虎班三寶 $368.-
清蒸原條沙巴虎斑(約1斤)

豉油王大海蝦 (半斤)

蜜汁叉燒 (例)

咸魚雞粒炒飯 $108.-

燒汁鐵板原條茄子 $98.-

2023-11-22
2023-11-24 131 浏览
容記小菜王 位於太子站附近🌟太子道西123號地舖未去到已經見到大大招牌🤩先係樓下登記攞位、再搭升降機上樓店內空間感大😃更安排左卡廂比我叫左2款小食同1款主食🤭真好味絕對值得推介俾大家😁份量足✅即叫即炒🤝夠哂鑊氣🔥🌟容記小炒王 $128 材料豐富👏🏻又夠味😆配上XO醬好惹味有香脆腰果、大大隻蝦仁、蝦乾、脆魚仔、魷魚🦑配上韭黃、同紅、黃椒😃超好味鹹魚蓉煎肉餅$98 煎到外皮香脆同時保留到肉汁😁單食好香口、配飯食一流楊州炒飯 $98 估唔到份量係禁多飯粒吵到金黃🤩粒分明配上叉燒,菜心同蝦仁 口感層次豐富
容記小菜王
位於太子站附近🌟太子道西123號地舖
未去到已經見到大大招牌🤩

先係樓下登記攞位、再搭升降機上樓
店內空間感大😃更安排左卡廂比我

叫左2款小食同1款主食🤭真好味
絕對值得推介俾大家😁
份量足✅即叫即炒🤝夠哂鑊氣🔥

🌟容記小炒王 $128
材料豐富👏🏻又夠味😆配上XO醬好惹味
有香脆腰果、大大隻蝦仁、蝦乾、脆魚仔、
魷魚🦑配上韭黃、同紅、黃椒😃超好味

鹹魚蓉煎肉餅$98
煎到外皮香脆同時保留到肉汁😁
單食好香口、配飯食一流

楊州炒飯 $98
估唔到份量係禁多
飯粒吵到金黃🤩粒分明
配上叉燒,菜心同蝦仁 口感層次豐富

用餐优惠
試食活動
  • 容記小炒王
2023-10-31 471 浏览
今次同朋友去食中菜,上網見到容記都幾多好評,而且位置又夠哂方便,就決定揀呢間去食,估唔到平日都幾多人幫襯,如果假日嚟食最好訂定位會好啲。 兩個人叫咗3個小菜已經夠哂,唔洗再叫飯都得😆 容記第一嘴🐙第一嘴其實係指墨魚嘴,用炸粉包住墨魚嘴去炸,墨魚嘴爽口又大粒,食落有椒鹽味,再點埋喼汁就更滋味,而且估唔到一碟入面有咁多粒嘴!!!! 蜜汁叉燒(例牌)朋友鍾意食叉燒,所以叫咗個例牌。呢度叉燒係厚切同半肥瘦,食落啖啖肉有咬口,但個人鍾意切得薄啲,因為變相可以食多幾嚿🤭🤭🙈🙈叉燒頭尾有少少燶邊,呢啲位就最香口。 拔絲鳳梨咕嚕肉咕嚕肉大大嚿又帶點肥,炸完食落就夠哂香口,醬汁酸甜味啱啱好,再配埋青椒洋蔥菠蘿一齊炒,夠哂香氣。 另外,呢到會有前菜青瓜木耳,酸酸味味,夠哂開胃。 #hk #hkfood #foodie #hkfoodie #foodstagram #instafood #foodlover #hkrestaurant #travel #hktravel #hklife #香港 #香港美食 #香港餐廳 #容記小菜王 #容記 #太子 #旺角 #Mongkok #princeedward

兩個人叫咗3個小菜已經夠哂,唔洗再叫飯都得😆

容記第一嘴🐙

蜜汁叉燒(例牌)

拔絲鳳梨咕嚕肉

另外,呢到會有前菜青瓜木耳,酸酸味味,夠哂開胃。

2023-10-25 399 浏览
🔸 蜜汁叉燒王   $138香港嘅燒味裏面,叉燒係最出名嘅,容記嘅叉燒就係出名嘅出名,真係稱得上係至尊燒味😚叉燒大大碟上枱,畀足一條梅頭肉,浸住蜜汁上面,叉燒肉就比較肥美,食落入口鬆化,味道甜蜜蜜。可以食出啲叉燒,係新鮮燒製嘅,因為肉質仲喺爽口㗎,唔似其他叉燒為咗要做得鬆軟,只喺得嗰淋字。蜜味燒汁唔會太過甜,係好香好惹味,真係要沾多啲蜜汁😋味道:8/10性價比:7/10🔸 拔絲鳳梨咕嚕肉    $88呢個係比較抵食嘅小菜,其實容記講得話係【小菜王】,樣樣小菜都做得好出色,不過一般都過百元,這嗰菜百元內,咕嚕肉都做得大碟夾底食。呢個咕嚕肉喺傳統做法,係冇骨㗎。 應該係將啲半肥瘦豬肉片 卷住啲蛋汁一齊上粉才落油鑊炸,所以係啖啖肉,肉香濃郁,酸甜汁包住炸脆咗嘅咕嚕肉,成為 酸酸甜甜嘅小菜,做得色香味俱全,送飯一流🤪伴菜除咗有甜蜜菠蘿粒之外,仲有好爽脆嘅洋蔥同埋青红椒。味道:8/10性價比:7/10酸菜 :青瓜雲耳 每碟 $15 茶位 每位  $12▪️🔹環境: 傳統嘅港式茶居,舖位喺正鬧市轉角,入門口要搭𨋢上一樓,其實樓上都幾大,有兩邊對街卡位,坐得好闊落又可以睇到街景,服務都好週到。🗣另須加
🔸 蜜汁叉燒王   $138

蜜味燒汁唔會太過甜,係好香好惹味,真係要沾多啲蜜汁😋
味道:8/10
性價比:7/10

🔸 拔絲鳳梨咕嚕肉    $88

伴菜除咗有甜蜜菠蘿粒之外,仲有好爽脆嘅洋蔥同埋青红椒。

味道:8/10

性價比:7/10

酸菜 :青瓜雲耳 每碟 $15

茶位 每位  $12

▪️

🗣另須加一服務費
2023-10-24
  • 蜜汁叉燒皇
本來打算今晚到旺角食晚餐,但由於等友人的關係,於是行下行下便到了太子。結果友人提議到此酒樓食晚飯,我都贊成👍🏻!我們看看餐牌,又看看身邊食客點什麼菜式。剛好身旁一張枱點了一道「蜜糖🍯薯仔牛柳粒」,我見到都想食,因為曾經試過在深水埗某菜館食過此道菜,好好食,記憶中這道菜的薯仔超好食,因為會整到好似「拔絲」咁,因此都想再食,也期待這間會有深水埗一些酒家的水準。之後,再點多一個「酥炸九肚魚」,其實我睇錯餐牌,以為是椒鹽九肚魚。。。。😞最後,見到餐牌上的楊洲炒飯很吸引🤩睇落好似好好味咁,所以都點了這個家中一定炒不到的經典炒飯,因為,我個人認為,酒樓的大廚或廚師,必定會炒出一碟很有水準的「楊洲炒飯」!所以滿心期待!當我們期待中是,先來的是「九肚魚」。。。。一見到,心知不妙!😒心諗「點解個樣咁既?」一點也不似椒鹽,這刻才發現這個是「酥炸」,而不是「椒鹽」。當然,我們都照食,但超級失望是,九肚魚外的粉漿厚到太誇張🙈啦!我最後要用匙羹,慢慢把所有粉漿弄走,先食到魚肉。魚的大小屬於偏細條的,頭幾條都食,但食到最後幾條,我食到魚腥味,立即不想再食,我決定放棄了!之後到牛柳粒,擺碟是沒問題,可以,當我第一口

之後到牛柳粒,擺碟是沒問題,可以,當我第一口咬個薯仔時,心情又下滑了!
因為之前食過這道菜,薯仔外皮應該是焦香硬(硬是因為有蜜糖🍯的關係,食落似拔絲感覺,而內裡是軟身),可是,這店的薯仔內外都好一致,都是「軟」身的,十分之失望😞!不過,牛柳粒數量合理,味道濃厚。我認為,這菜的「蜜糖」本應是將🍯薯仔和牛柳之間的聯繫的重要元素,可是,這碟餸,卻做不到這種和諧感,而大感失望是薯仔🥔。。。。。

最後,終於到期待已久的「楊洲炒飯」上場,一上台,我又經歷第三次失望😞
未食,便知「不妙」。飯一睇便知道是「軟林林」,已經🥺!

講真,一碟炒飯最基本都應該炒到粒粒分明,但明顯,一眼便知道是「林」,我食了一口,飯是充滿蛋香,叉燒,蝦都可以,但當同「飯」一齊食,便大打折扣!我本身十大期待食一碟炒得乾身的炒飯,但,萬萬沒想到,結果會是這樣。。。。。

補充一下,這酒樓的職員和經理的服務態度都是友善的。員工質素是ok!
2023-10-23 340 浏览
整體不錯。服務態度可以、食物好吃,衛生情況可以、價錢合理。應該會再幫襯。當晚6個大人、叫了7餸1飯,有燒味、咕嚕肉、中式牛柳、焗魚腸、炸物、1瓜1菜,及炒飯,冇叫飲品,最後買單$1200。每樣食物的好味度也是中上,除了炸九肚魚,個人最喜歡是焗魚腸。要數缺點,張枱太細有些逼,食完有些口乾,要飲很多水,可見重口味。建議前往前最好預先book枱,星期日當晚入座率有九成。下次會試下燒鵝,當晚部長推介,其他餸會再encore,除了炸九肚魚(這個一般)。

• 焗魚腸,中式炒牛柳,叉燒
2023-10-19 253 浏览
今日同媽媽撐枱腳,去左一間米芝連推介嘅中菜館,嗌左啲小菜食,平平淡淡又一餐☺️🥬濃湯海鮮什菜煲($138)什菜煲份量好多,煲入面有著唔同種類嘅蔬菜,包括西蘭花、菜心、小棠菜、鮮菇等等☺️而海鮮都有好多唔同款,好似係鮮蝦、螺咁,全部食落都好有鮮味,索晒湯底清清地嘅味道🥰而湯底清清甜甜咁、飲落一啲都唔頸渴,湯飯加埋啲索晒湯嘅粉絲咁食一流🥣🍖馳名陳醋骨($138)陳醋骨味道甜甜酸酸咁,好開胃,而且啲汁啲都唔油,亦都唔會太濃味!而佢嘅肉質都幾淋,好易就咬開👍🏻⚫️芝麻卷($28)芝麻卷送上嚟嘅時候熱辣辣咁,好暖胃☺️佢地亦整得比較淋身,食落質感有柔軟🤪而黑芝麻味都好出,唔會太甜,係好原汁原味嘅黑芝麻味👍🏻評分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5

🥬濃湯海鮮什菜煲($138)

🍖馳名陳醋骨($138)

⚫️芝麻卷($28)

評分:⭐️⭐️⭐️⭐️/5

2023-10-15 268 浏览
呢次去左太子同朋友聚下,朋友鍾意食中菜就揀左呢間容記小菜館,我地叫左幾個必試既招牌, 容記第一咀同拔絲鳳梨咕嚕肉, 仲加左個set原條虎班三寶,包一條清蒸原條沙巴虎班,豉油皇大海蝦同例牌蜜汁叉燒。 容記第一咀($98)這道菜用鮮嫩的墨魚咀炸至金黃酥脆,外層酥脆,墨魚咀爽嫩多汁,搭配喼汁真係令人回味無窮😝😝 虎班三寶set ($368)清蒸原條沙巴虎班:原條沙巴虎班,用清蒸方式烹調,魚係即叫即蒸,魚肉鮮嫩,肉質緊緻,加豉油薑蔥,用嚟送飯一流呀👍🏻👍🏻👍🏻豉油皇大海蝦大蝦新鮮彈牙,經過豉油皇炒,每一啖都係滿滿的海鮮鮮甜,作為開胃菜真係一流呀🤩🤩蜜汁叉燒不得不提嘅係呢間中菜館嘅燒味,我地叫set 就試左佢個叉燒, 呢個叉燒入口酥軟多汁,肉質鮮嫩,加左蜜汁醬料融合後的甜鹹風味,真係好耐冇食過咁好食嘅叉燒啦 😝😝😝大推比大家拔絲鳳梨咕嚕肉($88)呢度拔絲就比較少啦,不過自己就比較鍾意佢咕嚕肉唔會炸得太厚粉,又真係做到外酥內嫩個口感,最適合一啲想減肥,但又唔係好鍾意食炸嘢嘅朋友 。另外我覺得都做得好好,建議大家都黎試一試☺️☺️👍🏻👍🏻

容記第一咀($98)

虎班三寶set ($368)
清蒸原條沙巴虎班:

豉油皇大海蝦

蜜汁叉燒

拔絲鳳梨咕嚕肉($88)
  • 容記第一咀
  • 拔絲鳳梨咕嚕肉
  • 蜜汁叉燒皇
2023-10-15 253 浏览
有親戚返左黎,梗係要搵地方食飯,屋企人就叫我book依間餐廳試下。人多就叫左個海鮮套餐食同幾個小菜。個套餐$888有唔碟海鮮,雖然份量唔算大,但係都算抵食。啲海鮮都真係唔錯,好好食。個龍蝦伊麵味道唔錯,龍蝦份量都唔算少,都夠我哋一行十個人一人一件。另外原來依度有焗魚腸食,依家真係好少地方有得食,仲要有好多魚腸,啖啖都有最後見到隔離枱叫甜品食,我地又忍唔住叫黎試下。叫左個斑蘭糕同芝麻卷食,新鮮熱辣辣即整出黎

焗魚腸
龍蝦伊麵
2023-10-14
焗魚腸
龍蝦伊麵
2023-10-08 288 浏览
朋友係澳洲返黎香港諗住帶佢食小菜點知午餐冇小菜最終變左飲茶5個女仔叫成枱野好恐怖😂😂以下係叫左既食物。都冇咩特別既。飲茶會食既野不過不得一提個化皮燒腩仔個皮好脆🤭燒鵝都ok 既😏虎皮尖椒真係好過癮。次次見到有都必點。個鵝掌翼係咁多野黎講最唔好食。乾爭爭又無咩味。不過整體不過不失。鮮蝦炸雲吞原隻蝦餃皇薑蔥牛柏葉鮮蝦菜苗餃蜜汁叉燒腸豉椒虎皮尖椒班蘭千層糕擂沙煎堆仔滷水鵝掌翼鮮蝦脆春卷豉椒牛肉炒河極品燒鵝皇北茹棉花雞鮮蝦魚翅餃化皮燒腩仔
朋友係澳洲返黎香港諗住帶佢食小菜
點知午餐冇小菜
最終變左飲茶

5個女仔叫成枱野好恐怖😂😂
以下係叫左既食物。都冇咩特別既。
飲茶會食既野

不過不得一提個化皮燒腩仔個皮好脆🤭
燒鵝都ok 既😏
虎皮尖椒真係好過癮。次次見到有都必點。
個鵝掌翼係咁多野黎講最唔好食。
乾爭爭又無咩味。
不過整體不過不失。

鮮蝦炸雲吞
北茹棉花雞
鮮蝦魚翅餃
化皮燒腩仔
2023-10-06 246 浏览
同朋友嚟太子想食小菜,見評價幾好就嚟左試!餐廳有2層,地下就接客用。叫左3個小菜!啲侍應姐姐都好nice~ 一坐低已經過嚟接待! 叫左一個蟹粉粉絲煲,份量超多,3-4人份量。同朋友食淨左好多😂😂容記小炒王又好抵食,又多配料又大碟!最後對容記第一嘴 - 炸墨魚嘴有少少失望,粉太厚🥲但夠晒大粒,份量又好夠。一班人去食飯一定夠食, 又熱又脆, 墨魚嘴非常爽口!Overall體驗都幾好!會再嚟食😋😋😋😋😋
Overall體驗都幾好!會再嚟食😋😋😋😋😋
🚩太子道西🚩食小菜,點會唔食米芝蓮推介既容記小菜王🧐所有既小菜相當有鑊氣,燒味同各式各樣既廣東菜式都唔輸蝕😀雪菜肉絲炆米普通既一碟炆米其實唔簡單,就食得出佢炒野係超人鑊氣,同普通出面食既係有分別的馳名陳醋骨最鐘意食佢呢個骨,甜甜酸酸咁,仲要好多好多肉😋😋💡總結米芝蓮既推介絕對無錯,鑊氣夠份量大,最後覺得要多d人一齊食,就可以食多d款式😋📍 容記小菜王 (太子)🗺️ 太子太子道西123號地舖

🚩太子道西🚩

雪菜肉絲炆米

馳名陳醋骨
最鐘意食佢呢個骨,甜甜酸酸咁,仲要好多好多肉😋😋

📍 容記小菜王 (太子)
🗺️ 太子太子道西123號地舖
🐮容記小炒王 🐮每位店員都非常好客做野又有效率👍🏻🐮#hkbeeflover_中式🐮#hkbeeflover_太子• • • 🐮🐮評價🐮🐮米芝蓮中菜館 名不虛傳 份量夠大 食物水準高中式牛仔柳 $128牛仔柳有6件 件件都夠哂大 非常濃稠嘅汁 我鐘意佢夠酸 比平日只得甜嘅牛仔柳更加開胃推介👍🏻🐮滿分為5個emoji🐮評分也以性價比作衡量軟腍:✨✨✨✨牛味:🐮🐮🐮🐮其他食物評價 容記第一嘴 - 炸墨魚嘴 $98 果然係必叫✨勁大粒份量真係好夠一班人去食飯一定夠食又熱又脆 墨魚嘴非常爽口 鮑汁雜菌自家製豆腐 $98呢個真係出乎意料地好味 極度推介 老人家一定超鐘意食 蛋味非常濃有啲似玉子豆腐 但佢更加好味!碗飯都真係夠哂大😂• • •🐮女友總評分 🤎🤎🤎🤎🤎🐮男友總評分 🤎🤎🤎🤎🐮容記小菜王太子太子道西123號地舖
🐮容記小炒王 🐮

中式牛仔柳
容記第一嘴
鮑汁雜菌自家製豆腐
2023-09-15 372 浏览
終於有機會再嚟容記食飯,今次同屋企人嚟食,水準都同以前差唔多。首先覺得容記小炒王真係好抵食,又多配料又大碟,味道又OK。食咗個煎蝦, 味道其實幾好,不過媽媽仲係話可以自己喺屋企煮😂最重要嘅係容記第一咀,每次黎都會叫呢個,惹味餘又唔使成日都係食椒鹽魷魚🦑,而且粒粒墨魚咀都咁大粒,又有咬口。仲有買少見少嘅雞蛋焗魚腸,呢啲港式野真係越來越少地方可以食到,點都要叫嚟試下,希望遲啲唔會失傳啦😂最後見隔籬枱叫咗個懷舊港式焗布甸,即刻叫咗兩個嚟試試,味道都唔錯,如果可以多啲蓮蓉就更加好。
有位甩頭髮疑似經理嘅白衫人士只因員工記錯時間提早換點心紙就不斷辱罵員工,聲大夾惡,令到樓面全部員工都畏首畏尾,驚做多錯多,無心機做野,成個氛圍極其緊張,場面十分不愉快。唔明點解大家都係打份工要問候屋企人,態度惡劣,員工做得唔開心食客點會開心。建議食店於培訓選人方面可以選用一啲識尊重其他人嘅人,而唔係呢啲個位高少少就恰其他員工嘅人,遇到呢啲事真係食都唔開胃。食物方面正正常常,不過不失,唔係特別好食,唔值得受啲咁嘅氣,無野食係附近街邊求其食啲野都好過食呢間。