餐厅: 容記小菜王
资讯:

2023-02-13 266 浏览
1️⃣揚名國際燒肉(大/細)呢到嘅燒肉有兩個size 選擇今次要咗個細size $98有兩個醬汁提供 甜麵醬同wasabi 甜麵醬就係食片皮鴨跟開嘅個種味同燒肉一齊食會有種食緊鴨嘅錯覺😂😂Wasabi 唔會太攻鼻 個人鐘意前者多啲😉2️⃣拔絲鳳梨古嚕肉 $88咕嚕肉係真材實料 肥瘦適中炸粉唔會太厚實 但拔絲效果可更明顯3️⃣小炒皇 $98材料有魷魚 韭菜 腰果 蝦仁等⋯微微香辣 屬於入門bb 辣就算小朋友都啱食 送飯良品4️⃣ 馳名陳醋骨 $138鐘意食開胃/酸甜野嘅一定要叫先走油後上陳醋汁 小朋友都會讚😂😂唔係得排骨 肉感明顯易咬5️⃣(有營)花菇紅燒豆腐 $88豆腐係其中一樣減脂又飽肚嘅首選豆腐保持嫩滑 有菜芯同冬菇嘅加持成個餸當堂健康又豐富總結小菜大大碟 味精感唔重調味唔會過濃 平日夜晚都爆滿適合一家人過嚟飯聚❣️
1️⃣揚名國際燒肉(大/細)
呢到嘅燒肉有兩個size 選擇

總結小菜大大碟 味精感唔重
調味唔會過濃 平日夜晚都爆滿
適合一家人過嚟飯聚❣️
2023-02-10 165 浏览
平日最鍾意食家常便飯有時唔想煮 都會出去食下小炒今日食依間小菜位於太子 - 容記小菜王當日安排一樓近𨋢口嘅卡位四人座位 都幾闊落一坐低就有小食 - 雲耳青瓜🥒平時都好鍾意食依款小食味道調教得好好 十分開胃👍主食方面 我地分別叫左5樣1. 招牌燒肉(細)個樣相當靚仔,跟上兩個醬汁,應該係甜醬同芥末,任君選擇💁🏻‍♀️ 燒肉脂肪比例層次分明,入口唔會過分油膩同死咸,可以一試2. 拔絲咕嚕肉Always my favourite💕 外皮脆 肉質嫩 絕對唔會過甜或過酸而且每一舊大細相約 炸粉亦唔會太厚😋3. 紅燒北菇豆腐嘩!一黎到第一個感覺係雖然佢唔係用砂煲上,但份量十足!大大舊豆腐仲可以當飯食頂頂肚🤣4. 陳醋骨😍又是小編必食小炒,甜甜酸酸嘅味道十分吸引一碟太約十條🦴左右,啖啖肉,好適合送飯,甜酸比例適中,唔會好似坊間某啲餐廳過酸或甜到封喉5. 容記小炒皇這乃是每間餐廳嘅必殺!所選用料/火喉 都睇得出師傅嘅功架👨‍🍳 今次依碟小炒皇好惹味,雖然我唔食得辣,但依個餸對我嚟講完全唔係問題😌 唔會過分搶喉,食到尾又唔會成碟油😜✴️溫提:由於物價上漲,部份小菜已經加價,餐牌上嘅價錢未必準確,建議落單前問
平日最鍾意食家常便飯

一坐低就有小食 - 雲耳青瓜🥒
平時都好鍾意食依款小食
味道調教得好好 十分開胃👍

主食方面 我地分別叫左5樣
1. 招牌燒肉(細)
燒肉脂肪比例層次分明,入口唔會過分油膩同死咸,可以一試

2. 拔絲咕嚕肉
而且每一舊大細相約 炸粉亦唔會太厚😋

3. 紅燒北菇豆腐

4. 陳醋骨😍
又是小編必食小炒,甜甜酸酸嘅味道十分吸引

5. 容記小炒皇

✴️溫提:由於物價上漲,部份小菜已經加價,餐牌上嘅價錢未必準確,建議落單前問一問侍應為準
2023-02-08 215 浏览
良朋好友聚餐,今晚食咗都幾多餸,4個人食咗7個餸,2支啤酒+2罐黑啤。由於掛住食關係,相片唔整及碟碟都食到大半先記得影,請見諒。泰式鳳爪海蜇鳳爪爽口,辣味剛剛好,略嫌海蜇太碎。燒肉好食,唔會好咸、皮脆唔肥。小炒皇呢個不得了,料足有獲氣,有蝦干、魚仔干及魷魚。海皇撈粉絲粉絲炒得乾身,椰菜食落有d脆口。天下第一咀個人覺得失色,粉厚墨魚咀炸時間唔夠,無咗彈牙口感。雞油豆苗正正常常,唔多講炸蝦餅一般啦,足料味道可以,但炸得唔夠或搓得唔夠膠,內裡比較鬆散總結:好耐都無幫親過容記,因為幾年前食過,環境好嘈,坐係圓枱同對面個朋友傾偈,好似嗌交咁先聽到,今次再食仲於有番好感,一定會再嚟食過。

泰式鳳爪海蜇

鳳爪爽口,辣味剛剛好,略嫌海蜇太碎。

燒肉

好食,唔會好咸、皮脆唔肥。

小炒皇

呢個不得了,料足有獲氣,有蝦干、魚仔干及魷魚。

海皇撈粉絲

粉絲炒得乾身,椰菜食落有d脆口。
粉絲撈蝦米

天下第一咀
個人覺得失色,粉厚墨魚咀炸時間唔夠,無咗彈牙口感。
天下第一咀

雞油豆苗
正正常常,唔多講
雞油豆苗

炸蝦餅
一般啦,足料味道可以,但炸得唔夠或搓得唔夠膠,內裡比較鬆散
炸蝦餅

2023-02-07
粉絲撈蝦米
  • 海皇撈粉絲
  • 小炒王
  • 揚名國際燒肉(細)
2023-01-31 280 浏览
一班兄弟決定去慶新春,慕名而來容記,因聞說是登上「米芝蓮車胎人美食推介」的食店。簡樸節儉,量入為出是美德,我們點了八人F餐。是各項節慶套餐最經濟但也夠吸引。翡翠炒虎斑球做得的確不錯。還有海皇大生翅。大蝦伊麵也美味。不過,如果這就叫米芝蓮車胎人美食,席上有人表示失望。可能水準因驕傲而下降?但最不開心是,我們訂座6時,未坐定就重覆了三次(很重要,故重覆三次)要8時前離席。是否因為我們訂的是最便宜的?即時感到被瞧不起。請他們給辣椒醬,聲明是20元的。潛台詞是「我有預先講好的。」我們很合作,結果,是他們衝鋒上菜後,卻漏了一盤,要我們催促。結果我們也只不過是7點半便埋好單。免得阻他們營業。也免我們受人白眼。當然,我們也不會再去了。
翡翠炒虎斑球做得的確不錯。還有海皇大生翅。大蝦伊麵也美味。
免得阻他們營業。也免我們受人白眼。
當然,我們也不會再去了。
2023-01-30
2023-01-23 236 浏览
大年初二,一家6口食晚飯,樣樣都無:椒鹽鮮尤-冇椒鹽九吐魚-冇焗魚腸-冇聖子-冇有嗰啲質素都非常差,完全唔值:燒鵝-又瘦又乾冬菇生菜-冬菇好似無炆過咁,無味黃金蝦球-啲蝦唔爽嘅,勁多油總之一定唔會再去。
大年初二,一家6口食晚飯,樣樣都無:
椒鹽鮮尤-冇
椒鹽九吐魚-冇
焗魚腸-冇
聖子-冇

有嗰啲質素都非常差,完全唔值:
燒鵝-又瘦又乾
冬菇生菜-冬菇好似無炆過咁,無味
黃金蝦球-啲蝦唔爽嘅,勁多油

總之一定唔會再去。
2023-01-23
2023-01-22 203 浏览
兩個人食飯真係好少食中菜,你見今次出中菜post就知呢間「容記小菜王」唔少野😋兩個人食四個餸食到捧住個肚走😆————————————————🥇椒鹽墨魚咀($138)👍🏻熱辣辣一大碟,炸到脆卜卜🦑,加埋椒鹽仲好味🥈招牌沙拉骨($138)👍🏻厚厚嘅肉排加埋沙律醬,完美嘅配搭🥉紅燒乳鴿($68)👍🏻乳鴿雖然好似細細隻咁,但其實都好幾多肉下🐥,沾埋椒鹽就更加惹味👅海皇什菜煲($148)👍🏻食完肉當然要食返啲菜,雜菜煲乜都有就啱晒喇!仲要有帶子同珊瑚蚌,非常豐富!💬 過年梗係要食中菜😋———————————————— ​味道:🌕🌕🌕🌕🌑抵食:🌕🌕🌕🌕🌑服務:🌕🌕🌕🌕🌑環境:🌕🌕🌕🌕🌑————————————————📍 容記小菜王:太子太子道西123號地
————————————————
🥇椒鹽墨魚咀($138)
👍🏻熱辣辣一大碟,炸到脆卜卜🦑,加埋椒鹽仲好味

🥈招牌沙拉骨($138)
👍🏻厚厚嘅肉排加埋沙律醬,完美嘅配搭

🥉紅燒乳鴿($68)

👅海皇什菜煲($148)

💬 過年梗係要食中菜😋
​味道:🌕🌕🌕🌕🌑
抵食:🌕🌕🌕🌕🌑
服務:🌕🌕🌕🌕🌑
環境:🌕🌕🌕🌕🌑
📍 容記小菜王:太子太子道西123號地
2023-01-21 230 浏览
屹立於太子十字路口嘅耀眼霓虹燈招牌💡,寫住「容記小菜王」五個大字,背後係一道道鑊氣小炒🥘。臨近新年,中菜館特別多人等位,氣氛亦更加好。雖然得兩個人食,見到每道菜都咁吸引,都忍唔住叫多兩個餸😋,又食到捧住個肚走。————————————————👅海皇什菜煲($148)👍🏻食得多肉當然要食返啲菜,雜菜煲就啱晒心大心細嘅你,特別有埋蝦仁🍤、帶子仔、珊瑚蚌等海鮮嘅加持,更加豐富!👅椒鹽墨魚咀($138)👍🏻一大碟墨魚咀都唔係咁容易搵到,炸到圓轆轆又脆卜卜🦑,加埋椒鹽就更加惹味👅 招牌沙拉骨($138)👍🏻厚厚嘅肉排多汁嫩滑,加埋沙律醬嘅甜美,大人小朋友都鍾意👧🏻👦🏻👅紅燒乳鴿($68)👍🏻唔好睇佢乳鴿細細隻,其實都好多肉㗎🐥,調味恰到好處,即使唔沾椒鹽都非常夠味————————————————🚩總結:口碑好嘅小菜王👑———————————————— 🌟注意:臨近新年菜單可能有調動,菜式及價錢按餐廳作準————————————————📍 容記小菜王地址:太子太子道西123號地舖🗺地區:#bem太子📥分類:#bem中菜💰人均消費:#bem_201至400蚊

————————————————
👅海皇什菜煲($148)

👅椒鹽墨魚咀($138)

👅 招牌沙拉骨($138)

👅紅燒乳鴿($68)

🚩總結:口碑好嘅小菜王👑
————————————————
🌟注意:臨近新年菜單可能有調動,菜式及價錢按餐廳作準
📍 容記小菜王
地址:太子太子道西123號地舖

🗺地區:#bem太子
📥分類:#bem中菜
💰人均消費:#bem_201至400蚊
2023-01-20 194 浏览
歲晚行花市響太子搵食,網上介紹呢間米芝蓮食肆,就決定睇睇咩來頭。其實門面同一般小區細酒樓冇乜差別,環境比較狹窄,絕對唔係一個同朋友坐低慢慢傾偈吞食物嘅地方。我哋兩個人叫咗兩個餸:1)鳳梨咕嚕肉 ($118)以環境來說價錢偏貴,見咕嚕肉上枱時熱辣辣都有些期待,雖然外表出煙,點知個心係凍嘅,最初以為中伏,居然入口外面甜酸而鬆脆,都是唔錯。2)京蔥爆海參 ($198)碟頭好大,海參同冬菇都好多,海參爽滑但冇味,但以這個價錢這個份量就不能投訴,未到正常,份量絕對冇欺埸食物質素正常,個人覺得說不上什麼米芝蓮,明顯連歲晚食物價錢也貴了。純粹抱住試吓嘅心態無妨,不要有太大期望。

我哋兩個人叫咗兩個餸:

1)鳳梨咕嚕肉 ($118)

2)京蔥爆海參 ($198)

純粹抱住試吓嘅心態無妨,不要有太大期望。
咕嚕肉
驚蔥爆海參
咕嚕肉
驚蔥爆海參
2023-01-20 71 浏览
原本經OpenRice訂咗聽晚食團年飯,餐廳沒有任何通知情況下取消我的訂枱,打電話去問嘅時候服務態度勁差,仲要cut線!無論餸菜幾好食,咁嘅服務態度一定唔會幫襯😡
無論餸菜幾好食,咁嘅服務態度一定唔會幫襯😡
2023-01-20
2023-01-09 93 浏览
之前經openrice訂座已經confirm booking,食之前一星期單方面話「餐廳已滿座」取消咗我個Booking。打電話去查詢點解確認咗之後無故取消,職員第一次聽電話後叫我等等,然後hold住我條線5分鐘唔理,再打去直情唔接。之後用133打過去又即刻有人聽,但職員叫我五點後打去問經理,我話留低電話叫經理回覆,職員話唔得,一定要你打嚟,我話你哋無端端取消booking仲要我自己打嚟問?職員重申「一定係咁架!」,我都未講嘢佢就單方面cut線!態度極為惡劣!!
1️⃣紅燒乳鴿乳鴿外皮脆皮香口,肉質嫩,如果唔係叫咗咁多餸,真係想叫多幾隻嚟食😂😂😂2️⃣極品燒鵝皇👶🏻👶🏻指定必點,外皮香脆可口,肉質軟淋😚😚3️⃣容記第一咀👍炸到金黃色,外皮唔會厚粉,鮮魷保持鮮嫩。4️⃣濃湯海鮮什菜煲🍲上湯浸住嘅時菜好入味,食完上面嘅油膩野食返碟菜最開心😃5️⃣小炒皇👑呢碟餸仲要係店員推薦一定要食。材料果然豐富,除左必備嘅韮菜、蝦乾、魷魚,口感豐富☺️
1️⃣紅燒乳鴿

2️⃣極品燒鵝皇
👶🏻👶🏻指定必點,外皮香脆可口,肉質軟淋😚😚

3️⃣容記第一咀
👍炸到金黃色,外皮唔會厚粉,鮮魷保持鮮嫩。

4️⃣濃湯海鮮什菜煲🍲
上湯浸住嘅時菜好入味,食完上面嘅油膩野食返碟菜最開心😃

5️⃣小炒皇👑
有同學移民,一班同學想找一間有香港特色的餐廳踐行,在幾輪投票後,最終由賣點香港懷舊菜的容記小菜王勝出!其實我也不知容記有什麼厲害,在進入了餐廳之後就立刻知道了,高朋滿座,餐廳全full,原來是我孤陋寡聞而已。我們點了幾個菜,都是香港經典菜,由於忙著傾計,沒有怎麼品嘗,但印象中最深刻的是:煎藕餅,非常香口。芝士龍蝦伊麵,芝士味濃郁。一魚兩味,一半做斑塊西蘭花,斑塊非常肥嫩,一半清蒸,也很嫩。整體來說,餐廳食物味道还可以,沒有太大驚喜。但如果是與朋友移民踐行,想嘗嘗香港地道菜,這間應該是不錯的選擇。

煎藕餅,非常香口。

芝士龍蝦伊麵,芝士味濃郁。

2022-11-13
2022-12-22 154 浏览
好友好想食,就相約來試試。 食中菜一定要一大班人先好,可以試多幾道菜,我哋一行十二人,good good。來之前有睇過食評,知道有啲餸係必食項目。例如係脆肉腩肉、墨魚嘴。 叫左都好多餸,唔係樣樣都好驚艷,覺得比較好食嘅係海皇粉絲煲,仲有個糯米飯,個人認為糯米飯非常出色!仲有一個自家豆腐(好似係如里個名) 都幾特別。👇🏻哩個係個豆腐。👍🏻👇🏻好味呀!不過如果個鹹可以輕返少少,就完美。👇🏻哩個我幾失望,個名好似係拔絲咕嚕肉? 唔覺有「拔絲」,好一般,所以失望🙈👇🏻👇🏻 好好食呀。因為後加唔記得影相,茌有影一碗仔,但如果再黎食,佢會係我必食項目。食完覺得有少少名過於實,或者可能我叫錯餸,不過食過哩次,我又未必會突登黎食。而且人都好多,始於係有名氣,人氣都高,如果要坐得好舒服就唔建議。不過未食過,黎試下都係一個可以選擇。
好友好想食,就相約來試試。
食中菜一定要一大班人先好,
可以試多幾道菜,
我哋一行十二人,good good。
來之前有睇過食評,知道有啲餸係必食項目。
例如係脆肉腩肉、墨魚嘴。
叫左都好多餸,唔係樣樣都好驚艷,
覺得比較好食嘅係海皇粉絲煲,
仲有個糯米飯,個人認為糯米飯非常出色!
仲有一個自家豆腐(好似係如里個名) 都幾特別。

👇🏻哩個係個豆腐。👍🏻

👇🏻好味呀!不過如果個鹹可以輕返少少,就完美。

2022-11-26
  • 海皇撈粉絲
2022-12-18 450 浏览
容記小菜王🍴容記第一咀 $889/10炸衣又薄又脆,但係墨魚嘴彈牙,保留到肉汁,又唔會令到炸衣唔脆,而且唔會韌!🍴黑椒薯仔牛柳粒 $1688.5/10牛柳肥瘦均勻,好嫩滑,肉味又重!薯仔食得出有烘過先炒,有少少外脆內軟嘅感覺🤣不過個人覺得炸/煎過嘅薯仔再炒更加好食!🍴海皇撈粉絲 $889/10粉絲條條分明,而且好惹味,本來唔鍾意蝦米嘅我都覺得好好食😂😂椰菜都唔會焗到黃/軟曬,仍然保持到爽脆嘅口感,而且一路食個煲可以令粉絲keep住有鍋氣🤣食到尾都係咁正
容記小菜王

容記第一咀
黑椒薯仔牛柳粒
  • 容哥第一咀
2022-12-12 140 浏览
好唔好食就唔知,但係一個月前已經confirm Booking,食之前一星期先單方面cancel我個Booking,咁算點?淨係話滿座,就cancel我個Booking,臨時臨急叫人點搵第二度?
淨係話滿座,就cancel我個Booking,
臨時臨急叫人點搵第二度?