餐厅: 容記小菜王
资讯:

2023-04-11 165 浏览
食物味道差,食咗7道菜,只有1道菜算係好少少,最終每味菜都只食咗一半,食不下!唉~~不值!而且員工服務態度欠佳,服務員對於顧客的安排極不合當!食完飯,我以為自己去咗快餐店食飯!食到極不愉快!不會再去,亦不會推薦!劣質食肆!!!
2023-04-11 188 浏览
有親戚來港旅遊想食啲地道小菜所以我帶咗佢去呢度試下坐低首先叫咗個孖寶小食做前菜🔸沙薑豬手+海蜇燻蹄沙薑味都夠,而且夠爽口嘅送埋啤酒仲正🍻🔸例牌叉燒叉燒比例肥瘦適中,味道唔今會太甜同太鹹仲有小小燶邊,好味!🔸容記第一咀墨魚咀夠彈牙,好有口感,炸粉脆口乾身,,食落口脆卜卜👍🔸洗衣機蒜香骨肉嘅層次感,係半肥瘦嘅黃金比例,食落口脆卜卜唔會乾爭爭,炸粉脆口,蒜香骨肉汁豐富,超香口好食 😋🔸鮑汁什菌自家制豆腐豆腐索曬鮑汁夠晒入味,但我覺偏咸咗小小,撈埋飯食就啱啱好🤤🔸豉椒炒蜆呢碟豉椒炒蜆有啲失望份量比較少,蜆又唔夠大隻,有啲入面仲係冇肉嘅,不過味係夠嘅🔸椒絲腐乳通菜呢個就不過不失裝修係酒樓風格,坐得都幾舒服,食物大致上可以,冇令親戚失望🤤
有親戚來港旅遊
想食啲地道小菜
所以我帶咗佢去呢度試下

坐低首先叫咗個孖寶小食做前菜
🔸沙薑豬手+海蜇燻蹄
沙薑味都夠,而且夠爽口嘅
送埋啤酒仲正🍻

🔸例牌叉燒
叉燒比例肥瘦適中,
味道唔今會太甜同太鹹
仲有小小燶邊,好味!

🔸容記第一咀
墨魚咀夠彈牙,好有口感,炸粉脆口乾身,,食落口脆卜卜👍

🔸洗衣機蒜香骨
肉嘅層次感,係半肥瘦嘅黃金比例,食落口脆卜卜
唔會乾爭爭,炸粉脆口,蒜香骨肉汁豐富,超香口好食 😋

🔸鮑汁什菌自家制豆腐
豆腐索曬鮑汁夠晒入味,但我覺偏咸咗小小,撈埋飯食就啱啱好🤤

🔸豉椒炒蜆
呢碟豉椒炒蜆有啲失望
份量比較少,蜆又唔夠大隻,有啲入面仲係冇肉嘅,
不過味係夠嘅

🔸椒絲腐乳通菜
呢個就不過不失

裝修係酒樓風格,坐得都幾舒服,
食物大致上可以,冇令親戚失望🤤
  • 容記第一咀
  • 洗衣機蒜香骨
  • 蜜汁叉燒皇
2023-03-20 317 浏览
位於旺角的容記小菜王,是一家以小菜為主打的餐廳。在這裡,我點了涼拌手撕雞、水煮牛肉和濃湯海鮮什菜,並配以酸菜和絲苗白飯,再喝上一杯香氣濃郁的普洱茶。首先來說說涼拌手撕雞,這道菜清爽爽口,雞肉質地嫩滑,海蜇和蘿蔔,味道更加開胃。接下來是水煮牛肉,牛肉切得薄片,搭配上辣椒和花椒的香氣,讓人食欲大開。濃湯海鮮什菜則是一道豐富的湯品,裡面有數種海鮮,湯汁鮮香濃郁,讓人一口接一口地喝下去。餐廳環境舒適,服務態度也十分親切。此外,餐廳的酸菜和絲苗白飯也十分不錯,酸菜有著微微的酸味,與白飯搭配在一起更是美味可口。最後,喝上一杯普洱茶,讓整個用餐體驗更加完美。總體而言,容記小菜王的食物質量不錯,價格也相對實惠,非常適合和朋友一起來品嚐美食。如果你喜歡小菜,那麼容記小菜王是一個值得一試的地方。

2023-03-09 396 浏览
容記小菜王喺我腦海中,聽個名就聽得多喇,食就真係第一次。話說有一班朋友約食飯聚會,席間有外國人,也有來自住港九新界的朋友。喺一輪搜尋和討論之後選擇了喺太子嘅容記食晚飯喇。環境,枱與枱距離好近,分開啲會更好,坐得更舒服。我哋有6個人食,可以嗌多幾個小菜試吓。🌟揚名國際燒肉。個皮都好脆。肉同脂肪比例適中,唔會太肥啱哂女士們。味道唔錯。🌟沙拉骨。似係炸豬扒,有沙律汁唧上面。豬扒唔韌,入口好香好脆好惹味嘅一個餸。🌟鮑汁什菌自家製豆腐呢個味道好有家常菜感覺。個汁做得幾好味唔會太咸,豆腐好滑兼好多塊。🌟容記第一咀,即係炸墨魚咀🐙😍。好多粒喎,都幾大粒。個炸衣又薄又脆口,墨魚粒彈牙有肉汁唔韌㗎。估唔到好好食😍😍招牌菜有保證呢。我最鍾意食呢個。🌟金沙脆蝦球🦐。又係好大粒。個蝦彈牙嘅。又係炸得好香脆,可以好好送飯嘅餸。😍🌟芝士龍蝦伊麵底無論龍蝦定伊麵嘅份量都算多。幾抵食。好濃芝士,食到lam lam脷。龍蝦肉都ok。總結嚟講,都算抵食又好食。佢啲炸嘢都幾驚喜,幾好食。👍😋😋

環境,枱與枱距離好近,分開啲會更好,坐得更舒服。

我哋有6個人食,可以嗌多幾個小菜試吓。

🌟鮑汁什菌自家製豆腐

🌟容記第一咀,即係炸墨魚咀🐙😍。

🌟金沙脆蝦球🦐。

🌟芝士龍蝦伊麵底
無論龍蝦定伊麵嘅份量都算多。幾抵食。
好濃芝士,食到lam lam脷。龍蝦肉都ok。

總結嚟講,都算抵食又好食。佢啲炸嘢都幾驚喜,幾好食。👍😋😋
  • 容記第一咀
  • 揚名國際燒肉
  • 金沙脆蝦球
  • 招牌沙拉骨
2023-03-09 2888 浏览
容記小菜王 (太子)太子太子道西123號地舖揚名國際燒肉The Famous of Braised Pork$98/細Small名副其實,入口皮脆,非常鬆化,油甘肉香,口感非常美味😋😋😋海皇撈粉絲Glass Noodles with Seafood$88大大煲,香噴噴,熱辣辣,粉絲非常爽彈,海鮮夠新鮮,配料十足,好食到飛起,必食推介👍👍👍金沙脆蝦球Crispy Prawns with Salted Egg Sauce金燦燦,大大球,擺盤靚,好吸睛,未食都口水流,蝦球非常彈脆,炒到起沙嘅鹹蛋黃,包住蝦球嚟食,嗰種油甘香味,簡直係美食的魔鬼,齒頰留香,極力推介🥳🥳🥳容記第一嘴Deep-Fried Cuttlefish Lips$88好似粒粒大波子,炸得非常酥香,鋪滿炸香蒜,一粒一啖,好食到停唔到口,飲杯啤酒,正😄😄😄龍蝦孖寶$388/份上湯燴波士頓龍蝦🦞金蒜銀絲蒸大聖子 4隻龍蝦非常新鮮,肉質鮮甜,爽口彈牙,配上湯伊麵,絕配,蒸大帶子,好夠師傅,帶子爽滑鮮甜,一啲都唔韌,蒜香銀絲爽,多汁好味,食過回味無窮😋😋😋
容記小菜王 (太子)
太子太子道西123號地舖

揚名國際燒肉
The Famous of Braised Pork
$98/細Small
名副其實,入口皮脆,非常鬆化,油甘肉香,口感非常美味😋😋😋

海皇撈粉絲

上湯燴波士頓龍蝦🦞
金蒜銀絲蒸大聖子 4隻

2023-03-07
2023-03-08 176 浏览
容記小菜王 (太子)太子太子道西123號地舖揚名國際燒肉The Famous of Braised Pork$98/細Small燒肉賣相相當吸引,刀工切得超好,大小一致,整齊排開,細嘅係兩排,大嘅係三排,皮薄超脆,食落確確聲脆,脂肪比例同肉質恰到好處,入口有油香,肉質腍滑。海皇撈粉絲Glass Noodles with Seafood$88粉絲,蝦仁,帶子,共冶一爐,非常滋味,粉絲彈牙,份量多,調味適合香港人胃口。金沙脆蝦球Crispy Prawns with Salted Egg Sauce金沙醬汁蝦球,澄黃色澤養眼,鮮蝦Q彈多汁,蛋香氣味迷人,咸蛋黃口感沙沙,食到停唔到。容記第一嘴Deep-Fried Cuttlefish Lips$88酥炸墨魚咀,脆到爆,熱辣辣,避風塘味道,充滿獲氣。龍蝦孖寶$388/份上湯燴波士頓龍蝦🦞超正呀,龍蝦勁大隻!肉質鮮紅彈口,伊麵好好食😋上湯濃香。金蒜銀絲蒸大聖子 4隻帶子爽口,聖子入味,粉絲爽滑!
容記小菜王 (太子)
太子太子道西123號地舖

Glass Noodles with Seafood

金沙脆蝦球

容記第一嘴
Deep-Fried Cuttlefish Lips
酥炸墨魚咀,脆到爆,熱辣辣,避風塘味道,充滿獲氣。

龍蝦孖寶
$388/份
上湯燴波士頓龍蝦🦞
超正呀,龍蝦勁大隻!肉質鮮紅彈口,伊麵好好食😋上湯濃香。

金蒜銀絲蒸大聖子 4隻

帶子爽口,聖子入味,粉絲爽滑!
2023-03-02 129 浏览
用Openrice app 定座, 之後餐廳在用餐時間前25分鐘取消定座,你話係咪好恐怖?! 呢啲係啲咩服務態度?!好心openrice就閂咗呢間餐廳個定座功能啦!!!!!
2023-03-01 470 浏览
今次第2次黎, 比起上次今次幾乎滿座, 都估唔到平日都會咁多人黎食, 其實第1次食左乜野我已經冇晒印象, 所以可以當首次黎食燒鵝 - 食完隻燒鵝脾先記得影返張相 😅 隻鵝偏肥, 同埋d肉有d榎, 個醬汁就幾好蜜汁薯仔牛柳粒 - 呢個好味, 牛柳粒同薯仔都煮得淋, 醬汁唔會過甜適中, 夠鑊氣容記第1咀 - 呢個係其中1個熱賣美食, 唔係唔好食, 我覺得只屬唔錯系列, 或者本身對墨魚咀唔太感興趣, 所以食1次就夠翠塘海皇滑豆腐 - 豆腐的確係滑gei~ 個餸本身偏咸, 撈埋飯食就岩岩好, 可能因為豆腐太滑, 豆腐有d散菲林芝麻卷 - 未至於去到十分濃厚gei芝麻味, 但質感同甜度都恰到好處, 仲要熱辣辣, 好好味!

燒鵝

蜜汁薯仔牛柳粒

容記第一咀

翠塘海皇滑豆腐

菲林芝麻卷

蜜汁薯仔牛柳粒
菲林芝麻卷
2023-02-26 230 浏览
訂好位上去兩次,原來張枱比左人,我地已經打左電話同佢地溝通好會遲少少,佢地話會留位比我地,我地有大有細去到櫃面問個知客我地留左位點解會無枱,個經理就大大聲你留咩名先,講完個知客又叫我地上去同一張枱,張枱比其他人坐左,我地問個職員幾次叫經理過黎,個職員扮聽唔到,然後佢叫我自己行前去揾經理,我行前去個經理即刻坐電梯閃落地下,落到去問個經理點解無位,佢話你訂幾?6點半,而家幾點呀,你地唔黎,我地唔會打比你架(態度勁串)完全係趕客,我地話同你同事溝通左我6點9到左,你同事講話會留枱比我,我話你地管理咁差態度咁差,經理話係咁架啦,轉身上返酒樓!
2023-02-24 240 浏览
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️🏷 容記小菜王@太子💁🏻前菜木耳拍青瓜 $15一入座就安排左一碟前菜比我地,酸酸地果然夠開胃💁🏻拍青瓜配海蜇 $48拍青瓜好入味,充滿住蒜蓉,夠曬香口,簡直係蒜蓉達人最愛海蜇亦都好好味,但相對黎講,青瓜比較吸味啲💁🏻芝士龍蝦伊面+ 蒜蓉粉絲蒸蟶子 $368❤️芝士龍蝦伊麵隻龍蝦超級新鮮彈牙,芝士味唔會太濃烈,所以食落口都唔怕濟蒜蓉粉絲蒸蟶子又係超抵讚,不得不說粉絲份量巨多,滿佈了整片聖子,聖子亦都非常鮮味,彈牙還沒有沙💁🏻拔絲鳳梨咕嚕肉 $88果然夠鑊氣,菠蘿好新鮮酸酸甜甜零舍開胃,舊咕嚕肉既外皮都好鬆脆,但無奈有小小肥,食多兩舊開始有少少滯是否推薦↩️?✅性價比好高,絕對推薦,同屋企人食飯定朋友聚會都可以選擇。各位必須要叫孖寶- 芝士龍蝦伊麵同蒜蓉蒸蟶子,真係超正啊
💁🏻‍♀💁🏻💁🏻‍♂️️💁🏿‍♀️💁🏿💁🏿‍♂️
🏷 容記小菜王@太子

💁🏻前菜木耳拍青瓜 $15
一入座就安排左一碟前菜比我地,酸酸地果然夠開胃
前菜木耳拍青瓜

💁🏻拍青瓜配海蜇 $48
拍青瓜好入味,充滿住蒜蓉,夠曬香口,簡直係蒜蓉達人最愛
海蜇亦都好好味,但相對黎講,青瓜比較吸味啲
拍青瓜配海蜇

💁🏻芝士龍蝦伊面+ 蒜蓉粉絲蒸蟶子 $368❤️
芝士龍蝦伊麵
隻龍蝦超級新鮮彈牙,芝士味唔會太濃烈,所以食落口都唔怕濟
蒜蓉粉絲蒸蟶子
芝士龍蝦伊面
蒜蓉粉絲蒸蟶子

💁🏻拔絲鳳梨咕嚕肉 $88
拔絲鳳梨咕嚕肉

是否推薦↩️?
✅性價比好高,絕對推薦,同屋企人食飯定朋友聚會都可以選擇。
各位必須要叫孖寶- 芝士龍蝦伊麵同蒜蓉蒸蟶子,真係超正啊
  • 拔絲鳳梨咕嚕肉
  • 芝士龍蝦伊面
  • 蒜蓉粉絲蒸蟶子
2023-02-24 133 浏览
係太子想食中菜,但又諗唔到食邊間好,即上網睇睇人地介紹!見到餐牌好多選擇,二個人食,心大心細樣樣都想試- 容記第一咀賣相已經係勁吸引,墨魚咀彈牙,粉漿唔厚,炸到脆脆,有埋椒鹽超惹味!- 燒肉 (細)皮香脆肉軟,肥瘦剛剛好,好好食!- 蒜香骨外皮好脆好惹口,我覺得略為咸左D
係太子想食中菜,但又諗唔到食邊間好,即上網睇睇人地介紹!
見到餐牌好多選擇,二個人食,心大心細樣樣都想試
- 容記第一咀
- 燒肉 (細)
皮香脆肉軟,肥瘦剛剛好,好好食!
- 蒜香骨
外皮好脆好惹口,我覺得略為咸左D
2023-02-20
2023-02-22 2901 浏览
🍽️ 容記小菜王📍地址: 太子太子道西123號地舖👉🏻手拍青瓜海蜇 Marinated Jellyfish and Cucumber $48手拍青瓜和海蜇,友人吃到停不了青瓜蒜蓉多 10分足料👉🏻龍蝦孖寶 $368上湯燴波士頓龍蝦伊麵(1隻)Lobster noodles 推介‼️超級抵食龍蝦原隻一大隻 10分鮮甜配上伊麵,簡直一流忍不住兩個人清光這一大盆伊麵 10分滿足😍😘金蒜銀絲蒸大蟶子 (4隻)Steamed razor clams with garlic and silver shreds四隻大蟶子 啖啖肉 超級抵食,超級爽有口感 粉絲多 多蒜頭🧄完美配搭👉🏻拔絲鳳梨咕嚕肉Sweet and Sour Pork withPineapple Dices $88傳統咕嚕肉做法一半肥肉一半瘦肉 比例均勻 不過我平時食開瘦肉嘅比較麻麻哋這一道菜👉🏻碟酸菜 $15作為前菜,10分開胃酸酸的木耳和青瓜👉🏻晚茶 $10 每位 👉🏻外賣飯盒 $1不得不讚 上菜超級快 全部都是即叫即整服務態度好 好味指數: 3.8/5 性價比: 3.8/5 有加一環境: 3.5/5
🍽️ 容記小菜王
📍地址: 太子太子道西123號地舖

手拍青瓜和海蜇,友人吃到停不了
青瓜蒜蓉多 10分足料

庆祝纪念
生日
  • 龍蝦孖寶
2023-02-14 252 浏览
喺情人節呢一日,我同男朋友就book咗呢間米芝蓮店食晚餐首先店舖有兩層,第一層為接待,第二層就係餐廳部份然後菜式主要都係以中菜為主,我哋就叫咗一個佢哋推介嘅揚名國際燒肉,脆卜卜,仲暖暖地,非常之唔錯另外仲叫咗一個洗衣機蒜香骨同埋馳名陳醋骨,呢兩個排骨味道各有特色,個人覺得蒜香骨更加好味,跟住佢最好味嘅係濃湯海鮮雜菜煲,嘅湯係超甜。湯底清甜好味,配埋啲菜同埋海鮮就更加夾啦要注意嘅係佢每位茶錢收$20,同埋每一碟酸菜都要15蚊但食物質素係高質嘅
喺情人節呢一日,我同男朋友就book咗呢間米芝蓮店食晚餐
首先店舖有兩層,第一層為接待,第二層就係餐廳部份
要注意嘅係佢每位茶錢收$20,同埋每一碟酸菜都要15蚊
但食物質素係高質嘅
2023-02-13 257 浏览
1️⃣揚名國際燒肉(大/細)呢到嘅燒肉有兩個size 選擇今次要咗個細size $98有兩個醬汁提供 甜麵醬同wasabi 甜麵醬就係食片皮鴨跟開嘅個種味同燒肉一齊食會有種食緊鴨嘅錯覺😂😂Wasabi 唔會太攻鼻 個人鐘意前者多啲😉2️⃣拔絲鳳梨古嚕肉 $88咕嚕肉係真材實料 肥瘦適中炸粉唔會太厚實 但拔絲效果可更明顯3️⃣小炒皇 $98材料有魷魚 韭菜 腰果 蝦仁等⋯微微香辣 屬於入門bb 辣就算小朋友都啱食 送飯良品4️⃣ 馳名陳醋骨 $138鐘意食開胃/酸甜野嘅一定要叫先走油後上陳醋汁 小朋友都會讚😂😂唔係得排骨 肉感明顯易咬5️⃣(有營)花菇紅燒豆腐 $88豆腐係其中一樣減脂又飽肚嘅首選豆腐保持嫩滑 有菜芯同冬菇嘅加持成個餸當堂健康又豐富總結小菜大大碟 味精感唔重調味唔會過濃 平日夜晚都爆滿適合一家人過嚟飯聚❣️
1️⃣揚名國際燒肉(大/細)
呢到嘅燒肉有兩個size 選擇

總結小菜大大碟 味精感唔重
調味唔會過濃 平日夜晚都爆滿
適合一家人過嚟飯聚❣️
2023-02-10 165 浏览
平日最鍾意食家常便飯有時唔想煮 都會出去食下小炒今日食依間小菜位於太子 - 容記小菜王當日安排一樓近𨋢口嘅卡位四人座位 都幾闊落一坐低就有小食 - 雲耳青瓜🥒平時都好鍾意食依款小食味道調教得好好 十分開胃👍主食方面 我地分別叫左5樣1. 招牌燒肉(細)個樣相當靚仔,跟上兩個醬汁,應該係甜醬同芥末,任君選擇💁🏻‍♀️ 燒肉脂肪比例層次分明,入口唔會過分油膩同死咸,可以一試2. 拔絲咕嚕肉Always my favourite💕 外皮脆 肉質嫩 絕對唔會過甜或過酸而且每一舊大細相約 炸粉亦唔會太厚😋3. 紅燒北菇豆腐嘩!一黎到第一個感覺係雖然佢唔係用砂煲上,但份量十足!大大舊豆腐仲可以當飯食頂頂肚🤣4. 陳醋骨😍又是小編必食小炒,甜甜酸酸嘅味道十分吸引一碟太約十條🦴左右,啖啖肉,好適合送飯,甜酸比例適中,唔會好似坊間某啲餐廳過酸或甜到封喉5. 容記小炒皇這乃是每間餐廳嘅必殺!所選用料/火喉 都睇得出師傅嘅功架👨‍🍳 今次依碟小炒皇好惹味,雖然我唔食得辣,但依個餸對我嚟講完全唔係問題😌 唔會過分搶喉,食到尾又唔會成碟油😜✴️溫提:由於物價上漲,部份小菜已經加價,餐牌上嘅價錢未必準確,建議落單前問
平日最鍾意食家常便飯

一坐低就有小食 - 雲耳青瓜🥒
平時都好鍾意食依款小食
味道調教得好好 十分開胃👍

主食方面 我地分別叫左5樣
1. 招牌燒肉(細)
燒肉脂肪比例層次分明,入口唔會過分油膩同死咸,可以一試

2. 拔絲咕嚕肉
而且每一舊大細相約 炸粉亦唔會太厚😋

3. 紅燒北菇豆腐

4. 陳醋骨😍
又是小編必食小炒,甜甜酸酸嘅味道十分吸引

5. 容記小炒皇

✴️溫提:由於物價上漲,部份小菜已經加價,餐牌上嘅價錢未必準確,建議落單前問一問侍應為準