最新係ig都見到有人讚呢間富士山🗻,睇到啲食物相都令我蠢蠢欲動😍諗唔到之前去東京睇唔到富士山(因為落雨),係香港可以食到🥺🤣食物方面都有好多選擇,黎之前係網上見到呢個蟹肉蟹膏甲羅燒($98)即刻覺得係必食、打卡able👍,本身中意食蟹🦀,呢個係個爐上面一路燒住,啲蟹膏一路瀉出黎嘅畫面真係睇番都流晒口水🤤一拎過黎個陣已經好香,忙住相機食先之濟,隻🦀好快就開始滾,服務員仲好有耐性咁教我地要配埋多士一齊食,充滿鮮味嘅蟹肉同埋蟹膏配埋塊脆卜卜嘅多士又係另一種享受💕個爐火燒到咁上下就會自己熄,燒到啱啱好又方便又夠惹味,食完仲有陣🦀嘅香味撲鼻而來。第2令我驚喜嘅仲有呢個三文魚柚子汁簿造($78),平時食魚生可能會點柚子醬,呢種柚子汁好特別,原本冇expect過呢碟菜會比到驚喜我地,食到橄欖油溝柚子汁嘅清香,fresh 得黎塊三文魚咬落去好似魚腩一樣肥美,但又唔會膩,仲要係我最中意嘅三文魚😍所有野都恰到好處👍食完仲有淡淡嘅油脂香味齒頰留香😋黎到富士山🗻當然要點番個富士山丼($168),魚生飯黎講,我覺得呢個價錢絕對係值,出面好多魚生飯有咁多配料仲要有海膽起碼都兩三百,百幾蚊食到啲配料多到好似要爆出黎

黎到富士山🗻當然要點番個富士山丼($168),魚生飯黎講,我覺得呢個價錢絕對係值,出面好多魚生飯有咁多配料仲要有海膽起碼都兩三百,百幾蚊食到啲配料多到好似要爆出黎嘅魚生丼,仲要每一塊刺身都唔係普通有陣雪味個啲,依然keep到陣鮮味,同埋係大大舊油脂分布好好嘅魚腩,最中意佢2粒帶子都夾住左塊檸檬仔,鮮得黎又有啲fresh,擺盆都好別緻,好IG able🤣下次有機會會想試下自選10種食材嘅魚生丼🤤
2020-04-01 57 浏览
這間位於銅灣新開日本料理!期間在試業中!店舖環境都唔錯!裝修都好特別!坐落感覺都好好!同埋有個好大玻璃幕牆!非常之唔錯!至於食物方面!款式都好多!尢其是魚生又夠新鮮!我叫咗碗納豆營養丼!味道唔錯又夠營養!賣相又吸引!清酒煮蜆纸鍋,味道好特別!帶有清酒香味!蜆肉鮮甜,蜆肉都算大隻,咬入口都好腍滑,味道都算好好味!北海道流心芝士薯餅味道好好!賣相好吸引!外脆內軟芝士味好香!咬入去口感唔錯!味道恰恰好!鮑魚六格合前菜真係好特別!分開六格有鮑魚、小籠蝦沙拉、蟹鉗、三文魚子、芥辣八爪魚六格食物非常特別!味道六款味道唔同!非常之正!其他壽司款式都好多!賣相好多款式又多又新鮮!真係好吸引!食入口感覺都好新鮮!至於飲品方面!叫咗巨峰提子梳打、蘋果乳酸梳打味道又唔會好甜恰恰好!至於價錢方面都唔算貴!一般價錢、因為位於銅鑼灣,位置在大厦樓上舖!所以價錢都可以接受。
2020-03-27
2020-03-31 948 浏览
在銅鑼灣開了一家名字挻特別的日料餐廳,位於銅鑼灣金百利廣場的店舖。環境很大挻美,坐在窗邊還可以欣賞銅鑼灣景色吃東西,挻不錯的感覺🤩。💥鮑魚6格盒前菜 HKD$118,裡面有鮑魚/蟹鉗/魚生沙律/小龍蝦沙律/芥末八爪魚,食物很新鮮,鮑魚爽口有咬感。魚生沙律用紫菜包住來吃味道不錯😍。💥納豆營養丼 HKD$98,裡面有數款角切魚生,面頭還有納豆,營養十分豐富,喜歡吃納豆的朋友不可錯過耶。魚生味道挻鮮味,被切粒後更有咬感🤩,材料很多份量挻大碗呢。💥北海道芝士薯餅 HKD$22,看到餐牌上有芝士食物謝想點來吃🤤。薯餅外皮脆卜卜,裡面的薯蓉很滑身,配合芝士味道不錯😍。💥壽司/軍艦 HKD$14 起,餐牌上有多款壽司選擇 我們點了火炙蛋黃醬三文魚/鰻魚/火灸鹿兒島A4和牛/熟蝦。食物素質不錯,很快就吃光了😆。軍艦方面,選擇了芥末八爪魚/辣帶子/三文魚子。辣帶子軍艦很惹味又帶點辣,可以再來多份😆。💥巨蜂提子梳打 HKD$32 | 蘋果乳酸梳打 HKD$28,吃東西當然要來杯飲品解渴一下。我們選擇了梳打,因為不會很甜,賣相又不錯挻解渴。

2020-03-27
2020-03-31 72 浏览
好耐冇出過街食飯,今日難得同老公出去走一走,就試吓新野食。我就叫咗一個吞拿魚丼,海膽軍艦同埋蟹膏軍艦,好耐冇食過日本野,所以一次過叫晒我鍾意食嘅嘢。吞拿魚丼,有吞拿魚,有吞拿魚腩同埋有吞拿魚茸,吞拿魚腩入口即溶,佢嘅油份非常之充足,非常之好食。吞拿魚茸口感好好,送飯一流。海膽軍艦,好耐未食個海膽係甜甜地,通常喺出邊食都係苦,所以呢一間海膽係必食㗎!蟹膏軍艦,出邊食嘅蟹膏會好鹹,呢一間係食出先甜味道,好味。因為太飽嘅緣故,仲未試佢嘅串燒同埋小食,下次一定要返嚟再試過。
好耐冇出過街食飯,今日難得同老公出去走一走,就試吓新野食。

蟹膏軍艦,出邊食嘅蟹膏會好鹹,呢一間係食出先甜味道,好味。

2020-03-31 42 浏览
同朋友去銅鑼灣食晚飯,我地搵左一間新開既日本餐廳,呢間餐廳環境唔錯!食物亦都有好多選擇!我地點左好多野食啊,包括呢個富士山丼,入面有勁多料啊,有成6、7樣魚生,包括三文魚、油甘魚、北寄貝、海膽、生蝦、帶子等等,一個丼飯滿足多個願望啊!另外,我地仲點左帆立貝黑松露壽司,新鮮既帆立貝配上濃郁既黑松露,好正啊!仲有呢個蟹肉蟹膏甲羅燒都勁吸引啊,甲羅燒即燒即食,鐘意食蟹既人必試啊!清酒煮蜆亦都整得好好食!另外,仲點一啲小食,包括鹽燒bb甘薯、鱈魚片、鹽燒冬菇串同埋烤雞軟骨。
食物亦都有好多選擇!

清酒煮蜆亦都整得好好食!
  • 甲羅燒
  • 富士山丼
2020-03-31 22 浏览
又搵到一間好食嘅日式餐廳喇!舖頭防疫措施做得好足,一入門口即刻為食客探熱同提供酒精搓手液。入座後店員推介咗我地試唔少菜式。值得回味嘅有:小樽丼 - 集合咗小蟹鉗、蝦、帶子、三文魚刺身、玉子於一身,而且好新鮮,冇腥味,想一次過試多種食材嘅朋友絕對要一試。清酒煮蜆 - 舖頭提供嘅係中型蜆,唔係港式日本餐廳嗰種細蜆。蜆肉有充分吸收到清酒嘅味道,而且一粒沙都冇食到,睇得出舖頭花咗唔少功夫。日式炸雞翼 - 呢款可以話係必食嘅小食,仲一定要趁熱食。舖頭除咗將雞翼醃得好香口惹味,炸粉亦舖得好薄。除咗做到炸物嗰種香脆口感,亦保留到雞肉嘅鮮味。燒物 - 豚肉金菇卷 + 汁燒帆立貝豚肉同帆立貝燒起之後都好juicy,值得一提係配搭帆立貝嘅醬汁好能夠提升海鮮嘅鮮味,值得encore。燒物 - 翠玉瓜 + 車厘茄 + 燒BB甘薯蔬菜一啲都冇比肉類失色,尤其係翠玉瓜,舖頭可以做到面頭有啲燶邊,但食落依然水份充足。喺食咗刺身同肉類之後品嘗,感覺好refresh。有水準嘅料理加埋店員嘅悉心照顧,實在係一間好有誠意嘅小店, 一定會再幫襯!
又搵到一間好食嘅日式餐廳喇!
入座後店員推介咗我地試唔少菜式。值得回味嘅有:
燒物 - 豚肉金菇卷 + 汁燒帆立貝
燒物 - 翠玉瓜 + 車厘茄 + 燒BB甘薯
2020-03-31 36 浏览
金百利多餐廳就眾所周知今次就試左呢間試業中既居酒屋🏮有丼飯, 壽司, 和食, 串燒, 佐酒小食同鍋物🍶不論係晚飯醫肚定係同朋友飲野配啲佐酒菜都好適合🍻———主食———🍱角切吞拿魚蓉丼 ($108)雖然話係角切 但係食落好新鮮😋同埋都幾多料😆🍲黑豚涮涮鍋(豬骨湯) ($178)佢有幾款shabushabu 我地揀左黑豚😋 入面仲有啲菜同烏冬 烏冬好食🥰 黑豚肉肉質一啲都唔鞋 個湯都好好飲 忍唔住係咁飲😂🍝明太子稻庭烏冬 ($78)估唔到佢明太子仲配左泡菜 又幾特別 烏冬仲要係靚烏冬😋———燒物———🍢燒物2人前 ($298)鹽燒牛舌 2串 肉質鮮嫩爽口😋鹽燒雞翼 2串 外層帶點焦香 入面juicy嫩滑豚肉金菇卷 2串 唔會燒到un晒咬唔開☺️汁燒軟骨雞肉棒 2串 幾好食入面好多軟骨 正😆汁燒帆立貝 2串 呢度似係用刺身帆立貝去燒 好好食 唔會un🥰車厘茄 1串 勁多汁☺️翠玉瓜 1串有兩件 燒BB甘薯 1串 燒到個皮脆脆地有啲煙韌😋嗌2人前仲包一份枝豆串燒都係逐款上菜 一燒好就可以即刻食建議中意食串燒叫set真係抵好多 同埋啲串燒都好好食♥️🍄黑松露醬牛油焗雜菇 ($48)好香牛油同黑松露味
金百利多餐廳就眾所周知
今次就試左呢間試業中既居酒屋🏮
有丼飯, 壽司, 和食, 串燒, 佐酒小食同鍋物🍶
不論係晚飯醫肚定係同朋友飲野配啲佐酒菜都好適合🍻
———主食———
🍱角切吞拿魚蓉丼 ($108)
雖然話係角切 但係食落好新鮮😋同埋都幾多料😆
🍲黑豚涮涮鍋(豬骨湯) ($178)
🍝明太子稻庭烏冬 ($78)
估唔到佢明太子仲配左泡菜 又幾特別 烏冬仲要係靚烏冬😋

———燒物———
🍢燒物2人前 ($298)
鹽燒牛舌 2串 肉質鮮嫩爽口😋
燒BB甘薯 1串 燒到個皮脆脆地有啲煙韌😋
嗌2人前仲包一份枝豆
串燒都係逐款上菜 一燒好就可以即刻食
建議中意食串燒叫set真係抵好多 同埋啲串燒都好好食♥️

🍄黑松露醬牛油焗雜菇 ($48)
好香牛油同黑松露味😍 好食丫 一小份真係唔夠喉😆
———和食———
🦑燒魷魚一夜干 ($78)
燒到面層乾身 食落爽口😋
🐮照燒牛仔粒 ($68)

———
試業中只收現金
同埋而家做緊優惠😆
2020-03-30 45 浏览
社交距離就來實施之際,最後沖刺來到銅記的『富士山』,其實呢間舖頭都做得好足,枱與枱之間都有一定距離,唔會太擠迫,好似本身都好符合政府要求喎,好嘢,即係幾時來都得。首先嗌咗個與店名同名嘅『富士山丼』,材料豐富,有三文魚,三文魚籽,吞拿魚,北寄貝,魷魚,熟蝦,牡丹蝦,油甘魚,仲有海膽,真係包羅萬有,滿足晒我哋的需要。『蟹肉蟹膏甲羅燒』,上枱時有爐『慶』住,爐火熄時亦正好熟咗,撈埋蟹肉蟹膏,抹係跟餐的多士上,好味。『清酒煮蜆紙鍋』,蜆好大隻,加埋清酒係絕配,好清甜。『鳕魚片』係朋友鍾意的食物,不會太硬,因此我爭埋一份。『鹽燒BB甘薯』就係我嘅至愛,好軟熟,一啖一個啱啱好,又點會令我失望呢。

『清酒煮蜆紙鍋』,蜆好大隻,加埋清酒係絕配,好清甜。

『鳕魚片』係朋友鍾意的食物,不會太硬,因此我爭埋一份。

2020-03-28 42 浏览
銅鑼灣新開日本料理餐廳,果日等埋朋友收工一齊去試下~果晚去客人唔多,上菜速度快~.富士山丼 $168就叫個富士山丼啦!咩都有啲,好正咁🤣都幾豐富!刺身新鮮👌🏻不過唔算大碗,食晒都唔係好飽🤔.另外我哋叫咗幾款唔用既壽司試下~赤蝦壽司 $20、鹿兒島A4和牛壽司 $38、左口魚火炙壽司 $22、火炙蛋黃醬三文魚壽司 $14、北寄貝壽司 $13、蟹棒壽司 $11龍蝦沙律軍艦$20、芥末八爪魚軍艦 $18同櫻花蝦軍艦 $16,我同朋友都覺得壽司新鮮、好味👍🏻蟹肉忌廉餅 $32即炸,唔會好油膩👌🏻趁熱食,正!比想像中好食😋.鱈魚片 $28夠脆,好食!係一個幾好既小食~

銅鑼灣新開日本料理餐廳,果日等埋朋友收工一齊去試下~
果晚去客人唔多,上菜速度快~

富士山丼 $168

就叫個富士山丼啦!咩都有啲,好正咁🤣
都幾豐富!刺身新鮮👌🏻不過唔算大碗,食晒都唔係好飽🤔
另外我哋叫咗幾款唔用既壽司試下~

蟹肉忌廉餅 $32

即炸,唔會好油膩👌🏻趁熱食,正!比想像中好食😋
鱈魚片 $28

夠脆,好食!係一個幾好既小食~
2020-03-27 21 浏览
我終於去到富士山啦.去到富士山🗻食返個富士山丼先好豐富啊!各款刺身都有 三文魚、呑拿魚、油甘魚、北寄貝、拖羅、帆立貝、海膽、牡丹蝦、三文魚籽 滿足哂所有願望另外角切呑拿魚蓉丼 有驚喜角切三文魚同呑拿魚份量好多 沾一下醬油食 好好味啊呑拿魚蓉推到好高 味道鮮甜 撈飯食一流啊朋友點咗幾件壽司🍣火炙鹿兒島和牛壽司特別出色 和牛味非常濃郁 .富士山🗻係疫情下開市 仲有午市優惠 三文魚丼都係$49 質素高質之餘價錢唔算過附近返工既可以試下
我終於去到富士山啦

富士山🗻係疫情下開市 仲有午市優惠
三文魚丼都係$49 質素高質之餘價錢唔算過
附近返工既可以試下
2020-03-27 43 浏览
金百利一向都好多好西近排又開左間新嘅餐廳~出開銅鑼灣就順便試吓😋🍴燒物2人前($298)二人前嘅套餐包左牛舌、豚肉金菇卷、汁燒軟骨雞肉棒、汁燒帆立貝、翠肉瓜、車厘茄、雞翼同BB甘薯😋仲送左碟枝豆添👍🏻因為太多所以就group埋曬係第二張圖😉我個人推薦汁燒雞肉棒同燒雞翼~雞肉棒搽上燒汁配上少少軟骨有口感又燒得香❤️燒雞翼嘅肉質嫩滑而且仲有少少焦香😋🍴黑豚豬骨湯鍋($178)突然有d想shabu shabu就叫左呢個煲~豚肉份量都幾多而且肉質幾好👍🏻除左雜菜外仲有烏冬包埋😉🍴角切、吞拿魚蓉丼($108)雖然係角切但都唔馬虎~魚生都好新鮮好有鮮味❤️入面除左吞拿魚蓉之外仲有三文魚同魚子等~🍴明太子稻庭烏冬($78)明太子嘅份量比得好足每啖都食到滿滿嘅明太子😋加埋泡菜一齊炒又幾特別😉🍴黑松露醬牛油焗雜菌($48)雜菇份量雖然唔多但係沾滿黑松露醬同牛油食落好香❤️🍴照燒牛仔粒($68)牛仔粒加埋照燒汁同本菇香甜惹味😋🍴燒魷魚一夜干($78)魷魚燒到夠乾身食落去仲好爽😋配埋檸檬汁帶出鮮味👍🏻👍🏻餐廳仲有設酒類menu都幾抵飲朋友聚會都可以諗下😋新開張仲有唔同嘅優惠👍🏻📍 富士山 (銅鑼灣)銅鑼灣記利佐治

🍴燒物2人前($298)

🍴黑豚豬骨湯鍋($178)

🍴角切、吞拿魚蓉丼($108)

🍴明太子稻庭烏冬($78)

🍴黑松露醬牛油焗雜菌($48)
雜菇份量雖然唔多但係沾滿黑松露醬同牛油食落好香❤️

🍴照燒牛仔粒($68)
牛仔粒加埋照燒汁同本菇香甜惹味😋

🍴燒魷魚一夜干($78)
魷魚燒到夠乾身食落去仲好爽😋配埋檸檬汁帶出鮮味👍🏻👍🏻

📍 富士山 (銅鑼灣)
銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場7樓3號舖
  • 燒魷魚一夜干
  • 汁燒軟骨雞肉棒
2020-03-26 36 浏览
金百利最近又新開了一間日本餐廳,疫市下開幕真的很困難,所以一定要來支持一下。很喜歡這裡的裝潢,滿滿日本味而且座位闊落,坐得很舒服。餐廳有很多不同菜式:刺身、壽司、手卷、串燒、一品料理、前菜等等,而且有一大個雪櫃的清酒,奈何今晚我們都不喝酒,不能試不同的酒類。🍽蟹肉蟹膏甲羅燒來到日本餐廳看到這個一定不能錯過。這裡的有大量蟹肉和蟹膏,煮滾後把所有配料拌勻,再放在脆脆的多士上一齊吃,非常好味。我喜歡能吃到滿滿新鮮蟹肉的感覺,不會太膩太鹹。🍽德島縣玉子燒雖然不知道德島縣的有什麼特別,但是吃下去感覺這個比較甜。蛋黃煮得剛好,切下去的時候整個玉子燒仍然很dong L,完全不會煮得過熟。而且外面應該淋了蜜糖,因為蜜糖的香味也很出。這個就像吃甜甜的玉子壽司的感覺,非常特別,而且越食越停不了。🍽清酒煮蜆鍋這個完全被它份量之多嚇到。不僅數量多,而且每一顆裡面的肉都很大塊、很飽滿,完全不會有沙。而且我很喜歡喝這個湯,感覺很清甜、很舒服。🍽富士山丼這個魚生飯有很多配料:赤身、中吞拿魚腩、三文魚腩、油甘魚、魷魚、北寄貝、希靈魚、鯖魚、帆立貝、三文魚籽、玻璃蝦、海膽+玉子。每一片刺身都很新鮮,本來以為三文魚會是普

餐廳有很多不同菜式:刺身壽司、手卷、串燒、一品料理、前菜等等,而且有一大個雪櫃的清酒,奈何今晚我們都不喝酒,不能試不同的酒類。

🍽蟹肉蟹膏甲羅燒
來到日本餐廳看到這個一定不能錯過。

🍽德島縣玉子燒

🍽清酒煮蜆鍋
而且我很喜歡喝這個湯,感覺很清甜、很舒服。

🍽富士山丼
這個魚生飯有很多配料:赤身、中吞拿魚腩、三文魚腩、油甘魚、魷魚、北寄貝、希靈魚、鯖魚、帆立貝、三文魚籽、玻璃蝦、海膽+玉子。每一片刺身都很新鮮,本來以為三文魚會是普通的,沒想到會有三文魚腩!超級肥美。而且有我的最愛鯖魚和油甘魚,整個飯性價比很高,推薦!

🍽中吞拿魚腩刺身
吃過魚生飯的中吞拿魚腩覺得不夠,所以加點了刺身。整個都是粉紅色的,就能知道它有多麽肥美,厚切吃下去後油脂就湧出來,非常新鮮,讚👍🏻

🍽黑松露醬牛油焗雜菇
燒物當然少不了焗雜菇。黑松露醬非常多,店家落足本,而且牛油味也很重,每一口都能吃到黑松露醬,雜菇也焗得很入味,無得頂

🍽鹽燒牛舌
本來對這個沒什麼期待,因為很多餐廳都有。但是這裡的是我其中最喜歡的,因為它的調味做得很好。雖然只是普通鹽燒,但是很出味,把牛舌的味道逼出來。而且牛舌燒得剛好,不會燒得很韌,咬下去就有肉汁爆出來。

🍹巨峰提子梳打
這個梳打不會很死甜/假甜,巨峰提子的味道很出,但是乳酸的味道有能中和一下,令它不會過甜,好喝。
Fujisan🗻 Yummy Sushi🍣 Sashimi🥢❤️❤️..呢個時期,真係邊道都唔好,減低傳染風險 都係乖乖留港齊心抗戰吧。但仲會心思思想住去旅行✈️,點算好❓原來銅鑼灣最近開左間富士山🗻日本料理店,正好可以一解大家思念日本之心呢。成間佈置都好和風🇯🇵,掛滿日系擺設,而且食物種類不少,單單刺身魚生丼飯已經超過10款呢,而且價值親民 大眾化,真的是良心價。ll $22Hokkaido Cheese Croquette炸至香脆可口既薯餅🍘,薯蓉軟綿綿🥔 加上中間包住流心芝士🧀 更芝味,味道好合襯。ll$32Crab Cream Croquette香口小食繼續有,同樣炸至香脆 沒有多餘油份 只有爽脆可口。忌廉香滑夾集蟹肉🦀,加上蘸點Mayonnaise 同吃,更滋味。ll $98Grilled Crab Shell日式甲羅燒 近期大熱,富士山亦提供呢。原隻蟹殼上🦀 放上蟹肉`蟹膏`蟹棒肉`魚籽,燒至透拌勻,連同烘脆多士同吃,日式新食法。ll $108Sashimi Tuna Don日式主食 當然不少得魚生丼🍚,角切粒粒魚生連同壽司米飯同吃,加點芥茉醬油`子薑`海苔絲,簡單但不能抗拒既味

l[北海道流心芝士薯餅]l $22
Hokkaido Cheese Croquette

l[蟹肉忌廉餅 ]l$32
Crab Cream Croquette

l[蟹肉蟹膏甲羅燒]l $98
Grilled Crab Shell

l[角切吞拿魚蓉魚生丼]l $108
Sashimi Tuna Don
日式主食 當然不少得魚生丼🍚,角切粒粒魚生連同壽司米飯同吃,加點芥茉醬油`子薑`海苔絲,簡單但不能抗拒既味道。

l[雜錦壽司拼盤]l $142
帆立貝黑松露 Black Truffle Scallop $28
火炙蛋黃醬三文魚 Seared Salmon $14
火炙蛋黃醬蟹棒 Seared Crab Stick $14
熟蝦 Shrimp $14
帆立貝 Scallop $22
三文魚 Salmon $12
油甘魚 Yellowtail $18
紋甲魷魚 Squid $16

自選雜錦壽司拼盤🍣🍣🍣,真係超吸引`超滿足💕,而且質素不差呢。帆立貝🐚 夠厚身 啖啖肉;炙燒過既魚生暖烘烘 更好吃。推薦要吃帆立貝啊😋 哈哈哈。

而家逆市開張,午時時段 仲做緊✨抗疫套餐優惠✨,$49 就可以食到日本料理啦。趁住係艱難時刻 餐廳仲開業 試業階段,撞正疫戰時期,大家真的不容易。

富士山就暫時唔好去,呢間富士山餐廳就去吃吃吧。
2020-03-24 75 浏览
日本野食極都唔厭,感覺上健康得黎又多變化。呢間餐廳有好日式既燈籠,門口仲有個富士山既打卡位,真係可以扮去左日本呀!我叫了份量少,每款都可試D野食物。個蟹甲燒有個爐,好有FEEL。呢道菜有CLAWS,有蟹膏,有拆好了既蟹肉,啖啖肉,同D法包一起食,好好食。我仲叫左鮑魚六食,個鮑魚好好食,個蟹子先係重點,勁大粒勁飽滿,我MIX埋係蟹甲燒到食,真係一大享受。其他小點都有睇頭,八爪魚小點好有咬口,脆脆地,好味道,其他小點都好入味。另外我散點了鰻魚壽司同埋火炙A4牛壽司,價錢唔貴,用木板上,好精緻!飲品叫左有波子既波子汽水,好味道。呢度上菜速度快,同埋都近MTR,係飯聚既好地方。店員話如果有6,7人就可有廂房添,岩小型派對啊!
2020-03-24
妹豬仔發現金百利嗰度新開咗一間日式餐廳,於是拉埋男朋友去咗呢間餐廳食晚飯🥢~餐廳佈置上十分日式🇯🇵,加入咗好多日本元素,由門面嘅小燈籠🏮,以至牆上嘅裝飾貼紙,都充滿日本情懷。而我哋坐喺包廂座位,所以坐得好舒服☺️!.🔸 (HK$118)薄切嘅油甘魚,淋上又多又香濃嘅黑松露汁,係餐廳之一。油甘魚同黑松露汁兩樣冇關係嘅嘢,原來味道好夾😆,仲增加咗油甘魚嘅鮮味😋,係令人驚喜嘅菜式!.🔸 (HK$88)清酒煮蜆係去日式餐廳/居酒屋常點和食之一。雖然唔知點解冇好似menu上面咁用紙鍋嚟盛住啲清酒煮蜆🙈,而係改用熱鍋盛住,但個鍋依然夠晒熱辣辣🔥。個鍋份量好足,冇確實數過但大概有15-20隻蜆左右,而每隻蜆都大大粒,蜆肉肥美又鮮甜👍🏻!.🔸 (HK$98)甲羅燒係將蟹蓋放去爐上面燒🦀,唔係間間日式餐廳有得食(今次妹豬仔都係第一次食甲羅燒咋😝)~蟹蓋盛載咗:蟹肉、蟹膏、蟹鉗、蟹籽,喺爐上面燒熱一陣之後,就可以撈勻再搽上多士🥖度一齊食。呢個甲羅燒燒緊嗰陣已經聞到好香,到入口嗰陣蟹味好濃,味道鮮甜,而多士好香脆,兩者一齊食真係好滋味😍!.🔸 (HK$168)魚生丼有十幾款可以選擇,真係令妹豬仔選擇困難症發作

🔸[油甘魚黑松露汁薄造] (HK$118)
薄切嘅油甘魚,淋上又多又香濃嘅黑松露汁,係餐廳[前菜/小食類]之一。油甘魚同黑松露汁兩樣冇關係嘅嘢,原來味道好夾😆,仲增加咗油甘魚嘅鮮味😋,係令人驚喜嘅菜式!
油甘魚黑松露汁薄造

🔸[清酒煮蜆紙鍋] (HK$88)
清酒煮蜆紙鍋

🔸[蟹肉蟹膏甲羅燒] (HK$98)
蟹肉蟹膏甲羅燒

🔸[富士山丼] (HK$168)
魚生丼有十幾款可以選擇,真係令妹豬仔選擇困難症發作唔知揀邊個好🤨,最後揀咗呢個同店名相同嘅魚生丼——[富士山丼] (因為覺得個名一樣嘅話,就應該係特色/招牌之選🤣)。
富士山丼

呢個魚生丼簡直係個超級豐富嘅雜錦丼🤤,當中包括:油甘魚、三文魚、吞拿魚腩、魷魚🦑、北寄貝、玉子🥚、海膽、帆立貝、蟹鉗、三文魚籽、熟蝦、赤蝦.....等等。一個丼嘅用料有咁多又新鮮,都只係HK$168,非常抵食👍🏻!
富士山丼

🔸[三文魚壽司] (HK$12)
🔸[左口魚火炙壽司] (HK$22)
三文魚壽司、左口魚火炙壽司

🔸[油甘魚手卷] (HK$20)
🔸[鰻魚手卷] (HK$20)
油甘魚手卷、鰻魚手卷

餐廳嘅[壽司、手卷、刺身類]選擇仲更加多,同男朋友食咗呢幾款壽司同手卷,份量足,用料新鮮肥美😋。
🔸[Sapporo] (HK$42/支)
食飯嗰晚呢款酒做緊買一送一優惠,抵飲😉!值得一提嘅係,餐廳嘅日本酒種類超多,如果你鍾意日本酒嘅話🥃,不妨可以試下~
💡妹豬仔話你知~餐廳開業期間只收現金咋,記得帶夠錢喇💁🏻‍♀️!另外,餐廳仲推出咗幾個午市抗疫套餐 (一個主食+麵豉湯+飲品),都只係HK$49,真係超抵😚!
清酒煮蜆紙鍋
三文魚壽司、左口魚火炙壽司