2020-04-15 18 浏览
東角一向都係美食聚集嘅地方,今晚突然想食日本野,就揀咗呢間富士山啦!入面嘅裝修好有日本風情,而店員都好熱情咁招待,每次經過都會幫手斟茶收碟,仲超有禮貌,搞到我都唔太好意思,哈哈!鹿兒島和牛他他($138)和牛質感好軟嫩,而且牛肉味香濃,十分美味。捲埋附上嘅洋蔥絲,清爽又唔嗆辣,作為開胃菜超完美燒物二人前($298)上燒物前,黎咗一份枝豆摵下摵下等串燒都幾過癮。燒BB甘薯-甘薯燒到出蜜汁,超香甜,而且質感Creamy,感覺好幸福。翠肉瓜-翠肉瓜調味唔重,食到瓜嘅清甜味。熱辣辣又夠Juicy,超滿足。鹽燒牛舌- 加咗黑胡椒嘅牛舌好惹味,而且燒得恰度好處,爽口又甘香!而家仲做緊85折,值得一試!

鹿兒島和牛他他($138)

燒物二人前($298)
上燒物前,黎咗一份枝豆摵下摵下等串燒都幾過癮。

而家仲做緊85折,值得一試!
庆祝纪念
生日
2020-04-15 15 浏览
經過銅鑼灣見到一間新開嘅日本料理就喺金百利上面 好方便上到去餐廳做得好好預備左搓手液同埋探體溫清潔方面做得好好而且座位之間都有距離 同埋因為間餐廳係新開㗎所以各方面都好新淨我哋叫咗兩個丼飯一個富士山丼同埋一個自選丼富士山丼份量都幾多而且壽司都係大大片有成12款食材 最特別就梗係海膽元貝吞拿魚生蝦三文魚腩食落去好有口感同好新鮮好夠飽另外我朋友叫咗個自選丼可以自己選擇10款食材而且係另外用盒上 好特別感覺好似好多咁高級👍🏻三文魚子粒 海膽 生蝦 吞拿魚 三文魚北寄貝 蟹鉗 元貝 蟹膏感覺都好新鮮㗎鍾意嘅話可以自己將啲壽司切返落上個碗飯到不過由於我太肚餓啦食咗先🤣🤣

經過銅鑼灣見到一間新開嘅日本料理

感覺都好新鮮㗎
鍾意嘅話可以自己將啲壽司切返落上個碗飯到
不過由於我太肚餓啦食咗先🤣🤣
2020-04-15 31 浏览
晚餐:我經常去食日本嘢,咁多嘢食都咁平,仲要係食到好飽,擺到成枱滿曬的食物,二人套餐只係298元,平之餘,足料食物靚,仲要係好味道,見到佢D午餐又係超扺食,銅鑼灣區既午餐只係49元,價錢又吸引,食物又吸引,味道不用講都係咁吸引👏👏👏👏👏1-🍑桃汁——啖啖都係桃🍑肉的桃汁2-芒果🥭汁——又係啖啖芒果🥭肉的芒草汁3-前菜三款——芥茉八爪魚🐙、中華沙律、龍蝦🦞沙律,三個都是我喜歡吃的前菜芥茉八爪魚——wasabe的八爪魚🐙我最愛吃,就是喜歡吃下會有輕微(恭鼻子)的感覺😅中華沙律🥗——爽脆口感的小食龍蝦沙律——-小食之選⋯⋯4-玉子蛋卷—-甜甜的醬汁,面頭鋪上粒粒蟹籽,咬落卜卜脆的口感,蛋卷最佳配搭的味道⋯⋯😋5-吉列生蠔——外皮鬆脆又鬆化,皮做到夠簿,咬落就係熱辣辣的生蠔🦪⋯⋯好味道6-豚肉鍋—-配有🥬菜、冬菇🍄、日式魚蛋🍥、粟米🌽、當然不少得豚肉🐷⋯⋯🤣蔬菜🥬新鮮,豚肉鮮甜肉嫩😋7-海鮮炒飯——足料海鮮,有蝦🦐、八爪魚🐙、三文魚🍣、帶子..........等等,啖啖都有海鮮的炒飯,食到舐舐脷😋😋😋😋😋🍮甜品🍮8-芝士蛋糕——濃濃芝士蛋糕🍰⋯⋯9-日式年糕配朱古力醬——煙煙靭靱的口感,我最愛
晚餐:

1-🍑桃汁——啖啖都係桃🍑肉的桃汁

2-芒果🥭汁——又係啖啖芒果🥭肉的芒草汁

中華沙律🥗——爽脆口感的小食
龍蝦沙律——-小食之選⋯⋯

蔬菜🥬新鮮,豚肉鮮甜肉嫩😋

🍮甜品🍮
8-芝士蛋糕——濃濃芝士蛋糕🍰⋯⋯

9-日式年糕配朱古力醬——煙煙靭靱的口感,我最愛吃,配上濃香朱古力味,滋味➕好味😋

環境舒適,地方寬闊⋯⋯

店員招呼周到的服務

午餐:
復活節假期,又掛住呢間日本料理,原因係之前吃過晚餐之後,隨咗好食,仲要平,材料靚,服務好,環境舒適衞生,又比滿分的一間餐廳💯💯💯💯💯
假期又專登走去食個下午茶先,又係抵食,超值

很喜歡的一句說話:
(艱難時刻、富士山與你同行)

佢嘅價錢非常吸引,隨了和客人共度艱難,仲比到客人貨真價實,足料食材靚,無論早午晚都咁抵食同咁好食⋯⋯😋
黑豚肉火鍋——-豚肉鮮嫰肉滑,濃郁豬骨湯底味鮮甜,配冬菇🍄、日式魚蛋、蔬菜🥬、烏冬...........抵食
燒汁牛肉便當—-洋蔥🧅牛肉甜美、配上鮮甜的三文魚🍣刺生、北寄貝、蝦🦐刺身,又有麻醬沙律🥗、中華沙律🥗配搭,味道清爽好味😋
角切魚生丼——全個飯面鋪滿晒刺生,刺生飯軟熟黏口好味道,口感一流⋯⋯
芝麻炸雞翼——香脆芝麻,皮脆肉嫩,炸得脆卜卜的甘香好味道😋

溫泉蛋——蛋滑嫩,食落剛剛好😋😋
芝士蛋糕——🧀🍰、芝士🧀香濃軟滑又軟熟的蛋糕,甜品就是咁簡單⋯⋯好食😋
炸芋圓——即炸的甜品,香脆香芋,煙煙軔靭的口感,我最愛吃😋
🍑桃汁、芒果🥭汁、提子🍇汁—-啖啖粒粒都係果肉的果汁

環境和招呼都係💯💯💯💯💯
一間我又會想起就去的食肆😊💯
下班後約了朋友在銅鑼灣相聚,大廈裡全是食肆,我們還是在樓下先看看宣傳單張,又有優惠,決定一試這家新開的日本餐廳。菜式種類蠻多,刺身、丼飯、炸物、串燒等。壽司款式多,還有手卷及軍艦,太多選擇,我們都想不到點什麼好。刺身-赤身朋友很喜歡吃赤身刺身,即是吞拿魚,特意點了一客。魚肉呈鮮紅色,肉質較實,不含脂肪。芥末八爪魚芥末醃製而成的八爪魚,強烈刺鼻的味道,還拌入粒粒爽口榨菜,加添口感。汁燒帆立貝 大顆的帆立貝沾點燒汁燒過,肉質厚而結實,如果連帶子裙邊一起更加有口感。富士山魚生丼這個款式種類較多的丼飯,雖看似不太大碗,但底下的醋飯壓得實實,所以份量剛好。飯上面舖滿各款刺身,包括三文魚、呑拿魚、中拖羅、熟蝦、牡丹蝦、帶子、北寄貝、三文魚籽及海膽的刺身丼,食材挺新鮮豐富,賣相吸引,價位以丼飯來說不算高。
刺身-赤身
朋友很喜歡吃赤身刺身,即是吞拿魚,特意點了一客。
魚肉呈鮮紅色,肉質較實,不含脂肪。
芥末八爪魚
汁燒帆立貝
富士山魚生丼

2020-04-15 22 浏览
今日嚟到呢間富士山日本料理, 呢度嘅日本菜真係同喺日本富士山嘅可以相提並論 首先我哋叫咗一個 漁夫火炙丼, 入面有滿滿嘅玉子燒, 火炙三文魚, 火炙蟹棒同帶子仲有鰻魚, 好鍾意火炙嘅味道因為有蛋黃醬嘅配合, 飯上起嚟嘅時候亦都係好温暖, 所有嘢嘅配搭都好好之後叫做一個黑松露油甘魚手捲, 黑松露好配搭到油甘魚嘅味道, 吊起咗油甘魚入面嘅魚油香, 好開胃之後我哋都叫咗火炙蟹棒壽司,火炙三文魚壽司,鹿兒島a4和牛壽司, 海膽壽司同埋中吞拿魚腩壽司, 仲有牡丹蝦壽司, a4和牛壽司食落去好有 牛肉嘅新鮮味道, 海膽壽司上面嘅海膽亦都感覺好creamy, 牡丹蝦亦都非常新鮮最後推介一定要食火炙左口魚壽司, 燒過嘅左口魚嘅魚油香 逼曬出嚟, 食落口入口即溶

2020-04-14 27 浏览
最近小編好掛住日本,所以就去咗銅鑼灣一間新餐廳搵食😍,係位於金百利上面既,銅鑼灣E出口一出就係,方面又快捷🤪餐廳裝修得好日式,店員同我哋推介二人餐同埋四人餐新張優惠八五折,好抵食呀😋我哋叫咗富士山丼,飯嘅份量十足,刺身亦相當新鮮,小編特別鍾意蝦同埋帶子,好肥美好甜,海膽都好新鮮呀,味道好鮮甜。另外叫咗黑松露油甘魚薄切,刺身有啲薄,但好重黑松露味,配上一啲生洋蔥,又幾好食喎,好特別好少見到有日本餐廳有呢個配搭👍🏻然後我哋叫咗個黑豚肉唰唰鍋,裏面有黑豚肉金菇、娃娃菜、烏冬、冬菇。。。湯底係豬骨湯底,味道清甜濃郁,另外有配日本醋同埋芝麻醬,肉都好新鮮,值得一試😋蟹肉甲羅燒配法包😋蟹肉蟹膏同埋魚子混合,然後有個爐燒熱佢,好靚呀打卡一流,味道方面亦都好鮮甜,可以鋪滿係包上,好味呀,同返左日本一樣丫😄 最高為(5/5)味道⭐⭐⭐⭐⭐️價錢⭐⭐⭐⭐環境⭐⭐⭐⭐⭐️服務⭐⭐⭐⭐⭐️推薦星數⭐⭐⭐⭐⭐️地址:富士山 (銅鑼灣)銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場7樓3號舖

蟹肉甲羅燒配法包😋
蟹肉蟹膏同埋魚子混合,然後有個爐燒熱佢,

最高為(5/5)
味道⭐⭐⭐⭐⭐️
價錢⭐⭐⭐⭐
環境⭐⭐⭐⭐⭐️
服務⭐⭐⭐⭐⭐️
推薦星數⭐⭐⭐⭐⭐️

地址:富士山 (銅鑼灣)
銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場7樓3號舖

2020-04-05
  • 甲羅燒
  • 富士山丼
2020-04-13 52 浏览
星期五晚到銅鑼灣一趟,有見金百利廣場新開了一間日本餐廳,便去試試富士山🗻裝潢很日式feel各款佐酒小食、炸物、燒物、和食等等。壽司刺身款式很多各款吟釀。果然是甲羅「燒」有爐火燒熱蟹蓋,蟹蓋內有鹹香的蟹膏,而蟹肉絲更是滿滿的!還有蟹鉗肉。將蟹肉蟹膏塗上多士又一番風味蜆肉大大隻,湯底都很入味,有清酒香味。熟蝦、赤蝦、三文魚、油甘魚、火炙蛋黃醬三文魚壽司和芥末八爪魚軍艦不韌,很好入口,調味也很惹味寧靜的晚餐

富士山🗻裝潢很日式feel

各款佐酒小食、炸物、燒物、和食等等。

壽司刺身款式很多

各款吟釀。
蟹肉蟹膏甲羅燒

果然是甲羅「燒」
清酒煮蜆紙鍋

蜆肉大大隻,湯底都很入味,有清酒香味。

鹽燒牛舌

不韌,很好入口,調味也很惹味

寧靜的晚餐
2020-03-27
  • 鹽燒牛舌
  • 蟹肉蟹膏甲羅燒
  • 清酒煮蜆紙鍋
2020-04-13 28 浏览
聽說最近銅鑼灣開了間新的日本居酒屋,便上去試試。在崇光百貨附近,地點十分方便。一入去,店員十分親切地招待。由於十分肚餓的關係,決定叫一些飽肚的食物吃。叫了一個牛肉鍋,和串燒拼盤。牛肉十分新鮮,熱騰騰的鍋,配上濃郁的湯底,並配住烏冬吃, 十分美味。之後叫了一個燒物拼盤,其中最愛的必定是肥牛金菇,口口的肥牛卷着金菇,吃完一口再想吃一口。全消拼盤份量十分足夠,另外話免費送了碟枝豆,惹味飽肚,十分新鮮。又想找一些特色的居酒屋,這是不錯的選擇。

聽說最近銅鑼灣開了間新的日本居酒屋,便上去試試。
在崇光百貨附近,地點十分方便。

一入去,店員十分親切地招待。

又想找一些特色的居酒屋,這是不錯的選擇。
2020-04-13 25 浏览
新店富士山主打日式美食風格十足嘅居酒屋夜晚都幾多人食正式疫情期間座位都好疏 而且店員會幫我地探熱先可以入去魚生飯選擇都幾多而且份量都幾大碗兩個人其實點個串燒二人錢拼盤加一碗飯就差唔多了角切吞拿魚茸丼飯 $108各色魚生拼合一齊色彩鮮艷令人食慾大增而且刺身都好鮮甜魚生切到一粒粒口感十足 吞拿魚茸口感幼滑 撈埋壽司飯一齊食好滋味燒物二人前套餐 $298呢個套餐絕對物有所值所有燒物即點即燒 熱辣辣非常新鮮套餐包括肉類蔬菜同海鮮類 好豐富燒bb甘薯好香甜 翠玉瓜同車厘茄都好多汁汁燒帆立貝 特調醬汁帶出帆立貝既鮮甜鹽燒雞翼極香脆 非常入味汁燒軟骨雞肉棒味道豐富 口感豐富豚肉金菇卷 金菇吸哂肉汁真係好香 鹽燒牛舌都值得一讚 火候拿捏得非常好
新店富士山主打日式美食

汁燒軟骨雞肉棒味道豐富 口感豐富
豚肉金菇卷 金菇吸哂肉汁真係好香
鹽燒牛舌都值得一讚 火候拿捏得非常好
2020-04-13 19 浏览
今天放工經過銅鑼灣,在崇光百貨附近看見充滿美食的金百利廣場,想吃一些日本美食,便進去試試日本菜。一進去,裝修十分整齊乾淨,位子十分寬敞,在疫情高峰期下,也會讓客人吃得安心。由於太多食物也想吃,最終選了一個二人餐。份量十分多,性價比很高。前菜海鮮刺身沙律,來的時候份量大得驚人。除了沙律十分足了,刺身也十分大粒和肥厚, 十分適合喜愛吃刺身但又想健康的人。另外嚐了三文魚茶漬飯。份量剛好,三文魚烤得十分有味,讓人吃下去不會十分油膩的感覺。二人餐還會奉送甜品,我們叫了日式年糕配朱古力醬。口感煙人,配上甜甜的朱古力醬,讓人吃完大餐後能帶着甜甜的味道離開。

由於太多食物也想吃,最終選了一個二人餐。
份量十分多,性價比很高。

2020-04-13 79 浏览
富士山銅鑼灣記利佐治街1號金百利廣場7樓3號舖難得今日約左朋友係銅鑼灣見面,一唸食咩個腦自然已經唸起金百利啦,因為地點夠晒就腳一出地鐵站就係,而且成揀樓有好多餐廳大把選擇,最後我地揀左呢間<富士山>,聽個名都知係日本嘢啦,知道餐廳新開張左無幾耐,所以就決定黎試下入到黎餐廳,無論係擺設定裝修都好有日本居酒屋既感覺,而吧檯前面擺滿晒新鮮既 魚生刺身,好吸引呀見到餐牌樣樣都想食,好吸引好多元化,可以揀散叫小食,2人/4人套餐或者魚生丼飯都得,最後我地3個人叫左個2人套餐再加多個魚生丼飯,岩岩好好豐盛呀呢碗丼飯,應該係餐廳既招牌出品,同一碗可以試晒各款唔同既刺身,全部都好新鮮而且仲擺得好靚,岩晒影相打咭,最鐘意就係大大隻既牡丹蝦同埋海膽,黎到必食而二人套餐都好抵食,都係$298 就可以揀1款前菜,1款小食,2款主食,2份甜品同2款飲品,而家仲加送埋玉子燒我就最欣賞個牛肉鍋,湯底同配料分開自己淥,唔同出面其他日本餐廳已經擺埋一齊,另外牛肉炒烏冬都好出色,感覺唔會太油膩,最後食埋件日式芝士蛋糕好完美
富士山

日式牛肉炒烏冬
德島縣玉子燒
日式芝士蛋糕
2020-04-13 10 浏览
今日早放工,於是決定喺銅鑼灣食個快飯。行過金百利,見到有間日本菜新開,於是就上去望望。因為時間關係,上到去係一個人都冇嘅,好安全,哈哈。環境整體黎講好乾淨好企理,店員亦會主動幫你量體溫,消毒雙手。呢間鋪主打係魚生丼,有好多唔同種類嘅丼可以選擇,我最後揀咗同鋪頭同名嘅富士山丼,嗰丼同喺餐牌上面見到嘅一樣,好多唔同種類既魚生,視覺效果好豐富。碗丼樣樣材料都好新鮮,其中個拖羅係絕對冇得輸,入口即溶,之後成個口都係嗰浸油香味。另外個海膽、三文魚子亦都好鮮味。鋪頭亦都有刺身、壽司、手卷、串燒同埋唔少熱盤可以選擇,我就叫咗個海蜇做前菜,之後加多2件壽司同埋一個桃汁。其中個火炙a4和牛壽司好好味,燒得啱啱好,半生半熟,嗰牛肉味出晒嚟,正!

鋪頭亦都有刺身壽司、手卷、串燒同埋唔少熱盤可以選擇,我就叫咗個海蜇做前菜,之後加多2件壽司同埋一個桃汁。其中個火炙a4和牛壽司好好味,燒得啱啱好,半生半熟,嗰牛肉味出晒嚟,正!

2020-04-13 13 浏览
銅鑼灣開設了新的日本食店,店名是直接了當的稱為富士山,場上亦會畫了富士山的壁畫呢,令人懷念日本旅行的點滴。由於時間尚早,所以餐廳的食客不多,我們被安排坐在窗前,由於疫情關係,本來熙來攘往的街道也變得冷清了, 我們說我們享用晚餐的心情。。餐牌上的食物選擇很多,有丼飯、串燒、刺身等等。圖文並茂,令乘客更能清楚掌握。我們點算了幾樣食品,全因為服務員(老闆)有禮貌有殷勤的為我們介紹呢。.海膽將軍丼180蟹肉蟹膏甲羅燒98北海道流心芝士薯餅22。海膽飯是相當吸引眼球,一版的海膽和其他的刺身例如牡丹蝦帶子三文魚,鋪滿飯的上面,完全看不見裏面的飯粒,食材新鮮,只是海膽屬於小瓣,略嫌有點不夠呢。。甲羅燒很少在日本料理店能夠吃到,一般在吃浜燒的地方常常能夠吃到。甲羅燒放一個小火爐上烹調,亦可以保持溫度,這個做法是相當貼心。個人覺得如果蟹膏味道更加濃郁會較好呢。。芝士薯餅真的充滿驚喜,當服務員送上來的時候,芝士薯餅已經被切成一半,看到芝士叢書餅中流,真是十分治癒。芝士味十分濃郁,欣賞餐廳不會把薯餅炸得太乾呢。個人認為這個菜式是必點的!

海膽將軍丼180
蟹肉蟹膏甲羅燒98
北海道流心芝士薯餅22

2020-04-13 913 浏览
限眾令底下連慶生也只能4人內約出來吃個便飯。恰巧這家新開的富士山有4人餐,前菜刺身到甜品一應俱全,價錢只是$798,非常公道。店員也有提及,午市茶市定食+湯,$49便有交易,抗疫價來說非常有誠意阿!新開張的店,還是要靠一眾市民支持呀。前菜是吞拿魚豆腐冷奴,粒粒又脆又新鮮的筋子味道咸香,跟味道也濃厚的吞拿魚蓉很配合,滑不溜口的豆腐再淋上芝麻醬,好一個特別的冷奴。海鮮刺身沙律外表非常吸引,3-4種的刺身,清新的沙律生菜,加上一點點酸醋,開胃又有益健康。炸物是熱騰騰的炸豬排和蝦。蝦就是爽脆,豬排炸完還是肉質夠軟,沾上醬汁再吃,是傳統日式風味。主食是甲羅燒,鮮蟹肉蟹膏混在一起,味道濃郁,用來送飯最好不過,口感一流。海膽刺身盛真的有夠豐盛,滿足的4人份量,海脆一人都有一大條,新鮮度足夠。白身紅身魚類都有,貝類更有帶子等,款式幾多,而且每日都不一樣,新鮮什麼吃什麼。食事可以選兩款,其中一個是豚肉鍋,豚肉比較嫩,湯底很好飲,大量蔬菜浸了湯就更好味了。蟹肉蟹膏茶漬飯,茶漬飯本來就是清淡食物,配搭濃厚的蟹膏立刻豐富了味覺,加上蟹肉和珍珠米,連口感也是有點彈牙。飲品每人一罐,除了汽水還有清甜的日本罐罐果汁
限眾令底下連慶生也只能4人內約出來吃個便飯。恰巧這家新開的富士山有4人餐,前菜刺身甜品一應俱全,價錢只是$798,非常公道。

飲品每人一罐,除了汽水還有清甜的日本罐罐果汁,提子/芒果/桃/菠蘿,就是冰涼。

甜品也是人頭計算,芝士蛋糕香滑,芝士味濃,似Newyork cheese。朱古力醬炸芝士年糕甜中帶咸,熱到冒煙的甜品,鮮有呢。
  • 甲羅燒
富士山日本料理🗻富士山丼•蟹肉蟹膏甲羅燒🦀.真係好掛住旅行✈️是晚同朋友去“富士山”食好西,止下旅行癮先🇯🇵❣️1️⃣富士山丼🗻來到“富士山”就嗌返個以佢命名既丼飯🍚啲刺身鋪滿成碗飯😱太多種類啦一定滿足到你!有海膽、三文魚、呑拿魚、牡丹蝦、希靈魚、油甘魚、北寄貝、帶子、魚籽🤤🤤🤤係咪好吸引呢!個人最喜愛件厚切三文魚腩🐠真係好驚喜好少丼飯入面既salmon都咁出色❤️其二係海膽,屬於偏重味同creamy,撈飯食一流🙃2️⃣吞拿魚盛丼🐟小編作為拖羅控當然要點🌞赤身同中拖羅各一半,中拖羅好肥美啖啖油香😚面層仲有大量拖羅蓉同魚籽!3️⃣蟹肉蟹膏甲羅燒🦀用火爐上既甲羅燒🔥大概兩分鐘就燒完中途可以用🥄攪攪佢,蟹肉都多呀!仲有一隻蟹鉗仔🦀蟹膏黎講都係prefer凍食哈哈🤣貼心位係送埋烘多士,一齊食好正🤤4️⃣德島縣玉子燒🍳係蛋啊🥚😗呢款玉子燒甜味唔算好出,不過質感幾滑溜,証明燒得好🔥底下吸左適量醬油調味😌5️⃣油甘魚黑松露汁薄切🐠一道不錯既前菜,油甘魚魚味濃,黑松露汁其實只係點綴啊唔點都已經夠味,連埋京蔥食幾fresh😋6️⃣三文魚腩壽司🍣由於富士山丼入面既三文魚太肥美,決定加單叫多個三文魚腩壽司😍😍😍Oishiii❣️
富士山日本料理🗻富士山丼•蟹肉蟹膏甲羅燒🦀
1️⃣富士山丼🗻