餐厅: 富臨皇宮
资讯:

餐厅: 富臨皇宮
资讯:

2022-01-02 332 浏览
⭐️【沙田】$28蚊古法羊腩煲⭐️近來工作繁忙,難得朋友約出去聚餐,朋友說天氣凍,想去酒樓試 $28蚊明火【古法羊腩煲】,以為自己聽錯,到達酒樓後更看到原來晚上8:30宵夜時段,羊腩煲竟然只需要$1,而酒樓更有數款〔一蚊雞〕菜式給客人選擇,非常抵食。🐏【古法羊腩煲】(推廣優惠HK$28)$28蚊羊腩很足料,連皮帶肉,羊羶味較淡,肉質及羊腩皮都炆得軟腍,卡式瓦斯爐一邊滾下滾下,馬蹄及枝竹吸了羊腩煲熱的湯汁,味道不錯,蘸了腐乳醬的枝竹及羊腩,有另一番鹹香味道。【菠蘿生炒骨】(HK$85)咕嚕肉肥瘦適中,入口軟嫩,配菜有菠蘿及青椒及洋蔥,酸甜度亦適中。【避風塘炒肉蟹】(HK$188)炸蒜及豆豉结合出香濃的避風塘風味,火候控制恰當,蟹有啖啖蟹肉,不錯。【酸菜豬手煲】(HK$98)酸菜湯很濃,有點像酸菜魚的味道,有陣陣胡椒辣味,豬手啖啖肉帶有豬皮非常多骨髎原,很有咬口,亦炆得軟腍,卡式瓦斯爐,愈煮愈出味。📌*茶位(每位HK$12) 📌*小食(每檯HK$10) 📌*另有加一服務費📍〔富臨皇宮〕🇭🇰香港新界沙田石門安群街1號京瑞廣場二期2樓201號舗Shop 201, 2/F, Kings Wing P
⭐️【沙田】$28蚊古法羊腩煲⭐️

🐏【古法羊腩煲】(推廣優惠HK$28)

【菠蘿生炒骨】(HK$85)
【避風塘炒肉蟹】(HK$188)
【酸菜豬手煲】(HK$98)

📍〔富臨皇宮〕
🇭🇰香港新界沙田石門安群街1號京瑞廣場二期2樓201號舗
Shop 201, 2/F, Kings Wing Plaza 2, 1 On Kwan Street, Shek Mun, Sha Tin, N.T.
2021-12-30
2021-11-11 624 浏览
久唔久去吓其他地方嘆吓茶,求其一間撞下,望吓個價錢都好平民,而且又唔使等位,就入去試吓係咪咁平靚正。一入去見到個大廳,一望無際中間冇柱位,如果好似以前咁樣擺酒結婚就唔錯,不過而家就冇乜作為。原來佢有個地方專係飲靚茶,就貴少少試吓你,不過都係果句,茶樓真係無靚嘅普洱,墨汁咁嘅色又無茶味,睇怕今次又中伏。 今日冇食到四選一,只係食其他點心,因為多數呢啲特價嘢,都係細細件冇乜肉食。叫下啲最基本嘅,試吓佢有冇料到。先講包類,以馬拉糕同叉燒包為例,個包瞓得好鬆軟,有香嘅包味。叉燒包啲餡就似一般叉燒料冇乜特別。再講經典嘅燒賣,都係大集團熟口熟面嘅味道,冇乜驚喜。牛肉球依然溝唔同嘅料入去,既冇牛肉味,更加冇陳皮味。反而有兩樣點心值得點提,特色炸兩同埋個煎堆仔,炸兩唔係用一般嘅油炸鬼,依家用咗類似越式春卷皮,識落冇咁油膩而且比較爽脆,如果中間飽啲芒果配上沙律更加有特色。而煎堆仔發起好大個,皮薄鬆脆有少許油香味,係有少少出乎意料。咁嘅價錢已經比好多,屋邨酒樓好得多。以往去過呢一間其他地方嘅分店都冇乜好感,不過呢一間可以令我改觀。

2021-11-07 478 浏览
未去之前已大约估到情况。以下不作评论,只作事突陳述。1. 羊肉煲共有5件姆指大小的骨腩,1/3系肉。另外叫了牛仔肉,份量舆大x乐的朱扒飯相同,但相當幼滑,冇鬆肉粉味$98一碟。3. 准香尤鱼蘇。舆白天飲茶的質及量相近,正正常常。$88一碟。講起食羊,想起十多年前到尼泊爾自由行,興之所致,驾車往中国边境吃一個午饭,下車之處系鄉村地方。心想可能只能買到粗粮,行行寻尋半小時,聞到陣陣羊蘇味,到一飯店,問老板有冇食,佢話本店只售一味=羊雜。品赏之后,方知人間美味在鄉間。羊之鮮味直入靈魂,至今難忘。每煲羊雜200人仔,顺便問伙記多少工资,回答系500人仔一個月。
2021-11-07 371 浏览
見佢有4選1特價,$1 雞 $1 叉燒 $10乳鴿 $28 羊腩煲,就行左入去食。岩岩準備入冬,羊腩煲就必食,兩人去食$28份量唔多但都算係咁,如果加生菜都係$28,雖然定價有d 攪笑,但都叫嚐下口癮。啫啫芥蘭煲 $97 有點貴,都係用特價食物做招徠,明白的~不過二人埋單都係$251 , 晚市價來說也算還好。

啫啫芥蘭煲 $97 有點貴,都係用特價食物做招徠,明白的~

不過二人埋單都係$251 , 晚市價來說也算還好。
2021-10-18 657 浏览
見到富臨有任食2小時大閘蟹,就約埋兩位朋友去食。到達後,酒樓人數唔多,食蟹既亦大約得 6-7 枱,酒樓面積大,所以都坐得好鬆動。一起菜就黎左 d冰鎮鮑魚,味道一般,真係寧願佢求其清蒸可能仲好食d; 個湯反而唔錯,唔算肥膩,好飲。片皮鴨就係任食,味道都一般,建議想飽肚可以食多兩舊一定飽。最後到主角 -- 大閘蟹出場。第一 round會先送一隻陳年花綢蒸,坦白講,真係冇乜酒味 ... 食完我地就再叫多 3 隻油鹽焗,但等左30 分鐘都未有 (其他枱都冇), 酒樓解釋廚房蒸唔切,我覺得好搞笑囉,能夠做到 4 -50 圍晚宴既酒樓,個廚房竟然蒸唔切 d蟹??其實本身都怕太早叫定 d 蟹凍左,所以不嬲都係食完先再點,但最後真係好嬲咁一次過點晒 d 蟹 (因為怕又要等多 30 分鐘) ... 終於一次過黎晒 d蟹,其實d 蟹細隻都預左,但食慣大閘蟹既我一食,就已經可以肯定,係肯定,係好肯定d蟹只係用水洽熟而唔係蒸出黎!!打開隻蟹蓋已經有水,,同埋d蟹肉,一食就知係用水洽熟既,佢地真係以為咁就可以瞞天過海?如果你問抵唔抵食,$428 /2 hrs 都算ok既,d 酒樓姐姐換碟都快。但如果你係對蟹既質素有d要求,我唔建議你去呢間食。最後埋單 $428 加一連茶位,每人$490 落樓
冰鎮鮑魚
花膠螺片煲雞
花綢蒸大閘蟹
片皮鴨
油鹽焗大閘蟹
2021-10-15
花膠螺片煲雞
2021-09-17 595 浏览
老媽子話想食晚市龍蝦伊麵,被佢捉了去富臨。 順應娘親,真心冇乜要求。兩個人叫咗三個餸, 龍蝦伊麵,燒鵝,芥蘭煲 ,共五百幾蚊。又食龍蝦,又食燒鵝,呢個價錢都正常。但真係好難食囉。龍蝦件數正常,但係啲肉唔算大。龍蝦肉質死實實, 唔爽彈, 隻龍蝦應該唔新鮮。冇龍蝦嘅肉汁,所以個汁一啲都唔鮮甜 ,得個鹹字 。最頂唔順係佢個伊麵好淋好爛, 夾上嚟漿糊咁,一pat pat, 啲麵仲要係勁短勁斷。燒鵝唔乾身,有肉,不過真係好肥呀。 好多肥膏, 食到滿口油,差點被啲肥膏哽死, 食起來好難受。芥蘭煲配薑絲蝦乾,一般般啦, 薑味一啲都唔出, 叫做食得入口囉。老媽子一向都好濫食,連佢都話呢餐難食, 真係要畀個喊喊face佢😭

又食龍蝦,又食燒鵝,呢個價錢都正常。但真係好難食囉。

2021-06-02 1066 浏览
由於staycation在石門附近的酒店,早餐就選擇這間較為多人的酒樓飲早茶,價格相對係經濟抵食,品質只係一般,我哋點了兩個孖寶餐,叉燒腸粉、鴛鴦炒米、雞扎、冬菇炆鴨掌加多碗北菇雞飯,埋單都是$86,超抵食
孖寶餐
2021-05-28 680 浏览
今日又到富臨開餐, 突然想吃稯, 在點心紙上看到有“咸肉稯$24.5”( 可外賣/同價), 二話不說便叫了, 看看是怎麼樣的...因為富臨本身有賣稯的套餐, 要百多元. 當然是加了“貴料” 的呢!平常吃的不用吃這些, 簡單的便可.稯終於到了! 都幾大隻, 連稯葉上枱的, 有驚喜的!拆開再分開4份, 內有黃豆, 五花腩肉( 有肥膏連肉的, 調味調得幾好), 咸蛋黃等. 整體來說, 糯米較腍, 幾綿下, 透着陣陣稯葉香味, 食落味道也不錯, 又夠大隻, 比街舖賣的普通稯要大及實惠多呢!食一隻都夠晒飽了!

稯終於到了! 都幾大隻, 連稯葉上枱的, 有驚喜的!

2021-05-09
2021-03-25 1008 浏览
有日娘親想去打邊爐, 本來打算去馬鞍山近近地食一間任食嘅, 點知以前去開個間原來已經執咗, 又唔想食日式火鍋, 最後就去左石門食富臨任食。因為疫情原因, 酒樓真係好少人幫襯, 去到其實招呼都好好, 不過任食野食真係勁少, 我諗真正數埋都唔夠30樣。不過佢地係會睇人數送雞同魚, 仲有個海鮮拼盤,海鮮拼盤就一般啦, 都係雪藏貨, 不過要讚下條魚同雞,雞係真係滑身, 而魚有咬口同有魚香, 最美中不足就係任食款數真係超少, 連魚、海鮮都無, 豬只有豬頸肉, 菜都係5款, 閒日食就可能會抵食小小, 星期6同日就可以考慮食小菜或者其他選擇啦!
又唔想食日式火鍋, 最後就去左石門食富臨任食。

秋風起蟹最肥,又黎到食大閘蟹既季節!今晚約埋蟹痴好友,齊齊去食大閘蟹放題。大閘蟹放題套餐可以無限追加:京式片皮鴨(自取)、大閘蟹(清蒸、花雕蒸、油鹽焗)、多款甜品及主食任點任食。重點必試精選時令大閘蟹,隻隻新鮮飽滿,豐腴幼滑,蟹膏甘香濃郁,帶有獨特清香,可選清蒸、花雕蒸、油鹽焗,推介油鹽焗,蟹香撲鼻,蟹膏口感更醇厚。京式片皮鴨鴨皮酥脆,鴨肉嫰滑,皮脆肉嫩,配以大葱、青瓜、甜麵醬,口感香脆豐富,油而不膩。甜品及主食任點任食另附送每人一客:和味鮑魚伴秋葵、花膠螺頭雞湯、海味雜菜煲。重點推介和味鮑魚伴秋葵,冰鎮鮑魚汁香味濃,鮮美彈牙,秋葵清涼爽脆,開胃佳品~花膠螺頭雞湯,蘊含豐富膠質,鮮甜滋陰,養顏之選。晚市原價: $468/位,提早一個工作日網上預訂或電話Whatsapp預訂,每位只需$428!
秋風起蟹最肥,
又黎到食大閘蟹既季節!

今晚約埋蟹痴好友,
齊齊去食大閘蟹放題

大閘蟹放題套餐可以無限追加:
京式片皮鴨(自取)、
大閘蟹(清蒸、花雕蒸、油鹽焗)、
多款甜品及主食任點任食。

重點必試精選時令大閘蟹,
隻隻新鮮飽滿,豐腴幼滑,
蟹膏甘香濃郁,帶有獨特清香,
可選清蒸、花雕蒸、油鹽焗,
推介油鹽焗,蟹香撲鼻,蟹膏口感更醇厚。

京式片皮鴨鴨皮酥脆,鴨肉嫰滑,
皮脆肉嫩,配以大葱、青瓜、甜麵醬,
口感香脆豐富,油而不膩。

甜品及主食任點任食

另附送每人一客:
和味鮑魚伴秋葵、花膠螺頭雞湯、海味雜菜煲。

重點推介和味鮑魚伴秋葵,
冰鎮鮑魚汁香味濃,鮮美彈牙,
秋葵清涼爽脆,開胃佳品~

花膠螺頭雞湯,蘊含豐富膠質,
鮮甜滋陰,養顏之選。

晚市原價: $468/位,
提早一個工作日網上預訂或
電話Whatsapp預訂,
每位只需$428!
2020-11-13
2020-08-28 972 浏览
真係估唔到石門都有平價好嘢食!前牌行吓街唔打唔撞上到最高嗰層!就發現!全線富臨集團推行優惠外賣自取均可享低至四八折的優惠!!多款小菜及主食選擇揚州炒飯$ 42(原價:$ 88)特別混合紅米飯,口感更豐富健康蝦仁炒蛋,雞蛋恰到好處!蝦仁新鮮爽口菠蘿生炒骨,係我最中意食既菠蘿生炒骨超級好食!口感一流!以後都要嚟呢度食!價錢又平!份量又多而且啲都唔韌!三樣嘢加埋$130都唔使,非常足料!連屋企人都話好食!冇計一定要食多幾次!
早前是父親節,一定要大吃一餐啦!所以就一家人來到了。。富臨皇宮!一入去就覺得好光猛、好大、好闊落!事不宜遲,即刻上菜!先來。。和味鮑魚伴秋葵!一上枱就好吸引~有冰,感覺好冰涼呀!鮑魚好香好新鮮~點少許Wasabi加豉油,日式食法好和味!再食一啖秋葵,原來咁夾咁配合!之後飲啖靚湯,花膠響螺老雞湯!一睇就知好香,因為好足料!即飲啖~好甜好潤呀!好有雞味,有好多花膠呀!真係好味到連湯料都食得晒呀!之後就來。。極品燒鵝皇!果然是極品燒鵝皇,排場都零舍豪華!有蠟燭熱住的~即刻試一件,香而不油膩!食多幾件都唔會好膩!食點蔬菜,西蘭花炒蚌片蝦球!好大塊蚌片,好多蝦球呀!有紅色綠色橙色咁樣~好色彩繽紛啊!蚌片同蝦球都好爽口好彈牙!西蘭花亦好清脆好健康~點埋蠔油黎食,簡直係Perfect!好補的,海參花菇鵝掌煲!海參、鵝掌、花菇!都是露比的至愛~海參好淋,份量又多!鵝掌吸滿汁,好味道~花菇啖啖肉,送飯一流呀!最後來點飽肚的,生煎菜肉包!上枱油亮亮,一睇就知好味道!即食!外面煎得香脆,好香口!包軟軟的淋淋的,菜和肉份量均等,完美的一餐!
早前是父親節,
一定要大吃一餐啦!
所以就一家人來到了。。
富臨皇宮!

一入去就覺得好光猛、好大、好闊落!

事不宜遲,即刻上菜!

先來。。
和味鮑魚伴秋葵!

一上枱就好吸引~
有冰,感覺好冰涼呀!

鮑魚好香好新鮮~

點少許Wasabi加豉油,
日式食法好和味!

再食一啖秋葵,
原來咁夾咁配合!

之後飲啖靚湯,
花膠響螺老雞湯!

一睇就知好香,
因為好足料!

即飲啖~
好甜好潤呀!

好有雞味,
有好多花膠呀!

真係好味到連湯料都食得晒呀!

之後就來。。
極品燒鵝皇!

果然是極品燒鵝皇,
排場都零舍豪華!
有蠟燭熱住的~

即刻試一件,
香而不油膩!

食多幾件都唔會好膩!

食點蔬菜,
西蘭花炒蚌片蝦球!

好大塊蚌片,
好多蝦球呀!

有紅色綠色橙色咁樣~
好色彩繽紛啊!

蚌片同蝦球都好爽口好彈牙!
西蘭花亦好清脆好健康~
點埋蠔油黎食,
簡直係Perfect!

好補的,
海參花菇鵝掌煲!

海參、鵝掌、花菇!
都是露比的至愛~

海參好淋,

送飯一流呀!

最後來點飽肚的,
生煎菜肉包!

上枱油亮亮,
一睇就知好味道!

即食!
外面煎得香脆,
好香口!

包軟軟的淋淋的,
菜和肉份量均等,
完美的一餐!
2020-08-17 305 浏览
最近市道差,食店都各出奇招,我早排同阿媽去到沙田富臨食野,發現佢做緊個幾勁既優惠,就係食100送100。我地叫左兩道菜,正價共400幾,由於有優惠,最後只係比左200幾。兩道菜分別是醬茶鴨,另一道是蒸魚。醬茶鴨十分大隻,我地兩個人唔會食得晒,味道同賣相都上佳,再考慮埋佢個優惠,我覺得係十分抵。至於蒸魚就酒樓正常水準,唔算極之突出,但是交出合理水準,魚有鮮味。而且呢度起菜速度都幾快,唔會等好耐都無得食,考慮埋佢個優惠,十分滿意。
醬茶鴨
醬茶鴨
2020-08-12 790 浏览
因疫情關系,晚上六時後餐廳只能夠提供外賣。星期六日想休息一下,不想在家中煮晚餐,所以便在附近餐廳買外賣回家。只要在收銀處下單,之後約等候十分鐘,便可拿到外賣。外賣的餸菜比堂食更便宜,總共點了兩客粉麵及四客小菜,價錢約二百七十多元。而且份量十足,相當夠飽。在菜式名稱旁邊加上了當時買的價錢,方便大家參考。揚州炒飯 - $42炒飯是個人最喜愛的菜式,相當足料,把外賣盒塞得滿滿的。炒飯粒粒分明,鑊氣十足。韮黃蝦仁炒蛋 - $44蝦仁相當大隻,感覺爽口。而且雞蛋炒得滑溜。蝦仁約有八至九隻,相當豪氣。黑椒香薯牛仔粒 - $57家人則相當愛這款牛仔粒,黑椒香氣撲鼻。先將薯仔切粒略炸,再加上牛仔粒及黑椒汁同炒。牛仔粒份量慷慨,和薯仔的比例幾乎是一比一。如果薯仔能夠再軟少許,味道會更佳。花膠紅燒豆腐 - $47花膠的份量也是相當慷慨,有四、五大片。豆腐吸滿了蠔油醬汁的味道。另外,個人頗為愛吃口感飽滿的冬菇,廚師浸泡均勻才把冬菇下鍋,味道不錯。瑤柱金菇炆伊麵 - $42這款伊麵頗有鑊氣,也是把膠餐盒塞得滿滿的。伊麵軟硬適中,有少許嚼勁但又不會太過硬。炆伊麵味道鹹鹹香香,而且蠔油味道頗濃。海味粉絲煲 - $

只要在收銀處下單,之後約等候十分鐘,便可拿到外賣。

揚州炒飯 - $42

韮黃蝦仁炒蛋 - $44

黑椒香薯牛仔粒 - $57

花膠紅燒豆腐 - $47

瑤柱金菇炆伊麵 - $42

海味粉絲煲 - $47
酒樓選用了兩吋大的蝦乾,蝦乾的味道滲入到粉絲中,整體味道更加鮮甜及豐富。家人則覺得粉絲略為硬了少許,能夠煮得再軟少許。
2020-07-22
10 分钟 (外卖自取)
  • 楊州炒飯
2020-08-05 190 浏览
星期六同朋友經過石門,想買外賣中菜小炒類,冇咁悶。因為疫情期間實施限聚令,好多時都係自己煮。.突然發現富臨原來有外賣仲四八折起添,小炒都係$3X起,嘩真係平過自己煮,一於試吓。.我哋叫咗兩餸一飯,都係百幾蚊咋😌., ,同埋. 好驚喜係唔好以為外賣會好細碟,每一盒都係滿滿的。因為份量都唔少,啲飯餸迫爆了個盒了😂兩個人食足夠有餘,大家睇相片已經見到份量吾細。最驚喜係咁嘅價錢、食到有質素嘅酒樓小炒。我下次會試多佢哋幾個餸,煮少幾餐😎

我哋叫咗兩餸一飯,都係百幾蚊咋😌

[西蘭花炒蚌片蝦球], [海味粉絲煲],同埋[楊州炒飯]. 好驚喜係唔好以為外賣會好細碟,每一盒都係滿滿的。因為份量都唔少,啲飯餸迫爆了個盒了😂兩個人食足夠有餘,大家睇相片已經見到份量吾細。最驚喜係咁嘅價錢、食到有質素嘅酒樓小炒。我下次會試多佢哋幾個餸,煮少幾餐😎