2009-01-24 65 浏览
年廿九....老爺, 老公跟我三人出外團年豪一番, 前兩天才打電話訂位, 居然仍有位, 可能是金融海嘯的影響, 我們來到時只有兩三枱, 三人叫了兩個鮑魚套餐, $680 & $1180, 另加上什菜煲, $90, 火腩豆腐炆斑頭腩, $330!紅燒砂窩包翅 - 犯規吃了一少排翅, 不算十分大條, 但仍見到一梳梳, 首選仍是雞湯底!30頭特選吉品 - 預了不是太大隻, 切下帶溏心, 但不會是回味無窮那麼想再試!鮑汁花膠扣鵝掌 - 花膠略薄, 黏度不太高, 陶源花膠厚一點, 膠質重一點, 好吃一點!清灼唐生菜胆 - 爽脆!迷你鮮荷葉飯 - 細細份, 吸引力一般, 但不鹹不淡, 老爺讚!原燉杏汁燕窩 - 杏汁味不濃, 燕窩是碎的, 任揀, 我會選蛋白杏仁茶! 特選美點雙輝 - 紅豆糯米池跟煎堆仔各兩粒, 前者糯米皮硬, 不煙韌, 後者芝麻好香!$680紅燒金山勾翅 - 孝敬老爺, 給他獨嘗, 只見條條翅也有芽菜那麼粗身!30頭特選吉品 - 同上鮑汁遼參花膠扣鵝掌 - 遼參太腍, 沒有了咬口, 最可取的是鵝掌, 汁濃, 配上腍滑鵝掌, 想再ENCORE!翡翠炒生斑球 - 沒有什麼特別, 兩塊斑
清灼唐生菜胆 - 爽脆!
30頭特選吉品 - 同上
翡翠炒生斑球 - 沒有什麼特別, 兩塊斑片, 西蘭花硬身!
鮮荷豆醬雞球 - 只是綠葉, 沒有什麼特別, 雞球不太有雞味, 因為豆醬蓋過了!
清灼郊外菜遠 - 爽脆!
富豪砂窩炒麵 - 用瑤柱炒香, 伴麵一流, 可惜太飽, 吃不多!
原燉杏汁燕窩 - 同上
什菜煲, 大大窩, 湯底用金華火腿....清清地, 一大堆菜, 粉絲, 冬菇!
火腩豆腐炆斑頭腩, 先吃斑頭腩, 滑得黎又有點咬口, 大大件, 唔油唔鹹, 好好食, 豆腐好滑, 又吃了兩大件, 只是沒有吃火腩, 深信這是用來出味罷了, 此餸也值得 ENCORE !

整體感覺唔錯, 所有客人也很斯文, 說話輕聲, 反而侍應又響電話, 又大聲對話破壞了環境氣氛, 論用料也相當不錯, 味道調得剛好, 說真....不吃鮑魚, 只點其他小菜相信也不錯, 一年豪一次也不為過!

鮑魚
遼參花膠鵝掌
炆斑頭腩
什菜煲
遼參花膠鵝掌
炆斑頭腩
什菜煲
2009-01-23 560 浏览
今日4大兩細一起去食團年飯....食左$10,929......好貴呀.....bowl:前菜 : 紫菜鯪魚卷, 個皮好脆ga...好味...(1) 上湯灼螺片 : 一人兩片, 好鮮甜呀......(2) 阿翁鮑魚 : 唐心鮑魚好得呀, 好味呀~~~(3) 遼參伴鵝掌 : 鵝掌入味,遼參爽口..good~~(4) 蟹肉紅燒鮑翅 : 蟹肉好多呀, d翅仲粗過牙簽.....(5) 鴛鴦雞 < 鹽焗雞拼炸子雞 > : 兩款雞都好滑, D皮都好好味呀..(6) 富豪炒飯 : d 飯炒得干身, 唔油...師傅好功夫...(6) 蒜香和牛($800) : 只有12小粒, 好似瑞士糖既大細...(7) 馬拉糕 : 幾好...(7) 奶皇糕 : 唔錯,有蛋黃...(8) 椰汁燕窩 : 好足料....(9) 生果拼盆......
好貴呀.....

(1) 上湯灼螺片 : 一人兩片, 好鮮甜呀......

(2) 阿翁鮑魚 : 唐心鮑魚好得呀, 好味呀~~~

(3) 遼參伴鵝掌 : 鵝掌入味,遼參爽口..good~~

(7) 馬拉糕 : 幾好...

(7) 奶皇糕 : 唔錯,有蛋黃...
(8) 椰汁燕窩 : 好足料....
(9) 生果拼盆......
上湯灼螺片
阿翁鮑魚
蟹肉紅燒鮑翅
遼參伴鵝掌
2008-12-03 105 浏览
06-11-08大閘蟹@富豪阿翁鮑魚 大閘蟹 - 蟹膏唔算多 ,但勝在甘香.魚翅 - 有水準阿翁鮑魚 - 好入味直得一提 , 因為本人唔係好識食蟹 , 店員非常之幫忙 , 圖4之蟹腳, 全由店員幫忙代處理.
06-11-08
大閘蟹@富豪阿翁鮑魚
大閘蟹 - 蟹膏唔算多 ,但勝在甘香.
魚翅 - 有水準
阿翁鮑魚 - 好入味
2008-04-19 43 浏览
今次係公司大食會,開頭話係食鮑魚嘅,但最後因為budget問題冇得食。每位$300,食咗以下幾味菜!(老細識人,所以discount咗,如果唔係應該都幾貴!)無得食鮑魚,我都有少少失望,唯有下次自己去食喇!第一味係飲湯- 翅頭湯,好濃烈嘅胡椒粉,好醒胃,啲湯都好夠味,唔錯! 鮑汁鵝掌海蔘我本人其實嘛嘛哋食鵝掌,但啲汁真係好嘢味,鵝掌炆得好「淋」,但海蔘就略嫌太「淋」,唔夠口感! 日本花白菇扒莧菜個花白菇真係好爽口,唔錯!但我唔鐘意食莧菜,所以no comment! 千層糯米飯好得意!中間夾著瑤炷& 咸蛋黃,加埋啲糯米,都o.k.喎!薑蔥焗蠔哈哈!我好鍾意食焗蠔,正!好入味,啲蠔炸得脆口,又夠大隻,唔錯! 大斑兩味(老虎斑)啲肉好鮮,夠咬口,唔錯!用豆腐火腩炆,好入味,但啲豆腐好似酸酸哋!脆炸牛腩配咖哩我唔食牛架!所以no comment! 但賣相幾靚,啲咖哩我試過,唔錯!炸子雞不過不失,都係咸咗少少。荷葉飯好硬呀!食唔晒! 另外,仲有個上湯生麵,味道都o.k.嘅! 甜點古法馬拉糕夠鬆軟,唔太甜,唔錯!我馬拉糕,我始終鍾意食大榮華。核桃酥夠鬆化 豆沙角唔會太甜,熱辣辣!o.k.

無得食鮑魚,我都有少少失望,唯有下次自己去食喇!

鮑汁鵝掌海蔘

日本花白菇扒莧菜

千層糯米飯

好得意!中間夾著瑤炷& 咸蛋黃,加埋啲糯米,都o.k.喎!

薑蔥焗蠔

大斑兩味

(老虎斑)

啲肉好鮮,夠咬口,唔錯!

用豆腐火腩炆,好入味,但啲豆腐好似酸酸哋!

脆炸牛腩配咖哩

炸子雞

不過不失,都係咸咗少少。

荷葉飯

好硬呀!食唔晒!

另外,仲有個上湯生麵,味道都o.k.嘅!

甜點

古法馬拉糕

夠鬆軟,唔太甜,唔錯!我馬拉糕,我始終鍾意食大榮華。

核桃酥

夠鬆化

豆沙角

唔會太甜,熱辣辣!o.k.!

蛋白杏仁茶(推介!)

杏仁夠香,夾著啖啖蛋白,回味無窮!

負責serve我哋嘅阿姐好好笑容,唔錯!
2007-04-22 66 浏览
PA, 同你苦苦糾纏o左四年,受盡嚴重o既精神虐待... 今日終於可以跟你分手o甘就要賀一賀啦!老爸於是帶我o地到富豪酒家去食阿翁鮑魚... 重叫o左魚翅﹑杏汁燕窩﹑鮑汁鵝掌﹑荔茸香酥鴨﹑菜煲﹑甜品etc.可能係我o吾識貨,o吾覺得個鮑魚有幾「舉世無雙」... 反而個鵝掌真係好入味,又夠淋,正! 魚翅更加係一流,蟹膏好香... o吾鍾意個燕窩lor,o甘少o甘碎., 係d杏汁香lor飯後甜品係d杏仁餅同一個似水晶球o既野,後者好好味,o吾太甜,外皮晶瑩剔透,內在係荔茸o黎ge... 充完電又要去溫最後一科AL啦...

... 充完電又要去溫最後一科AL啦...
2006-06-08 43 浏览
5月尾係小妹生日週,好唔容易至安排到時間比老闆請我食飯(講笑0者).老闆話不如去尖沙咀富豪囉!我梗無say no啦.坐底先叫2位例湯,老闆話呢度例湯都好正嫁.試一試...哇!好鮮味,一定係老火靚湯同無味精.好味點心包括蝦餃,d蝦,筍同肥豬肉比例剛剛好.魚翅灌湯皰,d魚翅都幾大條,湯底香濃.懷舊馬拉糕,係用片糖做,香,軟,滑,就好似我細個食0個d噤好味.叉燒酥都好味,個餡肉汁豐富.係幾樣我最鍾意.呀!仲有甜品- 杏汁撞蛋白,好正...唔太甜,杏味香濃,要南北杏比例剛剛好才能有此效果,蛋白又滑,一流美食.不過唔係我埋單,所以唔知幾錢!其實去年父母生日時我都過,叫每位$1,488套餐,仲記得個28頭禾麻唔錯,係糖心,不過都係富臨的口感好d同煮得稔d.鮑汁花膠扣鵝掌,花膠好厚肉同好有口感,鵝掌好稔鮑汁味濃.油泡蘇眉球,師傅炒得剛剛熟,好味難以形容.單係呢幾樣都值回票價.重有金勾翅,亞翁炒麵,官燕,果盆同懷舊馬拉糕做甜品.6位埋單差不多1萬蚊,亞爸亞媽猛話好貴好貴,其實久不久一次,食落自己個肚都值得!
2005-10-19 39 浏览
上星期同客食飯,因為東海無位,所以揀o左li間.門口用魚翅同鮑魚裝飾,都知道貴o架喇,但原來叫普通o既菜色都唔平.打開餐牌都唔知叫乜好,於是叫侍應介紹.最後我地叫o左冬瓜盅,炸子雞,枝竹豆腐炆石班(新鮮的,大概斤幾)仲有脆炸牛腩配咖哩汁,楊洲炒飯,細青島十支到. 5個人,埋單成$18XX! 嘩!雖然開公數O者,但咁O既價錢已經可以食得好好喇!不過毫無疑問,食物水準同服務都好好!炸牛腩最好味(雖然咖哩汁唔夠香),冬瓜盅食完第一轉會攞返入去弄熱.本來不嬲唔食雞皮,但好耐都未食過咁脆O既炸子雞,所以都忍唔住食埋!最後仲有生果盤送添!不過自己就唔會再去喇,點食得起呀?
不過自己就唔會再去喇,點食得起呀?
2005-07-23 43 浏览
上次誤打誤撞入左黎, 食過有水準o既點心, 價錢亦合理, 今日家庭樂, 就翻炒黎飲茶. 除左我必叫o既叉燒酥(飽滿鬆脆酥皮內一塊塊指甲片大小o既蜜味叉燒, 正正正!依然係全場no. 1), 仲叫左北菇滑雞盅頭飯(雞肉好滑), 迷你奶黃包(包皮香軟微甜, 傳統o個款奶黃, 每個都有半隻蛋黃, 絕不欺場!), 腸粉, 鮑汁鴨掌同埋煎蘿蔔糕都好好味.一流食物, 加上一流服務態度, 我地整餐都食得好開心!雖然點心款式唔多, 但係貴精不貴多!
一流食物, 加上一流服務態度, 我地整餐都食得好開心!
雖然點心款式唔多, 但係貴精不貴多!
2005-07-14 31 浏览
0黎呢度飲過幾次茶(因為近爸爸office), 最好味0既點心我覺得係鮑汁鴨掌, 個汁真係香濃, 個鴨掌又扣得入味夠火喉. 叉燒酥亦係一絕, 香口又有汁. 我覺得0黎飲茶係唔錯囉.晚飯/ 酒席0黎講, 佢個鮑魚係做得唔錯, 個上湯亦對辦, 不過, 同福記比, 始終係福記略勝一籌.

2005-07-14 60 浏览
舅父o係香港四日, 爸爸媽媽做足四日導遊. 尋日o係尖沙咀行街, 中午就想o係附近飲茶, 叫埋我去join. 起先爸爸打俾我問客家好棧點心(美麗華)得唔得, 我話okay, 就過去美麗華join佢地. 到左樓下, 打去問下爸爸入座未, 佢話入左啦, 不過係入左"富豪酒家"?!仲開埋茶添?! 阿翁鮑魚掛帥o既富豪酒家? 爸爸咁闊佬, 請舅父食禾麻鮑?去到至知, 爸爸以為呢個係富豪集團o既酒樓, 唔知佢咁大牌, 開左茶至見到$2388一位o既鮑魚餐, 嚇到滴晒汗.好彩望下點心餐牌, 小點都係$22, 唔算好貴, 所以先冇用9秒9速度"逃離現場"! 哈哈!由於在座老人家居多, 而且天氣酷熱, 所以大家都無乜胃口, 所以叫o既野食唔係好多. 可供選擇o既點心唔係好多, 大部分係傳統類型, 當中最受迎o既係香煎蘿蔔糕, 媽咪食到停唔到口, 而最得我歡心o既係香口o既叉燒酥. 至於蝦腸, 叉燒包等等都係水準之上. 最後叫多個炒飯埋尾, 食飽飽, 埋單一張金牛都有找, 比我想像中便宜.仲俾我地見到阿翁, 媽咪話, 真人又幾後生播!
仲俾我地見到阿翁, 媽咪話, 真人又幾後生播!
2004-08-04 67 浏览
lee間富豪酒家係佢新開張無奈去幫親,我同爸爸&小熊去食(媽咪去了旅行),我地叫了2個唔同價錢的1人set,加多一隻鮑魚,個waiter好似唔係幾高興敢(可能佢覺得我地無錢學人食鮑魚掛-佢比我的感覺)佢地d set每一碟都好少份量,我都算,d鮑魚一d唐心都無,一d都唔好食,d服務又唔得(你係熟客咪好囉成班人都係掛住service坐房的人),食完都好似無咩野食過敢,唔飽又貴,我好記得食了2千大元,好似比人騙了的感覺,所以富豪酒家我已經black list佢好耐,我都相信我唔會有下次.