2013-12-02 1037 浏览
哩間小南國既質素差左好多,以前我成日黎食,仲好鐘意佢個鴨同酸辣湯,差唔多每次都必叫!但今次去食....真係好失望,以今次既質素,我真係唔會再去..醬油鴨味道依舊好味,不過唔夠熱...即時減分個熱油炒手都唔及以前好味,又係唔熱,D皮好乾小龍包合格,皮薄,多汁個酸辣湯真係好失望!!睇張相都知佢好水...以為我仲認佢小南國既酸辣湯係暫時飲過....最好飲!!!所以次次都有點佢!但今次真係.......冇眼睇又水,又多麻油, 味道差,難飲!!!!(不過前排係中環果間小南國個酸辣湯依然好味,仲好夠熱)另外仲有個生煎包,相都冇影....個皮冇問題...但個涵好差,D肉好粉,啖啖粉~寧願食皮,都唔食佢D肉!
哩間小南國既質素差左好多,
以前我成日黎食,
仲好鐘意佢個鴨同酸辣湯,差唔多每次都必叫!

但今次去食....真係好失望,
以今次既質素,我真係唔會再去..
醬油鴨味道依舊好味,不過唔夠熱...即時減分
個熱油炒手都唔及以前好味,又係唔熱,D皮好乾
小龍包合格,皮薄,多汁
個酸辣湯真係好失望!!睇張相都知佢好水...
但今次真係.......冇眼睇
又水,又多麻油, 味道差,難飲!!!!
(不過前排係中環果間小南國個酸辣湯依然好味,仲好夠熱)
另外仲有個生煎包,相都冇影....
個皮冇問題...
但個涵好差,D肉好粉,啖啖粉~
寧願食皮,都唔食佢D肉!

2013-10-17 779 浏览
晚市時間, 人不多。我少吃中菜, 但很想試試聞名而久的小南國 小籠包: 湯汁濃郁, 肉不太肥膩, 燙口好吃, 略嫌皮太易破了, 基本上一夾起就破了。皮不算厚, 都ok。叉子酥餅 : 有幾個酥餅 + 一碟肉末 (應該叫螞蟻上樹吧? ) 。酥餅暖暖的,亦夠酥脆, 雖然有點厚, 但非常鬆化 。餅面鋪滿sesame, 很香口~ 肉末內有肉碎, 粉絲和類似豆角碎的蔬菜, 味道剛好。我喜歡把餡料填入去酥餅內, 好玩!奶油津白: 我沒有吃, 但友人不停的吃, 津白好似挺嫩的, 應該不錯松子魚: 酸甜醬汁做得不錯,不會過甜/酸。但魚的炸粉太厚, 好似只是吃粉而不是吃魚肉麵: 忘了是什麼麵, 沒有吃, 但有點兒呈糊狀, 怪怪的彩虹薑汁奶凍: 賣相很美! 彩色捲綿花糖在中間, 下面是圓形的奶凍, 內有薑絲, 薑味濃郁, 亦有奶香, 甜度適中。當你舀那小撮棉花糖, 便有糖漿流出, 但那糖漿就過甜了, 多此一舉。服務不錯, waitress 不停的為我們「針」茶, 亦算有禮。 座位寬敞, 坐得舒服。

麵: 忘了是什麼麵, 沒有吃, 但有點兒呈糊狀, 怪怪的

2013-10-03 865 浏览
其實屯門市中心既食店基本上都試過了,就只有小南國未試過,因為朋友話小南國食物一般,不突出咁岩呢晚大家都諗唔到去邊食,但求坐得舒服,我靈機一觸,不如就去小南國吧記得當晚叫左個2人餐,好似約400蚊左右,另外點多個蛋白瑤柱飯,埋單500蚊內,確正實菜名我已經唔係好記得前菜- 普普通通吧湯羹- 幾好飲,好清香豆苗- 唔錯,唔會整到好似其他餐廳咁油小籠包 - 都幾多汁,塊皮唔厚南乳東坡肉 - 呢個我最愛~雖然有好大舊肥膏~但食落口就唔覺得油膩,而且佢有塊餅皮比你夾住食~幾得意~個汁要黎拷飯仲好正添清炒河蝦仁 - 蝦仁爽滑清香蛋白瑤柱飯 - 飯粒分明~OK呀糖水 - 唔算太甜,幾好有陣時食野未必要求D野好好味,只想坐低舒舒服服食餐飯,傾下計,呢到既裝修我好中意

前菜- 普普通通吧
湯羹- 幾好飲,好清香
豆苗- 唔錯,唔會整到好似其他餐廳咁油
小籠包 - 都幾多汁,塊皮唔厚
清炒河蝦仁 - 蝦仁爽滑清香
蛋白瑤柱飯 - 飯粒分明~OK呀
糖水 - 唔算太甜,幾好

2013-09-20
2013-08-02 524 浏览
小南國是內地著名餐飲集團旗下的, 主打上海本幫菜在上海時不時光顧, 質素很高, 價位不高, 落戶到香港, 價位高了, 裝潢典雅了。光顧了數次, 這次比較滿意這兒有二人、四人套餐供應, 2百多至4百多不等之前多點最便宜/中價的套餐, 這次由於老公想吃翅, 所以便點了高價的套餐, 這次的食味是最令人滿意的。套餐就像TASTING MENU, 每道菜都是精緻的, 也好可試不同的菜式前菜的菜甫甚為滋味, 豆漿濃香, 不錯呀江南前菜雙併是薰魚+馬蘭頭百頁卷馬蘭頭氣味不是人人受得了, 捲上百頁卷能作中和, 很清新, 賣相亦很精緻薰魚並沒濃油赤醬, 挺清爽, 是沒負擔的前菜干燒蝦球是以3-4隻虎蝦以濃濃的甜美醬汁爆炒而成, 當中有很多蒜粒, 蒜味濃烈, 有點像家人做的煎蝦碌, 對於愛甜愛蒜的我自然十分對口味戲肉來了, 老公最愛的原盅紅燒雞絲翅, 端上來時, 我倆看傻了眼想不到是以精緻的食器, 明爐的...而且由於用火烘着, 翅湯燒得熱熱的, 高湯很鮮甜濃郁翅是小小排翅, 很有口感, 非常足料, 份量不少, 就這一道菜CP值已很高香酥鴨跟餅也是美味之作, 這一向是老公的最愛, 很少上海菜店子能做到這兒

小南國是內地著名餐飲集團旗下的, 主打上海本幫菜

光顧了數次, 這次比較滿意

這兒有二人、四人套餐供應, 2百多至4百多不等

前菜的菜甫甚為滋味, 豆漿濃香, 不錯呀
江南前菜雙併是薰魚+馬蘭頭百頁卷
薰魚並沒濃油赤醬, 挺清爽, 是沒負擔的前菜

這兒是小份量一客四件, 也好太膩反倒吃不。
酥香的外皮裹着新鮮熱辣的餡料, 再加上醬汁、裹上餅皮, 肉汁從餅中溢出來, 汁醬淋漓, 很滋味

吃過膩滯的菜式已半飽, 隨以又端上了小籠包二隻, 皮薄薄的呈半透明, 可看到當中的湯汁,
肉湯的鮮美, 小小的一隻, 也不錯吃呢
再來一道百頁小棠菜, 清淡的菜式用雞湯煨成, 嘴饞的我把它當湯喝光了
還有...還有...兩件桂花糕, 從來未吃過拉糕的我很是期待
煙刃的拉糕, 加上桂花糖, 還有花樣的外型, 很喜歡, 更開心的是老公把他那份也給了我
這次的滬式"TASTING MENU"給我難忘的經驗,
想不到在香港可吃到忠於本幫口味, 新派賣相的上海菜
题外话/补充资料: 在上海吃過最令人驚喜的是"夏麵館", 最價廉物美的是"鷺鷺餐廳", "小南國", 最美味新派的是"蘇淅匯", 這些精采上海菜都落戶香港了, 我們真有食福~
2013-06-03
2013-06-15 289 浏览
因一早bk左枱,去到已有位了!首先來個花茶 三個小女人,想了好耐,才想好食乜~想食的就點啦!好心急,菜好快就上左,有蔥油麵有小籠包有沙津有叉子燒餅,其他的都唔記得個名啦!掛住食!簡直同時間競賽,因為樣樣都想食!我覺得這個最好食!鴨好腍好入味呀!雖然食到好飽,但仲食得落甜品!!紅棗糕最好食!餐廳都坐滿了~另外亦有客人在等位,我們太多野傾,傾到食店關門了,他們也沒催!
因一早bk左枱,去到已有位了!
首先來個花茶
花茶
三個小女人,想了好耐,才想好食乜~想食的就點啦!好心急,
菜好快就上左,
全部食物
雖然食到好飽,但仲食得落甜品!!
紅棗糕最好食!
甜品
餐廳都坐滿了~另外亦有客人在等位,
我們太多野傾,傾到食店關門了,他們也沒催!
2013-06-13
  • 鴨(唔記得名...)
2013-06-13 306 浏览
(因為限UP 8張相, 又唔夠位.....)想了又想, 找了又找終於搵到食母親節飯既地方之前有諗過食APM 既家傳滬曉可惜套餐入面D食送不合胃口最後落實左去食, 屯門既上海小南國以下為5個大人食量強迫性前菜 HKD12聽講味道不錯, 不過小小一碟要HKD12 都幾貴糖醋小排骨 HKD 48十多粒一碟, 算係小小冷盤糖醋味幾足, 食落去幾易離骨, 有D小肥但係有少少柴柴地, 肉質不太好清炒野生河蝦仁 (蛋黃) HKD 168以前未食過河蝦仁, 所以今次就點左有得揀蛋黃/ 茶葉/豆 炒, 最後選擇蛋黃, 因為大家都愛香口野食嘛睇張相好大碟, 點知上到黎細碟左好多, 我都打左個突食落好香好香蛋黃味呀>﹏<好正河蝦仁, 細細粒幾爽口, 而且, 唔好睇去細細碟, 都幾多粒幾抵食食到碟面一粒蛋黃都無呀 : )椒鹽小黃魚 HKD 38/條無乜魚星味, 炸得好香脆呀入面D魚肉又唔會太乾, 都有少少嫩,很好不過, 如果唔係立即食哂, 最好將下面墊住既紙拎走唔係最後D魚皮魚肉同張紙痴埋一齊喇生拆蟹粉小籠包 HKD 36/3隻普通小籠包都要HKD25/3隻, 既然慶祝就揀蟹粉啦上面有小小蟹粉
(因為限UP 8張相, 又唔夠位.....)
想了又想, 找了又找

終於搵到食母親節飯既地方
之前有諗過食APM 既家傳滬曉
可惜套餐入面D食送不合胃口
最後落實左去食, 屯門既上海小南國

以下為5個大人食量

強迫性前菜 HKD12
聽講味道不錯, 不過小小一碟要HKD12 都幾貴
糖醋小排骨
糖醋小排骨 HKD 48
十多粒一碟, 算係小小冷盤
糖醋味幾足, 食落去幾易離骨, 有D小肥
但係有少少柴柴地, 肉質不太好
清炒野生河蝦仁 (蛋黃)
清炒野生河蝦仁 (蛋黃) HKD 168
以前未食過河蝦仁, 所以今次就點左
睇張相好大碟, 點知上到黎細碟左好多, 我都打左個突
食落好香好香蛋黃味呀>﹏<好正
河蝦仁, 細細粒幾爽口,
而且, 唔好睇去細細碟, 都幾多粒幾抵食
食到碟面一粒蛋黃都無呀 : )
椒鹽小黃魚 HKD 38/條
無乜魚星味, 炸得好香脆呀
入面D魚肉又唔會太乾, 都有少少嫩,很好
不過, 如果唔係立即食哂, 最好將下面墊住既紙拎走
唔係最後D魚皮魚肉同張紙痴埋一齊喇
生拆蟹粉小籠包
生拆蟹粉小籠包 HKD 36/3隻
普通小籠包都要HKD25/3隻, 既然慶祝就揀蟹粉啦
上面有小小蟹粉, 而中間個餡都有D蟹粉架
都唔知話佢皮薄定係點, 一夾就穿了, 有D湯流左出黎蝕左
湯汁不錯, 但係餡味反而不香 ? @_____@
砂窩餛飩雞湯
砂窩餛飩雞湯 HKD128/半份
半份有12粒電吞同埋半隻雞
不過, 佢唔上枱分俾我地, 我影到唔到張靚相
同埋, 我睇其他人食, 係會有埋個隻雞上黎俾架
點知分完6碗上圖份量之後, 就話:分哂喇
下?! 我隻雞翼呢? 我隻雞脾呢
有D唔開心......
雲吞幾大粒, 皮也幾厚.... 其他....我無心情,一直深深不憤呀
HKD 128
屋企人一見到話:" 嘩, 好大壺呀!" 我已經制止左佢地XDDD
因為做左功課知道每份都係得8粒姐
好林好林, 但係嫌肥膏未夠化/軟, 略嫌少少油膩, 味道十足
都幾好味架, 但我鍾意霞飛多一點
樟茶鴨
樟茶鴨 HKD128/半隻
OH, 這是我第一次食樟茶鴨
上枱熱辣辣, 好香呀,有一陣煙燻既味道
肉質粉紅鮮嫩, 我食左好多舊呀 >﹏<
灌湯生煎包 HKD25/3隻
好靚好好味, 好多湯汁係包入面, 包底煎到香香脆脆好食!
题外话/补充资料: 1)訂枱時侯規定左3個時段 分別:6:00 , 6:30 , 8:00 每個時段都係食75分鐘 雖然聽落好似好短時間, 但因為上菜速度好快 基本上,我地食左45分鐘左右已經上哂菜 LI 度唔會趕人走, 但係食完出面有好多人等緊, 訂左位食會好D舒服D 2)用恆生卡簽, 會有85折呀, 個侍應完全無同我地講, 有少少扣分.......
2013-05-25
母亲节
清炒野生河蝦仁 (蛋黃)
生拆蟹粉小籠包
樟茶鴨
2013-05-15 129 浏览
今年的母親節特別提早一個星期慶祝,因為之後婆婆會率先回鄉(其實我們明晚也飛了);5/5當晚在尖沙咀睇完鴨,一家大小又搭西鐵折回屯門,會合在該商場shopping的大大小小共8人,來到小南國晚餐。  這裡算是商場內最靚裝又好坐的餐廳,不過佳節當前,全場爆滿,添茶添水難免比較甩漏,另外又要遵守有6時出席,8時交檯的規定,幸而上菜也算快,要做到不難。以爽脆微甜微辣的美味榨菜(前菜$12/份x2)開胃後,又展開一連串的菜式了:  先是外婆紅燒肉($128, 推介),五花腩的脂肪比例良好,炆得香甜軟糯又入味,加上配菜的菌菇頗為美味;不過老人家都給大大個紫砂鼎騙了,當得知肉塊只得面層那丁點,都很激動,哈哈! 其實這份量七人分享挺好,太多會膩啦。  這裡上菜不依次序,不過我們並介意,之後跳到南國蔥油開洋拌麵($58, 推介),麵質夠爽滑彈牙,醬油的微咸微甜加上香蔥及木魚絲,令到滋味相當豐富,也不錯的。 來到砂鍋餛飩雞湯($198)則是意想不到的超大份,豐盛的材料幾乎爆煲而出! 我地七個大人,每人分了兩隻巨型餛飩(體積真的很巨,比寶寶的拳頭還大,幸好是菜肉餡不算太漏),之後還剩了差不多十隻;同上的小棠

先是

這裡上菜不依次序,不過我們並介意,之後跳到

來到
我地七個大人,每人分了兩隻巨型餛飩(體積真的很巨,比寶寶的拳頭還大,幸好是菜肉餡不算太漏),之後還剩了差不多十隻;同上的小棠菜也多,此湯用上原隻雞去煲,相當足料(當然湯渣又吃剩不少),湯底算鮮不會太咸,後來我忍不住添飲了一碗,然而之後開始有味精的口渴反應了。

扣除不好此味的婆婆,點了雙份
招牌小籠包($25/3隻),剛好就每人分到一隻了。小籠包皮很薄,湯汁頗鮮,趁熱吃味道不錯的,但不小心就真很易穿皮!

也點我最愛的
紅油抄手($35),可那辣油太不夠意思了,一點不火辣刺激,襯以菜肉餛飩也是不倫不類... 唉,這一味還是等這週末回到重慶再勁食來回味好了!

擔擔麵($42)又是另一項常常忍不住選點,然後總是失望的一味,無他,麵中只有麻醬而沒有麻香辣味,那會好吃? 又是留待這個週末吃碗正宗的出品吧。

還有少不了老公大愛的
水煮牛肉($98),牛肉質素普通,成品吃來不算很辣很刺激,但我很喜歡其他配料,無論是清爽又索味的油麥菜,抑或辣湯中的爽滑粉皮,都相當好食,結果兩口子撈個不停,吃得非常過癮呢!

上海炒年糕($88)是玉仔的至愛,我覺得這裡的出品味道很平淡,不過要讚年糕質感不錯,軟身得來夠煙韌。

飯後點了半打
壽包($40)作為甜品,原來裡面是豆沙餡而非心水蓮蓉餡,還幸味道也並不太差。

中菜始終太多味精了,這餐寶寶能試的東西無幾(當然一早另帶了粥仔),其實吃得挺悶的,所以一吃完就快快走人,再去買件美味綠茶卷安撫他了! 埋單一千有找,算是合理的價位,家庭聚餐可以一試的。
2013-05-05
  • 外婆紅燒肉
  • 南國蔥油開洋拌麵
  • 招牌小籠包
  • 水煮牛肉
2013-05-08 88 浏览
因為諗住慶祝母親節,所以預先BOOK左位,就\咁WALK-IN就得,不過其實都冇乜人.入到去,先叫左個皮蛋豆腐同雞絲粉皮呢個真係好好味!有咬口,凍凍地,有清新既感覺麻醬,都幾好味不過粉皮冇咁入味之後就叫左呢d唔腥既魚,唔係好大條,岩岩好呢個D菇連埋個汁好好味,不過個汁真係好咸...送飯都唔錯既...呢個食D菇就知係普通野黎,唔係厚菇,岩食素既人,冇乜特別真係冇乜汁,定係因此我吉穿左?之後因此媽媽話有人推介佢食蔥油撈麵,就叫左個黎試..真係唔好味,d蔥油又少,可能係我唔識欣賞啦...最後叫左甜品,size係standard真係好好味!丸子軟,唔係好覺有酒味,值得一試!呢到環境唔錯,d waiter 有張檯幫你'不'野的唔會係你面前'不'埋單時$600幾,用左張$100 coupon,即$500幾總括而言,呢家真係唔錯,坐得ok舒服,而且比起其他小南國分店,呢間相對地平!鐘意食上海野既朋友可以試下

入到去,先叫左個皮蛋豆腐同雞絲粉皮
呢個真係好好味!有咬口,凍凍地,有清新既感覺
麻醬,都幾好味

不過粉皮冇咁入味

之後就叫左呢d
唔腥既魚,唔係好大條,岩岩好
呢個食D菇就知係普通野黎,唔係厚菇,岩食素既人,冇乜特別
真係冇乜汁,定係因此我吉穿左?

之後因此媽媽話有人推介佢食蔥油撈麵,就叫左個黎試..
真係唔好味,d蔥油又少,可能係我唔識欣賞啦...

最後叫左甜品,size係standard
真係好好味!丸子軟,唔係好覺有酒味,值得一試!

呢到環境唔錯,d waiter 有張檯幫你'不'野的

唔會係你面前'不'

鐘意食上海野既朋友可以試下

2013-05-06
  • 酒釀丸子
  • 皮蛋豆腐
2013-02-15 89 浏览
歲晚回屯門老家吃團年飯,不例外也是吃盆菜,今年選了小南國感覺比較新穎的"上海風味"盆菜及八寶鴨!食物品評紅燒乾貝八寶鴨($2xx)由袋中拿出來時,是第一個驚喜,竟然很環保地用密實盒來盛載,盒子還可以再用,感覺超有誠意打開盒子後,則帶來另一個驚嚇:我還沒看過這麼乾扁細小的八寶鴨…簡直像發育不良兒…感覺餐廳絕對是費殺心神才找到這麼小巧的鴨,還勉強地把它塞得看起來還算脹滿…唉…我還真的超級不滿…離譜囉!做八寶鴨做到咁樣,不如唔好做啦!簡直是自砸招牌!把八寶鴨耙開裡面內餡竟然九成都是糯米飯,蓮子也沒有一顆,也沒看到菜名提過的乾貝…fine!不計較你的用料,就看味道如何吧!先說鴨肉肉質,我還沒吃過這麼韌的八寶鴨!根本沒有煮化!鴨肉可以韌到我咬不開!然後,肉跟餡本身的味道不好之餘,也煮得不入味!感覺這道八寶鴨就只是把糯米塞進鴨肚縫起來再煮一煮就算了!我對這個八寶鴨真的超級不滿…味道: 3/10失望: 小南國全家福盆菜($4xx)還好,最重要的盆菜還算像樣…提回家時,大大一盒的,份量十足!把盒子打開,發現餐廳細心地把湯汁分開盛載,不怕路途顛簸令湯潵出盒子底層就放著金盆盛載的盆菜,賣相貴氣!盆菜份量多

食物品評

紅燒乾貝八寶鴨($2xx)

把八寶鴨耙開
味道: 3/10
失望:

小南國全家福盆菜($4xx)
還好,最重要的盆菜還算像樣…
盒子底層就放著金盆盛載的盆菜,賣相貴氣!
盆菜份量多之餘,用料跟平時吃的款色有點不用,會有百頁、蛋角、元蹄、肴肉等比較特別的東西,確是有點上海風味!
各款用料味道都不錯,湯底也很鮮甜,令煮好的百頁和上海年糕片更加美味!
味道: 7/10

總括來說,笑臉給盆菜,哭臉給八寶鴨,所以打個和,給OK!
2013-02-09
外卖自取
团年饭
  • 盆菜
2013-01-29 69 浏览
呢度平時好多人幫襯, 以為好好食啦~ 但試過之後反而覺得D上海小舖頭仔仲好食, 呢度service又一般, 成日要人又唔見人, 冇水要叫同等好耐先有人去斟, 但都叫做主動換骨碟, 又差唔哂, 但未係最好lor~~~好彩我地book位時講咗要梳化位啫, 因為中間d枱都少少迫, 梳化位就冇咁易比人撞到, 同埋坐得鬆動少少, 不過都係得幾張咋, 真係手快有手慢冇..........其實呢度裝修都幾光猛整潔, 坐得都幾舒服, 但到人多時, 會幫你執哂d嘢, 咁你地就要識做走人啦~~我地一行5人, 但d套餐通常都係4位用, 雖然對我地嚟講一定夠食, 不過唔係太吸引, 而且都唔算好平, 最後決定都係散叫...........呢度唔係比花生你做小食, 而係d醃菜, 由於我唔食呢d嘢, 所以唔知好唔好味........ 秘制蒜香骨其實一d骨都冇, 全部都係肉, 仲要係瘦肉, 又鞋又老又乾, 同埋本身個肉冇乜味, 只係靠灑哂面頭炸香咗果D蒜頭 椒鹽小黃魚炸得好香口, 但又唔會過火, 可以做到皮脆肉嫩, 確係唔錯, 連條尾到炸到脆卜卜, 可以食埋, 成條魚只係條主骨食唔到, 其他全部吞哂, 當然個頭係因為

秘制蒜香骨

椒鹽小黃魚
炸得好香口, 但又唔會過火, 可以做到皮脆肉嫩, 確係唔錯, 連條尾到炸到脆卜卜, 可以食埋, 成條魚只係條主骨食唔到, 其他全部吞哂, 當然個頭係因為一早已經切咗, 冇上枱, 所以冇食埋..............不過食落又鹹咗少少, 但只要皮同肉一齊食, 咁就冇咁鹹架喇~

上海鹹肉菜炒飯
用切碎的金華火腿+小棠菜粒去炒, 雖然炒到粒粒飯分開, 但落咗好多油, 望落已經令立立, 食1碗仔已經夠皮

招牌小籠包
皮唔算認真太薄, 肉又實咗d

灌湯生煎包
第一次食生煎包係好似小籠包咁, 中間係有湯的, 未咬落去, 另一邊已經穿咗, d湯流哂出嚟, 變咗唔係灌湯, 因為已經冇哂湯, 但個包煎得好香口, 而中間的餡料同小籠包係一樣, 都係太實, 太肉感

外婆紅燒肉
個器皿好大個, 咪以為咁抵食wor~ 其實都係得果10粒8粒仔, 因為只係得上面果1/3個兜仔, 仲要個底墊咗好多豆乾、菇乾之類的物體, 但由於已經變到黑忟忟, 只係d汁太黑啫, 根本睇唔出同食唔出係乜............
面頭層皮好多豬毛, 想食都食唔到, 唯有放棄層皮, 但d肥膏又唔係煮到好化, 食落都仲係好油, 至於d肉就老咗少少..........
其實整體上都唔係太得, 又唔係五花腩, 豬皮又整唔淨, d肥膏同肉又炆得唔夠, 食到濟咗幾日...........

上海炒麵
唔同我响d上海舖頭仔食果d麵, 仲以為係粗麵, 但原來係用d扁身同幼身d果隻去炒, 再加d小棠菜絲、肉絲, 面頭再淋d白芝蔴, 係就係油咗d, 但味道唔會好濃, 因為上海炒麵通常都係重油重味.......

香菇麵筋煲
當然有香菇同麵筋啦, 但另外仲有筍、小棠菜, 味道OK, 但芡又唔會大杰, 算係唔錯~

見到出面好似仲有好多人等位, 所以都廢事阻住人, 食飽就走人~
2012-04-21
生日
2013-01-13 87 浏览
我們預先已經致電訂座,並向店員索取套餐的資料,並要求到達後即上菜,雖然餐廳起初不太願意,最後也算是安排了給我們。餐廳人流不算多,始終價格偏高。一進餐廳,眼見設計尚算簡約,加上吊扇的轉動,增添古典味。首先介紹下套餐的資料,四人餐有三個,價錢由 $628 至 $818,而二人餐也有三個,價錢由 $338 至 $498。當然價值比較高的套餐,食物的種類及款式會特別一點!原本我們四個人好自然就會選擇四人餐,不過左挑右選下,最後我們決定叫兩個二人餐,嘻嘻!二人套 A餐 (例明:原價458 ,優惠價338)南國小食雙拼 (四喜烤夫拼涼拌茄子)- 四喜烤夫看個名其實不太清楚是什麼來的,看似是素菜,吃起來像齋店吃的素叉燒,作為開胃小吃十分適宜。而涼拌茄子就不過不失。清炒河蝦仁- 這碟清炒河蝦仁賣相比較一般,而且味道清淡,然而用上小小的蝦仁,要為小蝦脫殼相信不是易事。風味冷盤雙拼 (糖醋小排骨拼百頁卷)- 糖醋小排骨,甜甜酸酸,十分惹味,與百頁卷一起吃,一濃一淡,配搭適宜花膠鮮魚羹- 單看名字,似乎是一個上等的湯羹。不過可能令大家失望,因為似是一個豆腐青菜羹,反而不像是花膠鮮魚。作為一個清湯也不錯上湯時
南國小食雙拼 (四喜烤夫拼涼拌茄子)

清炒河蝦仁

風味冷盤雙拼 (糖醋小排骨拼百頁卷)
花膠鮮魚羹

上湯時蔬
- 因為我們兩個二人餐也有上湯時蔬,所以餐廳將兩碟的份量炒在一起,以便上菜。這個上湯時蔬不是平常的芥蘭菜芯,而是用上豆苗菜,算是有誠意的表現

金腿雲吞雞湯
-雲吞雞湯竟然給矛雞翼部份,正合我心水,雲吞不過不失,湯香雞味濃

椒鹽小黃魚
- 同事推介小黃魚,十分香口,而且不覺油膩
稻草肉荷葉餅
- 什麼是稻草肉?原來只是用稻草綁著的肥豬肉,像大家平時食是東玻肉。什麼是荷葉餅?其實像平時食的夾包,可以放入肥豬肉,中和一下肥膩的感覺!不過對於鍾愛東玻肉的我來說,此道菜式卻是我的至愛

招牌小籠包
- 食上海菜又怎可錯過食小籠包,此小籠包皮薄餡靚,一咬之下就肉汁滿溢,必食之一

干燒大明蝦
- 兩隻大蝦上檯,果然是大明蝦!店員細心地開我們是否需要切開‧原以為是乾煎的,原來像是蕃茄煮,酸酸甜甜!

灌湯生煎包
- 原本以為二人餐的小點是二人份量,當店員奉上一碟四個生煎包,滿心歡喜!嘻嘻!這個生煎包外脆內軟,肉香多汁,大家一定要試

時令甜品
- 原本餐廳是提供紅荳沙,不過我們嘗試同店員爭取其他甜品,起初店員說要問問上司,最後店員說可以換另一款給我們。嘩!竟然是桂花小丸子,桂花糖水清香不過甜,而小丸子是芝麻餡的,香濃可口,值得一讚

總括而言,小南國有別於一般的上海菜館,無論是餐廳設計,服務水準,食物質素也高於水平。下次有機會再試其他套餐!

• 灌湯生煎包,椒鹽小黃魚,稻草肉荷葉餅,桂花小丸子
2012-12-28 81 浏览
還記得年初在這上海小南國的慘痛經歷,還在食評中誓言不想回頭。不過過了11個月後,我選擇了這裡作為是日午餐地。(因為壽司食不成﹑拉麵好鬼貴﹑食過的餐廳又不想重溫...最後就帶未來過此店的友人去試下吧...)環境是最討好的一環,古色古香,不乏型格的調子。對套餐不感興趣(原來內容一直都沒改變過),每人點幾樣喜歡的,很快便湊合一個豐富的自選餐了。以為四喜烤麩$38是一個冷盤,入口才發現原來是暖暖的,喜歡。麵筋似的烤麩,上網查過資料,原來兩者都是相類似的食材,但烤麩的處理方法原來是相當繁複。每一塊烤麩形狀有些是手撕,有些就很工整,不過每一件都吸盡啡啡黑黑的醬油汁,而醬汁味是甜甜的,又不油膩,十分好吃。伴以雲耳和扁豆,多一份健康。之後兩味都是我指明要吃的﹗上次也有吃過招牌小籠包$25,食後感記得並不討好,今次小籠包的皮雖然較為厚,起碼沒有那次吃到的麵粉味,而且是熟透了。而豬肉餡仍舊好有水準,豬肉餡鬆化,湯汁多,加點醋吃更妙。一直都有留意上海小南國的副線:南小館,那道連煎鍋上的招牌生煎包令我很感興趣,雖然未有機會到那邊一吃,所以今次在主線吃同出一轍的灌湯生煎包$25吧。三個生煎包煎到不似包型,面頭灑

甜的開始
之後兩味都是我指明要吃的﹗
而豬肉餡仍舊好有水準,豬肉餡鬆化,湯汁多,加點醋吃更妙。
比上次有改善
我很醜,但我好好吃
三個生煎包煎到不似包型
,面頭灑了少許蔥花和黑白芝麻,而底部煎到偏啡色,以為燶左,怎料一點苦味也沒有,入口是勁香脆又鬆化。咬開之後,裡面的湯汁急不及待流出來,險些燙到了咀。

攤了一會兒才可繼續,鮮肉餡很大個,湯汁竟然有包子的一半滿,都是鮮甜味美的,這包點看似普通,但原來是不可錯過﹗
看﹗湯汁盪漾中
很多年前在上樓首接觸煎黃花魚,味道至今記憶猶新,今次見到也有這款餸,大家都喜歡吃所以一人來一條魚吧。
椒鹽小黃魚$29/兩條起,魚皮卜卜脆,魚肉滑嘟嘟,雖然全條魚都是炸過,但一點都不油膩,而且也沒有魚腥味,除了魚骨咬不爛,這條魚給我由頭食到尾啊。
香口到連魚尾都食埋
午市多了十幾款特價粉麵及小菜,我好想食上海炒麵,問過侍應原來是炒拉麵,並不是粗麵那種,不感興趣下改了上海鹹肉菜炒飯$78。用一個瓦煲上,份量不算多,每人約有兩飯碗。每粒飯炒得很夠乾身,真的是粒粒分明
,菜粒很多,新鮮爽脆,鹹肉分佈也有不少,幸好味道沒想像中鹹。實情是較清淡的炒飯,但又很合我口味呢。
估不到是清淡系
之後看到旁人點吃了上海炒麵,為何特價的份量會大過正價的呢﹗
嗚~下次我都要吃﹗

侍應們的服務也沒什麼改進,例牌見到你揮手都可以照行照過...最高興是加水比以前快左。
而態度依舊"粗豪'',好似某位女侍應在我旁邊和同事在傾計時(沒錯,他們很喜歡行行下就傾下計先~),突然大大聲喊'死喇今次..."(噢~我對耳呀...= =")

無論如何,今次的食後感絕對比上次的要好,是好得多添﹗
例牌要收前菜$12錢和茶芥$8/每位,整餐價錢在假期來說都是差不多了。(其實屯門市廣場近年新開的食肆的消費額是越開越貴...)
2012-12-25
  • 椒鹽小黃魚
  • 灌湯生煎包
  • 上海鹹肉菜炒飯
2012-10-26 54 浏览
重陽假日,因為前幾日的大帽山之行的疲勞未消,加上非大陸假日,所以決定來屯門市中心享受一下香港自己假日。確實,沒有大量手拉行李『及』的商場,與老婆走起來都非常輕鬆和舒服。小南國已經在屯門開有一段時間了,一直沒有機會來試味道。之前的同址的兩家,都只是吃過一次就換了招牌。從門口到入座,可以感到這裡的店員非常殷勤。裝修也不錯,座位也寬裕,自然對食物也充滿期待。以為分量少,所以兩個人點了幾樣(見圖),但沒想到吃不完,上海炒麵幾乎全部打包而走。其中,餛飩雞湯煲(8x元)很大份,裡面有半只雞,8個大餛飩,湯也很清甜,絕非味精之作。幾樣東西似乎都是分別烹調,混合而成。問題就在於,加熱的不夠透徹。整鍋端上來,似熱而不熱。上海炒面雖然看來材料簡單,但麵條有韌性,本來不錯的,但偏偏還是有點溫溫的感覺(沒有鑊氣)。唉!生煎包就比較夠鑊氣。而且,可以肯定是從『生』的包煎出來。夠熱,咬下去也要小心翼翼。生煎包,可以說是滿意之作。短期內,應該不會再來啦。
冷盤,比較入味

生煎包,可以說是滿意之作。

短期內,應該不會再來啦。

2012-10-23
冷盤,比較入味
2012-08-09 54 浏览
繼續再補記生日飯, 正日那天, 選擇與家人一起度過, 其實幾乎每一年也如是。 這年特別的是剛碰上復活節假期, 破例地有假放, 當然要善用海洋公園的生日優惠, 大玩特玩歡度一天。 大家都晚飯地點沒太多意見, 又說應該我拿主意才是, 真不知說是件易事還是難事, 容易是因為集中元朗、屯門兩區, 但要想出一個就腳、闊落、食物合意的地方, 確要費些心思。思前想後, 覺得上海菜也是不俗的選擇, 加上有段時間沒吃, 人多胃口自然大開, 那就可以多試幾款。比原定晚了一點才來, 途中店方打來問是否可以趕及, 不然便將檯留給別人, 可見座位的確供不應求。 裝修不拘泥於傳統的中式格局, 有幾分西式情調在內, 以白色為主色, 雅緻又具摩登感。 沒想到未有要求下, 也可安排到可坐下八人的大圓檯, 多麼的闊落, 跟其他檯分隔得較遠, 十分舒適。心知家人的口味如何, 就從冷盤、小菜、飽點等隨意挑幾款。 涼菜是少不得的, 直覺麻香青瓜伴海蜇會頗對他們胃口。 每條都帶點晶瑩, 幼幼的, 令人聯想到橡根, 爽脆滿有彈性, 但又不會韌得難嚼, 單用上海蜇或許太單調, 跟切成幼絲的青瓜配合更感清新, 油香處處, 出奇地一點也

, 爽脆滿有彈性, 但又不會韌得難嚼, 單用上海蜇或許太單調, 跟切成幼絲的青瓜配合更感清新, 油香處處, 出奇地一點也不膩口。
醉雞: 從來冷盤的醉系列都是頭幾號心水, 雞肉久浸後仍保持細嫩, 就算是胸位也不感粗鞋, 酒香夠醇厚, 所下的份量恰到好處, 已夠吊起味道, 又不會苦得難以入口, 仍是順喉非常。
生煎包: 一客剛好有六隻, 每人一個不用爭。 一上檯就急不及待將之翻轉, 真想看看底部是夠帶微燶脆口, 趁還是最燙熱時放進口中, 毫無顧忌咬下去, 先嚐到包身的鬆軟, 滿有麵粉甜香, 那底層煎得夠香酥, 不是隨便煎至金黃色便算, 豬肉餡藏有不少的肉汁, 混有少許肥肉在內, 難怪這麼鮮甜富油香。
黃金芝麻大餅: 成品擁迷人的色澤, 餅面滿佈甘香的芝麻, 麻香四溢, 扎實卻不失綿密, 混雜大量葱花, 配搭絕妙, 簡直是美味的泉源, 令人想一吃再吃。
外婆紅燒肉: 以一個小砂煲盛著, 挺有意思的。
原以為份量不大, 但純是視覺效果, 實際每人分得一件多而已。 本身不好肥肉的我最近是有些改變, , 對冰肉、腩肉等不如之前般抗拒。 基本上肥肉的油份已被迫出, 剩下的只是爽滑甘香, 已將濃濃的醬汁緊鎖在內, 肥瘦相間, 看似是邪惡的溫床, 實又是美味所在, 用來拌飯確實一流。

鮮肉小籠包: 皮薄得透光, 內餡若隱若現, 一夾起已看到裡頭的肉汁在輕微晃動,
豬肉餡做得細緻, 很有鮮味, 調味又不會過份。 皮薄然而有一定的韌度, 難得頂部的收口未有過厚, 不然便大大影響細滑的口感。
一見有荔芋香酥鴨, 便嚷著要點。 鴨肉帶獨有的羶香, 肉質雖瘦但細嫩, 表面鋪有一層薄薄的芋蓉, 綿滑軟糯, 其實吃法跟北京填鴨頗相似, 隨手拿起一塊薄餅皮, 再放上京葱、青瓜絲和甜麵醬, 再卷起來, 集脆、軟、爽於一身, 層次非常豐富。

紅燒獅子頭: 清燉與紅燒之間還是選擇較重味的後者, 那個獅子頭就像巨大版的豬肉丸, 已預先被分成四等份, 質感方面更令人回味, 柔軟得像棉花, 很腍滑, 帶微微的黏糯, 不用多花牙力, 將香濃的紅燒汁都吸收過來, 出奇地不會偏咸, 就連配菜的冬筍、小棠菜和冬菇亦各有所長, 絕對不是棄之不可惜。
蝦仁蛋炒飯: 在座不少的食力都不容輕視, 加上較傳統, 總覺要有飯到肚才滿足。 飯粒炒至每粒分明, 油份不會過多, 夠爽身油潤, 配料的比例恰如其份, 太多反而搶去飯的風頭, 簡單用上菜粒、蝦仁、蛋絲, 有種道不出的魔力。

家中小B雖已吃過飯, 但也想點些他可以吃的, 嫩雞煨麵看來是不二之選。已預知這做法的麵條會是軟腍, 不會有太多咬口, 幸好未算腍得發漲似的般可怕。 正因為與湯汁炆煮過, 將湯箇中的濃香精華都盡吸過來, 一見奶白色的湯頭, 便知濃度非淺, 每口都嚐到雞的鮮香, 加有大量菇粒和菜粒, 更為清新且清潤, 一點也不油膩。

見大家嚷著很飽, 無太多力戰甜品, 只好作出取捨, 很忍手選下兩款。
多款甜品當中, 唯豆沙窩餅呼數最高。 外形倒像一張棉被, 四四方方似的, 十分齊整。 滿以為金黃色的外皮會很脆, 怎料竟未夠香口, 有點偏乾。 反而藏著的紅豆蓉很夠綿滑, 硬硬的衣已去掉, 甜度適中, 面頭灑上大量花生和, 其實和餅又不是這麼夾。
另一款典型的上海甜品酒釀丸子莫屬, 糯米糰造成小粒子, 渾圓的骰, 見表面都很夠平滑, 入口煙韌有一定的嚼勁, 甜湯散發出清幽的桂花香, 十分怡人, 嚐到酒香, 卻沒有過濃的發酵氣味, 不過甜, 唯酸度未免太突出, 未夠順喉。

其實正日與家人簡單吃頓飯, 不一定收到很豐富貴重的禮物, 不一定吃上什麼山珍海錯, 已教我十分心甜, 泛起絲絲暖意了。
2012-08-02 46 浏览
經常見這間餐聽大排長龍,在其他地區也吃過小南國,味道還可以,所以決定試一試屯門這間新開的,閒日上去食晚餐,結果令我非常失望。1. 小籠包皮超厚,肉餡不鮮,好似隔左幾日甘2. 葱油拌面超級油,D葱好燶,得個咸字,普通大排檔的鼓油皇抄面比它更好吃3. 稻草肉荷葉餅更離譜,急凍五花腩,用南乳炆,不焾仲好勁SO味4. 清抄蝦仁裏面好多蝦殼唯一可取的是這間餐聽的裝修和擺設,但我上餐館最主要是享受美食,以小南國這個價位的餐廳,食物質素不應如此!

1. 小籠包皮超厚,肉餡不鮮,好似隔左幾日甘
4. 清抄蝦仁裏面好多蝦殼