2024-10-04 782 浏览
行過見到有氣鍋雞本身都想飲啲湯水氣鍋雞一煲煲埋更加精華所以就決定入嚟呢間試一試佢見到個二人餐都幾多嘢食除咗氣鍋雞仲可以揀酸菜魚同米線真係幾邪惡所以直接喺二人餐嗰度揀唔使揭嚟揭去慢慢諗叫咗呢個涼拌金耳真係好特別佢本身上菜嘅時候,加埋Wasabi同豉油都有一些疑惑不過將呢個金耳點Wasabi加豉油嘩!好似食緊刺身咁!仲要食多幾塊都唔會漏真係健康之選主角氣鍋雞入邊勁足料,呢煲嘢半碗都係料勁多雞、仲有好多菇飲落去個雞湯勁鮮甜唔好睇佢個煲好似好細都飲到幾碗㗎呢個係酸菜魚佢啲魚做得幾好,冇骨啲魚算多仲有好多寬粉食得幾開心揀咗呢個蕃茄米線蕃茄味鮮,飲得出唔係化學嘢加埋而成另外一個就叫白飯玫瑰冰粉唔會太甜幾好食玫瑰豆腐花滑滑豆腐花二百幾蚊有咁多嘢食仲有湯飲真係抵可以再encore
行過見到有氣鍋雞

所以直接喺二人餐嗰度揀唔使揭嚟揭去慢慢諗

涼拌金耳

叫咗呢個涼拌金耳
真係好特別
佢本身上菜嘅時候,加埋Wasabi同豉油
都有一些疑惑
不過將呢個金耳點Wasabi加豉油
嘩!好似食緊刺身咁!
仲要食多幾塊都唔會漏
真係健康之選

主角氣鍋雞
入邊勁足料,呢煲嘢半碗都係料
勁多雞、仲有好多菇
飲落去個雞湯勁鮮甜
唔好睇佢個煲好似好細
都飲到幾碗㗎

呢個係酸菜魚
佢啲魚做得幾好,冇骨
啲魚算多
仲有好多寬粉
食得幾開心

蕃茄湯米線

揀咗呢個蕃茄米線
蕃茄味鮮,飲得出唔係化學嘢加埋而成
另外一個就叫白飯

唔會太甜幾好食

滑滑豆腐花

二百幾蚊有咁多嘢食仲有湯飲真係抵
可以再encore

涼拌金耳
蕃茄湯米線
2024-09-04 1415 浏览
平時為求方便,通常都係食一啲大型嘅連鎖米線店,偶爾都會想食一啲之前從未食過嘅米線店!今次喺灣仔見到呢間傳承咗三十年正宗風味嘅小瑪哥米線,好似好吸引咁,真係要嚟食返碗先~🌟氣鍋雞套餐✨招牌氣鍋雞(兩位)湯底濃厚,飲落去每一啖都令人感受到果種雞肉經長時間熬煮嘅鮮美,感覺滋補!雞件嘅肉質亦保持到鮮嫩多汁,不愧為餐廳嘅招牌菜之一~✨召通醬雞翼(4隻)召通醬嘅味道好特別,甜甜哋又帶有微微嘅辣味,令到啲雞翼都變到好惹味~✨香茅豬扒香茅豬扒份量多,每一舊嘅肉質都好軟腍,仲帶有香茅嘅獨特香氣,令人回味無窮~✨金牌小鍋湯米線湯底酸酸辣辣,夠哂惹味!最特別嘅係湯底入面嘅酸菜係餐廳自家秘製嘅,另外仲有少量肉碎、芽菜等等去增添口感,米線口感軟滑~✨豬骨清雞湯米線呢碗米線賣相看似好清淡,但一飲落去就會感受到湯底嘅鮮甜,味道好有驚喜,真係啱哂啲平時唔食辣嘅朋友仔~✨山水豆腐花豆腐花入口嫩滑,都有一股淡淡嘅玫瑰香氣~✨玫瑰冰冰粉冰粉入口有一種冰涼嘅感覺,仲有陣陣嘅玫瑰香味~不得不說,店員嘅服務態度好好,下次來灣仔一定會再嚟幫襯~

🌟氣鍋雞套餐

✨招牌氣鍋雞(兩位)
招牌氣鍋雞

✨召通醬雞翼(4隻)

✨香茅豬扒
香茅豬扒

✨金牌小鍋湯米線
金牌小鍋湯米線

✨豬骨清雞湯米線
豬骨清雞湯米線

✨山水豆腐花
豆腐花入口嫩滑,都有一股淡淡嘅玫瑰香氣~
山水豆腐花

✨玫瑰冰冰粉
冰粉入口有一種冰涼嘅感覺,仲有陣陣嘅玫瑰香味~
玫瑰冰冰粉

不得不說,店員嘅服務態度好好,下次來灣仔一定會再嚟幫襯~
香茅豬扒
金牌小鍋湯米線
豬骨清雞湯米線
山水豆腐花
玫瑰冰冰粉
2024-09-04 1004 浏览
作為米線愛好者,當然要捐窿捐罅搵正嘢,經開灣仔當然唔少得小瑪哥米線~ 涼伴金耳:第一次食,可以用新奇有趣嚟形容,要凍食配豉油wasabi,食落似日式刺身,實際上竟然係菇類~ 爽辣魚皮:香港唔係太多地方有得食,真係爽脆,仲充滿骨膠原,超正㗎~ 辣腩肉雞翼鮮菌蕃茄湯米線:辣腩肉必點,味濃肉質爽,配搭米線係絕配~ 雞翼鮮菌豬骨清雞湯米線:雞翼入味,米線滑身,湯底清甜小店經營,除左米線好食,亮點一定係小食,選擇非常多,唔想去主流米線舖同人迫,呢間就好唔錯

~ 雞翼鮮菌豬骨清雞湯米線:雞翼入味,米線滑身,湯底清甜

2024-09-03 1005 浏览
臥虎藏龍嘅一間米線,真心誠意推介!去開灣仔嗰頭嘅會展睇show 順便就喺灣仔附近搵嘢食,經過見到呢一間廣告話老字號嘅米線餐廳就入咗去試吓,寫到明傳承30年嘅風味,果然真係名不虛傳!我特別推介呢度嘅兩款菜式,包括係佢嘅米線同埋砂鍋雞~ 米線湯底非常之濃郁,而且好順口一啲都唔會令人覺得好口渴食落去味精味都比較少!佢嘅金牌小窩米線湯底好惹味,我叫咗四個餸,包括餃子花枝丸炸醬同埋腩肉!幾款餸菜都味道唔錯~另外特別想推介佢嘅砂鍋雞,雞湯非常之濃郁,而且味道好香甜,有別於喺出邊食到嘅砂鍋雞呢度食得出係真材實料!小食方面,我仲叫咗個昭通醬雞翼,呢個味道我未曾食過!但係我覺得都好香,而且炸雞翼揸得好鬆脆加埋面頭嘅芝麻令到成個雞翼更加香口!總括而言,呢一間嘅米線舖絕對值得一試,以為佢嘅外表平平無奇,但係食落真係好有驚喜
臥虎藏龍嘅一間米線,真心誠意推介!

2024-09-02 709 浏览
鮮菌蕃茄湯米線 💓💓💓💓湯底用咗新鮮蕃茄熬製,酸酸甜甜,非常開胃😛揀咗辣雞肉,非常入味,肉質嫩滑😆辣辣地非常過癮配上木耳同墨魚丸,口感豐富🤍金牌小鍋米線 💓💓💓💓仲試咗金牌小鍋米線,加咗香茅豬扒,係一大亮點😍🙌🏻肉質鮮嫩!再加咗魚蛋同冬菇,兩者都增添咗湯底嘅味道,餸菜都好豐富❤️玫瑰冰冰粉桃膠💓💓💓💓😍清新又唔膩,桃膠口感滑溜,搭配玫瑰味,真係完美嘅結尾!😆🙌🏻

鮮菌蕃茄湯米線 💓💓💓💓

金牌小鍋米線 💓💓💓💓

玫瑰冰冰粉桃膠💓💓💓💓😍
2024-08-27 646 浏览
收工係灣仔想揾啲快靚正嘅餐廳,就嚟試咗好多人推薦嘅呢班米線!🔸金牌小鍋湯米線+四餸($79)加咗魚豆腐、生菜、炸醬、蝦球,叫咗小辣湯底,湯底香辣惹味,每樣餸份量都好多,特別想推薦蝦球同魚豆腐,蝦球大粒爽口,魚豆腐新鮮完全冇雪藏味,另外炸醬亦有分碗另上🔸滇池酸菜魚米線($78)加咗鴨血、萵筍同雞肉,米線質地滑身,酸菜魚米線魚片份量多,口感滑嫩,另外雞肉帶有肉鮮味,非常出色🔸昭通醬雞翼店員推薦嘅小食雞翼好值得一試,係其他米線店舖好少見嘅菜式,醬汁惹味,裹粉薄身,雞翼入味🔸雲南糯米香茶茶味香濃,飲落有米香味的餘韻

🔸金牌小鍋湯米線+四餸($79)

🔸滇池酸菜魚米線($78)

🔸昭通醬雞翼

🔸雲南糯米香茶
茶味香濃,飲落有米香味的餘韻
2024-08-25 526 浏览
今日去完按摩,懶懶地唔想去買嘢煮嘢食,打算叫外賣,諗起小瑪哥,之前都想試食,一於就叫佢。上網落單大概半個鐘就到,嚟到啲嘢都仲係熱嘅°我叫咗金牌三寶米線,要咗小辣,配料有炸豬扒,爽口大蝦球,同埋辣肉醬,小食就叫咗辣味金奬涼白肉,同昭通醬雞翼,飲品我就叫咗鹹檸七,解吓熱氣,另外甜品就試吓佢嗰個玫瑰冰冰粉°首先講碗米線先,要咗小辣,其實一啲都唔辣但好夠味,豬扒嚟到可能時間關係,淋咗少少,肉質一般,有少少嚡,炸醬就一嚿嚿肉碎黐埋一齊,好夠味,大蝦球就真係好爽口彈牙,個昭通醬雞翼,炸得好香口個醬汁好似麵豉醬蒜蓉加埋一齊,好特別,另外金牌涼白肉就一般,薄切腩肉略嫌太肥,鹹檸七就唔使多講'玫瑰冰冰粉有少少桂花味,甜甜地用嚟解辣一流。
唔使多講'玫瑰冰冰粉有少少桂花味,甜甜地用嚟解辣一流。
2024-08-25
2024-08-02 639 浏览
呢間上網都好多好評,所以一定要泥試呀,好多人上網都推介佢哋呢個米線舖嘅汽鍋雞好出色,非常專業嘅水準,所以一定要泥試呀,估唔到真係驚喜,冇失望,真係要推介俾多啲嘅朋友去試吓呢一間米線,同埋個氣炸鍋,但係必叫㗎,而且經濟實惠,而且所有食物都係Lala,新鮮即叫即整,非常好食,而且個雞湯都係好香濃,好足料,有雞有鮑片有香菇,真係飲完都亂粒粒,非常好飲呀,而且好有健康養生嘅感覺,所以食咗一次就精神沒落,而且佢哋嘅米線都好好食,有唔同嘅湯底選擇,有鮮菌蕃茄湯底仲有豬骨味湯底,都係入口即溶,米線都非常彈牙,好食呀,而且我覺得我都好好呀,而且環境衛生都好好,食得好安心,而且好舒服好闊落,都幾啱朋友一齊嚟啊,而且地方非常乾淨,真係滿分👍👍👍
2024-07-24 675 浏览
之前吃太古番工,有留意👀開果頭好似有間主打四川菜既餐廳好正!今日喺面書搜索一番後發現,原來灣仔呢度有間同佢關連既小瑪哥米線舖,所以唔好睇少呢間米線舖,除咗米線外,仲有唔少川菜,例如酸菜魚、玫瑰冰粉等🥰我同朋友二人叫咗一客二人餐😀 好好味! 二人餐內有一盅氣鍋雞湯,一客前菜,一客主菜,和兩個米線或飯,仲有兩客甜品或飲品。當然唔想食二人餐既,都可以淨叫米線🍜撈麵等,都係七十零八十蚊有交易😍😍喺灣仔呢度算好抵食!餐廳裝修唔錯,有梳化位,感覺上都岩同朋友黎聚餐😌傾下計😀 待應態度好好,見我地兩個有啲忙坐耐咗都無打擾😉氣鍋雞湯係必叫👍🏻👍🏻- 飲得出真材實料! 湯料方面除咗雞,仲有菌和荀類,我地有食番啲雞都仲好嫩! 😀食埋佢多啲營養😂😂前菜叫雞翼,一客有四隻,好惹味! 我地叫咗白飯,配搭米飯黎食,非常好👍🏻主菜叫咗酸菜魚,真係好有川味😊😊 魚片都普遍幾大同厚肉,但有小朋友既都要注意,小心有骨😌甜品既玫瑰冰粉唔錯,食完辣野再食口冰粉,唔同感覺😆小瑪哥米線 (灣仔)灣仔莊士敦道211號地下A-B號舖

我同朋友二人叫咗一客二人餐😀 好好味!

餐廳裝修唔錯,有梳化位,感覺上都岩同朋友黎聚餐😌傾下計😀

待應態度好好,見我地兩個有啲忙坐耐咗都無打擾😉

氣鍋雞湯係必叫👍🏻👍🏻

甜品既玫瑰冰粉唔錯,食完辣野再食口冰粉,唔同感覺😆

小瑪哥米線 (灣仔)
灣仔莊士敦道211號地下A-B號舖
2024-07-18 570 浏览
好吃,爱吃,下次还来吃!这里的米线,真的是在云南省外吃到的最接近云南口感的米线了!油鸡纵也非常正宗还有昭通酱鸡翅,原来小时候一直喜欢的酱叫做昭通酱,太好吃了,老板能不能单独卖酱啊!
好吃,爱吃,下次还来吃!

汽锅鸡
酸菜鱼
昭通酱鸡翅
小锅米线
2024-07-03 515 浏览
最近系灣仔發現左間幾抵食嘅餐廳,除左單點,仲有2人套餐tim~環境都好舒服,座位好寬敞!呢度有個氣鍋雞好特別,用左瓷器砂鍋上,好搶眼啊😍必點item👍🏻雞肉口感都幾嫰滑,味道系濃濃嘅雞湯,但無咩雞油😍十分養生健康!昭通醬雞翼❤️$28/3隻,呢款都系呢度嘅推薦菜式,雞翼烤得外皮脆口,沾上香辣嘅醬汁😋好惹味!嘶嘶皮蛋💜 一份只系$26 好抵食~充滿香辣味,食得十分過癮😂愛吃辣之人要點啊😆

2024-06-17 527 浏览
同朋友去左灣仔,咁岩行過見到佢地有個氣鍋雞套餐豐富又抵食,咁就決定試一試。個套餐就有小食、氣鍋雞、主菜、主食同甜品。頭盤方面,見佢個昭通醬雞翼好似幾特別所以就揀左佢。雞翼食落好入味得黎唔會太咸,比起一般出面口味,今次食落有少少豆瓣味反而幾夾雞翼。同埋有個細節位,佢地D雞翼入面唔會見紅,睇得出佢地解凍方面無馬虎,值得一讚。之後到主角氣鍋雞。一黎到已經聞到好香嘅雞湯香味,色澤金黃得黎,湯表面無太多嘅油脂。個湯飲落足料無味精,同埋湯料有竹笙、草菇同大大件嘅雞,而家好少見有舖頭咁蝕底比咁多料。主菜我地揀左酸菜魚,因為知道我地唔食得太辣,店家都好好咁幫我地調細個辣度方便我地食用。酸菜魚湯底唔咸,味道岩岩好,唔洗係咁飲水。同埋佢地D魚肉爽口無骨,可以大啖大啖食勁正。仲有,佢地仲唔洗加錢幫我地加寬粉底,唔洗驚食唔飽。主食我地揀左白飯同鮮菌蕃茄米線。米線湯底有好濃嘅蕃茄味同無味精,真材實料,食落好有阿媽煲嘅蕃茄湯味,屋企嘅味道。甜品方面,我地叫左玫瑰豆腐花同玫瑰冰冰粉。兩款甜品食落都好清新消膩,我比較鍾意冰冰粉,因為除左玫瑰,佢仲有淡淡桂花香,加埋冰糖,一啖接一啖好快就食哂。食完依次之後,朋友都話好掛
個套餐就有小食、氣鍋雞、主菜、主食同甜品

食完依次之後,朋友都話好掛住個湯,想再約時間黎食。順帶一提,店員嘅服務態度好今時今日真係好難遇到。
2024-06-15
2024-06-15 349 浏览
今次係第一篇係講今朝小豬話要食麵,俾咗幾間佢揀之後結果佢揀咗氣鍋雞。間舖頭嘅員工態度唔錯,食物嘅種類都唔少。我哋叫咗個氣鍋雞set, 個氣鍋雞同細個食嘅味道差唔多,前菜有黑木耳同青瓜,個酸菜魚味道幾適合香港人食,唔太辣而且香氣足夠,去碗白飯就正。小豬食嘅米線都幾好味,感覺佢有遷就一般香港人嘅口味。最後用玫瑰豆腐花作結尾。今餐幾好,之後會再嚟食過。小店值得鼓勵
今次係第一篇

係講今朝小豬話要食麵,俾咗幾間佢揀之後結果佢揀咗氣鍋雞。

最後用玫瑰豆腐花作結尾。

今餐幾好,之後會再嚟食過。小店值得鼓勵
2024-06-13 393 浏览
呢間餐廳已經有多年歷史,之前同朋友嚟已經食過一次,今次食過返尋味再食多次!召通醬雞翼 - 喺呢度嘅王牌前菜之一,醬汁入味,雞翼肉質柔軟多汁,令人忍不住食完一隻又一隻!而且冇咩辣味小朋友都食金獎涼白肉 - 肉質嫩滑,沒有過多調味,讓食材例如蒜蓉豉油豬肉,本身的香味展現得淋漓盡致。氣鍋雞 - 雞肉肉質鮮嫩,在高溫氣鍋中煮出香濃的湯汁,已經隔走啲油好細心花枝丸、魚豆腐豆花炸醬撈米線 - 係呢間餐廳嘅王牌!綿滑的豆花搭配好滑的米線,炸醬汁唔算好重味精,但係又夠晒濃味,肉碎粒唔算好多肥豬肉,撈埋一齊食,口感豐富。花枝丸鮮嫩多汁,魚豆腐中規中矩,肥牛、魚蛋鮮菌蕃茄湯米線 -蕃茄湯底都幾濃味,而且味道唔假!唔會好似飲緊茄汁咁!肥牛肉質鮮嫩,魚蛋Q彈爽口清爽檸檬茶蜜語水果茶 水果茶夠晒健康

金獎涼白肉 -

氣鍋雞 -

花枝丸、魚豆腐

花枝丸鮮嫩多汁,魚豆腐中規中矩,

肥牛、魚蛋

鮮菌蕃茄湯米線 -
蕃茄湯底都幾濃味,而且味道唔假!唔會好似飲緊茄汁咁!

肥牛肉質鮮嫩,魚蛋Q彈爽口

清爽檸檬茶

蜜語水果茶
水果茶夠晒健康
2024-06-12 329 浏览
呢間「小瑪哥米線」餐廳嘅裝潢設計簡約大方,坐落灣仔一帶,價格親民,令人好感。首先,來到呢度試左佢地嘅氣鍋雞二人餐,當中有:「招牌氣鍋雞」,雞肉鮮嫩多汁,氣鍋雞係保有濃濃雞湯甜味,配合佢地獨特配料,係好好嘅味覺體驗,亦有屋企飲湯感覺,好窩心。而「涼拌金耳」呢盤涼菜係招牌菜之一,係金耳雪凍後切厚片,既開胃又養顏,搭配日式醬油同芥末汁,好似食緊刺身咁!非常適合夏天食用。另一道推薦就係「金牌口水雞」,肉質細嫩,皮脆汁多,辣醬突出唔同嘅口味層次,好夠味!至於「金牌小鍋米線」呢,麵條Q彈甜脆,再加埋辣肉湯濃郁鮮美嘅湯底,好味!二人餐另一碗係「豬骨清雞湯米線」,湯頭清爽味道香濃。飲品方面,「凍水果紅茶」則清香爽口,都係夏天消暑必飲嘅好選擇。食完辣一定要叫返杯!