2017-03-30
係尖沙咀附近返學經過見到小肥牛推出左新既火鍋套餐, 今晚我就約埋三個同學前去一試, 打下邊爐可以慢慢閒聊一番! 平日8點左右, 店內都坐滿8成, 幸好唔洗等位可以直入。呢度除左可以散叫打邊爐外, 就有呢個火鍋套餐:【鮑李鼎級滿粥】HK$198/位 (兩位起)每位可享: 黑翡翠鮑魚1/4隻、斑片2片、蝦2隻、蟹半隻、沙白5粒、時令貝殼5粒, 同埋健康粥湯底, 火鍋配料仲可以自選六款湯底黎之前, 先黎兩款前菜, 同埋醬油比我地先行混醬 (星期一至四前菜同醬油費用全免)呢個粥底火鍋先會比粥水做湯底我地打邊爐, 而粥膽就會等我地食哂所有火鍋食材先會送上先黎一個最吸引既主菜: 海鮮併盤我地四人共享一個套餐, 所以海鮮都會完整上檯, 更顯豐富食材依照MENU上既提示, 每款海鮮都有唔同既烹調時間, 只要依足指示, 就輕易食到美味海鮮 黑翡翠鮑魚原隻奉上, 鮑魚超級大隻, 而且厚實花蟹未落鍋前, 仲見到隻蟹腳輕輕地抓, 非常新鮮至於斑片煮熟後, 肉質鮮甜, 魚皮位置略帶咬口海蝦都很新鮮, 剝殼後海蝦肉質唔係煤林林果種, 入口更為爽蜆肉沒有沙最令人期待既係黑翡翠鮑魚, 果然冇令我失望!!肉質煙韌, 很
湯底黎之前, 先黎兩款前菜, 同埋醬油比我地先行混醬 (星期一至四前菜同醬油費用全免) 呢個粥底 火鍋先會比粥水做湯底我地打邊爐, 而粥膽就會等我地食哂所有火鍋食材先會送上
先黎一個最吸引既主菜: 海鮮併盤
依照MENU上既提示, 每款海鮮都有唔同既烹調時間, 只要依足指示, 就輕易食到美味海鮮 黑翡翠鮑魚原隻奉上, 鮑魚超級大隻, 而且厚實 花蟹未落鍋前, 仲見到隻蟹腳輕輕地抓, 非常新鮮 至於斑片煮熟後, 肉質鮮甜, 魚皮位置略帶咬口
海蝦都很新鮮, 剝殼後海蝦肉質唔係煤林林果種, 入口更為爽 蜆肉沒有沙
最令人期待既係黑翡翠鮑魚, 果然冇令我失望!!肉質煙韌, 很爽口厚實, 鮮味無比!! 所有海鮮都很新鮮, 沒有一點腥, 不錯!
至於先選既6款火鍋配料, 我地就揀左黑毛豬梅頭肉、墨魚丸、鮮牛丸、貢丸、響鈴同埋雞件
黑毛豬梅頭肉 - 色澤鮮紅, 很新鮮, 而且有點厚度, 所以不失口感 食粥底配呢個雞件, 成為雞粥, 正!!!. 即炸響鈴 - 落鍋後3秒即起, 依然食到中心位既脆 墨魚丸、鮮牛丸 - 很彈牙, 鮮甜味突出 貢丸 - 呢款就冇咩特別 享受完 火鍋之後, 店員就會奉上粥膽同送粥既配料 將粥膽倒入 火鍋中滾一分鐘左右就食得! 栗米很甜, 送粥都係一流之選 呢個粥底 火鍋味道超級鮮甜, 果然係全晚味道既精華所在~ 雖然米飯粒比較少, 不過鮮甜味搶返唔少分數! 份量亦都唔少, 每人都有兩個飯碗左右~
食完之後都覺得好飽肚, 唔錯~~~