2020-10-27 793 浏览
十個推介😍💛💛💛其實呢間黃店想食咗好耐 終於黎食🥳🥳無記錯佢一開始出名都係出名在好多唔同既手工啤 撐本地💛同埋有好多古靈精怪 特別既cocktail 好可惜😭😭😭 我今次因為生理期 飲唔到凍野😭😭😭😭😭😭😭 好慘! 張橙都好正🥰就快Halloween 都難得地有花心思布置下🥰-安格斯牛柳粒 $58正🤤 好香孜然味 本身重以為會係日式or 外國BBQ式 重竟然係落我最愛既孜然😍不過有幾舊有d「銀」 over cook左少少刀叉更同碟都好鍾意😍茄子王! -$58大大個交叉真係好吸睛😍 超級多爆蒜 生蒜都炸蒜都有 不過我略嫌油咗少少 🤏 但都好味道🤤-黑松露雜菌蘆筍帶子意大利飯好好味! 好出色! 由奇個帶子 好香 又好甜 係真帶子味 唔係佳寶個d假帶子! 個飯入面都好足料 有好多唔同既配料😍 好正 重頭戲! 豬手! omg🤤 真係好正 就咁睇相以為一舊 但其實轉一轉方向 係有2两大舊! 痴線 我地好似叫得太多野🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️豬手好好味🤤 燒得岩岩好 個豬皮燒得好脆同我係德國食既無分別😋 重有佢個蜜糖芥茉醬都好好味🥺🥺 on side重跟左d沙律好好地成隻豬手都起左骨 😍估唔到
十個推介😍💛💛💛

重頭戲!
豬手! omg🤤 真係好正

豬手好好味🤤 燒得岩岩好 個豬皮燒得好脆
好好地成隻豬手都起左骨 😍

估唔到佢所有野食都咁誇張 咁出色!

最後
諗住朋友早排生日 本身諗住就咁寫碟就夠
點知😂😅 佢上個蛋糕時 播生日歌 Staff們又拍手😂😂

係一個好尷尬既生日出場呀🤣🤣

所以如果你地中意 可以叫佢地寫碟😍 佢地就會幫你慶祝🤣🤣🤣🤣 (好彩唔係我生日姐🤣

個柚子蛋糕都好好味 用黎解一解滯都幾好😍
柚子戚風蛋糕

我下次一定會再黎!
入正題,呢次係小編第二次去拜訪,第一次食個陣覺得呢間鋪頭個名好地道,位置又真係幾山旮旯。🤣山旮旯位處銅鑼灣,近跑馬地,好多人經過都未必會注意得到,正因位置不起眼,餐廳由原本稱為「啡酒」,改為「山旮旯」。我地叫左兩個𝓈𝑒𝓉 𝓁𝓊𝓃𝒸𝒽,𝓢𝓸𝓾𝓹 𝓸𝓯 𝓽𝓱𝓮 𝓭𝓪𝔂 ———————————・🍅 𝒯𝑜𝓂𝒶𝓉𝑜 𝓈𝑜𝓊𝓅 & 薯餅第一次去飲既湯我仲記得,佢地既餐湯可以話令我好驚喜,前菜留住客人條利,😋通常主菜都唔會失色得去邊。🤤呢個蕃茄湯好濃郁,蕃茄咁岩又係我至愛,😂面頭加左dd芫荽,薯餅𝓈𝓂𝒾𝓁𝑒. 𝓜𝓪𝓲𝓷 𝓬𝓸𝓾𝓻𝓼𝓮 ————————・🥩🥗🍅𝒜𝓂𝑒𝓇𝒾𝒸𝒶𝓃 𝒜𝓃𝑔𝓊𝓈 𝐵𝑒𝑒𝒻 𝒮𝒾𝓇𝓁𝑜𝒾𝓃 𝓌/ 𝑅𝑒𝒹 𝒲𝒾𝓃𝑒 𝒮𝒶𝓊𝒸𝑒 美國安格斯西冷扒 配 紅酒汁 $158西冷扒我地叫左五成熟,肉質豐富有口感好香牛味,切開唔會有血水滲透出黎,又做到外脆內嫩既效果。👍🏻・🍖🥗🍅𝟪𝑜𝓏 𝒫𝑜𝓇𝓀-𝐿𝑜𝒾𝓃 𝓌/ 𝒢𝓇𝒶v𝓎 𝒮𝒶𝓊𝒸𝑒 8oz 帶骨豬扒 配 燒汁 $138好大舊既帶骨豬扒呀🤤,醃得好有入味,肉質爽口,又唔會太油膩。😗𝓢𝓷𝓪𝓬𝓴𝓼———————・+$𝟣𝟧 🍺 𝒮𝓂𝒶𝓁𝓁 𝐵

入正題,呢次係小編第二次去拜訪,
第一次食個陣覺得呢間鋪頭個名好地道,
位置又真係幾山旮旯。🤣
山旮旯位處銅鑼灣,
近跑馬地,
好多人經過都未必會注意得到,
正因位置不起眼,
餐廳由原本稱為「啡酒」,
改為「山旮旯」。

我地叫左兩個𝓈𝑒𝓉 𝓁𝓊𝓃𝒸𝒽,
𝓢𝓸𝓾𝓹 𝓸𝓯 𝓽𝓱𝓮 𝓭𝓪𝔂
———————————
・🍅 𝒯𝑜𝓂𝒶𝓉𝑜 𝓈𝑜𝓊𝓅 & 薯餅
第一次去飲既湯我仲記得,
佢地既餐湯可以話令我好驚喜,
前菜留住客人條利,😋
通常主菜都唔會失色得去邊。🤤
呢個蕃茄湯好濃郁,
蕃茄咁岩又係我至愛,😂
面頭加左dd芫荽,
薯餅𝓈𝓂𝒾𝓁𝑒.

𝓜𝓪𝓲𝓷 𝓬𝓸𝓾𝓻𝓼𝓮
————————

西冷扒我地叫左五成熟,
肉質豐富有口感好香牛味,
切開唔會有血水滲透出黎,
又做到外脆內嫩既效果。👍🏻

8oz 帶骨豬扒 配 燒汁 $138

好大舊既帶骨豬扒呀🤤,
醃得好有入味,
肉質爽口,
又唔會太油膩。😗

𝓢𝓷𝓪𝓬𝓴𝓼
———————
・+$𝟣𝟧 🍺 𝒮𝓂𝒶𝓁𝓁 𝐵𝑒𝑒𝓇 𝐹𝓇𝒾𝑒𝓈 𝓌/ 𝒯𝓇𝓊𝒻𝒻𝓁𝑒 𝑀𝒶𝓎𝑜
加配 炸啤酒薯條 配 黑松露(細)

咁既價錢炸薯條配黑松露醬實在太抵啦,
佢唔係M記既薯條,即叫即炸,
送黎臺面既時候仲係熱辣辣👏🏼♨️

𝓢𝓸𝓯𝓽 𝓭𝓻𝓲𝓷𝓴𝓼
・☕️𝒞𝑜𝒻𝒻𝑒𝑒 𝐿𝒶𝓉𝓉𝑒
正常latte發揮,
有咖啡香味,
咖啡豆可以再香d,
拉花用心。💛

・🍹𝐼𝒸𝑒𝒹 𝒯𝑒𝒶 𝓌 𝐿𝓎𝒸𝒽𝑒𝑒
冰茶好清新,🌿
同lychee好 match,
重茶味,
飲落好清涼舒服。

👅味道: 7.9
🤑性價比:7.9
🗺環境:8.0
👩🏻‍🍳服務:8.0 (店員有禮)
🤑人均:150-170

10% 𝓼𝓮𝓻v𝓲𝓬𝓮 𝓬𝓱𝓪𝓻𝓰𝓮
📍山旮旯
🔍銅鑼灣摩理臣山道84-86號
香港銅鑼灣太平洋帆船酒店地下

Happy Friday!同老公撐枱腳❤️1.馬拉蜆熱鍋(白酒牛油汁)配蒜蓉包HKD1982.香脆椒鹽魷魚HKD883.椒鹽墨魚咀HKD784.炸啤酒薯條配黑松露醬、辣味千島醬 HKD785.Symphony of the Night HKD108(Happy Hour)6.Icy Lotus HKD78(Happy Hour).味道 ★ ★ ★ ☆☆馬拉蜆好大隻,有七隻,一上枱就聞到好香嘅白酒味,唯d蜆食落唔覺好鮮味,煮耐左d白酒都揮發哂。熱鍋可選配蒜蓉包、炸薯條、意大利麵,我地揀左蒜蓉包,蒜蓉包好有蒜味,亦都好香,諗住沾d白酒牛油汁,不過啲蒜蓉味已經蓋過一切。椒鹽魷魚冇特別,佢係配泰式甜辣醬,魷魚冇椒鹽味,份量唔多,只係上菜時熱辣辣,嗰陣食就覺得幾好。椒鹽墨魚咀同樣冇椒鹽味,但係好大粒,佢係配黑松露醬,感覺幾特別。炸啤酒薯條幾好食,如果係粗條薯條就更好,不過佢即炸即上菜,熱辣辣咁食外脆內軟,沾上黑松露醬的確唔錯!Symphony of the Night 係杯有red wine, Tequila, lime juice於一身既cocktail,texture 好特別,上面個層甘味,下
Happy Friday!
同老公撐枱腳❤️

1.馬拉蜆熱鍋(白酒牛油汁)配蒜蓉包HKD198
2.香脆椒鹽魷魚HKD88
3.椒鹽墨魚咀HKD78
4.炸啤酒薯條配黑松露醬、辣味千島醬 HKD78
6.Icy Lotus HKD78(Happy Hour)
味道 ★ ★ ★ ☆☆

Symphony of the Night 係杯有red wine, Tequila, lime juice於一身既cocktail,texture 好特別,上面個層甘味,下面個層係甜甜地,會有回甜既感覺!

Icy Lotus 係杯有柚子味既啤酒,聞落去有柚子味,好香,都好易入,非常唔錯!
服務 ★ ★ ★ ★ ☆
入座時店員冇話得1.5hr用餐時間,食左個幾鐘後店員過來話last order,先講用餐時間得1.5hr,不過好有禮貌講唔好意思呀,要last order,所以我地都唔介意。另外佢地7pm前叫酒類飲品有Happy Hour價,本身張單寫錯,同店員講返,佢地都好有禮貌話改返,非常好服務,讚👍🏼👍🏼👍🏼
環境★ ★ ★ ☆☆
早d去氣氛好好,有歌聽。但7點後就會多人同埋嘈,fine dine呢到就唔係一個選擇了
價錢 ★ ★ ★ ☆☆
其實每份食物都唔算有驚喜,性價比一般,以前黎過呢間食飯幾次,今次食物質素比以前遜色,唯兩杯飲品的確出色,拉返d分上去!
馬拉蜆熱鍋(白酒牛油汁)配蒜蓉包
炸薯條配黑松露醬、辣味千島醬
Symphony of the Night
Icy Lotus
2020-10-04 749 浏览
炸啤酒薯條 $78 x良心小店.繼續介紹炸薯條🙇🏻 成日食黑松露 今次試下啤酒味係乜味.唔知係心理作用定點 好似係有少少酒味 但我覺得係一陣甜味 炸得幾香脆 不過d醬就普通左d 似係他他醬加少少黑松露味 另一個就係少少辣味咁.哩間小店其實本身都好多入排隊支持 不過禁左夜晚堂食先唔使排隊直入 可以留意下.熱紫薯鮮奶 $43 x良心店.哩排都幾中意飲哩d紫薯系列既野 粉紫色充滿少女心 有少少薯味 不過奶味多似飲奶咁 latte冇咖啡因所以叫 樣就幾靚 飲落冇乜特別.美錄恐龍 $48.望落去好似好濃味 事實上係有d失望 冇乜味咁 哩杯貴過飲咖啡 可以唔叫🤔🤔.不過用book枱app訂位哩間一定要叫飲品 冇得用甜品替代 ..韓風泡菜烤雞pizza $148 .好耐冇食過pizza 所以口痕想試下😋 想食d辣辣地既 所以叫左哩款.其實就唔辣既 不過泡菜幾惹味 海量芝士 雞肉份量都算豐富😆 $148有6大件其實都算抵食 佢係算厚底個d 但個底就烤得有d硬 但整體我都覺得係唔錯既😆.其實哩間都想試好耐 最後係因為疫情下冇晚市早食飯唔使排隊先食到🙇🏻我用eatigo訂枱好似半價定6折 好抵食😳不過宜家

炸啤酒薯條 $78 x良心小店
繼續介紹炸薯條🙇🏻 成日食黑松露 今次試下啤酒味係乜味

熱紫薯鮮奶 $43 x良心店
美錄恐龍 $48
不過用book枱app訂位哩間一定要叫飲品 冇得用甜品替代

韓風泡菜烤雞pizza $148
其實哩間都想試好耐 最後係因為疫情下冇晚市早食飯唔使排隊先食到🙇🏻我用eatigo訂枱好似半價定6折 好抵食😳不過宜家應該冇左哩個offer lu.
今日去咗山旮旯食晚飯,呢間餐廳叫做山旮旯個位當然係喺山旮旯啦,佢就係接近跑馬地附近,喺銅鑼灣地鐵站行過去我都要差唔多15分鐘啊。一入到去就發覺係嘈到拆天,講嘢全部都要好大聲咁講,叫咗個薯條嚟食,第一印象感覺唔錯,仲有兩種source 添。之後就多咗呢一個pasta同埋牛肉薯仔啦,牛肉薯仔感覺太甜, pasta感覺就非常之一般。仲叫咗個Pizza,呢個對比起頭先啲嘢食來講就會比較出色啦。最後叫咗個素菜嘅串燒拼盤,賣相精心設計仲有擺位添,兩條茄子非常之大咁x型放係度,算係叫做食返啲蔬菜啦。最後去到甜品嘅時候,個Menu有四款,點知呢樣有冇嗰樣又冇,最後只係叫咗剩返嗰兩款。令人失望嘅係,打電話訂位嘅時候叫咗佢喺上面寫生日快樂,最後竟然完全冇提到。埋單$250一位。

2020-10-02 464 浏览
名字果然沒有令我失望,地點真的是山旮旯哈哈哈哈可是從時代廣場走過去大概不到十分鐘左右,也算方便。前一天早已預約了兩人的booking,當天不用等就進去了開門進去,店員先幫我們量度體溫,帶我們到角落的桌子。環境很舒適很美,裝潢很有風格!! 看到因疫情關係,每張桌子沒有超過人數上限,也有加上膠板,衛生不錯~因我們二人想不到要吃什麼(選擇困難症哈哈店員很好的跟我們介紹了招牌食物,我們點了一個薯仔牛柳粒,一個泰式小食拼盤,以及一個通菜(店員有向我地推薦雞翼,可是我們二人點了拼盤就沒有點雞翼)小食拼盤(左上)有蝦餅三塊、雞翼三隻、串燒(豬牛雞)各一,還有沙律菜個人覺得蝦餅好好食,友人就偏好雞翼,而仲現上串燒食用的沙嗲醬好好味啊,好濃味仲有店員大推的薯仔牛柳粒,果然無介紹錯,甜甜的,超好食!!!通菜就正正常常,不過不失。朋友點了一杯美祿恐龍好好味!!!自己則點了一杯個名好好笑「Purple 姐姐」,哈哈即係紫薯lattle,忘了影相哭哭不過覺得奶味太重,幾乎都飲唔到紫薯嘅味,好失望。其他大致都好滿意,好nice!
名字果然沒有令我失望,地點真的是山旮旯哈哈哈哈
可是從時代廣場走過去大概不到十分鐘左右,也算方便。

前一天早已預約了兩人的booking,當天不用等就進去了
開門進去,店員先幫我們量度體溫,帶我們到角落的桌子。
環境很舒適很美,裝潢很有風格!!

因我們二人想不到要吃什麼(選擇困難症哈哈
(店員有向我地推薦雞翼,可是我們二人點了拼盤就沒有點雞翼)
通菜就正正常常,不過不失。
朋友點了一杯美祿恐龍好好味!!!

不過覺得奶味太重,幾乎都飲唔到紫薯嘅味,好失望。
其他大致都好滿意,好nice!
题外话/补充资料: 店員都好有禮,好貼心,先為我地介紹食物,後來我地桌子不夠放,有為我地挪走墊在薯仔牛柳的木盤移開,很貼心喔~
2020-09-22
  • 泰式小食拼盤
  • 薯仔牛柳粒
這次與友人共餐,所以有機會試到六款Cocktails — 名稱好得意,其中的”啪啪啪”、“特務奶吱” 和 “豬奶” 好飲。食物方面當然有德國烤焗脆皮豬手和我最愛的芥末煙三文魚薄餅,幾年後來吃依然很高質。

2020-09-27 340 浏览
行經跑馬地,比一間餐廳吸引嘅地方呢,就一定係佢個名呀,最初真係連讀都唔識讀,仲要好低能咁樣查字典添。呢個位置真係幾山旮旯㗎,餐廳細細,唔算好多人,但係裝修呢就擺咗好多心思啦。餐廳你嘅裝修就俾人一種好年青嘅感覺,一睇個餐廳名就知佢有啲自嘲嘅成份啦!咁呢間餐廳除咗裝修之外食物都好緊要嘅,我今日叫咗一個漢堡包,個包塊肉唔會話好乾冇肉汁,而且份量都好充足,配埋薯條,都係$100左右,價錢都幾合理價。而且餐廳位置山旮旯,唔會話好多人好迫,係一個同朋友傾偈慢慢享受西餐嘅好地方。雖然山旮旯啲,但係疫情底下要做多啲運動㗎嘛,大家就行多幾步去試吓呢間山旮旯餐廳啦!

2020-09-23
有一日放工之後,同同事去咗山旮旯度食晚飯,我地都太肚餓,叫左好多野食,我哋叫咗意粉,德國豬手,泰式拼盤,炸薯條同埋炸雞軟骨等等。每一樣都好好味,可惜我地都好餓,又傾得興起,有d野食我都唔記得咗影相😭不過依餐我覺得比較深得我心嘅係d炸物,岩岩炸起, 好夠熱,好夠脆,用黎送酒一流。我地每人都叫左杯 cocktail,我叫左杯朱古力奶咖啡 Baileys,杯野嘅 presentation 好得意,post 上 ID d朋友都以為我飲緊朱古力奶🤣

2020-09-09 555 浏览
幾個月前生日去左山旮旯慶生😂 地點真係山旮旯,行到我出哂汗💦價錢就港島價,但食完覺得個廚真係好掂😍😍🍕日式芥末煙三文魚pizza成親飯覺得最好食🤩 微微芥末辣,三文魚整成朵花咁🌹皮脆餡靚,must點item☺️🇩🇪德國烤焗脆皮豬手好大隻,建議4個人以上食,皮是脆的,但我切得有啲困難,咬落去有啲太硬,可能over烤左🤔🦞龍蝦汁海鮮意粉秒清,汁多,海鮮新鮮,意粉勁幼身係我鍾意既,軟硬度適中😆 龍蝦汁味都好突出🍟炸薯條配黑松露醬+辣千島醬我最鍾意既千島醬😍 朋友都鍾意黑松露醬,我食哂千島醬!薯條外脆內軟,同兩個醬都好夾😛🍹青瓜梳打我唔飲酒,呢個梳打好fresh,fresh到好似食新鮮青瓜,個味好真實,搞到我去其他餐廳都係咁搵青瓜梳打飲😂😂店名:山旮旯 地址:銅鑼灣摩理臣山道84-86號香港銅鑼灣太平洋帆船酒店地下

🍕日式芥末煙三文魚pizza

🇩🇪德國烤焗脆皮豬手

🦞龍蝦汁海鮮意粉

🍟炸薯條配黑松露醬+辣千島醬

🍹青瓜梳打

店名:山旮旯

2020-09-06 355 浏览
it was totally worth it, cocktails at Buy one get one free after 6pm. portions were big according to price. wish they would cover more of the pizza crust or make their own crust as it seems premaid but eel pizza was amazing. pork knuckle was so tender not dry very crispy but sauce could be better. overall, enjoyed the night and dining experience. would come back again.
thai platter
  • 鰻魚薄餅
  • 泰式拼盤
  • 德國烤焗脆皮豬手
2020-09-06 290 浏览
Book 位時要求要窗邊較安靜的位置,餐廳都有特別安排、但叫服務員時就要叫幾次先睇到,叫咗個Rips 同蟹肉螺絲粉, 個螺絲粉都OK嘅但係 Rips 就實在太差未食過咁難食既,肉厚個面好多肥豬肉,超鞋好似煲湯豬肉咁根本都咬唔到嚟食,成為$188簡直係呃錢,好彩side dish 既薯條都OK下次唔會再嚟
2020-09-02
2020-08-27 306 浏览
有一天專誠走到山旮旯, 這間餐廳坐落在鬧市旁邊很寧靜的角落,由灣仔或銅鑼灣行過去都有點遠,在灣仔伊利沙伯體育館旁邊, 我有點喜歡那種山旮旯和寧靜的感覺。店舖的防感染意識很高,客人入座前要量體溫,用酒精搓手液搓手。店內裝修和環境令人舒服,景觀望著沒有人的街道,在香港難得的寧靜。我那天下午我點了海南雞飯, 雞肉正常,油飯不太油,可惜沒有東南亞的味道,西餐廳食海南雞飯,算是合格。

2020-08-09 370 浏览
地點如其名,真係山旮旯,由地鐵時代出口行過去都要十多分鐘嘅時間,以為隔涉啲就會少人啲,點知去到又係座無虛席!整體來講食物質素好普通,一般cafe都食到,餐廳環境好嘈雜,又坐得麻麻🤨哩個價位試一次點都夠🤷🏻‍♀️忌廉芝士蟹肉螺絲粉份量適中,忌廉味偏淡,得啲蟹肉碎,好似平時係屋企都整到嘅味道💁🏻‍♀️黑椒蜜糖薯仔,薯仔份量明顯多過和牛粒好多,好彩薯仔炆得都林,所以連埋蜜糖食都幾惹味;至於和牛粒就比較un同鞋口,食落好似茶餐廳嘅質素...🤦🏻‍♀️

2020-07-19 453 浏览
幾乎每人食完山旮旯都讚不絕口,終於到我一試,經app訂位部分食物仲有折。雖然佢個位真係有啲山旮旯,但朋友同我都覺得值得再訪,下次要試埋啲手工啤。馬拉蜆熱鍋配蒜蓉包:未食過馬拉蜆嘅我地以為啲蜆係鼓椒炒蜆嘅size,點知成隻青口咁大,啖啖肉,可惜煮老左少少有啲韌。個汁白酒同牛油味都好岀,蒜蓉包係白家製,喺法包搽上新鮮蒜茸再焗,又脆又香,撈埋汁一流!黑椒蜜糖薯仔和牛粒:鑊仔牛粒真係點整都好食,和牛粒同薯仔嘅份量約1:1,和牛粒好淋,唔算好有肉味,但每粒都裹滿少少辣嘅黑椒蜜糖汁,好快就清哂成碟,如果薯粒有焦邊就仲正。紫薯鮮奶:見到隻紫色咁夢幻好驚啲味好假,點知又幾天然,雖然奶嘅比例多左啲但都幾好飲。
馬拉蜆熱鍋配蒜蓉包:
馬拉蜆熱鍋