2019-10-13 3431 浏览
老朋友從台灣來港,星期六抽點時間與她見面,而地點就在她下榻的酒店 - Stanford Hillview。來到的時候正值下午茶時間,見山景閣內有自助下午茶buffet,從落地玻璃望進去,食物選擇很多,食客亦不少,見價錢合理,約百多元一位,就入內試試。山景閣內分了數個食物區,包括熱食、冷盤、甜品、飲品及即叫即食大排檔。甫入餐廳就可以見到朱古力噴泉,更設有自助熱香餅機,旁邊放滿各式配料,杏仁片、脆米、水果粒,忌廉等,另外,還有多款蛋糕,如brownie、意大利芝士餅、馬豆糕,、芒果布丁及啫喱等等~門口旁是飲品專區,設有即磨咖啡機、熱茶、果汁,全部都是任拎任飲~熱食包括上湯白菜豬肉水餃、日式雞中翼、金蒜三文魚頭腩、豉油皇炒麵、X.O.醬炒蘿蔔糕、辣酒煮東風螺及皮蛋瘦肉粥等等。皮蛋瘦肉粥粥底偏向杰身,不過粥底很綿,有肉鮮味,而上湯白菜豬肉水餃很好吃,餡料多,肉香味重~冷盤有凍中蝦、雜開面三文治、日式雜錦壽司、手指三文治、日式雙色冷麵、日式雙凍盤等。凍中蝦大大隻,蝦肉爽口彈牙,三文魚壽司略嫌入口有點凍,魚味亦偏淡~沙律方面,西洋菜、青瓜片、粟米、車厘茄,一應俱全。大排檔分鹹甜部分,有即叫班戟,而

沙律方面,西洋菜、青瓜片、粟米、車厘茄,一應俱全。

大排檔分鹹甜部分,有即叫班戟,而鹹食就是榨菜肉片米粉、扒芝士火腿三文治及黑椒牛肉三角酥。

榨菜肉片米粉大大碗,肉片口感軟淋,榨菜爽口,米粉軟硬適中,吃時加點辣椒油會更惹味。
2019-10-12
下午茶
2019-10-11 328 浏览
人越大,外出食飯唔淨止講求份量,環境舒適都好重要。尖沙咀天文臺道斜路上面嘅仕德福山景酒店,位處鬧市中寧靜一角,人流唔算多。但正因為咁,晚市黎食自助餐坐得舒服。今期主題係和牛海鮮自助晚餐,必食生蠔同即煎和牛粒。其他食物種類雖然唔算好多,但都算應有盡有,例如熱盤、冷盤、沙律、甜品等等。每位送一客酥皮龍蝦湯,熱辣辣香噴噴,酥皮牛油味十足,龍蝦湯內有素翅,好有咬口。甜品區有即煎班㦸,香蕉朱古力味好好食。餐後加杯熱茶或咖啡,慢慢食又坐得舒服,一樂也。
人越大,外出食飯唔淨止講求份量,環境舒適都好重要。

今期主題係和牛海鮮自助晚餐,必食生蠔同即煎和牛粒。

甜品區有即煎班㦸,香蕉朱古力味好好食。

餐後加杯熱茶或咖啡,慢慢食又坐得舒服,一樂也。

2019-10-03 3674 浏览
呢度食物既種類唔係好多,但總算每樣都有啲咁,加上人流較少,食物唔會被消耗得太快,供應量長期足夠,整體勝在價錢夠實惠🤗▪️ 自助午餐💲價錢根據日子有所變動星期三至五 $158星期六至日及公眾假期 $168頭盤火腿、風乾火腿、自行配搭既沙律菜同沙律醬等等🥗冷盤有中式既海南雞、涼拌豬耳同木耳,西式有青口、海蝦肉質彈牙,味道未至於非常鮮甜,但都過得去既,附送每人四隻既生蠔,都有返咁上下大細,不過可能有時會帶有少少沙🤔壽司三文魚壽司、雜錦壽司🍣仲有日式小食,包括八爪魚沙律、海帶沙律、冷麵、蕎麥麵等等湯類是日西式湯係比較有奶香既忌廉湯熱食中式有雞片雜菜、鮑片蔬菜、水煮餃子、菠蘿咕嚕肉、自選生滾粥既配料有皮蛋、豬潤、魚腩等等,西式既有黑松露忌廉汁煮蠔、鮮茄焗牛脷、面頭鋪滿🌟炸蒜粒既雞翼、炸薯角、日式有炸蝦天婦羅🍤甜品雀巢雪糕既味道有芒果、朱古力、雲呢拿🤗生果有西瓜、🌟菠蘿、🌟超級甜既哈密瓜,仲有朱古力噴泉配棉花糖、蜜瓜、提子等等🍇中式甜品有涼粉、紅豆芝麻球,西式有杯仔甜品、芒果布甸、朱古力慕絲、🌟入口幼滑有住咖啡同芝士香既意大利芝士餅即係Tiramisu等等飲品自助果汁、茶🔎 整體評分(7/10)

▪️ 自助午餐💲價錢根據日子有所變動

星期三至五 $158
星期六至日及公眾假期 $168

頭盤

火腿、風乾火腿、自行配搭既沙律菜同沙律醬等等🥗

冷盤

壽司

湯類

是日西式湯係比較有奶香既忌廉湯

甜品

飲品

自助果汁、茶

🔎 整體評分(7/10)
2019-09-30 461 浏览
見到匯豐信用卡有八五折圍返三百零蚊一個人喺香港酒店來講食dinner buffet算平但點知係伏主打生蠔任食都幾好放喺度俾人自己拎唔需要排隊等師傅逐個逐個開但相比起就唔太新鮮而且比較細隻所以食咗幾隻就冇食啦因為冇乜選擇全程淨係食咗好多蝦中菜方面呢只得一個師傅喺度幫你煮粥但係呢我食咗成兩個鐘都唔見師傅 後尾要問侍應 個師傅先會走出黎嘅其他炸春卷 煎堆嗰啲放晒喺度凍冰冰冇人食咁濟中間有個切牛扒嘅位但係呢又係冇人企喺度 以為係未有野食 擺咗過中間 後尾見到有人問侍應 我先跟住去拎左一塊但好硬 好一般到最後就有個火焰雪山蛋糕既表演 熄晒燈 但又係要排隊拎既 仲有個即叫即整既pancake 係到9:30咁上下 先開始又係個個排晒隊一個個拎 總括呢間係我食過最差既一間對於每樣野都要排隊 體驗非常差

但點知係伏

總括呢間係我食過最差既一間
對於每樣野都要排隊
體驗非常差

2019-09-20 745 浏览
山景酒店自助午餐匯豐信用卡連加一150元一個每人包4 只生蠔三文魚壽司供應充足即磨咖啡不錯的甜品最好係這個意大利芝士餅不大甜層次感鮮明只士多啤梨一款生果很優雅的蛋糕傳統但非每酒店都設有的巧克力噴泉水果都有8至10種可惜以前唯佢獨尊的海南雞現在只係普通級數再沒有那些上等黃油雞醬汁依然但雞肉風味完全不能同以前比較了雞肉實沒有滑溜和濃香差少少就不一樣現在主要賣點應該係4只生蠔和日本壽司和綠茶面芒果越南米紙卷很出色是非推薦不可粥品多樣化但煮得很傑粗粗幼幼地十分抵食

山景酒店

• 咖啡
  • 意大利芝士蛋糕
  • 芒果米紙卷
2019-08-31 1228 浏览
記得對上次食自助餐已經係咸豐年前嘅事, 今日突然間挑起條筋想食自助餐, 咁當然要去返 酒店林立嘅尖沙咀度尋找。今次搵到嘅呢一間酒店自助餐係位於諾士佛臺 附近, 淨係地點已經相當有情調。由於今日呢度主打係海鮮餐, 我呢啲海鮮精當然不甘示弱。喺裏面兜一個round, 熟食區 有焗蠔, 東風螺, 炸蠔等。 冷盤類有生蠔, 各式刺身, 長腳蟹等等。 即製類有海鮮粥, 炸蠔餅, 燒西冷扒 等等。 我只可以話款式多到我自己都唔相信!仲要有 燒羊仔髀食, 簡直滿足咗我n多個願望。 而每一台客 都會附送每人一隻蒜蓉粉絲蒸扇貝, 完全體會到 呢度嘅貼心服務。總結係性價比十足, 下次一定要再食。
由於今日呢度主打係海鮮餐, 我呢啲海鮮精當然不甘示弱。
總結係性價比十足, 下次一定要再食。
2019-08-30
2019-08-30 1197 浏览
啱啱打完一大篇食評 但係佢唔見咗😭我都冇乜心機再打啦,我就總括一下食物質素如何啦!今次屋企人帶咗我去呢間食lunch!宜間性價比真係高嘅我哋三個人食,最尾埋單都係450蚊👍佢哋話生蠔之前係任拎嘅但今日真係太多人所以就變咗每位客人只限4件,生蠔質素好好,好肥美,但係就有少少蠔殼喺入面🙊海鮮方面數量唔多淨係得海蝦同青口,青口煮法有兩種一種係凍食一種係熱食,凍食我就冇食啦,因為睇相都見到外觀麻麻地😂熟食方面都有好多款,熟食最好食我覺得係三文魚頭腩同埋雞翼,翠玉瓜都好好食👍甜品方面有好多種類有唔同蛋糕揀同埋朱古力噴泉,生果都有好多選擇,哈密瓜,西瓜菠蘿所有嘢入面最好食嗰個係哈密瓜上面配火腿個哈密瓜係超!好!食!不過最主要都係可以一家人坐喺度慢慢一邊食一邊傾下偈👍
不過最主要都係可以一家人坐喺度慢慢一邊食一邊傾下偈👍
吃厭了普通西式下午茶,這次來點特別的,到仕德福山景酒店內的山景閣,吃下午茶自助餐。Buffet時間3pm - 5pm,食物有質素,菜式選擇多,最重要是收費貼地,扣除節扣後,價錢只需百多元~熱食方面,包括有辣酒煮東風螺、日式七味料雞中翼、日式炸花枝餅、杞子豬肉燒賣、上湯白菜豬肉水餃、金蒜三文魚頭腩、豉油皇炒麵、X.O.醬炒蘿蔔糕。個人推介上湯白菜豬肉水餃,餃皮薄薄的,一點都不厚重,而且餡料多,帶有滿滿肉香,另外,香酥焗紅豆餅入口暖暖的,外層酥脆,紅豆餡料豐富,甜度適中,非常好吃。至於凍盤則有大蝦、壽司、冷麵、沙律、三文治。大蝦大大隻的,口感彈牙爽脆,中華沙律口感清新,芝麻螺肉爽口煙韌。我還拿了一客椰香叻沙湯麵來吃,材料豐富,有青口、水魷、大蝦、魚片等,湯麵超彈牙,掛湯後每一口都帶有椰香味。甜品方面,選擇極多,餐廳內設有朱古力噴泉、自助熱香餅機及即製班戟,更備有大量如杏仁片、士多啤梨粒及脆脆米等等,除此之外,還有各式各樣的蛋糕,包括: 意大利芝士餅、紫薯奶凍、士多啤梨泡芙、法式馬卡龍等等。班戟加上朱古力醬及杏仁片後,味道香香甜甜,口感豐富。另外,雪糕、咖啡、香茶、果汁等都是無限任飲。
班戟加上朱古力醬及杏仁片後,味道香香甜甜,口感豐富。
另外,雪糕、咖啡、香茶、果汁等都是無限任飲。
2019-08-24
下午茶
2019-08-26 1119 浏览
同事生日,一於搵間自助餐慢慢嘆。見到係天文臺道的德福山景酒店內的山景閣評價唔錯,睇返價錢平日中午buffet只要$158!!!!一於book定位黎呢度試下。食物款式方便唔算多,有約有30款,但全部都睇得出用心製作。擺碟精緻,絕無馬虎巴馬火腿密瓜,呢個可能大家都會話無新意。無錯!!其實本人黎黎去去食自助餐都只會主攻自己鍾意食ge野。但值得一讚的是山景閣的密瓜真係超甜!!差唔多有一半都比我食晒!!!海鮮區有海蝦及青口海蝦尚算大隻,鮮甜我還自己將海蝦加入冷麵,冷麵自己調配清涼消暑。大約12點半左右,店員會到每枱提醒返每位客人均有4隻生蠔。必需大讚,生蠔會即開,並由店員親自送到客人面前。此舉令到客人不需要排隊搶食時又可以確保生蠔新鮮!!而且每隻生蠔均如掌心般大!!食完4隻基本上已飽了一半!!熟食方面亦有數十款,而我食鍾意就係呢個'野味辣雞翼'大大隻亦唔割身,超Juicy !!!而我自己超推薦的就是係入口的右邊,有一個即煮粥麵corner自己就揀咗生滚雞肉冬菇粥,粥底超綿加上鮮雞,飲完成個人超精神入口處亦放了一部咖啡機,為下午的工作加油。甜品區亦色彩繽紛1點半開始更有即製pancake可惜唔夠時
同事生日,一於搵間自助餐慢慢嘆。
一於book定位黎呢度試下。

食物款式方便唔算多,有約有30款,但全部都睇得出用心製作。
擺碟精緻,絕無馬虎

巴馬火腿密瓜,呢個可能大家都會話無新意。
但值得一讚的是山景閣的密瓜真係超甜!!
差唔多有一半都比我食晒!!!
海鮮區有海蝦及青口
海蝦尚算大隻,鮮甜

我還自己將海蝦加入冷麵,冷麵自己調配清涼消暑。

大約12點半左右,店員會到每枱提醒返每位客人均有4隻生蠔。
必需大讚,生蠔會即開,並由店員親自送到客人面前。

此舉令到客人不需要排隊搶食時又可以確保生蠔新鮮!!
而且每隻生蠔均如掌心般大!!食完4隻基本上已飽了一半!!
熟食方面亦有數十款,而我食鍾意就係呢個'野味辣雞翼'

大大隻亦唔割身,超Juicy !!!

入口處亦放了一部咖啡機,為下午的工作加油。
甜品區亦色彩繽紛
1點半開始更有即製pancake
可惜唔夠時間,要返公司。
雪糕有雀巢雪米糍及朱古力,雲尼嗱!!

見到一些負評說選擇小,其實香港人經常要求多多。
諗返是次費用只需$158,食間好小小的餐廳都要呢個價錢啦。
自己經常做結論時都會諗返性價比,呢個價錢有4大隻生蠔,而其他食物亦有質素

一定會再黎
2019-08-23
2019-08-25 793 浏览
Stanford buffet 出命抵食,今日就同男友嚟試下啦💁🏻‍♀️3點準時開始,都幾爆下架!真係bk定會好d😌因爲係下午茶啦,熟食係會小d嘅,但都有東風螺、雞翼、青口、xo醬炒蘿蔔糕等😻 仲有糯米雞同皮蛋瘦肉粥添呀🤤🤤凍盤有d冷麵、三文魚壽司、凍蝦等,凍蝦係最搶手,但refill得好快!味道都鮮嘅,肉質亦彈牙的🦐🦐 旁邊仲有得拎即煮laksa!入面有魚蛋片、青口、蝦同豆卜,味道還可以😌甜品方面都豐富嘅,特別在有朱古力噴泉😍 同即整pancake & waffle~ 大家可以學我將雪糕放上pancake 上面,再加d生果同脆脆,口感同味道好似出面食嘅咁架😊飲品係任飲嘅,自己係出面裝的,有coffee & juice~ 呢個價錢的確係冇得輸😃😃

味道都鮮嘅,肉質亦彈牙的🦐🦐

甜品方面都豐富嘅,特別在有朱古力噴泉😍

2019-08-22 6435 浏览
好耐無食過自助餐了,今日難得放假就約了男朋友來仕德福山景閣酒店食午餐buffet環境都好寬敞又明亮,感覺好舒適又好坐,我們被安排坐另一邊不是太多客人的,可以安靜慢慢食了!宜家信用卡做緊優惠,有85折!任飲任食好抵食的。食物分開了4區:1. 前菜:沙律、海鮮、生果好多選擇,生果好多種類(多汁甜美西瓜、爽脆清甜哈蜜瓜、酸甜開胃菠蘿)、幾款壽司、蜜瓜配薄薄咸香火腿、特式卷物(吞拿魚青瓜酥皮卷、蟹肉撻等)海鮮(新鮮生蠔、大蝦、青口等)沙律(新鮮車厘茄、粟米、紅腰豆、沙律蔬等,配有不同醬汁:沙律醬、千島醬、黑醋橄欖油等)2. 熱食、熱湯有入味咖哩牛腩薯仔、炆紅蘿蔔牛尾、七味雞翼、炸花枝餅、炸三文魚頭、瑤柱西蘭花、揚州炒飯等等,款式都好多又添加得快;湯是西湯(南瓜蓉湯)3. 即場煮粥、煮湯粉、涼拌即煮生滾粥,好綿好滑,可以自行選料(魚片、鯪魚球、豬肉片、雞絲、皮蛋等),先給予一張號碼卡,之後來取,見師傅好有耐性回答客人的需求及仔細解釋;更有涼拌爽口雲耳、炒有口感雞肶菇、入味香口薄薄牛展及大大件海南雞(好齊全的醬汁)4. 甜品區好多蛋糕(Tiramisu, 芒果雜果布丁,朱古力 mousse cak

宜家信用卡做緊優惠,有85折!任飲任食好抵食的。

食物分開了4區:

4. 甜品
甜品區
雪糕、飲品

即製班戟
好多蛋糕(Tiramisu, 芒果雜果布丁,朱古力 mousse cake, 日本茶果,鮮蘆薈椰汁糕等),有清熱涼粉,自製pancake 機,朱古力噴泉(有竹枝串粒粒的食材,如:棉花糖、生果等),1:30後更有師傅即製薄薄班戟,可自由加上配料,更有杯杯雪糕及飲品

服務態度好好,快收碟又勤快友善,讚喔!
2019-08-21
  • 水果
  • 即煮粥
  • 涼拌
2019-08-21 2462 浏览
好耐冇食過酒店buffet啦!! 因為好好好好想無限任食蠔,於是揀左呢間位於尖沙咀既山景閣!見到佢buffet有蠔食埋單都係400$有找~野食方面絕對唔少選擇~估唔到生蠔都放定出黎俾大家任拎食客都好有秩序會排隊,就算拎哂都好快出新一輪蠔有蠔味又夠肥美正呀!坐低無耐店員就拎左一人一隻既蒜茸粉絲蒸帶子俾我地~正呀!夠哂蒜味熱辣辣!冷盤都有好多選擇,估唔到有parma ham 夾哈蜜瓜,沙律菜既選擇就唔係咁多,但沙律都唔係我主要目標所以都夠食刺身有三文魚同吞拿魚~我就中意食三文魚多d~~夠哂肥美!熱盤就有蔬果,西湯,炸蟹鉗,蠔餅,蠔仔粥,蟹粥,芝士焗蠔等等等等等等~~實在係太多都講唔哂~~~甜品估佢唔到都唔少款揀,仲有去到8點師傅就會即場煎pancake ~可以揀芒果、香蕉或者柚子! 師傅仲好高要求,塊皮整得唔靚會再整過!包你滿意!雪糕都有dreyers~~ 有朱古力、士多啤梨同芒果任你揀!仲有雪米糍! 飲品有奶茶、茶、咖啡、啤酒! 講完又想食多次!

野食方面絕對唔少選擇~估唔到生蠔都放定出黎俾大家任拎
食客都好有秩序會排隊,就算拎哂都好快出新一輪
蠔有蠔味又夠肥美正呀!

刺身有三文魚同吞拿魚~我就中意食三文魚多d~~夠哂肥美!

2019-08-21 1913 浏览
今日同仔仔食個經濟實惠嘅hotel lunch buffet,找到了這裏。我們從下午十二時半食到兩點多。我哋食咗好多嘢食(速記如下),雖然不全是豪華貴價食材,但係以呢個價錢,其實是相當超值,味道不俗:意大利巴馬火腿配蜜瓜煙三文魚 白菌忌廉湯xo醬炒蘿蔔糕👍😋金菇菜扒西蘭花👍日式七味料雞中翼日式炸花枝餅👍星洲椰汁咖哩牛肋骨肉白菜豬肉水餃 🥟😀皮薄餡靚冰凍涼粉鮮蘆薈椰汁糕薄荷朱古力mousse日式草露凉果子(紅茶、抹茶)(🍡🥰must try)Chocolate fountain (🥰😙仔仔最愛)凍蝦 (🍤彈牙,吃完再吃)凍青口壽司 (🍣吃了三文魚壽司,yummy)冷麵蜜瓜🍈菠蘿🍍西瓜🍉提子🍇即叫即做椰香喇沙湯麵 (有驚喜,用心做,yummy yummy,一定要試)亦都可以叫生滾粥又有即做pancake🥞雪糕糯米糍雀巢杯裝雪糕咖啡茶等飲品隨意選總括而言,五臟雖小,平易近人, 味道不錯。

意大利巴馬火腿配蜜瓜

白菜豬肉水餃 🥟😀皮薄餡靚
冰凍涼粉
鮮蘆薈椰汁糕
薄荷朱古力mousse
日式草露凉果子(紅茶、抹茶)(🍡🥰must try)

Chocolate fountain (🥰😙仔仔最愛)
凍蝦 (🍤彈牙,吃完再吃)

凍青口
壽司 (🍣吃了三文魚壽司,yummy)

冷麵

又有即做pancake🥞

雪糕糯米糍
雀巢杯裝雪糕

咖啡茶等飲品隨意選

總括而言,五臟雖小,平易近人, 味道不錯。
2019-08-20 733 浏览
$368一位有任食生蠔,非常抵食。有三文魚 吞拿魚 刺身同壽司 蝦 蟹腳 青口,新鮮好食。熱食有芝士焗蠔、福建炒麵、芝士雞扒等等,其中芝士焗蠔一流,甜品飲品選擇唔多, 味道ok
2019-08-19 861 浏览
有時心郁郁想食buffet,但又想錫住荷包,lunch buffet都不失為一個好選擇。最近發掘到尖沙嘴仕德福山景酒店有平價buffet食,只係百幾蚊一位。不得不提,用匯景卡埋單仲有折𠻹。自助區海鮮有蝦同青口,講真咁平嘅價錢都唔大期望。但點都估唔到原來仲有生蠔食,雖然唔係任食,係每人4隻,但對比起價錢已經好抵,生蠔味道好濃,每隻都漲卜卜,滿足。前菜方面竟然有parma ham配日本蜜瓜,我當然唔執輸試返件,雖然parma ham好細塊,但個蜜瓜清甜多汁,超正。壽司有幾款選擇,魚生偏厚,質素尚可。仲有我幾鍾意食嘅日式冷麵𠻹。熟食區特別一提有即煮沙嗲牛麵,係幼麵嚟,沙嗲味好濃郁,同平時buffet嘅粉麵比,更添港式風味。另外仲有生滾粥,都幾多料揀,不過當日我就無試到了。甜品方面都唔少選擇,但要時刻留意住,因為未必會refill,當日馬卡龍好似得一個,而我又搶唔到... 仲有朱古力噴泉,配搭嘅水果都幾新鮮。雪糕有雀巢同埋唔同口味嘅雪米糍。如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕
自助區海鮮有蝦同青口,講真咁平嘅價錢都唔大期望。
壽司有幾款選擇,魚生偏厚,質素尚可。
仲有我幾鍾意食嘅日式冷麵𠻹。
另外仲有生滾粥,都幾多料揀,不過當日我就無試到了。
仲有朱古力噴泉,配搭嘅水果都幾新鮮。
雪糕有雀巢同埋唔同口味嘅雪米糍。
如果你鍾意睇我嘅食評,不妨關注我,支持吓我,謝謝你☺️💕