2014-08-14
2010 浏览
之前已plan去開佐敦睇下有咩好野食,上黎openrice睇到呢間印尼菜口碑唔錯,因見好多食家們都大讚呢間餐廳,所以book左位星期日晚去試下。同honey一入去,冇乜人,大概得2,3張枱有人,其中一張枱係幾個印尼女人(咁大間餐廳咁多位我諗唔洗book, walk in入來都ok).我地左揀右揀最後order食物如下:黃薑飯 - 見各大食家都推介此飯,再加上雞,牛,豬,魚,蛋,豆卜及花生每樣都有啲,係一個唔錯既綜合選擇。香濃秘製既沙爹汁配燉煮成的肉類整之入味,肉類吸收哂數種香料沙爹汁;當中薯茸牛肉球好正,將免治牛肉混埋薯茸,實在太美味(好想encore呢個球但得一粒而已), 牛展肉質彈牙,雞及豬肉淋上沙爹汁超級絕配;咸花生好開胃,切成豆卜粒吸哂沙爹汁,這個黃薑飯果然名不虛傳。加多加多 - 好特別的峇里沙律名,起初都唔敢抱好大期望,但一食落口正到呢。。。令這味沙律咁受歡迎亦係有超越沙爹汁。又多又香濃及含有花生粒既沙爹汁,大大的淋在清淡的沙律上,沙律中有著豐富的蔬菜包括青瓜,椰菜,生菜,芽菜及西洋菜等,又有烚蛋及炸蝦片,咁多蔬菜便能抵消番咁多醬汁及炸物既油膩,我個人對此菜式相當滿意。炸蝦仁
我地左揀右揀最後order食物如下:
炸蝦仁粟米球 - 本身我係想食薯茸牛肉球,但佢地話當地貨源短缺唔夠材料造,咁我地唯有轉食炸蝦仁粟米球。熱騰騰的蝦仁粟米球,一咬開裡面好多蝦仁而且口感鬆軟,內裡粟米亦是原粒的,配點簡單蕃茄醬,整體都十分可口~
熱椰香咖啡 - 峇里餐廳得兩種特色咖啡,椰香便是其中一種。 Honey飲落話意外地好香滑,很讚賞香濃的椰香味,nice!!
甜奶梳打 - 所謂甜奶原來是煉奶,我估唔到煉奶溝落梳打水係咁有特色,當我用匙將梳打以及沉響底既煉奶搞伴後,再飲真啲其實都好好味,將簡單兩種唔同既野擺埋一齊原來係夾的,好神奇!!
total埋單$265