2023-10-29 460 浏览
封門柳拌芝麻醬烏冬x糖漬菠蘿梳打睇到擺盤連其他配料十分豐富😋令小編更加肚餓🤓烏冬彈牙係冷烏冬必須‼️….小編覺得😋加埋麻醬接近無得輸🤤😂封門柳切得大細剛好~簡單形容·牛味香濃👍菠蘿梳打又係好味既~怕甜試下叫小甜或半糖~不過間唔時一杯小編就唔會啦😂😂芝士煙肉奄列套餐x一丁x熱情果梳打依款芝士🧀️奄列出奇地好夾👍👍小編覺得好好味🤤份量配搭得剛好·一丁爽口彈牙👍唔太淋又係小編鐘意口感·熱情果梳打可能無糖漬關係相對無咁甜👍亦係唔錯盛惠$1xx💰💰💰💰💰好味指數🫵 5️⃣最佳🍻🍻🍻🍻🍻☻非專業食評·純個人口味☻🗣️仲有咩想講小編覺得好好食同好抵食👍用心製作+環境舒服入黎長洲有時間一定要黎試下🤭好似長期好多人排

封門柳拌芝麻醬烏冬x糖漬菠蘿梳打

🗣️仲有咩想講
小編覺得好好食同好抵食👍用心製作+環境舒服
入黎長洲有時間一定要黎試下🤭好似長期好多人排
2023-10-26 298 浏览
甜品控的天堂🍰🧁巧遇在長洲國民路「島中坊研」(零售)店員非常熱情❤️細心推介我哋去同名的餐廳,本地自家品牌甜品製作,盡顯誠意!⭐️自家製鬆餅套餐(開心果味)鬆餅質感鬆化,面上有烤得香脆開心果干粒,配上特級香濃開心果忌廉,十分出眾👏🏻⭐️脆皮泡芙(焙茶+ 提拉米蘇口味)每日有不同口味,每款都外皮酥脆 👍🏻焙茶味的鮮奶油,甜中帶微苦的茶香非常香濃滑身! 提拉米蘇層次豐富,表面灑上可可粉,中間夾雜濕潤咖啡味蛋糕,令人回味無窮。⭐️栗子🌰朱古力蛋糕卷秋意濃,食栗子🌰當做的食材味道是最好的!蛋糕卷鬆軟綿密,有空氣感,濃濃的朱古力🍫加上栗子奶油味道濃厚,底部用消化餅作餅底,令蛋糕更具口感,甜度適中~⭐️糖漬草莓🍓梳打主打自家製糖漬水果糖漿,甜酸滲半,有新鮮草莓🍓粒,藍莓🫐粒,冰糖粒等,果香四溢,配上冰涼梳打,非常清爽,必試之選👑熱情果紅茶熱情果加上檸檬🍋片,非常清新可口的一杯夏日冰紅茶😎餐廳:島中坊研(長洲)地址:長洲中學路16號地舖
甜品控的天堂🍰🧁

⭐️自家製鬆餅套餐(開心果味)
自家製鬆餅套餐(開心果味)

⭐️脆皮泡芙(焙茶+ 提拉米蘇口味)

⭐️栗子🌰朱古力蛋糕卷
栗子朱古力蛋糕卷

⭐️糖漬草莓🍓梳打

熱情果紅茶
熱情果加上檸檬🍋片,非常清新可口的一杯夏日冰紅茶😎

餐廳:島中坊研(長洲)
地址:長洲中學路16號地舖
自家製鬆餅套餐(開心果味)
栗子朱古力蛋糕卷
  • 糖漬草莓梳打
  • 脆皮泡芙
2023-10-16 296 浏览
平日星期五入長洲遊玩,當然要來個下午茶,我們仨人先選了3間,再睇評論就確定這間小店。地方不大,座位不多,下午2:45到,室內已滿座,今天有風就選了室外,座位也舒適,十分寫意,環境簡潔,衛生間乾淨。服務員有禮細心,服務佳,食物份量足,好有滿足感,價格相宜,3款茶餐再加1甜品共HK$230,没有加一,明碼實價。友人的法包餐,她覺麵包一般,餡料多,味道平平。另一友人的沙律,蔬菜新鮮,可選芝麻醫或和風沙律汁。而我選的是椒封門柳伴烏冬,實在不錯,色香味俱全,牛柳味佳有肉汁,令我喜出望外,烏冬口感煙韌,我選了花椒汁,微辣十分惹味。最後加了一客窩夫,大家也讚賞,窩夫香脆,雪糕綠茶味濃,香滑及甜度適中。
2023-10-13
2023-10-15 204 浏览
好耐冇去長洲, 今次再去長洲, 長洲多咗好多唔同嘅餐廳同飲品店.今次先介紹一下呢個日系簡約風小店, 我哋食左鰻魚飯+兒童餐(+$13有多個通粉), 特式飲品+$26.味道唔錯, 價錢係可以接受. 如果下次再嚟, 想試下甜品, 見到好多人都有叫甜品拼盤, 外貌係好吸引😋

2023-10-01 149 浏览
🌿 Located in a cozy corner of the island, this cafe welcomes you with a simple yet charming Japanese-style wooden decor and offers delightful light meals. ☺️🍳 𝒯𝒽𝑒 𝒪𝓂𝑒𝓁𝑒𝓉 𝒮𝑒𝓉 ($50)The set comes with the option to choose two toppings, such as cheese, mushroom, and ham. 🍞🧈 Served alongside the omelet are two sides of toasted bread with condensed milk and butter.🍜 𝐼𝓃𝓈𝓉𝒶𝓃𝓉 𝒩𝑜𝑜𝒹𝓁𝑒𝓈 (+ $13)I always wonder why restaurant-quality instant noodles taste better than my home-cooked ones. So yes, I am willing
🌿

🍳 𝒯𝒽𝑒 𝒪𝓂𝑒𝓁𝑒𝓉 𝒮𝑒𝓉 ($50)

🍜 𝐼𝓃𝓈𝓉𝒶𝓃𝓉 𝒩𝑜𝑜𝒹𝓁𝑒𝓈 (+ $13)
I always wonder why restaurant-quality instant noodles taste better than my home-cooked ones. So yes, I am willing to pay for this bowl. 😂

🍹 𝐼𝒸𝑒𝒹 𝐿𝑒𝓂𝑜𝓃 𝒯𝑒𝒶 (+ $3 for 🧊)

🍮 𝒞𝒶𝓇𝒶𝓂𝑒𝓁 𝒞𝓊𝓈𝓉𝒶𝓇𝒹 𝒫𝓊𝒹𝒹𝒾𝓃𝑔 ($38)
Their desserts are Instagram-worthy. This pudding served with cream is simple yet delicious and is not overly sweet.

🌟 This cafe has become a favorite among locals and visitors. Be prepared to join the queue. 😂

🦮 Outdoor pet-friendly seating
2023-09-25 146 浏览
島中坊研樹下之店從碼頭走過去大概15分鐘,環境舒服,有室內室外座位,大家都可以帶小動物,鄰近天后廟。窩夫配抹茶雪糕 🍧窩夫有兩種口味,有原味同朱古力味選擇,可以!一次過選2種味,而雪糕同樣有多種選擇(士多啤梨,雲呢拿,抹茶,朱古力)岩晒有選擇困難症嘅大家 而窩夫即叫即做,大概等候時間15分鐘我覺得原味窩夫比較好味啲,無論原味定係朱古力,窩夫淋上焦糖醬,唔算,甜甜到剛剛好,仲有杏仁配搭,味道相當不錯。
島中坊研樹下之店

窩夫配抹茶雪糕 🍧
窩夫有兩種口味,有原味同朱古力味選擇,可以!一次
過選2種味,而雪糕同樣有多種選擇(士多啤梨,雲呢
拿,抹茶,朱古力)岩晒有選擇困難症嘅大家 而窩
夫即叫即做,大概等候時間15分鐘

2023-09-24
下午茶
  • 窩夫雪糕
對上一次去長洲已經係3年前啦,估唔到今次去到多咗咁多cafe🤩今次介紹日系小清新風嘅島中坊研,下午茶時間去到店內都已經爆滿,夏日炎炎嘅天氣好適合同朋友chill吓🌴 店舖食物主要以輕食為主,選擇都好多,例如有沙律、奄列、牛角包同飛碟套餐。佢哋都好貼心為大食嘅朋友提供出前一丁/通心粉/白飯(另外+$12),完全唔洗擔心唔夠飽😆😆 甜品方面有個勁抵食嘅甜品拼盤,一set有4款甜品仲可以自己揀😍Tiramisu好creamy,咖啡酒味好濃郁;焦糖吉士布丁口感滑溜蛋味濃,加上唔會死甜嘅焦糖十分之match;雪糕啖啖清新玄米茶味;蛋糕卷嘅焙茶味唔算出色,但係加埋中間舊豆腐就令到件roll cake好有層次😋整體個甜品拼盤cp值都算高,非常值得一試!🤤 飲品方面就揀咗佢哋嘅自家製糖漬梳打,比起一般嘅糖漿健康,唔會太甜又夠哂fresh,味道啱啱好,用嚟消暑一流~😎
自家製鬆餅套餐
牛角包套餐

甜品拼盤

糖漬草莓梳打, 糖漬菠蘿梳打

自家製鬆餅套餐
牛角包套餐
甜品拼盤
糖漬草莓梳打, 糖漬菠蘿梳打
島中坊研價錢💲: $36/ $25好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 3.3/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 3.7/5回頭率😚: 3.7/5-係長洲中其中一間開得比較耐的cafe,肯定有島中坊研。以前見過好多人介紹佢的甜品拼盤,但因為當日已經係食第三餐,所以只係隨便叫2樣嘢就夠啦!店內位置幾大,普通清新風格,亦有小小室外位。佢哋除左大量甜品,都有做小小小小便當。可惜當日5點幾去到roll cake全部味道都無曬🥹 就叫左其她想食的甜品。-✅焦糖吉士布丁。質地好動L,搖起上來震震的☺️但食落口可以更軟滑。味道上個人覺得奶味比較重,蛋味可以出D🤔焦糖醬苦甜苦甜,稀杰度剛好,中意個醬😬-✅✅開心果味脆皮泡芙。係我好鍾意的菠蘿皮泡芙,外皮脆脆比較挺身,口感唔錯😚 泡芙唔會好軟身,皮好薄,有呢個外皮差好遠。裡面的開心果cream超級滿,味道唔係好濃開心果,不過幾滑,有淡淡果仁味,成個都係我中意的🤪-呢兩款甜品唔係特別出色,但都可以。如果行到攰就來試試吧!但個人覺得甜品拼盤就打卡多啲🫣
島中坊研
價錢💲: $36/ $25
好味程度😋: 3.7/5
服務🍴: 3.3/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 3.7/5
回頭率😚: 3.7/5

☞ 長洲 島中坊研 ☜———————————————入長洲見呢間好多人排隊,見有比利時窩夫諗起上年喺比利時係咁食窩夫就想食,然後就排埋一份,一排就排咗大半個鐘🤣———————————————◊ 自家製比利時列日窩夫 ◊個窩夫同比利時食到嘅可以話係完全唔同,除咗個形狀。比利時食到嘅烈日窩夫好香蛋味,外脆內軟,但呢個整體偏乾同實。原味窩夫冇咩味,朱古力窩夫只有好淡嘅朱古力味。附上嘅曲奇雪糕口感比起一般雪糕,更似係冰凍嘅忌廉,曲奇味亦都好淡。整體而言係幾失望,尤其係要排咁耐😕美味程度: ㊣/5———————————————📍:島中坊研長洲中學路16號地下#為食豬在長洲 #長洲美食#foodblog #waffle #窩夫 #香港美食 #香港餐廳
☞ 長洲 島中坊研 ☜
長洲中學路16號地下

#為食豬在長洲 #長洲美食
2023-05-14
2023-06-09 328 浏览
俾呢到嘅甜點拼盤吸引左就揀左呢到食( ´▽` )然後意外地好喜歡佢地嘅自家製糖漬草莓牛奶🍓甜点拼盘又可以自由组合💖而且都好好食😌✨.甜品拼盤 $128建議兩個人一齊食! 唔洗驚太滯🤭我揀左日式蕨餅+布丁燒+曲奇雪糕+是日蛋糕(焙茶巴克斯芝士蛋糕)🍰 呢個價錢食到4種唔同嘅高質甜品覺得個性價比真係高✨每款都好特別好好食!日式蕨餅好煙韌,布丁燒好彈牙~ 雪糕就正常發揮😆個人好鍾意個焙茶芝士蛋糕🥹💖💖濃味又唔會太滯,入口即溶🤤糖漬草莓牛奶 $44因為用咗自家製糖漬,所以入口好滑,都唔會係嗰種士多啤梨醬嘅死甜🤤Tiramisu 脆皮泡芙 $25今日三點幾去到已經得返最後一個🥲好彩~ 個皮焗得好脆口,入邊都好足料✨
甜品拼盤 $128

糖漬草莓牛奶 $44

Tiramisu 脆皮泡芙 $25
2023-05-25 324 浏览
依日約咗朋友入長洲食嘢,發覺長洲而家開多咗好多小店食完正餐之後梗係要食甜品啦~就選擇咗嚟依間舖頭食首先講吓環境,我哋揀咗坐室外嘅座位,清幽得來又有私人度,啱晒啲想坐低慢慢傾偈嘅人😆當日叫咗呢個甜品拼盤,不得不提佢個Tiramisu整得幾好食,咖啡味幾濃郁,可以中和返啲mascarpone cheese 嘅膩。同埋佢個焦糖布甸口感好滑,值得一讚👍🏻👍🏻嘢飲方面,我哋叫咗杯coffee tonic。鋪頭用咗本地嘅閣樓釀製。因為呢隻梳打水本身帶有少少甜味同埋香草味,所以同Espresso好夾🤤🤤夏天飲真係一流,消暑又消滯~
依日約咗朋友入長洲食嘢,發覺長洲而家開多咗好多小店
食完正餐之後梗係要食甜品啦~就選擇咗嚟依間舖頭食

• 甜品拼盤
2023-04-27 358 浏览
今天來到了位於長洲的島中坊研試試他們的牛角包餐和豆腐芝士蛋糕卷。這家小店位於長洲中學路,裝潢簡潔舒適,給人一種放鬆的感覺。店裡的服務員都非常友善,讓人感到很舒服。首先,我來試試他們的牛角包餐,這個餐點包含了一個美味的牛角包,一份新鮮的煙三文魚和一杯飲料。牛角包餐的牛角包非常的鬆軟,帶有一點點甜味,配上煙三文魚的咸味非常的美味。飲料則是我們通常在港式茶餐廳會喝到的那種。接下來,我來試試豆腐芝士蛋糕卷。這個甜品看起來非常的誘人,卷起來的蛋糕外皮鬆軟,裡面則是濃厚的豆腐味忌廉,非常的特別。這個甜品不會太甜,讓人可以享受到豆腐和奶酪的美味。總體來說,我非常喜歡島中坊研這家店的食物和服務。他們的牛角包餐和豆腐芝士蛋糕卷都非常的美味,而且價格也很合理。如果你來到長洲,不妨來這家店品嚐一下他們的美食。

2023-04-01 460 浏览
近清明,天氣唔多好,不過都想郊遊,所以入嚟長洲行下,星期四嘅長洲都好熱鬧。Cafe outdoor 較受歡迎,我地當然都係揀outdoor ,望嘅境係街景,感覺幾街坊,幾舒服😌Menu 選擇非常多,特別係甜品,但落order時先知原來好多都無供應,我地想食嘅卷蛋所有口味都無最後揀咗焙茶cheese cake 🍰, 茶味幾好,唔太甜,不過口感有啲鞋窩夫揀咗原味配焦糖,雪糕就配玄米茶,窩夫都做得幾差,個樣麻麻,顛覆咗窩夫造型,焦糖只有甜唔香,窩夫又唔香唔脆,佢好似想做類似酥嘅效果又做唔到,所以食咗一啖無食。職員都有留意到我哋冇食窩夫,都有問我哋意見,同埋又講唔好意思嘅👍檸檬梳打係泰國原支梳打水👍只收現金,要留意。

檸檬梳打係泰國原支梳打水👍
只收現金,要留意。
2023-03-30
2023-03-20 330 浏览
平日晏晝時間長洲好多cafe 食肆無開,見到呎間都似坐得舒服就試下佢….咖喱雞肉飯望相似日式甜咖喱同雞柳。但到左係有雞皮既鷄件,仲幾辣下…但雞肉無骨,滑既又無乜肥膏,好味既👍🏻煙三文魚芝士磨菇ommlete都足料多餡,味道又ok。但可能芝士,仲有兩塊奶醬多,食落幾濟吓跟餐有個蜜桃🍑茶,正常👌

咖喱雞肉飯

煙三文魚芝士磨菇ommlete

跟餐有個蜜桃🍑茶,正常👌
2023-02-21 393 浏览
同男朋友各一叫咗一個餐,一個係奄列另一個係牛角包🥐奄列叫咗火腿芝士,兩者份量都有好多仲可以拉絲🧀而牛角包真係好足料,有滿滿的碎蛋沙律🥗牛角包都整得好酥脆😆