2022-04-09 2182 浏览
元朗錦田是遠離繁囂的好去處,今天選定了錦田河,來一場快閃郊遊!郊遊之前,先去品嚐中式下午茶。說實話自疫情以來,外出的機會大大減少,每次外食都會特別小心,也格外珍惜。選定了映河路的酒樓川.粵居,走新派精品路線的酒樓,而「鳥語花香雀籠點心」,更是中式酒樓當中少有的出品。鳥語花香雀籠點心($178)以金色雀籠呈現,華麗又不失優雅。品項都是店方的熱門點心,每款份量點到即止,讓客人可試不同款式。造型最吸引的,當然是蜂巢天鵝酥。記得第一次嚐到是在廣州白天鵝賓館,這類手工點心費工費時,如今也不多見。蜂巢天鵝酥造型極具美感,芋角外層酥脆不油膩,內餡是滿滿。的芋蓉肉末,天鵝頭頸以餅乾造型,口感硬如石頭,就如懷舊啫喱的小傘般,它是為裝飾而存在吧。 外表平平無奇的流沙煎堆仔,加上雀巢作飾便有了美感。這煎堆仔誠然做得相當出色,新鮮熱辣辣的,撒上脆米口感輕脆煙靱,內餡的蛋黃是澎湃的流心效果。麻雀千層糕的真身是是奶黃千層糕,印有「中發白」非常趣怪,作為飽點味道不會嘩眾取寵,薄薄的一層奶黃餡,微甜不膩走清淡路線,頗清新。川粵蝦餃皇能夠稱「王」,當然是要用料上乘吧!珍寶尺寸的蝦餃份量十足,大口吃下份外滿足,內餡豐腴多

鳥語花香雀籠點心

川粵蝦餃皇能夠稱「王」,當然是要用料上乘吧!珍寶尺寸的蝦餃份量十足,大口吃下份外滿足,內餡豐腴多汁的鮮蝦,金箔有畫龍點睛之效,真正的內外俱備。

鮑魚燒賣又是以「大」取勝,餡料豐滿實在,而主角當然是鮑魚,這飽魚吃出不是三流貨色,誠意可嘉。
鳥籠點心帶來不少驚喜,而胃納尚有空間,便試試其他點心小菜的水準吧。

酥炸軟殼蟹($68),即使是茶市仍是現做的,上桌剛炸起的酥脆熱辣,配炸茄子粒和香口蒜椒十分惹味。這道作為小食份量絕不欺場,而無論賣相、味道都足顯師傅功架。
酥炸軟殼蟹

雪山叉燒包($35)同樣是另點的,面層香甜鬆軟,叉燒內餡餡料十足,看來傳統點心也有水準。
雪山叉燒包

來川.粵居,原為「打卡」而來,對水準沒有過多的期待,但「鳥語花香雀籠點心」也非徒有美麗外表,點心水準足顯師傅的功架。

俗語說「人不可以貌相」,嚐過鳥籠點心才發現,文迪對「美」有太多的誤解了,只能說句「怪你過份美麗」了。

下次再訪,該不再是「打卡」,而是來「吃好西」了。
2022-02-08
酥炸軟殼蟹
雪山叉燒包
2022-01-24 201 浏览
今天假期太太突然想飲茶,打算到元朗但早上這個時間應該很多人,所以便到這裏一試不是開了很久的酒樓。因為這裏交通不是很方便,我們是開車所以便比較方便到這裏飲茶,早茶時間也不是十分之多人,位置很鬆動坐得10分舒服。不得不推介他們的蝦餃,十分之新鮮。真正的皮薄饀靚,如果人多也可以試他們的點心拼盤。他們還有很多特別的菜式,雖然價錢不是10分便宜,但相信也是值得一試,我和太太一定會再來的。

2022-01-13 255 浏览
隱世茶樓————📍元朗🚗🚗今日同左媽咪同埋細妹去元朗覓食 然後就上網睇咗呢一間飲茶 見到好似幾吸引咁 有港女下午茶嘅點心🧆set 不過位置都比較偏遠我哋喺錦上路西鐵站 搭的士入去 周圍都係新起嘅住宅大廈 有少少似屯門嘅黃金海岸去到要等一等位先入到去坐 假期人都比較多 我哋叫咗幾樣點心食味道都唔錯 原來呢間餐廳主打新派粵菜,有好多款獨特造型點心係店內人氣之選❏ 香煎蘿蔔糕(中)(4/5)煎到金黃色外脆內軟 配搭埋甜醬辣醬一流❏ 川粵蝦餃皇(精)(4/5)蝦餃皮好薄 入面都有三隻大蝦🍤左右 食落爽口彈牙❏ 櫻花蝦南瓜🎃煎薄撐(中)(4/5)都推介 份量好大 煎到邊邊脆脆地❏ 鳥語花香雀籠點心 $168 (4/5)主角黎喇🤩🤩😍 有三層咁高 全場得我地一枱叫左 所以都幾浮誇🤪🤣🤣 最底係啲蝦餃同燒賣點心 上面兩層就係炸物 呢度啲炸物做得好好 就算擺多陣都唔會凍左同lum 曬 依然仲好熱好脆 最推介中層嘅雀巢流沙煎堆仔(炸紫薯奶黃波波)😋😋✨✨推介✨✨麻雀千層糕 HK$38紫薯豬仔包HK$38得閒放假都可以同屋企人黎飲下茶 當去左個小旅行咁🚗🚗川.粵居 (元朗)元朗映河路1號爾巒商場地下1號舖
隱世茶樓

————

📍元朗

氣之選

❏ 鳥語花香雀籠點心 $168 (4/5)

✨✨推介✨✨
麻雀千層糕 HK$38
紫薯豬仔包HK$38

得閒放假都可以同屋企人黎飲下茶 當去左個小旅行咁🚗🚗

川.粵居 (元朗)
元朗映河路1號爾巒商場地下1號舖
2022-01-13 250 浏览
早上先飲個早茶再開工🍵新開既川·粤居點心好精緻,而且味道都係好有水準,色香味俱全🥰~鳥語花香雀籠點心🐤 $168打卡必叫既雀籠點心,上枱係用一個大雀籠裝住三層點心上枱,好精美😍最上層係蜂巢天鵝酥,天鵝外表既酥好酥脆,入面既綿綿既芋蓉同肉好香😋中層係雀巢流沙煎堆仔,用雀巢裝住紫色既煎堆仔,外皮香脆又有粒粒芝麻香,一咬開係流心既奶黃😋底層係蝦餃、燒賣、麻雀千層糕,蝦餃大大粒鮮蝦爽口彈牙,燒賣好有口感又滋味,千層糕係奶黃夾層,咬落好軟熟又滲出奶黃香🤤~金光燦爛點心盛盆🥘 $88盛盆有蝦餃、燒賣、麻雀千層糕、馬拉糕、粉果,馬拉糕好軟綿綿又香,好似入口即溶咁🤤粉果入面有花生肉碎等,配搭好好味🤤~甘筍鹹水角🥕 $48(特點)整成一棵棵紅蘿蔔既鹹水角好可愛🥕插係朱古力曲奇餅中間,好似盆栽🪴鹹水角外皮煙韌好有口感,入面餡粒係肉碎加蘿蔔仔,好好味🥰~喵星人鮮蝦長春卷🐱 $38(大點)三條長春卷中間有一塊米餅係hello kitty貓既樣,長春卷中間係沙律蝦既餡,好開胃又香脆😉~雀巢流沙煎堆仔🧆 $38(大點)~脆脆紅米肉鬆腸🥓 $48(特點)有別於一般既腸粉,紅色既外皮好特別,上面有香香肉鬆,滑滑既腸粉
早上先飲個早茶再開工🍵

~鳥語花香雀籠點心🐤 $168

~金光燦爛點心盛盆🥘 $88

~甘筍鹹水角🥕 $48(特點)

~喵星人鮮蝦長春卷🐱 $38(大點)

~雀巢流沙煎堆仔🧆 $38(大點)

~脆脆紅米肉鬆腸🥓 $48(特點)

有別於一般既腸粉,紅色既外皮好特別,上面有香香肉鬆,滑滑既腸粉皮包住中間脆脆,係脆皮腸既感覺,好正🥰

~茗茶🍵 $13/位
2021-12-11
  • 鳥語花香雀籠點心
2022-01-07 150 浏览
同屋企人係元朗附近發現左新發展住宅地區有新開既飲茶點心地方~ 裝修好新同乾淨 就入左去試下。職員一黎就介紹招牌鳥語花香雀籠點心 ($168)第一層有2件蜂巢天鵝酥🦢 係天鵝造型既炸芋角~ 好酥脆夠鹹香第二層中間係一個大鳥巢放左3件流沙煎堆仔,外層紫色軟糯,咬開有好多流沙奶皇餡最底層有多款點心,唔少得蝦餃同鮑魚燒賣,仲有1件仔特色麻雀千層糕🀄️脆脆紅米肉鬆腸 (特),紫粉色既外皮包住好多脆炸粒粒同埋肉鬆 比較新式冇咁沈悶而香煎蓮藕餅 ($22) 估唔到肉餡比蓮藕更加多,煎得好香脆唔會過份油膩蒸點方面試左姫松菇上湯鮮竹卷 (大),湯底果然好濃烈菇香味 鮮竹卷份量有3大條咖喱蒸土魷 (特) 已經唔係好多茶樓有做呢款!見到當然唔好錯過要點啦 可惜咖喱味道唔夠濃剩係蝦餃燒賣唔夠,點左鮮蝦菜苗餃 (特)及紅菜頭野菌餃 (大) 整體蒸餃類 餡料味道正常唔錯 可惜皮蒸得過份軟糯 一夾開就散或者爆開 有可能蒸時間耐左少少平時既滑雞札呢到加左海螺片 (特) 大大片又夠厚 魚肚滑雞樣樣齊~最後甜品就點左好特別既柚香茶凍 (大),新鮮既西柚皮上面有啖啖果肉既jelly,好清新亦都唔會過甜。

職員一黎就介紹招牌鳥語花香雀籠點心 ($168)

2022-01-06 136 浏览
同屋企人揸車去飲茶,今次揀左高埔村,貪嗰度免費泊車😝 呢間川粵居主打新派粵菜,點心造型又可愛😍 裝修幾好,光猛新淨,圓拱卡位適合大班人坐。服務殷勤,有問必答,上菜速度都算快。天鵝紫霞雀籠點心鳥籠造型好吸睛,一上台小朋友已好興奮。天鵝🦢係炸得酥脆嘅芋角;中層紫霞係奶皇紫薯煎堆,脆口又有奶皇香,用乾草墊底望落似鳥蛋 🐣;下層麻雀千層糕🀄️ 面頭個發字夠盞鬼,仲有燒賣、蝦餃各2件,鮮蝦彈牙,味道唔錯啊。雜菌煎米粉餅米粉煎得香口唔油膩,入口唔鬆散,配上羅漢上素嘅茨汁,人多不妨試下呢個主食。紅菜頭野菌餃粉皮透薄,入面係爽口清甜菜蔬,感覺清新。齋腸同鮮蝦腸都係工整上枱,軟糯又滑口,小朋友飲茶必點。仲有鳳爪同馬拉糕,一家大細飲茶真係最舒服😌全4星🌟

天鵝紫霞雀籠點心

雜菌煎米粉餅

紅菜頭野菌餃
粉皮透薄,入面係爽口清甜菜蔬,感覺清新。

全4星🌟
2022-01-04 113 浏览
呢間新式酒樓有別平時嘅酒樓,佢全部點心都好有創意而且裝飾得好靚,成個用餐經驗都好愉快☺️ 天鵝紫霞雀籠點心 一上枱真係好驚喜,成個擺設都勁有心機!真係有afternoon tea嘅感覺~ 蜂巢天鵝酥新鮮炸起,好鬆脆又唔會太油膩~流沙煎堆仔呢個非常推介!🤍 個皮脆卜卜,一咬入口啲流沙就流出嚟,邪惡之最,好味🤪麻雀千層糕造型超級得意!打卡一流~蝦餃亦都新鮮,皮薄餡靚😬 有咬口之餘亦唔會成口肥豬肉~ 比例啱啱好🤍小籠包有水準,多汁肉鮮🤍乳鴿$38一隻好抵食~ 出去自己買都差唔多呢個價!最後甜品叫咗椰皇雪蛤燉鮮奶,椰香味濃,雪蛤亦都好滑,建議大家早d order,咁食完點心可叫上枱,啱啱好~呢間真係唔錯,幾特別~

天鵝紫霞雀籠點心
蜂巢天鵝酥新鮮炸起,好鬆脆又唔會太油膩~
麻雀千層糕造型超級得意!打卡一流~

小籠包有水準,多汁肉鮮🤍
乳鴿$38一隻好抵食~ 出去自己買都差唔多呢個價!

呢間真係唔錯,幾特別~

[#元朗飲茶] / Chill住飲茶打卡@川.粵居 / 講女搵食團  = = = = = = = = = = = = = = =總括💬:點心精緻好味,多選擇,有傳統點心又有新派點心。座位舒服有梳化卡位,2個人飲茶都可以好好歎。味道:★★★★★ | 環境:★★★★☆ 服務:★★★★★ | 抵食:★★★★☆————————————————最近做左半個元朗人,元朗有多野食。星期六放假有時間,今次同親愛的開車去了元朗、錦田間既川.粵居,試下茶 Chill 下。第一次去川.粵居,食肆環境新淨,職員都十分主動,去到門口好快幫我地搵位。坐好後,知我地第一次黎,亦主動介紹Menu有咩招牌主打,非常貼心(讚!)。點心紙圖文並茂,有好多款都好想試。川.粵居有一個貼心地方,就係有好幾款點心拼盤,有時2個人食唔到太多,一個拼盤可以試勻幾款點心,而且造型都好特別。————————————————鳥語花香雀籠點心:一般酒樓較少有3層鳥籠設計,打卡一流。3層有5款點心,有齊鹹甜、蒸炸點心。分別係蜂巢天鵝酥、雀巢流沙煎堆仔、麻雀千層糕(1件) 、川粵蝦餃皇、燒賣。蜂巢天鵝酥(第1層):天鵝造型既芋角,芋角皮厚薄適中,
  = = = = = = = = = = = = = = =

味道:★★★★★ | 環境:★★★★☆
服務:★★★★★ | 抵食:★★★★☆

鳥語花香雀籠點心
蜂巢天鵝酥(第1層):天鵝造型既芋角,芋角皮厚薄適中,蜂巢入口酥鬆,芋香濃郁。
雀巢流沙煎堆仔(第2層):同樣入口酥鬆,流心效果不錯,上枱一段時間先食,流心依然,唔會太膩。
雀巢流沙煎堆仔
麻雀千層糕(第3層):以中、發、白做成奶皇馬拉糕,奶皇夾心充滿蛋香,設計特別。
麻雀千層糕
川粵蝦餃皇:蝦餃皮薄,餡料十足,蝦肉爽口。表皮上加有金箔,高貴感十足。
川粵蝦餃皇
甘筍鹹水角:甘筍造型鹹水角,外皮鬆化,唔會太油性膩,而盤底鋪上 Oreo 扮泥,十分特別
甘筍鹹水角
脆脆紅米肉鬆腸:用上紅米米漿加上皮薄滑溜,內裡有肉鬆配上脆脆,多重口感特別。
脆脆紅米肉鬆腸
紅燒原隻BB鴿:原隻上BB鴿,可以落手成隻咬,皮脆肉嫩。
─ 𝑀𝑜𝑟𝑒 𝐼𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑡𝑖𝑜𝑛 ─
📍川.粵居網址: https://s.openrice.com/QrbS0wI4B00~uEWuIAw 地址: 元朗映河路1號爾巒商場地下1號舖 電話: 26289878
————————————————
#元朗 #川粵居 #飲茶 #點心 #𝑚𝑠𝐶𝑎𝑚𝑚𝑦𝐹𝑜𝑜𝑑 #講女C生活 #講女搵食團
▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿▾▿
午餐
麻雀千層糕
川粵蝦餃皇
脆脆紅米肉鬆腸
2022-01-04 99 浏览
————📍元朗今日同左媽咪同埋細妹去元朗覓食 然後就上網睇咗呢一間飲茶 見到好似幾吸引咁 有港女下午茶嘅點心🧆set 不過位置都比較偏遠我哋喺錦上路西鐵站 搭的士入去 周圍都係新喜嘅住宅大廈 有少少似屯門嘅黃金海岸去到要等一等位先入到去坐 假期人都比較多 我哋叫咗幾樣點心食味道都唔錯蘿蔔糕 煎到金黃色外脆內軟鳥籠下午茶 ☕️ 入面嘅炸奶黃超好味😋煎薄撐都推介 呢啲懷舊嘢呢度都有食10分好 川.粵居 (元朗)元朗映河路1號爾巒商場地下1號舖
————

📍元朗

蘿蔔糕 煎到金黃色外脆內軟

鳥籠下午茶 ☕️ 入面嘅炸奶黃超好味😋

煎薄撐都推介 呢啲懷舊嘢呢度都有食10分好

川.粵居 (元朗)
元朗映河路1號爾巒商場地下1號舖
2022-01-04 338 浏览
無意中知道屋企附近有間酒樓主打新派粵菜,最吸引係有多款造型精緻既獨特嘅點心,啱晒打卡📸🕊鳥語花香雀籠點心($168)呢個雀籠架已有齊幾款人氣點心,當中比較推薦蜂巢天鵝酥及雀巢流沙煎堆仔🥰前者外層酥脆,內裏芋蓉滿滿;後者以雀巢盛載,口感香脆軟糯,流沙奶黃又唔會好甜;另麻雀千層糕嘅麻雀造型亦好特別,整體又靚又好食😋必點推介👍🏻🥢川粵蝦餃皇($50)朋友唔知雀籠點心架中已有同款蝦餃而多點咗一籠,還好蝦餃味道唔錯,蝦肉爽口彈牙又大粒,好味😋🥢鮑魚燒賣($50)燒賣幾大粒,而且每粒燒賣都加咗鮑魚,倍感矜貴😌鮑魚入味又唔韌,仲幾有咬口😋🥢紅燒原隻BB鴿($38)乳鴿即炸熱辣辣,外皮炸得香脆,肉質好嫩,蘸少少淮鹽已經好惹味😋酒樓仲提供鉸剪及手套,方便又衛生👍🏻🥢石斛瑤柱燉唐排功夫湯($68)燉湯以茶壺盛載,並以茶杯飲用都幾特別😮飲得出用料十足,而且無加味精,夠香又夠甜😋🥢高湯灼菜遠($28)菜心用上湯灼熟,清清地又夠味,而且仲有午時優惠👍🏻

🕊鳥語花香雀籠點心($168)

🥢川粵蝦餃皇($50)

🥢鮑魚燒賣($50)

🥢紅燒原隻BB鴿($38)

🥢石斛瑤柱燉唐排功夫湯($68)

🥢高湯灼菜遠($28)
菜心用上湯灼熟,清清地又夠味,而且仲有午時優惠👍🏻

午餐
2022-01-03 63 浏览
Bird cage dim sum 鳥語花香雀籠點心 🦢 $168呢個雀籠點心真係好靚呀,最高嗰層嘅係蜂巢天鵝酥🕊,外表好似天鵝嘅形狀其實係即叫即整炸芋頭酥,中間紫色嘅波波係雀巢流沙煎堆仔,外皮超級鬆脆,入面係煙煙銀銀嘅麻薯,仲有流心奶黃🍳好吸引😍,至於最底層就係蝦餃、燒賣同埋麻雀🀄️形狀嘅奶皇包,同樣夠晒特別又好食Shrimp dumplings 🥟 川粵蝦餃王 🦐 (L) $50蝦餃綠色嘅外皮仲有少少金箔打卡一流✨,入面係大大隻新鮮嘅蝦,名副其實皮薄餡靚,絕對係必叫之選Shumai with abalone 鮑魚燒賣 (R) $50燒賣上面有鮑魚好高貴呀😋,雖然唔係太大粒但係已經感受到誠意同好好食👍🏻,呢款特點都幾值得試吓㗎Steamed egg white with milk in coconut shell椰皇雪炠燉鮮奶 🥚🌴 $50食中式點心點可以冇椰皇燉鮮奶做結尾呢🥥,呢款燉鮮奶嘅面頭有燕窩好啱愛靚嘅女士啊,入面嘅鮮奶好滑,牛奶味極濃郁🥛,之後食埋啲椰子肉夠晒滿足海螺片滑雞扎 🍗 $45除咗充滿咗湯汁嘅魚肚🐟、超級粉嘅芋頭、外面包着嘅腐竹、滑嫩雞肉之外,雞扎加咗海螺片係有諗頭

Bird cage dim sum
鳥語花香雀籠點心 🦢 $168

Shrimp dumplings 🥟
川粵蝦餃王 🦐 (L) $50

Shumai with abalone
鮑魚燒賣 (R) $50

椰皇雪炠燉鮮奶 🥚🌴 $50

海螺片滑雞扎 🍗 $45
除咗充滿咗湯汁嘅魚肚🐟、超級粉嘅芋頭、外面包着嘅腐竹、滑嫩雞肉之外,雞扎加咗海螺片係有諗頭嘅,食落少少煙銀又新鮮,幾唔錯㗎

白灼靚菜 🥒 $58
大大碟新鮮嘅菜心夠晒健康,唔使點豉油已經夠味,完全感受到菜嘅鮮甜同美味

2021-12-31 352 浏览
朋友新居入伙,就借著假期去探他一下,順便慶祝一下。這就選了在他家附近的商場吃飯,而附近竟然有間新開的酒樓,而且看名字就感覺是跟川菜混合了一下的粵菜,就新式粵菜的感覺,還沒試過,就選了這間熱鬧一下了!鳥語花香雀籠點心(168元)現場真的挺多人點這款雀籠的,打卡屬性滿滿,而且一共包括了五款點心,都是比較有特色的點心,如蜂巢天鵝酥,雀巢流沙煎堆仔,麻雀千層糕,川粵蝦餃皇和鮮蝦燒賣,差不多我想吃的都包括了在裡面了!蜂巢天鵝酥外酥裡軟,內裡芋頭味綿滑,且餡料帶有蝦米的香味!雀巢流沙煎堆仔非常流心,外皮炸得外脆內軟糯的,蛋黃味香濃。麻雀千層糕就是奶黃包,造型特別!川粵蝦餃皇和鮮蝦燒賣都加了大量的鮮蝦,味道鮮甜,但是兩種不同的口感和味道!金蒜龍躉頭腩蒸飯(118元)這個性價比不錯,龍躉頭腩的份量不錯,吃起來嫩中帶爽,而且油香十足!下面的是蛋白炒飯,炒得挺香,而且吸飽了龍躉頭腩的魚油,吃起來更香,本來就加了點蒸魚醬油了,所以味道已經非常足夠了!紅燒原隻BB鴿(38元)這個炸得非常香,而且比想像中的大隻,吃起來外脆內嫩,肉汁挺多的,就是味道有點啖,但可以沾調味料吃就可以了!田園叉燒腸(38元)這個叉燒腸

鳥語花香雀籠點心(168元)

蜂巢天鵝酥

雀巢流沙煎堆仔

金蒜龍躉頭腩蒸飯(118元)

金蒜龍躉頭腩蒸飯

紅燒原隻BB鴿(38元)

紅燒原隻BB鴿

田園叉燒腸(38元)
這個叉燒腸跟平常的就多了生菜在中間,吃起來會多了生菜的脆爽,又有叉燒的香甜,最重要的是叉燒的份量挺多的,每口都吃到很多叉燒!
田園叉燒腸

鮮竹牛肉球(24元)
這個很多人愛吃的,這裡也弄得挺不錯,牛肉球吃起來彈牙,牛肉吃起來鮮甜,喼汁很好地帶出牛肉的香味和甜味!

鮮竹牛肉球

川汁茄子(24元)
這個是這裡特色的菜色,而且價錢也不貴,味道帶點四川風味,麻麻辣辣的,配上鯪魚球和茄子,吃起來既爽涌彈牙,又有茄子的嫩滑多汁,非常好吃!
川汁茄子

香煎綠茶年糕(28元)
這個煎得外焦內軟,吃起來軟軟糯糯的,帶有綠茶的香,又有年糕的甜!
香煎綠茶年糕
2021-12-27
蜂巢天鵝酥
金蒜龍躉頭腩蒸飯
田園叉燒腸
鮮竹牛肉球
川汁茄子
香煎綠茶年糕
襯假期同皇太后👩‍👧食左間新派粵菜點心🇭🇰🥢飲左個靚茶🫖,點心🧆都係有外表有內涵🤩打到卡📸又好食😋~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪鳥語花香雀籠點心 ($168)港式𝟑層架,皇太后👩‍👧見到勁開心😍打到卡,📸連佢都影唔停,仲要合照🤣(上👆🏻至下👇🏻講下有𝐝咩)▫️(上層) 蜂巢天鵝酥(炸芋角)𝟐隻天鵝,蜂巢酥酥既外層包住夠𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡🧏🏻‍♀️既芋泥💜 & 肉碎。🐖.▫️(中層) 雀巢紫薯流沙煎堆仔影左勁耐相📷📸📸唔係即食,都爆漿,勁流心呀🤤奶皇餡🟠夠滑,又好香,炸得脆✨又唔會好油。.▫️(底層) 𝟏粒𝟏籠好精緻。燒賣 : 食落好多蝦🦐,唔會🙅🏻‍♀️得肉死實實蝦餃 : 大大粒,脹卜卜,面仲畫埋金色⚜️,好高貴,蝦肉🦐夠爽口彈牙🤓麻雀奶黃蒸糕 : 咁都中到"發",鍾意打牌🀄️既皇太后,望到已經笑😏。味道唔會好甜😋.▪鮑魚燒賣 ($55)鮑魚❣️鮑魚❣️係鮑魚❣️𝟏籠有𝟒粒,幾抵食🤑.▪ 脆脆紅米肉鬆腸 ($48)紅色外皮♥️包住米網春卷個脆脆皮✨外滑內脆💫,𝟐種唔同既口感🤭.▪甘筍鹹水角🥕 ($48)甘筍🥕造型好得意,芫荽做葉🌱用左曲奇碎扮泥,旁邊仲有個鏟裝飾🥄
襯假期同皇太后👩‍👧食左間新派粵菜點心🇭🇰🥢
飲左個靚茶🫖,點心🧆都係有外表有內涵🤩
打到卡📸又好食😋
▪鳥語花香雀籠點心 ($168)
港式𝟑層架,皇太后👩‍👧見到勁開心😍
打到卡,📸連佢都影唔停,仲要合照🤣
鳥語花香雀籠點心 ($168) & 甘筍鹹水角🥕 ($48)

(上👆🏻至下👇🏻講下有𝐝咩)
▫️(上層) 蜂巢天鵝酥(炸芋角)

𝟐隻天鵝,蜂巢酥酥既外層
包住夠𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡🧏🏻‍♀️既芋泥💜 & 肉碎。🐖

▫️(中層) 雀巢紫薯流沙煎堆仔
影左勁耐相📷📸📸
唔係即食,都爆漿,勁流心呀🤤
鳥語花香雀籠點心 ($168)

奶皇餡🟠夠滑,又好香,炸得脆✨又唔會好油。
鳥語花香雀籠點心 ($168)

▫️(底層) 𝟏粒𝟏籠好精緻。
燒賣 : 食落好多蝦🦐,唔會🙅🏻‍♀️得肉死實實

鳥語花香雀籠點心 ($168)

▪鮑魚燒賣 ($55)
鮑魚❣️鮑魚❣️係鮑魚❣️
𝟏籠有𝟒粒,幾抵食🤑
鮑魚燒賣 ($55)
鮑魚燒賣 ($55)

▪ 脆脆紅米肉鬆腸 ($48)
紅色外皮♥️包住米網春卷個脆脆皮✨
外滑內脆💫,𝟐種唔同既口感🤭
脆脆紅米肉鬆腸 ($48)
脆脆紅米肉鬆腸 ($48)

▪甘筍鹹水角🥕 ($48)
甘筍🥕造型好得意,芫荽做葉🌱
用左曲奇碎扮泥,旁邊仲有個鏟裝飾🥄
甘筍鹹水角🥕 ($48)

唔係🙅🏻‍♀️蘿蔔絲酥餅,係鹹水角😏
外皮煙煙韌韌,內餡幾足🤪
甘筍鹹水角🥕 ($48)

▪喵星人鮮蝦長春卷 ($38)
喵星人🐱係甜既雪米餅,
𝟑條長長既春卷🫔
脆脆,仲配沙律醬點🥢
喵星人鮮蝦長春卷 ($38)

▪ 紅菜頭野菌餃($38)
好健康呀,入面有菇🍄 粟米🌽 紅菜頭 芫荽 翠玉瓜🥒
但一𝐝草青味都唔會有👏🏻
紅菜頭野菌餃($38)

▪菠蘿叉燒包 ($33)
入面個餡堅係有菠蘿肉🍍
菠蘿叉燒包 ($33)

菠蘿面層脆脆✨,甜包底又軟熟🧏🏻‍♀️
底都有焗上色,正呀。
菠蘿叉燒包 ($33)

▪ 茶芥 ($13/位)
🔺 以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺點心🥢造型好靚,特別係雀籠🦜,差唔多每枱都有𝟏個🤗
皇太后👩‍👧就好鍾意麻雀🀄️,仲俾佢中到發,好意頭🍀
本身我想食埋紫薯豬仔包🍠🐷,見好得意,但太飽🤰🏻食唔落,下次先再食😜
2021-12-24 172 浏览
今日去左錦田爾巒探朋友 順便就一齊去飲下茶好耐無飲過茶啦~ 就喺朋友屋企附近飲啦😜.呢間川·粵居係私房手工製作黎架!餐廳主打新派粵菜有好多款獨特造型既點心尤其有個鳥籠都係店內人氣之選啊🤩.鳥語花香雀籠點心 $168(包括:蜂巢天鵝酥🦢、雀巢流沙煎堆仔、金光燦爛點心盛盆其中3款)好豐富啊🥳 又靚又岩打卡😆 high Tea咁款😜🔸蜂巢天鵝酥🦢外面脆卜卜 入面係芋頭加一啲肉碎🔹雀巢流沙煎堆仔 好好味😋我好鍾意食呢一個 🥳同埋煎堆入邊有紫薯+流心都好少見 食到舔舔脷😛🔸點心盤嘅燒賣同蝦餃就正正常常同埋有一個麻雀🀄️千層糕 咁既樣都幾得意啊🔹紫薯豬仔包 $38佢個餡入邊係紫薯 鍾意紫薯嘅必叫!🔸喵星人🐱鮮蝦長春卷 $38中間有一塊旺旺脆片 上面有貓貓嘅樣之後伴隨既有三條好長嘅春卷呢個我最愛!春卷入面真係有好多蝦肉可以話係啖啖都食到蝦😜 無得頂🔹川粵蝦餃王$55 鳥語花香雀籠點心入面都有 食得唔多既朋友可以唔叫啊☺️🔸鮑魚燒賣$55有隻鮑魚喺燒賣上面 幾有咬口😜🔹田園叉燒腸$38叉燒腸正正常常啦😉🔸柚香果凍 $38 呢個甜品好Fresh 用嚟作結非常圓滿😇.🥢川.粵居 (元朗)📍元朗映河路1號爾巒商
今日去左錦田爾巒探朋友 順便就一齊去飲下茶
好耐無飲過茶啦~ 就喺朋友屋企附近飲啦😜
呢間川·粵居係私房手工製作黎架!
餐廳主打新派粵菜
同埋煎堆入邊有紫薯+流心都好少見 食到舔舔脷😛
🔸點心盤嘅燒賣同蝦餃就正正常常
同埋有一個麻雀🀄️千層糕 咁既樣都幾得意啊
🔹紫薯豬仔包 $38
佢個餡入邊係紫薯 鍾意紫薯嘅必叫!
🔸喵星人🐱鮮蝦長春卷 $38
🔹田園叉燒腸$38
叉燒腸正正常常啦😉
🔸柚香果凍 $38
呢個甜品好Fresh 用嚟作結非常圓滿😇
🥢川.粵居 (元朗)
📍元朗映河路1號爾巒商場地下1號舖
下午茶
2021-12-23 270 浏览
建議:如果從元朗 小巴/巴士入,可於「高甫村」落車行完山行到元朗近錦田既高埔村。係上網睇見係附近既爾巒Riva 有間新式茶樓,所以就去食野休息下😎 餐廳環境都幾舒服,要留意洗手間就係店外。落完單後,唔洗好耐陣就陸陸續續送上熱辣辣既點心,係點餐時仲比#試伏專員 W君見到有Set點心層架😎 最後叫左一Set黎打下卡🤣📸今次試左:▫️鳥語花香雀籠點心 (HK$168)點心架三層打卡一流,頂層天鵝造型既點心係蜂巢天鵝酥 (芋角),中層係雀巢流沙煎堆仔 (奶黃餡),底層係點心拼盤 (麻雀千層糕、金萡鮮蝦餃 同川粵燒賣皇)對比其他點心,層架既點心份量唔算好多,不過就真係好打卡。出餐時直頭好似食Tea Set甘,先上架再上雀籠🤣 回頭率極高,隔離枱都望哂過黎📸整體味道正常,天鵝酥同煎堆仔非常值得一讚❤️ 天鵝酥入面既芋蓉好多,成個芋角都好飽滿。天鵝頸用餅乾整,超脆👍煎堆仔外層應該係沾左米粒先拎去炸,就算凍左先食。外皮都仲係超脆😮 而且內餡好流心👍▪️紫薯豬仔包 (大點 HK$35)三隻豬仔造型超Cute🐖 入面既紫薯餡都幾多。味道正常,蒸得幾好👍無倒汗水整到個包😌▫️紅菜頭野菌餃 (大點 HK$35)除左面
建議:如果從元朗 小巴/巴士入,可於「高甫村」落車

今次試左:
▫️鳥語花香雀籠點心 (HK$168)

▪️紫薯豬仔包 (大點 HK$35)

▫️紅菜頭野菌餃 (大點 HK$35)
除左面層用左紅菜頭染成紅色外,內餡既野菌同平時食開既野菌餃差唔多。味道屬於正常🍄

▪️紅燒原隻BB乳鴿 (HK$38)
上枱時會好貼心比定鉸剪 同手套👍 一開四件,估唔到都啖啖肉。

▫️一口魷魚鬚 (HK$68)
炸粉唔會太厚,夠爽口🦑就甘睇以為好少,不過每條魷魚鬚都好粗,肉質厚身。

▪️鮑汁炆鳳爪 (HK$58)
依款小食係每次飲茶都會必叫🐔 鮑汁夠濃,唔會太咸。鳳爪煮得夠腍,而且幾入味😋 鍋底仲有花生🥜 如果加埋汁配埋飯,真係一流。

▫️柚香茶凍 (大點 HK$35)
大推真心有驚喜甜品👍👍 本身想揀桂花紅豆糕,因為平時既酒樓好少有兩種Mix,點知落單時問下店員,佢大推柚香茶凍,話係師傅手工原個西柚製成🍊

一上枱,成枱人都好驚喜🤓 因為茶凍原來係切到一解解,賣相好得意。而口感係啫喱Mix果肉,酸酸甜甜👍 幾解膩

▪️椰皇雪蛤鮮奶 (精點 HK$50)
落點心紙時,店員話椰皇得番3️⃣個,所以就留左1️⃣個做飯後甜品🥥🤤 椰皇入面既椰肉燉到好軟身,好容易就刮到出黎,加埋燉奶一齊食口感唔錯。不過燉奶既味道就有少少偏甜。

整體既用餐體驗算唔錯,味道都屬於正常水平。如果唔特別好打卡既可以考慮唔同既點心,價錢都算可接受範圍。另外,餐廳無分午茶定下午茶時段,只有分平日同假日既價錢,不過都唔係相差好遠。