2022-10-21 51 浏览
呢間餐廳位於九龍城,依家搭地鐵去好方便了,宋皇臺B3出口行5分鐘就會到。餐廳雖然唔大,但員工服務質素都幾好👍 好主動又有禮貌咁介紹菜式。食完呢餐飯,最令我欣賞既係廚師既廚藝。我只能說,係絕對值得一試同絕對有料到的!就咁講前菜既包點,係好香濃既焗蒜蓉包配牛油,另外仲有豬仔包配牛油,兩個包到好鬆軟完全唔會硬,好食😋主菜叫左白酒煮紐西蘭青口,一樣係加咗牛油煮,所以好香,而且啲紐西蘭嘅青口都偏大隻,淡淡都係肉,白酒去左腥味,唔知點樣形容,但食落嘅口感係偏鬆軟有咬口唔會好硬好凍🙈 之後Pasta類叫咗一個大蝦墨魚意粉,一樣係用蒜香嚟炒,墨魚意粉好煙韌入味,蝦嘅份量都多,全部都大大隻。最後係一個西班牙黑毛豬,炭香味濃,配上類似酸醋咁嘅醬汁,食起嚟幾開胃。總括嚟講,我覺得廚師煮嘢係出色嘅,因為 每一道餸都好味😋 就連平時好難煮得好食嘅青口,我都覺得佢整得幾好食😂😂 九龍城人可以沖了!
餐廳雖然唔大,但員工服務質素都幾好👍
好主動又有禮貌咁介紹菜式。

2022-10-18 50 浏览
因為存了點積分剛好家裡最近都沒什麼能吃的在靜靜的午巿裡在下把自己的下午茶訂好這次是第一次用這樣的外賣程式呢還滿方便的除了會顯示所點餐點是否已準備好能取餐時還有訊息提示只是到店時店門似乎開不到還是活在石器時代的我不懂打開現代的門?也沒關係在下拆門的舉動引起了店裡在用餐的店員注意她便直接把外賣拿出來給在下嗯..煙肉芝士焗薯皮 $98外賣的賣相總是很難做得好吧而這個樣子其實看來並不差焗薯皮依然是很香脆煙肉芝士的微咸會慢慢變濃一層不厚們足夠口感的薯肉舔一點淡淡的酸忌廉醬既香口又能飽肚清炒蒜片辣椒意粉 $130炒得乾乾的比預料中沒那麼油膩有蒜粒味和橄欖油慢慢溶合略帶香辣香芫茜的香氣誘人非常蒜肉粉粉的口感與麵身軟硬度成了剛好的對比簡單的終始不容易連改賣也能保有質素實屬不錯
因為存了點積分
還滿方便的
除了會顯示所點餐點是否已準備好
能取餐時還有訊息提示
只是到店時店門似乎開不到
還是活在石器時代的我不懂打開現代的門?
也沒關係

連改賣也能保有質素
實屬不錯
外卖自取
2022-10-08 90 浏览
今次同屋企人嚟到呢間九龍城意大利餐廳食,點左幾道菜式,全部都感覺唔錯,等我介紹吓1:火腿鹹鹹地配又甜同多汁哈蜜瓜 味道啱啱好2:蒜蓉味好重 烘到好脆 牛油同蒜蓉3:青口有得揀白酒 忌廉 茄汁煮 我就揀咗白酒煮 可以食到佢新唔新鮮 食落口好爽 冇腥味4:意粉唔油而且彈牙 唔似出面食到嘅意粉好粉質 西班牙火腿 Parma ham 夾意粉 好香口 啲意粉一拉起身就聞到好香 落咗好多唔同配料 所有加埋嘅味道互相配合 道意粉嘅味道就好好5: 西冷牛扒好嫩 唔洗同佢鬥牙力 薯蓉有調過味整體感覺非常良好,我覺得我下次會再嚟呢間意大利餐廳

1:火腿鹹鹹地配又甜同多汁哈蜜瓜 味道啱啱好
2:蒜蓉味好重 烘到好脆 牛油同蒜蓉
5: 西冷牛扒好嫩 唔洗同佢鬥牙力 薯蓉有調過味

整體感覺非常良好,我覺得我下次會再嚟呢間意大利餐廳
2022-10-08 65 浏览
真係估唔到原來九龍城都會有咁高質嘅意大利菜,今次放工嚟到呢間食,相當值得推介第一款Parma ham + melon 一甜一咸,放埋一齊啱啱好第二款白酒煮紐西蘭青口,睇相都知真係勁大粒,店員仲教我哋分公乸第三款Parma ham露筍意粉,一擺上檯已經聞到勁香,食落意粉偏硬,但我幾鍾意呢個軟硬度第四款西冷牛排好食,煮得好腍又juicy另外仲有餐包同餐茶,享受一個悠閑嘅夜晚員工態度幾好,會教我哋分辨啲食材同埋點樣食會好啲
第四款西冷牛排好食,煮得好腍又juicy

另外仲有餐包同餐茶,享受一個悠閑嘅夜晚

員工態度幾好,會教我哋分辨啲食材同埋點樣食會好啲
1K
2022-10-05 76 浏览
同朋友行去九龍城搵食,本想食返平時嘅選擇,但朋友見到這裡外觀整潔,於是便入去了。餐廳內在環境燈光柔和,播住音樂,座位闊落十分舒適!先來店員推介嘅新鮮日本生蠔半打,隻隻新鮮即開,飽滿大隻,入口香滑肥美,食完還帶點回甘,估不到這裡都有咁好味嘅選擇!主食就係點了煙肉芝士蛋意粉,呢個煙肉芝士蛋意粉都真係有得選擇都會係必食之選,上枱時,見到意粉上混雜了超香濃忌廉汁,入口時意粉沾滿了個醬汁感覺,味道十分配合,意粉亦超有口感,加埋煙肉同芝士,真係十分另人回味!最後加入杯意大利即磨咖啡,入口咖啡味香濃,夠晒醒神!

餐廳內在環境燈光柔和,播住音樂,座位闊落十分舒適!

最後加入杯意大利即磨咖啡,入口咖啡味香濃,夠晒醒神!
2022-09-30 77 浏览
九龍城高質有驚喜意大利菜✨🦥小店嚴選高質的食材,環境舒適寬敞,吃得開心又滿意的意大利菜。一就坐,便有熱辣辣,香噴噴的餐包,連餐包也是有質素,餐包和蒜蓉包也很軟熟好吃!《香煎法國鵝肝配意大利黑醋汁》$118餐牌上,頭盤也有多款選擇,這份鵝肝配上了哈蜜瓜,切些少鵝肝,與水果一同進食,簡直是完美的組合!清新中帶出鵝肝的油香味道!《清炒蒜片辣椒意粉》$128意粉方面有多款的選擇,若主食是豐富的肉類,這款蒜片意粉可中和一下。蒜片意粉有微辣的感覺,以清炒的方式,令意粉清新帶點層次。《燒澳洲羊架》$358主菜是羊架,澳洲羊架完全不會膻,燒得完美,肉質鮮嫩多汁,粉紅色的嫩肉,軟腍腍的口感,點上芥末和薄荷醬,令羊肉味道更佳。《朱古力心太軟配紐西蘭雪糕》$78甜品同樣是高質的選擇,暖暖的心太軟內裏流心的朱古力,濃度高朱古力味重,有種甜品的感覺,再配上紐西蘭雪糕,雲尼拿的味道,冷與熱之間的交替,非常好吃!總結:享受高質食材的意大利餐廳。
九龍城高質有驚喜意大利菜✨🦥

《香煎法國鵝肝配意大利黑醋汁》$118

《清炒蒜片辣椒意粉》$128

《燒澳洲羊架》$358

《朱古力心太軟配紐西蘭雪糕》$78

總結:享受高質食材的意大利餐廳。
記錄下今天下班後的Girl’s Night🥳去九龍城食西餐,chill 一Chill 餐前麵包❤️我食西餐都好鍾意品嚐餐前麵包😋😋蒜蓉包加咸包,兩個都烘得好鬆脆,香味撲鼻😝義式薄片生牛肉Beef carpaccio $188生牛肉的品質不錯,造型有啲似生火腿,用蒜、胡椒和烈酒醃制,可以很好的中和生肉感。生牛肉入口即化,很美妙的口感,強烈推薦,必點!❤️北海道帶子藏紅花意大利飯❤️伴以原只北海道帶子等海鮮,每口都充滿鮮味。 意大利飯,味香濃,雖然偏軟身,亦算有咬口,感覺creamy !燒春雞❤️燒春雞外皮紅潤,香料醃出的味道帶上一點微香,肉絲滑嫩。 多汁又不油膩!配菜都好好食

餐前麵包❤️

義式薄片生牛肉Beef carpaccio $188

北海道帶子藏紅花意大利飯❤️

燒春雞❤️
2022-09-13
  • 燒法國春雞
  • 北海道帶子藏紅花意大利飯❤
2022-09-29 1275 浏览
放工跟朋友車去咗九龍城食飯,佢揀親啲餐廳門口都有排位嘅,今晚佢就帶我去食一間幾 Classic 的意大利餐廳!位於九龍城打鼓嶺道,九龍城自從有咗宋王臺站之後,交通都變得好方便, Pavia 餐廳 喺九龍城都已經有多年歷史,人氣都幾高。餐廳門面幾有懷舊feel晚餐,裝潢很有品味的特色牆,别緻廚師壁畫,跟意大利小店感覺相似。麵包籃雖然我哋未嗌嘢食,但係店長已經送上熱辣辣的自家製麵包籃。餐包有質素,配搭香滑牛油🧈 芝麻包好鬆軟,蒜茸包夠香脆。Fresh Oyster新鮮日本生蠔 🦪 $188/半打這一款是廚師推介!又點會少得新鮮日本生蠔 ,擺盤好精緻,新鮮肥美的日本生蠔 ,淡淡的海水味道很鮮甜,食落鮮嫩彈牙,檸檬汁提升了生蠔 的鮮味啊!軟滑令口感更 creamy。Spaghetti Carbonara煙肉芝士蛋意粉 $128純忌廉做汁果然係真材實料,不計成本,味道相當濃郁,師傅幾十年經驗,真係少啲功夫都搞唔掂 Carbonara,忌廉汁聞到香味,意粉軟硬度適中,口感彈牙,入面有煙肉芝士,配上juicy 忌廉汁,味道層次好豐富,食得出好滑好正!扒大蝦賣相非常吸引的主菜,色香味俱全,好有水準的新

麵包籃

Fresh Oyster
新鮮日本生蠔 🦪 $188/半打

Spaghetti Carbonara
煙肉芝士蛋意粉 $128

扒大蝦
賣相非常吸引的主菜,色香味俱全,好有水準的新鮮海蝦,大大隻好厚肉,豐富蝦膏,King Prawn 鹹鹹香香,味道濃郁肉質都好鮮好滑,食極都唔會膩,蒜片紅椒炒得好香,配菜也很有特色,紫椰菜同薯蓉一起吃唔會覺得油膩。

即磨咖啡
最後嘆番杯香濃意大利即磨咖啡,意大利咖啡豆夠哂香濃。

芝士餅
帕維亞意大利餐廳 的芝士餅特別好味,食落味濃突出,口感軟滑,不會甜膩。

總括今天晚餐很滿足,有質素,環境舒服,值得一讚廚師火喉掌握得好好,服務恰到好處,食得開心!

• 新鮮日本生蠔
2022-09-29 43 浏览
這裏嘅餐包非常美味因為一間西餐廳嘅餐包就係歡迎人客胃口嘅使者 這間餐廳的麵包加上牛油就令到全個晚餐起了一個非常好的開始燒澳洲羊架喜歡食羊肉嘅人一定要叫 因為呢個羊架 羊肉味非常之好 而且燒烤嘅功夫都好好 外面燒得好令肉質仍然保留得非常幼滑及肉汁仍然保留在內 無論口感與味道都係傑作清炒蒜片辣椒意粉常常都覺得一個簡單嘅意粉就可以睇到餐廳功力水準去到邊度這間餐廳都不會令人失望 因為這個簡單的意粉無論蒜頭味辣椒味都非常出眾 配上軟硬適中嘅意粉 非常可口可見這間餐廳廚師功力深厚 喜歡食意粉的人一定要叫一個意粉食呀香煎法國鵝肝配意大利黑醋汁這個鵝肝煎得非常可口 首先來貨必須好 這樣的鵝肝食落去先至唔會有任何異味 加上廚師煎封功夫一流 令到鵝肝保留得原汁原味 配上意大利黑醋汁更加令到味道提升 加上其他蔬果 令人吃到一種清新嘅感覺朱古力心太軟配紐西蘭雪糕邊個話食甜品係女人嘅專利喺呢個咁好味嘅甜品面前 男人同女人都爭住食因為實在好食得五體投地朱古力味非常濃 切開內有乾坤 心太軟顧名思義 流心出嚟的醬汁幾又滑又甜美加埋這個紐西蘭雪糕 凍凍熱熱加埋一齊口感非常之好 真係好食到不得了
這裏嘅餐包非常美味

因為實在好食得五體投地
朱古力味非常濃 切開內有乾坤
心太軟顧名思義 流心出嚟的醬汁幾又滑又甜美
2022-09-22 65 浏览
用餐環境氣氛好有格調~餐包餐包分別有芝麻麵包、蒜蓉包,配上牛油😃意大利火腿無花果沙律無花果味道清甜,加上鹹香火腿鹹香中帶清甜,進食口感層次十足!煙肉辣肉腸薄餅煙肉、辣肉腸、Mozzarella Cheese,三樣我個人喜愛的配料🤪Pizza餅底口感香脆之餘,同時不會出現「乾爭爭」的情況,屬於一份非常有水準的Pizza🤩香煎智利海鱸魚柳海鱸魚魚肉肥美、白嫩,生熟程度控制得剛好,擺盤精美😍餐飲上述餐點相當豐盛,餐飲只需簡簡單單一杯熱檸茶就好😃Tiramisu精美甜品Tiramisu,完結一頓美好的用餐體驗!🤓

用餐環境氣氛好有格調~
餐包
餐包分別有芝麻麵包、蒜蓉包,配上牛油😃
意大利火腿無花果沙律
煙肉辣肉腸薄餅
香煎智利海鱸魚柳
海鱸魚魚肉肥美、白嫩,生熟程度控制得剛好,擺盤精美😍
餐飲
上述餐點相當豐盛,餐飲只需簡簡單單一杯熱檸茶就好😃
Tiramisu
精美甜品Tiramisu,完結一頓美好的用餐體驗!🤓
2022-09-21 73 浏览
Parma ham salad $168最近都興食無花果呢個沙律嘅無花果超級新鮮加埋鹹度適中嘅Parma ham同埋店主親自調製嘅醬汁成個沙律都好開胃Scallop and porcini mushroom ravioli $198同平時食嘅好唔同佢入面唔係一舊硬梆梆嘅菠菜或者芝士餡料反而係食到一粒粒嘅scallop再配上唔同嘅菜有一條條有一片片一啖咬落去好多質感加上香濃嘅黑松露香味我覺得呢個係必試嘅菜式Roasted Spanish iberico $358第一啖無加醋食真係好似牛肉肥瘦適中煮得啱啱好唔會過硬半熟嘅程度如果想多啲口感就可以點側邊嘅vinegar sauce另外薯蓉都係新鮮製造好creamy 好smooth
Parma ham salad $168

就可以點側邊嘅vinegar sauce
另外薯蓉都係新鮮製造
好creamy 好smooth
2022-09-21 57 浏览
Parma ham salad $168Well balanced salad with greens fig and Parma hamHomemade vinegar sauce is provided and feel free to pour in the amount you want It’s nothing to strong to overwhelm the ham Overall a nice starter to have Scallop and porcini mushroom ravioli $198Highly recommended It’s definitely not those traditional ravioli you can find in any supermarketThere are scallops in between the thin dough wrapWhich is full of umami and chewyThe sauce is slightly watery to make the dish less dry Roa
Parma ham salad $168

Highly recommended

Roasted Spanish iberico $358
An iberico tasted like beef without the sauce
Quite meaty and heavy
If you want something light
Simply soak it in the vinegar sauce
Which is both sweet and sour on your palate

Apple crumble $68
complimentary bread basket
同朋友講開九龍城有咩好食,大家都係推薦泰國餐廳多,今日就帶埋朋友嚟一齊試下依間意大利餐廳,餐廳係行懷舊風,雖然地方細細,但原來係臥虎藏龍,每款食物係餐廳精心烹調,偷聽到隔離枱係回頭客,證明我地冇揀錯餐廳😂😂有散叫,有Set Dinner。🥖店員先送上一籃麵包籃,有蒜蓉包同芝麻包,個人鍾意配搭黑醋+橄欖油嚟食🥗Parma Ham土耳其無花果配沙律菜無花果食落好清甜好清新,比較少餐廳會用無花果嚟做Salad配搭Parma Ham,中和返Parma Ham 嘅咸味,加埋少少黑醋食沙律菜,提升左依碟appetizer嘅味道層次👍👍🍕煙肉辣肉腸薄餅薄餅新鮮焗起,焗得好脆口,Pizza 上有煙肉、辣肉腸、Mozzarella。店員話pizza 係每日人手搓製,人手整嘅Pizza 真係特別好食,食落就知係有唔同。🐟香煎智利海鱸魚鱸魚口感紮實啖啖肉,唔會一切就散,外皮煎得好香口,油份重。配菜有薯蓉同蔬菜,薯蓉口感好滑,打得好幼細😋今日食依杯Tiramisu我俾100分,酒味濃之餘咖啡味又重,下次要叫杯咖啡慢慢歎🤪🤪
有散叫,有Set Dinner。
🥗Parma Ham土耳其無花果配沙律菜
🍕煙肉辣肉腸薄餅
🐟香煎智利海鱸魚
鱸魚口感紮實啖啖肉,唔會一切就散,外皮煎得好香口,油份重。
配菜有薯蓉同蔬菜,薯蓉口感好滑,打得好幼細😋
2022-09-16 81 浏览
早排去咗九龍灣買泰國食材,就約埋朋友喺附近食飯。搵到一間意大利餐廳,見評價都唔錯,所以我哋就去試吓啦。餐廳裝修得好有格調,感覺舒服寧靜,同朋友嚟食飯傾偈真係好適合!而且食物質素都非常唔錯,哩度意大利粉👍🏻👍🏻係我近期食過最出色嘅,值得再訪。🔸餐包、蘑菇忌廉湯($68)有蒜蓉多士及咸餐包,熱辣辣好鬆軟。蘑菇湯非常之足料,入邊有大量新鮮蘑菇片,口感好滑。🔸大蝦墨魚麵($268)炒得超香!4大隻大蝦,肉質好彈牙爽口,味道新鮮。意粉好彈牙,蒜香、酒香,好惹味!🔸北海道帶子雜菌意大利飯($268)帶子厚身,煎至半熟外層好香口、味道好鮮甜。意大利好香芝士味,質地creamy 濃郁而不膩。為咗更迎合香港人口味,飯嘅質地煮得比較透,但又保留到飽滿彈牙嘅口感,好食!🔸焦糖燉蛋($58)面層焦糖好脆,燉蛋整得好滑,餐廳用咗新鮮嘅雲呢拿籽,天然嘅香味心得我心。

🔸餐包、蘑菇忌廉湯($68)

🔸大蝦墨魚麵($268)

🔸北海道帶子雜菌意大利飯($268)

🔸焦糖燉蛋($58)
2022-09-13 94 浏览
今次同朋友去九龍城食意大利菜,真係好有驚喜,有嘗試左真正西餐廳既感覺。今日既menu我地叫左個前菜,係生牛肉呀,第一次食,唔腥,有d似parma ham,加埋上面既菜黎食,十分夾。之後食左個帆立貝意大利飯,佢足足有3隻帆立貝,又夠晒大隻,抵,意大利飯十分有咬口,有少量芝士,有拉絲效果。之後再食左個燒春雞,個薯蓉好滑好香,雞夠大份,兩人夠食,燒得皮金黃香脆,雞肉唔會有雪味,唔錯!最後想讚下一開始食既餐包都十分好味,夠熱又夠脆,令人由餐包開始,對呢餐飯,充滿期待!

今日既menu

2022-09-13