2020-10-15
2036 浏览
疫情關係,原來朋友請的生日飯🎂,一拖再拖期待已久,終於來臨可以一試。期待是自學成魔的米芝蓮三星⭐⭐⭐名廚? 還是市場罕有🇭🇰港版中式分子料理?裝修佈局簡約的土豪奢華,聽起上來可能有點矛盾, 因為用色配搭很多土豪金,但又不乏簡約感加上非常多地道香港隱藏特色,Openrice的相片數量有限,有興趣的粉絲,可能要查看我灶君的FB or IG 了。貴為米芝蓮星級餐廳,招呼當然要接近酒店質素。香港懷舊的花露水,利用乾冰底香薰的抹手巾,已經在食飯前為您帶來第一份驚喜心思。 (用嘅時候真係充滿咗花露水味,唔係得個樣真係有實質用途) 第一道菜《婚姻滋味》分開五小件前菜 苦、鹹、酸、辣、甜。服務員細心介紹, (可能帶住口罩😷關係,🦻🏼聽得就比較辛苦) 順序吃苦至甜,道盡婚姻之喜與樂。《苦》瓜椰子雪糕,煙燻鱈魚,冰涼清透甘香,既帶苦瓜味亦不覺苦澀。(紅瓜子底我冇試😅)《鹹》蛋黃餡,吐司底,鹹檸檬,乳豬皮,大大粒的魚子醬加些金箔,鹹香鮮味配合脆卜卜的乳豬皮。(我真係好想問佢要多件) 😋《酸》自家製陳年鎮江醋配舊式紅藥水滴樽,蝦米菘湯圓,麵豉海膽醬,紫蘇葉配色墊底,畫龍點睛。《辣》泡椒乾,車厘茄做心,欖角,泡
貴為米芝蓮星級餐廳,招呼當然要接近酒店質素。
第一道菜《婚姻滋味》
分開五小件前菜 苦、鹹、酸、辣、甜。
《辣》泡椒乾,車厘茄做心,欖角,泡椒即場火炙, 不論視覺效果或燒香泡椒的嗅覺效果,還是扮朱古力波波的車厘茄,總令您驚喜不斷。
《甜》紅棗XO啫喱,南乳鵝肝、蓮子蓉,配上飲新抱茶嘅萬壽無疆杯,杯底托碟刻上「廚魔」兩個字,就知一絲不苟。
第二道《 帶來兒子》
帶子配上女兒紅荷塘底,加蓮藕片,用上荷塘葉形態的碟,食之前你唔餵俾個相機先,就浪費了廚魔的心機。
第三道《龍鳳呈祥》
慢煮西班牙紅蝦,龍崗黃油雞湯造成的mousse( 圓dum dum 成個pat pat咁嗰個就係) ,蝦頭膏做汁,加上雞湯蒜芯一條,如詩如畫,盛載龍鳳器皿,錦上添花。
第四道《雙魚得水》
馬頭魚肉加上帶薑味三文魚子,海蜇粒,蔥加川椒造成嘅醬汁,檸檬薏米圍邊,白麵豉魚湯打成泡沫,魚肉鮮而不腥,配上帶點日式感覺的魚湯,加上別出心裁雙魚圖案心心碟, 就視覺享受已經是一份藝術品。
梅菜扣肉的baby food, 成個故事,仔都生埋🤣
PS. 因為篇幅有限十二道菜,可以寫實在太多,唔係個個有心機睇,現在唔覺都寫咗過千字😅 所以只可以鋪住幾度自己比較喜歡嘅菜,其他留番畀粉絲自己去探索。
離開餐廳時,入門口位有一大型特色牆畫,門口知客亦細心為我們一一介紹,另外有些菜色,因用餐前服務員介紹時沒有錄音,之後致電到餐廳,多謝有關經理,不厭其煩為我再次解釋,呢啲服務係你食完之後佢都仲會services你。thanks!
整體嚟講,嘢食大部份都算對板,有些甚至乎有驚喜,但所有食品配搭、食材用料、煮法功夫、佈局配置、上枱次序…等全部都係心機,雖然收費略貴一點,但亦不可以話完全唔值。
『睇餸食飯,摸荷包畀錢 ☺️』 今次openrice有 discount coupon $1500一位,再加10% service charge, 原價$2300/1位再加一。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
食物賣相=(滿分20) 20
食物味道=(滿分20) 17