2024-02-23 62 浏览
今日喺銅鑼灣呢間叫彭小平嘅餐廳食飯,餐廳係食日本料理,一個套餐有前菜,主菜,茶碗蒸,沙律和湯,份量十足。🥩日式A5和牛漢堡扒鮮嫩多汁,點綴著新鮮的蔬菜和醬汁。形狀飽滿。漢堡扒充滿着濃郁的和牛香氣,肉質鮮嫩多汁,口感豐富。每一口都都係精華配上醬汁的調味,為整個漢堡扒增添了一層深度和豐富的味道。🥩特選A5和牛三點燒肉,第三種部位嘅牛肉,色澤鮮紅、油花分佈均勻,一路燒香氣隨着空氣一路飄散,越聞越肚餓,入口成口牛肉香味,真係多多都唔夠食🥩煮牛肉配西京醬係一個冷盤嚟嘅,牛肉鮮嫩有濃郁嘅牛味,配水西京醬味道更豐富。🥙沙律菜非常豐富,清新又爽口。茶碗蒸入邊有冬菇,蘿蔔和蝦,清香得來又豐富。

2024-02-22 926 浏览
強小亭:來自鳥取的和牛前排先見有朋友推介鳥取嘅餐廳,睇到勁開心,開始搵關於佢嘅食物同名勝,除左砂丘同蟹,我搵到有呢間強小亭。而呢間餐廳,剛剛由日本嚟咗香港,唔使飛去鳥取縣,都可以止旅遊癮。呢間米芝蓮餐廳原來係鳥取都幾出名,鳥取蟹我聽得多,原來牛都好有名,仲勁過神戶,飛驒等地區,因為和牛的發源地是在鳥取,佢同日本的一段歷史有關。 千多年前平安時代,很多信奉地藏菩薩大山寺高僧都有著為牛馬祈福的習慣,為它們製作守護符的傳統,因此也衍生當年流行的「牛馬信仰」,許多人都帶著佢哋嘅牛馬慕名前來,並讓牛馬們在大山土地上享受大草原牧草,接受僧侶的祝福,後來人們也開始在大山山腳上飼育牛馬,展開了牛馬經濟,並在江戶時代中形成了日本三大牛馬交易中心之一的「山牛馬市」。大山牛馬市是日本古老的牛馬交易中心之一,正因其文化背景,造就了世界最昂貴的日本和牛飼育文化,因此鳥取縣也可以說是孕育和牛靈魂的最始點。睇完文化就講番呢間餐廳,大山黑山処強小亭係鳥取一間米芝蓮嘅餐廳,今次黎到香港,唔算特別高調,朋友就提議食吓lunch先,試一試水準。精選A5和牛三點燒肉有三種燒肉,特選A5和牛燒肉就有埋涮涮鍋,燒肉有幾種カメノコ
強小亭:來自鳥取的和牛

精選A5和牛三點燒肉有三種燒肉,特選A5和牛燒肉就有埋涮涮鍋,燒肉有幾種カメノコウ (牛臀肉),ヘッドバ,サーロイン (西冷),外モモ(外腿肉),ヒウチ(牛肩肉)多種唔同嘅部分當中最愛外腿肉,口感特別而且有油香,西冷當然出色,牛臀肉第一件食就有驚喜,最緊要佢有唔同嘅醬汁配唔同色調同唔同部份嘅牛肉。不過聽店員講每日嘅來貨都有機會唔同,食到咩好嘅位置都要睇緣份。

shabu shabu主要吃リブローズ同イチボ(牛臀蓋),牛臀蓋絕對係當日食過最美妙嘅,有油香油花牛味,最正嘅佢唔係好似神戶牛咁非常油膩,食完會有種好飽嘅感覺,佢較低調而且唔會太過重,絕對值得你了解下。

佢個餐裏便提供嘅飯都好特別,係星空米,勁有咬牙,其實湯品同佢有個勁好食嘅牛煮物,我直頭想單點多一碟。要講唔好嘅,相信應該係甜品,可能前段太精彩,後面個反差比較大,店方應該要改善下。

今次食完晏晝,再睇夜晚嘅Menu更加吸引,如果你愛好吃和牛,又想試吓鳥取嘅感覺如何,值得一來比較一下同其他和牛嘅分別。

強小亭 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街66號亨環4樓
2024-02-21 48 浏览
黑毛和牛以前都有食過,不過大山黑毛和牛就係第一次試。銅鑼灣強小亭就提供優質嘅大山黑毛和牛~大山黑毛和牛有咩特別?大山黑毛和牛飼養過程嚴格管理,用上優質飼料同專業飼養技術,確保肉質同口感嘅卓越品質。佢哋仲經常會俾人按摩、同埋做運動等,令肌肉保持鬆弛,提高肉質嘅質地同口感㗎。呢度提供嘅午餐有多款選擇,我就揀咗味噌慢煮A5和牛腱,因為呢道菜都非常考功夫,要做到牛肉嫩滑,而且入味一啲都唔容易~一食落口真係有被驚艷嘅感覺,唔單止入口非常嫩滑,而且用味噌煮味道帶甜同事牛肉味都好重!入邊嘅洋蔥同埋蘿蔔用嚟送飯真係Perfect!午餐仲有茶碗蒸跟埋甜品同埋咖啡同埋湯,非常滿足嘅一餐☺️
黑毛和牛以前都有食過,不過大山黑毛和牛就係第一次試。

午餐仲有茶碗蒸跟埋甜品同埋咖啡同埋湯,非常滿足嘅一餐☺️
2024-02-21 37 浏览
上星期去咗位於銅鑼灣新開嘅強小亭,強小亭喺日本都有專門店㗎提供嘅牛肉係大山黑毛和牛~大山黑毛和牛係一種高品質嘅和牛品種,佢哋係喺海拔比較高、天氣寒冷嘅山區飼養嘅,所以肉質緊實,有啲咬勁,富含優質脂肪,口感好豐富。呢種和牛肉質好滑嫩多汁,有淡淡嘅甜味,而且脂肪分佈均勻,令肉質更加細緻。我哋揀咗精選A5和牛三點燒肉午餐set,每一塊牛肉嘅油脂分佈都好均勻,輕輕喺爐上燒數秒就好。同埋佢仲有三款醬料可以配,不過我就覺得唔落醬齋食都已經夠晒香口前菜係半熟牛肉,肉味濃郁,沙律蔬菜爽甜,仲有茶碗蒸。不得不提,呢度用咗星空米飯,口感真係同平時嘅米好唔同~粒粒都好有咬口,仲有啲回甘嘅甜味,食每一粒都好高級嘅享受。連我呢個唔鍾意食飯嘅人都覺得好好味!可以食多幾碗甜品仲有我最鍾意嘅食嘅雪芭,夠晒refreshing
上星期去咗位於銅鑼灣新開嘅強小亭,強小亭喺日本都有專門店㗎

前菜係半熟牛肉,肉味濃郁,沙律蔬菜爽甜,仲有茶碗蒸。

甜品仲有我最鍾意嘅食嘅雪芭,夠晒refreshing

想試試齊三款燒肉推介, 所以就直接選擇咗 $399 嘅 精選A5 和牛三點燒肉。套餐包括: 前菜、沙律、湯、茶碗蒸、精選A5 和牛三點燒肉、星空舞米飯、甜品及咖啡。 燒肉控嘅我, 由上菜、店員簡介產地 特色 次序 配搭 到 落手燒肉, 都充滿期待~ 配合唔同嘅鹽同埋醬油, 由深色肉開始食, 最尾先至食淺色油份重嘅肉肉, 嗯, 果然 層次分明 更食得出肉嘅味道質感啊!!! 越淺色嘅肉油份越重 口感越林 越有入口化開嘅感覺, 係食得開心嘅! 是日甜品 有柚子雪芭啊 ^0^ 啱我心水, 真係好!

想試試齊三款燒肉推介,
所以就直接選擇咗 $399 嘅 精選A5 和牛三點燒肉。

套餐包括:

配合唔同嘅鹽同埋醬油,

是日甜品 有柚子雪芭啊 ^0^
啱我心水, 真係好!
同fd喺銅鑼灣睇戲前食返個午餐先,佢話想食🎌日本嘢,最好要坐得舒舒服服🧚‍♀️搵咗一陣,最後就揀咗喺渣甸街一間餐廳,希望可以滿足到佢嘅要求啦💬🟤日式 A5和牛漢堡扒🟤漢堡扒要做得好,拿捏肥瘦肉嘅比例就相當重要!依塊漢堡扒本身已經用A5和牛去製作,特別重油脂,切開會見到閃令令肉汁流出嚟,佐飯就perfect 🍚跟餐附有沙律一大碗,中和返和牛漢堡扒,清新返哂🥗另外唔少得麵豉湯同茶碗蒸,茶碗蒸滑到可以就咁呑落喉嚨,加埋冬菇、雞肉、高湯提味,出色🥚食埋擺盤精美嘅朱古力蛋糕,我同fd都非常滿意今餐♥️
🟤日式 A5和牛漢堡扒🟤
跟餐附有沙律一大碗,中和返和牛漢堡扒,清新返哂🥗
食埋擺盤精美嘅朱古力蛋糕,我同fd都非常滿意今餐♥️
2024-02-20 27 浏览
•特選 A5和牛三點燒肉•晏晝有得食咁高級嘅燒肉,真係幾幸福的!除咗燒肉之外仲有很多的配料,包括茶碗蒸,沙律,前菜,湯,飯,甜品和咖啡。茶碗蒸好滑,蛋味都幾香的,入面還有菇等等的配料。沙律都幾大碟的,醬汁是胡麻醬,幾清新的!湯是麵豉湯就不過不失。A5和牛當然是冇得頂啦,油脂分布十分好,牛味也幾濃,自己一個食都唔會覺得好膩,正!三款也很高質!而和牛的油脂配飯食好適合,可以中和返!最後還有甜品同咖啡食係一餐中完美的結尾。甜品是朱古力蛋糕,朱古力味都幾濃,蛋味也軟熟!
•特選 A5和牛三點燒肉•
2024-02-20 24 浏览
剛剛從名古屋回來,對日本燒肉念念不忘。我得知在香港銅鑼灣有一家鳥取的米其林餐廳開了分店,於是我來這裡享用一頓新年的美食,好好留下美好的回憶。我和朋友一起來到這家餐廳用午餐,每個人點了不同的燒肉套餐。我點了「精選A5和牛三點燒肉」,而朋友點了「特選A5和牛燒肉配涮涮鍋」。兩個套餐都包含前菜、沙拉、茶碗蒸、甜品和咖啡。「精選A5和牛三點燒肉」的特色是精選的A5和牛三點燒肉,包括菲力、前上腿腱和腹脅肉。這些和牛肉都是極高品質的,質地嫩滑多汁,每一口都充滿了肉汁的美味。三個部位的口感各具特色,讓人愉悅不已。另外,「特選A5和牛燒肉配涮涮鍋」套餐結合了燒肉和涮涮鍋的美味。涮涮鍋使用了昆布湯底,非常適合搭配和牛。不論是燒烤過的不同部位的和牛,外層酥脆,內部肉質鮮嫩,入口即化。口感豐富,卻不會感到油膩,肉質絲滑嫩滑,每一口都帶來無限驚喜。涮涮鍋的湯底清爽,配上獨特調製的沾醬如柚子胡椒和蒜泥醬,與肉汁鮮嫩的和牛絕配。搭配上星空米飯,味覺享受相當出色。餐廳每天供應的和牛部位會有所不同,視乎當天的產品質素而定。我們當天享用的部位有以下這些:カメノコウヘッドバウサーロイン外モモヒウチリブローズイチボ享用了一

カメノコウ
ヘッドバウ
サーロイン
外モモ
ヒウチ
リブローズ
イチボ

享用了一頓豐盛的午餐後,再來個甜品,以及香濃的咖啡作為完美的結束,真是非常滿足!
2024-02-20 29 浏览
今日同閨密去銅鑼灣行街街,預備新年的用品,咁難得到銅鑼灣緊係要搵間好野,嘆一嘆做闊太啦🥸「精選A5和牛三點燒肉」 特別在於三種不同的肉,西冷、牛肩,肉眼,款款都食到唔停口🤗「特選A5和牛燒肉配涮涮」 肉質再高一層次,而且多了可涮涮口味🥰岩我甚麼都試試態度🤭 比較下燒先係皇者🤭每set 都有齊前菜,麵豉湯,白飯,沙律,茶碗蒸🤭 甜品,最特別的是白飯特別香濃,是星空舞白米,我第一次聽見,但絕對是好米👍🏻 最後也有餐茶一杯,完美!備註:🔺食肉的技巧,先食深色肉再食淺色肉🔺提供了2款醬油,配搭不同的肉質🔺裝修精緻,適合三五知己聊天

最後也有餐茶一杯,完美!

備註:
🔺食肉的技巧,先食深色肉再食淺色肉
🔺提供了2款醬油,配搭不同的肉質
🔺裝修精緻,適合三五知己聊天

2024-02-19 46 浏览
今次假日同閨密食晏,去左試呢間日式燒肉,我地一人叫左一個set share食, 有高級啲又有親民d, 綜合嚟講呢個價錢,可以食到呢個級數嘅牛肉,真心推薦。頭盤都會有:🥗野菜柚子醋沙律-味道酸酸地,新鮮開胃。🥚茶碗蒸-材料充足,大大隻蝦、香菇,個蛋又鮮甜又夠滑。🥣味噌湯-鮮甜,偏濃郁的味噌。🍚白飯-特別介紹一下,係來自鳥取縣的星空舞白米,有幾出名上網都可以search到。分享下食完既感受,比較Q彈,唔會好黏,而且有獨特的米香。最明顯係好啱慢慢燒慢慢食,涼左口感都唔會變。特選A5和牛燒肉配涮涮鍋和牛分量多左,而且部位都較矜貴。可以燒又可以烚下烚下,但推薦一定係燒會好食啲,燒完迫晒油香出黎,和牛既油脂連埋白飯一絕。西冷-其中的稀少部位,油脂最豐富最香,入口即化。臀肉蓋-接近牛臀肉附近,但相對霜降較多,肉味濃郁。牛上肩-唯一試左涮涮鍋食法,比清淡,有牛肉既鮮味。牛背肉-口感比較均勻,膩而不溜。另一個set就單純燒肉-精選A5和牛三點燒肉:牛肩肉-肉質比較細膩軟嫩,肉味與油香中平衡。腳三角-雪花分佈較多,三款中最為出色。牛臀肉-肉味較為濃郁,口感紮實。最後重甜品,日式蕨餅配咖啡,中和甜度。

頭盤都會有:

🥗野菜柚子醋沙律-味道酸酸地,新鮮開胃。
🥚茶碗蒸-材料充足,大大隻蝦、香菇,個蛋又鮮甜又夠滑。
🥣味噌湯-鮮甜,偏濃郁的味噌。

特選A5和牛燒肉配涮涮鍋

西冷-其中的稀少部位,油脂最豐富最香,入口即化。
臀肉蓋-接近牛臀肉附近,但相對霜降較多,肉味濃郁。
牛上肩-唯一試左涮涮鍋食法,比清淡,有牛肉既鮮味。
牛背肉-口感比較均勻,膩而不溜。

另一個set就單純燒肉-精選A5和牛三點燒肉:
牛肩肉-肉質比較細膩軟嫩,肉味與油香中平衡。
腳三角-雪花分佈較多,三款中最為出色。
牛臀肉-肉味較為濃郁,口感紮實。
精選A5和牛三點

最後重甜品,日式蕨餅配咖啡,中和甜度。
2024-02-19 42 浏览
好想去打邊爐阿!但係又唔想去傳統既打邊爐,成日都係個啲野真係好悶架,我即刻係openrice搵有咩好食,睇到銅鑼灣有一間令我好想試,叫做強小亭,入面都係日式野,有打邊爐又有燒烤,唯一呢樣就係令我想食,我就咁行入去,即時有店員幫我安排座位,係有服務既,即刻就有得睇野食啦!🙌🏻特選A5和牛燒肉涮涮鍋就係我既心頭好,入得來就梗係要食牛啦,落單之後都係等一陣,慢慢咁放到成枱都係,好豐富咁,就係日式既打邊爐,仲比埋成個鍋,已經有埋湯係度,而佢既湯式望上去好似好清,原來食起上來係咁有味道,又唔差喎!🙌🏻仲有茶碗蒸,係剛剛整好,仲係好熱熱到出煙,上面有兩塊東菇,賣相好吸引,食到有蛋味,同埋好飽肚,跟住飲埋佢既昆布湯,好健康無加任何味精,而又做到清啖又好飲既湯,同埋無諗到佢既沙律都咁大碟,都係好新鮮既沙律菜,而和牛既擺設係好靚,比人有一種好專業既感覺,唔同部位既和牛都會有張紙寫住,不過係用日文寫,分別有臂腰肉蓋、肉眼、前上腿腱、腹脅肉。佢既日式甜品都好食,咖啡一流 !
2024-02-18 732 浏览
年尾放假, 照慣例, 同牛牛控去食佢想食嘅好味嘢, 感恩過往一年, 期待更好新一年~ 我想燒肉但又鐘意涮涮鍋, 所以簡咗特選 A5和牛燒肉配涮涮鍋 $488卡位箱 我地都鐘意私人空間感滿滿前菜 沙律 茶碗蒸 湯 都做得唔錯保持肉芯粉嫩嘅牛煮 軟嫩肉味濃 涼感微甜身為飯桶嘅我好鐘意呢個 星空舞 香甜味明顯嘅白米飯, 軟糯得黎帶顆粒感!(其實 我好想好想 encore, 但唔敢問有無得加配~ )店哥介紹 話係香港唯一一間有得食嘅餐廳呢~簡介肉種後, 店員幫我地用牛脂開鍋~特選 A5和牛燒肉配涮涮鍋只有前面片肉肉, 係用黎涮的, 其他3款都係燒的, 嗯, 好想快啲食佢呢~只有前面片肉肉, 係用黎涮的, 其他3款都係燒的, 嗯, 好想快啲食佢呢~好鐘意店員嘅細心, 提我地記得由赤肉開始食, 最後先食油脂多啲嘅肉~肉肉控開心大讚, 話果然係唔同, 係長知識嘅開心體驗~ 香嫩腍滑, 係滿足嘅口感啊!柔軟軟 唔會膩, 我鐘意啊 好想食多塊~ 甜品芝士蛋糕 同埋 柚子雪葩感覺小清新芝士蛋糕感覺輕盈唔漏 食埋 柚子雪葩作結, 整體感覺舒服完滿~

年尾放假,

我想燒肉但又鐘意涮涮鍋, 所以簡咗
特選 A5和牛燒肉配涮涮鍋 $488

卡位箱 我地都鐘意私人空間感滿滿

前菜 沙律 茶碗蒸 湯 都做得唔錯
保持肉芯粉嫩嘅牛煮 軟嫩肉味濃 涼感微甜

身為飯桶嘅我
好鐘意呢個 星空舞
香甜味明顯嘅白米飯, 軟糯得黎帶顆粒感!
(其實 我好想好想 encore, 但唔敢問有無得加配~

店哥介紹 話係香港唯一一間有得食嘅餐廳呢~

簡介肉種後, 店員幫我地用牛脂開鍋~

特選 A5和牛燒肉配涮涮鍋

肉肉控開心大讚, 話果然係唔同, 係長知識嘅開心體驗~

香嫩腍滑, 係滿足嘅口感啊!
柔軟軟 唔會膩, 我鐘意啊 好想食多塊~

甜品
芝士蛋糕 同埋 柚子雪葩

感覺小清新
2024-02-16 43 浏览
😻特選A5和牛燒肉配涮涮鍋😻同樣係A5和牛,呢個你用涮涮鍋既方式去食,和牛有4款咁多,唔同口感唔同味道,每款都油花十足,油香滿滿,淥完入口即化既口感,令人相當滿足,淡淡既湯汁又更加帶出和牛既肉香,一絕!😽特選A5和牛三點燒肉😽特選A5和牛🐮三點燒肉係一種可以令到人食得好滿足嘅美食🍽️。首先,佢嘅外觀就已經好吸引人👀。成塊和牛嘅顏色非常鮮艷,而且肉質嘅紋理都好均勻,一望就知道係高級貨🔝。再者,當你將和牛放入口中嘅一刻,就會被佢嘅香氣包圍住😋,令人忍唔住繼續嚼落去,欲罷不能。和牛嘅肉質係咁滑嫩,完全無一絲絲筋,令人食極都唔肥膩🤤。除此之外,當你咬落嗰下,啖啖肉汁香濃滋味會立即喺口腔內爆發💥,與三點燒肉嘅獨特醬汁完美地融合在一齊,形成口中嘅醉人藝術品🎨。呢一盤和牛三點燒肉,絕對可以令到任何一個肉食愛好者都心滿意足🥰。特選A5和牛三點燒肉嘅味道,就好似喺你嘅味蕾上演咗一場華麗嘅味覺煙火,令人回味無窮🎇。而且每個餐都會有茶碗蒸,沙律,前菜,湯,飯,甜品,咖啡,夠晒豐富滿足!
😻特選A5和牛燒肉配涮涮鍋😻

😽特選A5和牛三點燒肉😽

2024-02-16 23 浏览
特選A5和牛燒肉配涮涮鍋和牛分別係臂腰肉蓋,肉眼,前上腿腱同埋腹脅肉,重點全部都係和牛,無花無假👀👀一次過品嘗到唔同和牛部位,臂腰肉蓋就係頂級既西冷,充滿汁水同牛香;腹脅肉就係牛後腰既肉,油花特別充足,肉質特別柔韌!呢兩個部位係最難忘既,全部和牛用昆布湯底做既涮渣鍋去煮,鮮味特別濃郁,牛肉既香味出晒黎👅👅整個午餐包括茶碗蒸,沙律,前菜,湯,飯,甜品,咖啡,茶碗蒸用上日本雞蛋,蒸得啱啱好,蛋香十足,雞蛋亦都好滑捋捋,加上其他配料味道好香;而沙律同前菜都好好食,全部份量都係一人份,真係啱啱好💋💋甜品朱古力蛋糕係要特別點評既,蛋糕細細粒,淋上士多啤梨醬同朱古力醬,將本身蛋糕既香甜味進一步提升,蛋糕質地結實得黎又鬆軟,唔會好硬,味道口感都好有層次🫦🫦

2024-02-08 97 浏览
☺️臨迎過年,過年前就一定忙到死,今日忙到差點都唔夠時間攝出去,好彩攝到個食飯時間,食飯時間除左食之外😋仲係屬於自己既私人時間,我見到銅鑼灣渣甸街既亨環4樓有日本菜,就係度食下先,原來呢度真係食日本菜😋不過就係set餐咁既形式,價格上都好合理,見到佢既和牛好吸引,加上我又好鍾意食牛😛所以日式A5和牛漢堡扒就係今日Lunch,完全無想過係咁豐富,由頭盤到甜品都有,而且仲來得好快,個然係快靚正,佢有茶碗蒸🥰好香蛋味,沙律既部份好有鮮味,好多沙律菜,加上既汁酸酸地好開胃,再到前菜好好食,佢既湯好新鮮好熱,成個餐仲有白飯😘份量好足夠,當然一定有A5和牛漢堡扒,佢既牛味好濃郁,質地都好柔軟,又有口感,呢度既和牛真係好好食,最後食埋甜品同飲埋咖啡😘今餐食完我諗要好夜先食到晚飯啦,咁樣既set餐真係好好食,好豐富😍