2020-02-27 282 浏览
上次食過午餐set今次晚餐就同朋友散叫好新鮮嘅蝦 仲叫咗三文魚腩刺身,我鍾意佢唔會有啲冰砣住,平時嗰啲太凍 新鮮!肥!我哋今晚好想食軟殼蟹所以先去咗食日本嘢軟殼蟹仲係好趣,飯嘅部份又唔會話太多跟住仲嗌左我最愛,燒左口魚背 鍾意佢啲壽司飯係暖暖的 喺附近都有搵過唔同餐廳食,日本餐廳來講呢間真係算係有新鮮又抵食。會有下次
上次食過午餐set
今次晚餐就同朋友散叫

好新鮮嘅蝦

我哋今晚好想食軟殼蟹所以先去咗食日本嘢
軟殼蟹仲係好趣,飯嘅部份又唔會話太多

跟住仲嗌左我最愛,燒左口魚背 鍾意佢啲壽司飯係暖暖的

2020-02-12 276 浏览
三文魚子感覺大粒多汁, 還有一陣淡淡的海水味,所以應該也是新鮮的來貨, 可惜是每件壽司的三文魚子數量比較少這個蟹肉蟹膏壽司,蟹肉的部分和元氣的很相像,但是蟹膏的部分就給了我一個很不同的體驗。因為它的蟹膏,是更為結實,不是像其他的那麼流體。同時它的味道也更濃郁,但有沒有哪種海鮮的腥味,令到整個壽司感覺更良好。可以吃到它的鰻魚炒飯的鰻魚份量是十分充足,幾乎每一口也能伴著風味隆厚的鰻魚。 只是略嫌整個飯的口味也太重, 吃多了會 感覺有點膩, 所以要同其他人一齊先好叫串燒的部分當然是牛舌最好吃吧。他的牛舌切的較厚, 但是咬著去又沒有肉渣會卡在牙縫中。 感覺比起放題那樣薄得像紙板的烤牛舌差太遠。翠玉瓜都好食,燒完後保留到瓜嘅水份,但又唔係生。
  • 串燒
2020-01-27 353 浏览
4點幾去食下午茶,人吾多,靜靜地享受。一個樓面,做野醒目又快手,聽到我地跌左筷子,自動拎對乾淨既過黎。用咩醬油點咩食材都有講究,普通醬油甜甜地for壽司;棍布醬油咸咸地for刺身。wasabi似系即磨,有一粒粒既口感,吾攻鼻。【御品·半熟牛扒】$88牛肉內芯呈漸變既粉紅色,愈嚼愈香牛脂香味,肉味剛好,要挑剔既地方系有少少韌。【火炙壽司拼盤】$108總共8款壽司,最好食系火炙芝士帶子,帶子夠哂肥美鮮甜,仲有我喜歡既美奶滋醬,不過就蓋過左芝士味。【三文魚帶子炒飯】$78 份量好多,炒得乾身,粒粒分明,帶少少三文魚油香,吾會好腥,比較清淡口啲既炒飯。【波子汽水】$20雖然無乜特別,不過系童年既回憶。

用咩醬油點咩食材都有講究,普通醬油甜甜地for壽司
;棍布醬油咸咸地for刺身

wasabi似系即磨,有一粒粒既口感,吾攻鼻。

【御品·半熟牛扒】$88

【火炙壽司拼盤】$108

【三文魚帶子炒飯】$78

【波子汽水】$20
雖然無乜特別,不過系童年既回憶。

2020-01-21 278 浏览
御品·千之味 Oi-Shi-Sushi📍大角咀大全街22號地舖Kay Gor放假又係要同朋友食好西大角咀一直都超多好野食依間餐廳雖不少心,但超多人排隊,應該都係網紅店🐂半熟牛扒 $ 88👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻油脂比例好好,肉質鮮嫩又牛味口感軟熟,同普通牛扒唔同蒜香三文魚帶子炒飯 $78👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻睇落似海膽炒飯超有鑊氣三文魚和帶子肉都份量都幾多飯上面仲有好多飛魚子足料, 超惹味🐙🦑禦品壽司拼盤 $258👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻辣味三文魚,魚子,油甘魚,墨魚,龍蝦沙律,鯛魚赤蝦,甜蝦 等等超級多唔同既選擇,一次過全部都有得試燒鰻魚 $88👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻鰻魚超級肥美又多肉鰻魚都燒得幾好,唔會過火最後每人有雪米滋食,正阿整體個質量都幾好,食材超級新鮮Kay Gor 推介 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻備注👍🏻5粒代表最推介———
御品·千之味 Oi-Shi-Sushi
📍大角咀大全街22號地舖

Kay Gor放假又係要同朋友食好西
大角咀一直都超多好野食
依間餐廳雖不少心,但超多人排隊,應該都係網紅店

🐂半熟牛扒 $ 88👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
油脂比例好好,肉質鮮嫩又牛味
口感軟熟,同普通牛扒唔同

蒜香三文魚帶子炒飯 $78👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
睇落似海膽炒飯超有鑊氣
三文魚和帶子肉都份量都幾多
飯上面仲有好多飛魚子足料, 超惹味

🐙🦑禦品壽司拼盤 $258👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
超級多唔同既選擇,一次過全部都有得試

燒鰻魚 $88👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
鰻魚超級肥美又多肉
鰻魚都燒得幾好,唔會過火

最後每人有雪米滋食,正阿

整體個質量都幾好,食材超級新鮮

Kay Gor 推介 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
備注👍🏻5粒代表最推介
———
2020-01-21 161 浏览
今日去朋友新屋參觀~佢知我未食lunch就帶左我黎呢間餐廳試下~位置距離奧運站要行一段路,朋友熟路所以我地好快就到~入到去發現係間裝修得好日本風既餐廳,牆上擺左d日本酒同裝飾~都幾和風~睇下menu好快就叫左幾樣野食~三文魚壽司、帶子壽司、醬燒牛肉壽司朋友話呢度既壽司係必點的~因為唔單止主角壽司好食~配角豉油同wasabi都係店家用心去準備既~豉油一支係點刺身,另一支甜dd既係點壽司~而wasabi都係餐廳自己生磨既~好有heart!事實上三款壽司上檯已經睇到係好新鮮~點埋餐廳準備既豉油味道果然更有層次~三文魚同帶子都好鮮味,而醬燒牛肉壽司燒烤味濃之餘仲食到牛味~忍唔住一路食一路讚朋友冇介紹錯!七味雞翼即炸上檯熱辣辣,灑左d七味粉令雞翼稍有辣度,咬開見到雞翼嫩滑有肉汁~正~天婦羅炸蝦天婦羅蝦份量較少只有三隻,亦唔算大隻,但醒在即炸夠熱,外層炸粉部份都保持脆卜卜,蝦肉鮮味,冇點天婦羅汁一樣好食~蒜香三文魚帶子炒飯一上檯聞到好香蒜香味,朋友唔係好食三文魚但呢個飯佢都大讚,三文魚炒得熟透有香味,飯入面既帶子都清晰可見~份量足夠二人share食~味道非常好~食到最後心諗如果有甜品食就好,點知店

三文魚壽司、帶子壽司、醬燒牛肉壽司

七味雞翼

天婦羅炸蝦

蒜香三文魚帶子炒飯

食到最後心諗如果有甜品食就好,點知店員就拎左兩粒雪米糍俾我地~雖然細細粒但都好驚喜!!

2020-01-21 144 浏览
今天跟老公到大角咀吃日本菜,發現只收現金。。。。老公笑笑,嚷著叫我快進去,因為快滿座了。我倆算算口袋裡只有$300的現金,不去提款的話,可以吃到什麼呢?🔆三文魚壽司 - 鮮甜肥美,手握飯沾上甜豉油中和了飯醋味,好吃!🔆蟹肉蟹膏軍艦 - 濃郁的蟹膏蟹肉,新鮮脆脆的紫菜,淡淡蟹味留於口中,口感味道豐富。🔆汁煮牛肉手打烏冬 - 牛肉吸了湯汁,又香又甜。手打烏冬煙軔彈牙,溫泉蛋美觀又好吃,看著流心般慢慢流出來很治癒,而且算是大窩的份量~🔆明太子醬燒蠔 - 在厚厚又香甜的明太子醬之下,是鮮味豐厚的蠔肉,上菜已口水流。鮮蠔汁伴著明太子醬,很享受,老公吃得不停稱讚!🔆三文魚海膽卷 - 想不到海膽份量那麼多,材料新鮮,師傳手勢不錯,卷得剛好,不會實實的也不會鬆散開!🔆厚燒玉子 - 這家玉子調味不錯,保留了蛋香,上面劑滿醬,令玉子更香甜。但我偏愛少醬,寧願吃清楚玉子味道呢~🌸這家店的日式櫻花風,滲透著淡淡的少女味。休閒舒適的和風設計,感覺良好。$300都不需要就有這麼一頓晚餐😝老公說這間店有著深水埗主店性價比高的優點,預算用不著太多。這裡也領有酒牌,多種日本酒可以選擇,下次可以約齊好友暢飲一番!
2020-01-21 113 浏览
繼上次食完大角咀一個打bino, 經過見到依間御品, 一直心思思想試下, 難得今日準時收工當然捉住另一半陪我食啦!我地今日叫左三文魚炒飯, 天富羅丼, 再叫左個串燒, 我自己好鐘意個炒飯, 先講明平時我系唔食生既生文魚, 但熟既我就愛不釋手!個飯炒得粒粒分明, 配埋三文魚好香, 仲要系用料十足, 啖啖都包你有滿口既三文魚!串燒都燒得好香口, 肉質保持到juicy唔會太乾!不得不提, 餐廳既侍應服務好好, 非常有禮!成餐廳都好好service, 非常愉快既一餐!
2020-01-15 103 浏览
男友人一向喜歡捐窿捐罅,對飲食特別消息敏感, 今次去到大角咀的御品, 離開人來人往的大商場, 小店果然有質素。 三文魚蒜香炒飯 除了有三文魚,亦有加入其他海鮮,如帶子粒,炒飯粒粒分明又無爛,份量十足, 飯味香濃, 再加上三文魚碎夠鹹香, 濃濃的蒜香味加上的魚脂香味 ⋯⋯ 實在太好味。 - 御品半熟牛扒 用了鹽及燒汁調味。牛扒四周有少許脂肪,似雪花的牛肉部位,筋膜切除得徹底,, 肉質柔軟, 入口油花四濺。雖然價位不是和牛, 但口感似食緊炭燒和牛肉眼扒 吉列炸蝦反卷 一有四件壽司反卷上有滿滿的沙律醬, 吉列炸蝦熱辣辣,蟹子比得勁澎湃,令人口水直流軟殼蟹反卷 外軟內脆的反卷, 軟是內裡有牛油果蓉,脆是炸得金黃香脆的軟殼蟹, 配搭清新的青瓜和面頭卜卜脆蟹子,口感十足 讓人躍躍欲試。 波子汽水 味道酸甜清新,有種透心涼嘅感覺, 啱曬呢排嘅悶熱天氣。  - 雪糕糯米糍 午餐食到最後, 餐廳更會贈送個雪糕糯米糍作結束呢。 御品走新派日式路線,質素中上水準,價錢亦唔算太貴。加上氣氛輕鬆,相當適合三五知己聚餐暢飲。

三文魚蒜香炒飯

- 御品半熟牛扒

吉列炸蝦反卷

軟殼蟹反卷

波子汽水

味道酸甜清新,有種透心涼嘅感覺, 啱曬呢排嘅悶熱天氣。
雪糕糯米糍

2020-01-02 210 浏览
因爲佢店外既氣氛,我入左去食,餐牌做既set唔算貴!我叫左一個set,有:吞拿魚蓉迷你丼,四款刺身,五件火炙壽司,中華沙律,粟米沙律,湯。友人叫左金龍卷同炸蠔卷。全部魚生只係放題級數,而卷物亦一般。不過我無後悔,因為我支持呢間小店
因爲佢店外既氣氛,我入左去食,餐牌做既set唔算貴!

全部魚生只係放題級數,而卷物亦一般。

不過我無後悔,因為我支持呢間小店
2020-01-02 133 浏览
突然想食日本野,見網上有人介紹里間新店,於是決定試下新野。舖頭面積唔大,成間舖頭既裝修都好日式,四周都擺左日本酒做裝修,仲有啲假櫻花,朋友仲笑話如果唔係甘多人,可以幫我打卡。舖頭有樣好甜心既位,枱面分別有兩種醬油,白色樽既係食刺身用,矮個樽就係食壽司用。點左個帶子刺身試下,帶子好肥美,亦都好鮮甜。壽司方面:火炙三文魚同火炙芝士鰻魚初時驚芝士味會搶哂味,但完全唔會,火炙燒過既味同芝士味好夾,令成件事更香,三文魚亦入口即溶。之後點左個御品·千之味卷,見個名係用舖頭名命名,感覺應該幾招牌,千之味卷有齊三款唔同口味既壽司,有海膽、魚子同鮪魚,雖然成份千味卷既價錢都唔貴,但海膽都幾出色,味道甘甜,質感細膩,入口即溶。最後係蒜香三文魚帶子炒飯,用既係炸蒜,食落啖啖都好香,而且三文魚都有好多。最後店員仲會送上紫薯味既迷你雪米磁,好特別。
突然想食日本野,見網上有人介紹里間新店,於是決定試下新野。

點左個帶子刺身試下,帶子好肥美,亦都好鮮甜。

壽司方面:
火炙三文魚同火炙芝士鰻魚

最後店員仲會送上紫薯味既迷你雪米磁,好特別。
2019-11-17 132 浏览
lunch去食好啲,雖然lunch 90幾蚊好似有啲貴。不過上菜之後發現一啲都唔算貴,$100都唔使又有刺身飯,又有刺身,又有壽司,仲有湯同沙律,Facebook打卡之後再送多另外一份小食。除咗份量充足之外,連質素都係非常之好,同同事都一致認為呢個質素本來可以賣貴啲價錢。
lunch去食好啲,雖然lunch 90幾蚊好似有啲貴。

迷你角切魚生飯刺身壽司餐
迷你角切魚生飯刺身壽司餐
2019-11-16 319 浏览
行程問題,今日就揀係深水埗附近嘅餐廳食。見到呢間地點都OK就試吓 D 蝦好甜呀 ! 份量都多呀 應該係油甘魚?好鮮肥! 另外三文魚刺身都好好可以坐好耐,跟餐仲有飲品 同埋仲可以用payme👍🏻👍🏻👍🏻俾錢
行程問題,今日就揀係深水埗附近嘅餐廳食。
見到呢間地點都OK就試吓

D 蝦好甜呀 ! 份量都多呀

應該係油甘魚?好鮮肥! 另外三文魚刺身都好好

2019-10-18 316 浏览
今日去探望朋友,路過見到一個日式招牌,感覺不錯,午餐先芝麻八爪魚🐙 $32八爪魚爽口,份量有大有細,這隻很大呢,更滿足味蕾,增進食慾吉列炸蝦卷 4件$38炸蝦炸得外脆入軟,俾暖壽司飯包著,面層多醬料提味,更美味軟殼蟹手卷 $28軟殼蟹炸得香酥,配上爽口青瓜絲,新鮮蒜香三文魚帶子炒飯 $78三文魚碎香,帶子粒鮮,炒飯有香濃蒜香同三文魚油香,配搭爽甜蟹籽,飽肚又鮮美翠肉瓜串,雞脾菇燒得乾身鹽香 $18@免治雞軟骨惹味 $28飲品是波子汽水,解渴$20@雪米糍和啫喱條是飯後甜品
今日去探望朋友,路過見到一個日式招牌,感覺不錯,午餐先

芝麻八爪魚🐙 $32
八爪魚爽口,份量有大有細,這隻很大呢,更滿足味蕾,增進食慾

吉列炸蝦卷 4件$38
炸蝦炸得外脆入軟,俾暖壽司飯包著,面層多醬料提味,更美味

軟殼蟹手卷 $28
軟殼蟹炸得香酥,配上爽口青瓜絲,新鮮

蒜香三文魚帶子炒飯 $78

翠肉瓜串,雞脾菇燒得乾身鹽香 $18@
免治雞軟骨惹味 $28

飲品是波子汽水,解渴
$20@

雪米糍和啫喱條是飯後甜品
2019-09-05
2019-07-17 553 浏览
大角咀愈來愈多美食,最近食左間幾好食嘅cafe,另外食左呢間日本野都唔錯,性價比幾高,如果來開呢邊,都可以考慮下喎御品·千之味位於大角咀大全街,睇番評論先知深水埗有店,我自己就第一次食。餐廳面積唔算話好大,一般小店規模,裝潢帶日式風味,而且夠光猛、企理。我地當日坐嘅位置冷氣都幾大,舒服。menu選擇夠多,以小店而言都好齊全,由刺身、壽司、丼飯、小食、炸物、一品料理、沙律等。如果午市來,會有D較優惠嘅套餐。有誠意。我地主要點壽司為主,三文魚腩壽司唔算話好肥美,壽司飯大小剛好,醋酸味適中。馬刀貝壽司新鮮爽口赤貝壽司幾抵食,一份20蚊,都唔錯帶子壽司大粒,而且鮮甜。蟹籽軍艦可能因為等齊壽司上碟,紫菜就唔會話好脆,但份量大方。吞拿魚蓉軍艦入口融化。火炙左口魚邊壽司一向係我最愛,魚油豐富火炙芝士熟蝦壽司見到都流口水。整體來講,佢地嘅壽司質素都唔錯,每件定價約10-20蚊左右。芝士炸蝦卷中規中矩。蟹柳玉子燒基本上就係玉子燒上放左蟹柳,哈,其實各有各食,但加左沙律醬同蟹籽又幾夾。七味雞翼推薦,即炸脆口,而且唔會好油,七味粉量適中。

menu選擇夠多,以小店而言都好齊全,由刺身壽司、丼飯、小食、炸物、一品料理、沙律等。如果午市來,會有D較優惠嘅套餐。

有誠意。

馬刀貝壽司新鮮爽口

赤貝壽司幾抵食,一份20蚊,都唔錯

帶子壽司大粒,而且鮮甜。

吞拿魚蓉軍艦入口融化。

火炙左口魚邊壽司一向係我最愛,魚油豐富

芝士炸蝦卷中規中矩。

七味雞翼推薦,即炸脆口,而且唔會好油,七味粉量適中。
2019-07-13 337 浏览
這間是位於大角咀既日式餐廳主打係日式料理同丼飯特別係佢既丼套餐性價比超高半熟牛扒一塊牛扒大約被切成8塊的半熟牛扒一上枱就已經聞到好香既和牛香味呢d扒不宜煮太熟不然就會老和un少了半熟的口感和香味可以清楚見到中間粉紅的部分入口即溶的口感真是不得了點了兩客壽司三文魚腩鮮味非常, 想不到一間小店的質素如此的高芥辣八爪魚不算太辣, 但是味道十足, 有鼓後勁在蒜香三文魚帶子炒飯滿滿的三文魚粒和魚籽在炒飯內味道很香的三文魚味而蟹籽則補償了口感的部分正
這間是位於大角咀既日式餐廳

可以清楚見到中間粉紅的部分
入口即溶的口感真是不得了

點了兩客壽司
三文魚腩
鮮味非常, 想不到一間小店的質素如此的高
芥辣八爪魚
不算太辣, 但是味道十足, 有鼓後勁在

蒜香三文魚帶子炒飯
滿滿的三文魚粒和魚籽在炒飯內