2021-03-25 12 浏览
終於又到左打工仔最期待嘅星期五🤤一放工就約埋同事去公司後面飲杯嘢食下野吹吓水👏🏻行過見到一間新開嘅酒吧餐廳,舖頭細細間,但入邊裝修得好用心,決定試一試佢!店員幾年輕,態度親切,仲會根據我哋嘅口味介紹cocktail / mocktail俾我哋,我自己鍾意甜身易入口啲,店員推介左呢杯Gin Ever俾我👍🏻果然冇介紹錯,幾啱我口味,適合食野前飲番杯。另外同事就叫左杯Got Juice,同樣係清甜開胃。我哋仲叫咗一份小食同兩份主菜,包括半熟吞拿魚春卷($68),係估唔到佢咁好食,唔用全熟吞拿魚絕對正確嘅選擇👍🏻👍🏻👍🏻帶子香蒜橄欖油意粉($168)用上刺身級帶子,大粒又有口感,將平平無奇嘅香蒜橄欖油意粉升級,幾高質素。烤原隻法國春雞($278)即叫即整,都等咗差唔多15至20分鐘先有得食,春雞入面放滿雜菌,充分吸收晒雞汁,我自己就好鍾意食🐔食到尾,帶住微醺嘅情況下番屋企!值得再一試💕

帶子香蒜橄欖油意粉($168)

烤原隻法國春雞($278)

食到尾,帶住微醺嘅情況下番屋企!值得再一試💕
烤原隻法國春雞
烤原隻法國春雞
2021-03-24 69 浏览
今日去開中環同好姐妹血拼,行到攰攰地就去咗間有得飲酒嘅餐廳食晚飯。聽店員介紹,原來佢地主打係Cocktail/Mocktail ,所以我地二話不說嗌左”Got juice” 同”Joy Ng Joy”試試先!Flamingo🦩造型嘅“Got juice”,啱哂打咭😍而且口味比較容易入口,有小小似乳酸同果汁;而”Joy Ng Joy”就味道比較特別,西梅味比較濃,飲落幾開胃。食物方面我地嗌左1個沙律,2個小食,1個risotto 。✨Parma Ham,Figs,Home-made Melon Jelly,Mix Salad,Grapefruit Honey Dressing $168 自家製嘅蜜瓜果凍味道天然,好香甜好好味!Parma Ham油潤,咸咸香香,好惹味,而且份量都幾多😍沙律菜新鮮爽甜,無花果多汁清甜!最緊要個沙律汁夠哂fresh唔會好肥🙌🏻✨Crispy Spicy Chicken Wings Herbs Garlic Butter $88單骨雞翼方便食👍🏻雞翼外脆內嫩兼多汁!加上蜂蜜牛油加蒜茸呢個配搭冇得頂😋食到停唔到口呀!✨French Fries $78🍟薯條係我最愛

食物方面我地嗌左1個沙律,2個小食,1個risotto 。

✨French Fries $78
🍟薯條係我最愛嘅粗身薯條😍薯條炸得金黃香脆唔油膩,而且即叫即炸,上菜時仲感受到嗰股熱力😋加埋個黑松露醬汁真係無得彈!醬汁濃厚,黑松露香氣四溢!真係啖啖滋味,係我今餐最愛😋😋

✨Fresh Sea Urchin, Squid Risotto $148
意大利飯煙煙韌韌,好鮮味,魷魚爽口彈牙,如果個汁可以creamy啲就perfect🍛
2021-03-23 18 浏览
新開Soho區酒吧,環境十分chill,仲有個露天area,吹水一流必試 signiture cocktail我地就叫左兩杯Jumanji $128Hakushu Japanese Whisky, Fresh lemon juice & cucumber juice, cucumber syrup 新鮮檸檬及檸檬皮,鮮榨青瓜汁,提昇白州威士忌🥃個味道My cup of tea $168Cold and hot 同熱 苦澀回甘 酒精味較重 先飲一啖再飲一啖凍 清新充滿花果香味必試之選另外仲叫左兩杯紅酒,各有特色Dievole Chianti Classico DOCG 2016 Italy $78Finger stamp shiraz 2018 $70半熟吞拿魚春卷·他他醬 $68甘旬絲 蘆筍絲 加上他他醬 可以提升個鮮味 川辣脆炸單骨雞翼 $88炸雞翼本來係好簡單既食材,但店家選擇用川辣黎做醃料,辣得黎麻麻地,加上唔會太咸,好適合餸酒👍🏻香草羊奶芝士配自家製蒜蓉包 $58食過羊奶芝士既都一定知道佢既味道夠晒濃味又香,普通芝士根本無得比較,加上店家既蒜蓉包香脆得黎蒜蓉味突出,配埋呢個羊
必試 signiture cocktail
我地就叫左兩杯

Jumanji $128
新鮮檸檬及檸檬皮,鮮榨青瓜汁,提昇白州威士忌🥃個味道

My cup of tea $168
Cold and hot 同
熱 苦澀回甘 酒精味較重
先飲一啖
再飲一啖凍 清新充滿花果香味
必試之選

另外仲叫左兩杯紅酒,各有特色
Finger stamp shiraz 2018 $70

半熟吞拿魚春卷·他他醬 $68
甘旬絲 蘆筍絲
加上他他醬
可以提升個鮮味

川辣脆炸單骨雞翼 $88

香草羊奶芝士配自家製蒜蓉包 $58
食過羊奶芝士既都一定知道佢既味道夠晒濃味又香,普通芝士根本無得比較,加上店家既蒜蓉包香脆得黎蒜蓉味突出,配埋呢個羊奶芝士真係好正。

鵝肝兩食·香煎鵝肝·匈牙利鵝肝醬·多士 $148
鵝肝配紅酒,從來都係絕配。但好多時好重要既係鵝肝既質數,出面好多鵝肝係得個肥字,但一d都唔香,好易煎得過火或者唔夠熱。呢度既鵝肝多士真心真心值得一叫(雖然只夠2個人食) 鵝肝入口即溶,煎得甘香得黎熱辣辣,加埋鵝肝醬夠香甜,絕對係誠實推薦👍🏻
2021-03-18 23 浏览
因疫情,中午唔係帶飯就外買,食都悶😅今日跟同事到公司附近蘇豪區食晏,路過一間餐廳,店叫微醺,名字好特別,有吧枱,餐廳環境唔錯,就入去試試😋店員服務周到,介紹今日午餐。午餐有餐湯、湯係紅蘿白忌廉湯,紅蘿白味好正,加上細細麥包,浸湯好正😍沙律就有田園或水果沙律,我們都簡咗田園,係新鮮沙律菜,加上小小意大利醋,小小柚子,好醒胃😋同事簡咗All day joyful ,佢鐘意多配搭,真係好豐富,好鍾意2件多士,一件藍莓,一件士多啤梨,炸到剛好,🥰仲有芝士磨菇,,芝士好正,好好食😋我就簡鮮蝦菠菜茄汁香草扁意粉,蝦好爽,鮮茄味夠濃,好食。仲有餐飲,朋友點杯凍朱古力,朋友話真係同一般朱古力唔同,唔太甜但味好濃,經店員介紹,一般餐廳都是用可可粉沖,但佢哋真係用朱古力溝出來,所以會特別濃郁。好耐都冇食過餐咁好味午餐😋😋

加上小小意大利醋,小小柚子,好醒胃😋

我就簡鮮蝦菠菜茄汁香草扁意粉,
蝦好爽,鮮茄味夠濃,好食。

好耐都冇食過餐咁好味午餐😋😋
工作過後/𝕆𝕋完,想放鬆一下心情,莫過於要令自己𝕁𝕠𝕪吓“微醺“一下吧!喝酒宜微醺,因為只有在微醺之中,才能細細品味微醺六感的過程:先是來自酒的感官滋味;然後有了奇異的感覺,形成對不同酒款的感受。一入到餐廳,已經𝕗𝕖𝕖𝕝 𝕘𝕠𝕠𝕕會主動介紹一下餐廳,坐底之後,職員𝕋𝕦𝕣𝕓𝕠就會介紹佢哋嘅ℂ𝕠𝕔𝕜𝕥𝕒𝕚𝕝同其他飲品俾我哋,等我哋唔使煩惱飲邊款好,跟住𝔹𝕠𝕤𝕤兼𝔹𝕒𝕣𝕥𝕖𝕟𝕕𝕖𝕣 ℂ𝕙𝕒𝕟𝕖𝕝 就會開始調酒,𝕤𝕙𝕠𝕨吓佢𝟙𝟘幾年嘅功力,同時佢哋會建議揀咩嘢食去搭配已選嘅酒款;另一位職員𝔼𝕧𝕒就會同食客傾吓計,一路傾一路飲,好快就達至微醺了, 喺呢個好𝕔𝕙𝕚𝕝𝕝嘅環境吓暫時忘卻外面嘅煩憂。承上段,餐廳正正就係會為食客提供嶄新又特別嘅𝕄𝕠𝕔𝕜𝕥𝕒𝕚𝕝 同ℂ𝕠𝕔𝕜𝕥𝕒𝕚𝕝,多國𝕎𝕙𝕚𝕤𝕜𝕪嘅選擇(如蘇格蘭丶日本等等),令食客非常期待喝下去之後會有咩感受,慢慢帶大家開始微醺之旅;當然亦會提供非酒精飲品俾大家選擇!除咗各式各樣嘅飲料同酒款,下酒菜亦係重要嘅一環,由前菜、小食到主菜嘅揀選都別出心裁,旨在帶來多國風美食去配襯與眾不同嘅酒款,為食客帶嚟片刻嘅忘憂同洗走疲累,尋求大家想要享受那份令人難忘「微

除咗各式各樣嘅飲料同酒款,下酒菜亦係重要嘅一環,由前菜、小食到主菜嘅揀選都別出心裁,旨在帶來多國風美食去配襯與眾不同嘅酒款,為食客帶嚟片刻嘅忘憂同洗走疲累,尋求大家想要享受那份令人難忘「微醺的滋味」,投入那種自在放鬆而舒適恬靜的感覺吧!

備註:餐廳年初五先開業,而且喺士丹頓街只有數間這類𝕝𝕠𝕔𝕒𝕝形式嘅餐廳,佢哋嘅專業丶熱誠同質素絕對值得推介俾大家嚟親身感受下😄
Half-cooked  Tuna  Spring  Rolls ,  Tartar  Sauce
Aromatic  Poisom
Gin  Ever
Pesto  Goat  Cheese  with  Home-made  Garlic  Bread
Eye  La
Japanese  Scollop  Spaghetti  Aglio  e  Olio
My  Cup  of  Tea
2021-03-13
Aromatic  Poisom
Gin  Ever
Eye  La
My  Cup  of  Tea
2021-03-17 110 浏览
Sous Bide Grilled Spanish Pork Loin with Bacon Wrap 呢個main course真係大推!!慢煮西班牙豬非常得宜 超級香軟 食落唔鞋 仲要保留到肉汁 配上bacon 的香脆 口感提升 Seafood Tom Yum Kung linguine 西泰fusion菜 本身上菜時仲擔心會唔辣 但食落發現係辣嫁! 好野味 不會太辣 如果有食少辣的朋友應該都接受到!意粉al dente 配上冬陰功汁一流!My cup of Tea 🫖 呢個cocktail 有冷熱兩杯 感覺真係好似切茶咁 有個紫砂茶壺裝住熱嘅 店員好細心介紹 熱比凍嘅酒精味濃 提議飲個時先好倒出黎 如果唔係好快凍左就比較難入口一凍一熱 不同層次而且茶味出眾 不會因為gin的酒香而搶走茶的甘香 凍個杯仲會飲到啖啖的elderflower 味 比較清香酒精成份絕無偷工減料Tea Tone 呢杯嘅cocktail 都係酒精成份十足 乳酪的酸令到茶味出眾中意飲酒嘅朋友十分推薦!有別於其他酒吧的cocktail 誠意十分 而且味道香濃!

Seafood Tom Yum Kung linguine
意粉al dente 配上冬陰功汁一流!

My cup of Tea 🫖

庆祝纪念
纪念日
  • My cup of Tea
2021-03-15 29 浏览
Soho區開咗一間高質餐廳! 老闆同員工都好熱情,而且食物都好高質!Lunch Set $88起包沙律及餐湯!1️⃣精選沙律 柚子蕃茄青瓜沙律🥗好清新!🙆🏻‍♀️美味指數:7.32/102️⃣鮮雜果沙律士多啤梨🍓,菠蘿🍍,哈密瓜🍈等時令水果,鮮甜美味🙆🏻‍♀️美味指數:7.32/103️⃣精選餐湯甘荀餐湯配上鬆軟麵包😍,香甜可口!🙆🏻‍♀️美味指數:7.32/104️⃣黑松露忌廉雜菌意大利粉 $118呢個夠哂creamy! 意大利粉好掛汁!雜菌份量好多!🙆🏻‍♀️美味指數:7.56/105️⃣鮮蝦菠菜茄汁香草扁意粉 $138大愛呢個鮮蝦菠菜茄汁香草扁意粉!扁意粉軟硬程度適中,茄汁酸酸甜甜好惹味,仲有三大隻鮮蝦🦐超抵食!🙆🏻‍♀️美味指數:7.88/106️⃣Cafe Latte +$15雖然佢唔係cafe,但係拿鐵☕️有好靚嘅拉花!🙆🏻‍♀️美味指數:7.34/107️⃣Stewed Pear Rock Candy Soda味道一流,仲要打卡一流!味道清爽,而且有淡淡的雪梨🍐味,好特別!🙆🏻‍♀️美味指數:7.56/10微醺 (中環)地址🐾:中環士丹頓街11號Shama Soho地舖
[中環~ 微醺]
1️⃣精選沙律
柚子蕃茄青瓜沙律🥗好清新!
2️⃣鮮雜果沙律
士多啤梨🍓,菠蘿🍍,哈密瓜🍈等時令水果,鮮甜美味
3️⃣精選餐湯
甘荀餐湯配上鬆軟麵包😍,香甜可口!
4️⃣黑松露忌廉雜菌意大利粉 $118
呢個夠哂creamy! 意大利粉好掛汁!雜菌份量好多!
🙆🏻‍♀️美味指數:7.56/10
5️⃣鮮蝦菠菜茄汁香草扁意粉 $138
🙆🏻‍♀️美味指數:7.88/10
6️⃣Cafe Latte +$15
雖然佢唔係cafe,但係拿鐵☕️有好靚嘅拉花!
🙆🏻‍♀️美味指數:7.34/10
🙆🏻‍♀️美味指數:7.56/10
微醺 (中環)
地址🐾:中環士丹頓街11號Shama Soho地舖
2021-03-15 25 浏览
The joy house幾 chill, 音樂輕快,坐得幾舒服!店員都幾nice! 帶子香蒜橄欖油意粉份量都非常之多,質感彈牙嘅意粉充滿足橄欖油的香味而且幾濃味帶辛辣!食上癮既感覺!再加上帶子非常大隻又夠新鮮!表面煎香,內層綿密!入口細緻感覺不錯!時令生蠔配自家製檸檬薄荷啫喱,法國白珍珠生蠔上面酸酸甜甜的感覺,再加上生蠔嘅礦物味道!非常鮮香,後口感軟滑爽脆不錯不錯!另外再叫咗個鮮蟹肉意大利雲吞配法式蕃茄清湯,餃子脹卜卜,非常飽滿!內層有蟹肉,帶子做餡料,幾有層次!湯有帶牛骨香味!幾香既感覺。T e a tone茶再加 gine酒再加yogurt同埋蘋果汁,夾埋呢個cocktail非常之特別!清嘅香味再加蘋果汁嘅酸味!日本大師設計既杯,非常之特別。

2021-03-15 27 浏览
早排同朋友行經中環諗住搵間餐廳食飯,見到呢一間新開嘅酒吧西餐廳好似幾吸引,所以就決定一試🤩今次見到佢哋有lunch Menu,選擇都唔少㗎😍套餐包左餐湯或沙律,一款主食和飲品,以中環來講價錢都算幾抵食,另外店員亦有主動介紹,服務態度不錯👍🏻店內仲有個後花園位置種植吃檸檬葉、薄荷葉等等,其香料仲會用返係餐廳煮食,認真有心思😍_今次同朋友叫咗一款精選沙律🥗同鮮雜果沙律沙律菜夠新鮮,是日餐湯係忌廉薯仔湯,十分足料,入口順滑,值得一試_🌶泰式冬蔭帶子扁意粉 $138同平時嘅冬陰功唔同,呢款意粉嘅cream味係會比較重,微辣食落去香口惹味,配上車厘茄更加開胃,帶子微微煎香,大大粒食落去好滿足💜_🥗全日微醺 $118其實即係All day breakfast,材料非常豐富包括有黑松露炒蛋、紐倫堡腸、煙肉、牛油粟米、車厘茄、芝士焗大啡菇,最後就係特色自家製西多士,包含兩款口味藍莓同士多啤梨,平時嘅全日早餐係比較少見嘅☺️小編幾鍾意佢嘅黑松露炒蛋,黑松露味香濃,炒蛋亦夠香滑_🌷Hot Rose Tea (套餐+$15)呢款花茶有驚喜,上枱嘅時候可以擺放多一陣更入味,玫瑰茶帶微酸,有助解膩

今次同朋友叫咗一款精選沙律🥗同鮮雜果沙律

🌶泰式冬蔭帶子扁意粉 $138

🥗全日微醺 $118

_
🌷Hot Rose Tea (套餐+$15)
2021-03-13 17 浏览
疫情關係都未能外遊,一來到週末都想走走,今日就來到中環,發現一間以灰泥牆作門面,沉靜簡約的質感,頓覺平凡中帶點色彩。微醺 - 指微醉,有點飄飄然的感覺,其中點可以缺少美酒,驟眼一看,已看到多款來自不同地方的美酒,真想慢慢品嚐、細味一番。 店內還有後花園位置,當中更自家種植了檸檬樹🍋、薄荷葉🌿等等...真係做到自給自足,保證質數新鮮,啖啖清新。他們更設有Lunch Menu,當中選擇都不少:三文魚扒、美國豬扒、肉眼扒等...緊有一款啱你。下單後不久已送上這精選沙律/鮮雜果沙律。雖然是沙律前菜,但他們絕不馬虎,沙律色彩繽紛,不錯的開胃前菜。畢竟未到晚上,所以都先來回魂啡!Mocha雖然他們主打美酒,但他們的咖啡畫花技巧都美輪美奐,味道香醇濃郁,口感柔滑。忌廉蘑菇湯口感綿綿,質感順滑。泰式冬蔭帶子扁意粉扁意粉吸滿了冬蔭公嘅味道,微微香辣,非常惹味;配上煎至金黃色的帶子,口感鮮甜,軟嫩多汁,真係食到停唔到口。全日微醺微醺全日餐中有:黑松露炒蛋、紐倫堡腸、煙肉、牛油粟米、車厘茄、芝士焗大啡菇、還有自家製西多士,真是色彩奪目,令人食指大動。其中自家製西多士由其特別,他們黃金色的背後,原來是夾雜著士

下單後不久已送上這精選沙律/鮮雜果沙律。

畢竟未到晚上,所以都先來回魂啡!

Mocha

忌廉蘑菇湯
口感綿綿,質感順滑。

泰式冬蔭帶子扁意粉

全日微醺

其中自家製西多士由其特別,他們黃金色的背後,原來是夾雜著士多啤梨🍓及藍莓🫐的醃料,食起來邪惡又美味,令人心花怒放!
3K
2021-03-11 32 浏览
醉翁之意不在酒,再乎與好友共聚。摸摸酒杯底,盡數心中情,渡過一個愉快晚上。My cup of tea絕對是我杯茶。賣相高雅,中國風格,末飲先陶醉了。一冷一熱,冷的另人有清新感覺,熱的有禪的味道,非一般的口味,夠特別。巴馬火腿,無花果,蜜瓜果凍,田園沙律開胃西柚蜜糖汁,跟沙律蔬菜好夾。喜歡那個蜜瓜果凍,清甜。巴馬火腿鹹鹹香香,甘香。吞拿魚春卷皮炸得脆脆,餡料呑拿魚,每啖都有滿足感。海蝦,魷魚,鮮蜆,冬陰公扁粉海鮮份量不少。冬陰公味道恰到好處,每條扁意粉沾滿醬汁,惹味十足。
醉翁之意不在酒,再乎與好友共聚。
摸摸酒杯底,盡數心中情,渡過一個愉快晚上。

My cup of tea
絕對是我杯茶。
賣相高雅,中國風格,末飲先陶醉了。

巴馬火腿,無花果,蜜瓜果凍,田園沙律
開胃西柚蜜糖汁,跟沙律蔬菜好夾。
喜歡那個蜜瓜果凍,清甜。
巴馬火腿鹹鹹香香,甘香。

吞拿魚春卷
皮炸得脆脆,餡料呑拿魚,每啖都有滿足感。

海蝦,魷魚,鮮蜆,冬陰公扁粉
2021-03-11
2021-03-10 209 浏览
放工嚟到中環想飲啖酒舒下壓,嚟到酒吧嘅集中地soho區,每行2步都有一間bar係左近,經過見到一間menu有用茶做名嘅cocktail覺得幾得意所以就入咗去。環境唔算大,但係乾淨企理,吧枱亦都好精緻,坐低冇耐店員就好熱情咁介紹我哋有咩drink menu值得試。半熟吞拿魚春卷•他他醬 $68一份有四舊春卷嘅前菜,用炸到脆卜卜嘅春卷皮包住半熟嘅吞拿魚,口感同平時食嘅春卷差唔多,但係多咗一分海鮮嘅味道👌🏻帶子•香蒜橄欖油意粉 $168店員話係用咗北海道嘅刺身級帶子嚟整,好好食!辣度好過癮而且蒜香夠,意粉烚到啱啱好al dente🤤十分滿意呢個。烤慢煮煙肉西班牙豬柳卷 $288你瞓主菜亦相當唔錯,經過慢煮嘅豬柳,睇落去都已經覺得好Juice,出面包住煙肉增加咗少少油脂感,搭埋嫩到無倫嘅豬同個醬汁一齊食😀My Cup of Tea $168成晚嘅重頭戲,一set用一凍一熱做搭配嘅cocktail十分特別,熱嘅茶香同酒未特別濃,再一啖凍而果香十足嘅cocktail,又係必試之作!🥰You may fun $128相比之下女仔可能就比較啱呢種甜酸甜酸嘅cocktail,以百香果做主。

半熟吞拿魚春卷•他他醬 $68

帶子•香蒜橄欖油意粉 $168

烤慢煮煙肉西班牙豬柳卷 $288

My Cup of Tea $168

You may fun $128

帶子香蒜橄欖油意粉
帶子香蒜橄欖油意粉
2021-03-10 108 浏览
上到嚟士丹頓街搵到呢間只係開咗三個禮拜嘅酒吧The Joy House,老闆同員工都係純正香港人🇭🇰,係呢一帶真係難得。呢度嘅主題正如店名係「微醺」,主打一系列特色Cocktail,仲有正餐食物,可以係「微醺」咁渡過一晚。Cocktail: 1⃣️My Cup of Tea ($168)呢個用中式茶杯茶壺上嘅一熱一凍Cocktail真係令人眼前一亮🍵!原來Cocktail都可以熱上🤩熱嘅係Tea infused Gin、Campari加上Green Tea Syrup。熱熱地,酒精味道更突出,有揦喉嚨嘅感覺。呢個時候就要飲番啖凍嘅,用左Tea infused Gin做底,加上Elderflower Liqueur、Yoghurt、蘋果汁,味道甜啲清爽啲,令整體更平衡。🍸好特別! 2⃣️Gelato Express ($148)呢款Woodford Reserve Straight Bourbon Whisky加上Dark Roast Espresso☕️,蜜糖同黑椒,同Espresso Martini好似,但多一份甜味,更易入口。前菜:1⃣️Half Cooked Tuna Spring Tolls

Cocktail:
1⃣️My Cup of Tea ($168)

2⃣️Gelato Express ($148)

前菜:
1⃣️Half Cooked Tuna Spring Tolls w/ Tartar Sauce ($68)
半熟吞拿魚春卷又幾特別,中間仲有🥕紅蘿蔔絲等等春卷材料,點啲酸酸地嘅他他醬更增添風味😋。

2⃣️Parma Ham, Figs, Home-made Melon Jelly, Mixed Salad, Grapefruit Honey Dressing ($168)
Parma Ham份量都幾多,鹹鹹地準備定味蕾。好似未食過無花果嘅原身😂,原來只帶微酸微甜,口感爽口。

3⃣️Stir-Fry Squid Tentacles, Japanese Eel Sauce ($98)
🦑個sauce係平時蒲燒鰻魚啲汁,甜甜地,唔太鹹嘅味道。

主食:
1⃣️Sea Shrimp, Squid, Fresh Clams, Linguine in Tom Yum Kung Sauce ($218)
幾鍾意個汁,係帶creamy嘅冬蔭功汁,呢仲酸辣真係好幾啱我心水,唔太辣又夠酸。

呢度除左室內位仲有室外嘅Terrace位。整體裝修都好有心思,仲帶啲粉紅色暖男色系😚。有機會會再黎。
2021-03-09
2021-03-08 134 浏览
是日中環遊,經開好多酒吧的SOHO區,在好多好多的酒吧當中,微醺 唯間店舖特別之處系,好多我鐘意的粉紅元素在酒吧入面,同HONEY決定享受一下有"微醺 "的晚上,一問之下,原來老細好鐘意粉紅色,酒吧會有粉紅的佈置,連填野用的筆都系粉紅色XDDD出面位置仲有露台位,好啱談心~~~微醺主打飲不同的酒,當中有老細設計的MOCKTAIL和COCKTAIL,職員推介我地嘗試下COCKATIL的JUMANJI,我就點左MOCKTAIL的GOT JUICE,另外都點左佢地的海蝦,魷魚,蜆冬陰功偏意粉,川辣單骨雞翼同埋半熟吞拿魚春卷配他他醬GOT JUICEGOT JUICE會用哩個咁可愛的杯子給上,GOT JUICE有菠蘿汁,橙汁,椰子奶,椰子SYRUP同埋MOCHI混合的,飲落重果香味,清香的椰子味,真的好啱女仕飲,JUMANJIHONEY點左JUMANJI,JUMANJI由日本的WHISKY同埋青瓜汁,青瓜SYRUP而成,另外都有少少檸檬汁,用HIGHBALL給上,真的好清新的WHISKY飲法,HONEY都話好正~~半熟吞拿魚春卷配他他醬半熟吞拿魚春卷配他他醬,半熟吞拿魚春卷入口香脆,另外配上的
好多我鐘意的粉紅元素在酒吧入面,

同HONEY決定享受一下有"微醺 "的晚上,
一問之下,原來老細好鐘意粉紅色,酒吧會有粉紅的佈置,
連填野用的筆都系粉紅色XDDD

出面位置仲有露台位,好啱談心~~~

GOT JUICE

飲落重果香味,清香的椰子味,真的好啱女仕飲,

JUMANJI

真的好清新的WHISKY飲法,HONEY都話好正~~

半熟吞拿魚春卷配他他醬

半熟吞拿魚春卷配他他醬,半熟吞拿魚春卷入口香脆,另外配上的他他醬真的好好食,見得出廚師的用心,

川辣單骨雞翼
川辣單骨雞翼真的炸得卜卜脆,加埋惹味的川辣,真的同HONEY爭住食,送酒一流,

海蝦,魷魚,蜆冬陰功偏意粉

海蝦,魷魚,蜆冬陰功偏意粉,汁方面微微地辣,海解好足,偏意粉加埋汁食真的好YUMMY~~有少少椰奶味~~

MY CUP OF TEA(COCKTAIL)

HONEY飲完JUMANJI話唔夠侯,
職員推介我們試下哩個鎮店之寶,MY CUP OF TEA
MY CUP OF TEA有一熱一凍的飲法,先飲熱的,熱的有INFUSED GIN同埋GREEN TEA SURUP,入口先有苦的感覺,到最後會有GIN的味道,
之後就飲凍的,凍的有ELDEROFLOWER LIQUERUR YOGHURT同埋APPLE JUICE,真的飲完感覺帶出有微醺的感覺~~
加埋用日式的壺同埋杯,整體感覺真的好正~~~HONEY都話老細好有想法~~做出不一樣的COCKTAIL。
職員仲會好貼心問我地的COCKTAIL如何,看得出真的用心良苦~~

哩間酒吧COCKTAIL真的好多元化,我同HONEY都話想再來"微醺"一下XDDDD
2021-03-06
  • GOT JUICE,
  • MY CUP TO TEA,
  • JUMANJI,
  • 半熟吞拿魚春卷配他他醬,
  • 海蝦,魷魚,蜆冬陰功偏意粉,
  • 川辣單骨雞翼,
2021-03-05 91 浏览
中環大館附近永遠有條街係超級多美食,前幾日諗唔到同朋友食乜,就喺嗰度睇吓有冇啲咩特別嘅餐廳!點知見到有一間新開嘅餐廳,環境格調好似都幾好,仲要有啲待應係出面好熱情咁樣介紹,搞到我都心郁郁入咗去!好彩我哋早啲嚟,坐左差唔多15分鐘間餐廳就嚟滿晒人!待應好好咁樣介紹餐牌上嘅食物,呢一間餐廳令我最深刻嘅就係佢每一道餸都好用心去研發,就連係佢啲飲品或者食物,都感受到佢哋係有用心去研究食物點樣先係散發到佢哋最好嘅味道。值得一提嘅係呢一間餐廳播放嘅音樂,超級高質素!!我同朋友兩個基本上入嚟聽音樂都抵晒🤣播嘅歌唔算大眾,但係首首都好聽!講返食物方面,我哋就嗌左parma ham salad 🥗, 沙律菜除咗夠新鮮之外,上面嘅醬料好Fresh,唔會係落嗰啲芝麻醬咁單調。parma ham份量都好多 ,大概有五六塊 。而我哋嗌嘅一杯grapefruit passion fruit cocktail, 飲落去酒精濃度唔算好高,反而熱情果嘅味道都幾出,飲品亦都有好用心咁樣去設計,甚至有餐廳嘅名刻咗喺上面。而我哋都嗌左個黑松露薯條,薯條屬於粗身個種,仲有啲少少辣嘅調味料,配埋個黑松露醬,真係會想一啖一啖咁食落

而我哋都嗌左個黑松露薯條,薯條屬於粗身個種,仲有啲少少辣嘅調味料,配埋個黑松露醬,真係會想一啖一啖咁食落去。

最後呢一個焗魚柳,係專登用返意大利嘅烹調技術,用牛油紙烤焗魚柳,咁樣魚柳都可以容易啲鎖住啲汁,而下面嘅茄子亦都索晒魚嘅味道,真係超級好食!!

我哋仲嗌多左個野菌意大利飯,驚喜地佢一啲都唔流同滯,飯粒軟硬適中,味道唔會好鹹,仲要好適合啲素食者黎食!