2022-01-05 96 浏览
呢間喺Soho區的酒吧餐廳氣氛有格調,舖位不大但裝修好有style,仲有個露天小後庭,喺度吃小食、飲杯cocktail非常有feelMay Fun Platter-Calamari▪︎King Oyster Mushroom▪︎Prawn▪︎Lemon Flake Sea Salt微醺拼盤 -魷魚圈・酥炸杏鮑菇・鳳尾蝦 配檸檬海鹽>新鮮炸起香噴噴、樣樣都香口酥脆,尤其鍾意蝦和杏鮑菇、超juicy,但份量不大Gelato Express-Woodford Reserve Straight Bourbon Whiskey, Aperol, Dark Roast Espresso, Honey, Black Pepper >入口有波本威士忌的醇厚微甜味道,混合了香濃的Espresso,小小一杯點到即止,唔會醉嘅...有時小酌怡情放鬆一下、給繃緊的情緒一個休息機會也不錯店員態度很好,用餐完畢後過來向我了解對食物的意見,也詳細解釋店名來由和背後意義:店主希望每位客人來這裡用膳品酒時,有置身在“家”gathering般開心relax的感覺,很有意思呢

-魷魚圈・酥炸杏鮑菇・鳳尾蝦 配檸檬海鹽

鳳尾蝦
鳳尾蝦
2022-01-04 94 浏览
各位新年快樂🎆🎉新的一年決定公開小編私藏很久的一間高質餐廳🍴位於中環蘇豪區的微醺,餐廳希望客人在離席時帶有微醺的感覺🥂餐廳店面不大,但亦設有戶外位置,晚上氣氛一流🏙亦是不少情侶首選的約會地點👫🏻#帕馬火腿無花果自家製蜜瓜啫喱田園沙律 $168店舖設有數款頭盤沙律🥗而小編點了配上西柚蜜糖汁的沙律,首先是帕馬火腿,風乾後的火腿帶有鹹香,厚薄適中,配上酸甜的西柚蜜糖汁,中和了火腿的鹹味😋最特別的是餐廳自家製蜜瓜啫喱,帶有香而不假的蜜瓜香,令沙律更加清新開胃~味道小評分:😋😋😋😋😋/5#半熟吞拿魚春卷配他他醬 $98另外小編點了一個前菜,吞拿魚味道不算太濃,而春卷皮味口感較軟身,內裡夾了不少蔬菜🥬條增加了口感,他他醬令春卷味道更為突出🤩味道小評分:😋😋😋😋/5#冬陰功海蝦魷魚鮮蜆意粉 $248泰式冬陰公配上海鮮🦞絕對是絕配❤️餐廳選用了粗身扁意粉🍝令醬汁更好地掛在意粉上,而所有海鮮亦十分新鮮,彈牙而令醬汁也充滿鮮味~味道小評分:😋😋😋😋😋/5#GelatoExpress $148來到餐廳重點的調酒部分❤️‍🔥由於小編頗為喜歡咖啡☕️,所以點了以咖啡作Base的Gelato Express, 整杯雞尾

#帕馬火腿無花果自家製蜜瓜啫喱田園沙律 $168
店舖設有數款頭盤沙律🥗而小編點了配上

#半熟吞拿魚春卷配他他醬 $98
味道小評分:😋😋😋😋/5

#冬陰功海蝦魷魚鮮蜆意粉 $248

#GelatoExpress $148
來到餐廳重點的調酒部分❤️‍🔥由於小編頗為喜歡咖啡☕️,所以點了以咖啡作Base的Gelato Express, 整杯雞尾酒🍹帶有濃郁的咖啡香,配搭威士忌🥃令層次更為豐富,入口順滑而不嗆喉~喜歡咖啡的朋友絕對不要錯過!

#MyCupOfTea $168
餐廳招牌的雞尾酒🍹以茶為原始概念加入在雞尾酒中🍸整杯雞尾酒分為一杯冷和一杯熱,酒味較濃烈,尤其是熱的一杯,味道雖然偏濃但綠茶香味同樣濃厚~但以茶壺🫖方式上桌打卡一流📸而冷的一杯同樣以綠茶味的Gin酒作Base, 味道清香而帶有甜味,是小編十分喜歡的特色調酒💖
味道小評分:😋😋😋😋😋/5

🌟喜歡可以Like&Follow, 有你的支持是小編的動力🌟
整體味道指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5
性價比:💰💰💰💰/5
環境:💕💕💕💕💕/5
服務:✅✅✅✅/5
打卡指數:📸📸📸📸/5
⬆️小編個人都很喜歡到處拍照打卡,特設打卡指數,並盡量附上推薦打卡位置💜
2021-12-31 82 浏览
去到第三次都無令我失望之前人多少少無問題,今日同朋友食一樣令人滿意。就算人多比較忙服務態度都好好,野食上台質素亦都一貫地好。雖然拼盤魷魚圈少少過火,但同一個拼盤嘅蝦同菇都唔錯。冬蔭公意粉嘅汁好香,微微嘅辣度唔係好食得辣嘅人都handle到,蜆唔駛動手拆係bonus。薯條嘅粉紅芝士醬都香同好食,雖然我個人會prefer再重味少少嘅芝士醬,但同行朋友表示剛好。而薯條本體炸得剛好,又香又脆。已經約定人準備好四刷嘅我
去到第三次都無令我失望

已經約定人準備好四刷嘅我
2021-12-31
庆祝纪念
除夕
2021-12-31 61 浏览
餐廳位置好方便,中環放工後好去處,呢度環境舒服,好有氣氛,飲杯酒傾下計最好不過Tea Tone好特別飲品,清香中隱約有綠茶香味,加上有點gin酒,好吸引Gelato Express香濃咖啡加有威士忌,令人帶點醉意下飲咖啡,真有一番風味,值得推介微醺拼盤魷魚圈、酥炸杏鮑菇、鳳尾蝦,脆炸拼盤盒幾特別日式海陸便當好得意日式合味道杯麵嘅杯,入面放左章魚明太子白烏冬,creamy 忌廉味濃,少許明太子,章魚粒唔係太多

Tea Tone
好特別飲品,清香中隱約有綠茶香味,加上有點gin酒,好吸引

微醺拼盤
魷魚圈、酥炸杏鮑菇、鳳尾蝦,脆炸拼盤盒幾特別

日式海陸便當

2021-12-31 33 浏览
微醺🍸少少酒少少醉難得收工可以去中環小酌一番🥂,去了SOHO區的文青酒吧「微醺」,特別之處係以茶入酒,亦有不同特色自創雞尾酒,再配搭西日式小吃,「這樣的人生才像話」!😚#TeaTone 💚以培茶加入季之美茶京都Gin酒,淡淡清新的酒香,女仔會好鐘意!#GelatoExpress 🧡有別於一般的 Espresso Martini,飲落去淡淡咖啡香,亦有美國威士忌的煙燻香!#月見雞肉串燒拼盤 🍢飲酒又點少得串燒小食,雞皮串、雞胸肉串、雞軟骨串,再配合埋日本蛋,佐酒一流!#烤慢煮咖啡美國極佳級肉眼扒配紅酒咖啡肉汁 🥩平時紅酒慢煮牛柳就食得多,但今次加埋咖啡一齊煮,淡淡苦澀味又幾特別,而且低溫慢煮肉眼扒肉汁好juicy!
微醺🍸少少酒少少醉
烤慢煮咖啡美國極佳級肉眼扒配紅酒咖啡肉汁
  • Gelato Express
  • Tea Tone
2021-12-29 24 浏览
微醺  前排再訪, 臨近聖誕節🎄店內加左好多聖誕裝飾, 好有氣氛輕煎三文魚扒·嫩菠菜 配 意式檸檬甜酒柚子汁 $188Pan Fried Salmon Fillet · Creamed Spinach with Limoncello Yuzu Dressing 上次食過三文魚扒已覺得唔錯, 厚身大份帶三文魚香, 而且無骨啖啖肉. 今次encore, 轉左menu 同煮法, 外皮同樣煎至金黃, 今次再裹上帶柚子蜜香、甜甜哋嘅甜酒檸檬柚子汁, 唔錯. 另外亦好欣賞佢墊係下面嘅奶油菠菜. 蒲燒鰻魚扁意粉配鰻魚燒肉汁 $168Kabayaki Eel Linguine in Eel Gravy幾鐘意個linguine 口感al-dente 唔會太腍, 鰻魚都頗肥美無骨不過唔算好大舊. 用左平時鰻魚汁煮意粉fusion 其實都幾match, 不過調味略甜左dLunch set 包左Joy House Starters 黑醋蕃茄. plating 幾精緻, 蕃茄juicy, 加左arugula 同酸酸甜甜黑醋好refreshing. Gin & TonicRose Fruit Tea前者幾清爽,
微醺

前排再訪, 臨近聖誕節🎄店內加左好多聖誕裝飾, 好有氣氛

輕煎三文魚扒·嫩菠菜 配 意式檸檬甜酒柚子汁 $188

蒲燒鰻魚扁意粉配鰻魚燒肉汁 $168

Gin & Tonic

Rose Fruit Tea

前者幾清爽, 後者玫瑰花同果香都幾出

同大家分享吓我其中一個最鍾意嘅resto bar🥰係OpenRice就 book到 仲有室外位 就咁飲杯嘢都正😙位置唔多 但係食物質素同cocktail水準係一流💯好贊成微醺係最好嘅狀態( ˘͈ ᵕ ˘͈ ) 🎄❣️烤牛肉沙律 配 墨西哥辣椒青檸汁 $178雖然佢歸類喺 starter 但絕對可以做一個Main🤤本身唔expect太多 但牛肉係比到牛扒嘅份量🥺🐄 嗌medium都整得靚😛 有牛味又唔韌冇筋😻沙律新鮮 墨西哥辣椒青檸汁超級開胃😙 辣椒仔都真係幾辣🌶❣️香煎雞皮餃子配日式月見汁 $98好好味呀‼️😍 對雞皮係冇抵抗力( ⸝⸝⸝⁼̴́◡︎⁼̴̀⸝⸝⸝)雞皮唔會炸到硬曬 配月見蛋黃食係💯❣️冬陰功海蝦魷魚鮮蜆扁意粉 $248呢個定價雖然高 但味道真係好突出🌟第一啖食落去wow咗出黎🤤 個汁濃到crazy🥺全部海鮮都勁新鮮 魷魚蝦同蜆超彈牙鮮美🦑🦐應該好難食到好食過佢嘅冬陰功意粉😙❣️My Cup Of Tea $168Hot:Home-made Japanese Green Tea Infused Gin,Campari, Green Tea Syrup, H20Cold:Home-made Jap
同大家分享吓我其中一個最鍾意嘅resto bar🥰

❣️My Cup Of Tea $168
Hot:
Campari, Green Tea Syrup, H20
Cold:
Elderflower Liqueur, Yoghurt, Apple Juice
最多人推薦嘅 cocktail🍵 可以share飲😛
熱飲嗰邊好濃 一般人應該唔係好頂得順😂
朋友飲開gin 就話呢個係佢飲過最好飲嘅gin cocktail🤣
都真係幾抵飲 茶壺🫖保溫之外仲倒到五六杯😂
我就飲凍嗰邊 呢個配搭超易入口 又唔會太甜😙
My Cup Of Tea

❣️Jumanji $148
Hakushu Japanese Whisky, Fresh Lemon & Cucumber Juice, Cucumber Syrup
我遲咗打開所以冇煙霧離漫嘅效果(꒦ິ⌑︎꒦ີ)
不過煙熏味持續咗好耐好香😛 粒冰整得勁靚🧊
  • My  Cup  of  Tea
  • 海蝦魷魚鮮蜆冬陰功扁意粉
  • 烤牛肉沙律配墨西哥辣椒青檸汁
2021-12-25 27 浏览
之前去過soho食飯, 咁就鍾意咗呢一區嗰個風格,咁今次就去咗呢間餐廳度食飯,咁其實呢間餐廳幾有格調,而且聖誕就到,咁就見到佢個decoration都幾靚,所以我覺得呢間餐廳都幾適合一啲情侶去食,又或者係做一啲小小嘅gathering,廢話少講大家睇我食咗啲乜。輕煎三文魚扒·嫩菠菜 配 意式檸檬甜酒柚子汁: 講番個三文魚扒,你會食到三文魚個肉質鮮味, 另外呢個魚扒就係煎得到啱啱好唔會太老亦都唔會太生 ,其實呢一個三文魚都幾考廚師個功夫。 食完個三文魚最緊要食埋佢個配菜,因為佢個配菜吸收魚的味道同埋佢個汁, 所以成碟我都清哂。冬陰功海蝦魷魚鮮蜆扁意粉: 呢個冬陰功意粉我覺得幾好食因為食得出有泰式嘅風味,而且成個意粉係辣辣地嘅, 個辣味係恰到好處,對於唔係太食得辣嘅人其實我覺得都ok嘅,而且幾香同埋佢都算有好多海鮮喺個意粉度,大家可以睇下我啲相。最後飲埋杯 Jumanji & Gin Ever 就閃人, 不得不講就係杯Jumanji好飲,因為佢個presentation做得唔錯,咁嗰杯威士忌雖然唔係太濃烈,當你繼續飲嘅時候就會好快咁 感受到酒味,所以我最後醉咗,咁就返咗屋企瞓覺…如果大家行

最後飲埋杯 Jumanji & Gin Ever 就閃人, 不得不講就係杯Jumanji好飲,因為佢個presentation做得唔錯,咁嗰杯威士忌雖然唔係太濃烈,當你繼續飲嘅時候就會好快咁 感受到酒味,所以我最後醉咗,咁就返咗屋企瞓覺…如果大家行開呢頭大家可以試一試呢間餐廳。 我認為幾適合慶祝生日或者紀念日。

• 海蝦魷魚鮮蜆冬陰功扁意粉
平日悶悶地,決定放工要Happy Hour下!位於大館附近嘅微醺,雖然地方不大,但氣氛唔錯。-微醺拼盤 $118拼算有魷魚鬚/杏鮑菇/鳳尾蝦調味唔錯 但嫌略炸粉較厚-香煎雞皮餃子 $98 推薦!!本身以為會有啲油膩 但估唔到用雞皮做餃子皮會咁夾!!!雞皮嫩滑 帶淡淡油脂香 令餃子既味道昇華左❤️-慢煮五花腩泡菜扁意粉 $228扁意粉非常掛汁微微帶辣 但泡菜既酸辣恰到好處可以減低五花腩帶黎既濟膩感-My cup of tea $168雖然同樣都係Gin,但分別以一熱一冷既分式呈上,茶壺係熱嘅抹茶Gin,茶杯就混合左Gin、乳酪同蘋果汁。呢個配搭非常有新鮮感,而味道亦唔差,不過酒味略重,適合比較飲得嘅朋友~-You may fun $128以西柚汁/熱情果/Roku Gin/提子為主調既You may fun 屬於易入口既Cocktail之一加上有Soda Water 飲落好清爽 都幾岩女仔飲-。微醺 (中環)。中環士丹頓街11號Shama Soho地舖
平日悶悶地,決定放工要Happy Hour下!
位於大館附近嘅微醺,
雖然地方不大,但氣氛唔錯。

微醺拼盤 $118
拼算有魷魚鬚/杏鮑菇/鳳尾蝦
調味唔錯 但嫌略炸粉較厚

香煎雞皮餃子 $98 推薦!!
本身以為會有啲油膩
但估唔到用雞皮做餃子皮會咁夾!!!
雞皮嫩滑 帶淡淡油脂香

可以減低五花腩帶黎既濟膩感

My cup of tea $168
You may fun $128
加上有Soda Water 飲落好清爽 都幾岩女仔飲

。微醺 (中環)
。中環士丹頓街11號Shama Soho地舖
2021-12-20 36 浏览
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 • 微醺 𝕋𝕙𝕖 𝕁𝕠𝕪 ℍ𝕠𝕦𝕤𝕖 🍸📍中環士丹頓街𝟙𝟙號𝕊𝕙𝕒𝕞𝕒 𝕊𝕠𝕙𝕠地舖::::::::::::::::::::::::::::::位於中環蘇豪的餐廳酒吧 @thejoyhouse.hk 取名「微醺」,形容酒後稍有醉意放鬆的狀態。與其「不醉無歸」,倒不如「微醺淺酌」,恰到好處。🍱日式海陸便當 $208很可愛的日式便當盒,入面有鹿兒島月見雞胸肉、蒲燒鰻魚及温泉蛋,雞胸肉經過慢煮後肉質鮮嫩,鰻魚豐腴肥美,温泉蛋飯更添滋味。🍖烤蘋果木西班牙黑毛豬鞍 $298黑毛豬鞍肉質厚嫩,配上抹茶青蘋果醬,味道酸甜清新,毫無油膩感。🦀 蟹肉、吞拿魚腩、櫻花蝦多士 $198滿瀉的蟹肉、吞拿魚腩及香口的櫻花蝦,多士用上脆法包,是啖啖肉的滿足。🐣月見雞肉串燒拼盤三款串燒包括有雞胸肉串、雞軟骨串及雞皮串,月見醬汁拌日本生雞蛋,蘸著吃甜甜的,不錯~🍹Yᴏᴜ Mᴀʏ Fᴜɴʀᴏᴋᴜ ɢɪɴ, ᴋɪɴɢ ɢɪɴɢᴇʀ ʟɪQᴜᴇᴜʀ, ᴄʀʏꜱᴛᴀʟ ꜱᴜɢᴀʀ, ᴘᴇᴀʀ ꜱʏʀᴜᴘ, ꜰʀᴇꜱʜ ᴘᴀꜱꜱɪᴏɴ ꜰʀᴜɪᴛ, ɢʀᴀᴘᴇꜰʀᴜɪᴛ ᴊᴜɪᴄᴇ, ꜱᴏᴅᴀ ᴡᴀᴛᴇʀ☕️ G
ℂ𝕖𝕟𝕥𝕣𝕒𝕝 • 微醺 𝕋𝕙𝕖 𝕁𝕠𝕪 ℍ𝕠𝕦𝕤𝕖 🍸
📍中環士丹頓街𝟙𝟙號𝕊𝕙𝕒𝕞𝕒 𝕊𝕠𝕙𝕠地舖

🍱日式海陸便當 $208

🍖烤蘋果木西班牙黑毛豬鞍 $298

🦀 蟹肉、吞拿魚腩、櫻花蝦多士 $198

🐣月見雞肉串燒拼盤

🍹Yᴏᴜ Mᴀʏ Fᴜɴ

☕️ Gᴇʟᴀᴛᴏ Exᴘʀᴇꜱꜱ
ᴡᴏᴏᴅꜰᴏʀᴅ ʀᴇꜱᴇʀᴠᴇ ꜱᴛʀᴀɪɢʜᴛ ʙᴏᴜʀʙᴏɴ ᴡʜɪꜱᴋᴇʏ, ᴀᴘᴇʀᴏʟ, ᴅᴀʀᴋ ʀᴏᴀꜱᴛ ᴇꜱᴘʀᴇꜱꜱᴏ, ʜᴏɴᴇʏ, ʙʟᴀᴄᴋ ᴘᴇᴘᴘᴇʀ
2021-12-20 28 浏览
星期日晚係中環接完朋友收工,就碌左上去soho到食飯。揀左呢間餐廳因為貪佢有balcony位置坐,有啲燈泡同植物做裝飾,感覺係chill既😌✨蟹肉 . 吞拿魚腩 . 櫻花蝦多士 配意式檸檬甜酒啫喱 $198櫻花蝦味重,一上枱就聞到,滿滿既蟹肉,櫻花蝦鋪係多士上邊,個多士脆到不得了,可能一路咬一路錄ASMR😂 咸咸脆脆幾好食。但略嫌吞拿魚腩唔太突出,甜酒啫喱落得較少。✨威士忌煮蜆 $198本身staff話呢個會辣,但由於我朋友唔食得辣所以廚房調整過,食落變左一啲都唔辣😂有12粒蜆,真係幾大粒,鮮得黎重酒味✨香煎三文魚柳 配 意式檸檬甜酒柚子汁$258乳酪忌廉嫩菠菜 . 火龍果鮮果皮 . 風乾檸檬片個三文魚柳都幾大塊,魚肉嫩,乳酪忌廉+ 柚子汁食落好creamy得黎幾甜下,如果可以少甜啲會更好😋✨日式海陸便當 $208慢煮鹿兒島月見雞胸肉 . 蒲燒鰻魚 . 溫泉蛋呢個都等左一段時間先上枱,好得意有用條巾包住,好日本既感覺☺️上面有好多舊雞胸肉,下面係蒲燒鰻魚,篤爆左個溫泉蛋撈落飯到。鰻魚個汁幾好味,但雞胸肉都係難免食落會有啲乾。✨My Cup of Tea $168呢個見好多人都會order

但略嫌吞拿魚腩唔太突出,甜酒啫喱落得較少。

✨威士忌煮蜆 $198
有12粒蜆,真係幾大粒,鮮得黎重酒味

✨香煎三文魚柳 配 意式檸檬甜酒柚子汁$258
乳酪忌廉嫩菠菜 . 火龍果鮮果皮 . 風乾檸檬片

✨日式海陸便當 $208
慢煮鹿兒島月見雞胸肉 . 蒲燒鰻魚 . 溫泉蛋

✨My Cup of Tea $168
呢個見好多人都會order!熱同凍既組合幾有趣,先飲熱果杯,第一啖飲有好濃既酒味,我朋友飲完即刻微醺🤣之後有回甘既味道。
再飲凍果杯,對比之下淡好多,有清新花果香☺️我地2個都prefer凍果杯🤣

✨You May Fun $128
由於我真係好鍾意熱情果既關係所以一黎就揀左呢杯野飲,有熱情果香,唔算太苦,幾岩我飲😊

2021-12-19 25 浏览
中環SOHO特色酒吧餐廳 — 微醺▫️呢間位於中環Soho區嘅微醺裝修有格調,環境好有氣氛,依家臨近聖誕節🎄店內都佈置住聖誕裝飾,好似聖誕樹同聖誕餐墊等,店內都播住英文歌,充滿節日氣氛🎅🏻今次就同朋友試吓佢哋嘅lunch set~▫️頭盤係沙律🥗醋漬蕃茄配火煎菜,面頭淋上黑醋,感覺好新鮮,好開胃。▫️烤紐西蘭特級肉眼扒(180g)($228)牛扒汁係用咗紅酒同咖啡,會聞到有咖啡香味,食落去會有咖啡嘅苦香味,呢個配搭都係好特別第一次見。牛扒得煎得脆香而且夠厚身。配菜係用咗朝鮮醬淋上面,味道酸酸甜甜,茄子入口軟淋,食到淡淡黑椒味,同醬汁好夾。▫️煎三文魚扒配菠菜($188)上枱都聞到好香檸檬味,醬汁係使用意式甜酒檸檬柚子汁,味道酸酸甜甜,好開胃,而且配上cream一同食用,中和左crean嘅油膩,三文魚扒煎得啱啱好。▫️飲品係用咗唐老鴨杯盛載,好得意😍▫️地址:微醺中環士丹頓街11號Shama Soho地舖。▫️
中環SOHO特色酒吧餐廳 — 微醺
▫️
烤紐西蘭特級肉眼扒(180g)($228)
▫️
煎三文魚扒配菠菜($188)
▫️
飲品係用咗唐老鴨杯盛載,好得意😍
地址:微醺
中環士丹頓街11號Shama Soho地舖。
2021-12-19 25 浏览
It’s a Christmas lunch for me and my bestie. The restaurant is full of Christmas decorations, so festive. We had lunch set, was good, especially the fried squid. As well as the pasta. My friend ordered a salad as main, a bit spicy for us, but guess people who like Mexican spicy would love it.We had tea to finish. Nice idea.
Mercian
Cream Truffle sauce pasta
2021-12-19
Mercian
Cream Truffle sauce pasta
2021-12-18 31 浏览
🍴唐揚魷魚鬚配芥末紫菜 HK$88炸得鬆脆,放滿紫菜、木魚碎,不失為一道可口嘅和風佐酒小食。🍴月見雞肉串燒拼盤 HK$118雞皮燒至微脆,滲出油香,雞胸應該經過慢煮再燒,厚肉唔乾柴,頗為腍滑,雞軟骨拍埋去相對平凡。🍴冬蔭功海蝦魷魚鮮蜆扁意粉 HK$248愈來愈多餐廳有冬蔭功意粉,但大多虛有其表,只得輕微酸辣,到喉唔到肺,而呢度嘅冬蔭功醬汁調配得幾出色,夠酸又夠辣,加上適量椰奶襯托,香滑得嚟唔會蓋過酸辣味,扁意粉煮得al dente,海鮮亦好新鮮,蝦肉爽,魷魚彈牙,蜆肉大隻鮮甜,富海水味。🍴My Cup of Tea HK$168店主將茶道融入雞尾酒,創出呢杯一冷一熱嘅招牌飲品。先飲熱酒,以自製日本綠茶氈酒為基底,酒香同茶味喺口內不停交織,以Campari回甘作結,味道非常豐富複雜,再飲一啖凍酒,由接骨木花酒、乳酪、蘋果汁調製,味道較簡單清爽,專為襯托熱酒而設。🍴Jumanji HK$148打開木枡,隨即飄出沉實嘅橡木煙,選用日本白州威士忌,加入檸檬汁、青瓜汁、青瓜糖漿,酒味清新,入口果香鮮明,餘韻較短。📍微醺中環士丹頓街11號Shama Soho地舖

🍴唐揚魷魚鬚配芥末紫菜 HK$88
炸得鬆脆,放滿紫菜、木魚碎,不失為一道可口嘅和風佐酒小食。

🍴月見雞肉串燒拼盤 HK$118

🍴冬蔭功海蝦魷魚鮮蜆扁意粉 HK$248

🍴My Cup of Tea HK$168

🍴Jumanji HK$148

📍微醺
中環士丹頓街11號Shama Soho地舖
2021-12-18 766 浏览
微醺嘅意思係希望客人飲左少少酒 可以放鬆心情 好好enjoy the moment😌 好有心思🥰冬蔭功海蝦魷魚鮮蜆扁意粉($248)有驚喜嘅意粉🤩 食落會散發冬蔭功味道 又唔會太重味 啱啱好😋 另外仲好高質地有海蝦 又大隻又彈砂🤤 魷魚爽口 鮮蜆脹卜卜 全部都好新鮮👏🏼😋 香煎雞皮餃子配日式月見汁 ($98)超邪惡嘅小食🤩🤩 用薄薄的雞皮代替餃子皮仲炸到脆卜卜 又邪惡又好食🤤🤤 日式月見汁可以整穿個蛋黃 令到餃子更香更滑 😋 送酒真係一流👍🏼烤牛肉沙律配墨西哥辣椒青檸汁($178)牛肉都多同大塊 幾足料 仲要好香同好林 夠哂入味👍🏼😋 配埋墨西哥辣椒青檸汁 酸酸辣辣 又開胃又特別🤤🤤You May Fun ($128)好配服個熱情果咁都放到係頂😂 效果好吸睛🤩 飲落嘅熱情果味都幾香濃 仲有啲熱情果肉 另外最頂嘅熱情果仲有粒話梅係入面 酸酸甜甜啱哂送酒🥰Tea Tone ($128)用奶樽做容器幾有創意😂 係焙茶味嘅cocktail 仲有蘋果汁同乳酪 不過酒味都比較濃 幾特別🥰

冬蔭功海蝦魷魚鮮蜆扁意粉($248)

香煎雞皮餃子配日式月見汁 ($98)

烤牛肉沙律配墨西哥辣椒青檸汁($178)

You May Fun ($128)

Tea Tone ($128)
2021-12-13