( 由於,客人請食飯,所以!不方便影相!真抱歉! )老闆的好友找我去尖東的大客幫手!午飯時段,我們一行 4 人來到尖沙咀麼地道半島中心2 樓的 <德興酒家>! 這裡很大,不用等位!我們被安排到靠牆接近角落頭的一張小圓枱!背面是龍鳳背景!地方大!不過,侍應不多!要找個侍應還是需要耐性!有位疑似 80 年代髮型的冬菇頭女侍應經常用背脊"得"住人,完全當食客無到! 其實!當時她眼尾望一望到我老闆的好友舉手示意,她總是一支箭步走到酒樓中央! 這樣的服務態度點得呀?加上,有不少自由行旅客團,見到這樣的侍應,會怎樣想我們香港人呢?!幸好!我們找到一位比較肯幫忙的短髮女侍應! 點心套餐 (特價 $204 ) 包括:點心 x 4 + 菜 + 燒味 + 炒飯 / 炒麵;很豐富!蕃茄炒蛋蝦仁飯 雖然食材主要是蕃茄、雞蛋、蝦仁,簡簡單單!都可以好美味! 蛋炒得熟之餘,又不失蛋香及滑感!用上大紅鮮蕃茄切件, 相信炒完蛋之後落鑊炒,蕃茄仍保留鮮茄汁;調教的蕃茄汁,酸甜味恰到好處! 加埋蔥段及少許洋蔥,能帶出蛋香味!認真有鑊氣!顏色又可以吸引! 蝦仁爽口彈牙! 但是,較為淡口!叉燒包包身不夠鬆
( 由於,客人請食飯,所以!不方便影相!真抱歉!

這裡很大,不用等位!

我們被安排到靠牆接近角落頭的一張小圓枱!背面是龍鳳背景!

地方大!不過,侍應不多!要找個侍應還是需要耐性!

幸好!我們找到一位比較肯幫忙的短髮女侍應

點心套餐 (特價 $204 )

蕃茄炒蛋蝦仁飯
雖然食材主要是蕃茄、雞蛋、蝦仁,簡簡單單!都可以好美味!
蝦仁爽口彈牙!
但是,較為淡口!

叉燒包
包身不夠鬆軟,
叉燒餡料及醬汁調味恰宜,甜度適中!不過不失!

蘿蔔糕
蘿蔔糕有三件,煎得幾香口!配料不多!

懷舊馬拉糕
一籠四小件馬拉糕,質感鬆軟綿綿,糕身密度甚高,不會太甜!

咸水角
有三件,不過,我怕熱氣沒有食!

燒腩仔
一碟有成 3 排燒腩仔,果然份量十足!
我與另一位新女職員,她是食力新力軍!你一件、我一件...幾經辛苦才能清碟!
燒腩仔帶微暖!皮脆肉不算嫩,只缺乏肉香!

腐乳通菜
通菜新鮮翠綠,一半菜莖,一半菜葉!菜莖清爽!菜葉有嚼勁!勝在沒有渣!
配上腐乳是最佳拍檔!所以,被我消滅了半碟!

點心套餐抵食!
以四個女人份量來說,足夠有餘!
而且,食物平亦具水準,值得一試!
只是服務方面要改進一下!
2012-08-03
  • 燒腩仔
2012-06-25 5293 浏览
其實早早就訂位了.原來早訂位但都是坐在走郎擺出來的位HKD 141 包茶.包生抽.包湯底.無加一.你仲想點 要混醬就多加 9 元先點了湯底.其實咪又是個 D 點了海鮮鍋底. 不過等都等左 15 min 先到所以阿姐(服務員) 叫我地點多 D 菜先入單,這個意思就是會勁漏單加慢吞吞了好,再等了 10 min 菜慢慢來了肥牛+ 魚片 四個人就只有四片其它還可以吧.鵝腸就一大盤.花膠仔.魚頭.牛柏葉都份量足球其它。潮州魚蛋變左貢丸雞子.冬姑,菜類都唔會比少少帶子是最好味的.可惜再入單就玩失蹤了點了兩次都吃不了豬潤環境都預左嘈, 個個都大大聲,我護無乜所謂.下次有機會再來
其實早早就訂位了.原來早訂位但都是坐在走郎擺出來的位
HKD 141 包茶.包生抽.包湯底.無加一.你仲想點

要混醬就多加 9 元

先點了湯底.其實咪又是個 D
點了海鮮鍋底. 不過等都等左 15 min 先到
所以阿姐(服務員) 叫我地點多 D 菜先入單,
這個意思就是會勁漏單加慢吞吞了

好,再等了 10 min 菜慢慢來了
肥牛+ 魚片 四個人就只有四片

其它還可以吧.
鵝腸就一大盤.花膠仔.魚頭.牛柏葉都份量足球
其它。潮州魚蛋變左貢丸

雞子.冬姑,菜類都唔會比少少
帶子是最好味的.可惜再入單就玩失蹤了
點了兩次都吃不了豬潤
環境都預左嘈, 個個都大大聲,
我護無乜所謂.下次有機會再來
2012-06-22
庆祝纪念
生日
2012-05-25 4028 浏览
第一篇食評刊登左,好開心!既然放大假,得閒就寫下先!尋晚等同事收工一齊去德興任食,早兩日已經訂左台,去到即有位,訂台呢個發明實在太偉大了~不過可能由於係平日,全晚其實都係有吉台既。呀同埋我無影到相,哈哈見到賣相我真係完全無衝動要影,不過同佢味道又無直接關係既,新鮮程度一定差d但整體黎講味道ok既。因為係任食,張list上既野幾乎俾我地4個人叫齊晒,等我highlight幾點:1. 新推三小時任食?我已經大半年無黎德興,之前一路都知係入坐計兩小時任食,尋晚見到餐牌,有兩小時($130)/三小時($141)任食 [],對於吹水吹到慶起被人催埋彈而有怨憤既我,有三小時任食都係好事。最初我地諗住兩小時個陣會被人催埋單,但又無喎,原來佢已經自動將我地撥入三小時,其實都唔介意,不過如果兩小時既時候問一問會更加貼心。2. 混醬收費究竟係一人要全全部人要俾,定係要既人頭計呢?我記得上次黎明明係前者,即係唔理你幾多人要混醬,都係位位$9。今次個部長話係兩位起,要既人頭先俾錢,咦正喎,因為我地當中有人真係只要豉油就得!咁我地就話計三個人啦,到個侍應埋黎,呀佢又話要計全四位,唔係$9既問題,你地究竟點收費架
第一篇食評刊登左,好開心!既然放大假,得閒就寫下先!

1. 新推三小時任食?
我已經大半年無黎德興,之前一路都知係入坐計兩小時任食,尋晚見到餐牌,有兩小時($130)/三小時($141)任食 [[但入座時佢無無問我地要食幾耐]],對於吹水吹到慶起被人催埋彈而有怨憤既我,有三小時任食都係好事。最初我地諗住兩小時個陣會被人催埋單,但又無喎,原來佢已經自動將我地撥入三小時,其實都唔介意,不過如果兩小時既時候問一問會更加貼心。

2. 混醬收費
究竟係一人要全全部人要俾,定係要既人頭計呢?我記得上次黎明明係前者,即係唔理你幾多人要混醬,都係位位$9。今次個部長話係兩位起,要既人頭先俾錢,咦正喎,因為我地當中有人真係只要豉油就得!咁我地就話計三個人啦,到個侍應埋黎,呀佢又話要計全四位,唔係$9既問題,你地究竟點收費架?個部長見到我地雞同鴨講,就過來澄清,其實真係要既人頭俾錢既,唔該晒部長!(呀個侍應唔好意思都無聲,嘴miu miu+_+)

3. 恆生卡有折
去到埋單,佢問我地有無恆生卡,原來有折,sorry大家傾到興高彩烈真係無留意折左幾多,總之埋單總共$499 (任食加混醬,無叫野飲,飲茶only),每人先$125!好抵食呀!好鬼開心~

4. 食物小評,整體其實唔錯,仲覺得好過我上次來食添。正常的食物唔特別講,較好/差既就同大家分享下:
(好)魚腐:細細粒,lup lup 突突,其貌不揚咁,但竟然有d鮮味,好好食下喎!
(好)南瓜:厚度切得幾平均,好甜!
(好)肥牛:我覺得都幾鮮味,擺出來一圈圈又算幾企理 (只係唔知份量點落單好,我地寫左"5",諗住來一大份,點知佢俾5片;第2輪再寫"5",又大大份,估佢唔到)
(好) 蟹腿肉:上台時仲有d冰雪,硬梆梆,正宗急凍野,唔緊要啦,放去淥下就得,食起來係一條條架bor,算係咁啦。
(差)餃類:佢d餃一律厚皮少餡。
(差)水晶包:又係厚皮少餡,食左粒叉燒味,d叉燒無味既!
(差)豬潤:呢樣真係超級唔新鮮,上台已經深紅色,熟左之後,口感同味道都好古怪,之後成碟無食。

2012-05-24
用餐优惠
信用卡優惠
  • 魚腐
  • 南瓜片
2012-03-11 3308 浏览
用 Open Rice 黎揾食就試得多, 估唔到我都竟然有咁既一日上黎留言.聽說德興火鍋好食, 價錢抵, $130几蚊位任食, 就同朋友一齊去試. 點知職員話 $130+只可以食兩個鐘, 几時開始打邊爐都要以鐘計? 唔緊要, 最緊要野好食.點知...... 蔗汁無味, 獅子狗卷好假, 炸魚片又厚又硬, 仲要個湯底有疑似發泡膠碎... 真係有d失望.不過, 好彩碟肥牛的確几靚, 用匯豐銀行信用咭付款仲有半價添.... 但係, 我仍然覺得唔係几高興,話就話兩個鐘任食, 第一round過後, 我地都等左最少半個鐘先上到第 二round, 到咁上下, 職員又話夠鐘, 超級無 '引'. 雖則對d野食有d失望, 但德興不失為一個好適合一大班朋友聚會既地方, 可以嘈喧巴閉, 又唔怕嘈到其他人, 十下十下都几開心.至於服務方面, 除左出餸遲左之外, 服務員都算几好, 有d意外係... 填 order 紙時, 註明想要多d既 item 真係比多d, 係e d 舊色既店裡, 我係有d surprise.總結: 對食物感失望, 環境適合 Hyper 大夥兒, 服務質素 ok !剛搬到尖咀既我... 會開

唔緊要, 最緊要野好食.

剛搬到尖咀既我... 會開始我既揾食旅程....

2012-03-01
用餐优惠
信用卡優惠
  • 肥牛
2012-01-20 2341 浏览
依日終於約成同娘家出去食飯當團年+媽媽生日飯之前聽好多人講德興既火鍋好抵食~其實都想試不過唔係book唔到位..就係最終有事試唔到之前家姐試過德興既火鍋ma~所以佢話不如試下半席圍菜是日晚餐..揀去"德興火鍋海鮮酒家(半島中心)"圍菜有11道菜..第一道"鴻運乳豬大拼盤"依個拼盤唔算得好好食~但已經係全晚最好既一道菜"香酥翠塘珊瑚蚌"個珊瑚蚌好腥~炸物超啖啖麵粉~完全唔知咩來"金粟遊龍玉帶盞"個炸物完全腍晒~蝦肉帶子ok爽彈..但整體唔算吸引好味"菌汁松露菌皇卷"賣相已經唔吸引~汁太多..味道又淡到無味"紅燒竹笙雞絲翅"已經罷食魚翅..所以我無食到~問另一半如何味道..一笑置之"醬烤花菇貴妃骨"賣相又係唔掂~汁多到已經唔想食~得姐夫一個食過d骨..話好鹹冬菇係夠大隻~不過無香菇味"清蒸深海大石斑"..蒸到過晒火~條魚好鞋口"南乳脆皮吊燒雞"..唔夠香脆~肉質鞋口"生炒臘味糯米飯"除左自己整~我都有時係街食糯米飯架唔係誇張..依個係我食過最難食既一個囉什麼生炒 d飯既口感超濕爛到好似食糊仔..仲要完全無味"蓮茸壽桃"..依個叫正常~但都係普通貨色最後有"生果拼盤"..我地大家都無食加上過
依日終於約成同娘家出去食飯當團年+媽媽生日飯
之前聽好多人講德興既火鍋好抵食~其實都想試
不過唔係book唔到位..就係最終有事試唔到
之前家姐試過德興既火鍋ma~所以佢話不如試下半席圍菜
是日晚餐..揀去"德興火鍋海鮮酒家(半島中心)"

圍菜有11道菜..第一道"鴻運乳豬大拼盤"
依個拼盤唔算得好好食~但已經係全晚最好既一道菜
"香酥翠塘珊瑚蚌"
個珊瑚蚌好腥~炸物超啖啖麵粉~完全唔知咩來
"金粟遊龍玉帶盞"
個炸物完全腍晒~蝦肉帶子ok爽彈..但整體唔算吸引好味
"菌汁松露菌皇卷"
賣相已經唔吸引~汁太多..味道又淡到無味
"紅燒竹笙雞絲翅"
已經罷食魚翅..所以我無食到~問另一半如何味道..一笑置之
"醬烤花菇貴妃骨"
冬菇係夠大隻~不過無香菇味
"清蒸深海大石斑"..蒸到過晒火~條魚好鞋口
"南乳脆皮吊燒雞"..唔夠香脆~肉質鞋口
"生炒臘味糯米飯"
除左自己整~我都有時係街食糯米飯架
食物唔夠熱之外..部份仲係凍既~同埋出菜一車推晒出黎
又無蓋無野遮住~衛生程度好有問題~服務員做到無停手
笑容禮貌就無架啦~有個阿叔仲做到暈陀陀..差d成個跌落我道
之前一直期待火鍋有幾吸引~果然只可以話抵食..料都唔係靚
整體依間食店..去完依次我都一定唔會再去~仲會blacklist添
2012-01-11
是晚同事聚舊相約德興打邊邊, 聽聞水晶包好好味, 我又未試過, 所以提議了這間. 不記得幾錢$128+10%7時到達, 8人要了兩個爐, 多個爐不用另加錢.我同事book 位時已經問是否任飲任食, 那個接線的說是, 但來到時經理說任飲的是茶, 那就不是任飲吧! 擺明是捉字, 接線那個實話實說的話都沒那麼氣憤.先說食物, 羊片肥牛等都不錯, 羊片有丁點羶味. 魚皮餃的皮不夠煙韌.炸魚皮還脆, 水灼1,2秒就可以菜類算新鮮手打蝦丸和魚滑很爽口! 好味!水晶奶皇包真是超好味, 臨尾還是狂encore 當甜品!我們加了$9 要那個味盤, 可以加蔥, 麻醬, 芫茜, 蒜那些配料, 多了個味盤本來真是不錯的, 如果只有豉油實在太寡了, 但是之後發現個高高瘦瘦的經理想拎走個盤, 他對我說味盤不夠用, 我當初以為他真是想拎走個“盤”而已. 我說放下醬料然後讓他拿走個盤, 他說其他人客要用, 我說什麼 一來我們是付了這個味盤的錢, 二來我們用過怎能給其他人用呢 太不衛生!!! 人家還要付$9 用人用剩過的材料! 如果這個味盤不收費的話我沒話可說, 但是這個成本不用$10的味盤我們是付了$72 還是與其他

7時到達, 8人要了兩個爐, 多個爐不用另加錢.
未唧就爆袋既魚麵
先說食物, 羊片肥牛等都不錯, 羊片有丁點羶味.

魚皮餃的皮不夠煙韌.
炸魚皮還脆, 水灼1,2秒就可以
菜類算新鮮
手打蝦丸和魚滑很爽口! 好味!
水晶奶皇包真是超好味, 臨尾還是狂encore 當甜品!

人家還要付$9 用人用剩過的材料! 如果這個味盤不收費的話我沒話可說, 但是這個成本不用$10的味盤我們是付了$72 還是與其他人share 實在講不過去! 為何付額外錢還這樣呢 極不衛生! 我希望德興真是要檢討一下! 一個味盤不是浪費你們大大個集團很多錢
. 雖然你們在廚房可能又把人家用剩的給其他人客refill, 但是寧被人知, 莫被人見吧.
原本好地地既味盤
被移形換影的味盤
之後有人不知不覺拿走個味盤, 我叫阿姐拿回的時候已經完全是另一個… 匙羹被調到亂七八糟! 原本好地地一個味盤令到我不想再用!

我問個阿姐加隻蛋幾錢, 她說要$5, 我嘩了一聲之後她還說 “現在什麼都貴了, 這些錢又不是我收你的.” 其實她大可以不出聲, 我嘩不是我付不起, 而是一隻蛋比肥牛還不值錢, 也是多收$5 實在是有點兒那個. 雖然很間酒樓蛋都要收錢, 但我還是認為蛋是不應該收錢.

埋單每人$160 是有點貴, 但食物都不錯, 不過衛生和服務態度真是令人震驚!
2011-09-02
原本好地地既味盤
2011-08-18 626 浏览
其實呢度不嬲都係我地既打邊爐食堂, 耐唔耐就會黎食.九點後101任食真係好抵, 比起旺角果啲, 無論食物質素同埋價錢都win哂.不得不提既係佢個湯底真係一流, 好足料, 雖然等得有啲耐, 但真係值得今次點左日式蟹湯底, 正到啲餸完全唔使落豉油咁滯, 好入味而啲肥牛呀, 滑呀, 丸呀, 全部都係水準之作, 好味到食完之後我個肚就爆咁滯.不過有樣野值得提, 就係雖然啲滑仲係正, 但好似冇以前咁彈牙, 希望注意吓啦~!我地今次都仲係食得好開心, 會繼續支持我地呢個邊爐飯堂!!
其實呢度不嬲都係我地既打邊爐食堂, 耐唔耐就會黎食.

今次點左日式蟹湯底, 正到啲餸完全唔使落豉油咁滯, 好入味

我地今次都仲係食得好開心, 會繼續支持我地呢個邊爐飯堂!!
2011-08-16
2011-07-18 387 浏览
好耐不見的朋友約我食晚飯,本來想去譚魚頭的,無奈對方食完仲要在尖沙咀半島會客,佢話不如訂在尖沙咀德興,當然好啦,佢一直贊那家的廣東火鍋做得好,正好我也想試下。佢訂著VIP房,靜靜得打邊爐真係開心,醬料是自己調的,有一大堆給我們選,雞鮑翅鍋比較清,我也喜歡,火鍋配料點了:三文魚、象拔蚌、海魚片、蔬菜、羅卜、淮山、冬瓜。我們都不食牛肉,所以不用點牛肉。鍋底都算鮮美、配料也不錯,朋友也很貼心.多謝朋友埋單。
2011-07-02
2011-06-01 275 浏览
五月尾沒來由的一餐晚飯,口上說是為「做節」而來,端午不是要吃粽子的嗎?! 想深一層何需深究,有得吃就是了。地方是位處尖東半島中心的德興酒家,其實上年已來過兩次,水準來說互有優劣。點的是一個時值六六六元「魔鬼價錢」的半席套餐,今次冠以「女皇宴」的名目,正是吾家女皇 ---- 家母的心水之選。作為閒日晚市也真旺場,酒樓半邊已覓作婚宴,另外半場則作晚飯或火鍋之用。可能受到經營成本所影響,同一個價錢的套餐,今次竟然少了一個熱葷,家人吃飯從不求甚麼珍饈百味,主要還是來得豐滿飽足,單憑這點確是來得無奈。侍者在上菜前已預備好各式醬汁,純以效率來說,怎也快過每上一碟菜才奉醬。先來的是乳豬件配海哲頭,這裡的燒味部也真有點水準,雖然不是即叫即燒,或控制好出爐時間,作為量產化的出品,依然不失皮脆肉嫩,肥瘦度恰到好處之餘,豬仔味亦來得充夠;配合爽口的海哲頭,這頭盤已是合格有餘。熱葷是西蘭花炒珊瑚蚌,以鑊氣來說不算火猛,但就來得不油膩,珊瑚蚌鮮味之餘亦帶有彈性,配合熟透的西蘭花仍不失為爽口,整體來說總算不賴。今次再做一次環保的「罪人」,以事論事,以這價錢吃足料翅羹實屬妄想,這大盅的鴻圖生翅耀門眉,說實話其翅針份
所有醬料預先奉上,有好有不好。
乳豬與炒珊瑚蚌俱佳
不算足料的翅羹,但不失高湯的味道
今次再做一次環保的「罪人」,以事論事,以這價錢吃足料翅羹實屬妄想,這大盅的鴻圖生翅耀門眉,說實話其翅針份量不算太多,吃到反而多是竹笙,芡汁來說亦較為稠身,幸好加了不少蟹黃來充撐場面,配合上湯的味道,作為家庭晚飯,一眾的評價亦算滿意。
鴨掌大隻,靈菰鮮味,可惜芡汁略厚
其菜單的名字也是滿有氣勢,打後是的靈菰玉掌指成金,即是用蠔油來炆扣鴨掌及靈芝菰,對這些濃味的菜式也是喜好參半,勝在鴨掌來得大隻,皮筋來得爽口,再配合大塊的靈芝菰,口感上似追飽魚,始終是兩樣東西,味道來說總有所差別。芡汁雖是稍濃,幸好也飲了一點啤酒來解滯。
魚與雞也合乎期望
還是忘卻那些刁鑽的菜式名字,來一條斤餘的青班,雖然只是養魚一條,勝在火侯拿獵準確,蒸得外皮滑溜,肉質結實之中略帶少許彈性,重要的是魚肉鮮味,淋上醬油汁後,是當晚最佳的一道菜。再來的一品燒雞不失皮脆肉嫩,食味香口,略嫌某些部位乾了一點,如食材未盡人意的話,唯有靠廚功來搭救。
這炒飯不錯
吃得七七八八,來一碟福建炒飯作單尾,濕炒的出品不呈油膩及乾身,飯底仍不失爽口,芡汁的厚薄也算適中,再配合上面的菜粒和帶子粒,整體味道來得不俗,作為夏天時份,不失為一個聰明的做法。
主菜部份完畢之後,亦是時候奉上甜點:
蒸蟠桃包,正!
用上蒸籠奉上的六個蟠桃個子也大,熱騰的包身也見鬆軟,擘開下的內餡應該是白蓮蓉,來得清香嫩滑,看中間處還摻了些鹹蛋黃在內,雖不是甜魔一族,個人評價下這甜點已是不俗。最後的果盤沒甚麼好說,西瓜片不算太甜,這樣反而放心,當得知大陸的瓜農加了催生劑,弄得一個個的西瓜爆開,你還敢吃嗎?!
價錢還算實惠
後記:
菜式來說,不是甚麼珍貴食材或精雕細鑿,以廚功來說總算紮實,作為六百餘元的全包宴,亦包上了橙汁或啤酒等飲品,這晚飯總算有所交代。三次的品嚐經驗,以第一次最佳,第二次是最差的一頓,今次則走在兩者之間,雖然有點千篇一律,其實也沒太大的垢病異議。事後得知全餐由家母「包底」,不禁高呼「女皇萬歲」。最後要提的是當晚給火鍋陣」包圍著,大家烚下烚下也真不亦樂乎,如下次再來這裡的話,我們一家也想「滾」一躺。
2011-05-31
乳豬與炒珊瑚蚌俱佳
魚與雞也合乎期望
這炒飯不錯
蒸蟠桃包,正!
2011-05-28 127 浏览
早幾日,老板個女熟客要搵我去尖東幫手 3 日。好多謝佢搵我幫手!雖然,佢請飲茶,但係我都唔想人家咁破費!盡量叫啲小點、中點。總之我食飽已經心滿意足!當然,喺佢面前唔方便影相,就算佢知我有打開食評都無謂咁肉酸!記得上次嚟已經係 2008 年年初三,同一班朋友嚟打邊爐,仲要坐近走廊位。而家裝修哂,有多戔水晶燈;走廊無擺枱,闊落好多!呢度飲茶幾抵!平日中午時段有8 折! 平均每人 $50,比起上環區飲茶 $70 ~ $80 平一大截! 脆皮炸叉燒包 ( 特價 $1/個 ╴只限每位1個 ) 原價 $5/個 ( 如果,帶走要收原價 $5/ 個 )炸過之後與一般叉燒包截然不同! 外脆內軟!有些少叉燒粒及叉燒醬,美味非常!鳳爪蒸肉排 $8以為呢個價錢會好少,有兩隻鳳爪加 5~6 件排骨,份量算係咁!鳳爪較為瘦,夠入味!排骨有點肥肉,都 OK!潮州粉果 (小點)有3 件,皮夠薄,餡夠多!不過,花生燶燶地!蟹籽燒賣皇燒賣幾豐滿! 蟹籽下有隻鮮蝦,爽朗鮮甜;其他係半肥瘦豬肉,食落啖啖肉!糯米雞 有3 隻,糯米夠腍又入味,中間夾住肉碎,食完好飽!香煎排骨好似食緊多骨版叉燒,十分惡食! 通菜 $28幼身通菜,
早幾日,老板個女熟客要搵我去尖東幫手 3 日。

好多謝佢搵我幫手!

呢度飲茶幾抵!平日中午時段有8 折!

脆皮炸叉燒包 ( 特價 $1/個 ╴只限每位1個 )
原價 $5/個 ( 如果,帶走要收原價 $5/ 個 )
炸過之後與一般叉燒包截然不同!
外脆內軟!有些少叉燒粒及叉燒醬,美味非常!

鳳爪蒸肉排 $8

潮州粉果 (小點)
有3 件,皮夠薄,餡夠多!不過,花生燶燶地!

蟹籽燒賣皇
燒賣幾豐滿!
蟹籽下有隻鮮蝦,爽朗鮮甜;其他係半肥瘦豬肉,食落啖啖肉!

糯米雞
有3 隻,糯米夠腍又入味,中間夾住肉碎,食完好飽!

香煎排骨
好似食緊多骨版叉燒,十分惡食!

通菜 $28
幼身通菜,份量剛好,始終配上腐乳先係絕配!

2011-05-24
午餐
  • 脆皮炸叉燒包
2011-05-01 108 浏览
以前都有食開德興...印象不嬲唔錯...今日宵夜時段9點鐘去到..reception姐姐話唔限時間但係去到11點..心諗2個鐘冇問題吖...好啦..入到去一間房裡面...房入面約十多張枱左右啦..開頭有兩個姐姐及一個男經理..有一位姐姐係新黎..咩都唔係好知...咁就難為另一位姐姐..但姐姐又話唔到事..咁就真係難為經理一腳踢..由揀左湯同揀埋食物交比佢地..差唔多要半個中先上到湯同少少嘢食...因為初時人手真係唔夠..上菜又慢(我估係..一到宵夜時段廚房執嘢又趕)變左大家都好苦燥...而食物又真係差左好多...今次之後..我諗真係一段時間都唔想再黎食..不過.我又想讚一讚d服務員..其實佢地已經係一腳踢..但都唔係好配合到大家的要求...但..態度仍然算係咁...因為你走單咁厲害..要咩冇咩的情況下..自然會受下客人氣..同比客人玩下...係咪真係最低工資的影響..所以減少左員工呢..其實咁樣...咪仲適得其反...大把人都唔會想再黎....
以前都有食開德興...印象不嬲唔錯...
2011-05-01
2011-03-10 123 浏览
朋友生日, 一於好好慶祝一番. 我們一行六人一早訂了德興酒家晚飯, 打算試試這裡的三思宴(為何稱為三思? 這個我也不太了解). 由於我們只有六人, 故要了半席酒菜. 包括金豬全體迎新歲、彩虹花姿貴妃蚌、好市八寶釀玉環、香酥薯茸鳳尾蝦、紅燒竹笙蟹肉翅、鮑汁花菇海螺片、清蒸大海斑、金蒜脆皮雞、珍菌燘伊麵、蓮茸蟠桃、鮮果拼盆.金豬全體迎新歲: 乳豬拼海哲, 乳豬不太肥, 乳豬皮亦算脆彩虹花姿貴妃蚌: 花姿貴妃蚌炒菜, 味道一般好市八寶釀玉環: 豬肉釀節瓜甫, 每人一件, 屬一般香酥薯茸鳳尾蝦: 將海蝦釀上薯茸來炸, 香口之餘不覺油膩. 幾好吃. 同樣是每人一件紅燒竹笙蟹肉翅: 雖然翅並不是什麼大的排翅或群翅, 只是細細排的翅仔, 但都算可以鮑汁花菇海螺片: 跟一般飲宴的沒有什麼兩樣, 味道普通清蒸大海斑: 一般蒸魚, 沒什麼特別金蒜脆皮雞: 半隻, 比較細. 但都算皮脆肉嫩珍菌燘伊麵: 份量頗多, 味道OK蓮茸蟠桃: 蛋黃蓮茸壽包, 大小適中, 蓮茸甜甜的, 而且有些少蛋黃, 不錯鮮果拼盆: 只有哈密瓜及西瓜, OK整體來說, $666半席六位享用的三思宴, 有乳豬有鮑片有魚翅, 包加一茶芥

金豬全體迎新歲: 乳豬拼海哲, 乳豬不太肥, 乳豬皮亦算脆
彩虹花姿貴妃蚌: 花姿貴妃蚌炒菜, 味道一般
好市八寶釀玉環: 豬肉釀節瓜甫, 每人一件, 屬一般
鮑汁花菇海螺片: 跟一般飲宴的沒有什麼兩樣, 味道普通
清蒸大海斑: 一般蒸魚, 沒什麼特別
金蒜脆皮雞: 半隻, 比較細. 但都算皮脆肉嫩
珍菌燘伊麵: 份量頗多, 味道OK
鮮果拼盆: 只有哈密瓜及西瓜, OK

整體來說, $666半席六位享用的三思宴, 有乳豬有鮑片有魚翅, 包加一茶芥, 還送啤酒一樽及橙汁一瓶, 算是幾抵食. 食物方面, 水準屬一般, 沒有什麼驚喜, 當中以香酥薯茸鳳尾蝦為較突出的一道菜餚. 整體來說, 這三恩宴算是飽肚兼抵食.
餐牌 - 三思宴
鮮果拼盆
2011-03-09
香酥薯茸鳳尾蝦
(非会员)
都唔明點解呢間野有咁多笑臉~平時都唔會上黎寫食評 但今次唔上黎呻下都唔得~尋日去到等左一陣就有位~果時仲滿心歡喜~見限時兩個鐘 , 一坐低就剔野食啦~點知前後總共入左3張紙只係黎左少少野食~全程大部份時間對住煲湯底 張枱空空如也~烚下烚下既時間都唔夠半個鐘~超無奈...每次同d"阿姐"講野 , 佢都係應完你就算~追單佢就話黎緊叫我地等~到剩返9個字就開始想催我地走~總共問左3次仲有冇野加~但同佢講左好多野未黎又唔同我地跟.....好過份~以後都唔會幫襯~走既時候都仲未食飽...真係好無癮~去快餐店食一人一爐仲爽快同開心我地都只係叫左d基本野...淨係菜都可以等2個鐘都未黎...隔離枱黎錯左公仔麵 , 人地唔要就走黎問我地食唔食~我地唔係乞兒囉.................未試過出街食飯食到咁唔開心既~
都唔明點解呢間野有咁多笑臉~

平時都唔會上黎寫食評 但今次唔上黎呻下都唔得~

張枱空空如也~烚下烚下既時間都唔夠半個鐘~超無奈...
到剩返9個字就開始想催我地走~總共問左3次仲有冇野加~
但同佢講左好多野未黎又唔同我地跟.....
好過份~
以後都唔會幫襯~走既時候都仲未食飽...真係好無癮~

去快餐店食一人一爐仲爽快同開心

隔離枱黎錯左公仔麵 , 人地唔要就走黎問我地食唔食~

2010-12-27
2010-12-21 80 浏览
星期二黎食~ 所以唔太多人,完全唔駛等位就可以入去勒~ 我地有10個人~ 叫左兩個湯底~佢的食物都有幾多choice的~ 基本的食物,菜呀,肥牛,四寶丸,魚皮餃個D都有,仲有水昌奶皇包同水晶叉燒包呢D特別野,其他地方都無得食~魚腐都有得食,呢樣係我的至愛~不過有d即使係tick左,佢都未必會拎黎...同埋即使你寫幾多碟,佢都只係會每樣拎一碟黎咋!係呢度好處係地方夠大,唔會好迫加上佢無限時,你可以食到幾點都ok, 我地就由6點半食到10點先走不過佢個價錢只係任食only,飲品要俾另外俾錢同埋佢醬油個度已經係每個人+$9/人(但係得豉油咋)如果要另外其他醬油,要再加$9/人, 真係唔太抵...但總括黎講食物質數OK,環境又好,所以係一個打邊爐的好地方~
星期二黎食~ 所以唔太多人,完全唔駛等位就可以入去勒~
我地有10個人~ 叫左兩個湯底~
佢的食物都有幾多choice的~
基本的食物,菜呀,肥牛,四寶丸,魚皮餃個D都有,
仲有水昌奶皇包同水晶叉燒包呢D特別野,其他地方都無得食~
魚腐都有得食,呢樣係我的至愛~
不過有d即使係tick左,佢都未必會拎黎...
同埋即使你寫幾多碟,佢都只係會每樣拎一碟黎咋!

係呢度好處係地方夠大,唔會好迫
不過佢個價錢只係任食only,飲品要俾另外俾錢
同埋佢醬油個度已經係每個人+$9/人(但係得豉油咋)
如果要另外其他醬油,要再加$9/人, 真係唔太抵...
另外+$9/人的醬料
2010-12-14
2010-12-14 53 浏览
今日親愛的同學生日大家想飲茶 又不想待在學校在沒有什麼選擇之下 去了德興諗著實無死事實上火鍋一流 但飲茶一般選擇少價錢貴服務差叫了半打壽包(因為要半打起, $8/個)個樣一點也不紅噹噹蓮蓉餡裡 有蛋黃好似月餅 但都幾膩最後埋單一行七人 每位差唔多$60好貴 仲要食左唔多野大家如果想飲這樣去學校茶樓食好過P.S 結帳 我地俾埋零頭佢 個侍應在扮懵話咁樣唔好找 話要找散佢 其實想我地俾tips 個樣仲要勁不滿 = =
今日親愛的同學生日

款式不多

選擇少
價錢貴
服務差

叫了半打壽包(因為要半打起, $8/個)
個樣一點也不紅噹噹

壽包