2017-02-11 2279 浏览
天寒地凍點又少得打邊爐,呢晚收工約左朋友一齊食飯,大家一致決定打邊爐,而觀塘又比較方便,就求其搵左呢間酒樓打邊爐,我地大概7點半上到去,已經有一班人係度等緊,最後等左半個鐘左右終於入得去任食火鍋有幾個價錢收費,都好清楚寫係餐牌度,但覺得任飲汽水都要加$25就好唔抵,但打邊爐點可以唔飲野,最後都係加埋任飲沙爹鍋,望落有少少似麻辣鍋,但入面冇咩料應該係每一台都會按人頭數送一份刺身拼盤刺身都算幾新鮮雪花肥牛 肉質一般般而且冇牛味羊肉片,呢個好有羊味呢度有樣野覺得幾好,有時人少少食唔到咁多野,但又想每樣試d,佢張order紙寫明,1就代表係兩件,咁就避免太多食唔晒啦打邊爐除左食物要夠新鮮之外,個爐都好重要架,呢度個爐好快就滾,唔使等到頸都長都未有得食。食物就過得去啦,不過不失咁
沙爹鍋,望落有少少似麻辣鍋,但入面冇咩料
應該係每一台都會按人頭數送一份刺身拼盤
刺身都算幾新鮮
雪花肥牛 肉質一般般而且冇牛味
羊肉片,呢個好有羊味
2017-01-19 1551 浏览
☕️🍜🍲although I am an American I eat hotMostly order a fish fillet with vegetables rice 88$. look good 😊 and 4 pieces of green vegetables Yet the fish is so deeply fried You just don't know where is fish meat Where's flour and oil???finally We have to get a good appetiser At 35$The taste is delicious Ok Chinese tea ☕️
2017-01-19
Thousand  years  duck  egg  and  sweet  ginger
姑姐生日, 媽咪要諗地方食中菜, 我見觀塘德興有得儲ASIA MILES, 食評亦唔差, 可以試下。訂左枱, 大家去食飯啦 !德興酒家係APM附近, 所以好容易搵, 上到去見到地方唔算好大,有分打邊爐及小菜。我地一行7人睇左餐牌後決定以下小菜砵酒焗美國桶蠔只有5隻唔夠一人一隻, 但好奇怪係無砵酒味, 只食到酸酸甜甜的汁, 蠔係好大隻, 不過配左呢個汁有D浪費左。真係好失望瑤柱肉碎浸時蔬今次係菠菜, 用黎送飯真係一流, 味道清清地香芋臘味粒炒飯用臘味雖然要較肥, 但係鑊氣好夠, 配料亦多。金菰瑤柱炆伊麵正常味道, 不過不失京烤片皮鴨 $98 (特價)見到$98咁平當然叫啦 !! 雖然$98, 但份量都好多, 片皮鴨會連埋肉一齊切, 所以唔止食到皮, 還有肉 !片皮鴨另一食係涼瓜炒鴨肉大沙巴兩味~彩椒雲耳炒斑球斑球炒得唔錯, 唔會好多油, 西芹太多, 可能自已麻麻西芹, 寧願要木耳多D古法百福蒸頭腩呢碟都係要讚, 用上豆腐墊底, 連埋頭腩一起蒸, 而且蒸得剛剛好,豆腐好滑, 頭腩會連埋魚皮一齊, 我好中意食魚皮, 厚厚的魚皮沾上鼓油 ! 好入味整體唔錯呀 !! 我地仲要了一樽鮮橙汁, 記得
姑姐生日, 媽咪要諗地方食中菜,
訂左枱, 大家去食飯啦 !
有分打邊爐及小菜。我地一行7人睇左餐牌後決定以下小菜
砵酒焗美國桶蠔
蠔係好大隻, 不過配左呢個汁有D浪費左。真係好失望

瑤柱肉碎浸時蔬
今次係菠菜, 用黎送飯真係一流, 味道清清地

香芋臘味粒炒飯
用臘味雖然要較肥, 但係鑊氣好夠, 配料亦多。
金菰瑤柱炆伊麵
正常味道, 不過不失
京烤片皮鴨 $98 (特價)
片皮鴨另一食係涼瓜炒鴨肉
大沙巴兩味~
彩椒雲耳炒斑球
古法百福蒸頭腩

整體唔錯呀 !! 我地仲要了一樽鮮橙汁, 記得都係大約廿幾蚊, 而且仲可以存ASIA MILES嘛 !! ^^
不過服務真係改善下, 侍應年紀都較大, 但係無乜主動, 我地落單舉手好耐,
見到都當睇唔到 !!!
用餐时段
2016-09-29 2862 浏览
前幾日同屋企人飲茶,有小朋友有老人家,我淨係想話呢間酒樓有個中年肥侍應,態度極之劣,同佢嘈左幾句,跟住我叫左等二個帮我開多壺茶,點不知又係果個惡侍應攞過黎而且成壺茶葉比咖啡粉仲要碎問你死未,咁既環境問你仲敢繼續食落去嗎
2016-09-05 3169 浏览
買左任食火鍋圑購,所以尋晚去左觀塘德興打邊爐。加左 $33,就有特色醬料及指定飲品任飲,叫左麻辣/清湯底,個清湯好清湯,得幾條芽菜。吾太得嘅有 : 炸魚皮,碎濕濕同 un un 地,滑雞片冇乜味又鞋口,鮮蝦雲吞d料好少又散散地,奶皇水晶包皮好厚,午餐肉切到好薄,一灼即散,花膠仔又系好細條,灼完都搵吾到。至於好食嘅有:魚頭雲,新鮮又大件,脆鯇片爽口又冇乜骨,牛坑腩牛味濃郁有咬口,鵝腸爽脆大條。美中不足系冇豬紅,豬大腸及豬膶。總數$150/1位,都抵嘅。
買左任食火鍋圑購,所以尋晚去左觀塘德興打邊爐。
美中不足系冇豬紅,豬大腸及豬膶。
總數$150/1位,都抵嘅。
2016-09-04
用餐优惠
團購
2015-12-18 5586 浏览
今午襯得閒約朋友一齊去下午茶朋友想嘆番一盅兩件,於是就黎到德興我地叫咗蝦餃、燒賣、四寶雞扎、蘿蔔糕、蝦腸上海餡餅、鮮蝦菜苖餃、蘿蔔糕...那些傳統點心燒賣一籠2粒豬肉肥瘦都適中有豬肉香味,又有蝦肉鮮味蝦餃同是一籠2粒,餃皮有透明感有些彈性混入了筍,蝦肉也鮮味!鮮蝦菜苖餃足料好多,又熱辣辣~超正四寶雞扎最喜歡中間的浸飽了雞汁的爽滑魚肚仲有入面條火腿,十分美味,芋頭無食蘿蔔糕煎得可口,夠蘿蔔味同好香,不錯!蝦腸就皮夠簿同夠滑, 裏面D餡夠多又夠爽口上海餡餅這個餡餅並沒特別,感覺有洋蔥的味環境幾好,不過服務態度唔多好揾人聽order 個個睇你吾到價錢都吾平下午茶兩個人成二百元可能有過朋友在我地臨走之前來坐了吾夠一分鐘可能多了十元八塊
今午襯得閒約朋友一齊去下午茶
朋友想嘆番一盅兩件,於是就黎到德興
我地叫咗蝦餃、燒賣、四寶雞扎、蘿蔔糕、蝦腸
上海餡餅、鮮蝦菜苖餃、蘿蔔糕...那些傳統點心
燒賣一籠2粒豬肉肥瘦都適中
有豬肉香味,又有蝦肉鮮味
蝦餃同是一籠2粒,餃皮有透明感有些彈性
混入了筍,蝦肉也鮮味!
鮮蝦菜苖餃足料好多,又熱辣辣~超正
四寶雞扎最喜歡中間的浸飽了雞汁的爽滑魚肚
仲有入面條火腿,十分美味,芋頭無食
蘿蔔糕煎得可口,夠蘿蔔味同好香,不錯!
蝦腸就皮夠簿同夠滑, 裏面D餡夠多又夠爽口
上海餡餅這個餡餅並沒特別,感覺有洋蔥的味
環境幾好,不過服務態度唔多好
揾人聽order 個個睇你吾到
價錢都吾平下午茶兩個人成二百元
可能有過朋友在我地臨走之前來
坐了吾夠一分鐘可能多了十元八塊
2014-10-15 7763 浏览
話說德興酒家個名真係笑左好多年因為屋企人個名好似,一提起就會笑係咪佢開架xddd但抽左咁耐水,其實一次都冇試過係觀塘諗唔到食咩好,又想食熱辣辣既食物……邊爐啦唔好諗咁多xddd收費表分項詳細列明,清清楚楚一目了然,冇巧立名目搶錢之嫌咁今次就係食$160/位既價格(另加$9醬料拼盤)Menu其實只有右邊係任食既,左邊係要加錢不過選擇都幾多架,單是肉類同菜類都有好多種醬料拼盤呢個係另加錢既,講真個人認為幾抵玩,唔加錢就只有豉油用呢個拼盤係開始任加一次就會收走,有需要時叫職員拎黎又可以任加其實佢個盤都好大,收走冇咁阻位芫茜蔥花呢d唔特別講,但醬汁就有d特別既佢係有芝麻醬、酸辣醬、紹酒、魚露、XO醬、陳醋、柚子醋等等任玩當然一次過拎多幾個小碟裝好哂就唔使下下搵人拎盤黎加:^)湯底亦係有多款選擇,橙色果幾款就要另外加錢既雪耳雪梨蘋果鍋諗住話想打邊爐又唔好太燥熱,所以就揀左呢個似係健康少少既款式唔使驚佢好甜,會搞到邊爐料都有甜味好怪異佢只係有淡淡既清新果香,幾乎係嚐不到甜味連湯底係有d豬肉條既,肉味幾濃,唔算好肥膩仲有少少軟肉位咬下,我個人幾中意:^)

話說德興酒家個名真係笑左好多年

因為屋企人個名好似,一提起就會笑係咪佢開架xddd

但抽左咁耐水,其實一次都冇試過

係觀塘諗唔到食咩好,又想食熱辣辣既食物……

邊爐啦唔好諗咁多xddd
收費表分項詳細列明,清清楚楚一目了然,冇巧立名目搶錢之嫌

咁今次就係食$160/位既價格(另加$9醬料拼盤
Menu其實只有右邊係任食既,左邊係要加錢

不過選擇都幾多架,單是肉類同菜類都有好多種
醬料拼盤

呢個係另加錢既,講真個人認為幾抵玩,唔加錢就只有豉油用

其實佢個盤都好大,收走冇咁阻位

芫茜蔥花呢d唔特別講,但醬汁就有d特別既

當然一次過拎多幾個小碟裝好哂就唔使下下搵人拎盤黎加:^)
湯底亦係有多款選擇,橙色果幾款就要另外加錢既
雪耳雪梨蘋果鍋

唔使驚佢好甜,會搞到邊爐料都有甜味好怪異

佢只係有淡淡既清新果香,幾乎係嚐不到甜味

連湯底係有d豬肉條既,肉味幾濃,唔算好肥膩

仲有少少軟肉位咬下,我個人幾中意:^)

2014-04-05 6918 浏览
Lunch同女友黎食晏, 時間大約12:30, 完全冇人唔使等位.坐底先睇點心紙同價錢, 對比附近酒樓, 都係中價.兩個人叫左, 蘿白糕, 鳳爪, 叉燒米粉, 帶子腸蘿白糕: 多蘿白絲, 但冇味, 淡到好似食面粉鳳爪: 未食過冇南乳未既鳳爪, d紅色唔知落左咩溝出黎.叉燒米粉: 個米粉一食就係"福"米, 連個包味精粉都加埋落去, 最低限度比個另外湯底呀大佬.帶子腸: 帶子, 碎上, 夾雜大量瓜菜, 價錢最貴, 但齋腸既質數
坐底先睇點心紙同價錢, 對比附近酒樓, 都係中價.
兩個人叫左, 蘿白糕, 鳳爪, 叉燒米粉, 帶子腸

蘿白糕: 多蘿白絲, 但冇味, 淡到好似食面粉
鳳爪: 未食過冇南乳未既鳳爪, d紅色唔知落左咩溝出黎.

题外话/补充资料: 觀塘咁多間酒樓 呢間算最難食 唔係第一 都係第二
2014-03-28
2013-11-16 4535 浏览
亞太中心又有新茶樓進場, 既然已試過另外兩間, 沒有理由不去光顧新店.地方寬敞, 有華麗的燈飾....可能是新開業, 光顧的人也不太多, 所以絶不嘈吵....      唯一不方便的就是要搭枱, 幸好大家也不是多話的人, 一點也沒有打擾對方.  魚缸只有海鮮數尾, 但海藍色的魚缸, 令人嘗心悅目, 非常吸引眼球, 遠勝電視節目.  這店也有別其他食肆, 空調温度剛好. 不會把茶樓變雪房, 茶客變雪人.    早茶時間也特別長, 只要在中午十二時前結帳, 便有優惠.  早茶平價點心選擇頗多. 價錢由HKD8.8至15.  其他大.中. 小點也是HKD14 起.      我們點了六款點心.  咸薄撐, 不過不失, 不會太油, 可惜煎得不夠香脆,   燒賣只有兩粒, 份量剛好, 正合我意.  但沒有肉味. 而且有點咸.    鳯爪排骨飯, 用小鐵碗裝著, 賣相一般, 餸份量較飯還多, 奇怪的是用的是咸鼓油.把本來已夠味的鳯爪變得有點咸...可惜可惜. 叉燒包郤是亮點, 大小剛好, 熱騰騰的, 外皮很鬆軟, 裂口露出叉燒餡.  叉燒切成幼幼的, 不會太肥, 調味不錯, 沒有過咸 潮洲粉果和

我們點了六款點心.
咸薄撐, 不過不失, 不會太油, 可惜煎得不夠香脆,

鹹薄撐
燒賣
燒賣
鳳爪排骨飯
叉燒包
潮洲粉果叉燒腸粉也都是味道不過不失.

潮州粉果
叉燒腸
侍應會在十二點前每枱提醒茶客準時結帳, 以免錯過早茶優惠... 真窩心.

整體來說. 點心味道可以. 以這樣便宜的價錢. 舒適的環境. 有禮貎的服務. 這店的食物. 真是吃得過
2013-11-16
$40 (早餐)