一向好少黎新蒲崗, 覺得工廠區好熱, 不過近年工廠區越黎越多活動, 相信大家都黎過今日就見朋友去PARTY ROOM, 咁去得PARTY ROOM就當然要買好一堆外賣啦!!確保之後6個鐘都飲飽食醉, 今日買埋恩嚐甜品, 雖然係街坊店, 不過鋪頭好乾淨, 同事又有禮貌甜品選擇都非常多種類🙏🏿🙏🏿(原諒我張相好暗, 實物無論外表同味道都比我D相高質素好多)🥭芒果黑糯米腸粉 $36勁大份!!  都係36蚊, 超抵食!!腸粉皮薄, 夠香滑, 芒果非常refreshing又甜, 加埋少少黑糯米, 口感一流🍮雲尼拉豆焦糖燉蛋 $32蛋味香濃, 焦糖厚度剛好🍍雲尼拉奶凍配鮮菠蘿湯 $35聽個名都覺得好得意, 外賣係分開上, 奶凍滑嫩, 加埋水沐甜甜酸酸, 好得意
相信大家都黎過

甜品選擇都非常多種類

🥭芒果黑糯米腸粉 $36
勁大份!!  都係36蚊, 超抵食!!

🍮雲尼拉豆焦糖燉蛋 $32
蛋味香濃, 焦糖厚度剛好

🍍雲尼拉奶凍配鮮菠蘿湯 $35
2022-06-28 43 浏览
喺新蒲崗跳完舞,熱辣辣,又想同朋友傾多一陣,就諗住買個甜品,去公園邊食邊傾~之前都經過過依間小店,見都幾受歡迎,一於試試😎😎小店門面都算係光鮮整潔喺門口就可以睇到餐牌,甜品種類都算幾多,中西式都有,真係花多眼亂😋😋芒果河粉伴雪糕超級有驚喜!芒果肉份量好多,而且係大大粒,好厚肉,夠晒Juicy! 厚肉芒果+滑嘟嘟嘅河粉+濃郁嘅雪糕,配合埋一齊,口感豐富,超享受❤️❤️朱古力心太軟伴雪糕朋友話都唔錯~值得一讚嘅係佢哋好細心,將暖笠笠嘅朱古力心太軟,同凍冰冰嘅雪糕分開放,起碼可以食嘅時候先因應個人喜好將兩樣溝埋一齊,唔會令啲雪糕一早溶晒👍🏼👍🏼整體來講我哋都食得好開心可以食到小店嘅用心製作價錢算大眾化,但用料十足!食完開心晒,又透心涼🥰🥰

小店門面都算係光鮮整潔
喺門口就可以睇到餐牌,
甜品種類都算幾多,
中西式都有,真係花多眼亂😋😋

芒果河粉伴雪糕
超級有驚喜!
芒果肉份量好多,
而且係大大粒,
好厚肉,夠晒Juicy!
朱古力心太軟伴雪糕
朋友話都唔錯~
值得一讚嘅係佢哋好細心,
將暖笠笠嘅朱古力心太軟,
同凍冰冰嘅雪糕分開放,

整體來講我哋都食得好開心
可以食到小店嘅用心製作
價錢算大眾化,但用料十足!
食完開心晒,又透心涼🥰🥰
2022-06-21 88 浏览
在新蒲崗上課上了一整天,跟朋友吃完晚飯已經十時多了,雖然有意慾吃糖水,但在工廈臨立的新蒲崗,這個時間應該不太可能吧打算走到地鐵站乘車回家之際,竟然發現彩頤花園一間小小的甜品店仍未關門,我和朋友都喜出望外小店以西式甜品為主,也有少量中式糖水。天氣悶熱還是想吃點冰涼的。除涼粉、西米露外,還有些頗特別的東西—法式醬汁煮洋梨,可惜這天因為梨子沒有貨而暫停供應,下次一定要再試雲呢拿奶凍配鮮果菠蘿湯今次就選了另一個也挺特別的甜品。把雲呢拿奶凍浸在菠蘿汁之中,這個配搭很新穎哦。奶凍加入了雲呢拿籽,吃起來有很香的雲呢拿味,奶凍很滑溜,整個奶凍就像香濃雲呢拿雪糕的變奏版,鮮果及以鮮菠蘿抗成的菠蘿汁加添了清新的感覺。芒果黑糯米腸粉光滑的「腸粉」包著大大粒的香甜的芒果和帶點煙靭的黑糯米,口感層次很豐富,味道很夾招牌朱古力餅質感較實的朱古力餅,朱古力味很香濃,朱古力控一定不會失望

小店以西式甜品為主,也有少量中式糖水

招牌朱古力餅
質感較實的朱古力餅,朱古力味很香濃,朱古力控一定不會失望

2022-06-19 49 浏览
朋友就住係樓上屋苑,成日都推介呢間街坊親民甜品店,就買兩款甜品帶回家食。餐牌好多選擇,每樣都想食,西式甜品,中式糖水,連飲品都有。當然有大眾化的藍莓芝士餅,奶凍,梳乎厘,中式糖水杏仁茶,芝麻糊都應有盡有。由於想等候時間短一點,等了5 分鐘就有了。就揀招牌朱古力餅$ 32 香濃朱古力,入口融化甜度適中。雲尼拿焦糖燉蛋 $32 真係好滑好驚喜呀,零雲尼拿味好香,面上的焦糖用火槍燒到好均勻。下次夜晚買糖水做宵夜先。

香濃朱古力,入口融化甜度適中。

雲尼拿焦糖燉蛋 $32

下次夜晚買糖水做宵夜先。
  • 招牌朱古力餅
  • 焦糖燉蛋
尋日係新蒲崗食完飯,諗住散步返屋企,經過彩頤花園商場呢條街見到仲有幾多街坊係呢到買外賣,見到其中有間甜品舖好似幾吸引!法式醬汁煮梨,就係比呢款甜品吸引左,諗緊法式醬姐係咩味,原來係香甜嘅雲呢拿味!啤梨煮到好軟腍,帶有果香,加上焗熱忌廉汁,唔經唔覺就食晒成個梨!招牌朱古力餅($32)好有驚喜!超香濃朱古力,口感細滑,甜而不膩,仲會食到朱古力既甘苦味,好想大手購入!鮮芒果牛奶布丁($35)雪凍嘅滑溜牛奶布丁上面舖上新鮮切片芒果,芒果嘅酸配上布丁嘅甜,好平衡又fresh。老闆娘仲會好親切甘叫我小心外賣醬汁碗熱,又會介紹甜品比心大心細嘅我,好窩心!

法式醬汁煮梨
法式醬汁煮梨
法式醬汁煮梨(醬汁)
鮮芒果牛奶布丁
2022-05-21 51 浏览
After visiting a friend at San Po Kong, my friend suggested to me that there is a nice dessert shop around his place. Show Dessert was located at Rhythm Garden Plaza, several minutes walk from Diamond Hill MTR. It was a small takeaway dessert shop, and yet they offered Western dessert, Chinese desserts and drinks etc. They will come up with new desserts from time to time too. French style sauce with boiled pear - Coconut milk was soaked underneath the boiled pear, which was cooked till soft and

French style sauce with boiled pear - Coconut milk was soaked underneath the boiled pear, which was cooked till soft and juicy, sweet in taste. The owner advised me to stir the French style sauce, which looked like caramel pudding, and spread it on top of the pear. The combination was unique, creamy and sweet, complimenting nicely.
Signature chocolate cake was creamy and thick in texture, rich in cocoa taste.
Mango sago - The owner was generous with the serving of mango cubes, which was soft and smooth, sweet and sour in taste. Sago was smooth and chewy and the dessert was sweet and smooth too.
2022-05-15 50 浏览
轉了手這麼久也沒試過,今次飯後一試。竟然有驚喜!聽說是某酒店甜品師傅接手主理,主打西式甜品。叫了兩個甜品:檸檬汁凍疏乎厘$30,奶味和空氣感充足,甜度適中,檸檬的酸味帶出一點清新,吃久了也不會膩。芒果西米涼粉加雪糕$48,這個十分普通,也是一般甜品店的基本質素,要讚的是雪糕不會過甜,而且有充足綠茶味,但是這個較普通但較貴。所以也是比較建議點一些手工甜品,平一點也比較能表現師傅的技術。也對小店改觀了。
叫了兩個甜品
2022-05-13 62 浏览
平日比較少嚟新蒲崗👀原來最近有間新開業嘅甜品舖🧁各式各樣中西式傳統/特色甜品任君選擇😊價錢仲相當實惠💰鍾意食甜品嘅我當然要嚟支持下🎀🔸芒果黑糯米腸粉($35)以椰漿製成嘅腸粉皮🥥咬落口感同啫喱相若💋仔細品嚐更有多份滑嫩同細膩😚內有足料香甜芒果🥭同煙靭黑糯米✨製作絕不馬虎🎊難怪成為熱門甜品之一✅🔸意式奶凍伴鮮果菠蘿湯($35)奶凍甜度適中🍮滑溜順口👍🏻製作加入粒粒雲呢拿籽💥淡淡嘅雲呢拿香喺口中縈繞🥳再以新鮮芒果💕士多啤梨🍓同菠蘿湯作點綴🍍酸甜中帶點清新🌿值得一試🙆🏻‍♀️🔸抹茶奶凍伴雪糕($30)細滑香濃嘅奶凍😍散發住淺淡嘅清新抹茶味🍵旁邊放滿大量香甜紅豆🫘味道相當豐富💫配搭埋綿密細緻嘅雲呢拿雪糕🍨絕對令人眼前一亮❣️
芒果黑糯米腸粉

🔸芒果黑糯米腸粉($35)
意式奶凍伴鮮果菠蘿湯

🔸意式奶凍伴鮮果菠蘿湯($35)
抹茶奶凍伴雪糕

🔸抹茶奶凍伴雪糕($30)
抹茶奶凍伴雪糕
2022-04-30 583 浏览
到朋友家作客,幾個朋友待疫情回落總算可以聚一聚,不過,新常態下大家先做快測才出門。由鑽石山站走過來采頤花園,看到這一家甜品小店「恩嚐甜品」,正正籌謀買點甚麼上朋友家,現在就不用有懸念了。既開在屋苑中,明顯對象就是附近街坊客,而小店主要是以外賣為主,店內不設座位供堂食,其實現在疫情還在,買回家慢慢享受更好喔。甜品的款式方面,西式、中式、港式均有,選擇算不上五花八門,但勝在貴精不貴多嘛,此外,還有一些特色飲品,整體定價都很相宜,很街坊價,相信志在薄利多銷。鋪面有塊黑板,都是店主的推介,不妨以此作為抉擇的參考,我就選了排頭位的兩款了。配合上友人們的口味,都選了些西式口味的甜品來,看到這「招牌朱古力餅」($32)稱得上招牌作,當然要一試吧!外表有點像意大利芝士餅,因為表面灑滿了唂咕粉,蛋糕的口感香滑細緻,朱古力味非常突出且帶微微甘苦,果然出色。焦糖燉蛋是我的心水,故為人為己要了這個「雲呢嗱豆焦糖燉蛋」($32),表面的焦糖做的焦香薄脆,很有脆糖的口感,而下面的燉蛋做得既滑且香,雞味濃郁,看到中間點點黑點,就知是用上雲呢嗱籽,非香精貨色,雲呢嗱香味來的自然。腸粉?是甜品嗎?很好奇這「芒果黑糯米腸
,相信志在薄利多銷。
,果然出色。
雲呢嗱豆焦糖燉蛋
腸粉?是甜品嗎?很好奇這「芒果黑糯米腸粉」($35)是甚麼來,故此,來一客看個究竟。原來是以椰汁做成薄薄一層「腸粉皮」,再捲着芒果果肉和黑糯米,外皮軟滑並滿有椰香,芒果熟成清甜,配上咬口的黑糯米,非常好吃
,果然是推介之一,而且,很飽肚啊!
芒果黑糯米腸粉
小店往往都製作有誠意,今回所試的數款甜品,也真是有水準,雖然沒有叫人嘩嘩嘩地高呼,但絕對吃得出用料不賴,功夫紮實,製作有誠意的,性價比真高
5 分钟 (外卖自取)
$30 (其他)
1K
在鑽石山的這家小店,店子小小卻藏著一份份對甜品製作的心思老闆表示:每份甜品都是自家製!招牌朱古力餅$32匙羹切下去,結實有致,全無多餘的魚膠粉/海綿蛋糕,口感扎實,像極了韓式雪糕,加上餅底非常好吃😋芒果🥭黑糯米腸粉$35自家製的腸粉皮,口感像大菜糕跟啫喱的混合體,內包含超甜的芒果🥭跟脆彈煙韌的黑糯米,很有泰式芒果黑糯米的風格,「腸粉」皮又提升了口感心太軟 生果版$40真流心,非灌漿心太軟非常稔軟,加上老闆特意為小編準備了生果取代了雪糕,味道鮮又配上甜甜的真 心太軟😋生炒芝麻糊$18自己炒芝麻造的芝麻糊!當然是家庭味,跟一般開粉的絕對不同!

在鑽石山的這家小店,店子小小卻藏著一份份對甜品製作的心思

老闆表示:每份甜品都是自家製!

招牌朱古力餅$32

芒果🥭黑糯米腸粉$35

心太軟 生果版$40

生炒芝麻糊$18
自己炒芝麻造的芝麻糊!當然是家庭味,跟一般開粉的絕對不同!
10 分钟 (外卖自取)
下午茶
2022-04-04 61 浏览
是日工作不順...不過OT過後吃家人預先安排好的甜品宵夜,我覺得很幸福。這是芒果芒汁西米露 。芒果有點兒酸,畢竟是新鮮水果,酸甜多少靠運氣,特別現在不是芒果的季節,吃一點酸,總比吃甜味添加劑好!芒汁西米露的濃稠度很合適,味道是很地道但稍微減甜的港式甜品,不俗!接下來是招牌朱古力餅 。朱古力餅看起來是高級蛋糕店的方形切餅,外型平實大方、不嘩眾取寵。我覺得它的質地類似紐約芝士蛋糕,很細滑、很實在。味道方面,朱古力味道香濃,不甜膩,但沒有丁點苦澀。這是我近來吃過最美味的蛋糕!這天最後一款甜品是雲呢拿豆焦糖燉蛋。我一直都喜歡焦糖燉蛋。這個甜品裡頭有一些小黑點,應該是店家下重本使用的雲呢拿籽吧!它輕盈香脆的焦糖外衣及無比嫩滑的本體配搭起來,是一種幸福的味道。
2022-04-01 292 浏览
今日陪屋企人嚟采頤花園睇樓,離開嘅時候見到呢間恩嚐甜品,就順便買啲甜品返屋企。呢度嘅芒果黑糯米腸粉賣相十分精緻,而且上面仲淋有新鮮芒果汁。入面嘅芒果大大件,再伴以滿滿的黑糯米,當然唔少得椰汁大菜糕嘅外皮,真係好睇又好食。我就最鍾意食豆腐花,所以揀咗日式軟滑豆腐,仲加配咗紅豆(+$7)同雪糕(+$9)。紅豆份量相當多,仲有一大球雪糕。佢嘅日式豆腐比平時食嘅豆腐花更加軟滑,除咗有豆腐嘅香味,仲帶點奶香,配合半溶嘅雲呢拿雪糕就更加滋味,而佢嘅紅豆亦都煮得夠腍夠甜,成個配搭非常匹配。店員仲推介我哋試呢個檸檬汁凍疏乎厘,起初都覺得有啲其貌不揚。不過入口就甚有驚喜,檸檬汁味道帶酸亦帶甜,有啲似細個食檸檬味瑞士糖嘅味道,疏乎厘用蛋白打成,入面仲有一個個細小嘅氣泡,口感非常綿滑,好味之餘亦唔會覺得油膩。呢間恩嚐甜品嘅味道都幾出色,而且仲有好多唔同種類可供選擇,希望有機會再嚟呢度試其他嘅款式。
日式軟滑豆腐
紅豆份量相當多,仲有一大球雪糕。
2022-03-28 85 浏览
今日喺新蒲崗附近探朋友 諗住買啲外賣甜品上去 見到呢間恩嗜甜品 價錢好合理 賣相好似都唔錯 於是決定試吓!甜品店主要係做外賣嘅~望到個廚房好大好乾淨乾淨企理 叫咗三樣甜品 分別係法式焦糖燉蛋creme brulee 抹茶奶凍伴雪糕 同埋芒果日式軟滑豆腐~等咗大約5分鐘就可以拎啦~我最推介嘅係日式軟滑豆腐加配芒果 擺喺面嘅芒果量非常充足 夠熟夠甜!底下嘅軟滑豆腐用咗日式嘅製作方法 比起一般嘅豆腐花香濃好多 有豆味又有牛奶味 入口超滑 !推介!抹茶奶凍伴抹茶雪糕 奶凍伴住紅豆 甜度啱啱好 值得一讚嘅係個抹茶雪糕好夠茶味 ~最後試埋個焦糖燉蛋 蛋味香濃,質感細滑 冇令我失望👍🏾整體來講 性價比好高 用料新鮮 會再幫襯!

甜品店主要係做外賣嘅~望到個廚房好大好乾淨乾淨企理

等咗大約5分鐘就可以拎啦~

最後試埋個焦糖燉蛋 蛋味香濃,質感細滑 冇令我失望👍🏾

整體來講 性價比好高 用料新鮮 會再幫襯!
日式軟滑豆腐配芒果
日式軟滑豆腐配芒果
2022-03-27 68 浏览
甜品店在鑽石山及新蒲崗一帶都比較難找到,但今日在采頤花園就發現有間細細的外賣甜品店,立即要買幾個甜品返屋企跟屋企人分享。這家恩嚐甜品雖然地方細細,但都有廿多款的甜品及數款特式飲品的選擇,價錢還要是街坊價,十分抵食。芒果黑糯米腸粉,$35有兩條腸粉。外層白色的腸粉皮有陣陣清香的椰汁味,質地就似蒟蒻般,包著很甜的芒果粒及黏糯的黑糯米,再沾上芒果醬汁,好味。日式軟滑豆腐$18,另可以加錢自選配料(雪糕/紅豆/芒果/涼粉/西米露),老世介紹他們的豆腐用上鮮奶製造,沒有石膏粉,食落真的很軟滑,配上很甜的芒果粒粒,份量亦不吝嗇,味道十分恰配好味。雲喱嗱豆焦糖燉蛋$32, 面層烤至金黃色的焦糖脆面的燉蛋賣相吸引,口感香滑,軟滑的custard混合著一粒粒黑色的雲喱嗱籽,食到啖啖的雲喱嗱香。

2022-03-26
3 分钟 (外卖自取)
食完午餐,就走咗去買外賣甜品回家,甜品小店用平民價錢就食到酒店級數嘅甜品,小店嘅甜品估唔到咁正我就買咗4款甜品,揀咗小店嘅【招牌朱古力餅 $32】朱古力純度高,用咗 65% Dark Chocolate 做成,香滑朱古力,味道仲唔會太甜,餅底軟身另外就揀咗用新鮮檸檬汁整嘅【檸檬汁凍梳乎厘 $30】用咗檸檬汁整,食落唔會太酸,仲帶出好fresh嘅淡淡檸檬香味,口感香滑,質感軟綿綿熱辣辣嘅甜品,就揀咗碗【蛋白燉鮮奶 $20】陣陣香甜奶味、蛋白入口嫩滑,食落暖到入心 (早之叫多一碗)薑味濃郁,熱辣辣嘅【薑湯蕃薯糖水 $18】勁薑嘅薑湯蕃薯糖水,味道較辣超愛飲,冬天食番碗就最啱,仲有3大嚿金黃色蕃薯,咬落軟綿綿夠哂粉,好味道恩嚐甜品 (新蒲崗)新蒲崗彩虹道242號采頤花園商場地下321號舖

恩嚐甜品 (新蒲崗)
新蒲崗彩虹道242號采頤花園商場地下321號舖
2022-03-26