悅滿軒

House of Joy
2022-07-05 51 浏览
法式烤鴨清湯配風乾鴨胸片 $98上檯時係分開上嘅 店員會慢慢將一壼鵪鶉清湯倒入個裝有鵪鶉腿同紅葱酒啫喱嘅碗盤裡面鵪鶉清湯嘅熱力會將紅葱酒啫喱慢慢融化變成液體,輕輕攪拌就可以飲用,都幾有gimmick湯底味道清甜食到淡淡鵪鶉腿嘅甘香味🍗烤釀海鱸魚配地中海汁 $288智利海鱸魚魚肉呈雪白色 肉質嫩滑細膩 魚油比例適中🐟 魚肚裡面釀咗墨魚滑蝦膠同埋啲蔬菜 口感豐富 啖啖肉。調味係曬乾紅番茄 薄切嘅炸蒜片 曬乾火腿 同埋黑橄欖,配搭地中海汁酸酸甜甜帶點辣味令整體更鮮味道更突出🌶️
法式烤鴨清湯配風乾鴨胸片 $98
湯底味道清甜食到淡淡鵪鶉腿嘅甘香味🍗

烤釀海鱸魚配地中海汁 $288
٩(^ᴗ^)۶美國頂級牛腹肉 12安士牛腹肉重12安士,用一個木盤裝著,感覺比較粗獷又好有feel🪵平時牛肉都叫開肉眼扒,呢款牛腹肉對比之下肉質更加軟稔,基本上唔使點費氣力已經咀嚼完,平時叫牛扒熟度都好似賭運氣咁 叫五成熟有時候會變咗三成或者七八成,但呢度五成控制得好好 牛肉依然係粉粉紅紅,配搭兩款醬汁都好好味😋٩(^ᴗ^)۶六隻生蠔因爲我同朋友都屬於食生蠔嘅初哥只係BB班級數,所以就叫咗好似話係味道比較淡嘅法國皇家蠔,食到有超級新鮮嘅味道,有啲蜜瓜味🍈口感方面滑到好似牛油咁,但當然無牛油油膩嘅味道🤤
٩(^ᴗ^)۶美國頂級牛腹肉 12安士

٩(^ᴗ^)۶六隻生蠔

2022-07-04 46 浏览
雞尾酒醬汁混合咗番茄汁 蒜蓉 黑椒碎及拔蘭地酒  顏色紅紅橙橙  味道酸酸辣辣都幾刺激配搭生蠔食可以癖咗生蠔嘅“生味”  亦可以令生蠔更酸酸辣辣更惹味🌶️由於可以一隻一隻嗌嘅關係我地單點咗一隻法國皇家蠔加一隻愛爾蘭路易費莎🦪 肉質肥美鮮嫩  勁creamy寶雲酥焗西班牙伊比利亞羊扒 配 自家製羊肉腸配砵酒汁 西班牙伊比利亞羊扒係軟綿綿嘅質感 顏色粉粉嫩嫩睇到都juicy🐑見到面層有啲一粒一粒咁其實就係寶雲酥焗法用嘅麵包糠加香草碎  令羊扒面層更酥脆更香口  脆之餘又食到香草嘅香味🌿 自己製羊肉腸都好特別 係未試過嘅口感

寶雲酥焗西班牙伊比利亞羊扒 配 自家製羊肉腸配砵酒汁
自己製羊肉腸都好特別 係未試過嘅口感
2022-07-04 52 浏览
餐廳主要以藍色白色同啡黑色為主調,感覺舒適之餘唔知點解有一種翻左法國度假嘅感覺☺️今次下午同男朋友嚟到都想食得light啲食少少唔使太飽,所以我哋都淨係叫咗啲食法國菜對於我地黎講必食嘅生蠔同埋配上兩杯酒一人一杯。呢度嘅生蠔第一個非常好嘅點係可以逐隻叫,唔需要話一叫就叫一大盤,而且可以混唔同嘅種類,試多啲款式😋於是我地叫咗比較淡口味嘅三種,法國皇家蠔、愛爾蘭路易費莎、美國黃寶石各兩隻🦪三款其實都好滑溜,肉質飽滿食入口嘅時候都塞滿嘴好滿足。最鍾意個美國產嘅因為海水鹹味同蠔嘅鮮甜味平衡得啱啱好!

2022-07-04 43 浏览
✅法國泥蟹湯混合法國泥蟹肉、白蘭地忌廉、法蔥打成蓉。味道濃郁質地厚實,帶有濃烈鹹鮮嘅蟹味🦀 表面撒咗啲香草碎碎同埋忌廉賣相靚之餘都更加香✅法式海膽焗蛋焗蛋味道香滑軟嫩,配上濃郁勁甜嘅海膽同海膽醬令成件事更昇華,味道縈繞口腔完全係回味無窮。感覺會耐唔耐為左佢再encore呢間餐廳!✅蘋果木煙燻西班牙乳豬本身乳豬大大舊已經好吸晴,但呢款更加係進階版!上菜時除左有大大舊乳豬仲拎埋個煙燻爐出嚟係食客面前翻燒🔥 乳豬皮薄脆肉又嫩 旁邊嘅醬汁酸酸辣辣香料味好突出
✅法國泥蟹湯

✅法式海膽焗蛋

✅蘋果木煙燻西班牙乳豬

2022-07-04 39 浏览
基本上每次食到好味嘅生蠔都唔會一件起兩件止架啦🤣 所以今次就兩個人嗌咗八隻 同男朋友沒人四隻啦~ 中共有四款,來自三個唔同嘅產地,都有唔同嘅特徵,譬如口感、味道。我地就嗌咗四隻美國黃寶石同四隻法國吉拉多蠔,屬於比較重口味嘅選擇🦪 個人比較鐘意美國產嘅,因為金屬味道唔會話咁突出,肉質又肥美飽滿。主食就嗌咗個烤釀智利海鱸魚配地中海汁,係連魚頭上嘅。魚肉滑嫩雪白色,魚皮就香脆香脆但唔會太過🐟完全唔會食到魚腥味,反而係魚嘅鮮甜加上地中海汁酸辣鹹嘅味道,非常提鮮🌊

2022-07-03 4433 浏览
🇫🇷最近食咗一個價錢非常之親民而且食物水準仲好高嘅法國料理😋呢間餐廳由菜餚到甜品嘅配襯都充滿著高貴格調❤完全推翻咗我哋對法國料理「貴夾唔飽」嘅刻版印象呢🍴🥂今次揀咗兩份午餐🥣果然🈚️令我失望👍好諗夜晚黎仲會多一份別具情調嘅燭光晚餐感覺呢❤🍴Lunch Set👩‍❤️‍💋‍👨🍞 意大利蕃茄包配黑水欖牛油🧈:好喜歡餐廳自家製嘅麵包🥯口感夠鬆軟👍🥗 沙律:一食就知道佢食材夠新鮮😋沙律菜好脆口👍🫕 餐湯:真材實料打出嚟嘅蘑菇湯😋完美嘅配搭👍🐷 主菜🐖烤西班牙黑毛豬配西洋菜忌廉汁 $168:呢個黑毛豬烤🉐️唔錯🔥烤完仍然保留住黑毛豬嘅肉汁鮮嫩口感👍讚讚讚🥳🥳🐂 主菜🐄烤澳洲10安士肉眼扒配薯仔炒菜 $178:order咗medium rare🥩烤🉐️啱啱好🔥肉眼扒烤完夠嫩林👍加埋特製嘅醬汁真係錦上添花呢而且牛味夠濃添😋🍮 +78 西班牙檸檬撻 🥧:好鍾意佢🈶️好豐富嘅檸檬嘅香味🍋充滿住傳統法國嘅口味👍佢哋嘅甜品真係不能錯過🥳🍮 +68 tiramisu 🍰 :呢個tiramisu 亦都冇令我失望👍味道正宗😋唔會好甜、口味濃郁🥳🍵 餐飲熱咖啡☕️ :嘆埋杯咁香濃嘅咖啡☕️呢一餐感覺就真係好滿足呀❤💰$530/2

🍴Lunch Set👩‍❤️‍💋‍👨

🥗 沙律:一食就知道佢食材夠新鮮😋沙律菜好脆口👍

🫕 餐湯:真材實料打出嚟嘅蘑菇湯😋完美嘅配搭👍

💰$530/2ppl
  • 烤澳洲10安士肉眼扒配薯仔炒菜
  • tiramisu
  • 西班牙檸檬撻
2022-07-01 122 浏览
和朋友去了食晚飯,完全係有驚喜。首先餐廳外面有很多小攤檔,未夠鐘入內食飯,可以先在外面行下,買東西。因為餐廳不在商場內,要特地坐完港鐵再行上去,所以在餐廳外有攤檔看看買東西,真的有意外驚喜。入到餐廳,裝修不錯,同餐廳名字有反差萌,裡面很西式但名字很中式。在門口等帶位時已聞到香氣四溢,明明未肚餓都會覺得開始肚餓。因為未來過這餐廳,是朋友推介的,所以都只是按自己喜好點餐,最後點了牛油果沙律、乳豬仔同大蝦pasta, 可惜已忘了餐牌上的正確名字。原來乳豬仔係餐廳招牌菜,真係好好味。價錢雖然偏貴,但綜合環境和食物都值得再來。已經約了朋友會再次光顧餐廳。
2022-06-30 125 浏览
“”寶雲酥焗西班牙伊比利亞羊扒配自家製羊肉腸:之前都有試過羊肉,但係四川嗰種重孜然粉嘅味道,今次呢款用法國煮法烹調嘅西班牙羊扒就更加原汁原味,食到羊扒油脂烤香嘅氣味,配搭脆脆嘅麵包糠表面同鮮嫩羊肉🐑醬汁係砵酒汁,同平時常見嘅紅酒汁或者香檳汁唔一樣,佢帶點酸味,酸度適中香氣宜人令口感更清爽而且無咗肉扒嘅油膩感覺“”意大利粉配薄切西班牙紅蝦意大利粉屬於幼身圓身嘅天使麵,以番茄汁煮過酸酸甜甜,最特別係西班牙紅蝦以薄切呈上,口感更加爽彈🦐
令口感更清爽而且無咗肉扒嘅油膩感覺
“”意大利粉配薄切西班牙紅蝦
2022-06-30 103 浏览
法國皇家蠔x1 愛爾蘭路易費莎x1 美國黃寶石x1 法國吉拉多蠔x1美國黃寶石外殼較粗糙 海水味較淡;法國吉拉多蠔就礦物味比較濃。呢兩款對比最最最大 所以印象都超級深刻🦪 我就比較鍾意美國黃寶石 因為佢味道比較容易入口容易接受,聽侍應講最受歡迎都係呢款~ 法國家鄉焗煲配黃油雞講完海鮮頭盤講講肉類,黃油雞雞脾位置好多肉肥美又多肉汁,肉質有彈性又唔會乾鞋🐔煲裡面都有啲洋蔥片 番茄 蔬菜等等 非常豐富又鮮甜。醬汁橙色類似香草蕃茄醬 酸酸甜甜咁解膩就一流啦,表面有啲食用花賣相都好唔錯🌹

法國家鄉焗煲配黃油雞
2022-06-29 127 浏览
食法國菜當然要叫full course💃1. 法國泥蟹湯 $88好有大自然嘅味道因為蟹還原度超高🦀 食到一粒粒蟹肉嘅口感同埋蟹膏濃密稠稠嘅感覺好似直接將蟹膏蟹肉打碎咁!2. 法式海龍王 $448首先見到咁濃郁嘅橙紅色對佢嘅第一印象已經好唔錯😍 飲一啖湯就證明佢係真材實料 係濃濃嘅海鮮鮮甜味道。重點係面頭有一塊龍蝦肉 口感爽彈有咬口又鮮甜🦞3. 美國頂級牛腹肉 $328叫咗5成熟 牛肉顏色粉粉嫩嫩 口感軟稔又好重牛味。旁邊嘅阿根廷青醬味道酸鹹平衡 忌廉蘑菇醬就好似濃縮忌廉蘑菇湯加重黑胡椒味,配上牛腹肉完全係點睛之筆🍀
食法國菜當然要叫full course💃
1. 法國泥蟹湯 $88

2. 法式海龍王 $448

3. 美國頂級牛腹肉 $328

2022-06-29 74 浏览
|生蠔|呢度提供四款生蠔選擇 分別來自三個唔同嘅產地 有法國/愛爾蘭/美國叫咗三只愛爾蘭三只美國嘅 口感非常滑溜可以直滑喉嚨嘅感覺😆 海水鹹鮮味相對蠔鮮甜味較淡 更凸顯蠔嘅味道|寶雲酥焗西班牙伊比利亞羊扒配自家製羊肉腸+砵酒汁|羊扒連埋羊架骨位上 外層沾滿麵包歲同埋香草 脆卜卜得嚟有香草獨特香氣由於羊扒位置無咩筋所以完全淡淡肉🥩羊味香濃外焦內嫩|法國家鄉焗煲配黃油雞|黃油雞比一般食嘅雞肉質更肥美 會食到更紮實緊緻嘅口感 雞皮偏薄身 雞肉吸滿酸酸甜甜嘅番茄醬汁味道配料仲有大量番茄 洋蔥 非常鮮甜🍅
|生蠔|

黃油雞比一般食嘅雞肉質更肥美 會食到更紮實緊緻嘅口感
雞皮偏薄身 雞肉吸滿酸酸甜甜嘅番茄醬汁味道
配料仲有大量番茄 洋蔥 非常鮮甜🍅
2022-06-29 51 浏览
呢間法國餐廳除左有多款法國菜之外仲有超過四十款特調嘅雞尾酒、無酒精飲品,但我地今日想傳統啲就嗌咗比較常見嘅啤酒種類,嗌咗一杯黑啤同埋一杯清啤,同比較濃郁惹味嘅法國菜式都好配🍺今次叫咗一款羊一款豬試試佢:寶雲酥焗西班牙伊比利亞羊扒配自家製羊肉腸配砵酒汁🐑羊扒連埋羊架位置,會食到多一種口感,羊肉鬆鬆軟軟無咩筋都好容易咬開。表皮麵包碎碎好脆身加埋自家製羊肉腸好有記憶點又特別🍴上網睇食評見到好多人推薦蘋果木煙燻西班牙乳豬🐷上抬時廚師中會喺你面前再燻一燻塊乳豬,非常適合打卡之餘再增加多啲煙燻嘅木味,係一個好特別嘅體驗🔥

今次叫咗一款羊一款豬試試佢:

上網睇食評見到好多人推薦蘋果木煙燻西班牙乳豬🐷

2022-06-27 64 浏览
法國泥蟹湯$88一睇個顏色就知道佢真係真材實料聞到亦都飲到係加入左大量蟹肉蟹膏熬成嘅蟹湯🦀質地好厚實好順滑好creamy美國牛腹肉他他配蒜蓉包 $168牛肉他他混合左上等生牛腹肉、法國生長嘅葱、水瓜柳、乾蔥、辣番茄乾同埋多種香料會食到最突出係上等生牛腹肉嘅味道,有牛肉鮮甜然後肉質好有彈性有啲似啫喱嘅感覺🐮配搭法國生長嘅葱、水瓜柳、乾蔥增加翻啲爽脆辛辣嘅感覺加埋辣番茄乾同埋其他香料味道層次都會更豐富更加多唔同嘅味道🍅蒜蓉包係細細塊烘到好脆嘅多士塗滿左蒜蓉牛油醬🧄邪惡又好味感覺可以配搭我地另外叫嘅泥蟹湯$88 都好夾好滋味🦀
法國泥蟹湯$88
一睇個顏色就知道佢真係真材實料
聞到亦都飲到係加入左大量蟹肉蟹膏熬成嘅蟹湯🦀
質地好厚實好順滑好creamy

美國牛腹肉他他配蒜蓉包 $168

配搭法國生長嘅葱、水瓜柳、乾蔥增加翻啲爽脆辛辣嘅感覺

蒜蓉包係細細塊烘到好脆嘅多士塗滿左蒜蓉牛油醬🧄
邪惡又好味
感覺可以配搭我地另外叫嘅泥蟹湯$88 都好夾好滋味🦀
2022-06-27 59 浏览
聽聞肉軟、汁多、皮脆 係乳豬成功嘅關鍵同埋計分點呢度嘅乳豬選用西班牙品種🇪🇸乳豬外皮黃金色口感薄脆。乳豬肉真係好軟嫩又有肉汁。最特別係佢經過蘋果木煙燻,唔似平時食嘅德國鹹豬手咁重口味;又唔似平時食嘅港式鹹豬肉咁乾身,反而係軟稔軟稔帶有陣陣嘅蘋果木香味。感覺就好似浸淫喺木調香水世界裡面咁🪵在帶少少蘋果香甜味道🍎另一款主食係個烤釀海鱸魚海鱸魚選用智利品種🇨🇱 大大條原條上菜。魚肉白白嫩嫩有魚香又唔會太油太膩,配搭酸酸咸咸嘅地中海醬汁味道鮮香又惹味
聽聞肉軟、汁多、皮脆 係乳豬成功嘅關鍵同埋計分點

另一款主食係個烤釀海鱸魚