2016-12-28 2460 浏览
食過兩次,岩哂年青人,食物改良過,係香港人口味,但又不失外國風情,兩次都係坐外面,環境唔錯,係啲坐椅唔太舒服坐唔耐,同埋一食完即時有人黎執碟,想坐耐少少既,記得留返大半杯野飲,會坐得無禁唔好意思!野係好食既,個“牛肝菌意粉”係超級好食,仲有“炸芝士”都好正,黃金海岸啲餐廳黎講,算平!啲ribs同扒都大大件,味道中上!蔬菜好似係得沙律,岩哂食肉獸!
食過兩次,岩哂年青人,
食物改良過,係香港人口味,但又不失外國風情,
兩次都係坐外面,環境唔錯,係啲坐椅唔太舒服坐唔耐,
野係好食既,個“牛肝菌意粉”係超級好食,
仲有“炸芝士”都好正,
黃金海岸啲餐廳黎講,算平!
啲ribs同扒都大大件,味道中上!
蔬菜好似係得沙律,岩哂食肉獸!

2016-04-10 4691 浏览
Overall quite satisfied with tonight meal. Italian food is always my favorite(; In Hong Kong, not every restaurant offering risotto so we ordered two risottos but only this mushroom risotto was aromatic and soft. Seafood risotto was unpredictably sour... The most delicious dish was Fettuccini Salmon, so creamy and milky, made me falling in love withResto Deluxe Pizza was full of cheesesss and also my lover.Dinosaur Ribs within my expectation, just a bit dry, really can't compare with those I've
Mushroom Risotto
Seafood Risotto
Fettuccini Salmon
Resto Deluxe Pizza
Dinosaur Ribs within my expectation, just a bit dry, really can't compare with those I've tried in America. American Ribs are the best!
Dinosaur Ribs (Full)
Honestly, the portion of each dish was out of my expectation. The dishes were larger than it looks. We're fully contented(;
However, the services were bad! They're too passive to serve the customer...
2016-04-10
Mushroom Risotto
Fettuccini Salmon
Resto Deluxe Pizza
外國生活多年,在香港生活的時間尚短,還是常常嚮往外國的食物和環境。香港的西餐選擇其實不少,但味道方面真正與外國有過之而無不及的不太多,正在不停地努力尋找外國的味道,又有外國的環境。竟然在新界屯門找到。屯門黃金海岸是一個星期六日放假到新界遠離煩囂的好地方,由市區出發其實不用一個小時便可到達,可以在遊艇會看看海,盡情放鬆,整個環境和氣氛有外國的風情,亦看到不少外國人的踪影。餐廳選擇方面,有一般大家常光顧的快餐店之外,亦有東南亞菜、地中海菜、中菜都有,部份餐廳在遊艇會旁,可以選擇在户外用餐時享受海風和日落。這一次選擇在屯門黃金海岸園內的一家意大利菜Resto Restaurant。可以選擇户外或餐廳內用餐,待應生全部都不會中文,點菜時請用英文,但有中英文菜單,可以放心。食物方面多選擇,有意粉、有薄餅、有燒烤、亦有提供酒精類飲品。星期六日十二點之前有早餐提供,選擇方面吸引。之前光顧過Resto 的同行朋友,指星期一到五午餐時段亦有提供中午套餐,價錢超值,大家可以留意。餐廳佈置舒適乾淨安靜,適宜情侶約會。想講講的是他們的待應生,服務態度一般。可能太早上班(中午十二點),有點剛睡醒的感覺,大部份時

想講講的是他們的待應生,服務態度一般。可能太早上班(中午十二點),有點剛睡醒的感覺,大部份時間都只是站在一邊說話,服務方面要努力。

點了三樣菜: Seafood marinara, Hawaii Deluxe Pizza (medium), breakfast burrito.食物價格中上,不算便宜。出菜時間算快。整體菜式上菜乾淨精細。
Seafood marinara
Seafood marinara: 有青口、蝦、魚,用料充足,Marinara sauce味道酸甜咸味道平均,有香草的香味但沒有太過火,看似一個好簡單的海鮮意粉,海鮮和Marinara sauce做得好,整個菜已經好好味,Spaghetti 軟硬適中,大力推介。
Hawaii Deluxe Pizza (Medium)
Hawaii Deluxe Pizza (medium):現製Pizza,可以看到師傅在bar 的位置把Pizza 放入烤箱內。薄餅皮香脆有麵粉的味道,沒有像Pizza 連鎖店的咸和油膩,Marinara sauce有點不足夠,所以味道有點不夠。
Breakfast Burrito
Breakfast Burrito 是在早餐菜單上,點菜時對Breakfast Burrito 沒有太大的期望。
卷裡面有香腸、蛋、洋蔥、燈籠椒,看似很普通的Breakfast Burrito,他們先把裡面的材料炒香,卷皮被烤過,吃下去香脆,油而不膩,再加上一些沙拉及炒飯,早餐包飲品,是一個十分豐富美味的早餐。有驚喜!

以屯門區的非連鎖式西餐廳來說,Resto Restaurant是區內頂級的選擇。以後不用再出走市區,尋找好味道。給力推介!
题外话/补充资料: 十二點之前有提供早餐,有提供酒精類飲品。星期一到五午餐時段有提供套餐
2015-11-07
Seafood marinara
Hawaii Deluxe Pizza (Medium)
Breakfast Burrito
  • Hawaii Deluxe Pizza
  • seafood marinara
老爺生日~又係無咩所謂食咩都得,諗住佢要收工先入黎,仲要黎接我地先食飯,所以都係近近地book定枱先…雖然無咩所謂,但我都唔會馬虎既~~就去好耐無黎過既黃金啦~好鐘2呢到好似與世隔絕咁~自成一各~又多外國人但又唔駛同人迫和(因為係平日)食完飯仲可以行下沙灘~(幻想中) 當然要叫老爺至愛~都係因為呢間有佢,先會揀呢間﹗豬肋骨(3***)可惜可惜~肉質偏柴,汁味太濃~其實老娘仲食到D grill味既,我自己幾鐘2,只可惜唔岩老爺口味~無辦法(PRC MODE)再來~男人同奶奶一見到就會order 既Satay串燒~(3***)都係太乾,無咩Satay 味,淨係靠點個汁好似JA左D…炸雞~~(4****)都係個句…硬同乾,但個惹味搭夠,仲有老娘最愛薯圈圈~咁多樣,呢樣個味最岩食﹗為囝囝而叫既炸魚~(3***)魚是OKAY的…但理解不行﹗薯條比老麥還要差…乾,沒有薯味,很幼~~到這些西人餐廳叫傻條~就必定是我最期待的一環,不論是老麥還是KFB﹗我應該有個自我設定了要Kill Them all~~~hhahahhaPizza - nth special, HK style, 始終都係鐘2 Thi
雖然無咩所謂,但我都唔會馬虎既~~
就去好耐無黎過既黃金啦~

食完飯仲可以行下沙灘~(幻想中)
 當然要叫老爺至愛~都係因為呢間有佢,先會揀呢間﹗
豬肋骨(3***)
可惜可惜~肉質偏柴,汁味太濃~
豬肋骨
都係太乾,無咩Satay 味,淨係靠點個汁好似JA左D…
Satay 串燒
炸雞
炸魚魚
Pizza - nth special, HK style, 始終都係鐘2 Thick Crust.
Ham and Pineapple Pizza
题外话/补充资料: 話說當日都幾熱~但一半outdoor又打開對門要涼冷氣~ Din~坐出面就預左架啦~ 攪到我地in door唔涼不特止,仲要出風口滴哂水~ 同staff講完佢話 it's happening everywhere~ and we have no seat to change for you.其實無打算轉位~只係想叫佢可以抹下佢~佢竟然答, it's too high that we cant do it. wtf
2015-06-13
庆祝纪念
生日
炸雞
炸魚魚
2015-07-13 2320 浏览
在黃金海岸食飯,價錢略貴也是常識吧。唯有這間,評價不錯收費也算合理,於是一試。室內座位比想像中少,不過室外也眼見坐滿了人。我地叫左:南瓜露荀意大利飯:以為會是芝士味濃同咸咸甜甜,點知係蕃茄味偏酸的味道,露荀只有幾條仔,而南瓜可能溶左,而且冇南瓜味。不算難食,只係口味略重,本人麻麻地。北京填鴨薄餅:個味幾特別,只係個北京填鴨醬太多,咸左啲,不過幾野味。

室內座位比想像中少,不過室外也眼見坐滿了人。
我地叫左:

2015-07-12
2015-05-26 2117 浏览
一大班人黎到黃金海岸,點都要搵一間餐廳試下,感受下黃金海岸嘅風情! 可能咁岩撞正復活節假,所以黃金海岸都特別多人,街間餐廳都full晒禁滯。因為想快啲有得食嘅關係,所以我同班friend分頭行事,去唔同嘅餐廳等位。終於,都比我地等到!就係意大利餐廳Resto Restaurant, Pizza, Pasta, Ribs &Grill ! 因為多人嘅關係,我哋被逼坐係餐廳裏面,冇得坐喺出邊吹下風,不過驚喜嘅係裏面環境幾好,餐廳裝修都幾有情調,而且又係開放式酒吧,睇住對餐廳同廚房嘅運作,其實都係幾得意嘅事。不過,可惜嘅係佢枱唔夠大,叫左好多野又會唔係幾夠放咁,不過都係小問題黎。 嘢食方面,就叫左蒜蓉包、洋蔥圈、薯條、一個意粉同一個pizza。先講蒜蓉包,呢個蒜蓉包完全係一大驚喜,可能係我見識少,平時去開其他餐廳食蒜蓉包都係蒜蓉再加蒜蓉加法包既配搭,但今次呢個⋯佢竟然係一塊類似Pizza嘅物體再加上蒜容。初初黎到,我哋成班人仲要係我哋叫錯左野,不過最後先知原來呢個真係蒜蓉包。其實食落街都幾唔錯嘅,雖然佢同一般蒜蓉包嘅味道唔同,但佢係包嘅上面再加一啲配料,令到成個蒜蓉包嘅味道豐富左,唔只一味都

蒜蓉包
初初黎到,我哋成班人仲要係我哋叫錯左野,不過最後先知原來呢個真係蒜蓉包。其實食落街都幾唔錯嘅,雖然佢同一般蒜蓉包嘅味道唔同,但佢係包嘅上面再加一啲配料,令到成個蒜蓉包嘅味道豐富左,唔只一味都係得蒜蓉味。
蒜蓉包
洋蔥圈同薯條就冇咩特別啦,不過值得一讚嘅係佢嘅薯條係好食個M記!
洋蔥圈
薯條
Pizza方面,我哋就叫咗一個辣肉腸加芝士嘅Pizza ,其實一般都知辣肉腸其實真係唔辣,呢個Pizza表面滿佈辣肉腸同chees,再加埋有洋蔥,蕃茄同蘑菇,簡直係將一個普通嘅Pizza豐富左,加上佢都算幾厚身,其實食一兩塊已經好夠飽,Pizza夠晒大份,岩哂一大班人食!
辣肉腸加芝士嘅Pizza
不過講到最好食既,我覺得係蒜香蜆肉意粉!我係一個蜆肉愛好者,對於蜆既一切我都好鐘意,一個簡單既炒粉,再加埋有蒜香嘅點綴,簡直係perfect match!
蒜香蜆肉意粉
不過最奇怪嘅係,明明8個人去食,食小食仲多過前菜,而且埋單都只係600幾700,人人都只係比左80-90到,其實價錢都可接受。
2015-04-07
洋蔥圈
薯條
辣肉腸加芝士嘅Pizza
蒜香蜆肉意粉
今日同老婆同埋個仔,同埋工人姐姐一家大細去到黃金海岸。我老婆極力推薦我食佢嘅北京填鴨pizza ! 其實呢間野一向都有食開噶啦祇不過次次都話想試喱一個野到時唔到,因為佢本身呢間餐廳,質素高價錢抵。叫親外賣都忍唔住叫佢過恐龍骨,同埋一個大披薩。今次過開離,就唯有試一試佢啦。 天時暑熱室內嘅地方一定爆廠,所以系出邊等,人又唔多成日出嚟落單薄,但系d野食你得超級快,所以無所謂。首先梗系食我摯愛嘅炸芝士啦,以前食開系成只手指形狀咁,宜家喱個就成個波咁,不過都幾好食,因為距加左個果醬令到佢無咁油膩。第二個梗系卡邦尼意粉啊。一般嚟講如果整得唔好食都可以執粒噶啦,所以唔使特別俾評語。意粉夠乾身又有拗口,醬汁夠傑撻撻,已經好完美啦。唔使特別多講,最完美咁系個醬汁有少少白酒香味啦。壓軸嘅披薩終於嚟啦。一咬一口,傳統嘅披薩口感完全冇改變,但系,北京填鴨嘅主要醬汁味道,同埋鴨嘅香味佢又加咗入去,濃味鬥濃味,大家都幾有化學作用。我有啲怕新潮嘅菜式成日有大嘅改動,而呢一個又唔算。不過系一入口我老婆就話第一次好食的,我都覺得個醬汁比較濃,搶走左芝士味,所以芝士味好唔突出。即系話,佢落多小小醬汁,就已經冇咁好食,比

壓軸嘅披薩終於嚟啦。一咬一口,傳統嘅披薩口感完全冇改變,但系,北京填鴨嘅主要醬汁味道,同埋鴨嘅香味佢又加咗入去,濃味鬥濃味,大家都幾有化學作用。我有啲怕新潮嘅菜式成日有大嘅改動,而呢一個又唔算。不過系一入口我老婆就話第一次好食的,我都覺得個醬汁比較濃,搶走左芝士味,所以芝士味好唔突出。即系話,佢落多小小醬汁,就已經冇咁好食,比較難控制系有少少撞手神嘅感覺,但系如果將周小的應該真系幾無敵。
北京填鴨pizza
2015-04-06
北京填鴨pizza
2014-09-27 2163 浏览
主要係食意大利菜,我叫左個白汁海鮮意大利粉,蜜糖豬手同一個恐龍骨。個白汁海鮮意大利粉超級好食,d面好彈牙,個白汁好有蛋味,而且好多海鮮,d海鮮都好新鮮。恐龍骨個恐龍骨真係好巨型,成條都俾晒你,d軟骨都幾好食,但係d肉就有d會好瘦同好靭,同埋乾左少少。蜜糖豬手個豬手個皮好脆,而d肉就好淋好滑,兩種唔同嘅口感拼埋一齊,真係別有一番風味。整體都好好食,值得推介。
恐龍骨
蜜糖豬手

整體都好好食,值得推介。
2014-09-21
2014-07-27 2621 浏览
於黃金泳灘游完水,走到廣場揾食。諗住西餐份量大,就揀左呢間餐廳。餐廳內位置較少,我們一共7大4小,要坐餐廳外面,雖然有把大風扇,但還是有點熱,偶爾有些蚊子飛過...吃了個Ribs, 份量夠大,一家大細夠食,味道ok. 不過意粉及飯類份量相對較少(一份約2-4人分享) ;點了一份拼盤,但炸得太過火。也許是天氣熱的關係,胃口不大,點餐不多,夠食。總結一下,整體美食ok, 一大堆人總算有個聚腳點,而且餐廳服務員也很有禮貌,比美食好。

2014-05-26
2013-11-12 2807 浏览
一個開心Weekend老公帶我黎食lunch. 食物質素: 咁既價錢佢算幾好食。一碟意粉都係廿幾蚊,加上飲品任斟,感覺幾抵食。餐廳環境: 尚可,但因為侍應服務質素差,冇人執枱,令人感覺有d亂及唔夠乾淨!服務質素: 真係唔掂!入去一坐低見到樓面好似唔多夠人,跟住按鐘叫人來執枱,點知位女侍廳執張冇人時枱都唔埋黎,搞到我老公要問佢可唔可以執左我地張先。佢有即刻過黎之但係執得有少少悔氣囉!跟住食食下有個女客人打瀉左杯可樂落地,佢返左埋位問朋友攞紙巾抹身,有位呀姐侍應大大聲係咁問邊個攪成咁,好似得罪佢累佢要清潔咁………,如果我係當時人都唔敢認啦,成間餐廳都聽到咁滯! 總結:建議餐廳加強對員工training!!!
一個開心Weekend老公帶我黎食lunch.
食物質素:
餐廳環境:
服務質素:
總結:建議餐廳加強對員工training!!!
2013-11-10
2013-10-29 2540 浏览
呢餐係補祝返老公之前考試pass左既dinner…前菜:烤雞salad~份量多又新鮮…yummy 主菜(1):磨菇意大利飯~~好好味,so juicy,而且飯煙煙韌韌,good~~主菜(2):半份恐龍骨~~肉質鮮嫩,so yummy,半份都咁多囉… 甜品:巧克力布朗尼配雲尼拿雪糕~~最愛布朗尼外底焗得脆脆,內是軟綿綿cake,外脆內暖,再吃一口冷冷的雪糕,so wonderful & yummy...love it~~~ 環境響得黃金海岸,一定唔差囉,有室內室外位!
呢餐係補祝返老公之前考試pass左既dinner…
前菜:烤雞salad~份量多又新鮮…yummy

環境響得黃金海岸,一定唔差囉,有室內室外位!
题外话/补充资料: 客人多數以外國人為主,所以侍應都講英文,落order我地都係用英文lu!
2013-10-26
  • 恐龍骨
  • 巧克力布朗尼配雲尼拿雪糕
2013-07-20 2212 浏览
今天我們一家又去覓食,地點是屯門黃金海岸。見這家餐廳評語不錯,遂試試看。中午時段,可能是下雨關係,人不太多,不需訂位。我們點了蜆肉扁意粉、牛肝菌白汁意粉、煙三文魚沙律、Tiramisu。蜆肉扁意粉的麵質堪稱Al Dente,蒜汁辣味也調校得十分惹味,不過,主角蜆肉卻十分「瘦瘠」,可惜可惜,令整道意粉大為失色。這裡可是黃金海岸!! 但這些蜆肉又細小又沒鮮味,巧婦難為無米炊,叫人失望。提議店主沒有靚蜆的話,應把此道菜改為蒜香辣扁意粉便perfect了。牛菇菌白汁意粉的白汁蓋過牛菇菌味道,白汁有點咸,吃不出牛菇菌的味道,但同樣地,麵質煮得十分出色。煙三文魚沙律的雜菜很豐富爽口,開胃惹味,可以一試。Tiramisu反而有驚喜,不是太甜,與旁邊的雪糕一起入口,很滿足,yummy!!
今天我們一家又去覓食,地點是屯門黃金海岸。
見這家餐廳評語不錯,遂試試看。
中午時段,可能是下雨關係,人不太多,不需訂位。
煙三文魚沙律的雜菜很豐富爽口,開胃惹味,可以一試。
煙三文魚沙律
蜆意粉
Tiramisu
牛肝菌意粉
2013-07-20
煙三文魚沙律
Tiramisu
2013-07-12 2693 浏览
是日活動是去黃金海岸對面的屯門農墟參觀一年一度的屯門西瓜節,早上我只吃過MOS的"迷你"早餐(對我來說那是超少份量的啦),下午來到黃金海岸的時候已經餓到腳軟了﹗縱使西瓜節的時間餘下個多小時,也不理會了啦,最緊要吃飯﹗踏進黃金海岸商場的同時,風起又雲湧起來,看來快要下超大雨,快速地在商場轉了一圈,這裡的餐廳有不少,貴有貴食﹑平有平食,當然我不想在放假日子加上在這地帶去茶餐廳或者麥當勞啦,看到此店的人流非常旺場,而且突然想吃薄餅,便著友人去此店吃飯。餐廳提供戶外及冷氣室內的位置,不過現在的天空實在黑得厲害,還是坐室內好了﹗店子戶外有三張枱,室內就有十張枱,可以容納四十人左右,牆上掛有不少店方的食物相及用酒樽作點綴。另一邊是開放式廚房,設有水吧及焗爐,可以從坐位看到飲品及薄餅的製作。我入到去時,剛有兩枱人已離座,外藉店員看到我便問我們幾多位﹖我答了她之後她說要執好枱才可以坐,那麼我們便在室外等,不久有對情侶正入座,我看到店員忙著執拾也無暇理會我們誰先誰後,我便行返入去及企在其中一張枱子旁邊等。坐下後不久,我聽到外面嘩啦嘩啦的聲音,一看,果然下起雨來,幸好及時入座,免得做落湯雞。小店提供食物款

小店提供食物款式絕對是不少,包括有:湯及麵包(5款)﹑沙律(11款)﹑前菜(16款)﹑拼盤(4款)﹑烤肉海鮮(各4款)﹑廚師精選(6款)﹑薄餅(9款)﹑意大利麵(8款)以及飲品(有酒精,無酒精,特飲等等多達20款以上)。

先試三款食物,如果不夠再點。Prawn Mango & Avocado Salad(香芒大蝦牛油果沙律)$95的賣相美美得很,而且用料豐富到是難以想像哦﹗
香芒大蝦牛油果沙律
大蝦肉質彈牙,鮮美仍在,芒果肉香軟甜美,菜蔬有生菜﹑火箭菜﹑車里茄,全都清新爽甜,特別是火箭菜,可口又沒有苦澀味,只有牛油果是差了點點,不夠軟滑,現在的是較乾硬。當中那油醋汁調配剛好,令味道加以提升,酸酸甜甜又帶陣陣油香,混合起來十分好吃﹗
因為意粉的款式比薄餅吸引,於是改為吃Fettuccini Chicken & Mushroom(鮮茄雞肉蘑菇闊條麵)$105,即叫即煮,熱力迫人,香噴噴的香味令人未食先流口水...

濃郁的蕃茄汁一定有用上不少蕃茄一齊煮,因為吃到不少蕃茄蓉呢,酸甜香口,非常吸引,我吃到一滴汁也沒剩,加上少少芝士和香草的點綴,增添香氣。闊條麵的質感柔韌有致,不是淋劈劈也不會乾硬,裡頭夾離著大量雞絲及蘑菇片,吃得開心又滿足﹗
鮮茄雞肉蘑菇闊條麵
最後是啖啖肉的Satay Chicken(沙爹雞串)$80,估不到有六大串,配有少許雜菜及一碗沙爹汁。
沙爹雞串
因為我不想食汁,便只吃串燒肉,肉質被烤過後沒有乾爭爭的情況出現,用上是雞胸肉也不會令人覺得食到一口鞋烚烚,雞肉用了咖哩粉醃製,一陣一陣的咖哩香味,就算沒有沾汁醬吃也不成問題。
最後也沒有再加點,因為每款食物的份量是很足夠,吃畢已經是很飽肚了﹗當然不少得飲品,凍飲的選擇比熱飲來得多,不過我咳嗽未清,唯有忍著...友人點選Strawberry Milk Shake$25,看到有果肉在內,不過友人表示太甜。
而我都是飲茶,Hot Green Tea$20,見是一整壺奉上所以第一個感覺是好抵飲,用的是川寧牌茶包,這是帶薄荷味的綠茶,飲不慣,我還是喜歡大吉嶺茶,可是這裡沒有提供。
店方都會提供免費開水,所以不點飲品也不成問題。這支青辣椒仔我是第一次見,友人話味道比紅辣椒仔更好。
店員和廚師基本上都是外藉人,所以是次吃過的三款食物的味道不失那份地道風味。回家後上網查看餐廳資料才得知此店屬於意大利餐廳,哈,連中文店名都寫到明了(可是當時餐廳沒有中文名所以我不知道啦),回想起餐廳的食物定價並不算進取,如果以意大利餐的角度,這裡實在是經濟得很啊﹗
2013-07-07
香芒大蝦牛油果沙律
鮮茄雞肉蘑菇闊條麵
沙爹雞串
2013-03-31 2133 浏览
又是一個懶洋洋的假日,沒有什麼特別的大計劃,只想外出走走舒展下筋骨;幸運在家附近不遠處便是‘黃金海岸’,只需十來分鐘的車程便可到達;那兒暫時仍未受到太多遊人的喧鬧污染,還可以讓我們靜靜地漫步海邊,呼吸一下清新空氣。在黃金海岸商場內的食肆,我們都已試過七七八八,整體來說,能夠望到海邊的餐廳,價錢會略貴一點,水準卻間中會有參差;於是我倆多數都會幫襯‘內圍’的餐廳,而且十之八九都會選擇Resto Restaurant,皆因它的菜式,由沙律,前菜,薄餅,意粉,燒烤以至甜品,全都非常出色,沒有一次會令我們失望。這間小小的義大利餐廳,只得廿來多個坐位,裝潢感覺上是義式+美式的組合,有分為室內外的位置,我們這些非吸煙人士,當然選擇坐在室內,雖然室外的氣氛,看來是更加的輕鬆和悠閒。餐廳間中會提供二人優惠套餐,我倆望了一會,不約而同便揀定了Set B,因為其他的套餐,都各有自己或對方不太喜歡的食材或食物種類,我們的確是心有靈犀。見天氣有少許悶熱,另加了一杯可樂,加入冰塊後雖然透心涼,但味道卻變得偏淡,而且不夠氣泡。先來的有‘牛肝菌意大利麵’(Pasta Porcini),只是非常簡單的配料,牛肝菌+車厘
先來的有‘牛肝菌意大利麵’(Pasta Porcini),只是非常簡單的配料,牛肝菌+車厘茄+芝士+香草,但醬汁卻是香濃豐腴到不得了,配上幼滑如絲又煙靭度恰到好處的天使麵,實在美味得教人心滿又意足。
重量級主菜‘美式恐龍骨’(Dinosaur Ribs)隨後上場!採用的是豬肋骨部份,燒烤火候剛剛好,外皮微焦香脆可口,內層的肉質仍是保持著粉嫩細滑又多汁,再配上香口惹味的燒烤汁,確實是令人讚不絕口,怪不得是我們每次必點的菜式之一。配菜方面也相當出色,沙律的菜蔬新鮮爽脆,加上酸酸甜甜的醬汁,十分美味開胃,另外薯條亦炸得熱騰騰外脆內軟,亦不會過咸,點蘸著茄汁同吃非常可口。
十分捧場的證據…連邊位的軟骨也食得一乾二淨…
如果尚有胃納的話,我們必定會另加這裡著名的甜品‘Apple Crumble with Vanilla Ice-cream’,而且一定要堂食,外賣就享受不到那種又熱又涷又香又滑的滋味了!只可惜今天的狀態麻麻,美味的甜品也唯有留待下次再品嚐了!

2012-10-17
2013-03-25 800 浏览
食店有室內/室外座~為免有煙味..我地揀室內佈置好colorful(有氣氛)~服務生以外籍人仕為主所以落order會用英文(後期就見有一個香港女服務生出現)"Smoked Salmon Salad"..煙三文魚沙律煙三文魚肉質有咬口..唔會過鹹沙律菜非常新鮮爽脆~仲有車厘茄..青瓜..紅洋蔥伴以芥末醋醬汁..好開胃又正"Seafood Lover"..意式海鮮薄餅pizza有三個size及厚/薄批選擇我地點個Medium+Thin Crust~批邊好脆口但欠缺烘香餐牌介紹..(餡料有茄醬..mozzarella cheese..蜆..蝦..魷魚..青口..蒜)茄酸味明顯食到+芝士好足~但海鮮只食到魷魚"Blue Swimmer Crab Linguini"..蟹肉炒扁意粉蟹肉份量都足~仲有蔥..香草..蒜..甜紅椒以白酒爆炒做醬汁..味道帶鹹鮮我個人覺得意粉硬左少少~灼多2分鐘會好dDessert.."Tiramisu"(估唔到份量咁巨)雪糕以為得一球~點知原來有兩球底層手指餅浸得太濕腍~中層口感就剛好用甜酒浸手指餅..所以無咖啡味(我會比較like咖啡味)cheese層唔太幼滑~味道
食店有室內/室外座~為免有煙味..我地揀室內
佈置好colorful(有氣氛)~服務生以外籍人仕為主
所以落order會用英文(後期就見有一個香港女服務生出現)

"Smoked Salmon Salad"..煙三文魚沙律
茄酸味明顯食到+芝士好足~但海鮮只食到魷魚
蟹肉份量都足~仲有蔥..香草..蒜..甜紅椒
以白酒爆炒做醬汁..味道帶鹹鮮
我個人覺得意粉硬左少少~灼多2分鐘會好d
Dessert.."Tiramisu"(估唔到份量咁巨)
雪糕以為得一球~點知原來有兩球
底層手指餅浸得太濕腍~中層口感就剛好
用甜酒浸手指餅..所以無咖啡味(我會比較like咖啡味)
cheese層唔太幼滑~味道方面..我個人口味覺得甜
但整體食物都ok..而且選擇又多~有機會會再幫襯