2019-04-12 76 浏览
又係食pancake既時候啦,今日同朋友嚟到屯門呢間甜品舖,室內簡潔,富有時代感。Oreo疏乎里班戟:剩係睇賣相已經好吸引,一上枱彈下彈下,已經知佢鬆軟,一放入口,質感鬆軟,富空氣感,充滿蛋味,上面鋪滿滿瀉既oreo同忌廉,好好味。藍色嘅雲呢拿味雪糕,真係難得一見,焦糖鋪滿豆腐味嘅雪糕,入口真係天作之合,淡香嘅豆腐味,配上焦糖,真係咁都俾佢諗到芒果疏乎里班戟:滿瀉既忌廉下係鬆軟既疏乎里,味道清新有新意,淡淡既芒果香味,輕軟既質感,入口即溶,口感豐富,十分驚喜。麻薯窩夫:有別於一般既窩夫,即叫即製,焗至脆熱,淋上大量忌廉,口感煙韌,配上藍色既雲呢那雪糕,味道一絕。鹽酥雞,新鮮香脆,入面嘅雞肉充滿水份,唔會乾身,而且鹹鹹地,覺得好好食,鹽酥雞最緊要嘅係香脆嘅外身,而且粉又唔會太厚,必食推介。藍碟豆花玫瑰荔枝梳打,淨係睇個顏色已經覺得好吸引,估唔到一杯野飲,都可以有漸變嘅顏色,話明係梳打,就梗係夠晒氣啦,唔會太甜,充滿淡淡的玫瑰花香味,又有荔枝嘅甜甜地,簡直係絕配呀。

Oreo疏乎里班戟:

芒果疏乎里班戟:

麻薯窩夫:

2019-04-11 328 浏览
紅橋呢間甜品店係我近期最愛,有齊日式甜品台式小食,裝修又好啱影相打卡🤩周不時係附近食完飯又想食埋甜品都會諗到佢,如果多人的話就可以嗌多幾款~🔹愛莓芝芝 $42顏色好pinkpink嘅士多啤梨芝士奶蓋,最啱係相機食先💖 奶蓋好夠芝士味,質感稠密,兩者溝勻黎飲更creamy🔸鳳梨橘子梳打 $28好清新好fresh!! 有加到新鮮生果落去,睇得又飲得,酸酸甜甜咁好啱夏天飲~海鹽味雪糕,海鹽味好突出,配埋芝士味都好食~🔹黃金鹹蛋麻薯窩夫 $64平時已經食盡林林總總嘅黃金鹹蛋餸,估唔到整落甜品度又係另一個味道,一啲都唔奇怪,仲好好食!味道就有啲似奶黃包咁,甜得黎同時帶鹹蛋香,白色醬痴住咗啲鹹蛋粒粒,等食嘅時候冇咁影跌落黎。窩夫新鮮焗好熱辣辣,外皮仲係脆嘅!🔸日式梳乎厘pancake $8x大熱嘅日式梳乎厘pancake呢度有勁多款!我地就嗌咗Oreo起司蛋糕朱古力流心同埋焦糖燉蛋味,pancake比起日式甜品店嘅就比較實凈,食落會多啲實在感,食完唔會得啖空氣。加上口味都好特別,焦糖燉蛋配埋火炙至微焦嘅焦糖,有真燉蛋嘅香甜。🔹臺式鹽酥雞 $32🔸綜合台灣香腸 $36🔹香焗蜜糖雞中翼 $36仲有啲即

🔹愛莓芝芝 $42

🔸鳳梨橘子梳打 $28

海鹽味雪糕,海鹽味好突出,配埋芝士味都好食~

🔹黃金鹹蛋麻薯窩夫 $64

窩夫新鮮焗好熱辣辣,外皮仲係脆嘅!

🔸日式梳乎厘pancake $8x

🔹臺式鹽酥雞 $32
🔸綜合台灣香腸 $36
🔹香焗蜜糖雞中翼 $36

仲有啲即炸小食都好吸引,鹽酥雞個炸皮薄,裡面juicy,雞件夠味又夠嫩。

蜜糖雞翼個皮都好正,一咬就有撕裂爆汁嘅感覺。另外台灣腸有原味同墨汁兩款,我次次都會清晒啲墨汁味😂
2019-04-09
$100 (宵夜)
  • 台式鹽酥雞
  • 日式梳乎厘pancake
2019-04-11 17 浏览
三個朋友揸車車去食甜品,就嚟到屯門呢一間原來老闆娘係台灣人嘅甜品🍮鋪😋😋😋😋由飲品到甜品到熱食都任君選擇☝🏻☝🏻☝🏻環境係走簡約風😊經過一輪嘅選擇,我哋叫到成枱都係野好似放題咁😂🤣🌥臺式塩酥雞 ($32) &⛅️酥炸花枝丸Q彈魚蛋 ($32)花枝丸入面真係有粒粒花枝😌口感層次豐富而且炸得好薄😊魚旦大大粒👅好彈牙,兩樣都係實心丸☝🏻☝🏻不空氣丸子🍡⛅️酥炸豬排麵 ($56)麵湯底係紅燒牛肉湯底,而且佢哋係台灣嘅粗麵☝🏻😌麵質口感非常QQ!軟硬度啱啱好😋鹽酥豬扒😌雖然有少少炸得相對厚d !但係個肉都唔會太乾🥳台灣風味很濃☺️⛅️愛•芒芝芝 ($32)近年奶蓋類產品大行其道! 而整好食嘅奶蓋必須要係非常之濃嘅芝士味,先可以滿足到我🤣!而佢哋係做得到嘅,下面就係芒果沙冰,芒果嘅酸酸甜甜杯買鹹鹹地嘅芝士多重口感😋😋😋夏天解暑⛅️藍•蝶豆花玫瑰荔枝梳打 ($20)一個又打得卡又飲得嘅荔枝梳打!天然染料碟豆花😌😌淡淡的荔枝味配埋梳打,小清新得來絕對唔會太甜,喜歡清新感覺嘅絕對可以一試,我覺得啱啱好🤔但係朋友覺得唔夠甜🤔於是就叫店家在家甜到原來都得個喎☝🏻🤣⛅️凍綜合水果茶 ($28) – 含草莓、蘋果、火龍果、

由飲品到甜品到熱食都任君選擇☝🏻☝🏻☝🏻

環境係走簡約風😊

經過一輪嘅選擇,我哋叫到成枱都係野好似放題咁😂🤣

花枝丸入面真係有粒粒花枝😌口感層次豐富而且炸得好薄😊
魚旦大大粒👅好彈牙,兩樣都係實心丸☝🏻☝🏻不空氣丸子🍡

⛅️酥炸豬排麵 ($56)
麵湯底係紅燒牛肉湯底,而且佢哋係台灣嘅粗麵☝🏻😌
麵質口感非常QQ!軟硬度啱啱好😋

⛅️愛•芒芝芝 ($32)

⛅️藍•蝶豆花玫瑰荔枝梳打 ($20)
一個又打得卡又飲得嘅荔枝梳打!天然染料碟豆花😌😌

⛅️凍綜合水果茶 ($28) – 含草莓、蘋果、火龍果、橙、檸檬、百香果籽水果茶,
好清新😊唔會太甜!茶底係一個龍龍嘅紅茶,你仲可以食埋啲生果添☝🏻

🌥珍珠奶茶窩夫配奶茶冰淇淋 ($68)
由內到外再度返來都咁充滿珍珠奶茶味嘅窩夫😋😋😋

窩夫夠鬆脆,加埋佢哋嘅奶茶雪糕🥳 茶味🍵十足!
旁邊仲有芋圓同地瓜圓😋qq 口感控必點🤤

⛅️Oreo 起司蛋糕 巧克力流心日式梳芙厘班戟配豆腐雪糕 ($88)
日系pancake在乎嘅係你可以fling下fling吓,仲要可以食到外脆內軟入口即溶嘅感覺🥰🥰而且呢個撈左勁多Oreo 碎!入邊仲係驚喜嘅流心芝士! 成件事好邪惡好好味呀💓🥳果然係好出名

豆腐雪糕唔會死甜,好香豆味☝🏻

⛅️炙燒焦糖布蕾日式梳芙厘班戟 ($82, +$4轉奶蓋海鹽雪糕)

呢個面頭燒到脆脆,入邊仲係軟過棉花糖🥰🍮,相對地呢個更加重蛋味☝🏻😌
🍦今期流行海鹽雪糕🍦
上面嘅拉過依舊超重芝士味,可以唔鹹鹹地兩者非常之夾☺️

2019-04-10 22 浏览
星期日上左朋友屋企玩,玩完落樓搵野食,我地見到個名仲以為係西餐,原來係台灣野加甜品,咁就一於試下佢啦!🤤叫窩夫或者日式梳芙厘班戟加配飲品可以減$10😍 我地緊係叫1個麵,3個甜品同小食一齊share🍀藍。蝶豆花玫瑰荔枝梳打 ($20)3隻色都好靚,打卡一流!攪拌完先飲,飲落唔會甜,係小清新嘅感覺🍀凍綜合水果茶 ($28) 入面有蘋果橙檸檬、草莓、火龍果同百香果籽,佢係檸檬茶底,最岩一路食炸野一路飲🤤🤤🤤🍀愛。芒芝芝 ($32)芝士味好重,芒果沙冰加埋芒果果肉,成個味好夾!🍀臺式塩酥雞 ($32)香脆嘅鹽酥雞沾左梅子粉,味道唔錯👍🏻🍀酥炸花枝丸Q彈魚蛋 ($32)花枝丸同魚蛋炸到金黃色,全部都好彈牙!花枝丸入面仲有魷魚粒,好有咬口🍀酥炸豬排麵 ($56)豬扒大大塊,炸到好香脆!淨食麵都食到好重紅燒牛肉味,高質!😋🍀炙燒焦糖布蕾日式梳芙厘班戟配奶蓋海鹽冰淇淋($86)呢個梳芙厘班戟好有空氣感,入面軟綿綿,而且好重蛋味,好有驚喜!面層仲有薄薄地嘅焦糖脆脆,必試 !👍 奶蓋海鹽雪糕咸咸地幾特別 !🍀Oreo 起司蛋糕 巧克力流心日式梳芙厘班戟配豆腐冰淇淋 ($88)梳芙厘班戟震下震下,中間係朱

🍀藍。蝶豆花玫瑰荔枝梳打 ($20)

🍀凍綜合水果茶 ($28)

🍀愛。芒芝芝 ($32)
芝士味好重,芒果沙冰加埋芒果果肉,成個味好夾!

🍀臺式塩酥雞 ($32)
香脆嘅鹽酥雞沾左梅子粉,味道唔錯👍🏻

🍀酥炸花枝丸Q彈魚蛋 ($32)

🍀酥炸豬排麵 ($56)

🍀炙燒焦糖布蕾日式梳芙厘班戟配奶蓋海鹽冰淇淋($86)

梳芙厘班戟震下震下,中間係朱古力流心,上面堆滿左Oreo碎碎,幾種唔同質感嘅野放埋一齊,口感豐富!3個雪糕入面我最鐘意豆腐味,好清好香豆味😋

🍀珍珠奶茶窩夫配奶茶冰淇淋 ($68)
奶茶愛好者一定要叫返個,麻糬窩夫食落煙煙韌韌,奶茶味好出!仲有粒粒珍珠同芋圓,奶茶雪糕好香奶味
2019-04-07
2019-04-07 70 浏览
每次晚上坐在巴士內經過紅橋時,總會看到甜品鋪前等位的人多不勝數,總讓我忽發奇想究竟有甚麼魔力使讓人們11多時還不去睡覺休息而在此地心心念念在等待。那晚和親戚們與家在紅橋附近的婆婆晚飯後,表哥表姊們提議一起外出食宵時我不惜犧牲美肌保養的時間,跟著大伙兒異口同聲地說好!幸好當晚人流不算多,我們一行四人也不用輪候座位。帶位的服務員跟我們說普通話,差點來不及反應,後來知道該甜品鋪由台灣人開置,不禁令大家嘖嘖稱奇 。心中冷嘲:是否又一間掛羊頭賣狗肉的「台灣風味」甜品鋪?鋪頭裝潢簡潔,沒有多餘的吊飾或擺設,內裡而灰白色為主,可能因地方有限,所以少有地在甜品鋪內全部採用高枱凳,而枱上均放有餐牌及餐具來讓客人自助除了日常餐牌外還有新品清單,新推出1款芋丸及3款麵食。正當我暗笑甜品鋪竟會推出麵食時,表哥隨即叫嚷說:「正!剛剛吃不飽可以在這裡點個麵醫肚。」真想當面笑他不地道!最後還點了數款甜品一同分享天氣開始炎熱想點杯凍飲,店員推介芝士奶蓋飲品。 芝士奶蓋在香港大行其道,作為一名小港女當然不勝誘惑去試一下,上層芝士奶蓋沒有過住喝過的鹹,偏奶味多於芝士味,下層有清幽士多啤梨味而且不算甜。淡淡芝士香加柔順質地

愛。莓芝芝

天氣開始炎熱想點杯凍飲,店員推介芝士奶蓋飲品。 芝士奶蓋在香港大行其道,作為一名小港女當然不勝誘惑去試一下,上層芝士奶蓋沒有過住喝過的鹹,偏奶味多於芝士味,下層有清幽士多啤梨味而且不算甜。淡淡芝士香加柔順質地的奶蓋與士多啤梨飲品混合後,芝士鹹沒有蓋過士多啤梨味同時可以令飲品更滑溜,整杯飲品都輕型清新,我就甚是喜歡,更不用擔心飲完芝士奶蓋已飽肚的問題
綜合生果茶

表姐是錫身之人每次都會點熱飲,好奇品嚐過後發覺水果茶頗適合配甜品。選用了紅茶底,紅茶濃郁而不澀, 相信如果紅茶再滾多一會定必開始生澀,看這個火喉就知不是隨隨便便「交行貨」。香濃紅茶並沒有覆蓋了水果果酸,反而在襯托下更特出,內裡放了檸檬、橙、蘋果及火龍果,當中橙味為最出眾,是消滯的好選擇,難怪表姐在家族中被為人生勝利組,到現時為止所以選擇都沒有令他人失望!
炙燒焦糖布蕾

大家一看到正傾瀉下來的醬汁不禁讚嘆了一聲,好像忘記了剛剛已吃過晚飯。班戟表面脆內裡鬆化軟綿綿,有香濃蛋味而且口感如綿花糖般輕型,就算焦糖與醬汁包圍了整個班戟也不覺太甜,空氣質感加甜度適中相信2大個梳芙厘班戟作甜品完全無問題。焦糖梳芙厘班戟配已海鹽雪糕一同呈上,第1次品嚐鹹味雪糕,奶味帶點鹹,味蕾還未習慣總覺得怪怪的,難道這就是台灣風味?
Oreo  起司蛋糕巧克力流心

梳芙厘班戟的質感、口感與味道同上,表面轉做忌廉與碎oreo
Oreo  起司蛋糕巧克力流心

切開後表面碎oreo 跌至隨即湧出的朱古力醬,非常療癒的畫面。朱古力醬杰身但不飽滯,有濃厚的朱古力味但不會太甜,再配以香濃蛋味的梳芙厘和幼滑忌廉令口感變得完滿,整體亦不會太滯太甜,4人很快便把2款梳芙厘清光
珍珠奶茶窩夫

吃清光之際,服務員隨即遞上珍珠奶茶味窩夫,窩夫果真有珍珠奶茶味而不是平常茶精奶精!加上關鍵靈魂的奶茶醬進一步升華其味道,簡直是畫龍點精。再配上窩夫上彈牙煙韌的珍珠,味道彷如在喝珍珠奶茶!但是精華總是多多都不夠…略嫌奶茶醬不足,令窩夫入口較乾身,真是天不憐憫小女啊。該窩夫配上豆腐雪糕,雪糕在口腔內溶化時滲出清甜豆腐味,彷真度極高,珍珠奶茶窩夫加豆腐雪糕的配搭就像上演一場模仿大賽一場,4位評判會話:打和!
酥炸豬排麵

表哥期待以久的麵食終於到了,他一馬當先吃上幾口,口中不斷說好吃好吃,但始終說不出一句所然但是,小女我當然要試味啦。牛肉麵中有白蘿蔔、紅蘿蔔及雪菜,配一份酥炸豬排,切後大約有5條
酥炸豬排麵

麵條屬粗身,口感煙韌彈牙,牛肉湯底有牛羶味,味道與早前在台灣食過的牛肉麵湯底幾乎一樣,與帶帶辣椒的雪菜撈在一起後,微辣更能把湯底內的牛肉味帶出,白蘿蔔與紅蘿蔔同樣煮至腍透沒有渣,特別於紅蘿蔔表皮稍煙韌,非常特別的口感
酥炸豬排麵

炸豬排新鮮炸起熱辣辣,乾身而不沾油,薄薄而脆口的脆皮包裹著豬排,每一口都嚐到外脆鬆軟。比起隨處可見骨肉分離的炸豬排滋味百倍
台式鹽酥雞 + 綜合台灣香腸

我們還點了2份小食一同品嚐,左邊為台式鹽酥雞,右邊則是綜合台灣香腸,發現除了甜品外小食也不俗
台式鹽酥雞

鹽酥雞同樣即叫即炸非常燙口,咬開後熱騰騰的雞肉汁與油份溢出,炸粉薄並炸至蘇脆,雞肉嫩滑鬆軟
綜合台灣香腸

有3款口味,個人覺得香蒜與原味分別不大,但2款腸都一改我對台灣腸油膩的印象,腸乾身而且內裡肥膏不多,而墨魚腸黑色較長身,明顯看到粒粒肥膏在內,相對較油膩,我個人較喜歡原味與香蒜味,但重口味表哥默不作聲便吃光墨魚腸,更用鄙視的語氣說:「不懂肥膏美的女孩們!」

那似是而非混雜著台灣美食的甜品夜就在這吵鬧歡笑聲渡過,雖然說不上是人間美食,但在這個小社區下想找地方歇腳續攤的地方這真是不錯的選擇,佳因大家都在這個小社區見證下默默成長,而我們都看住這裡變成老人院集中地。能留下一個角落聊聊情談談心,說下懵董舊事,都算時堅守童年時光吧! 雖沒有許下約定 ,但我深信下次再入屯門探婆婆時,我會是第一個提議再來一次「台灣風味」而大家都會再一次異口同聲地說好。
2019-03-29
$111 (宵夜)
愛。莓芝芝
綜合生果茶
炙燒焦糖布蕾
台式鹽酥雞 + 綜合台灣香腸
台式鹽酥雞
綜合台灣香腸
2019-04-07 19 浏览
勁靚裝修當周圍都等緊位呢間好靚 有高凳 粉色擺設😍其實甜品個樣先正梳孚里同窩夫呀 勁多款揀我揀左原味梳乎里 配個豆腐雪糕先不得了珍珠奶茶窩夫都ok 真係飲緊奶茶咁即叫即整 3個食飽到呢
勁靚裝修
即叫即整 3個食飽到呢
2019-04-05
  • 原味梳乎厘
2019-04-07 27 浏览
食完午餐 朋友們想搵個地方傾下計 食甜品☺️大概3點幾去到 唔洗等位就入得去😎我地叫咗兩個甜品#紅豆抹茶日底梳乎厘班戟雖然等咁成半個鐘 但又值得既入口即溶 好軟熟 好滑由於我係醬控 如果可以多d 紅豆蓉 cream 就正😍😍#珍珠奶茶窩夫呢個款式好特別 再加上自己係勁鐘意食珍珠 所以必食😎 估佢唔到既係窩夫都有奶茶既味道 所以如果你是珍惜奶茶控 相信你要試下😏另外 側邊會有d幾粒芋圓既 都好好味😆 (因為本身好鐘意食煙銀既野) 不過唔好expect珍珠 芋圓有好多粒😂😂
食完午餐 朋友們想搵個地方傾下計 食甜品☺️

所以如果你是珍惜奶茶控 相信你要試下😏
紅豆抹茶日式梳乎厘
紅豆抹茶日式梳乎厘
珍珠奶茶窩夫
今日搵食搵到入屯門 本來想食某間甜品店既 不過又人多🤷‍♀️ 攞位又亂 冇乜招呼 就唔想等了🤦‍♀️ 然後見隔離另一間pancake店 愛添 咁好彩有位wo 就同男朋友去食啦!🙆‍♀️🙆‍♂️因為未食飯嘅緣故 我哋試咗佢新推出嘅酥炸豬扒麵$56甜品店來講 湯底算做得幾好 酸酸辣辣好惹味💁‍♀️💁‍♂️ 配菜有紅蘿蔔同白蘿蔔 煮到超級淋(淋到無牙都食得咁淋🙋‍♀️) 吸埋湯好甜!💁‍♀️ 豬扒我就覺得普通啦 唔夠厚切同炸得乾左少少💁‍♀️小食就以塩酥雞幾出色 簡單嘅調味帶出雞肉既鮮嫩💁‍♂️💁‍♂️ 男朋友仲讚有雞味 味道同口感都勁似台灣食既塩酥雞💁‍♂️今晚真係要留肚食甜品🍮 焦糖布蕾日式梳乎厘pancake $82切開好soft好puffy 焗既時間較得非常好 梳乎厘鬆軟帶濕潤咁融係口入面 好幸福阿💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️ 焦糖香而唔會太甜 仲脆脆地 配埋custard超好味💁‍♂️ 呢個貴啲都必食阿🙆‍♀️珍珠奶茶窩夫$68店員介紹話奶茶茶底用台灣原料架 奶茶好香 一樣咁好味💁‍♂️💁‍♂️ 窩夫有四件 加埋珍珠芋圓食到超飽阿 $68抵食 CP值勁高!💁‍♂️飲品我就推介奶蓋四季春 首先唔甜 奶蓋鹹鹹地可以中和返甜

因為未食飯嘅緣故 我哋試咗佢新推出嘅
酥炸豬扒麵

酥炸豬扒麵$56

塩酥雞

今晚真係要留肚食甜品🍮
焦糖布蕾日式梳乎厘pancake

焦糖布蕾日式梳乎厘pancake $82

珍珠奶茶窩夫$68
奶蓋四季春(右)

飲品我就推介奶蓋四季春 首先唔甜 奶蓋鹹鹹地可以中和返甜品嘅膩💁‍♀️💁‍♀️💁‍♀️💁‍♂️ 令到茶味更加突出 好好飲🙆‍♂️🙆‍♀️
酥炸豬扒麵
焦糖布蕾日式梳乎厘pancake
珍珠奶茶窩夫
奶蓋四季春(右)
  • 奶蓋四季春
紅橋附近一向好多野食,甜品都不例外。行過咁多間,睇過裝修同MENU食物種類, 愛 . 添 都較為突出。未食晚飯就去左食甜品都唔怕,因為佢連牛肉麵/小食個D都有,真係估佢唔到。______________________________依到甜品既賣相都好吸引,而搭配有啲都幾特別。🔸炙燒焦糖布蕾日式梳乎厘班戟 $82梳乎厘班戟蛋味香,幾有空氣感,炙燒焦糖燒到金黃色好靚~🔸珍珠奶茶窩夫 $68第一次食珍珠奶茶窩夫感覺好搞笑,除左窩夫面舖滿煙韌既珍珠同芋圓外,窩夫本身同雪糕球都係珍珠奶茶味!🔸芒果椰奶斑蘭窩夫 $66芒果椰奶斑蘭配搭值得一讚,味道好match,窩夫水份較多,第一啖入口真係有斑蘭蛋糕既味道😂😂______________________________🔸藍蝶豆花玫瑰荔枝梳打 $30🔸愛莓芝芝 $42🔸起司奶蓋四季春 $32飲品種類一如既往多😂賣相都好岩影相!甜度適中,唔會好甜。備值得一讚係四季春真心無糖,好岩怕肥既女仔😂😂起司奶蓋味道係我飲過數一數二好飲既,唔會太厚,打得好smooth。______________________________🔸台式鹽酥雞 $32 / 🔸酥炸雞

依到甜品既賣相都好吸引,而搭配有啲都幾特別。

🔸炙燒焦糖布蕾日式梳乎厘班戟 $82
梳乎厘班戟蛋味香,幾有空氣感,炙燒焦糖燒到金黃色好靚~

🔸珍珠奶茶窩夫 $68

🔸台式鹽酥雞 $32 / 🔸酥炸雞軟骨 $36
🔸酥炸花枝丸Q彈魚蛋 $32
🔸綜合台灣香腸 $36
🔸紅燒牛肉麵 $56

台灣小食同熱食係驚喜既!無諗到甜品店都有咁多甜品以外既選擇!炸物佔左大部分,好邪惡,全部都炸得好酥脆!同朋友黎飲野再加小食吹下水都幾好hea😀

by VIN
  • 芒果椰奶斑蘭窩夫
  • 起司奶蓋四季春
  • 酥炸花枝丸Q彈魚蛋
2019-04-01 23 浏览
屯門嘅虹橋有比較多甜品店,今晚我地就去咗呢一間叫愛添Appetite嘅甜品店,聽聞店主係台灣人,所有見到餐牌都有一啲台灣小食,例如台灣腸,手抓餅,竽圓等等。但係嚟到呢度一定要試主打嘅甜品,就係梳乎厘喇!我哋試咗兩款梳乎厘,第一款係Creme Brulee 梳乎厘,兩件大大件嘅梳乎厘表面都有脆卜卜嘅焦糖,食落有唔同嘅口感,而雪糕我哋就揀咗海鹽味道配奶蓋:第二款我哋就點左Oreo芝士蛋糕朱古力流心梳乎厘,配Cookies & Cream 雪糕,朱古力味非常濃郁:除咗梳乎厘之外,我哋亦點左兩客窩夫,第一款係珍珠奶茶窩夫,呢個簡直係奶茶控嘅最愛,除咗佢面頭係奶茶醬之外,成個窩夫都充滿着奶茶香味,仲有珍珠同埋竽圓伴碟,再加埋奶茶味嘅雪糕,成個甜品都好奶茶呀:如果餐牌上面嘅窩夫都唔啱你心水嘅話,呢度仲可以自選窩夫㗎,可以揀窩夫嘅味道,奶油味道,配料,同埋雪糕嘅味道,咁就一定可以揀到一個啱你食嘅窩夫啦,所以我哋都揀咗一個自選口味嘅窩夫,以下呢個就係麻薯窩夫,配紅豆小丸子,成個窩夫都煙煙un un,正:除咗甜品之外,我哋亦點左唔同嘅飲品,呢度嘅甜品好抵飲呀,大大杯,味道好之外,價錢亦都好抵,推介呢款碟

除咗甜品之外,我哋亦點左唔同嘅飲品,呢度嘅甜品好抵飲呀,大大杯,味道好之外,價錢亦都好抵,推介呢款碟豆花玫瑰荔枝梳打,每一啖都充斥着玫瑰嘅香味,而且賣相非常之討,好童話feel嘅漸變色:

另外仲有水果茶,茶味濃郁:

呢一款起司奶蓋四季春,表面有厚厚嘅奶蓋,配埋四季春淡淡茶香,一濃一淡:

另一款推介嘅飲品就係愛芒芝芝,奶蓋嘅味道做得十分出色,芒果沙冰味道非常之清新,仲可以飲到新鮮芒果肉:

除咗甜品之外,其實呢度都有好多咸點㗎,我哋叫咗一客綜合台灣香腸,包括原味,香蒜味同埋墨魚味,熱辣辣,味道香濃,而且入口份量適中,每一件都可以一口食到,方便女士:

最後我哋仲點左一客酥炸豬扒麵,佢嘅豬扒同麵係分開上嘅,咁就唔會令到豬扒變淋喇,呢度嘅麵配上榨菜,湯底微辣,會越食越開胃呢:

整體黎講,我覺得呢一間愛添甜品店價格相宜,CP值非常之高,係值得encore嘅一間甜品店呀!
  • 蝶豆花玫瑰荔枝梳打
  • 愛芒芝芝
呢一頭食肆好多,但係有誠意嘅高質小店就屈指可數啦。呢間愛添店面細細,但係食物款底又新又多,所以成日行過都想試下,今晚襯早,打算係到食晚餐同埋甜品,一次過滿足哂2個願望!小食方面,選擇都真係好多,樣樣都熱辣辣係即炸出黎三式台灣腸真係好地道,唔係度度都有得食,不過我最鍾意都係鹽酥雞,夠哂香脆惹味 樣樣小食都係$30-$40,份量都好足,抵!另外新出嘅牛肉麵($56),雖然比想像細碗咗少少,但係啲麵好彈牙!湯底都好正宗!牛肉略為鹹咗少少姐,重口味嘅朋友一定會鍾意!不得不提呢間細細間嘅舖頭竟然都有網紅cafe先有嘅混色飲料!呢杯咁fancy 嘅碟豆花梳打($30)本來嗌黎淨係為咗打下卡,點知又幾清新喎,無論係食甜野定鹹野都可以解到膩!男朋友就叫咗杯奶蓋四季春($32),好欣賞佢茶底唔會加糖!咁先飲到濃醇嘅茶香個人認為茶味仲濃過天仁!然後就到租品啦呢間舖頭甜品款式超多!選擇困難症嘅話一定要試下梳芙厘,完全係內外兼備!我鍾意食oreo味($88)啲餅碎超多男朋就就話鍾意焦糖味($82),話咁樣蛋味濃啲喎雪糕款式都好多選擇,特別啲嘅海鹽味都有仲有奶蓋,誇張最後就係窩夫啦!珍珠奶茶窩夫($68)配料完

小食方面,選擇都真係好多,樣樣都熱辣辣係即炸出黎
樣樣小食都係$30-$40,份量都好足,抵!

各種小食

牛肉略為鹹咗少少姐,重口味嘅朋友一定會鍾意!
紅燒牛肉麵

藍。蝶豆花玫瑰荔枝梳打

個人認為茶味仲濃過天仁!
起司奶蓋四季春

然後就到租品啦

男朋就就話鍾意焦糖味($82),話咁樣蛋味濃啲喎

炙燒焦糖布蕾日式梳芙厘班戟
Oreo起司蛋糕巧克力流心日式梳芙厘斑戟

雪糕款式都好多選擇,特別啲嘅海鹽味都有
仲有奶蓋,誇張
奶蓋海鹽雪糕

最後就係窩夫啦!珍珠奶茶窩夫($68)配料完全唔姑寒,完全對得起個價!勁多珍珠同芋圓!好似飲緊珍奶咁,滿足哂珍奶控嘅需求🤣不過窩夫偏軟身,我估係因為太多醬汁,所以一上碟就應該即刻食!
珍珠奶茶窩夫

總括黎講都算係附近一間較高質嘅甜品舖!雖然價錢可能貴高其他舖,但都係物超所值,份量同材料搭救,值得一試!推薦

流心梳芙厘布蕾
各種小食
紅燒牛肉麵
藍。蝶豆花玫瑰荔枝梳打
起司奶蓋四季春
炙燒焦糖布蕾日式梳芙厘班戟
Oreo起司蛋糕巧克力流心日式梳芙厘斑戟
  • 炙燒焦糖梳芙厘斑戟
平時得閒都會約朋友落嚟虹橋食糖水,但係因為其他糖水舖好多人,而呢間唔使排隊所以我哋就入咗去食。食物⭐️今次叫咗個楊枝甘露芋圓,先講佢嘅湯真係太甜,我同朋友已經算係幾鍾意食甜野嘅人, 但係我哋兩個都覺得呢碗糖水真係甜得濟。。。而且佢甜得來唔係有芒果嘅甜味,食完之後真係要瘋狂飲水, 因為已經食到完全起痰。以佢既芋圓其實有啲係未熟,但係入面既西米又過熟。。 雖然佢嘅價錢唔係話好貴,但整體嘅性價比真係唔高,難怪係呢一條街只係得呢一間糖水舖唔使排隊就可以入去食。
食物⭐️

2019-03-25 196 浏览
Happy Friday, 食完飯約朋友揾個地方傾計,Girls talk, 食甜品最啱! 虹橋呢邊都有幾多甜品店,除咗愛•添呢度,隔離舖頭嘅食物就傳統啲,冇咁多特色食品,所以朋友都係鍾意試新嘢,決定去愛•添。呢度有台式食品和飲品, 比較特別的是,有好多自家創作,例如麻薯窩夫,今次就係要食呢個!雖然地方不大,但樓底高,簡單裝修都幾舒服。藍•蝶豆花玫瑰荔枝梳打$30,跟餐(窩夫或疏乎厘班戟) 可以減$10,所以決定叫甜品跟餐。 先讚佢賣相靚,又有藍色又有粉紅色,好夢幻!飲落唔會太甜,職員好好,話我哋知如果唔夠甜可以加甜度,我覺得淡淡地其實好足夠,荔枝味好香,拌勻後才飲梳打,感覺清新,微微甜味和玫瑰香味,令人心情放鬆。傾傾下計,口痕想食啲香口嘢,叫咗台式鹽酥雞$32。又炸得幾靚喎!唔會太鹹,炸漿不會太厚身,雞肉仍然有肉汁, 落咗少少梅子粉炸,微微的酸味和梅香味, 唔會覺得油膩,一路吹水一路食,口感不錯。酥炸花枝丸Q彈魚蛋$32,一碟有六粒,炸得好靚,全部金黃色。深色的是花枝丸,淺色的是魚蛋。花枝丸超好味,裏面粒粒魷魚粒有口感,又香口,非常煙韌, 味道又不會太鹹,就是吃花枝丸的香,和魚蛋的Q

雖然地方不大,但樓底高,簡單裝修都幾舒服。

傾傾下計,口痕想食啲香口嘢,叫咗台式鹽酥雞$32。

花枝丸超好味,裏面粒粒魷魚粒有口感,又香口,非常煙韌, 味道又不會太鹹,就是吃花枝丸的香,和魚蛋的Q彈,幾好味。

主角出場,這裏出名的梳乎厘班戟,我們點了草莓芒果日式梳乎厘班戟$88, 跟餐加奶蓋海鹽冰淇淋又可以平啲,共$94。

奶蓋海鹽冰淇淋十分好味,是這裏最受歡迎的味道。藍色見到都舒暢,味道是微微鹹,與雪糕甜味原來很匹配,感覺非常特別而不突兀,可以一試。

梳乎厘班戟,空氣感超強,上桌時震震下,已經令人食指大動;切開裏面,見到氣泡分佈均勻,吃下去把空氣都摧毀,非常軟綿綿,又滑溜的質感,滿是蛋黃和奶香,超好味!上面的cream自家打成,甜味適中,真係食過番尋味啊!

炙燒焦糖布蕾麻薯窩夫$64。 一份切開有四件的麻薯窩夫,份量都幾大,真係要同朋友share食。

咬下口感超煙韌,也不會過甜,原來就是有麻薯在窩夫裏,令口感每一啖都又軟又有咬口,簡直是舌尖上的享受!最喜歡它的味道不會太甜,每一口都吃到蛋黃香味和奶味,因為自家製的牛奶cream起了超強的調味作用,和增加滑溜口感,不覺膩,令人吃個不停!如果細食的話,推介必試的是麻薯窩夫呢! 不過我比較貪心,最好都係約人一齊嚟,食多兩款甜品

食咗咁多又飲咗嘢,埋單$208,以特色甜品來說不算貴,因為其他出名的食梳乎厘班戟的地方,一份甜品已經要一百多元,呢度性價比好高,味道又好!而且有創意,夠特別,一定再返嚟食。
2019-03-22
$103 (宵夜)
本人有個壞習慣 心情不好特別嗜甜而且懶得出遠門 妹妹陪我屯門覓食井財街附近很多餐廳小店 選擇夠多甜品店不止一間 但這間睇落最吸引選擇超多而且有特色 完全是我杯茶-🥞炙燒焦糖布蕾日式梳乎厘班㦸沒有選擇困難 蛋控班㦸控的我秒選追求蛋味的我大愛 要給它本日最佳焦糖厚薄剛好 甜脆有口感卻不會苦下面幼滑custard 濃濃蛋味 creamy梳乎厘不只是空氣 帶輕柔蛋糕感覺配豆腐雪糕淡雅而不搶戲 味道好夾心情瞬間被治癒了 梳乎厘的威力啊-🍫Oreo起司蛋糕流心梳乎厘班㦸朱古力控妹妹的選擇 流心都幾罕有芝士cream灑上Oreo 切開流朱古力口感有層次又夠朱 妹妹表示好喜歡我個人偏愛原味則較無感 爭持不下-🍡自選窩夫其實班蘭麻糬都想食 但奶茶最吸引奶茶窩夫奶茶奶油 配地瓜芋圓珍珠滿滿台式的感覺 窩夫很濃伯爵茶味愛伯爵的人可以試試 整體味道好夾-🍹藍蝶豆花玫瑰荔枝梳打食完甜品想飲杯清爽的 順便影靚相選了這杯不錯 就是玫瑰荔枝梳打味-🍓愛莓芝芝芝士奶蓋咸咸甜甜 以草莓打的飲品妹妹說不錯的 如果草莓再多點更好-🍖小食:鹽酥雞軟骨&綜合台灣香腸發現老闆是台灣人 難怪多台式食品只食甜品個口會wear 叫了兩款
本人有個壞習慣 心情不好特別嗜甜

超吸引 下次再來吃 加個soufflé 💯
2019-03-23
  • 炙燒焦糖布蕾日式梳乎厘班㦸
2019-03-23 24 浏览
屯門其實有好多隱世小舖, 年輕人創業好地方,好似呢間甜品舖 ,文青風裝修, 甜品高質有創意灸燒焦糖布蕾梳乎厘pancake + 海鹽雪糕 $82真係神級好食!梳乎厘pancake十分鬆軟, 重點係上面的布甸醬 ,用上一整個cream brulee打成醬, 加上一層燒焦糖,口感濃郁,充滿蛋奶香, 推薦!黃金鹹蛋芝士麻薯窩夫 +豆腐雪糕 $64這個組合完全無法抗拒,窩夫加上麻薯,外脆內軟, 食落煙煙靭韌, 鹹蛋黃碎配上奶蓋芝士醬,甜甜鹹鹹咁好惹味鹽酥雞$32//炸雞軟骨$36食甜品點都要一兩碟鹹點中和下 ,炸雞軟骨加上自家製嘅調味粉, 辣辣地正好中和甜膩感蝶豆花芒果梳打 $30//四季水果茶打卡一流!!蝶豆花嘅漸層做得好靚,加埋梳打十分醒胃, 水果茶茶底出色,無澀味

灸燒焦糖布蕾梳乎厘pancake + 海鹽雪糕 $82

黃金鹹蛋芝士麻薯窩夫 +豆腐雪糕 $64