2018-03-23 468 浏览
今日往元創方出席講座前往慢煮兩餐私房菜食晚餐, 我點了慢煮雲腿高湯,梅子面豉蒸日本豆腐, 蒜香豉油炆朱肉、紹菜炆蝦米和生柞椰子汁。慢煮雲腿高湯溫度適中, 高湯味道清甜, 美味可口, 雲腿味道剛剛好, 飲落不會太鹹, 瑤柱帶出高湯鮮味, 好飲的慢煮雲腿高湯;梅子面豉蒸日本豆腐辣椒味道適中, 食落不會太辣;梅子酸酸甜甜食落好開胃, 日本豆腐蒸得香滑, 入口即熔, 可口美味;蒜香豉油炆朱肉賣相一流, 朱肉切成一件件, 食落爽脆可口, 很濃香的蒜香味,口感豐富突出, 豉油食落酸甜醒胃, 能帶出蒜香朱肉的鮮甜爽口,送飯一流;紹菜炆蝦米紹菜新鮮爽口, 蝦米大大粒,食落彈牙惹味, 而且上湯味道香濃, 令紹菜和蝦米食落更加美味;白飯食落軟綿甘香, 有少少薑味;最後生柞椰子汁椰子汁甜度適中, 而且有鮮甜有椰子肉, 飲落醒胃。餐廳座位舒適, 食物美味有特色, 尤其是蒜香豉油炆朱肉, 食落爽脆口感十足;白飯甘香可口, 食落軟綿;生柞椰子汁飲落有啖啖鮮甜椰子出, 可見餐廳食材新鮮講究, 食物美味,值得再來。
蒜香豉油炆朱肉
紹菜炆蝦米
梅子面豉蒸日本豆腐
2018-03-20
2018-03-09 2730 浏览
這夜,約了老爹食飯,兼逗利是。他說,想去九如坊一遊。途經,這間以紅紙遮掩店名的餐廳,估計是仍未正式開張的新店。趨前一看,乃主打住家菜的慢煮小店,決定一試。 店內裝潢極其簡潔,一側牆壁,寫有「民以食為天,食以米為先」的標題,介紹米、水與五味,且配有線條簡潔的圖畫,解說如何烹調一碗好的飯。 老爹,要了一枝冰凍且色澤金黃的啤酒Corona Extra$50。侍應,也各送上一杯茶。 餐牌,除了數款單點外,只有晚餐A$120或晚餐B$140,奈何,是夜,連晚餐B也沒有了。我們,只能選擇晚餐A$120 - 慢煮雲腿高湯、五選二主菜,以及混合白米飯。 老爹的晚餐A$120 - 慢煮雲腿高湯、主菜肉碎蒸鹹蛋和梅子麵豉蒸日式豆腐,以及混合白米飯。白飯預先要求少飯,以免造成浪費。白飯,據說是以三種米混合而成,吃起來是一粒粒軟硬適中,具彈性且有飯味的。 慢煮,固然是夠「慢」。由點餐,到餐湯送上枱,幾乎接近了半小時。幸而,打頭陣的慢煮雲腿高湯,真材實料,入口濃鮮美味非常,確有主家菜的影子﹗ 肉碎蒸鹹蛋,蒸蛋夠滑,配以鹹香鹹蛋,送飯吃的確不錯。 梅子麵豉蒸日式豆腐,是一道創新菜式,奈何,我不太懂欣賞
老爹,要了一枝冰凍且色澤金黃的啤酒Corona Extra$50侍應,也各送上一杯茶。
肉碎蒸鹹蛋,蒸蛋夠滑,配以鹹香鹹蛋,送飯吃的確不錯。
梅子麵豉蒸日式豆腐,是一道創新菜式,奈何,我不太懂欣賞也﹗梅子的酸味,以及麵豉的鹹香,彷彿與味淡的豆腐格格不入。個人而言,還是喜歡母親大人的蝦滑蒸豆腐多點兒﹗
小妺的晚餐A$120 - 慢煮雲腿高湯、主菜煎青根魚和蒜香豉油炆豬肉,以及混合白米飯。這一尾香煎青根魚不算太大條,然而,魚皮煎得香脆,內裏的魚肉又鮮嫩多汁,鮮美鹹香萬分,唧上酸香青檸汁,更有另一番滋味﹗
另一款主菜,蒜香豉油炆豬肉,豬肉極為入味且香腍,且是新鮮貨色,蒜香豉油撈白飯同吃,更是一絕也﹗
四款主菜,雖是好吃,卻全是味道偏鹹偏濃餸菜。侍應一個人在樓面忙得不可開交,未能替客人添加茶水。我倆,吃到一半,大感比口乾也﹗

謝謝老爹的禮物,以及利是。
2018-02-27
2018-03-03 470 浏览
年初十二哎呀阿女約左我係中環食飯,順便拜年。當我們煩惱緊去那處食飯,剛剛行到九如坊見到以上餐廳,於是入去試下。肉碎蒸咸蛋 -蛋蒸得好滑,來送飯好適合。梅子面豉蒸日式豆腐- 豆腐同豆腐不是夾,如用咸火腿就好。老火例湯㷛得好有火喉。整體來說,如晚上想食住家菜就好合適。

肉碎蒸咸蛋 -蛋蒸得好滑,來送飯好適合。
梅子面豉蒸日式豆腐- 豆腐同豆腐不是夾,如用咸火腿就好。
老火例湯㷛得好有火喉。

整體來說,如晚上想食住家菜就好合適。
2018-02-26 477 浏览
早前同朋友經過中環九如坊見到呢間慢煮快餐諗住試下,結果超出預期!$140的羊肉鍋野味之餘又夠淋,平時係大排檔食羊腩煲味道係OK, 但烹調時間不足,再配上一杯怡神菊花菊,不會太甜又帶有陣陣菊花香味,最適合我地呢啲白領,健康又好味,下次可以試埋其他餐😋
羊肉鍋
羊肉鍋
2018-02-12 503 浏览
星期六相約朋友行維園年宵,1行5 人4 大1小,去到中環九如坊仍在試業既慢煮兩餐,食下佢哋既慢煮美食!雖然係小店,不過樓底很高,座位也靈活,餐廳安排我哋坐左張6 人檯!坐底無耐,餐廳就俾左幾杯茶我哋,杯茶味道香甜,令人醒神,細問之下原來係野菊花茶!飲完呢杯茶已經對呢間餐廳好有期待!餐廳餐牌簡潔!今晚有九道菜可以選擇,每個晚餐可以選擇2 款菜,除了晚餐外還可以單點一d粥麵!餐廳對牆壁介紹除左對食物質素有要求外,對煮法和味道也有高度要求,睇完之後我就更期待係咪真係做到介紹既內容!結果係令我非常滿意!首先嚟到既有小辣羊肉窩,小小辣味入晒d 羊肉,味道十足,原全唔駛再加腐乳醬! 而且個辣味唔會搶左d羊肉味!羊肉煮到淋晒,一咬就離骨,非常好食!豉油炆豬肉,呢個菜係我哋最喜歡既餸菜,同行既小朋友不停地要用呢d香甜既鼓油汁嚟撈飯,可想而知呢個汁有幾好食!豬肉嫩滑鮮甜,朋友話食落好似牛柳咁,我終於體會到慢煮既肉有幾好食! 肉碎蒸咸蛋, 沒有像平常蒸水蛋般嫩滑,有點似老少平安嗰種口感,不過將平常咸蛋強烈既咸味,改到令每人都會覺得容易入口,咸香十足既美食!紹菜煮蝦米,紹菜煮得淋,唔會硬,加上面頭既粉絲索晒

紹菜煮蝦米,紹菜煮得淋,唔會硬,加上面頭既粉絲索晒d湯汁,鮮甜得嚟有有少少雞湯既味道!

煎焗馬頭魚 同 麵鼓蒸豆腐,都好有家庭味道,馬頭魚煎得香口,又唔油!外脆內軟,魚既鮮甜味得以保留!
至於豆腐,麵鼓既咸配合豆腐既甜,滑得嚟又重口味,用嚟送飯最好!

除左晚餐外,我哋仲叫左兩個單點美食,就係火辣香蔥撈麵 同 蠔屎豬骨粥。先講香蔥撈麵,個麵整到好乾身,煙軔非常,重點係個估計加左豬油既辣醬汁,唔駛多,加少少令到個麵索晒,個麵即時變得好惹味,既甜又辣,加埋d蔥非常香口!
再講個豬骨粥,粥底綿,充滿豬骨味,豬骨相信都經過慢煮處理,豬骨有d肉,非常嫩滑,一夾就離骨,而且仲保存到肉汁,唔駛加鼓油都得!

其實我仲想講下佢d飯,不過open rice既相片上載有限,我只能記錄到咁多!
埋單5 百幾蚊,以咁高質既慢煮美食嚟講呢餐已經係抵食! 再加上殷勤既服務同舒既環境,呢餐飯可以話係超值!

點解我會讚佢哋既殷勤服務?
因為埋左單之後,我哋喺度傾左陣計,喺呢個時候餐廳送左幾杯黑杞子茶我哋飲,您話係唔係令人感到好窩心呢?

• 豉油炆豬肉
2018-02-06 490 浏览
呢度做緊試業,午餐有不同選擇,我與友人叫咗兩個set lunch ,加一份粉絲紹菜。每個set $72,加$12有個菜,係中環嚟講,價錢ok啦,仲有杯甘甘甜甜嘅菊花茶,本來感覺良好,點知……落單後聽都後面嗰枱客漏咗單,心想: 可能新開,中午時段忙,有啲亂。到我個餐來到,但個紹菜未上,就問店員,店員亦有回覆話個紹菜會分開上。 好,分開上係無問題嘅,等你!等我已經食到一半,見到counter出兩份紹菜,諗住就嚟有得食之際,店員將兩份菜送去另外一張枱。好,可能人家都有叫,再等!點知,隔咗大概兩分鐘,店員可能發現碟菜落錯枱,竟然將原先已比咗後面枱碟菜拎過嚟比我! (我: 🤤🤤🤤 眼凸+呆咗)本身落過枱嘅食物,就唔應該再攞比其他客!當我拒絕要時,店員仲要話另外枱客未食架喎!仲要,過多幾分鐘後,店員再補多句,話我根本無叫過! (我: 再一次🤤🤤🤤 眼凸+呆咗)其實食物係ok嘅,但店員有待加強訓練 (或直頭應該換咗佢)。

好,分開上係無問題嘅,等你!

好,可能人家都有叫,再等!

本身落過枱嘅食物,就唔應該再攞比其他客!

當我拒絕要時,店員仲要話另外枱客未食架喎!

2018-02-06