2021-09-27 95 浏览
之前都同朋友食過一次慢煮工業覺得唔錯 今次再encore 餐牌嘅選擇大致上同一年前一樣價錢算平餐廳採用Counter點餐一次過喺counter點完餐之後就有人送過嚟首先我哋叫咗一份美式蟹餅蟹餅有滿滿嘅蟹肉喺裏面10分足料!之後我哋點左一份菲力牛扒配芝士估唔到牛扒配芝士係咁夾鹹鹹嘅芝士 更加可以帶出牛既味道燒烤豬仔骨豬仔骨肉嘅份量都幾多唔會好似坊間嘅餐廳剩係得啲骨蝦子雞翼雞翼炸得好香脆而蝦子蛋黃醬令到雞翼變得不平凡蛋黃醬配所有炸類食物都十分夾!最後我哋仲叫咗一份黑松露芝士薯條薯條只係$38一份 就有滿滿一兜嘅份量10分抵食而且用料一啲都唔馬虎每一條都可以沾上芝士推介!最後仲叫咗支Cloudy pear 黎試吓味道幾清新😋
之前都同朋友食過一次慢煮工業

唔會好似坊間嘅餐廳剩係得啲骨

蝦子雞翼
雞翼炸得好香脆
而蝦子蛋黃醬令到雞翼變得不平凡
蛋黃醬配所有炸類食物都十分夾!

最後我哋仲叫咗一份黑松露芝士薯條
薯條只係$38一份 就有滿滿一兜嘅份量
10分抵食
而且用料一啲都唔馬虎
每一條都可以沾上芝士
推介!

最後仲叫咗支Cloudy pear 黎試吓
味道幾清新😋
‧˚₊*̥(* ⁰̷̴͈꒨⁰̷̴͈)‧˚₊*̥慢煮工業#太子黃店💛•成日都見到呢間餐廳,今次終於的起心肝book來試試,順便同啲sis傾吓八婆計(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)~•🐂《美國安格斯西冷牛扒8oz》($108)慢煮牛肉質鮮嫩,鎖住晒啲肉汁,軟硬同厚度啱啱好(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)~而且以百零蚊嚟講都幾抵食!不過有隻鵪鶉蛋係上面唔知做乜^_^小妹覺得有少少唔夾(*≧ω≦)•🐑《法式羊架》($98)羊味好重但唔羶(≧∇≦)外層烤到少少脆,入面嘅羊肉就好滑嫩,仲啖啖肉添~٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و•🍟《黑松露芝士薯條》($38)薯條炸得好脆!唔會好油膩,而且份量好多,黑松露亦唔孤寒,撈埋蛋黃醬好正,就咁奶個醬都值⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄!•🍕《牛油果三文魚薄餅》($98)小妹都唔知牛油果三文魚同芝士係咁夾ψ(`∇´)ψ!佢係薄嘅脆餅底嚟,食完唔會好濟仲可以encore其他野食(*≧ω≦)!•🍹《荔枝接骨木特飲》($38)荔枝味好濃,大大杯咁,夏夏熱辣辣整返杯一流!٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و•🍾《維墨比梨子我手工啤酒》($40)梨味唔算好重,飲到最後冇乜氣有少少藥水味ಠ_ಠ•除咗野食,呢度嘅環境佈置都好啱打卡(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)小妹就坐上面
‧˚₊*̥(* ⁰̷̴͈꒨⁰̷̴͈)‧˚₊*̥
慢煮工業
#太子黃店💛

🐂《美國安格斯西冷牛扒8oz》($108)

🐑《法式羊架》($98)

🍟《黑松露芝士薯條》($38)

🍕《牛油果三文魚薄餅》($98)

🍹《荔枝接骨木特飲》($38)

🍾《維墨比梨子我手工啤酒》($40)
梨味唔算好重,飲到最後冇乜氣有少少藥水味ಠ_ಠ

除咗野食,呢度嘅環境佈置都好啱打卡(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)小妹就坐上面嗰層,環境係靚但嘈過街市ꉂꉂ(ᵔᗜᵔ*),如果想靜靜地傾吓計嘅sis就建議日頭來了~但呢餐絕對係抵食,小妹同另外兩個sis食到飽到傻,埋單每人都只係百零蚊咋~

٩(ˊᗜˋ*)و✧*。
📍 慢煮工業 (太子)
太子太子道西91號地舖

💰人均消費:$100-$200

#foodie小妹_太子 #太子美食 #太子黃店 #慢煮工業
2021-09-23 82 浏览
主打慢煮菜式,特別推介威靈頓牛柳全日早餐更可選擇龍蝦或牛扒非常豐富2人餐有溫泉蛋沙律 安格斯牛扒,豬仔脾,豬肋骨,肉醬意粉仲包兩杯飲品溫泉蛋沙律 沙律菜上淋上醬汁加多隻溫泉蛋 食之前拌勻佢 沙律酸酸地幾開胃安格斯牛扒 慢煮安格斯牛肉,上菜之前先煎封2邊慢煮可以保留到更加牛肉既肉汁同令到口感更嫩滑 安格斯本身牛肉味就好濃油脂唔多,入口嫩滑多汁,5成熟已經好好食豬仔脾 連骨上,用醬汁包住再焗香, 肉質仍然好軟嫩,個醬汁幾惹味豬肋骨 長型豬肋骨,同樣經過慢煮再焗,肉汁好豐富之餘,肉係幾嫩個汁幾香濃肉醬意粉 灑曬芝士幾乎見唔到肉醬,一層厚厚芝士拌勻埋肉醬食,又濃又香,肉醬幾辣好惹味消費$350太子太子道西91號地舖
主打慢煮菜式,特別推介威靈頓牛柳
全日早餐更可選擇龍蝦或牛扒非常豐富
2人餐有溫泉蛋沙律 安格斯牛扒,豬仔脾,豬肋骨,肉醬意粉
仲包兩杯飲品
安格斯牛扒 慢煮安格斯牛肉,上菜之前先煎封2邊
油脂唔多,入口嫩滑多汁,5成熟已經好好食

消費$350
太子太子道西91號地舖
2021-09-20 68 浏览
第二次黎呢間餐廳,又係坐番果張檯😌有個朋友月尾就去外國工作,所以搵個環境舒適嘅餐廳farewell。不過店員cool少少。食物同上次都keep到水準。慢煮菲力牛扒,加盧筍,雖然係慢煮,但係肉唔會太老,d蒜頭煎得幾香同甜,撈埋牛扒食,味道比較層次。蜆肉螺絲粉睇落好吸引,蜆肉都算多,不過有D蜆肉有沙,不過overall都ok。三文魚薄餅就中規中矩,分量幾大份,不過個餅底比較油膩少少。甜番薯條睇落個樣就差少少,比我想像中細條,所以咬落去口感唔夠豐富,都冇上次食嘅時候咁甜,所以都差少少。

三文魚薄餅就中規中矩,分量幾大份,不過個餅底比較油膩少少。

2021-09-20 51 浏览
知道慢煮工業而家係太子已經開左兩間,今日再番黎食依然保持到水準,難怪而家有分店👍🏻👍🏻 同朋友2點鐘左右到唔洗排隊,不過地下呢層都差唔多坐滿人,好好生意~入到去就自己搵位,同埋出去counter落單,呢度無加一服務費,所以餐具等等都記得自己拎喇😛我同朋友叫左兩個lunch sets😎跟雪碧唔洗錢,荔枝接骨木花梳打要加$28,自己本身好鍾意接骨木花,因為味道清甜,呢杯梳打岩曬夏天飲😛慢煮安格斯牛扒三文治👍🏻👍🏻👍🏻用個木盒裝起,上枱時已經好有格調,最重要唔係得個睇字,味道都非常好!牛扒好足料,入口非常juicy同嫰滑,加埋芝士同生菜配襯就唔會得個肉味,仲有少少沙律醬同燒汁豐富味道😋 連配菜薯條都係新鮮炸起熱辣辣,呢個要襯熱食👍🏻All day breakfast簡左配安格斯牛扒同加左$6轉窩夫~窩夫真係好值得加錢轉,因為佢同平時出面既窩夫唔同,佢係牛角包質感既窩夫😋😋牛扒不用多講,保持到肉汁👍🏻👍🏻 大啡菇都好多汁!呢個餐每樣食材都好大份,好味之餘食到好飽😂 會再番黎幫襯😛👍🏻

我同朋友叫左兩個lunch sets😎

慢煮安格斯牛扒三文治👍🏻👍🏻👍🏻

• 慢煮安格斯牛扒三文治
  • All  day  breakfast
2021-09-18 54 浏览
終於嚟到Weekend可以瞓到自然醒,再慢慢落街嘆個All day breakfast。今次嚟到太子站附近的餐廳,食完可以周圍行吓。餐廳是小店經營,員工數量不多,揀好食乜後到收銀櫃台下單。呢度嘅All Day breakfast除左一般的食材之外,仲有安格斯牛扒/龍蝦半隻選擇,而我就揀左後者。由於是即叫即做,等候時間約15分鐘。全日早餐有薯餅、焗豆、大啡菇、黑松露炒蛋、蔬菜和多士,另外仲有龍蝦。大啡菇有驚喜,咬落去好juicy,龍蝦面上有芝士,龍蝦肉爽口得嚟又有咬口!多士焗得好脆,面上有沾上少許糖漿,甜甜地不錯。而值得一讚最愛嘅薯餅係有二大塊!$138有高質又豐富的All day breakfast連飲品,性價比非常高!

餐廳是小店經營,員工數量不多,揀好食乜後到收銀櫃台下單。

2021-09-15 56 浏览
這是一家用心經營的小店,這裡的食物定價跟同類食品比較算是偏中低價,而且由於沒有收取服務費,所以變相比較划算!在這裡店員會帶客人入座及送餐,點餐需要到收銀處,餐廳提供清水及不同的醬料供客人自行取用。自己走幾步就可以省略服務費,我覺得是非常好的安排!最先送來的是飲品,它們分別是荔枝接骨木特飲蘇打及香茅蜜桃烏龍茶。我覺得荔枝接骨木味道很特別,不是說不好喝,但這不是很大眾口味。我比較喜歡香茅蜜桃的味道,香茅味道不會很重,味道主要都是蜜桃的香甜。再來是法式豬鞍。豬鞍肉厚細嫩,肉香油香恰到好處,不會乾韌,亦不會油膩。配菜的燉蘋果亦很出色,口味酸酸甜甜的,跟豬肉非常匹配!豬手粒配焗法式軟芝士及酸種麵包。這裡的豬手沒有脆皮,豬皮充滿彈性,是滿滿的骨膠原!它不是鹹豬手,是適合「空口」吃的味道。這道菜另一個亮眼點是芝士。一塊完整的小圓形芝士,味道不算很濃烈,不過它的份量非常多,所以我吃得非常滿足!最後是簡單的甜品-兩個雪糕球,口味分別是鹽味及曲奇。雪糕是尋常的美味,但能夠為這頓晚餐畫上完美句點!整體來說,我覺得這裡環境氣氛非常舒適,食物味道出色,而且價格親民,因此我覺得這餐廳是無可挑剔的!
2021-09-15 96 浏览
這是一家頗有自己性格的餐廳。不設加一服務費,因為希望把價值都投放在食物的製作上,所以需要客人自己前往收銀台點餐和付費。就連用來鋸扒的刀都有型過人。餐飲在收銀台點餐後就直接交給了我自己帶回餐桌。黑松露芝士薯條,是我喜歡的粗薯,新鮮熱辣,黑松露味濃,讓人吃不停口。馬蘇里拉芝士條,香脆的外層,內層芝士輕易就能拉絲,又平又正之選。豬手粒配焗法式軟芝士及酸種麵包,超大一份,餐牌都有標明是“for share”,豬手粒啖啖肉,單吃鹹香,加了芝士就又有另一種風味,至於麵包就帶點微酸,果然是“酸種”,結果2個女生是吃不完這一份的肉肉的。迷你朱古力布朗尼,熱辣辣的一口一粒的布朗尼,配上涼冰冰的雪糕球,奇異的和諧又美味。不貴的價錢,不錯的食物,難怪在週一的時間都能整晚滿座。
這是一家頗有自己性格的餐廳。
就連用來鋸扒的刀都有型過人。
餐飲在收銀台點餐後就直接交給了我自己帶回餐桌。
黑松露芝士薯條
馬蘇里拉芝士條

豬手粒配焗法式軟芝士及酸種麵包
迷你朱古力布朗尼
不貴的價錢,不錯的食物,難怪在週一的時間都能整晚滿座。
2021-09-06
2021-09-11 82 浏览
今天下午去了太子吃午餐,餐廳以灰色和木色為主調,午餐有九款套餐選擇。我們選擇了全日早餐,分別要了牛扒和半隻龍蝦。材料豐富,有我最喜歡的芝士大啡菇,芝士拉絲,配多汁啡菇。多士烘過,而且有蜜糖的甜味。薯餅熱辣辣,十分香脆。炒蛋有黑松露香,還有開胃沙律和焗豆。主角安格斯牛扒熟度剛好,夠味,有肉汁。龍蝦鋪上滿滿的芝士,龍蝦肉爽口彈牙。跟餐可選熱檸水或汽水等,加了杯香茅蜜桃烏龍茶,清香微甜,有蜜桃果肉和香茅。

2021-09-10 172 浏览
不能錯失的西餐廳-[慢煮工業]除咗裝潢別具風格之外而且價廉物美、款式多樣 仲係免+1的西餐廳👍👍👍·超級大份的小食拼盤都只係$78有香脆辣雞翼、脆卜卜嘅鮮炸薯條+超正拉絲芝士條😋·航空母艦級嘅薄餅$108承載著黑松露、煙肉、火箭菜香脆嘅批底配以滋味濃郁嘅拉絲芝士,上面再加上一顆導彈(太陽蛋🍳)冇得輸·份量驚人嘅蜆肉蝴蝶粉$98以盤替碟,新鮮靚蜆仲多過蝴蝶粉,最欣賞佢嘅獨特醬汁,creamy得來有少少微辣,相當㘃味🥰· Spicy炸雞(半隻)$78焦香微辣嘅外皮,內裏依然好Juicy,不過本人鍾意香脆可口,如果係沾上麵粉嚟整炸脆雞會更啱我口味😂·夏天最不能缺少的莫過於凍飲了-Ice Mocha & Coca-Cola(New Taste)
不能錯失的西餐廳-[慢煮工業]
除咗裝潢別具風格之外
而且價廉物美、款式多樣 仲係免+1的西餐廳👍👍👍
小食拼盤

·超級大份的小食拼盤都只係$78
有香脆辣雞翼、脆卜卜嘅鮮炸薯條+超正拉絲芝士條😋
黑松露煙肉火箭菜蛋薄餅

·航空母艦級嘅薄餅$108
承載著黑松露、煙肉、火箭菜
滿蜆肉蝴蝶粉

·份量驚人嘅蜆肉蝴蝶粉$98
炸雞

· Spicy炸雞(半隻)$78

2021-09-09
2021-09-09 98 浏览
已經唔記得係第幾次嚟食🤣以呢個價位嚟講,無論環境定食物質素我都覺得無可挑剔💯今次我哋叫咗......|牛油果三文魚薄餅|餅底香脆唔會太油膩,芝士嘅咸香配搭牛油果清新,加埋三文魚嘅軟滑,實在太吸引啦💛💛|滿蜆肉蝴蝶粉|雖然價錢好親民,不過份量絕對無將貨就價。蜆嘅份量多到鋪滿成隻碟。蜆肉鮮甜、忌廉汁味濃香滑加埋口感相對煙韌嘅蝴蝶粉絕對係【必點之選】餐廳仲會好細心俾埋個不鏽鋼杯你放蜆殼🥰性價比咁高,以後一定會繼續支持💛💛
已經唔記得係第幾次嚟食🤣

以呢個價位嚟講,無論環境定食物質素我都覺得無可挑剔💯

今次我哋叫咗......

|牛油果三文魚薄餅|

牛油果三文魚薄餅

|滿蜆肉蝴蝶粉|

滿蜆肉蝴蝶粉

餐廳仲會好細心俾埋個不鏽鋼杯你放蜆殼🥰

性價比咁高,以後一定會繼續支持💛💛

牛油果三文魚薄餅
  • 滿蜆肉蝴蝶意粉
2021-09-09 35 浏览
吃了西冷牛和漢堡包餐,西冷牛比較薄和小,但蒜香不錯,以致帶出牛的鮮味道。漢堡包餐比較慢,要等30分鐘才到,不過安格斯牛的肉汁還是很juicy的,如果可以將份量加大,那就物超所值了。
  • 美國安格斯西冷牛扒
2021-09-08 46 浏览
今次試左菠菜芝士生蠔🦪價錢唔貴但有咁嘅質素真係好驚喜😍首先佢芝士嘅份量係極多菠菜嘅份量同蠔肉既大小就睇彩數啦有啲菠菜少啲 菠菜味道唔算太突出有啲蠔既肉就細啲薄啲但就咁當佢芝士焗蠔黎食都覺得抵食👍🏻蠔汁簡直係集合哂蠔既精華諗起都想encore😂跟住主菜就試左菲力牛扒唔好睇佢細細份 啲肉起碼五厘米厚👍🏻咁厚就會驚佢啲肉好韌好難咬結果完全相反😯牛扒三至五成熟 外圍微烤、裡面半生啲肉好嫩滑 而且切開好juicy🤤食落去好濃既肉味唔會覺得腥 煎得剛剛好👍🏻黑胡椒同鹽既調味都好夠味道 夾埋配料既蒜香草同芝士一齊食完全帶出左牛既濃郁香氣黑松露巴馬臣芝士薯條薯條好粗 炸得外脆內軟 好食過出面既好多😍面頭仲灑左好多芝士粉另外仲有一堆黑松露放係啲醬到一上檯已經留哂口水🤤🤤味道好好 不過個人覺得如果黑松露沙律醬creamy啲會同薯條再夾啲😋
今次試左菠菜芝士生蠔🦪

跟住主菜就試左菲力牛扒
唔好睇佢細細份 啲肉起碼五厘米厚👍🏻
咁厚就會驚佢啲肉好韌好難咬
結果完全相反😯
牛扒三至五成熟 外圍微烤、裡面半生
啲肉好嫩滑 而且切開好juicy🤤

面頭仲灑左好多芝士粉
另外仲有一堆黑松露放係啲醬到
一上檯已經留哂口水🤤🤤
2021-09-04 59 浏览
同一般餐廳有所不同之處,舒服簡約以乾花飾品裝飾顯出格調、氣氛音量顯靜許多主打真空低温烹調該小店以一系列西式扒餐外食物方面(小食、海鮮、甜品/手工啤酒)樣樣都有自行到櫃面下單便可,閒時放工傾偈或知已短聚Chill Chill算是價廉物美的地方肉味半肥美不酥「法式羊架」以羊仔肋脊部位肉質香嫩,温度控制熟到剛好一條條幼骨清晰切開軟淋入味「滿蜆肉蝴蝶粉」一整碟肥美滿滿的蜆,醬汁十足配合鮮味的蜆肉很討好,清清地啖啖滲入絕配「黑松露芝士薯條」/「炸海鮮」賣相即叫酥脆、外皮口感吃起來好夠脆,炸物色澤誘人讓人一口接一口吃而不厭,而且選擇炸物有魚柳/魷魚圈/蝦配上千島醬很有美式風味最後食埋個「朱古力布朗尼」做法多變蛋糕內軟綿密、內裡柔軟軟心巧克力盡顯甜點最好既享受難怪女人甘愛

入味

「黑松露芝士薯條」/「炸海鮮」
2021-09-01
  • 法式羊架
  • 滿蜆肉蝴蝶意粉
2021-09-01 79 浏览
同朋友到太子搵食,另一間心水餐廳滿座卻意外發現呢間店。星期五晚上雖然多人等位,但都好快就有位了。呢度點餐方式係客人自行到Cashier order,返埋位就等食~至於食物方面,絕對係性價比高。Menu價錢相當平之餘又多選擇,而且唔洗加一服務費,重點係食物份量都好多~美國安格斯西冷牛排($108)一開始以為食物要等好耐,點知轉個頭就到😂 牛排一上碟見到賣相好好,因為慢煮關係,牛排已經預設好熟度。雖然塊牛排比較薄但煮得非常juicy,唔會乾身。另外就係醃料唔會太咸味道剛剛好😋黑松露巴馬臣芝士薯條 ($38)呢個絕對係抵食,份量超多,裝到滿晒~薯條外脆內裡好鬆,唔會炸到乾晒,而且本身帶有小小鹹味。上面灑滿碎芝士,多到食到底都仲有!滿蜆肉蝴蝶意粉 ($88)呢碟上檯時又係嚇親,蜆鋪到滿一滿。忌廉汁比較稀,好彩食落唔會太漏!可以揀正常size ($88) 或者double claim ($168),我地點嘅係正常但份量都好多,夠兩至三個人share食,咁就可以再試多D其他野嘛🤣🤣香茅蜜桃烏龍茶 ($38) & Cloudy Lemon ($40)

美國安格斯西冷牛排($108)

黑松露巴馬臣芝士薯條 ($38)

滿蜆肉蝴蝶意粉 ($88)