西冷牛扒,呢款牛扒煎得剛剛好,外皮微焦,內裡則保持咗肉嘅嫩滑。每一啖都充滿咗肉汁,真係一啖入魂,水準不失當年。而且,西冷牛扒嘅份量都算多,唔會於油膩。西冷扒嘅外層煎得非常香脆,外層嘅焦香同肉質嘅鮮嫩形成咗一個完美嘅對比。醬汁味道濃郁,香氣十足。醬汁嘅味道非常搭配牛扒嘅肉質,令牛扒嘅味道更加豐富。最鍾意西冷牛扒嘅係佢嘅肉質。我食嘢最緊要係肉質要好,唔係嗰啲乾巴巴嘅牛扒。仲有既係餐湯沙律。餐湯沙律係一款非常清新嘅菜式,佢嘅主角係各種新鮮嘅蔬菜,,每一種都有佢自己獨特嘅口感同味道。而且,佢嘅醬汁非常清爽,可以進一步提升蔬菜嘅味道,令整個菜式更加美味。
2023-11-02
用餐时段
  • 西冷牛扒
2023-09-18 1424 浏览
早排睇到網上一篇文章,大約意思係"以為已執粒但仍然營業嘅餐廳"!,其中一間餐廳就係扒王之扒,因工作關係,近排經常要落新填地,經過山東街,見到大大個中文書法字嘅扒王之王招牌已經有親切感,再加上係香港風味嘅霓虹光管招牌,回覆返哂嚟啦!餐廳唔係開咗好耐,都係四個月貨仔,不過點都要支持吓啦!上到去,見到條長長樓梯指住要上二樓,嚇死我以為無電梯!我點咗份美國頂級安格斯有骨肉眼,女友小熊點咗頂級西冷,兩份都係7成熟,都係黑椒汁.優點:1, 待應問我地鐵板上定碟上,當然鐵板上,鐵板發出獨有咋咋聲,鐵板夠熱唔係凍冰冰.2, 紅白餐湯雖然質感比較水,但味道唔算淡,合格啦!3, 伴碟用上粟米粒,雖然唔係用上我愛嘅三色豆 (依家D三色豆質素愈來愈差囉!) 但總好過俾半個蕃茄 or 西蘭花 or 椰菜.4, 有D扒房,件扒又醃過,汁又味濃,結果一併埋就過鹹,但今次幫襯扒王之王,兩件扒都無醃過,黑椒汁味道適中唔會過鹹而且惹味.5, 有D餐廳幫你淋D汁上鐵板,但我中意切完件牛扒先上D汁上,扒王之王係後者,夾自己習慣.6, 頂級西冷肉質鬆軟,讚!7, 雖然只係開咗幾個月,但D待應好熟手,服務態度不差.8, 價錢唔係

餐廳唔係開咗好耐,都係四個月貨仔,不過點都要支持吓啦!

上到去,見到條長長樓梯指住要上二樓,嚇死我以為無電梯!

優點:

2, 紅白餐湯雖然質感比較水,但味道唔算淡,合格啦!

6, 頂級西冷肉質鬆軟,讚!

7, 雖然只係開咗幾個月,但D待應好熟手,服務態度不差.

8, 價錢唔係貴,環境唔錯,一邊係優雅環境另一邊有 Disco Feel.

缺點:

1, 冷氣不足.

2, Menu 上居然有我嘅大愛芒果沙冰,但落單時話無售! 攪錯呀! 太太太失望!

3, 最初俾咗埋邊近水吧嘅四人枱,但好多細細隻蚊茲仔! 之後有兩轉客坐低之後無耐都話要轉枱!

4, 份餐掙個牛油同熱辣辣餐包仔!

5, 有骨肉眼7成熟變全熟,結果肉質硬咗D唔夠鬆軟.

据完扒之後行樓梯離開,原來下一層係卡啦OK,經過門口聽到入面有個女魔音簡直係地獄之音,深深感覺到女友小熊嘅魔音原來係天使之聲.
2023-09-17 874 浏览
選址有點問題?但是都去了試食,祇是大廈入口和都比較舊,但舖內裝飾給人感覺舒服,地方大和座位比較多。至於食物質素都唔錯,牛扒OK,但就魚扒比較多骨,上餐時間正常。
2023-08-20
「扒王之王」呢個朵簡直係香港人嘅集體回憶,今日特登來試一試呢間新開張嘅老牌餐廳。V.12 美國頂級安格斯西冷牛扒餐 ($148) 見佢寫開張致慶驚喜價,又限量每日30份,今日晚餐時段來都仲有quota剩,就試試佢港式牛扒🥩,識食一定係鐵板上配黑椒汁。個汁可以選擇佢幫我淋,或者我自己淋。經理提示我哋舉起紙巾,然後佢幫我淋,太好了我揀咗7成熟,佢嘅生熟度整得好適中。薯菜方面,薯仔係幼薯條,吸咗黑椒汁就好食咗,不過略嫌有啲炸得太燶。睇餐牌介紹,薯條係用白色嘅真牛油來炸,成本比較成高。配菜就得少少粟米,有啲頹。羅宋湯中規中矩合格,唔會係好稀好淡嗰隻。煙火雞沙律都幾難食。啲沙律菜唔係好爽口,應該擺咗好耐。個沙律汁好似豉油味,好奇怪。啲煙火雞肉好濃防腐劑味。今日上來呢度嘅經歷都幾令我印象深刻,首先係上來呢間餐廳一係要搭一部好窄嘅古舊lift,一係就要行樓梯經過一間夜總會上來,餐廳嘅上下層都是娛樂場所。第二係餐廳嘅裝潢同傢俬都好新淨,但餐具就頗為殘舊及款式唔同,懷疑係二手餐具。隻湯羹嘅柄特別短,第一次用咁短柄嘅西湯羹。同一張檯每個人把餐刀嘅形狀都唔同。食緊途中有隻烏蠅飛來飛去好騷擾,同埋見到有隻小強

V.12 美國頂級安格斯西冷牛扒餐 ($148)

美國頂級安格斯西冷牛扒🥩

我揀咗7成熟,佢嘅生熟度整得好適中。

肉眼牛扒🥩

羅宋湯中規中矩合格,唔會係好稀好淡嗰隻。
煙火雞沙律都幾難食。

食緊途中有隻烏蠅飛來飛去好騷擾,同埋見到有隻小強喺水吧前面嘅櫃爬過。衛生方面要注意下了。

港式牛扒🥩就唔係為來食靚肉嘅,而係食佢個風味,要鐵板上、大大塊肉、多黑椒汁。來呢度唔好睇食物質素
,有新裝修,又有卡位,環境都坐得幾舒服。
2023-08-01
肉眼牛扒🥩
2023-07-22 1194 浏览
#旺角美食 又點估到呢度原來係…朋友話帶我哋食扒 然後一去到見到桑拿招牌 不禁懷疑朋友係想帶我哋食咩扒🧐但抱住人與人之間應有嘅信任 我哋都照跟佢入去原來佢係帶我哋食重開嘅 #扒王之王 上到去又一個驚喜 餐廳同想像中嘅舊式餐廳裝修唔同 風格偏向新式西餐廳 個侍應叔叔重特登放低盞燈喺枱增添情調🧑‍🤝‍🧑我哋嗌咗一日限售30份嘅鐵板 #西冷牛扒 連餐湯沙律餐飲都係HK$148 幾划算一切開果然好鬆淋 係五成熟應有嘅肉質👍最欣賞佢嘅薯條係幼薯🍟不過朋友就覺得啲肉似係加咗梳打粉嘅效果🤨但以呢個價錢重拾 #香港 #集體回憶 都不錯 而且亦都可以坐耐 適合小聚😌📍 扒王之王旺角山東街36號華美大廈A座2樓#香港美食 #香港好去處 #hkig #hkfoodie #扒房 #牛扒 #回憶 #薯條 #旺角美食推介
#旺角美食
又點估到呢度原來係…

📍 扒王之王
旺角山東街36號華美大廈A座2樓