2023-01-22 155 浏览
平時返工咁辛苦,要食餐好嘢獎勵自己🥰今次去咗位於銅鑼灣嘅Juyon Omakase食咗個好高質嘅午市廚師發辦😍😍😍🌸花Hana🌸 $480❣️前菜 - 松葉蟹蒸蛋,超級鮮甜和有蟹味❣️壽司12貫師傳選用日本直送嘅時令食材,刀功和調味都非常了得。經師傳刀工處理,切斷魚生大部分嘅筋,所以食落可以無筋無渣,入口即溶😍 今次師傅安排咗呢12件壽司:🔸️活北寄貝壽司🔸️北見鰤魚壽司🔸️7日熟成左口魚壽司上面配咗炙燒魚邊,令口感更豐富🔸️蛋黃漬深海池魚壽司🔸️帆立貝壽司🔸️三文魚子+肥拖羅+昆布漬甜蝦壽司🦐呢件壽司好有驚喜🥳用咗3種好高質嘅食材,味道意外地夾,真係好豐富🔸️毛蟹蟹肉蟹膏壽司🦀🔸️沙甸魚配紫蘇花碎壽司🔸️赤鯥配海苔醬壽司🔸️醬油漬赤身壽司🔸️大拖羅壽司用咗熟成21日嘅青森大間野生拖羅,熟成魚生係餐廳嘅主打,會更加鮮甜呀。🔸️馬糞海膽壽司超級正😍落咗勁多馬糞海膽,味道濃郁,口感嫩滑❣️吸物 - 野菜味噌湯❣️手作雪芭今次午市廚師發辦好豐富和高質,CP值高,係encore 之選,好滿意呀😎

🌸花Hana🌸 $480

❣️前菜 - 松葉蟹蒸蛋,超級鮮甜和有蟹味

❣️壽司12貫
🔸️活北寄貝壽司
🔸️北見鰤魚壽司
🔸️7日熟成左口魚壽司
上面配咗炙燒魚邊,令口感更豐富
🔸️蛋黃漬深海池魚壽司

🔸️赤鯥配海苔醬壽司
🔸️醬油漬赤身壽司
🔸️大拖羅壽司
🔸️馬糞海膽壽司
超級正😍落咗勁多馬糞海膽,味道濃郁,口感嫩滑

❣️吸物 - 野菜味噌湯

❣️手作雪芭

上週末係銅鑼灣「拾肆𝗝𝘂𝘆𝗼𝗻 𝗢𝗺𝗮𝗸𝗮𝘀𝗲」嘆左個高質lunch omakase,鮨店相對低調,環境帶點幽靜。主廚有法國藍帶,會融合法日的烹飪手法👨🏻‍🍳午市的重點係壽司,如果想品嚐多啲料理,晚市的omakase就更適合🍴<<花𝐇𝐚𝐧𝐚>> $480 包括前菜、寿司12貫、吸物、手作雪芭🍣前菜有松葉蟹蒸蛋,嫩滑鮮甜。接著就開始12貫寿司,前五件分別係落左青檸清新開胃既活北寄貝、肥美既鰤魚、7日熟成左口魚,上層為炙燒左口魚魚邊帶有雙重口感、蛋黃漬過的深海池魚份外軟滑、帶子配上竹炭鹽和柚子🥰下半場的第一件有三文魚籽、拖羅蓉、甜蝦,三重滋味!毛蟹蟹肉蟹膏一啖放入口😳肉質鮮嫩,極為鮮甜😍當造的沙甸魚加上薑蓉、赤鯥配海苔醬、醬油漬赤身👍🏻壓軸的兩件是熟成21日的大拖羅,係來自青森大間的野生拖羅,輕輕燒過迫左啲魚油出黎,口感軟綿,魚味十分豐富🤤以及北海道馬糞海膽,味道濃郁又香甜,相信大家都好鐘意😚熟成魚生都係餐廳的主打,餐廳有兩個用來作熟成的櫃,一個放白魚,另一個放拖羅,熟成過的魚比新鮮的魚更加鮮甜。最後有野菜味噌湯和自家製柚子雪芭,都真係好夠飽、好滿足🍧$50

7日熟成左口魚,
上層為炙燒左口魚魚邊帶有雙重口感、
蛋黃漬過的深海池魚份外軟滑、
帶子配上竹炭鹽和柚子🥰

下半場的第一件有三文魚籽、拖羅蓉、甜蝦,三重滋味!
毛蟹蟹肉蟹膏一啖放入口😳肉質鮮嫩,極為鮮甜😍
當造的沙甸魚加上薑蓉、赤鯥配海苔醬、
醬油漬赤身👍🏻

壓軸的兩件是熟成21日的大拖羅,
以及北海道馬糞海膽,味道濃郁又香甜,相信大家都好鐘意😚

最後有野菜味噌湯和自家製柚子雪芭,都真係好夠飽、好滿足🍧

$500內的lunch omakase 比起在日本料理店點壽司係貴少少,但有更高質的體驗和享受,性價比實在很高👍🏻

📍#拾肆 #Juyon Omakase (#銅鑼灣美食)
銅鑼灣軒尼詩道499號永光商業大廈14樓

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

🔖#吃是真愛_銅鑼灣 #吃是真愛_omakase
日本ᴏᴍᴀᴋᴀꜱᴇ店成行成市,一般索價並不便宜,動輒上千元以上。最近找到一家在銅鑼灣市中心地帶的廚師發辦店「拾肆」,師傅席前料理,提供午市套餐,索價不過幾百,甚為經濟。.由曾於日式料理店工作多年的法國藍帶廚師主理,主打新派日式+法式「廚師發辦」料理。今天選了一個經濟實惠的套餐「花」,有12貫壽司。店內設有自家熟成櫃為食客處理鮮魚食材,誠意十足。.➰ʜᴀɴᴀ花➰ 💲480✿ 前菜✿ 壽司12貫✿ 吸物✿ 手作ꜱᴏʀʙᴇᴛ.---➿ 前菜✿ 蒸蛋松葉蟹肉蒸蛋,高湯味道濃郁。.➿漬物.➿ 壽司12貫✿ 活北寄貝第一本為活北寄貝壽司,師傅於壽司面撒了點岩鹽,帶出鮮味。爽口清甜的活北寄貝,調味微微帶酸,更醒胃惹味。.✿ 左口魚熟成後的左口魚,配以火炙過的魚邊,魚邊的油份較重,很香口。中間夾了梅酒啫哩調味,左口魚身味道相對較清淡。.✿ 蛋黃漬深海池魚深海池魚味道較重,魚肉爽口,油份較高。經醃漬過後的池魚,肉質更嫩滑。.✿ 寒鰤魚冰見寒鰤魚是時令的季節性魚種。這款寒鰤魚為野生,亦可以理解成特大條的油甘魚,一般會超過10 ᴋɢ以上。由於是全野生的關係,鰤魚所進食的、會比純飼料更多元化,令魚肉味道層次更
➰ʜᴀɴᴀ花➰ 💲480
✿ 前菜
壽司12貫
✿ 吸物
✿ 手作ꜱᴏʀʙᴇᴛ
---
➿ 前菜
✿ 蒸蛋
松葉蟹肉蒸蛋,高湯味道濃郁。
松葉蟹肉蒸蛋
左口魚壽司
✿ 蛋黃漬深海池魚
蛋黃漬深海池魚
✿ 寒鰤魚
冰見寒鰤魚是時令的季節性魚種。這款寒鰤魚為野生,亦可以理解成特大條的油甘魚,一般會超過10 ᴋɢ以上。由於是全野生的關係,鰤魚所進食的、會比純飼料更多元化,令魚肉味道層次更豐富。以熟成方式處理過的鰤魚,比一般的味道濃郁。壽司面添了點海苔醬,增加魚的鹹香感,帶出鮮味。
寒鰤魚壽司
✿ 地金目鲷
地金目鯛是金目鯛中最頂級的品種,棲身於500米以下的深海,脂肪含量高。餐廳選用來自千葉縣勝浦的野生地金目鲷。刺身面加上肝醬,再以火槍燒過逼出其油份,令味道更甘香。
地金目鲷壽司
✿ 甘海老甜蝦
以昆布漬過的甘海老甜蝦,以昆布包住醃製一個晚上。甜蝦面撒上嫁蝦殼烘乾再打碎做成自家製的蝦殼粉。刺身面有兩層,最頂層的是三文魚籽,中層是拖拿他他蓉,一次過享受到三種口感。
甘海老甜蝦壽司
✿ 小鯽魚
經醋漬過的小鯽魚,味道酸酸甜甜。師傅於壽司中加了薑蓉,味道不錯。
小鲫魚壽司
小鯽魚壽司
✿ 沙甸魚
另一款時令季節款式,沙甸魚的味道較濃郁,因此師傅於刺身面加了點醬油、蔥花、紫蘇花碎和芝麻,輕輕中和味道,取得平衡。
沙甸魚壽司
✿ 赤身醬油漬
赤身亦就是吞拿魚較瘦部位,直接放進醬油漬一會兒。赤身經醬油漬後,如紅寶石一樣,顏色通透亮麗。
赤身漬壽司
✿ 大拖羅
來自知名產地的青森縣大間漁港的野生鮪魚,其最肥美的前腹魚腩部位,脂肪含量最高。大拖羅經餐廳師傅以十七日熟成方式處理,經輕輕火炙後的大拖羅,油脂香氣爆發,入口即溶。沒加醬油,只加了一點的岩鹽,希望大家能嚐到熟成後魚的鮮味。
✿ 北海道馬糞海膽軍艦
馬糞海膽的色澤偏向較為淺橙黃色,味道濃厚甘甜。
➿吸物
小鯽魚壽司
沙甸魚壽司
赤身漬壽司
2022-12-19 171 浏览
本身我唔係一個好食生野嘅人所以都係一位朋友想搵人陪所以先帶我嚟呢度食本身覺得係因為我地早所以冇人但後來發現呢度好似行預約制因為只係限定接幾組客咁難得黎呢道食 朋友仲特登升級咗做蟹宴添由於相片有數量限制所以我直接出一張圖 大概睇吓有啲咩食啦呢個係升級左做蟹宴先會有嘅咁一放低 師傅會同你講由左邊開始食起仲有講左上角嘅蟹仔要咬得碎啲其實佢會有講每一碟係啲咩嚟但係當時我冇即刻記低 到後來我就唔記得咗啦( ´▽`)三碟嘅texture都好唔同左邊係熟食 脆嘅 中間係上面疑似鵝肝加塊餅右邊個口感滑捋捋 布甸咁就sir咗入口呢個係個羹我個人覺得有少少偏鹹可能我唔識食好嘢 我覺得有啲似味精湯😂呢個個底係疑似柚子啫喱成個setting啊 碗碟啊都好秋意( ´▽`)個感覺都幾清新 都係秋天嘅感覺!都明白點解會係預約制因為其實係兩個師傅負責晒所有生野個感覺幾良好嘅係就咁望住啲師傅去整啲壽司同刺身喺我地面前用火槍火炙嗰陣聞到好香魚油味呢個係地金目鯛 師父強調只有勝浦出產嘅先叫地金目鯛係同當地嘅水質同礦物質有關其中師傅整呢個嘅時候拎咗一大舊備長炭出嚟同BBQ當然係唔同嘅咁個分別係直接將舊魚放喺個碳上面燒中間冇任

本身我唔係一個好食生野嘅人

咁一放低 師傅會同你講由左邊開始食起
仲有講左上角嘅蟹仔要咬得碎啲
其實佢會有講每一碟係啲咩嚟
但係當時我冇即刻記低
到後來我就唔記得咗啦( ´▽`)
三碟嘅texture都好唔同
左邊係熟食 脆嘅
中間係上面疑似鵝肝加塊餅
右邊個口感滑捋捋 布甸咁就sir咗入口

呢個係個羹
我個人覺得有少少偏鹹
可能我唔識食好嘢 我覺得有啲似味精湯😂

呢個個底係疑似柚子啫喱
成個setting啊 碗碟啊都好秋意( ´▽`)
個感覺都幾清新 都係秋天嘅感覺!

都明白點解會係預約制

其中師傅整呢個嘅時候拎咗一大舊備長炭出嚟
同BBQ當然係唔同嘅咁
個分別係直接將舊魚放喺個碳上面燒
中間冇任何鐵絲網啊嗰啲
嗰陣好大煙( ´▽`)
不過係一啲炭屎都冇黐到落舊魚度

哈密瓜同士多啤梨都係現成
唔使再自己整
但就最緊要係成個格調都喺返度
同本身嘅感覺都係好match

總結來講,啲嘢食都幾特別
好多嘢之前都係未試過
所以如果本身係鍾意食 omakase
都可以試一次
2022-11-28
2022-12-17 48 浏览
食物質素好,既新鮮,又精緻好味,服務一流。交通方便,地鐵站B 出口行幾步就到。無論環境和氣氛都非常適合一班朋友𣈱聚的好地方。食完飲完仲可以唱K.盡興的飯局。Merry Christmas
食物質素好,既新鮮,又精緻好味,服務一流。
交通方便,地鐵站B 出口行幾步就到。
盡興的飯局。
Merry Christmas

2022-10-30 168 浏览
星期日出左去銅鑼灣食個lunch 💃🏻近年真係開左好多間Omakase 呢間見佢主打食拖羅所以試試佢Lunch $480 12件sushi 其中一件中拖羅😍😍😍😍好好食😋😋😋😋壽司個飯好好食,好香醋酸味岩岩好食材好新鮮,配搭得好好服務都好好服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
星期日出左去銅鑼灣食個lunch 💃🏻
近年真係開左好多間Omakase
呢間見佢主打食拖羅
所以試試佢
Lunch $480 12件sushi
其中一件中拖羅😍😍😍😍
好好食😋😋😋😋

壽司個飯好好食,好香醋酸味岩岩好
食材好新鮮,配搭得好好
服務都好好服務👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2022-08-31 370 浏览
拾肆 Juyon Omakase▪️木 UDDO $480+。前菜、茶碗蒸、壽司十二貫、味噌湯、雪葩呢度早前因疫情只做晚市最近先開返午市,都要book咗一段時間先有位下午1:30,得返兩邊有客人環境唔錯但燈光偏黃,有啲暗我同朋友都揀咗《木 UDDO》有前菜、蟹肉茶碗蒸、壽司十二貫、味噌湯同柚子雪葩如果想試埋刺身同料理,可以揀《花 HANA》整體壽司種類都算多(我鍾意試多啲唔同款)有北海道帶子、白魷魚、牡丹蝦、春子鯛、鮫鰈、地金目鯛、池魚仲有三文魚籽、醬油漬赤身、熟成大拖羅同馬糞海膽大拖羅就油脂唔算好多,但魚味濃郁師傅話呢個月份仲係夏天,日本拖羅都會係咁反而我幾鍾意呢個質感,唔會成口油、太膩師傅俾海膽一啲都唔手軟,多到紫菜都承受唔住😂牡丹蝦上面有燒過嘅蝦頭膏、蝦籽用埋蝦殼粉提鮮,好香好濃食材新鮮高質,有時令熟成魚份量剛好,師傅時間掌握都適中每位嘅服務態度都好好客人少,佢哋都樂意同客人交流,幾好傾而且午市$480性價比高,值得一試啊!
拾肆 Juyon Omakase

▪️木 UDDO $480+
。前菜、茶碗蒸、壽司十二貫、味噌湯、雪葩

呢度早前因疫情只做晚市
最近先開返午市,都要book咗一段時間先有位
下午1:30,得返兩邊有客人
環境唔錯但燈光偏黃,有啲暗
我同朋友都揀咗《木 UDDO》
有前菜、蟹肉茶碗蒸、壽司十二貫、味噌湯同柚子雪葩
如果想試埋刺身同料理,可以揀《花 HANA》
整體壽司種類都算多(我鍾意試多啲唔同款)
有北海道帶子、白魷魚、牡丹蝦、春子鯛、鮫鰈、地金目鯛、池魚
仲有三文魚籽、醬油漬赤身、熟成大拖羅同馬糞海膽
大拖羅就油脂唔算好多,但魚味濃郁
師傅話呢個月份仲係夏天,日本拖羅都會係咁
反而我幾鍾意呢個質感,唔會成口油、太膩
師傅俾海膽一啲都唔手軟,多到紫菜都承受唔住😂
牡丹蝦上面有燒過嘅蝦頭膏、蝦籽
用埋蝦殼粉提鮮,好香好濃
食材新鮮高質,有時令熟成魚
份量剛好,師傅時間掌握都適中
每位嘅服務態度都好好
客人少,佢哋都樂意同客人交流,幾好傾
而且午市$480性價比高,值得一試啊!
銅鑼灣前排開咗間omakase,疫情關係一直做晚市,最近終於有lunch啦😃!$500都唔使已經有12件壽司🍣,貴D嘅set都只需$880,不足$1000就可以享受到矝貴一品料理💫。師傅西廚入行,有法國料理背景👨🏻‍🍳,所以餐廳嘅omakase都加入法式fusion元素。目前lunch有兩個set🍽️,小編同寶貝各試一個,因為實在太多item🙈,小編就略講下令人印象深刻嘅幾樣啦~🔸木 UDDO $480前菜 ➡️ 壽司12貫 ➡️ 吸物 ➡️ 手作🔸花 HANA $880前菜 ➡️ 刺身5品 ➡️ 手作 ➡️ 料理3品 ➡️ 壽司2貫 ➡️ 吸物 ➡️ 菓子1️⃣ 前菜由鵝肝多士揭開序幕,無諗過多士係咁酥脆,配鵝肝濃郁而不膩。之後再食埋唇菜配海蔘漬,酸酸地好開胃。2️⃣ 刺身/壽司師傅擅長用熟成手法提升魚嘅味道♨️,根據不同魚肉嘅特性判斷熟成時間,將鮮味提煉得更濃郁。一般白身魚只需2至3日,眼前toro熟成足足7日,鮮甜突出,厚厚一片令人回味🤤。一連串嘅壽司包括煙薰鯛魚、春子鯛、北寄貝、小肌魚等🐟,最令人深刻係鮮味十足嘅馬糞海膽🤩,師傅毫不吝嗇地𢳂出手掌般大的份量🫱🏻,啖啖creamy令人滿足。北海道甜蝦壽司賣相都

🔸木 UDDO $480
前菜 ➡️ 壽司12貫 ➡️ 吸物 ➡️ 手作
🔸花 HANA $880

1️⃣ 前菜

2️⃣ 刺身壽司
北海道甜蝦壽司賣相都好靚🦐,面頭放上炙燒過嘅蝦頭膏,完全抽取蝦嘅精華👍🏻。
真鯛壽司嘅魚刺身首先熟成3日🐠,加上white truffle sauce,鮮味加菌味,層次感一流😋。
3️⃣ 手作
用真鯛包住嘅虎海白子係另一翻風味🙊。
雞肉二食亦係心思之作,採取雞髀同雞胸肉打成茸🐔,中間包住虎蝦🦐,最後食埋來自長崎縣嘅蕃茄🍅月來自沖繩嘅苦瓜漬,更能提升整菜嘅精華👏🏻。

4️⃣ 吸物
非一般嘅味增湯🤩!文蛤超大隻肉質好肥美飽滿,湯煮得充滿鮮味,到尾聲暖下胃好perfect呀💯!

5️⃣ 菓子
作為ending通常都只係一片蜜瓜🍈,不過對應反日法fusion嘅概念同埋適逢水蜜桃季節🍑,今次仲有一個yogurt mousse with peach jam,yogurt好香奶味,打得細滑,加左peach jam酸酸地食完大餐得剛好消消濟😍。
廚師發辦出名係矜貴料理,想平啲都可以享受到一定係由lunch入手💪🏻。小店只有十多個座位,聽店員講晚市好多人鍾意包場,酒嘅選擇好多,有小編最愛嘅三粒米呀🥰!
環境服務:⭐⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐
2022-07-31
2022-05-18 520 浏览
真係好正啊呢間餓媽卡些,好多fusion 版嘅出品,服務好好,同事又好細心不斷fill酒,食左個震撼吞拿魚之後真係返唔到轉頭,同時中段又比雪笆我地清清再上其他,好貼心!
2022-02-07 416 浏览