2024-08-26 1992 浏览
東京人氣過江龍開左嚟香港中環IFC都好一段時間,太受歡迎嘅關係一直都唔係咁易book到🥹為食嘅我終於的起心肝預早一星期準時網上搶位,終於成功品嚐到😳一個餐包咗三件現絞即烤嘅漢堡扒,加上白飯任添,份量都幾足夠👍枱上有好多款自家製特色配料,可以食出各種不同風味,仲有埋攻略教你三部曲咁品嚐😳最簡單嘅生雞蛋配法,我覺得喺最好味嘅食法,鮮甜蛋汁加埋漢堡扒肉汁~冇得輸✨三次上枱嘅漢堡扒口感味道都稍微有分別,最後一輪嘅熱度同生熟度控制得最好,juicy又軟熟🤤漢堡扒帶有炭烤出嚟嘅香味,絕對係呢間過江龍嘅優勝之處👍雖然未有吸引到會短期內再二訪,但唔駛搭飛機就可以享受到「家鄉」嘅美味,都係值得一試嘅😋

這間餐廳開業至今仍然是一位難求。要成功預約,就一定要每日準時上午十點到預約網站預約7日後的時段。經過3次嘗試後,我終於預約到星期一的晚上7時半時段。再期待了7日後終於能一嘗這塊風頭一時無兩的漢堡扒。———————————————————————套餐附有三件漢堡扒,一碗味增湯,一隻生雞蛋和白飯任添。由於有師傅現場不斷燒烤漢堡扒,每一件漢堡扒都是以最新鮮出爐的狀態送到食客面前的。根據建議食法,第一件漢堡我們沒有添加任何配料調味。漢堡扒肉汁豐富,充滿炭燒香味和油香,但本身調味稍重,即使沒有外加調味料,漢堡扒本身也偏鹹了一點。同時肉質方面亦比較多筋,影響了口感。根據食法,第二件漢堡扒可以配搭桌上提供的醬料和配料一起食用,當中我比較欣賞椒麻醬和豆拌醬油,風味較為特別。但由於漢堡扒本身已經偏鹹,我建議調味醬也不要加太多。最後一塊拌入生雞蛋一起食用,更具日式風味,牛肉的油膩感亦得以舒緩。———————————————————————套餐價格$138再加一,雖然味道方面沒有太大驚喜,但有三大塊即燒漢堡扒其實已經值回票價,如果不是那麼難預約的話我都覺得可以不妨一試。
———————————————————————
套餐附有三件漢堡扒,一碗味增湯,一隻生雞蛋和白飯任添。

———————————————————————
2024-08-19
2024-08-23 2620 浏览
校定鬧鐘, 10時上網訂枱,終於訂到了!記得要準時,看到有一對情侶遲到了約十分鐘,就要等到有人埋單才可入座!入座前有店員協助在自助點餐機先點餐。餐廳內的座位不算多,全都要吧枱形式,中間就是燒漢堡扒的地方。店員有禮,因為我們是第一次幫襯,他就細心講解各種建議食法,又介紹各種汁醬的配搭。燒好的肉會放在面前的鐵架上,白飯可以無限添加。真的好味!有炭燒的香味,外面微焦,但內裡勁多肉汁,最好用來佐飯。加了日本蛋來食又是另一種滋味。百多元一份定食絕對物有所值,最難的只是訂枱!
校定鬧鐘, 10時上網訂枱,終於訂到了!
入座前有店員協助在自助點餐機先點餐。

燒好的肉會放在面前的鐵架上,白飯可以無限添加。

加了日本蛋來食又是另一種滋味。
百多元一份定食絕對物有所值,最難的只是訂枱!
2024-08-16
午餐
2024-08-21 2239 浏览
事緣喺東京book唔到🥹反而香港book到就決定嚟試一試🥰🥰準時10:00入網,一take passლ(´Д`ლ)挽肉と米只提供一款套餐:以炭火現烤的牛肉漢堡扒三件,配搭無料續添現煮白飯、味噌湯、🥚生雞蛋一隻、蘿蔔泥及自家製柚子醋。三件漢堡扒都分別有三款的建議食法:第一件,直接大口咬下,吃它的原汁原味。第二件,店員會拿出蘿蔔泥及自家製柚子醋,清新的味道,一解油膩。第三件,可以配搭生雞蛋享用,或自製美味多汁的生蛋拌飯整體嚟講,如果book到可以一事無妨,如果要Walk in排隊嘅話,都係建議book到先去啦😎
準時10:00入網,一take passლ(´Д`ლ)

挽肉と米只提供一款套餐:

三件漢堡扒都分別有三款的建議食法:
第一件,直接大口咬下,吃它的原汁原味。

第三件,可以配搭生雞蛋享用,或自製美味多汁的生蛋拌飯

2024-08-20 3185 浏览
多得朋友幫手搶位,終於試到呢間大熱漢堡扒😋見到門口都有人會walk in排隊,但就唔知等得耐唔耐🙈🐂 挽肉と米套餐套餐包括三件漢堡扒、味噌湯同埋隻生雞蛋🥚第一件建議原味品嘗,第二件就建議加上蘿蔔泥同柚子醋,第三件就可以配生雞蛋😆檯面有張紙介紹食用建議,而職員上菜時都會再講一次,所以入到去跟住一步行步做,就可以試足佢咁多種食法啦🤪🐂檯面上有多款醬汁,可以隨意配搭,最鐘意就係豆拌醬油,醬油食落好香濃,淨係醬油都可以食到好碗飯,最開心係白飯任裝,一舊肉一碗飯完全無難度🤣另外要稱讚嘅負責我地個邊嘅廚師好有笑容,令呢餐飯加分再加分😆如果可以最貼近窗邊嘅位,咁就會更perfect啦

🐂 挽肉と米套餐
套餐包括三件漢堡扒、味噌湯同埋隻生雞蛋🥚

2024-08-20
2024-08-17 2025 浏览
今日午餐終於試到「挽肉」多🉐️老闆1015去到排隊攞即日walk-in 籌(selected @1200)到1030已經好多人排隊聽老闆講前面幾個都揀1100,可能唔想等咁耐我哋好佩服人哋一早胃口咁好入座後即場喺售票機揀餐只能夠點餐一次冇補單😔每件漢煲🐮肉即場炭烤🔥睇住佢由生變熟師傅睇住客人食嘅進度逐件放面前每件都建議最佳享用方法全部職員都好nice又有禮貌🍚+🥚任添,一碗湯面前調味料9⃣️款,另外職員另上一小碟每日即磨蘿蔔蓉配以柚子醋一齊食😋醋漬大白菜可能有開胃配菜同調味,所以一啲都唔覺膩👍🏼
今日午餐終於試到「挽肉」
到1030已經好多人排隊
每件都建議最佳享用方法
全部職員都好nice又有禮貌
🍚+🥚任添,一碗湯
醋漬大白菜
可能有開胃配菜同調味,所以一啲都唔覺膩👍🏼
2024-08-17
  • 挽肉と米套餐
東京人氣「挽肉と米」已登陸香港,主打新鮮現絞、現烤、現煮的漢堡扒,開店兩個月仍然人氣高企,趁熱潮未退快試試!餐廳座位有限,所以記得先於網上預約!餐廳每日亦提供少量即日名額,大家預約無緣都可以到現場碰碰運氣!餐廳的主菜只有一個選擇—現烤牛肉漢堡扒,包括三件漢堡扒,而味噌湯及白飯均是任添,絕對可以食到飽,性價比極高!🥩現烤牛肉漢堡扒第一件:建議原汁原味品嚐,肉汁爆滿,味濃出眾!第二件:可配搭柚子醬及蘿蔔蓉品嚐,味道酸甜又特別!第三件:可配搭日本生蛋黃,製成生蛋拌飯;加入各種自家配料,調出個人的漢堡扒食譜!
東京人氣「挽肉と米」已登陸香港,
主打新鮮現絞、現烤、現煮的漢堡扒,
開店兩個月仍然人氣高企,趁熱潮未退快試試!

餐廳座位有限,所以記得先於網上預約!
餐廳每日亦提供少量即日名額,
大家預約無緣都可以到現場碰碰運氣!

餐廳的主菜只有一個選擇—現烤牛肉漢堡扒,
包括三件漢堡扒,而味噌湯及白飯均是任添,
絕對可以食到飽,性價比極高!

🥩現烤牛肉漢堡扒
第一件:建議原汁原味品嚐,肉汁爆滿,味濃出眾!

第二件:可配搭柚子醬及蘿蔔蓉品嚐,味道酸甜又特別!

現烤牛肉漢堡扒
現烤牛肉漢堡扒
2024-08-14 1882 浏览
近期大熱既挽肉と米黎到香港🇭🇰你哋又食過未呢?我哋最近就去食左個晚飯入面全部枱都可以望住職員燒肉😋同時又可以睇住香港既夜景🌃-🥢挽肉と米套餐餐廳得一款套餐,每個套餐包含3塊肉排,都可以另外加錢追加肉排🥩 另外秋田小町米飯仼食,米粒軟硬適中,粒粒分明🍚第一塊可以先食原汁原味,肉排既肉都幾結實,飽滿又多汁,另外可以加佢哋專屬既調味一齊食第二塊加埋佢哋既蘿蔔蓉同柚子醋一齊食,食落比較清新,可以將前一舊既膩消一消,減少油膩感😋第三塊可以同蛋一齊食,蛋黃打係漢堡排上面,再撈埋啲飯一齊食,蛋味好濃好香,我就中意加埋佢哋嘅豆拌醬油就更加好食😋不過食到最後一塊就有啲漏-整體上係可以試翻次既!但至於排隊排幾個鐘食就有啲唔太需要🤣宜家都可以上網預約!大家想試既記得提早預約左先🤩
近期大熱既挽肉と米黎到香港🇭🇰
你哋又食過未呢?
我哋最近就去食左個晚飯
入面全部枱都可以望住職員燒肉😋
同時又可以睇住香港既夜景🌃
🥢挽肉と米套餐

整體上係可以試翻次既!
但至於排隊排幾個鐘食就有啲唔太需要🤣
宜家都可以上網預約!
大家想試既記得提早預約左先🤩
  • 挽肉と米套餐
講起很多餐廳,都會有呢間餐廳我想食咗好耐呢句嘢成日掛喺口邊,決定開個series,介紹下自已嘅wish list。東京試過一次想去,唔知醒攞唔切飛。第二朝想去,可惜時間關係,去咗另一間排隊分店,結果擦身而過。香港開左後,成日想book都book唔到,往往開放訂位時都係番緊工,好難訂。可能因為熱潮開始過去,終於容易訂啲,唔算太難就喺網上面撳到有位。呢度係挽肉と米 。未有機會去東京,照殺住先,$138的價錢,雖然唔係話超級好食嘅驚喜,但係以即叫即做嚟講,都值得收貨。第一件食原味,第二件食醬汁加蘿蔔蓉,第三件加蛋,我個人覺得最出色係第二個食法,如果加蛋嘅話絕對要加多碗飯,千祈唔好嘥咗靚靚嘅蛋黃。仲有大推佢嘅MOU先生的特製麻辣粉,牧民族常用於肉食的香料,加上泡莱常用的唐辛子為基底,風味令人上癮,同內蒙食過嘅辣粉都差唔多,真心同肉類絕配,而鹽漬檸檬仲結合鹽漬檸檬的酸味與青唐辛子的微辣,味道清新又少辣,送肉同飯都一流。記得有人推介佢哋嘅泡菜同埋沙律,今晚得兩個人我哋淨係試咗沙律冇食泡菜,雖然話係沙律,但係佢都勁多肉粒,個人覺得好胃口都可以推介吃一下。總括嚟講,如果唔係太難喺上網訂位,值得一試,而

東京試過一次想去,唔知醒攞唔切飛。

總括嚟講,如果唔係太難喺上網訂位,值得一試,而且當晚八點幾,我見好多人都Walk in到,大家有興趣經過IFC都可以碰吓運氣。

挽肉と米 (中環)
中環金融街8號國際金融中心商場4樓4011號舖
喱間餐廳本身已經好難訂枱要逢星期五朝早9:00起身搶位原本訂咗今日紀念日嚟食(已full paid)而家無得食!仲要勁大雨係出面排後補!因為原來佢台灣都有分店我係GOOGLE打挽肉と米佢即刻顯示咗個預訂網址而個網址完全無顯示地區係台灣連個網址都無顯示所以我就比錢雖然比錢係台幣 但我無在意因為有意有啲日本餐廳係香港都會收YEN嚟到無得食已經好唔開心個接待男職員仲要串我見到台幣就知唔啱啦有好多人都中招!咁點解你哋見到咁多客中招你哋唔同公司反映?仲要笑個客?!
喱間餐廳本身已經好難訂枱
要逢星期五朝早9:00起身搶位
原本訂咗今日紀念日嚟食(已full paid)
而家無得食!仲要勁大雨係出面排後補!

因為原來佢台灣都有分店
因為有意有啲日本餐廳係香港都會收YEN

嚟到無得食已經好唔開心
個接待男職員仲要串我
見到台幣就知唔啱啦
有好多人都中招!
咁點解你哋見到咁多客中招你哋唔同公司反映?
仲要笑個客?!
排左5分鐘 walk-in有得入6:38pm 買左個餐6:56pm 有第一塊扒7:40pm 食到最後半塊扒加蛋撈飯時,2分鐘內先後有兩位職員同我講用餐時間就到。其實由入座到離座都無人同我講過所謂用餐時間係幾耐。再者,如果有,應該入座前要同人客試講。我反問第二位提我用餐時間到的職員,你想我點?佢叫我食快d。可能想張餐廳做到澳牛、茶記呢d速食餐廳。價錢唔係平民化。$138 + 10%, 如果用app book 再貴d。Walk-in 好過用 website book。咁你唔早講幾時有用餐時間限制?搞到我食唔哂野食?請餐廳改善。
排左5分鐘 walk-in有得入
6:38pm 買左個餐
6:56pm 有第一塊扒

我反問第二位提我用餐時間到的職員,你想我點?佢叫我食快d。

Walk-in 好過用 website book。

咁你唔早講幾時有用餐時間限制?
搞到我食唔哂野食?

請餐廳改善。
2024-07-30
  • 挽肉と米套餐
🍴挽肉 米 套餐 $138套餐包括現烤牛肉漢堡扒(最多三件,每件90克),現煮白飯(免費添加),味噌湯,雞蛋一隻。有三個方法食:1.就咁食即叫即燒,肉味幾香,帶少少黑椒味,有肉汁,點佢嘅醬汁層次豐富的,個人推薦檸檬辣粉同埋青醬都好食!2. 配以雞蔔泥加柚子醋冇諗過咁清新,白蘿蔔加上柚子醋係酸酸地,去左肉嘅膩!3.加生蛋黃記得喺個肉度刮個窿先可以擺到!蛋撈埋肉同飯食係更加香!個飯比較黏濕潤有米香!🍴免治牛肉薯仔沙律 $35正常冇咩特別。🍴生薑梳打 $35薑味好出幾濃郁,唔甜,飲到好好辣!🍴檸檬梳打 $35檸檬好fresh!推薦指數: 7.5/10可能期望太大,冇想像中咁好食,如果成日要排隊,上網搶位嘅話就唔食!
🍴挽肉 米 套餐 $138
有三個方法食:

1.就咁食

2. 配以雞蔔泥加柚子醋
冇諗過咁清新,白蘿蔔加上柚子醋係酸酸地,去左肉嘅膩!

3.加生蛋黃

🍴免治牛肉薯仔沙律 $35
正常冇咩特別。

🍴生薑梳打 $35
薑味好出幾濃郁,唔甜,飲到好好辣!

🍴檸檬梳打 $35
檸檬好fresh!

推薦指數: 7.5/10
相信呢間日本過江龍大家都唔陌生 今日想分享吓食挽肉と米嘅hacks🤭─ ⊹ ⊱ mains ⊰ ⊹ ─ᡣ𐭩 挽肉と米套餐 - 4.5 / 5 $138用人均大概$150嘅價錢 食到juicy到傻嘅頂級A5極黑和牛漢堡扒 再加上TKG(生蛋撈飯) 🍚 同埋有維港景餸飯🌉 真係夫復何求😭😭😭─ ⊹ ⊱ hacks ⊰ ⊹ ─1️⃣ 店家每日10am都會開放翌日起七日內嘅訂座 因為成功入到網站後會有10分鐘時間book枱 所以可以大概09:40開始入去排隊 到10點就refresh個page就掂晒😋😋2️⃣ 店員帽上面印有1129 其實係日文發音いい肉-好嘅肉嘅意思😲😲3️⃣ 如果想影到靚相 記得要將蛋白同蛋黃分開後先擺隻蛋黃上去漢堡扒上面‼️我哋冇分開到 個蛋黃係咁跌落嚟(˘•̥⧿•̥˘ )─ ⊹ ⊱ tldr ⊰ ⊹ ─cp值好高嘅炭火燒漢堡扒店 十分飽肚 值得一試!味道: 4.5 / 5價錢: $100-200pp服務: 4 / 5 環境: 4 / 5cp value: 5 / 5re-visit: def yes (如果book到😭)

─ ⊹ ⊱ mains ⊰ ⊹ ─

ᡣ𐭩 挽肉と米套餐 - 4.5 / 5 $138

─ ⊹ ⊱ hacks ⊰ ⊹ ─

─ ⊹ ⊱ tldr ⊰ ⊹ ─
cp值好高嘅炭火燒漢堡扒店 十分飽肚 值得一試!

味道: 4.5 / 5
價錢: $100-200pp
服務: 4 / 5
環境: 4 / 5
cp value: 5 / 5
re-visit: def yes (如果book到😭)
2024-07-26 2581 浏览
早一星期嘅朝早10點會係網站開放預約,建議早小小去網站排隊👍🏻 餐廳只有一個套餐,入座後會先送上麵豉湯同白飯。白飯用日本米煮,軟硬恰好有咬口,仲可以任添。廚師係入座後隨即會準備漢堡扒,會見到廚師喺面前嘅大烤爐燒製漢堡扒😌餐廳建議嘅食法係:▫️第一件先食原味。漢堡扒煎得軟腍多汁, 外層淡淡焦香。可以配以唔同嘅醬汁去品嘗肉嘅味道。▫️第二件建議配柚子醋加蘿蔔蓉。感覺會更清爽,醋嘅酸味可以減一減低肉汁帶來嘅油膩感。▫️第三件可配生雞蛋, 蛋黃嘅香配以漢堡扒嘅濃味,食落更惹味,口感香滑😆

餐廳建議嘅食法係:
挽肉と米有幾難book相信唔洗多講,黃金時間試左成個月都失敗,唯有改策略,騎呢時間,終於卑我book 到11am 😮‍💨生薑梳打 & 檸檬梳打生薑同檸檬都係用上自家製既糖漬,生薑卑檸檬更出色,飲到鮮薑汁既味道,甜度適中,好好飲淺漬泡菜同韓式泡菜味道完全唔同,無左酸味,辣味亦都唔重,好似食緊椰菜絲沙律咁,唔覺有咩特別挽肉と米套餐現烤牛肉漢堡扒(最多三件,每件90克)現煮白飯(免費添加)味噌湯雞蛋一隻第一塊建議唔加任何調味料直接食漢堡扒燒得岩岩好,入面既肉汁都幾多,再送一啖白飯一齊食,整體感覺會無咁膩第二塊建議將蘿蔔泥鋪在漢堡扒上,然後淋上自製柚子醋,另外佢仲有MOU先生的特製麻辣粉、椒麻醬、香炸蒜碎、油漬青唐辛子、青唐辛子鹽漬檸檬、生醬油、梅子醋漬白菜 & 豆拌醬油既自家製特色配料可以自由配搭漢堡扒一齊食第三塊建議漢堡配蛋黃一齊食,蛋漿蛋味濃郁又黏身,厚厚的黏住漢堡扒同白飯上面抽風系統做得好好,店員都好有禮貌,漢堡扒$138黎講真的不錯,但最失敗係佢個booking system,廢都算,佢個policy係用餐日前3天或以上的取消,會收取每位$50=你成功訂枱但一cancel就罰錢,而入

生薑梳打 & 檸檬梳打

淺漬泡菜

挽肉と米套餐
現烤牛肉漢堡扒(最多三件,每件90克)
現煮白飯(免費添加)
味噌湯
雞蛋一隻

第一塊建議唔加任何調味料直接食

抽風系統做得好好,店員都好有禮貌,漢堡扒$138黎講真的不錯,但最失敗係佢個booking system,廢都算,佢個policy係用餐日前3天或以上的取消,會收取每位$50=你成功訂枱但一cancel就罰錢,而入面既policy內容水蛇春咁長,字眼容易令人誤會(什麼3天或以上🙄,不如簡單d講只要cancel就要每位罰$50),又要搶,又要睇policy內容,我唔小心睇錯左日子book了,最後取消訂枱當然要硬食每位$50罰款,我覺得一間餐廳取消訂枱要收人錢真係搶錢同好唔合理🫠