2021-12-07 594 浏览
車仔麵麵類及配料多選擇, 餐廳在餐牌上推介了十款必食推介, 其實每款餸都好味我自己必食鹵水豬大腸、玻璃辣魷魚、陳皮魚皮、魚皮十分香脆, 湯底可以加上秘製辣汁, 喜歡食辣的朋友記得必點餐廳附上多款醬汁自己調味, 還有辣菜脯, 車仔麵再加上辣菜脯味道更加提升性價比高, 下次可以試埋其他餸由於大部分時間都需要排隊等候, 之後由店員姐姐安排坐位, 小店服務態度幾好一條街由一間舖變成四間舖, 每間都是滿座, 一直是我最喜愛的車仔麵之選

性價比高, 下次可以試埋其他餸

2021-09-08
  • 鹵水豬大腸
去附近電腦廣場買嘢,到咗lunch time就喺附近食埋野啦,諗起呢度有間好出名嘅車仔麵,就一於嚟朝聖第一次嚟就梗係跟佢個<十大必食推介>叫,我叫咗個三餸車仔麵,有:牛筋、花膠同埋蘿蔔。牛筋煮得好入味好淋勁鍾意食塊花膠都幾大塊同埋食嘅時候可以掛埋啲汁,好正我哋另外叫咗<玻璃辣魷魚>同埋<瑞士雞中翼>,對於唔係好食得辣嘅我來講,個魷魚真係辣到噴哂火,但一食就停唔到口,好刺激好好味喺辣到爆炸嘅情況下食甜甜嘅瑞士雞翼又可以中和返個辣哈哈

塊花膠都幾大塊同埋食嘅時候可以掛埋啲汁,好正

喺辣到爆炸嘅情況下食甜甜嘅瑞士雞翼又可以中和返個辣哈哈

2021-11-13
2021-11-10 632 浏览
好耐都無黎食,呢個瑞士汁雞翼真係...finger licking good 超級好食!!!!!!35蚊有5隻 再去既話一定會再叫我仲叫左牛孖筋同雞腎油麵 佢d牛孖筋多到我食唔晒,雞腎又夠淋Thes chicken wings are finger licking good 😍😍i miss them already

2021-11-09 593 浏览
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5  💰CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5  🛋 環境:👍🏻👍🏻/5 平時經過文記都見,到好多人排隊,見今日居然冇咩人等,就走左入去試下咁出名既車仔麵 ~麻辣湯底 個湯底都做得唔錯,麻辣醬都令到個湯底生色不少瑞士雞翼因為自己好鍾意食雞翼所以毫不猶豫,擇左黎試,雞翼個size 都幾大,幾化算 金錢肚 金錢肚個份量都合適中,都煮得幾淋,幾入味,值得一試 玻璃魷魚 玻璃魷魚都幾特別,辣汁不錯,爽口彈牙~另外,檯面上配有香辣菜脯,落落到個車仔麵上面點,都幾好食 !
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰CP值:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻/5

麻辣湯底
個湯底都做得唔錯,麻辣醬都令到個湯底生色不少

瑞士雞翼

金錢肚
金錢肚個份量都合適中,都煮得幾淋,幾入味,值得一試

玻璃魷魚
玻璃魷魚都幾特別,辣汁不錯,爽口彈牙~

2021-10-16
2021-11-01 585 浏览
叫外賣app見到竟有得送黎!即刻叫!麵底叫咗瀨粉,腩汁湯。雞翼就唔係好抵食,紅色我最愛!玻璃魷魚好出色,係魷魚鬚,口感極爽!溫馨提示,秘製辣汁好正,微辣都好辣下。
叫外賣app見到竟有得送黎!即刻叫!

麵底叫咗瀨粉,腩汁湯。

溫馨提示,秘製辣汁好正,微辣都好辣下。
外卖送餐
2021-10-28 518 浏览
好耐無食過諗住再食下 點知去到其中一間分店見有位諗住坐 職員話唔坐得要落左單去另一間分店我聽落都覺得奇怪.但想食就無計啦 比左錢後去另一間鋪後完全無人招呼 無人執枱 無人安排位置見單丁一個人坐兩人位 搞到兩個人都唔知坐邊度好.搞到我地兩個人焗住做一人位如果系唔夠人手諗住一個廚房做曬.不如執淨一間啦.
如果系唔夠人手諗住一個廚房做曬.不如執淨一間啦.
2021-10-26 431 浏览
咁啱經過深水埗,竟然見到呢間咁出名嘅舖頭唔使點樣排隊,當然唔使諗咗入去試一次啦!第一時間梗係試吓佢個雞翼呀!又幾好食,好大隻同埋又唔會好淋身! 大腸都好味喎,仲有少少肥膏,另外,魚肉平時車仔麵檔都好少見到有,又係唔諗都唔使諗就圈埋落去!如果個湯底再濃味啲就更好。

如果個湯底再濃味啲就更好。
我最愛嘅車仔麵,咁耐無食都仲係咁好食,無天理呀😭 放假晚市都唔洗排隊,瑞士汁雞翼我次次都係單點,因為會多!好!多!汁!🤪另外我哋仲散叫咗腐乳通菜,又大碟又好食🥬 湯底揀咗腩汁、加微辣咖哩汁,微辣我都流哂鼻水,我勁廢🤢 不過都好正勁香濃!餸就揀咗豬紅、牛腩同豬腸,三樣都好食🤪 豬腸就差小小,未夠入味,但個豬紅真係好食到暈呀!飲品好彩夠大杯,如果唔係一定辣到我喊📍文記車仔麵🔍地址︰深水埗福榮街121號地下

📍文記車仔麵
🔍地址︰深水埗福榮街121號地下
2021-10-17 439 浏览
黎開深水埗都會諗起佢既車仔麵,鐘意食冬菇既我,小花菇係我既 first choice, 細細粒有蠔油味 ,另外試左手打魚肉,似生菜魚肉湯嗰隻,呢款覺得一般。最驚喜係糖心蛋,蛋黃芯真係好糖心的味道,甜甜的,推介!湯底試過沙嗲夠惹味,今之唔食咁濃咪就揀了腩汁。價錢係偏貴少少,3餸1面,加杯熱飲已經$57,不過勝在味道加分。
差不多10年前由文記得1間舖,食到而家一條街有4間舖,都依然係我至愛嘅車仔麵。9點左右去到門口仍然排緊長龍,可想而知文記有幾受歡迎車仔麵最重要就係選擇夠多,啱晒我呢啲貪心嘅人。唔洗左諗右諗要食咩,一次過嗌晒就最開心❤️❤️車仔麵通常都係要配啲唔健康嘅餸先知夠滋味😛,所以每次黎都一定要嗌呢到最出名嘅豬油渣,夠脆又夠晒香。另外陳皮魚蛋亦都係我另一款必食嘅餸,外面唔係咁容易食到,食落陣陣嘅陳皮味,好香好好味。食得辣嘅話一定要叫入面個姐姐加大量辣菜圃,自家製嘅辣菜圃又係令人食到停唔到口。唯一一樣美中不足嘅係次次黎食完碗車仔麵之後就成身都有陣文記味,所以食完最好都係直接返屋企
9點左右去到門口仍然排緊長龍,可想而知文記有幾受歡迎

2021-10-08 390 浏览
遠道而來,為咗食文記車仔麵文記係我最愛嘅車仔麵店次次嚟都要排隊排隊都要食嘅車仔麵最愛文記嘅滷水汁雞翼同埋呢間車仔麵店有我最鍾意嘅瀨粉同銀針粉必食花膠,花膠係一定要點嘅魷魚🦑滷水雞翼,係我鍾意嘅味道滷水糖心蛋
遠道而來,為咗食文記車仔麵
文記係我最愛嘅車仔麵店
次次嚟都要排隊
排隊都要食嘅車仔麵
最愛文記嘅滷水汁雞翼
同埋呢間車仔麵店有我最鍾意嘅瀨粉同銀針粉
必食花膠,花膠係一定要點嘅
魷魚🦑
滷水雞翼,係我鍾意嘅味道
滷水糖心蛋

2021-09-27 571 浏览
今日朋友帶我去深水埗食出名的文記車仔麵。叫左三樣招牌餸:蘿蔔,瑞士雞翼,玻璃辣魷魚配幼麵同腩汁。蘿蔔清甜又腍,冇渣,值得推薦。瑞士雞翼脹卜卜,雞肉嫩滑,唔會煮得太老,瑞士汁香甜,正。玻璃辣魷魚最特別,非常爽口彈牙,辣汁夠勁。枱上仲有辣菜脯比你放落個麵,辣汁同樣好勁,食辣記得叫凍嘢飲先係最爽。非常值得推薦,價錢抵又好食😋

蘿蔔清甜又腍,冇渣,值得推薦。

瑞士雞翼脹卜卜,雞肉嫩滑,唔會煮得太老,瑞士汁香甜,正。

玻璃辣魷魚最特別,非常爽口彈牙,辣汁夠勁。

非常值得推薦,價錢抵又好食😋
2021-09-14
  • 瑞士雞翼
2021-09-27 290 浏览
咁啱經過深水埗,就搵吓有冇車仔麵食,咁啱一出地鐵站就見到啦,見到有兩間店,好犀利咁,所以就入去試吓啦,原來係要喺另一間店揀咗餸同麵底後,店員先會安排座位。四個餸一碗就要$48,有點貴。😳😳😳湯底又冇乜特別,見到都係清湯。🤔🤔車仔麵嘅精髓就係佢個辣椒醬,又係冇乜特別,只係辣味。辣汁魷魚,個汁放咗落啲湯度就冇味啦🤨🤨整體來講,試一次就夠啦⋯⋯🥺🥺唔會係講到必食咁🤪😂,味道正正常常咁啦!

四個餸一碗就要$48,有點貴。😳😳😳

湯底又冇乜特別,見到都係清湯。🤔🤔

車仔麵嘅精髓就係佢個辣椒醬,又係冇乜特別,只係辣味。

辣汁魷魚,個汁放咗落啲湯度就冇味啦🤨🤨

整體來講,試一次就夠啦⋯⋯🥺🥺

唔會係講到必食咁🤪😂,味道正正常常咁啦!

2021-09-07 508 浏览
經常見到大排長龍 於是今日早少少黎排隊 未到1點 唔算多人排到去門口 已有個呀叔叫出黎問要咩面 但係其實前面仲有堆人 基本上無位置可以zip入黎同佢講問多兩聲又燥 會唔會可以等前面走咁啲先問呀?定係索性拆咗塊玻璃佢囉 跟手同個姐姐講要咩餸同咩汁 之後我就想好心堆埋啲比佢加辣汁 我一掂到個碗 就好似犯左禁忌咁 比個姐姐話 佢會處理 叫我地坐低等 Ok fine 咁我坐低囉 佢真係好快送碗野黎 X咩 都無加辣汁 仲係度話我掂個碗不過朋友果碗有加到 就分啲比我 我就叫咗粗麵 蘿蔔 韮菜餃 先唔講啲餸 就連個麵都未淥得腍 一餅野又硬以每日咁多營業額 經驗黎講 粗麵係咪應該要淥耐啲呀 硬到咁點食韮菜餃話就話十大必食 個人黎講一般蘿蔔無渣ok朋友既米粉好好多 瑞士雞翼 + 酸齋都係佢話十大必食真咩 雞翼普通 好似鹵水雞翼咁 但係甜啲而酸齋 咪就係普通酸齋囉 有咩特別之處呢秘製辣汁 普通其實咁多人排隊 確實有啲期待 可能特別好食先多人排架嘛試咗之後覺得 同其他車仔麵店一樣都係咁加上佢既經營模式又係咪真係有效率呢
經常見到大排長龍 於是今日早少少黎排隊 未到1點 唔算多人

試咗之後覺得 同其他車仔麵店一樣都係咁
加上佢既經營模式又係咪真係有效率呢
2021-09-04
2021-08-30 426 浏览
文記車仔麵真係深水埗名物,次次經過都大排長龍,雖然要等,但都唔影響我食~面底選擇都有好多種,個人喜歡烏冬/瀨粉/米粉,湯底好甜但食完又唔會好口渴,蘿蔔無根又淋又入味,鹵水雞翼都係必點菜式。