2019-05-05 168 浏览
新泰東南亞餐廳 (灣仔)灣仔軒尼詩道314-324號 W Square 2樓-我同朋友絕對係泰國菜嘅粉絲,要試晒香港嘅泰國餐廳!😂🔸泰式木瓜沙律泰式木瓜沙律絕對係我嘅最愛木瓜新鮮 口感爽脆 切到條條分明個汁亦都唔會死辣!好惹味開胃🥰🔸泰式炸蝦餅🦐每次去泰國餐廳必點嘅菜式👍🏼由細食到大 蝦餅肉質厚實 啖啖肉非常滿足 食到少許蝦肉粒😁配上泰式醬食更加惹味👌🏼🔸泰式蠔仔煎蛋🍳本身自己勁鍾意食蠔食泰式蠔仔煎蛋都係第一次😂其實普普通通冇咩特別 但係簡單嘅配搭永遠最好味😂 係用鐵板上 熱辣辣♨️🔸泰式沙爹串亦都試咗佢哋嘅沙嗲串分別有雞肉豬肉同牛肉燒得香口 唔會太乾 最鍾意食雞肉串😍配上沙嗲醬食 味道更提升!隱約仲有啲花生香味👍🏼🔸焗蒜蓉包心血來潮想食蒜蓉包🥖熱辣辣新鮮出爐 外脆內軟 加上蒜蓉味嘅清香 真係想食多兩件😋🔸泰國椰青每次食泰國嘢必點椰青!🥥椰青水清甜解渴 中和油膩感每次都要刮青晒啲椰子肉嚟食先心息😛
新泰東南亞餐廳 (灣仔)
灣仔軒尼詩道314-324號 W Square 2樓
我同朋友絕對係泰國菜嘅粉絲,要試晒香港嘅泰國餐廳!😂

🔸泰式木瓜沙律

每次食泰國嘢必點椰青!🥥
椰青水清甜解渴 中和油膩感
每次都要刮青晒啲椰子肉嚟食先心息😛
2019-05-01 96 浏览
一直係喜歡吃泰國菜,今次來到灣仔這間新泰,到達時員工們正在late lunch,眼見大部份的職員都是泰國人。點了Pad Thai,presentation很好,有一層薄薄的煎蛋,還配上鮮花伴碟。

2019-05-01 130 浏览
突然想食泰國菜,就同幾個朋友黎試下呢間餐廳 佢嘅軟殼蟹米紙卷同金邊粉都係必食之選🤪食完覺得唔夠喉 於是叫左個甜品拼盆 個芒果糯米飯真心正 幾個fd 搶住食🤣🤣下次會試埋個椰青 見到幾多人飲🤔
2019-05-01 91 浏览
呢幾日天氣有啲熱,夏天真係黎啦,因為冇乜食慾,咁就不如去食下thai菜,有啲酸酸辣辣嘅嘢食,好似開胃啲咁之前見朋友嚟過呢一間泰國餐廳食,好似幾唔錯咁,就黎試吓啦😇都幾冇介紹錯,入到黎覺得好有泰國嘅感覺,包括啲傢俬同埋成個氣氛都係非常舒適,真係冇揀錯地方。食泰國菜,梗係要食下佢嘅肉碎包生菜啦,仲好似好健康添,咁佢都有唔同嘅肉類選擇,特別啲嘅有魚肉啦,咁我哋今次就冇揀嘅,我哋就選擇咗鴨肉,因為好似出面啲泰國餐廳都比較少有呢一種,不過題番聲如果唔係好食得辣就唔好揀啦,因為都幾辣下嘅,但係就幾開胃,啱晒做前菜啊跟住就叫咗個馬拉盞炒通菜,真係唔識唔知原來馬拉盞係鹹魚嘅一種,通菜加埋都好好食,都幾健康。跟住我哋都叫咗魷魚,同出面西式嘅餐廳有啲唔同,佢個汁都係酸酸辣辣咁嘅,下次嚟試吓佢哋個南瓜飯先,因為見到隔離食好似好好食

之前見朋友嚟過呢一間泰國餐廳食,好似幾唔錯咁,就黎試吓啦😇

2019-04-30 105 浏览
咁就話說有親戚返嚟香港,佢話好少食泰國菜想食下,近近地帶咗佢嚟呢間食啦😆😆間野真係好有泰國氣氛,因為入到黎呢一間鋪頭,好似全部侍應都係泰國人,好似去咗轉曼谷咁哈哈啲座位都幾舒服因為我哋比安排左去一張四人枱,佢係由一張好大嘅木凳同好長嘅木枱組成,非常舒適,啱晒朋友敘舊咁我哋就點左啲嘢飲先,我就叫咗泰式奶茶,親戚就叫咗椰青水,價錢都係三至$40 ,唔太貴之前聽講過出名食芭蕉葉鱸魚,咁就決定試吓啦。一上碟親戚話話好大條魚呀,上面有啲好似香茅嘅醬料,融入埋蕉葉嘅清香,真係好特別跟住仲叫咗南瓜🎃海鮮飯,因為我哋細食,所以都好飽下,入邊都有好多唔同種類嘅海鮮,包括蝦、魷魚、等等,仲有好多南瓜肉添,都唔錯幾好味,但係如果啲海鮮可以新鮮啲就仲好啦🤩

2019-04-26 153 浏览
相約好友到灣仔專門賣遊戲的地方逛逛,終於買到心頭號,係時候醫下肚啦。好友跟我都喜歡咖哩,食得日式咖哩多,想轉一下,我地搵到間附近的泰式食店,有咖喱蟹食,又坐得寬躺舒服。入到店內好有泰feel,坐得又舒服,先點鮮蝦魷魚柚子沙律,之後黎個炸得脆口,又彈牙的蝦餅,堅好味👍🏻,跟著點了麵包咖哩軟殼蟹,軟殻蟹香口,另外有麵包點咖哩汁,堅正,所以我地決定唔叫飯,叫左薄餅再點咖哩汁食,個咖哩汁真係無得輸,滿足。下次叫一大班朋友再黎過。
入到店內好有泰feel,坐得又舒服,先點鮮蝦魷魚柚子沙律
,個咖哩汁真係無得輸,滿足。下次叫一大班朋友再黎過。
2019-04-22 174 浏览
一向喜歡去灣仔搵泰國菜, 這間新泰門面幾靚,坐位寬敞舒適, 適合多人聚會,加上價錢唔貴。只係離地鐵站有點距離,其實係銅鑼灣同灣仔之間,集成附近。坐在沙發位,有窗景望到街景好開揚, 裝修是東南亞風情, 木系製品為主。weekday 晚上座無虛席蝦餅脆卜卜熱辣辣, 仲有彈牙既蝦肉。冬蔭功的香葉料很足, 湯底食材包括鮮蝦、香茅、青蔥、草菇等, 酸酸辣辣並帶少許甜味。蒜蓉炒椰菜苗,香口入口很幼嫩。黃咖哩軟殼蟹配油酥餅~ 食泰菜點可以唔試咖哩。黃咖哩夠辣又香,配油酥餅即叫即製 牛油味濃蜜糖燒肋骨這道菜式十分出色,外觀吸引,肋骨烤至金黃色,香氣撲鼻,肉質鬆軟,非常惹味清甜的椰青予人一股清涼的感覺

清甜的椰青予人一股清涼的感覺
2019-04-21 116 浏览
每次去修頓球場睇波,都會同波友去軒尼詩道間新泰東南亞美食醫飽咗個肚再去睇波!今晚,叫咗個前菜小食係越式蝦米紙卷薄薄的米紙包著生菜,紅蘿蔔條,青瓜條,蝦米乾,菜苗,食落口好奭口,味道淡淡,點個辣醋食,好好味!今次不叫冬蔭公,試下個細的肉骨茶,每人一碗,好足料,好多排骨,豆腐泡,還有陣陣大蒜味!好正宗呀!泰式青咖哩雞,配印度酥餅!係天作之合!青咖哩陣陣椰香味,少少甜,少少辣!用酥餅做底餅加上青咖哩汁加雞肉,啖啖脆卜卜,正!馬拉盞通菜,好香蒜味!菜新鮮又爽口,例必會食!叻沙蝦米缐,好多蝦呀!米線又多!湯底不油!店內的裝潢簡約,好有置身於泰國的環境!服務員有禮貌!食物質素又好!已經成為我每次想食東南亞餐廳的首選之選啦!
今晚,叫咗個前菜小食係越式蝦米紙卷
馬拉盞通菜,好香蒜味!菜新鮮又爽口,例必會食!
叻沙蝦米缐,好多蝦呀!米線又多!湯底不油!
2019-04-09 282 浏览
今天和朋友特意選了這一間泰國餐廳聚會,原因是朋友之前來過說餐廳環境舒適,最重要是沒有限時餐廳位於灣仔W square, 地方都算好找,電車站行兩分鐘便到我們點了一個小吃,一個主菜兩個甜品豬肉生菜包 - 豬肉比出邊的泰國餐廳辣一點,十分惹味,用新鮮的生菜包着來吃, 10分醒胃!豬肉分量亦多,生菜吃完還有一半肉焗咖喱軟殻蟹 - 軟軟的麵包浸滿香濃的咖喱,令人吃不停口!唯一不足之處是軟殻蟹的份量不多南瓜布甸 - 賣相很吸引,但第一口吃我很奇怪。這個甜品是熱的,布甸偏甜,和南瓜肉一起吃感覺不太夾芒果糯米飯 - 這個很好吃! 有比較煙韌的白色糯米飯和有咬口的紫糯米,配上甜甜的椰汁和芒果,簡直是絕配這間餐廳環境舒適,價錢合理,食物也不錯!是三五知己聚會的好地方!

我們點了一個小吃,一個主菜兩個甜品

豬肉生菜包

豬肉生菜包
焗咖喱軟殼蟹
芒果糯米飯
2019-04-07 211 浏览
真心推介新泰菜最近食泰式野次數都多,但人少食不盡想食的種類,剛好網上見到呢間店既食評好評如潮,就諗住試試,果然冇令我失望。呢個鋪既裝飾佈置很用心,淨係影相位都很多。最最最重要是佢地員工十分好服務,我真心覺得很難得,不但食物水準好連服務生的態度很一流。好,講大多 ,說食物先。燒豬頸肉,肉質鮮嫩,不厚不簿,佢個汁醬配合後 真的很好食,醬汁很加分燒烏頭魚,我是最喜歡點的一道菜,一掀起魚皮,魚汁還有在,沒有乾爭爭 ,燒得恰好。我沒有點汁醬都很好食了。通天炒通菜、味道剛好不過鹹有獲氣,正。今晚都只是食3味菜,除外就是叫白飯。不過冇影相但唔知點解就是好食,不軟不硬的。總括來說這幾道食物已好味過前日的泰菜,我仲想下次要試埋其他食物先得。
真心推介新泰菜

好,講大多 ,說食物先。

通天炒通菜、味道剛好不過鹹有獲氣,正。

2019-04-01 142 浏览
終於完成了手頭上的project... 好需要獎勵一下自己。近來冇時間飛BKK抖抖 一於食泰國野 一解對泰菜的相思之苦。大少話要去新泰 因為試過尖沙咀分店好味。好彩一早訂左枱 Friday night真是好爆場。前菜~ 青芒果沙律。味道清新 酸酸甜甜 青芒果好爽口 配上紫洋蔥的甜 花生脆口 好開胃。推介的拼盤~ 份量好大 兩個人食 實在太多。煎魚餅、蝦餅都好彈牙 蝦餅爽口得黎食到粒粒蝦肉。炸春卷熱辣辣 脆口得黎餡料豐富。肉碎生菜包yummy 豬肉碎juicy得黎帶點微辣 好惹味。青咖哩雞配油酥餅~ 食泰菜點可以唔食咖哩。青咖哩夠辣又香椰汁包 雞件啖啖肉 配料既雜菜又夠多。油酥餅即叫即製 牛油味濃 岩曬配咖哩。甜品唔少得千層糕 口感煙韌 甜度適中。椰香&斑蘭葉香味一流。食返餐泰菜 心情都好D~

食返餐泰菜 心情都好D~
2019-03-31 5317 浏览
又來銅鑼灣揾食今日放假出去剪個靚髮先,行下街等埋朋友,就到食飯時間了,期待久了的泰國菜因爲係朋友係呢頭返工,極力推界。 不過我就覺得離地鐵站有點遠,其實佢係銅鑼灣同灣仔之間。 上到黎,感覺好大呢,裝修得都唔錯,未六點已經有幾台人。 被安排了座位是長椅配長台,坐得都幾舒適及闊落。 睇睇菜單先先叫個椰青先,太口喝了,吃熱氣野必叫,嘻。 新鮮,椰肉還可以吃。 見到人地串燒,好似好吸引,我地又跟住叫,共六串,豬,牛,雞各二串,牛就麻麻地,好韌,雞最好味配埋特製沙嗲汁,正。 好香,食到花生香味。 另外叫左份,肉碎生菜包,都幾大份,不過肉碎,嫌佢未夠入味,生菜就好新鮮乾淨咁。 呢個菜,我諗係我覺得最好味嘅菜超夠入味,咸咸香香,送飯一流,嘅咸魚炒介蘭。 最後我地叫左條魚,係青擰蒸魚,哇,超吸晴,好靚呀條魚擺設得。 滿滿的青檸味,加埋蒜頭辣椒魚露,一啲酸菜,不得了不得了,酸酸香香,好開胃。 很滿足的一晚泰國菜
又來銅鑼灣揾食

因爲係朋友係呢頭返工,極力推界。
不過我就覺得離地鐵站有點遠,其實佢係銅鑼灣同灣仔之間。
上到黎,感覺好大呢,裝修得都唔錯,未六點已經有幾台人。

被安排了座位是長椅配長台,坐得都幾舒適及闊落。
睇睇菜單先

呢個菜,我諗係我覺得最好味嘅菜

超夠入味,咸咸香香,送飯一流,嘅咸魚炒介蘭。

很滿足的一晚泰國菜
2019-02-28
2019-03-31 107 浏览
收工後一班同事諗住嚟呢度食泰國菜 食咗啲最普通嘅泰國菜馬拉盞炒通菜燒蠔仔餅 通通都不過不失 最後試咗個芒果糯米飯 呢個就好似不盡人意 大家都飲咗杯泰式飲品 全部都是香料沖嘅 唔係十分鐘意
2019-03-21 282 浏览
環境5分:西餐廳格局,環境好有泰國地道風味,好有特色。全層好大,D位夠闊,又冇話密密麻麻,坐得舒服,可以畀五分。衛生5分:環境地方,D枱枱櫈櫈,餐具好乾淨,一樣五分。服務5分: 我地飲水快,服務員好吻合地都加得快,落單爽手,唔囉唆,滿分。味道5分:1)      個炭燒豬頸肉已經切好一片片,D肉好爽好脆,香口又夠汁。2)      日本南瓜焗海鮮飯,用原隻日本南瓜焗,一上枱已經聞到D椰香味。同埋D海鮮同飯爆曬咁出現,個日本南瓜爭D裝唔曬。海鮮主要有青口蝦同魷魚,D飯焗到好香。3)      泰式炒椰菜仔,椰菜仔出面比較少食到,所以就嗌嚟試下,一個個細圓形切開一半咁上枱,都幾爽口,一定係健康之選。抵食5分:三舊水食個飽肚泰式晚餐,有菜有肉有海鮮同飯,絕對抵食!
環境5分:

衛生5分:
環境地方,D枱枱櫈櫈,餐具好乾淨,一樣五分。
服務5分:
味道5分:
炭燒豬頸肉
泰式炒椰菜仔
抵食5分:
三舊水食個飽肚泰式晚餐,有菜有肉有海鮮同飯,絕對抵食!

2019-03-20
炭燒豬頸肉
泰式炒椰菜仔
2019-03-19 116 浏览
食得太多西餐 朋友話想食下泰國野 佢就搵左呢間😝book左8:30食 8:30食有折一去到門口哇左一聲 因為真係好泰國🤣有好多泰式decorations e.g 大象cushion 門口好多泰國佛國 店內都係泰國既畫😲連waitress都係泰國人啊😆感覺好正宗!餓到傻既我地叫左好多野食...鳯爪沙律 炸蝦餅 生蝦 燒豬頸肉 魷魚 炒金邊粉🥰🥰其中一個好鐘意食泰國菜既原因 係泰式醬汁好開胃!炸蝦餅外脆內軟 配埋泰式辣醬 一流! 燒豬頸肉都好香好好食 生蝦夠凍!🤩 炒金邊粉好大碟 幾個人分都夠食 最後每人約200蚊埋單 好鐘意呢間泰國野會再黎!
會再黎!