上年藍妹同班姊妹食過呢間「新泰東南亞餐廳 」之後,一直念念不忘,想搵日再試。講左咁耐,今次終於約左去另一間分店到試下!🤩果到既環境真係好舒適,啲座位同枱都好寬敞,傾足一晚計都得。幾個女仔,個個都好餓,見到menu好多野都想食。叫下叫下,都叫左唔少。😜—一黎就上左野飲先。芒果沙冰椰青沙冰呢個幾推介,好清甜,又夠大杯,兩個人飲都夠!😆—泰式生蝦藍妹唔太食蝦,但對生蝦又唔反感。呢間既生蝦水準唔錯,冰鎮住既肉質清爽,蝦肉到最後有少少黏口,加上酸辣既汁醬,好正!😍但係一碟先得5隻,份量真係太少啦。😫—因為有姊妹食素,我地都叫左兩個菜。蒜蓉炒貴妃苗呢碟貴妃苗好青嫩,冇任何苦澀味。用蒜蓉炒超級入味,淡化左個菜既青味。😬馬拉盞通菜呢個比起貴妃苗更岩藍妹口味,通菜最緊要惹味!呢個就岩哂啦!馬拉盞既咸度好夠,個個都食個不停。😏—馬沙拉咖喱豬印度薄餅咖喱既賣相好得,味道亦好得!呢個馬沙拉唔辣既,甜甜地,送飯同薄餅都一流。🤤我地密密食,「不」勁多汁去夾薄餅食,好快已經掃哂。—越式燒春雞釀香茅黃飯燒春雞需要時間製作,我地都等左至少45分鐘佢先上枱。未食之前我地已經好期待,因為好少食到呢道菜式。一切開隻春雞,香茅
講左咁耐,今次終於約左去另一間分店到試下!🤩
果到既環境真係好舒適,啲座位同枱都好寬敞,傾足一晚計都得。

一黎就上左野飲先。
芒果沙冰
椰青沙冰
呢個幾推介,好清甜,又夠大杯,兩個人飲都夠!😆
泰式生蝦
藍妹唔太食蝦,但對生蝦又唔反感。
但係一碟先得5隻,份量真係太少啦。😫

因為有姊妹食素,我地都叫左兩個菜。
蒜蓉炒貴妃苗
呢碟貴妃苗好青嫩,冇任何苦澀味。
用蒜蓉炒超級入味,淡化左個菜既青味。😬
馬拉盞通菜
呢個比起貴妃苗更岩藍妹口味,通菜最緊要惹味!
呢個就岩哂啦!馬拉盞既咸度好夠,個個都食個不停。😏
馬沙拉咖喱豬
印度薄餅
咖喱既賣相好得,味道亦好得!
呢個馬沙拉唔辣既,甜甜地,送飯同薄餅都一流。🤤
我地密密食,「不」勁多汁去夾薄餅食,好快已經掃哂。

越式燒春雞釀香茅黃飯
燒春雞需要時間製作,我地都等左至少45分鐘佢先上枱。
未食之前我地已經好期待,因為好少食到呢道菜式。
一切開隻春雞,香茅黃飯既香味湧哂出黎,勁香!😲
黃飯既份量唔少呢,4個人分,每人都至少食到3羹。
春雞唔係滑嫩果種,肉質偏實,調味做得唔錯。
黃飯先係主角!釀既時間好充足,令到香茅同雞油既味道充份咁入哂飯粒裡面。
每一啖都好香既黃油、雞油同香茅味,真係汁都唔洗點,就咁食已經係享受!🤤

越式蟹肉炒粉絲
相比起香茅黃飯,呢個就比較普通啦,但係水準都唔差嫁。
蟹肉就略嫌過老,完全冇哂蟹肉既鮮味。😓
不過藍妹好滿意個粉絲,炒得夠乾身,而且調味適當,就咁食粉絲都得。

坐多一陣,終於到甜品啦。
南瓜布甸
上次食過之後,我地都覺得呢個甜品可以再戰!
微暖既南瓜布甸,有真正既南瓜肉,甜入嘴,暖入心。😘

成餐食左接近800蚊,計返份量,其實價錢偏貴,但係食物水準,餐廳環境就相當唔錯。
如果間中想食啲好食既泰國菜,不妨黎一試!
2019-02-20 168 浏览
前陣子去完泰國旅遊,回來好一陣子都不想吃泰國菜了。現在過了那倦怠期,外出吃飯就選了一家泰國菜。店面挺大的,裝修也很有泰國味。還有芭堤雅沙灘風情的卡位,不過我們來晚了,沒坐上。泰式柚子蝦沙律($98)味道酸酸的,柚子肉很大塊,量也很足。蝦子大概有五六隻吧,也爽口,整體很開胃。燒生蠔($108)蠔還是挺大隻的,表面是芝士,中間是蒜頭,下面的蠔肉。蒜香是永遠不會錯的選擇,蠔肉不會乾,不老。雖然蒜蓉味很濃,但還是能吃到蠔的味道。越式燒春雞釀香茅黃飯($168)除了春雞黃飯,還配了一小堆沙律,有貴妃苗,媽媽挺喜歡這個沙律的,很解膩。春雞裡面塞滿了飯,雞肉還算滑,粉粉嫩嫩的,黃飯香茅味足,飯偏軟。店員還很貼心幫我們把雞分成四份。

店面挺大的,裝修也很有泰國味。

還有芭堤雅沙灘風情的卡位,不過我們來晚了,沒坐上。
泰式柚子蝦沙律

泰式柚子蝦沙律($98)
燒生蠔

燒生蠔($108)
越式燒春雞釀香茅黃飯

越式燒春雞釀香茅黃飯($168)

店員還很貼心幫我們把雞分成四份。
2019-02-20
泰式柚子蝦沙律
燒生蠔
2019-02-20 177 浏览
今天星期三,是家庭外出用餐日。一出電梯口就看見店舖的裝飾,椅子十分有泰國風情,適合打卡拍照。店員安排我們坐四人的卡位,十分寬敞。椒鹽軟殼蟹($78)椒鹽味道濃郁,軟殼蟹外皮軟,並不只有油炸的香味,還有配料的鹹香和蟹肉的鮮味。軟殼蟹最好就是不用挑肉,入口啖啖鮮甜鹹香,推薦!南瓜焗咖哩海鮮($148)南瓜還挺大一個的,焗軟了,肉可以挖來吃。裡面裝了滿滿的咖哩海鮮,有蝦,鮮魷,青口,魚肉等,全部份量都超足的,咖哩味濃郁。印度酥餅($30)因為點了咖哩,所以加了個酥餅。酥餅很香酥,而且不油不焦,配咖哩剛剛好。蒜蓉炒貴妃苗($82)這算是這頓飯裡比較清淡的菜,貴妃苗還能保持爽脆,蒜蓉味剛剛好。
今天星期三,是家庭外出用餐日。

店員安排我們坐四人的卡位,十分寬敞。
椒鹽軟殼蟹

椒鹽軟殼蟹($78)
南瓜焗海鮮咖哩

南瓜焗咖哩海鮮($148)
印度酥餅

印度酥餅($30)
蒜茸炒貴妃苗

蒜蓉炒貴妃苗($82)
2019-02-20
椒鹽軟殼蟹
南瓜焗海鮮咖哩
印度酥餅
蒜茸炒貴妃苗
2019-02-15 150 浏览
餐廳佔全層,裝修好有泰國feel,午餐$75一份,我哋ordered泰式炒金邊粉,海南雞飯,南瓜咖喱帶子焗飯,食物味道唔錯,只係金邊粉的餸比較少,中午不用搭枱,餐廳職員亦唔會趕你走,如果午餐想約人坐足一個鐘,可以選擇這餐廳
2019-02-15
2019-02-14 128 浏览
趁新年放假,同好姊妹出外走走,周圍影吓相遊玩一番,玩完落灣仔食飯,新年食得太多中菜,想轉下口味,於是去食泰國菜泰式生蝦,新鮮彈牙又爽口,點上泰式醬,更野味燒白鱔,外皮燒得脆卜卜,魚味濃郁,肥美可口馬拉盞炒通菜,通菜新鮮碧綠,馬拉盞醬汁唔會太濃同太鹹燒西冷牛扒,廚師拿捏時間恰到好處,七成熟中間依然帶點紅,肉質鮮嫩軟熟,飛一般泰國菜,做得出色泰式濕炒河,材料豐富,有大大嚿魷魚,青口,蘑菇,粟米芯加西蘭花椰菜花,個汁唔會杰撻撻,河粉香滑,有質素食嫌左明爐烏頭,今次叫鹽焗烏頭,烏頭魚大大條,切開熱辣辣,新鮮冇腥味,肉質嫩滑,唔點汁都好味最後叫埋個甜品,椰汁西米糕,正宗泰式做法,椰汁香,西米淋,味道唔會太甜餐廳裝修充滿泰國風味,卡位雅座佈置得非常靚,地方大,就算坐滿人,都唔會覺得好嘈吵,食物水準又好,下次再嚟幫襯

泰式生蝦,新鮮彈牙又爽口,點上泰式醬,更野味

燒白鱔,外皮燒得脆卜卜,魚味濃郁,肥美可口

馬拉盞炒通菜,通菜新鮮碧綠,馬拉盞醬汁唔會太濃同太鹹

2019-02-13 116 浏览
行完利東街,朋友想食泰國菜, 就去到附近一間新泰東南亞餐廳食泰國菜入到店舖裝修好有泰國特色,環境舒服地方好大,感覺不錯👍餐牌上的款式特別多,樣樣都好吸引。生蝦食泰國菜必點的款式,蝦肉爽口鮮甜,食唔停口👍海鮮濕炒炒河,海鮮非常新鮮,河粉幫我地一塊塊加埋醬汁超入味好食👍烏頭魚燒得啱啱好,肉質鮮嫩,一啲都唔鞋,會入泰式醬汁,味道一流👍燒鱔魚你一啲簡直食到舔舔脷,魚肉一咬落去非常多汁,配埋特色醬汁,甜甜地辣辣地,食完仲想再食🤤🤤🤤椰子大菜糕,第一次見過咁大個,識落淡淡椰子肉,超香超鮮甜,好好味👍芒果糯米飯,芒果鮮甜,一切開,一半係黑糯米一半係糯米,鬆鬆軟軟配合椰汁,好香好好味👍
入到店舖裝修好有泰國特色,環境舒服地方好大,感覺不錯👍
餐牌上的款式特別多,樣樣都好吸引。
生蝦食泰國菜必點的款式,蝦肉爽口鮮甜,食唔停口👍
這間泰國餐廳確實令我充滿驚喜 食物水準相當高 而已味道正宗,以後唔駛山長水遠去九龍城食正宗泰菜la..呢度嘅職員有部分係正宗泰國人 他們的服務相當有禮又熱情 裝修充滿泰國風味情懷 晚飯時間座無虛席 相當旺場鹽焗烏頭$128不需要打鱗 鹽焗嘅香味入曬落條魚到 入口又不會太鹹 外皮燒得焦脆金黃 陣陣煙燻味道烏頭魚非常肥美 多肉少骨 接近魚皮和魚腩既位置 油脂相當豐富 肉質夠嫩滑又有水分燒鱔$118呢個真係不得了 非常好吃 鱔魚肉質肥美 又厚又彈牙 一啲細骨都沒有 魚皮燒到脆卜卜 加上自家製醬汁非常惹味泰式生蝦夠新鮮 蝦肉爽脆鮮甜 擺盤亦相當精美 靈魂在於正宗嘅泰式醬汁 酸酸辣辣非常開胃燒西冷牛扒$108我哋點咗七成熟 廚師掌握火喉一流 中間依然係粉紅色入 口又唔會太血腥 有陣陣嘅燒烤香味撲鼻而來 肉質又淋又軟熟 仲有非常豐富嘅肉汁馬拉盞炒通菜 夠曬鑊氣最後仲食埋甜品 原個椰青大菜糕$68大菜糕嘅味道係椰青水嘅味道 相當有驚喜 味道又清又涼快 裏面仲有原個椰青嘅椰肉 確實真材實料 用後有感透心涼嘅感覺餐廳嘅食物款式多樣化 諗得出泰國嘅正宗美食呢度都可以搵到 例如炸蝦餅,泰式鳳爪, 炒粉麵,海

呢度嘅職員有部分係正宗泰國人 他們的服務相當有禮又熱情

裝修充滿泰國風味情懷 晚飯時間座無虛席 相當旺場

鹽焗烏頭$128

燒鱔$118
呢個真係不得了 非常好吃

燒西冷牛扒$108

馬拉盞炒通菜 夠曬鑊氣

最後仲食埋甜品 原個椰青大菜糕$68

餐廳嘅食物款式多樣化 諗得出泰國嘅正宗美食呢度都可以搵到 例如炸蝦餅,泰式鳳爪, 炒粉麵,海鮮類……以及飯後甜品都可以在這裏解決 重點係價錢親民 易接受 難怪晚市時段……話咁快就座無虛席啦
2019-02-01 167 浏览
老婆好喜歡越南菜和泰國菜這一類酸酸辣辣,味道開胃的菜式,聽朋友介紹灣仔有間泰國菜很好吃, 既然經過就試一試。燒鮮菠蘿,切好一塊塊,再燒,入口不會乾,鮮甜多汁,暖暖的。燒黃鱔,鱔肉夠厚,入口有滿足感,輕微焦香,面灑上白芝麻,香氣更濃,再點一點酸辣汁,未想像過的黃鱔吃法。蒜蓉炒貴妃苗,每一條貴妃苗都很嫩,入口清甜,没有草青味,加上小小蒜香,那種清新口感,有小小分不清是吃沙律,還是炒菜。越式燒春鷄釀香茅黃飯,未將鷄切開,已經聞到濃濃飯香,當切開後簡直香味撲鼻。鷄肉嫩滑,充滿香茅味,飯亦充滿鷄味和香茅味,可以說是完美配搭。餐廳充滿東南亞風格,以木器為主,座位闊落舒服,值得再去

燒鮮菠蘿,切好一塊塊,再燒,入口不會乾,鮮甜多汁,暖暖的。

餐廳充滿東南亞風格,以木器為主,座位闊落舒服,值得再去
燒鮮菠蘿
燒黃鱔
越式燒春鷄釀香茅黃飯
燒黃鱔
越式燒春鷄釀香茅黃飯
2019-01-31 100 浏览
呢排係附近翻工,夜左小小收工當然要食左飯先翻屋企。就黎到之前已經食過既新泰食個豐富晚餐,8點左右入座都8成滿,環境闊落但多人會嘈小小。第一樣食物係半隻海南雞,去左骨超正!啖啖肉!食落好新鮮,唔會有雪味,有油脂既地方仲勁香!雞胸位置亦唔算難咬,滿滿的protein。sauce有個係辣有個係薑茸,薑茸最正好夠香可以吊起雞既鮮味!另一個係泰式炒椰菜仔,唔辣的,好香蒜茸味,最正係在於蒜茸份量剛剛好唔會令個口臭。椰菜仔夠爽脆又新鮮,整體唔太油。不過份量就唔算特別多😂可能因為椰菜仔偏貴😂主食要左pad thai,個蛋網超靚,心機之作!炒金邊粉唔會過火,有咬口,有幾隻蝦同我估係豆干既配料。味道偏甜,如果冇甘甜會正d!最後當然要個芒果糯米飯做結尾!糯米飯熱辣辣配上甜到爆既芒果,真係perfect match💋💋💋💋

一向幾中意去灣仔既新泰食泰國菜, 因為環境唔錯, 地方又好大又好坐, 再加上價錢唔貴, 所以我都幾常會同朋友係呢度食LUNCH 或者DINNER~ 尋日我又再去光顧了~ 環境一樣好有泰國FEEL, 服務員絕大部份都是泰國人, 給人滿滿泰國情懷風味~ 食物方面, 呢度選擇真係好多, 平時大家中意既熱門泰國菜式呢度有, 就連肉骨茶都有呢, 好想試試~ 今次由於同朋友二人, 所以小小地叫左三個菜~包括: 小食拼盤(蝦餅,魚餅) 細肉骨茶 濕炒海鮮河 小食拼盤(蝦餅,魚餅) - 剛炸好就上桌, 脆卜卜熱辣辣, 二款當中我比較中意蝦餅, 除左食落唔實之外, 仲有彈牙既蝦肉, 沾啲酸甜醬, 好好食~ 魚餅都唔錯, 不過蝦餅好食少少~ 小肉骨茶- 好有驚喜!! 肉骨茶湯好濃厚呀, 滿滿既中葯材味, 至LIKE! 材料充足豐富, 分別有排骨、豆卜、桂圓等等 排骨煲到好淋既排骨, 排骨啲肉係淋到唔洗點咬就開, 中間仲要有好好味既軟骨痴住, 好好味呀~~~ 濕炒海鮮河 -用料十足, 包括尤魚、蝦、青口、菇菇, 粟米條、菜心等等, 汁味道唔錯, 調得好好味, 海鮮都幾彈牙爽口, 特

所以我都幾常會同朋友係呢度食LUNCH 或者DINNER~

給人滿滿泰國情懷風味~

就連肉骨茶都有呢, 好想試試~

今次由於同朋友二人, 所以小小地叫左三個菜~包括:
小食拼盤(蝦餅,魚餅)
細肉骨茶
濕炒海鮮河

魚餅都唔錯, 不過蝦餅好食少少~

材料充足豐富, 分別有排骨、豆卜、桂圓等等

排骨煲到好淋既排骨, 排骨啲肉係淋到唔洗點咬就開,
中間仲要有好好味既軟骨痴住, 好好味呀~~~

汁味道唔錯, 調得好好味, 海鮮都幾彈牙爽口, 特別中意果二塊大大塊尤魚,
好鬼死彈牙呢~ 不過河粉個底有少少痴住, 不過都唔礙事既, 唔錯~

埋單唔洗三百, 朋友找數, thank you!

新泰東南亞餐廳
灣仔軒尼詩道314-324號 W Square 2樓
2019-01-28
2019-01-25 101 浏览
上星期女朋友病完 話想食番啲濃味啲嘅野 跟住就話不如食下泰國野啦 因為之前朋友講過呢間餐廳嘢食都OK同埋環境舒服 就一於去試吓🙈入到去餐廳空間好闊落 餐廳某啲位置仲係Sofa位 坐喺度食嘢好舒服☺️之後我哋首先嗌左個椒鹽軟殼蟹賣相睇落平平冇奇 但咬落去好鬆化 食落仲仲有啲蟹膏 蟹汁流出嚟🤤但一定要趁熱食 因為炸物涷左會影響口感!之後就叫咗個泰國好出名嘅”飛天通菜”!泰國嘅通菜通常都係濃味為主 今次都係一樣 加埋辣椒仲更加惹味👍🏻跟住女朋友話好想食菜包肉 好玩又好味😂🤷🏻‍♂️呢碟肉碎當中配埋香菜芫荽等等嘅配材料一齊炒 肉汁豐富之餘 又不失香味🙈最後我怕唔夠飽仲叫咗一個蟹肉炒粉絲一上碟先發現原來都幾多😂面頭嘅蟹肉睇得出係 逐個拆出嚟👍🏻 而粉絲都炒得好乾身 唔會太冧 亦都好入味😍最後埋單每人都係百幾蚊 但食到好飽 多啲人一齊食可能仲會抵啲 試到多啲野😂👍🏻

之後我哋首先嗌左個椒鹽軟殼蟹

但一定要趁熱食 因為炸物涷左會影響口感!
之後就叫咗個泰國好出名嘅”飛天通菜”!

跟住女朋友話好想食菜包肉 好玩又好味😂🤷🏻‍♂️

最後我怕唔夠飽仲叫咗一個蟹肉炒粉絲

一上碟先發現原來都幾多😂

2019-01-22 122 浏览
灣仔區有唔少泰國餐廳, 呢間餐廳位於Wsquare 2樓, 唔係地下鋪所以環境好清靜,衛生同服務都唔錯, 見到有唔少一家大細,仲有大枱俾超過十人以上, 想同朋友gathering或者同屋企人食飯都係一個唔錯嘅餐廳。串燒沙嗲(雞, 豬, 牛)全份$78, 半份$36串燒有雞,豬, 牛各兩串, 特別推介雞串燒,雞肉好入味亦唔會太”鞋”, 沙嗲汁惹味得來又唔會太辣,連我呢個完全唔食得辣嘅人都接受到; 豬同牛味道就好似差唔多,牛肉有多D炭燒味, 豬就比較厚肉,叫一碟就可以試哂幾款串燒非常唔錯!馬沙拉咖哩雞$75; 印度薄餅$28因為我唔食得太辣嘅關係,叫左呢個唔辣嘅咖哩雞, 同上面個沙嗲醬有辣香味唔一樣, 馬沙拉咖哩椰香味比較重,睇落好似有層辣油, 但食落真係唔算辣,不過雞肉就無咩味, 可能只係淋左咖哩汁喺上面所以唔夠入味; 另外再配左個印度薄餅, 薄餅唔會太乾太寡, 配埋咖哩食就岩岩好!菠蘿炒飯$98菠蘿炒飯睇落好似唔多, 但兩個人食落都幾飽, 面頭嘅肉鬆同腰果配飯食好夾, 另有兩隻大蝦仁, 飯炒得幾入味, 有酸酸地嘅菠蘿味, 但又唔會太油, 值得一講嘅係果日食到嘅菠蘿超級甜同多汁! 每成個
灣仔區有唔少泰國餐廳, 呢間餐廳位於W
square 2樓, 唔係地下鋪所以環境好清靜,
衛生同服務都唔錯, 見到有唔少一家大細,

串燒沙嗲
(雞, 豬, 牛)
全份$78, 半份$36

串燒有雞,
豬, 牛各兩串, 特別推介雞串燒,
雞肉好入味亦唔會太”鞋”, 沙嗲汁惹味得來又唔會太辣,
牛肉有多D炭燒味, 豬就比較厚肉,
叫一碟就可以試哂幾款串燒非常唔錯!

馬沙拉咖哩雞
$75; 印度薄餅$28

因為我唔食得太辣嘅關係,
叫左呢個唔辣嘅咖哩雞, 同上面個沙嗲醬有辣香味唔一樣,
 馬沙拉咖哩椰香味比較重,
睇落好似有層辣油, 但食落真係唔算辣,
不過雞肉就無咩味, 可能只係淋左咖哩汁喺上面所以唔夠入味;

菠蘿炒飯$98

菠蘿炒飯睇落好似唔多, 但兩個人食落都幾飽, 面頭嘅肉鬆同腰果配飯食好夾, 另有兩隻大蝦仁, 飯炒得幾入味, 有酸酸地嘅菠蘿味, 但又唔會太油, 值得一講嘅係果日食到嘅菠蘿超級甜同多汁! 每成個飯都有甜甜酸酸嘅味, 非常開胃!

因為有飯同印度薄餅再有串燒肉嘅關係, , 所以叫3樣野己經好飽; 如果多D人一齊去食仲可以叫多幾款食物share, 加上每碟份量都好大, 完全唔洗怕唔夠食!
2019-01-10
2019-01-12 159 浏览
Sun Thai 下午茶灣仔出咗名有好多美食,下午茶選擇好多。今次我就去咗一家泰國餐廳Sun Thai。聽講這裡的下午茶好抵食。進到餐廳裡面,空間很寬敞,坐起來也比較舒服。由於Sun Thai 是一家泰國餐廳,所以充滿了許多富有泰國特色的裝飾。看一看餐牌,下午茶果然好抵食!因為30-32坟既下午茶,在港島區來講真的是買少見少。這次我試了特色自選粉,選擇了泰式雞湯雞扒河粉。原先以為雞扒是一整塊的,怎知道雞扒切成了三小塊,再配一條青菜,果然好夠頹。上菜時感覺有點失望,或许是我自己的期望太高。雞扒有醃製過但是沒什麼味道。雞湯也不怎麼濃郁,所以成個餐都無咩好食。跟餐飲品我點咗熱西洋菜蜜。吃完了喝完了感覺還是不夠飽。如果大家追求的是便宜下午茶,不追求味道,这里是不错的选择,但是千万不要期许会饱肚。当然除了下午茶,你也可以来试一試這間餐廳的其他泰國餐,或者体验会不一样吧。
Sun Thai 下午茶

2019-01-11 3513 浏览
成日都食港式同日式野食有時都會想食啲味道重少少 刺激返個味蕾所以揀左泰國菜黎試下 每次想食泰菜都會諗起九龍城知不過真係人多車多 餐廳位就唔多最後揀返尖沙咀 唔講唔知 都有好多間受推介始終人流旺 遊客多 交通便利 位處中心睇返open rice 呢間食物賣相靚 佈局都好舒服所以決定食新泰舖入面大部份都係泰國職員 地道風味不輸其他餐廳沙嗲串燒 $88豬、牛、雞 三種肉類 奉去泰菜館必點 炭燒香味撲鼻 仲要即叫即燒由外熱到內 將你溶化既美味 肉質嫩滑 唔會過火而軟身 火喉控制相當好鐵板蠔仔炒蛋 $88估唔到既美味 有讚無彈既一道餸開頭期望不大 但一入口就覺得如獲至寶蛋味香濃 蠔仔啖啖肉但無腥味 蛋味會留在口中 long last 一段時間 相信因為加入了鴨蛋 才可以做出如此效果燒鱔 $118期待比一切都大 因為唔係太多地方有燒鱔食工序麻煩 成本貴 而且貨量唔多所以見到有就即叫 無懸念燒汁少甜 帶出鮮味 肉質彈牙 炭燒做法尤如食鰻魚一樣 每一啖都係精華泰式炒金邊 $98炒金邊貴為東南亞標誌性食物 質素一定係最穩定 加上煎香蛋網包住 更見華麗不一樣金邊粉 質地好彈牙 幼身過平時食開既金邊令到口感
成日都食港式同日式野食

睇返open rice 呢間食物賣相靚 佈局都好舒服
所以決定食新泰

舖入面大部份都係泰國職員 地道風味不輸其他餐廳

沙嗲串燒 $88

豬、牛、雞 三種肉類
奉去泰菜館必點 炭燒香味撲鼻 仲要即叫即燒

• 串燒
  • 泰式蝦炒金邊粉
  • 鐵板蠔仔炒蛋
2019-01-03 289 浏览
今日黎食係香港有唔少分店嘅新泰東南亞美食黎試下,而我同朋友今次就選左位於灣仔嘅分店試下。店內裝修好有東南亞特式,好多四人或以上嘅座位。每個座係都好寬闊,一齊座都唔會逼逼埋埋一齊。幾啱一班朋友黎食。但今次同朋友兩個黎食。餐牌上菜式選擇好多,有泰式有越式有馬來西亞嘅菜式。我地今次點左冬陰功海鮮金邊粉、馬拉盞通菜、泰式生蝦、青咖哩雞、印度薄餅、青擰梳打同 三色冰。冬陰功海鮮金邊粉 - 份量好足,粉同海鮮都好多有 青口、鮮魷、鮮蝦等。冬陰功唔會好辣,但就冬陰功味道夠濃,啱晒香港人口味。泰式生蝦- 全晚我最愛嘅 一道菜,生蝦刺生夠晒生鮮,辣椒蒜香比例啱啱好,加埋佢加醬同蒜片一齊食就更加正。好好味。青咖哩雞- 味道好正宗,唔算好辣。青咖哩配上雜菜、泰式茄子、雞肉。最啱就係配上印度薄餅一齊食。薄餅吸左少少青咖哩汁。咁樣食最正。馬拉盞通菜 - 炒得好夠鑊氣同均勻,條條菜都食到馬拉盞嘅味道青擰梳打,佢地係用泰國出產嘅 梳打水,連埋個瓶比你自己倒黎飲。個瓶仔好可愛。三色冰- 好多時去泰國食店飲嘅三色冰係求其加幾條唔同顏色嘅啫喱,加少少椰汁就算。但呢度唔同,佢嘅三色冰係用一粒粒大粒嘅椰果。好有咬口。好飲好食