2021-09-06
今日要同大家介紹係位於流浮山嘅新淘園海鮮酒家💁🏻♀️ 雖然我都經常嚟流浮山,但係我始終都係唔敢入去啲餐廳😂 因為我覺得會俾人呃秤,被掉包,偷工減料,坐地起價😂 始終佢冇寫明價錢,真係任佢噏😂 但係由於今日心態係帶老人家👵🏻食海鮮,所以就冇諗到價錢😂 不過真心有啲驚喜🥳🥳 令我對嗰啲舖頭嘅印象大大改善😂 一入座,諗住睇Menu叫海鮮💁🏻♀️ 之後有嗰老闆娘同我講帶出去揀海鮮🐠🦐🦀 我就跟咗佢出去😂 好似唔駛錢咁樣嗌😂 買咗五隻聖子、一隻大肉蟹、兩大舊切好咗嘅龍躉、同埋9隻蠔💁🏻♀️ 係menu到叫咗中size嘅魚湯($88) 同炒菜心!個魚湯都好足料!不過如果唔係好識得食魚骨嘅就要小心啲!同埋$88來講真係好大煲,平均一日可以飲到2-3碗,雖然啲湯碗相對來講係細!個大size菜心我爸爸仲覺得俾人整蠱,足有兩斤菜😂 見到都覺得飽😂到重頭戲海鮮了💁🏻♀️ 蒜蓉粉絲蒸聖子 - 熟咗少少🤏🏻,老人家👵🏻咬唔到,但係我覺得好食嘅💁🏻♀️ 可能因為有大有細,控制火候有啲困難💁🏻♀️避風塘炒蟹🦀 - 啲炒避風塘嘅乾蒜同辣椒🌶️足料到嚇死我😂 當然好食🤓 唔食得辣嘅,要叫佢小辣椒!脆炆龍躉 - 條魚真係好
到重頭戲海鮮了💁🏻♀️
脆炆龍躉 - 條魚真係好大條,所以佢俾你斬件式揀食邊個部位,老闆娘就介紹我食多骨頭🦴嗰邊,可能好多人都會覺得搵笨,因為都係睇重量俾錢🤌🏻 但係我又買咗骨又買咗肉嗰邊,我會覺得骨嗰邊真係好食好多😂 不過前提係你要識食骨😂 因為條魚真係好大條,嗰舊肉真係啖啖肉,未必個個都鍾意(我唔中意😅)
酥炸蠔 - 呢個都真係有啲驚喜,本身純粹想食下流浮山嘅蠔,但佢介紹我食一隻雪藏嘅蠔,可以一包買亦可以半包咁樣買,我揀咗半包(9隻),估唔到炸完都好似筒蠔咁無縮細到👍🏻 同埋師傅炸得好好食😋
到最緊張嘅埋單,佢唔會好似你喺出面食開嘅餐廳又每一樣item嘅細數,佢只係得兩個價錢,一個係$850,一個係$1667💁🏻♀️ 其實我都攪唔清啲價錢係點計出來😂 純粹估計$850係海鮮錢,其他係工錢加菜同埋個魚湯💁🏻♀️ 呢一個價錢真係有啲喜出望外,老實講都算抵食😂 性價比都幾高💁🏻♀️