2018-11-13 89 浏览
未去過老撾亦未食過老撾菜,今日就去呢到揭開神秘面紗!首先裝修比較簡潔,枱同椅都有越南當地餐廳既影子~位置寬敞舒適菜單上有唔少選擇,前菜正餐小食飲品都兼顧到左《凍奶茶》$19呢到既奶茶茶味香醇較重,口感絲滑右《荔枝梳打》$24有幾粒原粒荔枝,比我想像中清,本來以為會好甜,梳打味比荔枝味更出前《是拉差牛油雞翼》後《燒豬頸肉》《是拉差牛油雞翼》$48雖然佢叫牛油雞翼,但係佢黎到個樣似蜜糖雞翼多啲😛 全部雞翼都開左一半,所以好方便食~ 外皮炸得香脆,加上微甜既汁,都幾開胃《燒豬頸肉》$48肉質厚實,表面有淡淡蜜糖味,加上炸蒜又甜又脆《香葉肉碎太陽見球》 $78唔講真係唔知見球其實係飯🍚 餐廳好貼心咁用左紅米,健康多了!望落似台灣肉躁飯,但其實食落又唔係,唔多汁偏乾身,但肉碎入味~《扎肉墨丸粉》 $78呢個個湯底比較特別,偏向清甜,但又食到香料味!扎肉結實,墨丸彈牙粉有啲似米粉,但比米粉粗小小,有咬口啲👍
未去過老撾亦未食過老撾菜,今日就去呢到揭開神秘面紗!

首先裝修比較簡潔,枱同椅都有越南當地餐廳既影子~
位置寬敞舒適

菜單上有唔少選擇,前菜正餐小食飲品都兼顧到

左《凍奶茶》$19
呢到既奶茶茶味香醇較重,口感絲滑
右《荔枝梳打》$24

前《是拉差牛油雞翼》
後《燒豬頸肉》

《是拉差牛油雞翼》$48

《燒豬頸肉》$48
肉質厚實,表面有淡淡蜜糖味,加上炸蒜又甜又脆

《香葉肉碎太陽見球》 $78

《扎肉墨丸粉》 $78
呢個個湯底比較特別,偏向清甜,但又食到香料味!
扎肉結實,墨丸彈牙

粉有啲似米粉,但比米粉粗小小,有咬口啲👍
2018-11-11 77 浏览
2人行中環揾食~食D特别D先雖然舖仔細細係4/F~但胃食嘅人㸃都揾到~店仔可以容納十幾張枱菜單選擇唔算多但勝在有特式老撾豬頸肉100%全米湯粉~湯底有香料、香葉、芽菜、椰菜絲、指天椒、炸蒜、豬頸肉、米粉~湯底食落同泰式好唔一樣~一邊食一邊有香料香味好有特色~燒豬頸肉好入味肉質鮮嫩~老撾雞肉100%全米湯粉~椰汁湯底配香葉、椰菜絲、芽菜、指天椒、炸蒜、雞肉、米粉~湯底食落好香椰香配雞肉味道好夾午餐跟餐送熱飲~簡咗老撾咖啡比起越南咖啡冇咁苦~加煉奶滑D一齊飲帶有甜味易入口紅奶茶味道偏淡~都係港式奶茶比較好飲
2人行中環揾食~食D特别D先

菜單選擇唔算多但勝在有特式

老撾豬頸肉100%全米浯湯粉
紅奶茶味道偏淡~都係港式奶茶比較好飲
老撾豬頸肉100%全米浯湯粉
2018-11-10 166 浏览
適逢萬聖節,梗係要去蘭貴坊撞下鬼,但撞鬼之前,我地選擇醫飽個肚先,安心上路,於是我地黎到呢間施心畢老撾餐廳。一聽個名就知係食老撾菜!泰國越南菜就食得多,係佢地隔離既寮國,老撾菜就未試過,所以一聽到個名就決定今晚揀佢。小店簡約,但桌子夠大,坐得適舒。這晚人客不多,佔了一張四人枱。老撾札肉墨丸100%全米湯粉施心畢湯粉最大既特點,係以100%全米整成,比普通米粉煙韌,夾起米粉不易斷開,湯底清甜,比泰國菜越南菜用的香料較少,很健康的感覺。札肉和墨丸也彈牙,整碗份量不少,我地就share食再另嗌小食。是拉差牛油雞翼是日最愛是拉差牛油雞翼。是拉差名字很特別,所以特登上網搜尋是什麼,原來是拉差是泰國的一個地方,是拉差辣椒醬最初是泰國餐館用在海鮮菜餚上,其後,被美國加州大量生產並廣泛流傳使用。雞翼充滿牛油香味,再加上是拉差,雖然說是辣椒醬,但甜味居多,酸甜少辣既味道,外面惹味內裡嫩滑,令人不自覺食完一件又一件。施心畢更將雞翼切開成為單骨,食落方便好多,岩晒我們這些淑女。網蝦春卷網狀的春卷皮炸至金黃,食落去比平常春卷皮更穌更脆,入面蝦肉彈牙,分量足夠,邪惡感與滿足感兼備。施心畢豐盛拼盤豐盛拼盤款式多,
適逢萬聖節,梗係要去蘭貴坊撞下鬼
,但撞鬼之前,我地選擇醫飽個肚先,安心上路

施心畢湯粉最大既特點,係以100%全米整成,比普通米粉煙韌
,夾起米粉不易斷開,湯底清甜

是拉差牛油雞翼

是日最愛是拉差牛油雞翼。

是拉差名字很特別

施心畢豐盛拼盤
豐盛拼盤款式多,其中一樣特別既係素春卷,
內餡係蘿蔔蓉,外脆內軟,原來係幾夾。
除此之外,還有剛才的網蝦春卷(上菜先發現哈)、
豬春卷、
魚餅、
炸蝦片、
米紙卷
。另提供兩款醬汁,一款沙嗲,一款酸甜醬,香口開胃兩種味道任君選擇。喜歡煎炸食物或者一班人特別適合

芒果黑白糯米飯
一般芒果糯米飯是用白糯米整成,而施心畢為左入紫米,令糯米飯口感更豐富更多層次
,營養價值更高,沾著甜甜的椰汁,十分美味
,只是芒果略為酸了

龍眼梳打
龍眼梳打係用新鮮既龍眼,食落特別甜同大粒,加埋有氣既梳打,酸酸甜甜,非常喜歡。

青檸可樂
青檸可樂

Menu
2018-10-31
2018-11-09 64 浏览
我不嬲鐘意食米粉,朋友介紹我呢間餐廳話d米粉好香好好味,昨日去開中環開會一於試下。首先叫左個小食拼盤,有幾款不同的春卷,夠香脆,有紙米卷,無咁熱氣我較鐘意,味道較淡要點醬汁一齊食,魚餅好香魚味夠彈牙,仲有特色蝦片,拼盤就係好在咩都可以試曬。主菜點丄個豬頸肉咖哩飯,豬頸肉入口爽身,味道夠入味,咖哩夠濃烈好香我最期待的米粉來了,牛肉米粉除左牛肉仲有牛丸,濃底好重香料好濃郁,米粉係00%米造真係寧舒香,口感條條分明,真係好好味,平時細食的我竟然可以食曬一大碗,就知我真係好鐘意呢,下次來中環開會一定要再來。

2018-11-08 53 浏览
在友人帶領下第一次吃老撾菜。餐廳位於中環,來客絡繹不絕,四位店員不停地來來回回,忙碌非常。素聞老撾人喜食糯米,所以這個太陽蛋飯,不僅僅是白米,還有糯米在裡面。餐廳將飯盛在一種叫做“迪普考”的竹編小飯簍裡上桌。配上碎肉,是一種頗具老撾民族特色的萊肴。將魚肉、豬肉、雞肉、牛肉等剁細,拌以香菜、魚露等多種作料製成,味道鮮美獨特。這家餐廳的100%全米米粉的湯汁很鮮美,配上一些爽口而不太幹的豬頸肉,再加豆芽和配菜,味道極佳。感覺整體飲食受泰餐影響較大,但比泰餐清淡些。
2018-11-07 49 浏览
泰國菜,日本菜,韓國菜,越南菜都有食过,想食吓啲新嘢,咁啱有個同事前幾日係中環食個一間叫施心畢嘅老撾菜,叫我可以去食吓,於是放工約埋太太係地鉄站等,然後慢慢拍住拖行去間歺聽到。去到歺聽門口,嗰侍應好熱情地招待我倆坐係一個好靜嘅角落。又俾埋歺牌又介紹有啲乜嘢好食,睇咗個歺牌一陣,叫左一個施心畢特色素菜米纸卷,一個老撾蠔油雞翼同埋老撾燒豬頸肉,加多個頭盤係老撾青芒果沙律,重有兩杯飲料,係無糖豆漿同凍青檸可樂。先來过老撾青芒果沙律先,芒果絲切得非常幼,配埋青瓜粒同番茄仔加埋嗰特別沙律汁,特別清新,味道有少少棘,好開胃,跟住係嗰特色素菜米紙卷,米纸特別薄,沾少少自家制醬汁,好正。蠔油雞翼和燒豬頸肉都跟住來,豬頸肉好香,外脆内軟,加埋嗰汁,勁好味,雞翼比嗰師傅炸得好脆,出蠔油味好濃,真係停唔到口,下次要再食吓其他不同嘅餸先。

侍應好熱情地招待我倆坐係一個好靜嘅角落

。又俾埋歺牌又介紹有啲乜嘢好食,睇咗個歺牌一陣

,叫左一個施心畢特色素菜米纸卷,

一個老撾蠔油雞翼

同埋老撾燒豬頸肉

,加多個頭盤係老撾青芒果沙律

加埋嗰汁,勁好味,雞翼比嗰師傅炸得好脆

,出蠔油味好濃,真係停唔到口,下次要再食吓其他不同嘅餸先。
2018-11-07 53 浏览
約左friend去蘭桂芳happy hour,嚮附近搵隨便間餐廳食飽後再直落,經過翡翠中心見到有間施心畢老撾餐廳,見未食過咪試吓囉。我未去過老撾,不知當地情況,但餐廳格局很平實,有著一份簡樸感覺。見老闆極力推介紙米卷,一口氣點了鮮蝦及札肉兩種口味,外層煙韌,咬落爽口兼有陣陣簿荷淡香,很清新士拉差蜜糖雞翼好好味,而且餐廳先將中翼開邊後才處理,細件左方便一眾女士;同時亦讓內層更容易入味。呢碟紅咖哩雞見球,份量十足,如果冇男士在場一定食唔晒。可能是order少辣的關係,就算平時不吃辣,也會被淡淡咖喱香吸引。豬頸肉沙津跟熟口熟面的沙律不一樣,我想這是地道特色吧! 沒有了沙律醬,換來原味樸實。最後,叫左碗材料豐富的海鮮粉,我最印象深的是它的湯底,鮮味濃郁,正!

• 是拉差牛油雞翼
2018-11-05 52 浏览
每次跟朋友gathering來來去去多數係烚吓烚吓、放題或buffet、鋸扒、星泰越食品......循環無限loop....,因為咁大家專誠搜羅一下無食過的美食,最終我地揀左食老撾菜。菜式、食材方便,感覺有點像泰國菜,也有點像越南菜,可能是跟地理位置有關吧! 一向有吃泰國菜的我,當然容易接受及欣賞啦!👉豐盛小食拼盤 ---包含六種小食蝦片/蝦/豬/素春卷/魚餅/米紙卷,很豐富呢!👉海鮮粉 ---有齊大蝦、青口、魷魚、蝦片及豆卜,材料吸引又夠大碗。最特別的是湯底,跟平時吃的不一樣,很惹味。👉紅咖哩雞見球 ---有不同辣度可揀,不吃辣的可選白咖喱。紅米飯單食會有點硬身,淋上少辣紅咖哩汁卻是十分煙韌,入口啖啖咖哩香,很醒胃!👉蝦米紙米卷 ---簿簿一層半透粉皮,包著生菜、蝦條及米粉,很爽口,不論冷暖熱食都一樣可口,正!

• 紅咖喱豬頸肉見求
2018-11-04 380 浏览
成日行街食飯唔係老銅就油尖旺,你唔悶我都悶啦,友人今日就sd左個post比我,話去食老撾皇帝餐喎!係咁既,呢間餐廳既老闆Justin係老撾皇族既親信既後代,耳濡目染下,老闆細個就學識點煮老撾菜。老撾,姐係寮國,係緬甸同越南附近,係一個佛教國家,之前比法國佔領過,係法國殖民地黎。(補充反,老撾,bno or特區護照都要簽證的,但去中環就唔洗既)我地搭lift上到黎翡翠中心既4樓,見到個門口個waiting area好colourful,餐廳內部用左不銹鋼既枱,同木既櫈,係香港既餐廳就比較小呢d配搭,好似置身於異國咁。菜式方面,就著重於香料既味道,冇泰國果d咁濃烈,會温和d咁話,咁我地就一於try try佢。餐牌都幾多選擇,我地叫左幾樣,包括: 施心畢豬肉炸春卷($38)Sisombath Netted Pork Spring Roll用咗網狀春卷皮,口感比普通春卷皮更脆,值得一讚嘅係,個面炸得好乾身,一d都唔油!而入面既餡料係豬肉碎,咸咸地都幾好味。點返酸辣醬,包埋生菜食,一脆一軟,非常balance。是拉差牛油雞翼($48)Sriracha Butter Chicken Wings雞翼

施心畢豬肉炸春卷

施心畢豬肉炸春卷($38)

是拉差牛油雞翼

是拉差牛油雞翼($48)
Sriracha Butter Chicken Wings
雞翼專登拆成單骨雞翼,方便食用。食落個面就甜嘅,帶有糖膠嘅口感,但肉質又帶微咸,原來係加入左是拉差醬炸香,唔怪得咁惹味!真心推介!

老撾扎肉米紙卷

老撾扎肉米紙卷($48)
Laos Pork Sausage Rice Paper Roll
米紙比一般越式米紙厚,但較落口感更厚實,米味亦比較濃郁。裏面包有米粉、蔬菜及扎肉,蔬菜食落幾清新,無青草味,點埋個特制芝麻醬,好夾!

老撾海鮮100%全米湯粉

老撾海鮮100%全米湯粉($88)
Laos Seafood Soup
比佢吸引嘅原因係佢用上100%全米做嘅米粉,係老撾出品嘅米粉,比我地平時食到嘅更掛湯,食落亦比較飽肚。湯底飲落都幾濃郁,原來用左牛骨、香茅、八角、綠豆蔻等等煲成,唔怪得咁有風味。至於配料都豐富,包括魚餅、墨魚、魷魚、豆卜、大蝦同蝦片,非常足料。

老撾咖啡

老撾咖啡($17)
Laos Coffee
黎到個樣非常似越南咖啡,都係滴漏形式上枱!但最明顯個分別係,越南咖啡會落煉奶,味道偏甜,相反呢個就黎得比較清,咖啡味唔算濃,齋啡都幾易入口,幾特別嘅體驗。

荔枝梳打

荔枝梳打($24)
Litchi Soda
飲落比想像中淡身,荔枝味不太濃,但係清清地,食完d味濃嘅野又幾岩嘅!

總括黎講,性價比非常高嘅老䙤餐廳,位於中環區,味道高質素之餘,價錢都好大眾化!而且餐廳環境好寬敞,坐得舒服,幾適合同朋友傾計聚會。
2018-11-03
施心畢豬肉炸春卷
老撾扎肉米紙卷
老撾海鮮100%全米湯粉
荔枝梳打
2018-11-03 3700 浏览
在香港,亞洲菜餐廳開到成巷成市,想吃日本、韓國、台灣、泰國、越南、印尼菜,總有一間在左右,但老撾菜一次都未試過。今晚,終於有機會去一間老撾餐廳,吃了一頓晚餐,感受是驚喜的。由於食物的價錢不算貴,每款大約四、五十元,所以點了很多菜式,有老撾牛肉100%全米湯粉、老撾扎肉墨魚100%全米湯粉、老撾炸魚餅、豬肉炸春卷、老撾網蝦米紙卷、老撾青芒果沙律、是拉差牛油雞翼、老撾燒豬頸肉和老撾凍咖啡。老撾牛肉100%全米湯粉-米粉可以用超正來形容,相當細滑,富米香,而湯底味道具層次,味道有點似越南湯粉,但它多了一份薄荷葉的清香,味道更正,牛肉和牛丸的分量也足夠。老撾扎肉墨魚100%全米湯粉-湯底和牛肉湯粉一樣,墨丸真材實料,而扎肉厚身大塊。老撾炸魚餅-味道帶微辣,魚肉撈上其他香料炸成,香口味美。豬肉炸春卷-網紋脆皮香化,豬肉餡料足,配上醬汁,更添滋味。老撾網蝦米紙卷-米紙包著生菜、青瓜絲和炸蝦,感覺清新。老撾青芒果沙律-與泰式的木瓜沙律味道相似,是不錯的餐前開胃小食。是拉差牛油雞翼-以單骨雞翼製作,雖然說是是拉差,但不算辣,反且牛油味更突出,十分惹味。老撾燒豬頸肉-豬頸肉入口鬆化,富豬味。老撾凍咖啡-

老撾炸魚餅-味道帶微辣,魚肉撈上其他香料炸成,香口味美。

豬肉炸春卷-網紋脆皮香化,豬肉餡料足,配上醬汁,更添滋味。

老撾網蝦米紙卷-米紙包著生菜、青瓜絲和炸蝦,感覺清新。

老撾燒豬頸肉-豬頸肉入口鬆化,富豬味。

老撾凍咖啡-味道較甘,飲完一口有咖啡回香。

• 老撾炸魚餅
  • 拉差牛油雞翼
  • 老撾牛肉100%全米湯粉
2018-11-03 74 浏览
食親東南亞嘢食都會叫魚餅($38),熱辣辣上枱,食落都幾有魚味。我幾鐘意豐盛小食拼盤($88),可以一次過試哂魚、蝦、雞、豬,拼盤連埋兩種醬料同一籃生菜。春捲外面一層超香口又脆卜卜,裡面餡料適中,唔會太多太少,雖然係炸嘢但都唔會食到成口油。老闆娘仲教我哋用生菜包住一齊食,果然多一份爽脆口感。蝦餅大大塊,我個人覺得點醬更好食。第一次食老撾沙律,豬頸肉賣哂所以揀咗燒雞肉沙律($68),估唔到材料咁豐富:燒雞、茄子、青瓜、蕃茄仔、生菜、洋蔥同粟米仔。雞肉外皮燒到脆脆地,肉質嫩滑唔乾,另外茄子都係燒過,幾惹味。青檸梳打($24)有酸酸甜甜嘅青檸配上超多氣嘅梳打,清新解膩,同雞翼、蝦餅、米紙卷都幾夾。另外仲有叫到龍眼梳打($28),入面真係有龍眼肉!好有特色嫁!食東南亞菜當然要試牛肉粉($78)啦,個湯既味道好濃,而牛肉都好嫩滑,份量都好足,值得一讚!最後我地食左芒果黑糯米($38)做甜品,口感好好,黑糯米煮得岩岩好,椰汁味好香濃,我地都好中意呀。
食親東南亞嘢食都會叫魚餅($38),
熱辣辣上枱,食落都幾有魚味。
我幾鐘意豐盛小食拼盤($88),
可以一次過試哂魚、蝦、雞、豬,
拼盤連埋兩種醬料同一籃生菜。

春捲外面一層超香口又脆卜卜,
裡面餡料適中,唔會太多太少,
雖然係炸嘢但都唔會食到成口油。

老闆娘仲教我哋用生菜包住一齊食,
果然多一份爽脆口感。
蝦餅大大塊,
我個人覺得點醬更好食。

第一次食老撾沙律,
豬頸肉賣哂所以揀咗燒雞肉沙律($68),
估唔到材料咁豐富:
燒雞、茄子、青瓜、蕃茄仔、生菜、洋蔥同粟米仔。

雞肉外皮燒到脆脆地,
肉質嫩滑唔乾,
另外茄子都係燒過,幾惹味。

青檸梳打($24)
有酸酸甜甜嘅青檸配上超多氣嘅梳打,
清新解膩,
同雞翼、蝦餅、米紙卷都幾夾。

另外仲有叫到龍眼梳打($28),
入面真係有龍眼肉!
好有特色嫁!

食東南亞菜當然要試牛肉粉($78)啦,
個湯既味道好濃,
而牛肉都好嫩滑,
份量都好足,值得一讚!

最後我地食左芒果黑糯米($38)做甜品
口感好好,
黑糯米煮得岩岩好,
椰汁味好香濃,
我地都好中意呀。

2018-10-19
  • 老撾牛肉100%全米湯粉
  • 是拉差牛油雞翼
  • 老撾芒果黑白糯米飯
2018-11-03 55 浏览
未去過老撾,也要試下老撾菜,這是我食完施心畢老撾餐廳之後要同朋友講的話。原來施心畢是老撾皇朝的姓氏,也是創辦人祖母的姓氏,食材選用上等好料,除左有東南亞風味的特色,更注重了健康的元素,釆用100%全米湯粉,五谷紅米飯。餐牌上好多樣野都想試,但無奈當晚好多菜式沽清。不過主食冇令我們失望。白咖哩豬頸肉見求。名字很特別,「見求」系咩呢?即系飯!好特別,五谷紅米飯,非常健康!白咖哩唔辣,十分惹味。豬頸肉燒得啱啱好,外皮脆,肉質juicy!薯角好脆!保你食完,返尋味!海鮮100%全米湯粉,份量大碗,湯底清甜!好足料吖!米湯Q彈!十分抵贊!特色大大塊米鍋巴,很香脆!勁鐘意佢地的香料同薄荷葉的配搭!好有特色!綱狀蝦春卷,酥脆的口感,一食就令人愛上,點上附上的酸辣汁,盡顯東南亞風味。米紙卷豐富而飽滿,細細米粉的口感系Q彈爽滑,一口咬落去,好彈!炸蝦香脆,下次來都一定會再食呢個小食!

餐牌上好多樣野都想試,但無奈當晚好多菜式沽清。
不過主食冇令我們失望。
白咖哩豬頸肉見求。

名字很特別,「見求」系咩呢?即系飯!

特色大大塊米鍋巴,很香脆!

勁鐘意佢地的香料同薄荷葉的配搭!好有特色!

2018-10-31
  • 老撾海鮮100%全米湯粉
  • 白咖喱豬頸肉見求
2018-11-02 1526 浏览
星期五的晚上,約了和友人相聚。住大西北的筆者實在不熟悉對面海的環境,經友人的推薦,穿街過巷來到這家「施心畢老撾餐廳」。不知是剛開業還是地點較偏僻的關係,即使正值晚巿時段也不過是坐了寥寥數人。不過這樣也好,變相可以和友人大聊特聊。筆者踏足中環的日子少之又少,印象中甲級商業區的消費水平也頗高的。翻開「施心畢」的餐牌一看,菜式價錢大都在40-80元之間,如此親民的定價令筆者很驚喜。雖然未能分清老撾菜和平日所吃的越南菜有何等分別,但反正都是同一地域,就一試當地名菜——米紙卷。包在米紙上的第一層是生菜和青瓜這些菜蔬類,霎眼看下去這幾件卷物都是主綠色,感覺好fresh好健康。米紙卷口感層次豐富。第一口吃到的是青瓜生菜的爽甜,然後是包在中間的米粉,還有主角網蝦春卷的咸脆惹味。蘸上碟邊的醬汁佐食,味道更濃郁。老撾菜果然有意思,這牛油雞翼和筆者吃過的牛油雞翼是截然不同。雞翼入口有一股濃烈的孜然味道,有一刻誤以為是夾了羊肉。炸雞翼配上灑在面上的炸蒜和醬汁,味道甚濃。若愛清淡口味的朋友可能會較抗拒。筆者欣賞餐廳肯花費時間工序把雞翼處理成單骨,令食客進食更方便。筆者點餐時,好奇上網查了什麼是全米米粉。原來全米
星期五的晚上,約了和友人相聚

。不過這樣也好,變相可以和友人大聊特聊。

筆者踏足中環的日子少之又少
,如此親民的定價令筆者很驚喜。

老撾網蝦米紙卷

,感覺好fresh好健康。

米紙卷口感層次豐富
。蘸上碟邊的醬汁佐食,味道更濃郁。

老撾菜果然有意思
,這牛油雞翼和筆者吃過的牛油雞翼是截然不同。

雞翼入口有一股濃烈的孜然味道,有一刻誤以為是夾了羊肉

老撾豬頸肉100%全米湯粉

筆者點餐時,好奇上網查了什麼是全米米粉
。原來全米米粉標榜的是沒有加入玉米粉。(如果找到的資料是有誤,煩請大家指正
。)

全米米粉夾起來偏硬身,吃了數小口感覺口感較為韌些
。寫此篇食評時再查了一次全米米粉的資料,原來過度泡水和烹調會令米粉變碎
。筆者回想起米粉夾起來都是長長的,看來廚房員工都頗為掌握米粉煮法

從米粉的配料,可以猜想其湯底大概用了香茅、乾葱等熬製而成。淺嘗一口,香茅味甚強烈

筆者頗喜歡米粉湯中的豬頸肉
。豬頸肉很有咬口,十分爽滑,一點也沒有「鞋口」
。但略嫌有點羶味。
老撾咖啡

同行友人點了一杯老撾咖啡,杯子盛器非常精緻

吃罷才惡補回知識,了解何謂老撾菜
。原來老撾菜是強調食材的原味,辣度亦較一般的越南菜低
。經過今晚一宴,筆者又增進了不少知識呢
2018-11-02
2018-11-02 52 浏览
聽講中環餐廳都係午餐時間人多,晚餐比較冷清,咁就梗係唔好中午去迫啦。同同事放左工搵下食先。落到中環半山扶手梯,上左去試間老撾菜。本來都唔係好知食咩架,但我諗試下新野冇壞嘅。餐廳在4樓,坐低幾舒服,店員細心咁話我地知邊度係風位,安排左近窗坐。我地兩個女仔叫左牛肉100%米、老撾薄餅、蝦米紙卷、是拉差雞翼同飲品。牛肉米係輕量,湯香麵入味,牛肉比較大塊。飽肚得黎唔漏。薄餅係蛋底,在芽菜扎肉同香料。唔會係滯住,反而幾有早餐感覺。米紙卷隻蝦幾大,秘制醬汁好好食!我最喜歡就係是拉差雞翼,單骨又香脆。都有大概10條,開胃甜酸味,仲有少少辣!

牛肉米係輕量,湯香麵入味,牛肉比較大塊。飽肚得黎唔漏。

米紙卷隻蝦幾大,秘制醬汁好好食!

2018-11-02 58 浏览
Been a while since we eat at central for dinner so here we came all the way to this small but delicious 😋 restaurant. To be honest, we didn’t have much expectation for this place. But it indeed surprised both of us in various ways. as a coffee lover, I would definitely recommend their coffee which has been filtered and in a cute cup. we ordered two side dishes - the first one was this meat roll, the sauce on the side tasted very special (not something we usually can taste) the second dish was th
the second dish was their in house chicken which was delicious and my favorite of the entire meal 🥘
I ordered the chicken salad 🥗 as the main dish, it was the most delicious salad I’ve had in Hong Kong.
the second main was the beef in soup noodles which was rich and yummy in a way that you cannot taste anything similar outside. It was filled with noodles and lot of beef! Definitely worth the price.
overall, this restaurant surprised 😮 us and I will come back for sure!