2019-04-18 113 浏览
今日有啲掛住之前既越南旅行,所以就食返個越南菜🤓估唔到搵到呢間越南菜嘅dinner set咁底食🤩多數都係50幾蚊到70幾蚊仲包埋嘢飲😲到處都有越南嘅足跡🐾香茅豬扒湯河$58豬扒有香茅嘅調味變得尤其地香,食落惹味😋河粉又滑彈牙,湯底亦都不錯,真係好抵食🤪嘢飲方面叫咗椰汁冰,好重椰子香,甜度適中,仲唔洗加錢添😎扎肉手撕雞湯河$58芽菜,香菜,炸蒜頭份量都好多,扎肉吸收到湯底嘅精華,更加好味,手撕雞亦滑嫩😋菠蘿海鮮炒飯$106炒得夠鑊氣,飯粒金黃入味🤤仲有唔同嘅海鮮同我好鍾意嘅提子乾做配菜👍🏻
今日有啲掛住之前既越南旅行,所以就食返個越南菜🤓

到處都有越南嘅足跡🐾

香茅豬扒湯河$58

嘢飲方面叫咗椰汁冰,好重椰子香,甜度適中,仲唔洗加錢添😎

扎肉手撕雞湯河$58

菠蘿海鮮炒飯$106
2019-04-18 58 浏览
今日屋企人話好耐無食越南野,就諗到呢間早安,越南啦🇻🇳屋企人來過食幾次,而我就第一次來🐰呢度既裝修到處都有越南嘅元素燈同枱都係木製嘅,餐牌上面的亦印有越南國旗嘅樣🇻🇳有甜酸汁同紅綠辣椒醬比客人調味🌶️另外欣賞餐廳會主動提供小朋友餐具👍🏻香茅豬頸肉湯河$58🐷大大碗,份量不足😲配料份量都較多~湯底帶有少少清甜唔係好濃郁嗰種,岩岩好~薄切豬頸肉,金黃既炭燒邊,惹味😋點埋甜酸醬食就更加正🤪沙嗲串燒$76可以選擇豬牛雞其中兩款,我就揀咗雞同埋牛😋燒得好香,肉質保持到滑嫩,仲有必點既沙嗲醬🤤必點!上湯浸時蔬(通菜)$56通菜夠爽口,加入小小調味,已經足夠😙一人餐係包埋嘢飲嘅,我就叫左椰汁三色冰🤩椰香十足,仲要有紅豆啫利,好似食緊甜品咁🙈另外芒果沙冰亦係清涼之選🥭第一次食完嘅感覺係,價錢抵食,味道中上,值得encore👅
今日屋企人話好耐無食越南野,就諗到呢間早安,越南啦🇻🇳
屋企人來過食幾次,而我就第一次來🐰
呢度既裝修到處都有越南嘅元素

燈同枱都係木製嘅,餐牌上面的亦印有越南國旗嘅樣🇻🇳

有甜酸汁同紅綠辣椒醬比客人調味🌶️
另外欣賞餐廳會主動提供小朋友餐具👍🏻

香茅豬頸肉湯河$58🐷
大大碗,份量不足😲
配料份量都較多~湯底帶有少少清甜唔係好濃郁嗰種,岩岩好~
薄切豬頸肉,金黃既炭燒邊,惹味😋點埋甜酸醬食就更加正🤪

沙嗲串燒$76

上湯浸時蔬(通菜)$56
通菜夠爽口,加入小小調味,已經足夠😙

另外芒果沙冰亦係清涼之選🥭
第一次食完嘅感覺係,價錢抵食,味道中上,值得encore👅
2019-04-17 94 浏览
呢日近近地係樓下商場覓食,見仲未食過間越南野,所以就決定試埋佢😛👁‍🗨 火車頭湯河粉 配生牛肉、牛腩、牛丸、牛孖筋、牛柏葉(7.5/10)+ 椰汁珍多冰(6.5/10)💲88 (晚市一人套餐)叫左個咩都齊既火車頭湯河粉,薄身既生牛肉,某啲生生地保持粉色,而某啲就熟左,不過食落都仲係嫩身既😉牛腩係瘦既但係唔會話韌身、牛丸大粒彈牙、幾舊牛孖筋大得黎夠滑腍既、牛柏葉亦都爽口👌🏻河粉滑溜有彈性,湯底香料味濃,有蔥、洋蔥、芽菜、九層塔,店員見我食到一半無曬湯,自動問我加唔加湯,服務都幾周到🙈晚市一人套餐跟一杯飲品,椰汁珍多冰,感覺比較稀,椰汁味略為淡,但係都有好多綠色條狀係入面,最鍾意有咬口既野👁‍🗨 鵝肝醬帶子炒飯(7/10)+ 青檸梳打(7/10)💲93 (晚市一人套餐)呢個相對下無咁濃既越式風味,有炸蒜片、剪為粒狀嘅帶子同埋西芹,炒飯都夠乾身,感覺單調同普通左啲🤔而青檸梳打未桔都已經有陣陣既青檸味,都幾清新開胃👁‍🗨 越式特選細拼盤(7.5/10)💲91拼盤上枱時,所有嘢都真係熱到辣嘴🤫面頭有唔少炸蒜片同蔥油作為調味,蒸粉包入面有蝦、豬肉、紅蘿蔔碎,不過不失🙃個人鍾意以下呢兩樣多啲,香茅雞

火車頭湯河粉
青檸梳打  +  椰汁珍多冰

鵝肝醬帶子炒飯

👁‍🗨 越式特選細拼盤(7.5/10)💲91

越式特選細拼盤

拼盤上枱時,所有嘢都真係熱到辣嘴🤫面頭有唔少炸蒜片同蔥油作為調味,蒸粉包入面有蝦、豬肉、紅蘿蔔碎,不過不失🙃個人鍾意以下呢兩樣多啲,香茅雞翼炸得香口夠香茅味,雞翼肉質嫩滑🐔兩款脆身既春卷皮,有一種油膩啲,另一種偏向鬆化,自己偏好後者,入面都係包左粉絲、豬肉碎,可以一戰😚

🔛 整體評分(7/10)
火車頭湯河粉
越式特選細拼盤
2019-04-16 69 浏览
沒有買餸,落雨絲濕🌂,包子和夫君不想走遠食晚飯,所以決定到附近的🇻🇳越南餐廳。我們點了一個「火車頭湯河🍜」,「青咖哩豬扒飯🐷」和「細拼盤🥘」簡簡單單的一餐晚飯。之前吃這家越南菜,當時沒有套餐,他們現在提供了晚飯套餐的選擇,性價比提高了很多。👍🏻🍜火車頭湯河的湯底,有一點藥材味,我想是他們加了肉骨茶的材料吧!配料很豐富,煮得很入味和適中。🐮牛丸爽口彈牙、牛筋燜得很腍、 牛肉和牛腩煮得剛熟,入口嫩滑。加上牛柏葉和其他傳統越南河粉的香葉,味道豐富。😉🍛青咖哩豬扒飯的豬扒🐷煎過才放進咖哩,十分香口。青咖哩的味道很香,椰香味十足,用來送飯一流。 令本先不太吃飯作晚餐的我們也吃了一整碟。😜雖然餐牌上的拼盤只羅列了三種食品,但是上檯的時候有四樣。細問一下,原來春卷也有分兩種,一種是用米網包的,另一種是普通的春卷。還有雞翼🐣和蒸粉包🌮,四樣食品的細拼盤,值得一試!🥤飲品方面也有很多選擇,有很多不同的配搭。例如醎檸🍋可以配七喜、可樂或者是梳打。跟套餐是完全不用加錢的。真是吃過飽,喝過飽!這裏岀餐快,服務也不錯,值得推薦!♥️

這裏岀餐快,服務也不錯,值得推薦!♥️
2019-04-15
2019-04-14 68 浏览
與家人一行四人去吃晚餐,這間餐廳混合越南和泰國菜,我們不是太餓,於是叫了:越式冷盤$86:有札肉,燻蹄,鳳爪,牛𦟌,如圖,質素非常普通。似泰式多過越式。青咖喱軟殼蟹$135:青咖喱味正常,軟殼蟹炸粉不厚,但份量不多只有六件。海鮮冬陰公$103:這個份量少得好離譜,一百蚊中湯盅的份量,海鮮有蝦,一隻帶子,魷魚等。叫埋薄飯同飯都唔飽,最後叫多個生牛河$64,成餐終於食到樣好味既野。黎呢間餐廳千萬不可試泰國野,越南野是可以的。

2019-03-24
  • 生牛肉湯河
2019-04-12 46 浏览
住咗黃埔成年第一次試呢間越南野,估唔到有驚喜!😍沙嗲串燒揀咗雞同埋牛,雞肉都好嫩,最正係個牛肉有啲似牛腩嘅位咁好soft好好味🤤👍🏻越式炒金邊粉,金邊粉幾彈牙,個醬酸酸甜甜咁好開胃好好味!鹹魚炒椰菜苗炒得幾夠火候味道又香~😋👍🏻反而個越式粉包就一般😐不過呢度整體都唔錯,而且上菜亦都好快~下次要試埋其他款式先得!😍
2019-04-10 63 浏览
話說上星期同朋友食過天后的早安越南🇻🇳同阿妹講起,佢先話原來我地屋企樓都有!!! 哎呀,真係唔講都唔留意,原來就係蔡瀾美食坊個度,真係唔講唔知😱聽佢咁講完又心思思想黎食啦,因為上星期食完個火車頭🚆真係好唔錯~ 🤗心思思又想食啦,所以今晚又黎左。望真D黃埔呢間分店,都係以社會主義漫畫風🎖做餐廳既主調,我覺得幾有型同好有心思。黃埔呢個舖頭感覺好似比天后個間更加大少少同埋座位闊落D。啲竹藤做嘅傢俬真係有啲越南風格🏝🏜呢間仲要有set dinner,更加覺得抵食! 本來想翻斗食火車頭,但係見到餐牌有香茅雞翼🐥湯河又覺得好吸引,仲要連餐飲58蚊咋😱😱😱😱抵到喊出黎😂🤪阿妹話見我嗰個太平啦,揀返個推介既騸牯牛湯河先冇咁寒酸,哈哈🤪🤩跟餐飲品一啲都唔hea, 青檸梳打落足料,又有原支泰國象牌梳打水🍹一啲都唔欺場我都話個香茅雞翼湯河抵食㗎啦!先講碗湯粉🍜大大碗、分量十足、而且個河粉本身夠薄夠滑,加埋個雞湯湯底本身都好香,加埋啲芽菜、少少薄荷葉🌱好清新。三隻香茅雞中翼份量剛好,唔會過多或太少。而且個雞翼煎得好香,有牛油雞翼既味,雖然香茅味相對唔太重,反而咁樣好啱我!🥰我本身冇聽過騸牯牛,原來係拍閹牛,個

青檸梳打

騸牯牛湯河

我本身冇聽過騸牯牛,原來係拍閹牛,個牛味相對會更濃郁同埋更嫩滑,咁當然呢類牛數量有限,所以相對貴啲。果然食落係重牛味好多,好香濃得黎又感覺到唔係老牛,肉係仲有彈性!如果要挑剔一啲,唯一講嘅小小瑕疵就係咁啱呢一碗煮得有少少過熟,個牛面有少少鞋左,但都唔太影響口感!而且呢個湯河相對地就落多咗蒜、蔥、同埋多啲洋蔥,呢啲配料都更加提升咗牛肉🐮嘅鮮味,聰明既配搭而且不失越南🇻🇳風味
上湯浸通菜

我哋另外再加多一個上湯浸時菜,阿妹揀咗通菜,清清地食多少少蔬菜感覺上營養好一啲,都好欣賞佢都不忘落少少腐乳喺上湯度提味,而又一啲都唔重手,仲食到啲瑤柱絲係上湯入邊,有誠意!

買單都係200蚊上落,抵食又好食坐得又舒服😌賺哂!
2019-04-10
青檸梳打
騸牯牛湯河
上湯浸通菜
2019-04-05 2203 浏览
和媽媽兩個人吃飯,這天一是美食坊𥚃的越南菜。 記得早安越南是一套喜劇名,想不到這間餐廳的裝修也帶點玩味成份,連骨碟都有越南圖案,盡顯細節上的細心。看見有晚市一人套餐,配飲品很多特別的凍飲不用加錢,價錢由50多元起,在這樣的地點和環境下,簡直超值!我們都帶點啤所以點了熱飲檸檬柚子蜜、桂花香蜜。想不到較少見到的桂花香蜜原來這般好飲,芬香撲鼻!媽媽點了個香茅豬扒湯河,我點了個番茄海鮮湯檬。香茅豬扒不錯,很入味,豬扒也不會太韌,份量又多,媽媽都吃不完。湯河也是正宗的越南湯河。我的湯檬蕃茄湯底非常濃郁,一上枱便聞到香味,加一點青檸吊味更棒,原本帶點病的我都覺得非常開胃。最喜歡的是海鮮非常的多!湯檬上菜時在表面看不到,怎了一邊吃時不斷地還在碗𥚃找到!有青口、超大隻帶子、魷魚、蝦等等,非常豐富。我們還點了個小的小食拼盤,有兩款春卷、雞翼、粉包。特別喜歡是粉包,剛蒸起時吃最好,而且餡料有原隻蝦,口感很不錯。店員還貼心的提點我們要用匙羹因為粉包容易散。雖然只是和媽媽吃個簡單晚餐,但我們都十分滿足。

雖然只是和媽媽吃個簡單晚餐,但我們都十分滿足。
2019-04-04
2019-03-26 128 浏览
同女友約會睇演唱會, 先約好在黄埔逛了陣街。 打算睇show前食啲野填肚, 咁岩見到黄埔天地美食坊開左好多新餐廳。見到呢間越南餐廳既新潮又多越菜款式選擇, 就跟女友入座了。 餐廳装修既時尚又有氣氛, 舒適且帶點格調, 有別於一般越南餐廳, 入面嘅LED neon燈亦非常入流。沙嗲串燒豬牛4串 $76沙嗲汁香濃可口 再配牛肉串同豬肉串 十分滋味 4串兩人食剛剛好。生牛肉湯河 $67湯河香料很香 生牛肉肉薄香囗 河粉份量也頗多 非常好味。香辣肉崧皮生菜包 $83辣肉微辣開胃 崧皮爽口 夾生菜食既爽且脆口。熱香茅蘆薈 $34略带香茅味 味道不會太重 剛剛好 再加蘆薈非常潤喉。

沙嗲串燒豬牛4串 $76
沙嗲串燒豬牛4串

生牛肉湯河 $67
湯河香料很香 生牛肉肉薄香囗 河粉份量也頗多 非常好味。
生牛肉湯河

香辣肉崧皮生菜包 $83
辣肉微辣開胃 崧皮爽口 夾生菜食既爽且脆口。
香辣肉崧皮生菜包

熱香茅蘆薈 $34
略带香茅味 味道不會太重 剛剛好 再加蘆薈非常潤喉。
熱香茅蘆薈

2019-03-16
沙嗲串燒豬牛4串
生牛肉湯河
熱香茅蘆薈
♥︎♥︎3月14日白色情人節快樂♥︎♥︎ 難得搵到個好機會試下新嘢,不過第日仲要返工所以近近地係紅磡黃埔覓食。 比我地發現咗一間叫「早安越南」嘅越菜。我地就叫咗個小食拼盤同埋豬肉炒河粉試下先~小食拼盤比想像中大份,每樣都係有三件:扎肉﹑蒸粉包﹑兩款春卷﹑香茅雞翼﹑炸蝦餅。其實我地食完小食拼盤已經半飽狀態哈哈!都算抵食!味道嘗算可以,係雞翼有啲乾身 豬肉炒河粉唔算多油,配料同豬肉都好多,味道不過不失,對得住價格啦~整體都好大碟,而且價格公道,不過特色欠奉,希望可以推出多啲新款菜式啦!
♥︎♥︎3月14日白色情人節快樂♥︎♥︎

2019-03-14
庆祝纪念
情人节
2019-03-24 93 浏览
帶住bb去食飯 食完之後幾個朋友先走 bb夠鐘食奶 所以諗住餵埋bb兼等埋老公先走 都係坐多半個鐘左右 最重要係冇人等位嘛 但我d朋友一走 間野就已經想迫我走 我都未埋單 就極速執曬d野兼舖埋新餐具 仲一野拉開我坐緊張枱 因為要分番半張枱出黎 當時我抱住bb餵緊奶 我覺得好過份 埋單果時d人一句野都冇講 就咁掉低張單呢d餐廳永遠唔會再幫襯 d服務態度真係好差 唔怪之得星期日都冇人等位啦 可能就係service 問題 因為其實d野食係正常
呢d餐廳永遠唔會再幫襯 d服務態度真係好差
2019-03-24
2019-03-11 163 浏览
<黃埔美食坊好味越南菜 >💪🏻喺黃埔美食坊 甘多野食 今次就揀左呢間早安越南 見到佢門口出面 有格類似美食車既裝飾 牆身 畫左兩個女仔 甘我估應該係越南人 拎 d野食出黎 😂甘我估佢係拎早餐出黎 所以叫早安越南 掛😂 anyway食店環境 唔錯 坐位都舒服既 menu入面都有各式越南美食 好似粉 春卷 雞翼等等😄🍴晚市一人套餐 法式牛柳粒紅飯🍚🐮 93 蚊都好落足料 好多牛柳 肉質比較軟淋 🐮 佢既醬汁有 d似黑椒 但又多左少少蕃茄汁 調味唔錯 有好多洋葱同蕃茄 做配菜🍅 飯用左炒過既蕃茄飯 加左蛋都幾香🥚 飯粒分明 食到最後會有 d蕃茄香味 唔錯🍚🍴晚市一人套餐 峴港酸辣海鮮湯黑粉絲 73 蚊🍜第一次食黑粉絲 用左黑豆整成既粉絲 佢比較幼身 有 d似幼左 爽口 d既薯粉 海鮮有魷魚 青口 帶子 蝦 🦑🦐 湯底 好似冬蔭公湯 但佢椰奶味濃 d厚身 d . 幾好飲 同粉絲幾 match#粉絲 #越南菜 #海鮮 #牛柳粒 #紅飯Score 平均分< 7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞
<黃埔美食坊好味越南菜 >💪🏻

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#早安越南
紅磡黃埔天地美食坊 第8 期 1 樓 115 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2019-03-11
2019-03-11 136 浏览
黃埔對我黎講 一直都係靜靜地睇戲既好地方今日又再次睇完戲 就係附近搵野食凍冰冰又濕 唔想行咁遠就選擇係旁邊既黃埔美食坊食飯其實好多餐廳都好full而咁啱呢間餐廳又有二人枱唔駛等就選擇呢間啦(天氣凍到無咩心機 menu同環境都無影下)今次叫左 一人份 肉骨茶其實都足料 肉已煲淋離骨飲落有少少藥材苦味 朋友話好飲 而我不嬲唔好肉骨茶 所以無咩評價炒金邊粉 配料比較少 主要得兩隻蝦而且太油 個粉又淋左啲碎左啲冷盤拼盤 正正常常 無骨鳳爪爽既 但略嫌太酸 及只有酸味食左。3樣野連加一 $250 貴左啲性價比較低
黃埔對我黎講 一直都係靜靜地睇戲既好地方
今日又再次睇完戲 就係附近搵野食
凍冰冰又濕 唔想行咁遠
就選擇係旁邊既黃埔美食坊食飯
其實好多餐廳都好full
而咁啱呢間餐廳又有二人枱唔駛等
就選擇呢間啦

(天氣凍到無咩心機 menu同環境都無影下)

今次叫左 一人份 肉骨茶

食左。3樣野連加一 $250 貴左啲
性價比較低
2019-03-10
2019-03-03 135 浏览
真係天氣不似預期,放工先黎落雨,既然都要避雨,於是就走入黃埔美食坊,順便食晚餐🥣。行完一圈美食坊之後,最後睇中呢間「早安越南」晚餐款式夠多,而且環境闊落。晚市有成十幾個套餐揀,都真係揀左好耐先決定食咩!青咖喱豬扒飯 — 賣相好吸引,而且咖喱味香濃,配飯一流;再加上青咖喱汁份量好多,夠食晒成個飯。豬扒好稔身,而且有好多舊,食到我超級飽!越式炒金邊粉 — 泰式炒金邊粉就食得多,越式炒就係一次食。金邊粉嘅麵食方面炒得比較濕身,而且上碟嘅topoings同泰式有啲唔一樣,無左泰式果啲啲脆脆係上面。飲品有驚喜!!!叫左杯桂花香蜜,配搭清新,而且桂花味好清香,上完飲品,個個都話好香,好想試飲。朋友叫嘅珍多冰都幾好飲。 香辣肉崧粉皮生菜包肉汁豐富,唔係炒到好乾身果種,不過如果再辣多少少就會更加惹味。越式炸拼盤有炸蝦餅同扎肉,三個人食每人每樣都食到2-3件㗎。 餐廳環境闊落,每張檯之間都有啲距離,成餐飯食得好舒服,唔會覺得好焗促好擠逼。

晚市有成十幾個套餐揀,都真係揀左好耐先決定食咩!

• 青咖喱豬扒飯
2019-03-03 1701 浏览
今天和姐姐去完髮型屋,她帶著我的姨甥女一齊來。之後我們決定去黃埔逛逛,因為從尖沙咀到黃埔距離不是太遠,坐港鐵也很方便。 我們去了冒險樂園, 這裏的比家附近的大很多,超好玩,大人都喜歡🤩玩完之後,我們相約姐夫一齊到黃埔美食坊晚飯,這天下雨, 室內餐廳到處都是滿滿的人,所以隨便選了一間不用等位的餐廳。看了看餐牌,食物合適,我們就坐下來了。一行5人,我們點了:《越式特選大拼盤》每次吃越南菜都一定會點這類的拼盤,什麼都有,這拼盤有扎肉/ 炸蝦餅/ 蒸粉包/ 香茅雞翼/ 春卷,我最愛吃蝦餅和雞翼。《越式軟殼蟹米紙卷》這個米紙卷包住很多蔬菜,清新又爽口,吃多點肉也不怕。《蒜蓉炒貴妃苗》再來一點青菜, 這個是豆苗的bb,用蒜蓉炒必定好吃。《菠蘿海鮮炒飯》這個菠蘿炒飯跟平時看到的有點不同, 不是用原個菠蘿 盛載。《原隻燒魷魚筒焗飯》這個菜式特別, 但略嫌飯較濕導致有點過軟。《越式炒金邊粉》金邊粉炒得乾身, 裏面有少量海鮮。《香茅蘆薈》點了這杯香茅蘆薈,淡淡的香茅味感覺清新舒服。

一行5人,我們點了:
《越式特選大拼盤》
越式特選大拼盤

《越式軟殼蟹米紙卷》
這個米紙卷包住很多蔬菜,清新又爽口,吃多點肉也不怕。
越式軟殼蟹米紙卷

《蒜蓉炒貴妃苗》
再來一點青菜, 這個是豆苗的bb,用蒜蓉炒必定好吃。
蒜蓉炒貴妃苗

《菠蘿海鮮炒飯》
這個菠蘿炒飯跟平時看到的有點不同, 不是用原個菠蘿 盛載。
菠蘿海鮮炒飯

《原隻燒魷魚筒焗飯》
這個菜式特別, 但略嫌飯較濕導致有點過軟。
原隻燒魷魚筒焗飯

《越式炒金邊粉》
金邊粉炒得乾身, 裏面有少量海鮮。
越式炒金邊粉

《香茅蘆薈》
點了這杯香茅蘆薈,淡淡的香茅味感覺清新舒服。
香茅蘆薈

越式特選大拼盤