2019-06-23 71 浏览
好少去黃埔~去親都淨係食詠藜園🍜今次轉一轉 同大食仔食pho👻·🍜火車頭湯河($88)好大碗🤭份量多又足料!生牛肉;牛筋;牛丸;牛腩;牛柏葉🐮湯頭各樣唔係太驚喜~上環越蘆比佢更好食🙊·🍢越式細拼盤($91)食越南菜,我最愛蒸粉包!好香口加上蒸煮唔油膩😋 拼盤有埋雞翼同春卷,岩哂樣樣都想食既我地🥳·🍛特式咖喱雞飯($80)呢個最唔得😟🤙🏻份量仍然好多⋯賣相一般~雞肉煮得太耐好淋,唔洗咬已經骨肉分離🙉無哂口感🙉🙉咖喱椰香還好~·🥦上湯浸時蔬($56) 清清地 唔錯~·🥛椰汁綠豆冰·☕️熱龍眼水 推介!!好多龍眼,非常清甜·📍早安越南紅磡黃埔天地美食坊1樓115號鋪

🥦上湯浸時蔬($56) 清清地 唔錯~

🥛椰汁綠豆冰
☕️熱龍眼水 推介!!好多龍眼,非常清甜

📍早安越南
紅磡黃埔天地美食坊1樓115號鋪
  • 越式特選細拼盤
2019-06-22 37 浏览
很久沒有吃越南菜,上網看到不少人推介這家餐廳,所以跟朋友試試😋餐廳外已充滿越式味道,仿如置身於越南😆餐牌封面係越南紅星的標誌晚市套餐轉特飲不用額外加錢👍👍看過餐牌後決定點咖喱豬頸肉湯河配椰汁紅豆冰($63)、青咖喱香茅豬扒飯配熱檸檬柚子蜜($78),也點了蝦醬脆雞翼($66)和泰式酸辣鳳爪($60)兩客小食。上碟後發現每一道菜的份量十足,毫不吝嗇!豬頸肉口感爽滑,而且煎得很香,咬下去肉汁四溢,邪惡但過癮!香茅豬扒鬆軟,也能鎖緊肉汁,一點也不嚡口~雞翼很入味,加了蝦醬後吃下去散發淡淡鹹香💕鳳爪味道微辣很開胃!最欣賞的是已經去骨,吃下去十分方便~椰汁紅豆冰充滿椰香,紅豆則偏甜。

餐廳外已充滿越式味道,仿如置身於越南😆

餐牌封面係越南紅星的標誌

晚市套餐轉特飲不用額外加錢👍👍

上碟後發現每一道菜的份量十足,毫不吝嗇!

豬頸肉口感爽滑,而且煎得很香,咬下去肉汁四溢,邪惡但過癮!

香茅豬扒鬆軟,也能鎖緊肉汁,一點也不嚡口~

雞翼很入味,加了蝦醬後吃下去散發淡淡鹹香💕

鳳爪味道微辣很開胃!最欣賞的是已經去骨,吃下去十分方便~

椰汁紅豆冰充滿椰香,紅豆則偏甜。
  • 咖喱豬頸肉湯河,青咖喱香茅豬扒飯,蝦醬脆雞翼,泰式酸辣鳳爪
2019-06-19 161 浏览
早安越南 黃埔.整間食店的裝修都有越南感覺!有越南紅兵、越南街邊的車仔食檔、霓虹燈。一進內已經感到自己好像置身越南夜市裡。.越式海鮮蝦膏炒飯,一般蝦醬炒飯會炒成暗灰色,而店裡的蝦膏炒飯會炒成橙紅色,能夠令人食慾大增,舖上蝦乾粒,增加口感之餘,米飯粒粒分明,乾身唔濕,蝦膏味道突出,飯炒得均勻,每粒米飯都沾上蝦膏味道,令人會不斷把飯送進嘴裡,帶子魷魚等海鮮份量足夠,保證每啖飯都有海鮮。.鵝肝醬帶子炒飯,一樣炒得粒粒分明,有油光,賣相頗佳,比越式海鮮蝦膏炒飯有更大量的帶子粒,帶子質素佳,彈牙有口感,瓜粒都令每啖飯更有口感,而最重點的鵝肝醬並不是,大家想像般塗麵包的醬,而是把新鮮鵝肝切成顆粒,再混和飯一起炒,令每口飯都擁有鵝肝的獨特鮮味。.蓮藕苗大蝦沙律,嚐辣朋友仔的佳音,真得很辣喔,大蝦開邊舖在一旁,中層是蓮藕苗,口感獨特,類似大蔥的質感,每口都充滿水份,而下層是酸辣的紅白蘿蔔絲,味道非常清新,絕對能夠刺激大家的食慾。.青檸可樂、三色冰 兩款飲品都有越南特色!....
早安越南 黃埔
整間食店的裝修都有越南感覺!
有越南紅兵、越南街邊的車仔食檔、霓虹燈。
一進內已經感到自己好像置身越南夜市裡。
青檸可樂、三色冰
兩款飲品都有越南特色!

越式海鮮蝦膏炒飯
蓮藕苗大蝦沙律
青檸可樂
三色冰
2019-06-18 51 浏览
喺黃埔睇完戲,所以想喺黃埔新天地搵餐廳食晚飯,見到呢間新開嘅早安越南,價錢唔貴,所以一試。我地每人叫左一個set,分別係生牛肉湯河,青咖喱雞扒飯,配咸檸可樂同檸檬柚子蜜。另外仲叫咗一個蛋黃黃咖喱軟殼蟹。食越南嘢食當然要食生牛肉湯河啦,湯底清甜有肉味,河粉唔散,不錯!青咖喱雞扒飯幾驚喜,青咖喱味道濃郁少辣,雞扒煎得香脆可口,令人胃口大開!不過最驚喜一定係蛋黃黃咖喱軟殼蟹,估唔到軟殼蟹總共有三隻咁多,而且有法包浸左落黃咖喱入面。雖然黃咖喱味道好重,但係食得出蛋黃嘅味道,非常驚喜,絕對值得一試!餐廳裝飾有風格,而且用嘅杯具都印上左圖案,可見用心!喺香港以平價位食到呢個質素嘅越南菜,絕對驚喜!

2019-06-18
2019-06-16 67 浏览
近期覺得幾方便的越南菜,晚市套餐種類甚多,飲品也有比較特色的選擇。扎肉手撕雞湯河,很大的一碗,扎肉爽甜,雞絲嫩滑。湯底清新鮮甜,加上大量香蔥芫荽蒜,令味道更加香。河粉滑不溜口,非常軟滑。青咖哩豬扒飯的咖哩香而不辣,豬扒是香茅的,煎得很香,肉質瘦而不乾,外脆內軟。飯的份量也很多,青咖哩也完全足夠吃完整碟飯。越式軟殼蟹米紙卷,炸得香口的軟殼蟹和米紙味道很夾,米紙皮很薄,包着各種蔬菜,如果軟殼蟹可以再多一點,就perfect池了。馬拉盞炒通菜跟泰式的差不多食法,鑊氣十足,通菜又嫩又綠,配合香辣惹味的馬拉盞,整體來說是香多於辣,惹味非常。黃檸可樂用了鮮檸,在解渴的可樂上添了一份清新。鹹檸七喜甜中帶咸,咸甜交雜、冰涼爽口,還有止咳治感冒、化痰潤喉的功效。值得一提,餐廳用的是紙飲管,環保一點點。

黃檸可樂用了鮮檸,在解渴的可樂上添了一份清新。
值得一提,餐廳用的是紙飲管,環保一點點。
  • 馬拉盞炒通菜
2019-06-15 90 浏览
早安越南我想食好耐,今次黃埔分店較近可以去光顧了。店內很有公產黨風格,我之前光顧越南峴港的咖啡店也是一樣的裝飾。凍檸檬柚子蜜,冰涼解渴熱桂花蜜,好似食緊桂花糕馬拉盞炒通菜 $67食物好快上檯,十分有效率。炒通菜好有鑊氣,馬拉盞惹味但不會太鹹。酸辣海鮮湯黑粉絲 $73好新奇所以要試下酸辣味道是冬蔭功味道,好味有帶子、鮮蝦、青口、魷魚等,鮮味十足。黑粉絲是淺黑色,夠彈牙掛湯。札肉手撕雞湯河 $58好多塊札肉,手撕雞肉夠嫩滑,河粉都夠滑幾入味。炸蝦餅是一塊切開上檯幾特別,可以再彈牙點。

凍檸檬柚子蜜,冰涼解渴
熱桂花蜜,好似食緊桂花糕

馬拉盞炒通菜 $67
食物好快上檯,十分有效率。
炒通菜好有鑊氣,馬拉盞惹味但不會太鹹。

酸辣海鮮湯黑粉絲 $73
好新奇所以要試下

酸辣味道是冬蔭功味道,好味
有帶子、鮮蝦、青口、魷魚等,鮮味十足。

黑粉絲是淺黑色,夠彈牙掛湯。

札肉手撕雞湯河 $58
好多塊札肉,手撕雞肉夠嫩滑,河粉都夠滑幾入味。

炸蝦餅是一塊切開上檯幾特別,可以再彈牙點。

2019-06-14 100 浏览
和同事們到美食坊午膳🕐美食坊選擇多 但等候的人亦一樣多每間餐廳都充滿等候的人群👥最後選擇了越南菜午市套餐有很多選擇🍲粉麵飯再配飲品而且特式飲品不需要另外加錢感覺上特飲比較抵🍹也可以再另加小食最後被黑粉絲吸引了🤩選擇了"峴港酸辣海鮮湯黑粉絲"再配特式飲品 "三色棷汁冰"酸辣湯味道和顏色和泰式的東陰公湯很相似酸酸辣辣十分開胃👍海鮮都不少 有帶子 青口 魷魚 蝦至於黑粉絲 其實都不是黑色😂但和酸辣湯很配😋食完湯麵熱辣辣飲杯三色冰可以解渴解辣套餐加一大概$80以午餐來說的確偏貴但久不久一餐還可以喜歡食酸辣的我會再食

和同事們到美食坊午膳🕐

而且特式飲品不需要另外加錢
感覺上特飲比較抵🍹
也可以再另加小食

最後被黑粉絲吸引了🤩
選擇了"峴港酸辣海鮮湯黑粉絲"
再配特式飲品 "三色棷汁冰"

酸辣湯味道和顏色和泰式的東陰公湯很相似

以午餐來說的確偏貴
但久不久一餐還可以
喜歡食酸辣的我會再食
2019-06-13 79 浏览
過了兩點,避開午膳繁忙時間,開始可以輕輕鬆鬆在黃埔覓食,亦係下午茶時間,今次在黃埔美食坊一樓,行來行去,作出比較,最後決定揀選早安越南。下午茶餐好抵食,約$35就有碗河粉及飲品。雞絲湯河迷你火車頭都只係$47雖然叫迷你,但材料都好豐富。加$25可以加一款小食,我揀了蝦醬炸雞翼,好入味,又無骨,很滋味!套餐包埋普通熱飲品,凍飲加$3,特飲都只係加$6,好抵呀!服務好,坐得舒服,值得推介!下次想試吓香茅雞翼!

下午茶餐好抵食,約$35就有碗河粉及飲品。

雞絲湯河

迷你火車頭都只係$47

雖然叫迷你,但材料都好豐富。

套餐包埋普通熱飲品,凍飲加$3,特飲都只係加$6,好抵呀!

服務好,坐得舒服,值得推介!
下次想試吓香茅雞翼!
2019-06-13
2019-06-09 87 浏览
平時超少食越南餐嘅我起無選擇之下黎食因為好多人叫咗個扎肉手絲雞湯河 (轉蒙粉)好快上菜都好大碗吓好香 落咗莞茜 (雖然我本身好憎食 只不過我唔食到佢地就冇事)不過唔太好食湯底好鹹 越食越頂唔順麵可能係我嘅選擇問題 蒙粉= 粗少少嘅粉絲所以好冇咬口 唔啱我口味雞絲又少 亦唔滑😐仲有叫咗碟炒小豆苗依個唔錯 唔鹹亦唔油 不過炒得香而且小豆苗好少地方有得食到串燒就較好味 不過好油好熱氣肉質遍硬至於拼盤我只係試咗蒸粉包佢係好似中式腸粉咁入面包咗隻蝦同啲其他料咁不過唔好食 皮太厚 料少 隻蝦唔新鮮 又硬又乾可能越南野真係唔係我口味😶
平時超少食越南餐嘅我起無選擇之下黎食
因為好多人
叫咗個扎肉手絲雞湯河 (轉蒙粉)
扎肉手絲雞湯河

入面包咗隻蝦同啲其他料咁
不過唔好食 皮太厚 料少 隻蝦唔新鮮 又硬又乾
可能越南野真係唔係我口味😶
2019-06-05 105 浏览
喺紅磡唔算好多越南野,行到去黃埔發現有間早安越南~平日唔算好多人排隊,所以決定入去用餐~扎肉手撕雞湯河— 湯底好清甜,唔係無味嗰種。如果覺得太清嘅話可以加啲辣椒,辣辣地好好食!雞絲好嫩,整碗麵嘅材料都好新鮮。特式咖哩牛腩飯— 有啲似港式咖哩,但味道較辣;而且比較濃稠,有少少重口味🤣🤣不過我就係鐘意佢咁惹味,用嚟撈飯一流!肉骨茶— 平時都好少見越南野有肉骨茶飲,所以決定嗌一碗。色澤好深,飲落有陣陣苦味,睇嚟材料方面都落得幾足!而且好香中藥味,飲完有種暖胃嘅感覺~蒜蓉炒貴妃苗— 對於任何蒜蓉炒嘅錯都抗拒唔到🤩好大碟,而且條條都夠嫩!唔係好油,食落都覺得健康啲🤪感覺今次呢間越南野係比較有新穎嘅感覺,平時喺其他越南餐廳都見唔到呢啲菜式。雖然如此,但係食物質素都做得幾好,價錢對比起黃埔其他餐廳都係差唔多~不錯啊!

2019-06-05 62 浏览
燈光暗到似酒吧,幾有氣氛;裝飾設計以文革毛主席時期既style。【火車頭湯河粉】$88 大大碗湯河,食完飽到上心口。清澈的湯底,有獨特濃郁既香味同香濃的牛味,河粉幼滑,配料多款,有牛肉、牛腩、牛丸、牛柏葉,不過無左辣椒粒、鵝弟同青檸提供。【越式炒金邊粉】$80泰式炒米邊粉就見得多,越式真系要試下。用料味道大同小異,蝦肉、豆干、芽菜等材料去炒,食落甜辣,色澤鮮艷亮麗,睇落好吸引。【越式特選細拼盤】$91粉包就甘食有D清淡,配埋炸乾蔥同蔥花就惹味;春卷外皮呈網狀,食落特別鬆化,不過未炸到好乾身有D油;香茅雞翼無得輸,香口多肉汁!【龍眼冰】&【三色冰】DINNER SET送免費飲品,仲要特色飲品吾洗加錢升級,好抵! 三色冰好濃郁清香椰奶味,甜而不膩,,仲有紅綠豆及Cendol(綠色啫哩條)。

【火車頭湯河粉】$88

【越式炒金邊粉】$80

【越式特選細拼盤】$91

【龍眼冰】&【三色冰】

2019-06-05 60 浏览
黃埔嘅蔡瀾美食坊,裏面有好多食肆。有上海菜,有點心,有西餐,有越南菜,各適其適!今日要去嗰間越南菜,個名都幾特別,就係因為比佢個名吸引咗,於是就入咗去食。我同事好鍾意食嘢,所以我哋都叫咗幾多嘢食。我哋叫咗兩個一人餐,然後再叫小食同菜。越式海鮮蝦膏炒飯 $88分量唔算好多,蝦都好大隻,炒飯炒得好乾身,一粒一粒佢分明。我覺得味道調校得好好,但我同事嫌佢淡左啲。越式炒金邊粉 $80酸酸甜甜,好醒胃。蒜蓉炒貴妃苗 $76感覺有啲似溫室豆苗, 我係第一次食呢隻菜。有少少苦澀嘅感覺。不過幾清新。絲網海鮮春卷 $66個絲網做得好薄,包生菜食,非常一流。熱龍眼水(跟餐)咸檸樂 (跟餐)

我同事好鍾意食嘢,所以我哋都叫咗幾多嘢食。
我哋叫咗兩個一人餐,然後再叫小食同菜。

越式海鮮蝦膏炒飯 $88

越式炒金邊粉 $80
酸酸甜甜,好醒胃。

蒜蓉炒貴妃苗 $76

絲網海鮮春卷 $66
個絲網做得好薄,包生菜食,非常一流。

熱龍眼水(跟餐)
咸檸樂 (跟餐)

2019-06-04
2019-06-04 71 浏览
呢間越南餐廳一入到去,就俾佢個裝修吸引住 個紅燈好型。1. 蜆港酸辣海鮮湯黑粉絲 $73黑粉絲好特別 好少見 比起普通粉絲有口感啲 而且成個湯好多香料 辣辣地 酸酸地 又有好溫純嘅 香草味 配埋啲海鮮好鮮甜 2. 涼拌秋葵 $53好鍾意食秋葵嗰種外脆 內裏有啲黏嘅感覺 而且有降血壓又通便 真係減肥一流 而佢唔淨係得 煮完雪凍過秋葵 咁簡單 佢上面仲有啲類似撈檬嘅汁 紅辣椒仔 所以食落其實都辣辣地 就算唔鍾意食菜嘅你應該都會鍾意食 3. 薄荷青檸冰 ( 跟餐唔使加錢) - 成件事好夾
呢間越南餐廳一入到去,就俾佢個裝修吸引住 個紅燈好型。

1. 蜆港酸辣海鮮湯黑粉絲 $73

2. 涼拌秋葵 $53

3. 薄荷青檸冰 ( 跟餐唔使加錢)
- 成件事好夾

2019-05-31 93 浏览
昨晚放工後去到黃埔經朋友介紹去左早安越南試越南菜,我們三個人坐低後叫了越式炒飯,火車頭湯河,四串沙爹串燒和一個越南特色春卷。值得一讚這個炒飯,因為這個炒飯的飯不會太濕,另外用料十分足,例如有蝦,雞肉,扎肉,蝦肉十分新鮮,雞肉容易入口,其次是火車頭湯河粉,這個河粉的用料十分足並且好大一碗,另外春卷方面,外皮炸得金黃通透,完全沒有一種肥膩的感覺,最後串燒方面亦燒得恰到好處,容易入口。最後值得一讚是店內服務員的態度1十分殷勤有善,下次再嚟黄埔的話,我一定會再試這間餐廳。
2019-05-23 115 浏览
自從上年去完越南之後都冇乜機會食越南菜,今次經過黃埔終於可以食下!喺黃埔美食坊上面有好多間餐廳,唯一裝修好特別嘅我覺得就係呢間早安越南!今次就叫咗三款佢嘅越式美食推介三款裏面我諗我最鍾意就係佢嘅生蝦shooter!侍應哥哥講明如果唔食得辣就唔建議飲佢嗰個用是拉差整嘅汁嘩我就咁食舊蝦都已經感受到是拉差嘅威力!不過隻蝦真係好新鮮好彈牙好甜!自從上次食完一個勁難食嘅泰式金邊粉之後,自此我都要搵一個穩陣嘅金邊粉嚟食。今次呢個越式金邊粉個味終於正常返啦,好感動!軟殼蟹細細隻,炸得非常好味越式同泰式炒金邊粉有啲唔同,越式會偏向甜少少,同埋其他配菜會少啲🤔呢一碟辣椒膏炒蜆真係好似幅圖咁樣啲蜆勁大隻😦辣椒膏個味唔辣反而偏向有啲甜同埋厚厚地嘅質感,幾特別服務態度幾好,有介紹,有經常幫我地加水
今次就叫咗三款佢嘅越式美食推介
生蝦shooter
三款裏面我諗我最鍾意就係佢嘅生蝦shooter!
侍應哥哥講明如果唔食得辣就唔建議飲佢嗰個用是拉差整嘅汁
軟殼蟹炒金邊粉
辣椒膏炒蜆

服務態度幾好,有介紹,有經常幫我地加水

生蝦shooter
軟殼蟹炒金邊粉