2023-03-14 53 浏览
位於蘇豪區附近旺中帶靜的一段小斜路坐在窗邊用餐 享受着夜風和寧靜親切友善的服務態度 令人感到舒適貼心以中環區來說價錢重非常合理喜知次一夜干($158)剛剛燒好的一夜干 香氣熱氣撲鼻貫徹一夜干鹹鹹地肉質乾乾地中又彈牙最重要係燒得好脆口 一食食唔停口翠玉瓜($28)日本豚腩($48)非常高質素的串燒 食材本身新鮮又靚翠玉瓜多汁爽脆 仲好用心用牛油燒 香到呢~日本豚腩肥瘦適中 用椒鹽調味 燒得香口好好好食辣炒牛肉烏冬($108)可以走辣 甜甜嘅炒烏冬 但一啲都無甜的膩雖然牛肉份量唔算好多 但係放入其他蔬菜配料口感好豐富 烏冬亦十分煙韌美味松葉蟹膏蟹肉炒飯($158)點主食嘅話真係必點呢款炒飯 香氣十足炒飯粒粒分明 米飯煮的剛好 唔太濕唔太乾更難得的是吃到底完全零油膩 感覺很好
位於蘇豪區附近旺中帶靜的一段小斜路
坐在窗邊用餐 享受着夜風和寧靜
親切友善的服務態度 令人感到舒適貼心
以中環區來說價錢重非常合理

喜知次一夜干($158)
剛剛燒好的一夜干 香氣熱氣撲鼻
貫徹一夜干鹹鹹地肉質乾乾地中又彈牙
最重要係燒得好脆口 一食食唔停口
喜知次一夜干

翠玉瓜($28)
日本豚腩($48)
非常高質素的串燒 食材本身新鮮又靚
翠玉瓜多汁爽脆 仲好用心用牛油燒 香到呢~
日本豚腩肥瘦適中 用椒鹽調味 燒得香口好好好食

辣炒牛肉烏冬($108)
可以走辣 甜甜嘅炒烏冬 但一啲都無甜的膩
雖然牛肉份量唔算好多 但係放入其他蔬菜配料
口感好豐富 烏冬亦十分煙韌美味
辣炒牛肉烏冬

松葉蟹膏蟹肉炒飯($158)
點主食嘅話真係必點呢款炒飯 香氣十足
炒飯粒粒分明 米飯煮的剛好 唔太濕唔太乾
更難得的是吃到底完全零油膩 感覺很好
松葉蟹膏蟹肉炒飯

喜知次一夜干
松葉蟹膏蟹肉炒飯
中環隱世小店之《星橋居酒屋》呢間中環隱世小店既《星橋居酒屋》,地位唔算大,裝修簡潔,晚上燈光柔和,令人好relax,店員非常nice,就座後牆上時令餐牌,當中有直送鮮魚刺身同串燒等等,墨魚咀 $58:份量唔算多,爽口彈牙,食入口(索索)聲,個sauce係師傅自已調制,幾好味,湯烏冬 $68:幼烏冬入口細滑,湯底十分清甜,(串燒)豚腩 $48:豚腩肉屬厚切,洋蔥非常甜,面頭鹽既調味十分夾,(串燒)自家製免治雞肉棒 $58:咬落啖啖肉,十分香口,配嘛生既蛋黃汁,味道一流,鮟鱇魚肝 $88:口感有d似鵝肝,味道細嚼有d似吞拿魚,鮟鱇魚香十分濃之餘不覺油膩,鹽燒油甘魚餃 $138:份量幾大件,面頭燒得燶燶地,肉質十分細嫩幼滑,肉油香感豐富,(壽司)松葉蟹肉膏壽司 $48:蟹肉新鮮柔軟,口感豐富,蟹膏鮮香味重同濃郁,(壽司)赤身 $38:肉呈紅色,脂量少,口感軟中帶綿,有咬口,(壽司)油甘魚 $28:食落淡淡甘甜,充斥住魚油香氣,口感獨特清爽,(壽司) 灸燒左口魚裙邊 $28:口感豐富有嚼勁,咬落爽甜,甘甜魚油慢慢滲出,濃郁甘香,食後魚油香停留口內,令人回味無窮,中環區黎講,價錢唔算貴,而且食物
中環隱世小店之《星橋居酒屋》

湯烏冬 $68:幼烏冬入口細滑,湯底十分清甜,

中環區黎講,價錢唔算貴,而且食物質素同味道都十分好!
2023-03-13
  • 鹽燒油甘魚餃
2023-03-14 34 浏览
最近試左中環一間幾出色既居酒屋👍🏻 位置有少少隱蔽🧐 要行一段小斜路先搵到😝 燒日本河豚乾 ($98) 燒得岩岩好,甜甜地又唔會好乾身🐡 送酒一流小食🍺 唐揚雞 ($68) 望到個樣已經夠晒吸引,咬開爆晒汁超正😁 仲見到一圈圈既雞卷肉,睇得出落左心機同功夫👍🏻.黎多個松葉蟹膏蟹肉炒飯 ($158),炒得香口好濃蟹膏味,而且粒粒分明好乾身🦀 幾夠份量食完都夠飽👻 下次有機會再黎試下其他串燒同壽司👏🏻

2023-03-13 378 浏览
最近發現原來屋企附近有架巴士可以去中環,就同屋企人試下搭,順便去中環街市行下,所以都喺附近搵野食,上網預先睇定呢間日式居酒屋,中環黎講呢間價錢都唔貴,所以就決定試下。餐廳面積不算大,牆上有一幅畫滿日本風情的畫,職員好有禮貌,亦會問客人需要茶或水。好多野都好想食,我地揀左:串燒:雞軟骨($35):呢度雞軟骨好特別,值得一試,唔係平常食開一粒粒的雞軟骨,而係雞胸Y字形一條條的雞軟骨,點餐時職員亦會好細心講解。未試過亦好有興趣,所以都好期待。雞軟骨帶有調味,非常香口,而且軟骨夠脆,口感很好,亦會帶有少量雞肉,食嘅時有唔同嘅口感,非常特別,很美味。雞翼($45):剪開了兩條骨來燒,方便進食,雞翼燒得皮脆肉嫩。雞腎($35):這是一向都會點的串燒,雞腎真的很適合做串燒啊。雞肝($35):職員介紹這是日本雞肝,燒得剛剛熟,所以咬開會帶粉嫩色,雞肝用料新鮮,口感柔軟,吃得出食材的高質。豚腩($48):燒得又靚又香,脂肪燒得很香,豬肉口感柔軟,兩件豬腩中間有洋蔥,洋蔥亦很香口,配豬腩都好夾。燒油甘魚鮫($138):油甘魚鮫燒得很香,魚肉亦很嫩滑,配上檸檬汁帶出魚的鮮味。松葉蟹膏蟹肉炒飯($158):炒
最近發現原來屋企附近有架巴士可以去中環,

好多野都好想食,我地揀左:

串燒:

未試過亦好有興趣,所以都好期待。

雞翼($45):
剪開了兩條骨來燒,方便進食,雞翼燒得皮脆肉嫩。

雞腎($35):
這是一向都會點的串燒,雞腎真的很適合做串燒啊。

雞肝($35):

豚腩($48):

燒油甘魚鮫($138):
油甘魚鮫燒得很香,魚肉亦很嫩滑,配上檸檬汁帶出魚的鮮味。

松葉蟹膏蟹肉炒飯($158):
炒飯炒得很靚,粒粒分明,把蟹籽拌勻然後進食,蟹籽增加炒飯口感。

呢度位置比較僻,不過餐廳好有日本風味,而且店員有禮,亦會主動加茶,是和朋友談天的好地方。

2023-03-11
💁‍♀️💁‍♂️ 7/3/2023(Tue), Dinner🍽今晚又去到A先生公司附近搵食😋😋,都係沿住半山扶手電梯上去,好快就去到今晚既目的地👉👉👉嘉咸街呢間隱世既居酒屋 @__hoshihashi__ ,一入到居酒屋就比個巨型既牆畫所吸引,牆畫由本地創作人 @simplebao 所創作 ,牆畫非常搶眼,令居酒屋生色不少😍😍😍😍。講番今晚既晚餐~我地就order咗:🔆 梅子蕃茄🍅($58)凍食既一個清新開胃前菜,店家用上日本蕃茄🍅,去皮後浸喺梅子汁入面。梅子汁味道調得幾好👍👍👍,唔會太濃太搶味😋,有梅子既酸味之餘,又食到蕃茄既味道😍。🔆 鮟鱇魚肝🐟($88)一碟有四小件,鮟鱇魚肝入口細滑,魚肝既味道唔算太濃郁,就算唔食內臟既人都好易接受到😋👍。🔆 喜之次一夜干🐟($158)為食妙妙同A先生都係喜愛食魚🐟既人,風乾咗一晚既魚肉,魚味濃郁,魚皮燒得香脆,魚肉唔會太乾,點一點蘿蔔蓉酸汁食,不錯❤。🔆 特選六點刺身盛($308)六款刺身有三文魚、油甘魚、吞拿魚赤身、紋甲魷魚、八爪魚同北寄貝。北寄貝食落爽口彈牙😋;三文魚的油花不錯,食落嫩滑😋;油甘魚食落油膶😋;赤身就魚味不俗👍。🔆 串燒:雞肉大蔥

講番今晚既晚餐~我地就order咗:

🔆 梅子蕃茄🍅($58)

🔆 鮟鱇魚肝🐟($88)

🔆 喜之次一夜干🐟($158)
🔆 特選六點刺身盛($308)
🔆 串燒:雞肉大蔥($38)、自家製免治雞肉棒($58)、牛肋肉($58)
店家亦有提供串燒,以雞🐔類為主,於是又點了幾款來吃。雞肉大蔥燒得雞肉嫩滑,大蔥香口蔥味濃郁;自家製免治雞肉棒食落有粒粒碎既雞軟骨增加口感,再點埋附上既蛋黃,入口更滑也添上蛋香;牛肋肉簡單的用黑椒調味,因為部位既關係,肉味濃而有咬口。
🔆 白桃酒🐻🥃($68)
呢杯白桃酒係店家用上白桃汁同埋燒酎調配而成,賣相有粒貓貓造型既冰粒而生色不少。入口有香甜既白酒味,而燒酎亦因為多了桃味關係而易入口😋。
🔆 沖繩香檬梳打($28)
酸酸甜甜的,清新開胃又有益👍👍。
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
👉🏻 正門旁邊既坐位算係半露天,而家天氣涼涼地咁坐都好舒服。
👉🏻 整體服務同食物都好好,店員會細心介紹食物同上菜速度都岩岩好,值得推介❤
A先生車友指數 🚗
🛣️ 交通容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
🅿️ 泊車容易指數:🚗🚗🚗🚗(4/5)
👉🏻 首選交通都係港鐵到中環,再沿行人扶手電梯慢慢上嚟,而家天氣涼涼地咁行都好舒服,又可以感受吓沿路既好輕鬆同relax既氣氛,中途經過Donki又可以去買吓野
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-03-07
放工後相約朋友到附近居酒屋晚飯聊天,第1次到探的我覺得這是一個不錯的聚會地方。裝橫主要以深木為主,踏實穩重的設計,環境寧靜加上食材美味,價錢合理,非常適合品嘗與聚舊。就座後服務員隨即介招掛於牆上定時更換的時令餐牌,圖畫亦QQ的~當中有小食串燒、飛機貨直送鮮魚及壽司,甚為吸引,寒冷天氣下選擇嘗試熱食限定。牛舌芯頗為大塊,而且十分juicy,爽脆中有軟腍,熟多少少可以進一步提升爽口度,不用加任何調味或醬油已經好惹味。粒狀豬頸肉厚身爽口易咀嚼,同樣也十分juice,肉汁咬後溢出,芥末原來是關鍵點,比一般芥末辣度淡然,輕輕芥末味反而令串燒減膩變輕盈,多添一份清新~雞肉非完全蓉狀所以有咀嚼度,還有雞軟骨碎提升口感,薄薄一層帶甜燒汁及蛋液簡直是完美配搭。圓碌碌大小易入口,脆皮薄且鎖到肉汁,雞肉營算嫩滑,無調味所以加檸檬汁及沙律醬能帶動味道。帶有炭燒味魚皮好惹味,略嫌魚肉較乾身,適合沾旁邊酸汁。烏冬扁而軟熟,輕盈麵條麵粉感低,充分吸收所有醬油鹹香甜帶小辣,而且不覺油膩,有紅椒、椰菜、肥牛及菇層次感足夠。—食物滿意,環境亦適合聚會,服務也主動積極,不時為朋友與我添茶,絕沒有趕時間之意,我倆也感到舒服自

牛舌芯

豬頸肉

自家製免治雞肉串

唐揚雞

油甘魚鮫

帶有炭燒味魚皮好惹味,略嫌魚肉較乾身,適合沾旁邊酸汁。
辣炒牛肉烏冬

食物滿意,環境亦適合聚會,服務也主動積極,不時為朋友與我添茶,絕沒有趕時間之意,我倆也感到舒服自在。
2023-02-28
牛舌芯
豬頸肉
自家製免治雞肉串
唐揚雞
油甘魚鮫
辣炒牛肉烏冬
朋友喺中環翻工 偶然發現呢間喺小巷嘅居酒屋🏮中午放飯時間都幾多人食 美食雷達再次偵測到好嘢🤩今次我哋晚餐時間去 室內顯得非常溫馨有格調🥰餐點大部份都係串燒或者佐酒小食 好啱放工嚟小酌聚餐放鬆吓🍻食物質素非常不錯 而且職員禮貌好好 係一個好好嘅體驗👍🏻🍢串燒🐔日本雞頸肉🐓日本雞翼🐷九條蔥豚肉卷🍠甜薯🥒 日本秋葵串燒全部都係即叫即燒 一上枱熱辣辣又香氣四溢🥹串燒調味簡單但吊出到食材鮮味 肉味好足又油香滿滿特別推薦雞翼串燒 完全做到皮脆肉嫩 香口又Juicy💦秋葵同甜薯串燒正好一解肉類串燒嘅油膩感👍🏻小食🥟雞皮餃子日式雞皮餃子真係好邪惡但係又好好食喎😋雞皮燒得好隨身 包住肉汁滿滿嘅餃子餡一咬落去完美爆汁 真係要小心焫親咀🙈🍗唐揚雞軟骨雞軟骨唔係出邊賣嘅 厚粉雪藏氣炸雞軟骨🙅🏻‍♀️用好薄新嘅炸粉包住骨骹位 每粒炸到金黃香脆😋調味亦唔會過重 可根據個人口味點蛋黃醬食🦀松葉蟹膏蟹肉炒飯好出色嘅日式炒飯 蟹肉蟹膏香味同味道都好出🦀同時面頭油蟹子增加口感 蟹肉份量都唔少炒飯粒粒分明 但同時唔會太乾 連蟹肉一齊食太享受了 🥹蟹肉炒飯即叫即製 記得上枱盡快食用先最好食⏰🏡星橋居酒屋 (中環)📍中環嘉咸街3
朋友喺中環翻工 偶然發現呢間喺小巷嘅居酒屋🏮

好出色嘅日式炒飯 蟹肉蟹膏香味同味道都好出🦀
同時面頭油蟹子增加口感 蟹肉份量都唔少
炒飯粒粒分明 但同時唔會太乾 連蟹肉一齊食太享受了 🥹
蟹肉炒飯即叫即製 記得上枱盡快食用先最好食⏰

🏡星橋居酒屋 (中環)
📍中環嘉咸街35-39號嘉豪大廈地舖
2023-03-07 55 浏览
星橋居酒屋📍呢間係位於中環嘉咸街斜路一間居酒屋,小編搵左一陣先發現佢,絕對夠神秘😂所有食物都非常高質,魚生新鮮,炸物香口,串燒惹味👍🏽其實都幾意外,因為本身見餐廳人流唔算多…絕對需要大力推薦!.Please check it out: @gaku.hallhk.Taste: 🥰🥰🥰🥰🥰Igable: 📸📸Environment: 🥂🥂🥂🥂.Find more📌📌📌#MafiFood中環.#MafiFood #MafiFood香港 #MafiFoodHK #MafiFoodCentral#food #hkfoodie #foodie #foodlover #hkig #香港美食 #中環美食 #美食 #吃貨 #相機食先 #打卡熱點 #星橋居酒屋 #HoshiHashi #香港居酒屋#japanesecusine
星橋居酒屋📍
呢間係位於中環嘉咸街斜路一間居酒屋,
小編搵左一陣先發現佢,絕對夠神秘😂

所有食物都非常高質,
魚生新鮮,炸物香口,串燒惹味👍🏽

其實都幾意外,因為本身見餐廳人流唔算多…
絕對需要大力推薦!

Taste: 🥰🥰🥰🥰🥰
Igable: 📸📸
Environment: 🥂🥂🥂🥂
Find more📌📌📌
#MafiFood中環
2023-03-07
2023-03-06 36 浏览
▫️今次黎到中環一間斜路上既居酒屋食晚飯🥳 環境簡約清新,店內仲有幅好靚既壁畫🖼👅 牛舌芯 $68▫️厚厚既牛舌燒得非常爽嫰彈牙😚 只係加左少少黑椒同鹽吊味,已經非常香口,大推😍🙌🏻🐡 燒日本河豚乾 $98▫️基本上日式居酒屋必點😛 河豚乾燒得軟淋得黎有咬口,甜甜地又帶點燒烤香味😋🐮 汁燒牛肉蔥卷 $68▫️牛肉調味較濃,但配上爽脆香蔥即時平衡左鹹味,覺得平時唔食蔥既朋友食完可能都會對香蔥改觀🤣🐔 雞肉大蔥 $38▫️雞肉嫰滑,大蔥香口多汁,一食大蔥香味即時散發出黎🤩 配埋一齊食超夾🫶🏻🍗 唐揚雞 $68▫️外脆內軟既口感😝 就算炸完雞肉依然非常嫰滑juicy💦 🦀 松葉蟹膏蟹肉炒飯 $158▫️飯粒炒得香口乾身,入口有蟹膏香味🤤 蟹肉份量都唔少,仲加左蟹籽增加口感,呢個炒飯好出色🥰👍🏻

👅 牛舌芯 $68

🐡 燒日本河豚乾 $98

🐮 汁燒牛肉蔥卷 $68

🐔 雞肉大蔥 $38

🍗 唐揚雞 $68
▫️外脆內軟既口感😝 就算炸完雞肉依然非常嫰滑juicy💦

🦀 松葉蟹膏蟹肉炒飯 $158

2023-02-28 49 浏览
📍星橋居酒屋中環嘉咸街35-39號嘉豪大廈地舖唔多黎中環食野,今次行開就搵間居酒屋🏮試下,餐廳環境好好,幾舒服,入到去店員態度好好,安排座位,三五之己傾計一流👍🏻唐揚墨魚咀 - 炸得幾好食,又熱辣辣,唔會好乾仲幾爽口👏雞皮餃子🥟- 手工菜,用雞皮包住d肉,好小見有呢d食,所以要試下🤤味道唔差,配上醬汁更好食😋雞頸肉 燒得好香,煙煙靭靭,而且唔係周圍都有得食😆牛舌芯- 呢個非常推介俾大家👍🏻,牛舌芯非常嫩,燒到剛剛好,仲保留到肉汁,簡單調味已經好好食🤤
📍星橋居酒屋
中環嘉咸街35-39號嘉豪大廈地舖

唐揚墨魚咀 - 炸得幾好食,又熱辣辣,唔會好乾仲幾爽口👏

雞頸肉 燒得好香,煙煙靭靭,而且唔係周圍都有得食😆

📍星橋居酒屋 (中環)中環嘉咸街35-39號嘉豪大廈地舖Soho一帶不嬲都多嘢食,嘉咸街呢度小店林立,見到呢間居酒屋好似漆黑中嘅螢火蟲一樣,店舖乾淨企理而且好有日本居酒屋風格🏮🏮朋友啱啱喺日本返嚟見到呢間居酒屋都話想試試佢!👉 牛舌芯💰68😋😋😋😋😋/5呢個真係唔係講笑!!超級好食!黐線咁好食!直頭好食過日本嘅!一串有三大塊,而且勁有厚度,入面係爆肉汁!☺️☺️☺️牛舌口感爽彈,呢個真係必食!專程黎食呢個牛舌心到抵呀!🤩🤩🤩食到好食嘅嘢,真係幸福感滿滿🥳🥳🥳🥳👉 牛油炒野菜💰78😋😋😋😋.5/5其實材料非常之簡單, 只係椰,同洋蔥,菇,同蘿蔔絲,但係就好好食😋牛油🧈香而不膩,清得嚟又唔會寡🥗🥦🥕😋😋😋👉 雞皮餃子💰78😋😋😋😋.6/5超有誠意!佢連個醬汁都係自己調教!有少少酸,幾開胃😊一嘢咬開入面d汁係噴射式出,而雞皮好香口脆身,大推,點埋自家製醬汁更加昇華☺️☺️👉 日本雞頸肉💰38😋😋😋😋.6/5雞頸肉真係第一次見,口感好特別!食落口有好爽脆既感覺,佢嘅燒物真係好岀色,仲保留到juicy 既感覺😚😚😚👉 豬頸肉💰48😋😋😋😋.6/5肥瘦均衡,肉質有嚼勁,仲好鮮嫩多汁!🥰🥰🥰真心好吃!佢有小小
📍星橋居酒屋 (中環)
中環嘉咸街35-39號嘉豪大廈地舖

💰38

👉 豬頸肉
💰48
😋😋😋😋.6/5
肥瘦均衡,肉質有嚼勁,仲好鮮嫩多汁!🥰🥰🥰真心好吃!佢有小小Wasabi係面,佢唔會搶味之餘仲帶岀豬既香味,真心咁多樣串燒都好岀色!🤩

👉 唐揚墨魚咀
💰58
😋😋😋😋.6/5
痴線!連炸物都咁岀色!墨魚咀香脆得來有水份,Juicy得黎又有口感!🤩🤩🤩

👉喜之次一夜干
💰158
😋😋😋😋.6/5
呢個係是日精選,係吃過一次就會愛上的味道,簡單燒至金黃搭配檸檬汁和蘿蔔泥,魚肉又香又嫩 我更愛不沾醬油直接享用!一啲腥味都唔會有,好值得試。

回頭: yesYesyes!! 。食物係真心高質!樣樣都咁好食!食得岀係用心製作,係到食完唔洗再心掛掛日本🇯🇵。而且環境又舒服,款式多💕💕💕✨✨✨仲有啲staff超級nice,唔怪之得有啲客一入嚟就同個friend講之前幫襯過真係好唔錯🥰🥰我都覺得係!大推💓💓💓

#kermit食在中環

中環街市附近既小店 有時經過都滿座 需要預先訂座難得經過有位就同朋友試一試午市套餐價錢約$100到$200  價錢唔算平但係中環黎講係可接受既價位午市套餐有唔少菜式選擇!店員服務態度好友善 食物味道唔錯———九州白湯烏冬配汁煮豬軟骨定食豬軟骨好軟同入味 好夠味 但烏冬偏咸少少———三文魚牛油果飯 擺盤精緻 牛油果同三文魚味道好夾
中環街市附近既小店 有時經過都滿座 需要預先訂座

三文魚牛油果飯
擺盤精緻 牛油果同三文魚味道好夾

2023-02-21
2023-02-25 27 浏览
中環多特色嘅小店,居酒屋都唔例外呢幅牆畫只係用咗2隻顏色嚟畫,但效果好靚🐡燒日本河豚乾 $98-每次去居酒屋都一定會叫嘅菜式-要有焦糖化嘅蜜糖感 加上軟熟嘅咬口 絕不容易 呢間感覺唔錯🐓雞翼 $48-師傅嘅燒烤功夫唔錯 外皮燒到薯片咁脆 雞肉保有肉汁 鹹香脆口 👍🏻🍳自家製免治雞肉棒 $58-雞肉撈埋軟骨打成棒 再沾上 原隻蛋黃 有咬口得嚟又肉嘅實感🦀松葉蟹膏蟹肉炒飯 $158-蟹膏再加埋蟹肉令人即時聯想到香同甜-米飯粒粒分明 乾濕適中 再有蟹籽嘅脆口感 味道不錯🐠鹽燒油甘魚鮫 $138-魚鮫燒得幾靚仔 配上店家自製酸汁 更能帶出魚肉鮮甜味 微香-外皮焦脆 油脂香口 魚肉嫩滑總括嚟講,價位唔算高,有水準,唔錯
中環多特色嘅小店,居酒屋都唔例外

呢幅牆畫只係用咗2隻顏色嚟畫,但效果好靚

-蟹膏再加埋蟹肉令人即時聯想到香同甜
-米飯粒粒分明 乾濕適中 再有蟹籽嘅脆口感 味道不錯

🐠鹽燒油甘魚鮫 $138
-外皮焦脆 油脂香口 魚肉嫩滑

總括嚟講,價位唔算高,有水準,唔錯
2023-02-24 26 浏览
我去咗星橋居酒屋食午餐套餐,揀咗壽司十貫。佢哋好好人,如果你唔鍾意啲魚,就可以叫佢換成其他嘅啦!壽司真係好新鮮好美味㗎,啲魚肉腍而唔膩口,食落好爽口。🍣👌帆立貝有著豐滿嘅口感,鮮甜而且幾爽口,非常適合製作握壽司。師傅會將帆立貝切成大塊,放喺白飯上,加上少許醬汁,一口咬落去,帆立貝嘅肉質口感豐滿,甜味十分突出,讓人感受到豐富嘅鮮味。左口魚。師傅會用特別嘅方法將左口魚切成薄片,再用火燒至表面微焦,令到魚油脂好濃郁,肉質更加鮮嫩。而且,左口魚嘅鮮味同魚腥味平衡得恰到好處,帶有淡淡嘅甜味,令人回味無窮。甜蝦的質感脆嫩,肉質緊實,帶有淡淡的鮮味和甜味,非常開胃。甜蝦的顏色也非常漂亮,淡粉色。但份量偏細,女仔可能都唔夠。
但份量偏細,女仔可能都唔夠。
今晚和朋友相約來到中環一間日本菜小店,位置旺中帶靜,食物種類選擇也蠻多的,有前菜、燒物、刺身壽司、飯和烏冬,也有一些期間限定推介,店舖環境明淨雅緻,適合和朋友慢慢吃和聊天,值得留意是近門口的壁畫很精美。燒雞翼$45串燒都是即叫即燒,新鮮熱辣,雞翼外層燒得微焦脆,兩骨已拆開,可以燒得更平均和方便進食,內裡肉質多汁又滑溜,水準頗高。燒雞頸$35最近愛上燒雞頸,香嫩又帶點煙韌,想不到這裡也有雞頸而且也燒得不錯。燒日本銀杏$38這裡的燒日本銀杏連皮,能保留皮的營養,但味道帶甘,內裡的銀杏口感軟潤。燒翠肉瓜$28厚厚的翠肉瓜,燒完後十分JUICY香甜,深得我心。燒牛舌芯$68是今晚推介的no.1,牛舌芯是牛舌最嫩的部分,雖然有一定厚度,但它口感爽嫩,又燒得很香,少少鹽調味,上佳之作。松葉蟹膏蟹肉炒飯$158店員提示松葉蟹膏蟹肉炒飯新鮮製作,盡快吃用能品嚐最佳風味,炒飯粒粒分明,香口得來不會太乾,蟹肉、蟹膏加上魚子拼湊出有層次的鮮味。炙燒左口魚裙邊壽司$28/件烤過的左口魚令油脂感更豐盛,入口即融,剛巧我們都喜歡。炸脆脆竹筴魚$68今日的special,竹筴魚比我想像中的大條,十分抵食,以脆炸魚柳

燒雞翼$45

燒雞頸$35

燒日本銀杏$38

燒翠肉瓜$28
厚厚的翠肉瓜,燒完後十分JUICY香甜,深得我心。

燒牛舌芯$68

松葉蟹膏蟹肉炒飯$158

炙燒左口魚裙邊壽司$28/件
烤過的左口魚令油脂感更豐盛,入口即融,剛巧我們都喜歡。

炸脆脆竹筴魚$68
今日的special,竹筴魚比我想像中的大條,十分抵食,以脆炸魚柳的做法,香脆可口,蘸上醬汁酸微微更惹味,魚肉十分嫩滑。
  • 牛舌芯