2024-05-18 248 浏览
2/5紅糖爆漿糍粑超好食,蝦膠豆卜份量足又彈牙,其他都係一般。湯底酸辣同埋椰香都係普通,酸辣冇乜性格,湯底同埋酸辣都唔到位,椰香直頭係椰漿,腩肉同豬潤超級柴,最後直頭放棄無食。
2/5
紅糖爆漿糍粑超好食,蝦膠豆卜份量足又彈牙,其他都係一般。

今日又來食😚不過11点半的時間, 見好多人還食緊早餐, 我都係叫番蟲草花椰子雞湯加螺旋藻, 不過今日唔食米線, 要左紅薯粉同BB辣, 另外加左熱奶茶, 可能還未到吃飯時間, 所以都唔係好多人😜等左一陣送來飲品, 之後送來紅薯粉😚 賣相依然靚仔😬 見到有木耳蟲草花紅棗生菜, 亦有d椰絲鋪面😋飲啖湯先, 依然好好味👍飲到少少椰子味, 唔會覺得好咸, 再食紅薯粉😄佢係粗身的, 唔會煮到好淋🥰 又飲下湯送下粉😁 再食下紅棗再食下木耳😍 感覺清淡好養生🤭 亦有生菜🥬感覺好清新, 再食下主角🐔🐔, 見到份量好多, 亦唔會舊舊好多骨無肉😜 食到d🐔好滑好食, 亦唔會有雪味, 整體份量真係幾多, 一件夠晒飽, 亦唔會感覺之後好口渴😚👍 真材實料🤩🤩奶茶不過不失, 都叫合格😋😬😌
2024-05-12
2024-04-29 171 浏览
✨豬扒酸酸辣辣銅鍋米線($56)好鍾意呢碗湯底相對冇咁味精,即係唔鹹,米線配埋湯一齊食 帶有湯底嘅酸菜+芫茜味+少少甜味,食落幾過癮😙😙炸豬扒一開頭聞落好似KFC味 好香,質地唔嚡 好香口🐽.✨番茄泡椒肥牛金菇銅鍋米線($60)呢碗嘅湯底濃郁啲,番茄味十足🍅米線嘅麵條較幼,好掛湯汁,肥牛都吸曬啲番茄味🤣🫢成碗係酸酸辣辣咁,令人開胃🌶️❤️.✨日式炸雞荷葉包($40)見到好似刈包(饅頭)嘅物體,就好想食‼️裏面有芫茜、醬、炸雞etc. 係幾特別嘅組合🤍炸雞外脆內嫩 好juicy,醬汁甜甜地。成個荷葉包嘅size唔細,食完幾滿足。.各加$6-凍奶茶 + 檸檬茶
✨豬扒酸酸辣辣銅鍋米線($56)
✨番茄泡椒肥牛金菇銅鍋米線($60)
✨日式炸雞荷葉包($40)
各加$6-凍奶茶 + 檸檬茶
2024-04-28
我約兩個好朋友一齊去吃...找下邊好吃米線,經過見到有一間米線,我們三人未試過食,決定揀這間,入去試試食,看看餐點..都有米線熱熱鍋,我們點下~~吃完後覺得價錢好合理又不貴喎,不過最受歡迎多人兩個是爆漿紅糖糍粑同埋炸脆脆蝦膠豆卜..不妨你們試試吃..別過錯啦!餐牌見到有小食,好特別荷葉包,包內有揀酸菜腩肉、香炸豬扒、日式炸雞、餐肉炒蛋,下次再來試下揀荷葉包1. 農鄉番茄銅鍋米線 $35轉米粉 唔辣 不要芫荽 揀竹笙 鱈魚豆腐 共有$18訪問她吃得如何…「這個叫番茄湯不夠味,另外以為鱈魚豆腐是正方豆腐,原來是星星形狀豆腐😅,4. 紅糖幾ok,有甜不會多,5.豆卜真好吃炸脆」2. 春城麻辣銅鍋米線 $35中辣 不要包括木耳絲、腐皮、芫荽🙈 揀腸仔 腩肉 鱈魚豆腐 共有$25我點餐,這個銅鍋..是保持熱熱,麻辣湯,試飲..覺得不錯,包有酸菜粒粒..另外腩肉夠份量夠多,有幾塊大塊又厚,另外星星是鱈魚豆腐,試咬一口,好特別..真是好吃~3. 農鄉番茄銅鍋米線 $35扣底(小米線) 唔辣 不要芫荽 揀火腿 魚片頭 共有$16訪問她吃得如何…「番茄湯米線一般,不過蕃茄湯太濃味,另外甜品都ok..」4

1. 農鄉番茄銅鍋米線 $35
轉米粉 唔辣 不要芫荽 揀竹笙 鱈魚豆腐 共有$18

2. 春城麻辣銅鍋米線 $35

3. 農鄉番茄銅鍋米線 $35
扣底(小米線) 唔辣 不要芫荽 揀火腿 魚片頭 共有$16

4. 爆漿紅糖糍粑 $30
最後吃甜品,好少見米線店還有甜品,吃完米線後,大家吃紅糖糍粑,這個糍粑香甜軟軟,咬一下裡面有紅糖,外醬有焦糖味,我就喜歡這個爆漿紅糖糍粑真是好吃..

5. 炸脆脆蝦膠豆卜 $ 35
覺得好多人揀這個,不知好不好,大家點這個試試食,一眼見它似響鈴,咬一下十分好脆,炸得好鬆化又香口,裡面有蝦膠真好大,附送有甜辣醬好配合

爆漿紅糖糍粑
爆漿紅糖糍粑
成日都食譚仔米線,今次出開旺角就試吓新口味先😋今次朋友提議試開咗一段時間嘅‘’春城銅鍋米線‘’,位於旺角砵蘭街,鄰近朗豪坊,地點方便易搵👍去到咁啱有位唔洗等😁同朋友都一齊點咗”酸酸辣辣銅鍋米線’’(裏面已有肉碎、木耳、酸菜、腐皮、豆芽),及加最少2個餸,我哋再點埋招牌小食“炸脆脆🦐膠豆卜”😋一碟共有5件,配上甜酸醬,香脆可口👍朋友說招牌雞翼好食很推薦,搞到我後悔無點到,點咗牛𦟌🥲整體都好食,但美中不足係remark咗走豆芽,嚟到都係有一榨豆芽,影響了湯的味道😫我點嘅bb辣都比想像中辣😆
成日都食譚仔米線,今次出開旺角就試吓新口味先😋
2024-04-23
  • 炸脆脆蝦膠豆卜
2024-04-21 116 浏览
旺角又開新一間米線舖,米線愛好者,點會唔即刻去試一試?呢間嘢就係叫「春城銅窩米線」。見到好多食評都係銅窩米線,我就試另一個都主打嘅米線。蟲草花椰子雞米線 湯底呈奶白色,入口便有一啖濃濃嘅椰香味,配料有木耳、紅棗、蟲草花和已切件嘅雞。雞肉質鮮嫩,湯底並沒有一支藥材味。還叫了一碟爆漿紅糖糍粑,糍粑炸得內脆外軟,咬起上嚟煙煙韌韌,中間流出黑糖漿超滋味😋😋味道:3/5賣相 :3/5環境:4/5服務:3/5★® 價位- $:4/5
見到好多食評都係銅窩米線,我就試另一個都主打嘅米線。

味道:3/5
賣相 :3/5
環境:4/5
服務:3/5
★® 價位- $:4/5
  • 爆漿紅糖糍粑
開頭仲諗緊點解會叫春城,如果因為雲南呢個城市四季如春,而呢到係食雲南野既,幾有特色~ 野食方面估唔到做左幾多crossover同有創意,連裝米線🍜既容器都係用銅鍋,每樣野都用心製作,味道唔錯,而且服務態度好同貼心,環境光猛闊落,係幾肯花心思既小店😍(5 😍 係滿分,🤩係半分)農鄉番茄銅鍋米線 🍅🍜 - $67 (好味指數:😍😍😍😍)本身番茄🍅湯底🥣係$35跟住我就加左兩個$16既配料~ 湯底🥣主要係以農鄉番茄🍅同甜酸菜🥬為主,質地有啲似稀左少少既茄膏🥫,味道酸酸甜甜咁夠晒開胃🤤 啲煙韌爽滑既米線🍜都幾吸湯🥣 不過如果番茄味🍅再濃郁啲就更加好~ 不得不讚係嗰兩個配料,香炸豬排🐷大大塊,炸得幾靚,連老闆娘都忍唔住過嚟影相📸😂 炸到金黃酥脆,唔會好油,有鹹香之餘肉質細嫩~ 而個炸海蝦寶🔥🦐都幾特別,鮮甜彈牙,唔會話一味靠粉同調味料🧂,而真係真材實料落足蝦肉🦐👍🏻秘制酸菜腩肉荷葉包 🥬🐷🍞 - $46 (好味指數:😍😍😍😍🤩)呢個荷葉包望落好似台式刈包,只不過因為係雲南菜所以就叫做荷葉包~ 跟住小編見到呢個配搭幾特別就試下,啲腩肉🐷難得唔會好肥,啲肉鬆化又幾重豬味🐷,脂肪既部分有油香得黎幾爽口

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
農鄉番茄銅鍋米線

農鄉番茄銅鍋米線 🍅🍜 - $67 (好味指數:😍😍😍😍)
秘制酸菜腩肉荷葉包

呢個荷葉包望落好似台式刈包,只不過因為係雲南菜所以就叫做荷葉包~ 跟住小編見到呢個配搭幾特別就試下,啲腩肉🐷難得唔會好肥,啲肉鬆化又幾重豬味🐷,脂肪既部分有油香得黎幾爽口,所以感覺唔會好漏~ 另外仲有酸酸甜甜又爽口既酸菜🥬、清香既芫茜🌿、酥脆香口既炸腐皮,配埋秘制醬汁,感覺無咁油膩又口感豐富~ 同時個包濕潤軟熟幾好食😋
蟲草花椰子雞米線

蟲草花椰子雞米線 🥥🐥🍜 - $68 (好味指數:😍😍😍😍)
另外我叫呢個招牌試下,個湯底🥣係幾清既奶白色,椰子🥥味道突出,香濃醇厚,質地偏杰,味道清甜,啲煙韌爽滑既米線🍜都索曬啲精華~ 另外仲有清香既蟲草花、爽口既木耳、清爽既生菜🥬同香甜既紅棗🔴,感覺幾豐富~ 另外要雞髀🍗所以加左8蚊,所以啖啖肉咁🤤 啲雞🐥既雞皮爽滑,有油香但唔油膩,雞味🐥香濃,惹味香口,肉質嫩滑juicy~
炸脆脆蝦膠豆卜

炸脆脆蝦膠豆卜🔥🦐 - $35 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
蝦膠🦐食唔少,第一次見好似fusion菜咁mix都卜,感覺好得意🤩 啲蝦膠🦐落足蝦肉去打,再用清新既豆卜包住一齊炸🔥,因為豆卜有比較多氣孔,出面口感輕盈酥脆,裡面爽口彈牙,感覺更加鮮甜多汁,再點埋酸酸地帶啲微辣🌶️既泰式醬汁,開胃得黎又可以提鮮~

凍檸檬可樂 🍋🥤- $26 (好味指數:😍😍😍😍)
凍檸樂🍋🥤係一個經典組合,清新又酸酸地既檸檬🍋配埋香甜有氣既可樂🥤令人覺得refreshing,感覺無咁甜~

凍龍鳳可樂 🍋🥤 - $26 (好味指數:😍😍😍😍)
龍鳳檸樂🍋🥤其實係將新鮮既檸檬🍋切片,然後加一粒小小既醃漬鹹檸檬🍋,鹹鹹酸酸咁好得意,呢個碰撞令人耳目一新,而且有氣既可樂🥤味道香甜,有有氣既刺激感,清新爽口refreshing~

好味指數:😍😍😍😍
推介指數:😍😍😍😍
農鄉番茄銅鍋米線
秘制酸菜腩肉荷葉包
2024-04-11 86 浏览
:上年新開的米線店以銅鍋作主題,米線一到枱已經出哂煙熱辣辣咁,的確係幾新鮮🥶😾酸酸辣辣銅鍋米線 中辣 $36成碗都充滿着大量嘅酸菜,不過我並唔鐘意呢種酸菜😢不過佢真係突出到嗰酸同埋幾甜下👍 湯底係比較清淡嗰種,而辣度都偏淡🙃 腩肉味道係可以既,不過係偏厚實嗰種,而且肥膏較多。熱奶茶🥤+ $3 茶底幾濃,唔錯唔錯😋*********留意番自選最少需要叫兩款餸🥶*********雖然地點係幾就腳位於朗豪坊附近,不過味道過於普通,湯底亦唔係話獨特,餸嘅種類都比較單一。價錢同份量都唔成正比,個人就唔會推介😢

😾酸酸辣辣銅鍋米線 中辣 $36

成碗都充滿着大量嘅酸菜,不過我並唔鐘意呢種酸菜😢
不過佢真係突出到嗰酸同埋幾甜下👍

熱奶茶🥤+ $3 茶底幾濃,唔錯唔錯😋

• 酸酸辣辣銅鍋米線
2024-03-31 897 浏览
呢間米線店新開左一段時間,都聽過唔少好評,對佢都有期望,不過我都未得閒去試,今次終於黎左食lunch啦😄餐枱櫃桶放滿餐具同調味料等,餐牌既有一張張既,可以叫店員落單,同時都有QR code比客人慢慢電話睇完先落單📱秘製雞翼(3隻)($21)秘製雞翼即係頭抽雞翼,雞翼整得夠入味得黎唔會太咸🐥炸脆脆蝦膠豆卜($35)呢個小食係呢間米線店既名物,佢真係名乎其實好脆脆,裡面粒蝦膠又大粒又彈牙,乾點佢既泰式辣醬食又得,放湯好似響鈴索d湯黎食都一樣好味🤩番茄泡椒肥牛金菇銅鍋米線($66)見到呢個餐牌有手指公,梗係揀呢個食,有品質保證,用銅鍋裝出黎既米線可以保持熱度,湯底揀左少辣所以食落會番茄味比較濃,肥牛金菇分量都多同好食😋招牌三鮮銅鍋米線($67)另一碗我地都揀左有手指公推介既米線,呢個湯底可以揀辣或者唔辣,呢碗我地就試下清湯底,三鮮既餸分別係腩肉,豬潤,螺旋藻,其中螺絲藻我覺得幾特別,就係海苔咁樣,用黎做米線配菜都唔錯👍🏻呢間米線店既米線都係好食,最出色就真係佢地既招牌小食脆脆蝦膠,呢個小食係必食之選😍

秘製雞翼(3隻)($21)
秘製雞翼即係頭抽雞翼,雞翼整得夠入味得黎唔會太咸🐥

炸脆脆蝦膠豆卜($35)

番茄泡椒肥牛金菇銅鍋米線($66)

招牌三鮮銅鍋米線($67)

2024-03-21
等候时间
10 分钟 (堂食)
2024-03-30 66 浏览
今日去咗食一間雲南米線,係用銅鍋保温,幾鬼得意。雲南昆明,四季如春,又名春城。呢間就係叫做春城銅鍋米線。當然一樣可以自己揀餸,但叫咗一個推介嘅三鮮銅鍋米線,有腩肉、豬膶、螺旋藻,湯底就叫咗BB辣。豬膶爽嫩,腩肉鬆化,螺旋藻爽脆,的確係幾好食。佢哋仲有幾款荷葉包,即係台灣嗰啲刈包,不過size細少少。一客兩件,我今次食呢個日式炸雞,除咗有啲千島醬,仲有一啲炸脆嘅事腐皮。包皮軟又淋加埋脆炸雞同炸腐皮真係無得輸。

用餐时段
米線控又出動!之前在社交媒體的關注組見到有人介紹,已經想試。見今晚約了舊同事一起吃晚飯兼交換手信,就借機來到旺角這間「春城銅鍋米線」餐廳名字有「春城」,這個其實是代表雲南昆明,而當地是流行用銅鍋盛載米線。用銅鍋盛載的好處,就是可以令食物保持溫度,所以米線食到最後仍然有熱感。試了酸辣湯底,據悉湯底是以三黃雞熬煮數小時而成,難怪味道甚為濃郁。在雞湯中再加入大量甜酸菜、酸菜,再配了bb辣的微微辣感,酸酸辣辣頗為開胃。選配了香炸豬扒和手打鯪魚肉2款配餸。豬扒炸至外層酥脆,肉質軟腍又juicy,十分香口。而鯪魚肉是人手打成,入口有明顯彈牙感。除了上述的配餸,銅鍋內本身還有肉碎、芽菜、腐皮和木耳絲的食材,整鍋米線都非常豐富。另一碗米線就選擇了蟲草花椰子雞。湯底呈奶白色,入口充滿濃郁椰香味,估計是加了椰奶的關係。配料分別有蟲草花、紅棗、木耳和雞件,如果想轉雞腿肉就額外加錢。值得一提的是2碗米線的份量都幾多,而軟硬度也算是適中,入口有爽滑之感。餐廳有款小食幾特別,就是荷葉包。麵包體和台灣吃到的刈包是一樣的,但就夾上港式風味的內餡。荷葉包入口幾軟熟,餡料夾了火腿片和炒雞蛋。火腿片經香煎,味道會更香;而炒
米線控又出動

香炸豬扒
酸酸辣辣銅鍋米線

。而鯪魚肉是人手打成,入口有明顯彈牙感

火腿炒蛋荷葉包

,餡料夾了火腿片和炒雞蛋。火腿片經香煎,味道會更香;而炒蛋也頗為滑嫩,蛋香味濃
2024-03-28
香炸豬扒
火腿炒蛋荷葉包
雲南米線平日食得多香辣/麻辣/酸辣就食得多,今次試下泡椒先🤭✨️農鄉蕃茄泡椒銅鍋米線 ( 新鮮肉眼筋同竹笙)有剁椒🌶泡椒🌶指天椒 🌶蕃茄🍅同甜酸菜 ,有不同層次香辣味, 而且唔會好油。小銅鍋盛米線,保持米線溫度,食到尾仍是熱辣辣,食米線都儀式感滿滿🤩如果米線喜歡食爽啲嘅記得order時req嘩, 餐牌有肉眼筋,那是可遇不可求的部位,是連在肉眼扒上的筋膜, 仲有而家好多米線餐廳,都冇竹笙,見到就必點朋友仔唔食🌶 ✨️蟲草花椰子雞米線一樣咁正一上枱就聞到到椰香味, 而且雞件嫩滑仲有六件添份量真係唔少, 配菜除咗有蟲草花/紅棗仲有木耳, 好味又養生✨️見到秘製酸菜腩肉荷葉包, 即刻心心眼又驚食唔曬, 糾結咗一陣, 決定要試下, 米線選擇扣底😅, 果然冇令我失望腩肉一啲都唔油膩,而且好入味, 加埋酸菜同秘製醬汁有少少辣好惹味開胃, 入面仲有脆脆腐皮👍🏻✨️炸脆脆蝦膠豆卜蝦膠釀入豆卜再拎去炸,每粒都幾飽滿豆卜炸到超鬆化超香口,完全冇放耐咗有啲位會過硬嘅口感,附埋泰式甜辣醬諗定試下爆漿紅糖糍粑先~❤️
雲南米線平日食得多
香辣/麻辣/酸辣就食得多,今次試下泡椒先🤭

✨️農鄉蕃茄泡椒銅鍋米線 ( 新鮮肉眼筋同竹笙)
如果米線喜歡食爽啲嘅記得order時req

朋友仔唔食🌶
✨️蟲草花椰子雞米線一樣咁正

✨️炸脆脆蝦膠豆卜
蝦膠釀入豆卜再拎去炸,每粒都幾飽滿

諗定試下爆漿紅糖糍粑先~❤️
2024-03-25
  • 秘製酸菜腩肉荷葉包
  • 炸脆脆蝦膠豆卜
2024-03-22 80 浏览
落左單4個字後先告知冇蕃茄湯!嚟左2個小食,等左咁耐先知我叫既野冇!ok咁決定唔食走,比2個小食錢同2杯野飲想睇下張單 仲要比收銀西!搞笑。唔明點解唔係落單個下話我嗌既野冇 而係4個字後先知囉?!
2024-03-17 157 浏览
第二次去叫左麻辣小鍋米線+唐揚雞+竹笙小食豆卜蝦滑麻辣 得死辣味 係辣椒片嘅死辣味完全冇麻口同冇香味。。。更加唔洗講花椒味係零個湯底都係冇味 咸味都冇係連鎖店清湯底溝淡版+辣椒油同一條街/附近麻辣湯。。x星8分 大家x 6分 雲南3分 春城1分竹笙係碎嘅。。碎到好似豆卜芯咁。。第一次去食蕃茄湯係ok的 算濃麻辣食呢間不如食番連鎖算冇影相 因為本身冇諗住post但後尾走 去收銀處埋單嗰陣俾個姐姐叫番轉頭叫我拎番走個口罩。。我話我唔要架 佢話咁都要拎走。。。咁不如用過嘅紙巾都叫我拎走啦。。仲要勁冇禮貌 冇下次
第二次去
叫左麻辣小鍋米線+唐揚雞+竹笙
小食豆卜蝦滑

麻辣 得死辣味 係辣椒片嘅死辣味
完全冇麻口同冇香味。。。
更加唔洗講花椒味係零
個湯底都係冇味 咸味都冇
係連鎖店清湯底溝淡版+辣椒油

同一條街/附近麻辣湯。。
x星8分 大家x 6分 雲南3分 春城1分
竹笙係碎嘅。。碎到好似豆卜芯咁。。
第一次去食蕃茄湯係ok的 算濃
麻辣食呢間不如食番連鎖算

冇影相 因為本身冇諗住post

但後尾走 去收銀處埋單嗰陣
俾個姐姐叫番轉頭叫我拎番走個口罩。。
我話我唔要架 佢話咁都要拎走。。。
咁不如用過嘅紙巾都叫我拎走啦。。
仲要勁冇禮貌 冇下次

2024-03-17
2024-03-15 88 浏览
嚟到人來人往嘅旺角,午餐時間好繁忙,食米線快靚正,就最好不過😆😆⭐️蕃茄泡椒肥牛金菇銅鍋米線 用銅鍋上,熱辣辣👍🏻蕃茄味好濃!叫咗小辣,唔算太辣,酸酸辣辣咁好開胃!😋😂⭐️蟲草花椰子雞米線 轉雞髀+$8好香椰子湯👍🏻👍🏻有蟲草花、紅棗、木耳等配料,非常養食!湯底清甜!😋😋雞髀嫩滑,唔錯!⭐️日式炸雞荷葉包呢個有驚喜,雞排炸得好鬆香脆口😋😋個包好軟熟,加上啲脆卜卜,咬落去口感好豐富👍🏻👍🏻⭐️炸脆脆蝦膠豆卜炸物出名,於是叫多個蝦膠試下,果然無失望!😍炸得好好食,蝦膠非常彈牙,真材實料,值得推介👍🏻👍🏻

⭐️蕃茄泡椒肥牛金菇銅鍋米線

⭐️蟲草花椰子雞米線 轉雞髀+$8